中小学教育资源及组卷应用平台
Unit5What are the shirts made of
单元综合素质评价
(限时: 120分钟 满分: 120分)
第一部分(听力 共30 分)
I. 听对话, 选答案(共15 小题, 计20 分)
第一节:听下面10 段对话, 每段对话后有一个问题, 读两遍。请根据每段对话的内容和后面的问题, 从所给的三个选项中选出最恰当的一项。(共10 小题, 计10 分)
1. A. In Japan. B. In China. C. In America.
2. A. The model plane. B. The model train. C. The T-shirt.
3. A. Silk. B. Cotton. C. Wool.
4. A. Silver. B. Gold. C. Steel.
5. A. She made cards. B. She made a kite.
C. She made paper cuttings.
6. A. In China. B. In Japan. C. In America.
7. A. Windy. B. Sunny. C. Rainy.
8. A. By hand. B. By machine. C. By robots.
9. A. By bus. B. By bike. C. By taxi.
10. A. Cindy’s brother. B. Cindy’s father.
C. Cindy’s grandfather.
第二节:听下面两段对话, 每段对话后有几道小题。请根据每段对话的内容, 从所给的问题和三个选项中选出最恰当的一项。每段对话读两遍。(共5 小题, 计10 分)
听第11 段对话, 回答第11、12 小题。
11. Who does the woman want to buy the skirt for
A. Her daughter. B. Her sister. C. Her cousin.
12. How much is the skirt
A. ¥105. B. ¥115. C. ¥150.
听第12 段对话, 回答第13 至15 小题。
13. How long has Jack been in Shanghai
A. For a month.
B. For two months.
C. For three months.
14. Where’s the tea grown
A. In Hebei.
B. In Shandong.
C. In Zhejiang.
15. What was made in Japan
A. The TV.
B. The radio.
C. The oven.
II. 听独白, 填信息(共5 小题, 计10 分)
本题你将听到一段独白, 读两遍。请根据独白内容, 用所听到的单词完成下列各题。(每空限填一个单词)
To he
What A traditional 16. __________ in Vietnam.
History About 17. __________ hundred years.
Material Rice powder.
When andwhere During festivals, in public places like parks and 18. __________.
To hemaking The makers must be 19. __________. There is no lesson in making it. Nowadays to he making is also taught to 20.__________ people.
第二部分(笔试 共90 分)
III. 完形填空(共20 小题, 计20 分)
第一节:阅读下面短文, 按照句子结构的语法性和上下文连贯的要求, 从各小题的四个选项中选出一个最佳答案, 使短文连贯完整。
Chinese kung fu is one of the most well-known examples of traditional Chinese culture. It is probably one of the earliest and longest lasting sports. But compared 21.________ the common sports, it’s very different. A professional player of common sports has to finish the sports career in 22. ________ thirties because injuries (受伤) caused at a young age can be harmful to health in later life. 23. ________ by doing kung fu, you not only exercise your body but also train your spirit and mind. It is helpful for us 24. ________ our physical and mental health condition.
Chinese kung fu dates back to (追溯到) ancient times. During the Zhou Dynasty, martial arts (武术) dancing was taught to children as a part of 25. ________ . In the Tang Dynasty, it was gradually introduced to many countries in Southeast Asia. Chinese kung fu developed very 26. ________ in the Ming and Qing Dynasties. Over its long history, it has developed as a wonderful combination (组合) of exercise, practical self-defense and art. Since the 1960s, 27. ________ martial arts schools have been set up around the country.
In the 1970s, as 28. ________ great number of kung fu TV series and movies were made, many kung fu stars appeared. They are still very 29. ________ among kung fu fans and children today. Because of a movie about the Shaolin kung fu, the Shaolin Temple 30. ________ a great attraction to many people.
21. A. of B. for C. in D. with
22. A. he B. him C. his D. himself
23. A. Because B. But C. So D. Or
24. A. improve B. to improve C. improved D. improving
25. A. educate B. educated C. educational D. education
26. A. quickness B. quickly C. quicker D. the quickest
27. A. hundred B. hundreds C. hundred of D. hundreds of
28. A. a B. an C. the D. /
29. A. popular B. more popular
C. most popular D. the most popular
30. A. become B. was becoming
C. will become D. has become
第二节:阅读下面短文, 理解大意, 然后从各小题的四个选项中选出一个最佳答案, 使短文连贯完整。
A student has a new technology. It can make children do more 31. ________ and also reduce (减少) the number of hours they spend watching TV every day. The technology is 32. ________ “Square-eyes”. It is a little sensor (感应器) and it is put in children’s 33. ________. It can store (存储) the number of steps taken by a child during the day and 34. ________ the information to the family computer. Software (软件) then tells the 35. ________ how many hours of TV he or she can watch that evening. One hundred steps are equal to (等于) one minute of TV. 36. ________ children use up all of their TV time, they have to do more walking.
The inventor, Gillian Swan, says, “This will 37. ________ children to make exercise part of their daily life from an early age.” She said that ten years ago, children were 38. ________ because they often played outside 39. ________ their friends, while today’s children 40. ________ too much time in front of the TV and hardly do exercise. That is why today’s children have weight problems and become fat.
31. A. games B. studies C. practice D. exercise
32. A. watched B. named C. replied D. made
33. A. shoes B. glasses C. hats D. coats
34. A. take B. encourage C. read D. send
35. A. child B. doctor C. woman D. teacher
36. A. Unless B. Because C. Although D. If
37. A. agree B. allow C. help D. set
38. A. cheaper B. cleaner C. clearer D. healthier
39. A. for B. by C. with D. on
40. A. spend B. take C. cost D. make
IV. 阅读理解(共15 小题, 计20 分)
第一节:阅读下面A、B、C 三篇材料, 从所给的四个选项中选出能回答所提问题或完成所给句子的一个最佳答案。(共10 小题, 计15 分)
A【2022·大庆】
Chinese Elements (元素) in the Beijing
2022 Winter Olympics
Different Chinese elements were shown at the opening ceremony (仪式) of the Beijing 2022 Winter Olympics. They mixed traditional culture with modern technology.
Traditional music
At the opening ceremony, traditional music was played with Chinese instruments such as guzheng, pipa in order to further spread traditional music around the world.
Greeting pine (迎客松)
During the ceremony, a firework in the shape of a “greeting pine” was set off in the sky. The “greeting pine” stood for Beijing’s warm welcome and friendly service provided for Winter Olympic guests from all over the world. The idea came from a 1,000-year-old pine tree on Mount Huangshan in China’s Anhui Province.
24 Solar Terms (节气)
The exciting counting down phase (阶段) of the opening ceremony used traditional 24 Solar Terms, starting from the last to the first, known as lichun. This term stands for the start of springtime in the traditional Chinese culture.
41. The Chinese instruments were used to play traditional music to ________.
A. welcome you to Anhui Province
B. provide friendly service
C. stand for the start of springtime
D. further spread traditional music around the world
42. What can we know from Paragraphs 3 and 4
A. The real “greeting pine” is in Anhui Province.
B. A real “greeting pine” was set off in the sky.
C. “Lichun” means the end of springtime.
D. Traditional 24 Solar Terms were used at the closing ceremony.
43. The passage is most probably taken from ________.
A. a diary B. a science study
C. a news report D. a dictionary
B
【2023·西安未央区期中】(拓展阅读|科技创新)
In the last century, different natural disasters have robbed us of some wonders. On WeChat, some people say, “What a pity that we cannot see the damaged parts of the wonders anymore.” But people can see them in a new way — through a video game. In this game, the player can travel to one city after another and enter the buildings exactly like they are in reality (现实), and see the wonders as they were before the fire.
Maybe digital technology (数字技术) could help protect the cultural heritage better. This idea dates back to the 1990s and the necessary technology has continued to develop since then. By scanning (扫描) the ancient buildings, building 3D models, as well as measuring everything, engineers can make a copy exactly like the real one.
As computers and smartphones are popular, the digital copy has great value. First, it allows tourists to feel the cultural heritage without touching it, which helps protect it. The virtual tour (虚拟旅游) of the Dunhuang Grottoes (敦煌石窟) is a good example of this as tourists can view the paintings without standing near them.
Second, it can make the cultural heritage more famous by spreading information about it through the Internet. In 2000, a virtual tour of the Dunhuang Grottoes became very popular at the Hannover World Expo, which increased the number of foreign tourists visiting the site in the following years.
Last, it stores all the information of the cultural heritage. Even if the real one is damaged one day, people can still know what it was like and can build a new one if necessary. Of course, however exact a model looks, it is not the real one.
Maybe we will have better technologies in the future, but the digital technology offers a practical way to protect the cultural heritage at the moment.
44. How do people see the damaged parts of the wonders
A. On WeChat.
B. Through a video game.
C. In reality.
D. On QQ.
45. How many advantages of the digital copy are mentioned in the passage
A. One. B. Two. C. Three. D. Four.
46. The passage is probably from a ________.
A. storybook B. science magazine
C. dictionary D. travel guide
C
You Can Make a Windsock (风筒)
Have you ever seen a windsock blowing in the wind Well, you can make one of your own! This is a fun project that you can do with things you may have. You just need to follow a few easy steps.
You will need:
·one piece of heavy colored paper
·five ribbons ·strong tape
·a string ·a pencil
What to do:
Step 1: Draw pictures on the paper. You can write your name on it. Do anything that will make it special to you.
Step 2: Make the paper into the shape of a tube. Hold one of the shorter edges (边缘) over the other. Then make them together with the tape at each end and in the middle.
Step 3: Use a pencil to make a hole into both sides of the tube. The holes should be only on one end of the tube. Pull the string through both holes. Then tie the ends of the string together.
Step 4: Now make five holes around the top of the other end of the tube. Put a ribbon through each of the holes. Tie a knot in the ends. Make sure the knots are bigger than the holes.
Now your windsock is ready to use, but how does it work The shape of the tube plays an important part. Wind blows through the tube and makes it fly and dance around. Hold the windsock up in the air by its string and run around. It will fly behind you. You can also hang it outside and watch it dance around on its own!
47. You draw pictures on the paper to make the windsock ________.
A. fun B. heavy
C. strong D. special
48. What do you do after you put ribbons through the holes in the tube
A. Make holes in the tube. B. Tape the tube together.
C. Tie knots in the ribbons. D. Put a string through the hole.
49. What is probably the most important for making a windsock work
A. Its shape. B. Its size.
C. The color of the paper. D. The number of the holes.
50. What is the main purpose of this article
A. To tell an interesting story.
B. To explain why to make a windsock.
C. To teach an important lesson.
D. To show how to make a windsock.
第二节:根据短文内容, 从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。(共5 小题, 计5 分)
【陕西师大附中一模】Long ago, as people got older, there was something wrong with their teeth and it would be very painful. 51. ________.
Later people learned that cleaning their teeth was important, but they didn’t have toothpaste (牙膏) at that time. 52. ________.
About 100 years ago someone finally created a kind of cream to clean teeth. Not long after that, the toothpaste tube (管子) was invented, so people could press the toothpaste right onto the toothbrush!
53. ________. The army gave brushes and toothpaste to all the soldiers, and they learned to brush teeth twice a day. At that time toothpaste tubes were made of metal. 54. ________.
Today there are plenty of toothpaste choices—lots of colors and tastes to choose from, and some kinds of toothpaste are made just for children. When you’re choosing a kind of toothpaste, make sure it has fluoride (氟化物). 55. ________. When you brush your teeth, you don’t need a lot of toothpaste: just press out a bit.
A. They used lemon juice, salt or other things to clean their teethB. Tooth brushing became popular during World War IC. Fluoride makes your teeth strong and healthyD. Fluoride does harm to your teethE. Today they’re made of soft plastic and are much easier to useF. To avoid toothache, they had their teeth pulled outG. Make sure that your teeth are cleaned three times a day
V. 完成句子:根据所给汉语意思, 用单词或短语完成下列英文句子。(共5 小题, 计10 分)
56. 任何乳制品都会让他感到不舒服。
Any product __________________________________ milk made him feel sick.
57. 直到19 世纪, 所有的布料都是手工制作的。
Until the nineteenth century, all cloth was made __________________________.
58. (跨学科题材) 当冰被加热时会变成水。
When ice ____________________, it _____________________________ water.
59. 【2022·常州改编】我们的城市和他们的一样因优美的环境而闻名。
Our city ______________________________ its beautiful environment as theirs.
60. 【2022·永州改编】在走廊里玩耍时, 学生们应该避免互相推搡。
When playing in the hallways students should ___________________ each other.
VI. 短文填空:用方框中所给单词的适当形式填空, 使短文完整正确。(每个单词限用一次。每空限填一个单词。) (共10 小题, 计10 分)
one wish call Asia they polite wood use spread be
【2023·西安交大附中月考】Different countries have different eating cultures. In Western countries, people usually eat food with a knife and fork. But in China, chopsticks play an important role in our daily lives. Chinese people have 61._______________ chopsticks for more than 3, 000 years so far. Later they 62._______________ to Vietnam, Korea and Japan. And now they have become an important symbol of 63. _______________ cultures.
In ancient times, chopsticks were 64. _______________ “zhu”. Later people called them “kuai zi”. They are commonly made of 65. _______________, bamboo, stone, silver and other materials. Bamboo and wood chopsticks are very popular. For Chinese, chopsticks are convenient to use and cheap in price, and also “kuai zi” has a meaning of good 66. _______________.
Chinese people use chopsticks every day. But do you know more about 67._______________ In Chinese meals, it’s a common custom (习俗) to allow elders to take up their chopsticks 68. _______________. It shows the respect (尊敬) and love for the old people. However, there 69. _______________ a few things to avoid when using chopsticks. You shouldn’t point at anyone with chopsticks. And it’s 70. _______________ to use your chopsticks to hit an empty (空) bowl while eating. When you travel to China, you’d better learn to use chopsticks well. It’s not easy, so you need to practice.
VII. 任务型阅读:阅读下面的语篇材料, 根据所读内容, 完成下列各题。(共5 小题, 计10 分)
【2022·宝鸡陇县期中】Who invented the umbrella There are many different opinions. Some people say that the people of ancient Egypt invented it, some say the Romans invented it and some say Lu Ban’s wife invented it in ancient China. There’s even an interesting story about its invention in China.
Lu Ban was the most famous craftsman (工匠) in ancient China. One day, Lu Ban and his wife were taking a walk and enjoying the beautiful view. Suddenly it began to rain. Both of them were wet when they got back home. Lu Ban’s wife said, “If there is something that can protect people from the rain when they are walking outdoors, it will be wonderful.” Then Lu Ban said, “That’s easy. I will build many pavilions (亭子). ”His wife replied, “That’s a good idea, but it is not convenient. Is it possible to make a movable (可移动的) pavilion, which could always follow the people ” She thought all day and all night.
One day, she saw some kids playing in the rain, and each kid held a big lotus leaf (荷叶) over the head to protect themselves from getting wet. That gave her a great idea. Then, she made the first umbrella in ancient China.
Since the umbrella was invented, it has been part of people’s lives in every corner of the world. Right now, there are many kinds of umbrellas, such as beach umbrellas, kid umbrellas and market umbrellas.
How many umbrellas are made every year in the world Maybe millions or even more. One interesting thing is that most umbrellas in the world are made in China. Shangyu in Zhejiang Province alone has more than 1,000 umbrella factories and it is called “China’s Umbrella City”.
71. What is the story mainly about
It is mainly about __________________________________________________ in China.
72. What happened when Lu Ban and his wife were taking a walk
It began to ________________________________________________ suddenly.
73. What was Lu Ban’s advice
His advice was to build _____________________________________________.
74. What gave Lu Ban’s wife a great idea to invent the umbrella
Some kids’ holding ____________________________________ over their heads in the rain gave her a great idea to invent the umbrella.
75. What is Shangyu in Zhejiang Province called
It is called “______________________________________________________”.
VIII. 补全对话(共5 小题, 计5 分)
【2023·西安莲湖区期中】根据下面对话中的情境, 在每个空白处填入一个适当的语句, 使对话恢复完整。
A: Hi, Sally. You wear a new skirt today. It’s so beautiful.
B: 76. _______________________________________________________________. I bought it yesterday.
A: 77. ______________________________________________________________
B: It is made of silk.
A: I also like your white and blue blouse. It fits you very well. Is it made of silk, too
B: 78. _______________________________________________________________. And it feels soft and comfortable.
A: Where did you buy them
B: I bought them in the new shopping mall.
A: 79. ______________________________________________________________
B: It’s near the park, opposite the Sunny Restaurant.
A: Would you like to go there with me this weekend
B: Of course. Let’s go there this Sunday afternoon.
A: Great! 80. _________________________________________________________.
B: See you.
IX. 书面表达(共1 题, 计15 分)
(陕西人文信息题) 假如你是王明, 你的朋友Mike 要来西安。你计划带Mike 去秦始皇陵兵马俑参观。请根据以下提示, 给Mike 写一封电子邮件告知他相关信息。
1. 简介:建设于秦朝, 发现于1974 年3 月。现位于陕西省西安市。兵马俑是世界文化遗产, 有很大的历史文化价值。其主要的制作材料是黄色黏土。
2. 开放时间: 08:30-17:00。
3. 入场:门票120 元; 学生半价。
要求:1. 包含提示中所有信息, 并适当发挥。
2. 文中不得出现真实姓名与校名。
3. 不少于80 词, 开头已给出, 不计入总词数。
参考词汇:兵马俑 the Terracotta Army;秦朝the Qin Dynasty;世界文化遗产world cultural heritage;历史文化价值historical and cultural value;黏土 clay
Dear Mike,
I am happy to know that you are coming to Xi’an! I’d like to take you to visit the Terracotta Army. _______________________________________________________
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Unit 5 综合素质评价
听力材料
第一节:听下面10 段对话,每段对话后有一个问题,读两遍。请根据每段对话的内容和后面的问题,从所给的三个选项中选出最恰当的一项。
1. M: What a nice car! Was it made in Japan
W: No, it was made in China.
Q: Where was the car made
2. M: What’s the model plane made of It looks nice.
W: It’s made of steel.
Q: What is made of steel
3. M: Is this coat made of wool or cotton
W: Neither. It is made of silk.
Q: What is the coat made of
4. M: Do you think these coins are made of gold
W: No, they are made of silver.
Q: What are the coins made of
5. M: Do you know who made these beautiful paper cuttings
W: Oh, they were made by Amy last night.
Q: What did Amy do last night
6. M: Your father’s car is not as big as my father’s, Jane.
W: Yes. It was made in Japan.
Q: Where was Jane’s father’s car made
7. W: How is the weather in Beijing now
M: It’s rainy. The weather report says it’ll be windy tomorrow.
Q: What will the weather be like in Beijing tomorrow
8. M: I can’t believe that the paper cuttings are made by hand. The patterns are really great.
W: I can’t believe, either. But no machine is used during the whole process.
Q: How are the paper cuttings made
9. W: How do you like to go to the cinema, by bus or on foot
M: I prefer to walk, but we have to take a taxi because there’s little time left.
Q: How will they go to the cinema
10. M: Your kite is so beautiful, Cindy. Who made it for you
W: My father.
Q: Who made the kite for Cindy
第二节: 听下面两段对话,每段对话后有几道小题,请根据每段对话的内容,从所给的问题和三个选项中选出最恰当的一项。每段对话读两遍。
听第11 段对话,回答第11、12 小题。
M: Can I help you
W: Yes. I’m looking for a skirt for my daughter.
M: How about this one It’s the new style this year, and it’s very popular.
W: I like this style. What’s it made of
M: It’s made of silk.
W: Great! How much is it
M: ¥150.
W: OK, I will take it.
听第12 段对话,回答第13 至15 小题。
W: Good morning, Jack! Come in, please. I haven’t seen you for a long time.
M: Yes, Li Jia. I have been in Shanghai for two months.
W: Would you like to drink some tea And I have nice oranges. I’d like you to try them.
M: Yes, please. Wow, the tea is very nice. Where is it grown
W: It’s grown in Zhejiang.
M: What about the oranges Are they grown in South China
W: I think so.
M: Wow. Your skirt looks beautiful. What’s it made of
W: It’s made of silk.
M: What about your new TV Was it made in Japan
W: Yes. You’re right.
II. 听独白,填信息
本题你将听到一段独白,读两遍。请根据独白内容,用所听到的单词完成下列各题。(每空限填一个单词)
To he is a traditional toy for children in Vietnam. It has a history of about 200 years. To he is made from rice powder in the shape of animals, flowers or characters in stories. In the past, to he was made and sold only during festivals. Now, the toy is also introduced into some public places like parks and gardens. Making to he requires patience. Almost all the to he makers are men, because the makers only teach the secret of making to he to sons, not to daughters. There is no lesson in making to he. Sons learn the skill by watching and self-learning. However, nowadays to he making is also taught to disabled people so that they can make a living by themselves.
答案及点拨
I. 1—5 BAAAC 6—10 BAACB 11—15 ACBCA
II. 16. toy 17. two 18. gardens 19. patient 20. disabled
III. 第一节:【主旨大意】本文是一篇说明文,介绍了中国功夫的特点、历史和变得很流行的原因。
21. D 【点拨】句意为“但与普通运动相比,它是非常不同的”。compare... with...“把……与……相比”,故选D。
22. C 【点拨】句意为“普通运动的职业运动员必须在30 多岁时结束运动生涯,因为年轻时造成的伤害会对以后的健康造成危害”。在某人几十多岁时,用in+ one’s+ 基数词的复数形式。主语是“A professional player”,用代词he 来替代,它的形容词性物主代词是his,故选C。
23. B 【点拨】句意为“但是通过练功夫,你不仅锻炼你的身体,而且训练你的精神和思想”。此处与前面是转折关系,故选B。
24. B 【点拨】句意为“它有助于我们改善我们的身心健康状况”。It is+ 形容词 + for sb. to do sth.“做某事对于某人而言……”,故选B。
25. D 【点拨】句意为“在周朝,武术舞蹈被作为教育的一部分教给孩子”。根据空格前的a part of... 可知后面需要一个名词,用education,故选D。
26. B【 点拨】句意为“中国功夫在明清时期发展非常迅速”。观察句子,这里需要一个副词来修饰动词 developed,故选B。
27. D 【点拨】句意为“从20世纪60年代起,全国建立了数百所武术学校”。hundred 前没有具体的数字,它的用法就是hundreds of“数以百计的”,故选D。
28. A 【点拨】句意为“在20 世纪70 年代,随着大量功夫电视剧和电影的制作,许多功夫明星出现了”。a/an 不定冠词,表泛指,意为“一”,当单词是以元音音素开头时,用an;the 定冠词,表特指。a great number of 意为“许多的,大量的”;the number of 意为“…… 的数量”。故选A。
29. A 【点拨】前面有very,这里需要用形容词popular 的原形,故选A。
30. D
第二节:【主旨大意】短文介绍了一种新的技术,这项技术被称为“方眼”。它是把一个传感器放在孩子的鞋子里来监控白天走路的步数,然后软件会告诉孩子晚上可以看多少小时的电视。这项发明可以促使孩子进行锻炼, 并减少他们看电视的时间。
31. D 【点拨】通读全文可以看出,这项发明可以促使孩子进行锻炼,并减少他们看电视的时间。故选D。
32. B 【点拨】句意为“这项技术被称为‘方眼’”。表示“被命名为”的固定用法是be named。故选B。
33. A 【点拨】句意为“它是一个小小的传感器,放在儿童的鞋子里”。由下文中的steps 可知,感应器放置在孩子的鞋里。故选A。
34. D 【点拨】句意为“它可以存储一个孩子白天走的步数, 并将这些信息发送到家庭电脑上”。这里指“将信息传送到家庭电脑上”。send 意为“发送”。故选D。
35. A 【点拨】句意为“然后软件会告诉孩子晚上可以看多少小时的电视”。前面提到传感器会计算孩子白天走的步数,并告诉孩子晚上可以看多少小时的电视。故选A。
36. D 【点拨】根据句意可知当孩子用完了看电视的时间之后,他们必须再步行。是if 引导的条件状语从句, 故选D。
37. C 【点拨】根据上文内容可知,这项发明会促使孩子去锻炼身体,将帮助孩子从小就把锻炼作为日常生活的一部分。故选C。
38. D 【点拨】十年前的孩子经常在户外与朋友玩,所以更健康。故选D。
39. C 【点拨】play with sb. 意为“和某人玩”。故选C。
40. A 【点拨】take 表示花费,常用it 作形式主语;cost 的主语不能是人;spend 的主语是人。结合句意,选项A 符合题意。
IV. 第一节:A 【主旨大意】本文主要介绍的是北京2022 年冬奥会开幕式上所呈现的不同的中国元素,分别是传统音乐、迎客松以及农历二十四节气。
41. D 【点拨】细节理解题。根据第二段中的“At the opening ceremony, traditional music was played with Chinese instruments such as guzheng, pipa in order to further spread traditional music around the world.” 可知中国乐器古筝、琵琶被应用在开幕式上,是为了在全世界深度传播传统音乐。故选D。
42. A 【点拨】通读原文第三段和第四段可知:在冬奥会上,在天空中燃放的是“迎客松”形状的烟花,而不是真正的“迎客松”;立春节气意味着春天的开始, 而不是春天的结束;传统的二十四节气这一元素被应用在冬奥会的开幕式上,而不是闭幕式上,故选项B、C 和D 说法都是错误的。根据第三段中的“a 1, 000-year-old pine tree on Mount Huangshan in China’s Anhui Province”可知真正的“迎客松”生长在安徽省的黄山上。故选A。
43. C 【点拨】推理判断题。通读原文可知,本文是一篇新闻稿件,“Chinese Elements(元素)in the Beijing 2022 Winter Olympics”是新闻的标题。文中报道的是新闻,故推断本文应该是节选自一篇新闻报道。故选C。
B 【主旨大意】本文主要讲述了人们如何通过数字技术来保护文化遗产。
44. B 【点拨】细节理解题。根据“On WeChat,some people say,‘What a pity that we cannot see the damaged parts of the wonders anymore.’ But people can see them in a new way — through a video game.”可知人们可以通过视频游戏这种新的方式看到它们。故选B。
45. C 【点拨】细节归纳题。根据“As computers and smartphones are popular,the digital copy has great value.”和下文可知总共有三个优点。故选C。
46. B 【点拨】文章来源题。本文主要讲述了人们如何运用科技来保护文化遗产。文章可能来源于科学杂志, 故选B。
C【主旨大意】本文主要向我们介绍了制作风筒的方法和步骤。
47. D 【点拨】细节理解题。由Step 1 的最后一句话“Do anything that will make it special to you.”可知在纸上画画的目的是使风筒对你来说很特别,故答案为D。
48. C 【点拨】细节理解题。由Step 4 中的“Put a ribbon through each of the holes. Tie a knot in the ends.”可知本题选C。
49. A 【点拨】细节理解题。由最后一段中的“The shape of the tube plays an important part.”可知本题选A。
50. D 【点拨】本文主要向我们介绍了制作风筒的方法和步骤,故答案为D。
第二节:【主旨大意】本文主要介绍了牙膏的由来。
51. F 【点拨】根据前句中“there was something wrong with their teeth and it would be very painful”可知,他们的牙齿出了问题,会很疼,所以此处应表达如何解决这一问题,选项F“为了避免牙痛,他们把牙齿拔了。”符合语境,故选F。
52. A 【点拨】根据前句中“Later people learned that cleaning their teeth was important”可知,此处内容与清洁牙齿有关,选项A“他们用柠檬汁、盐或其他东西来清洁牙齿。” 符合语境,故选A。
53. B 【点拨】根据后句中的“army”和“soldiers”可知, 选项B“第一次世界大战期间,刷牙开始流行起来。” 符合语境,故选B。
54. E 【点拨】根据前句“At that time toothpaste tubes were made of metal.”可知,此处应表达现在牙膏管的材质, 选项E“现在它们是由软塑料制成的,使用起来更容易!”符合语境,故选E。
55. C 【点拨】根据前句“When you’re choosing a kind of toothpaste, make sure it has fluoride(氟化物).”可知, 此处应说氟化物的作用,选项C“氟化物使你的牙齿强壮健康。”符合语境,故选C。
V. 56. made from 57. by hand
58. is heated; becomes/turns into
59. is as famous/known for 60. avoid pushing
VI. 【主旨大意】文章介绍了筷子的发展和历史。
61. used 【点拨】考查动词。根据句意可知此处是指使用筷子。时态是现在完成时have+ 过去分词。故填used。
62. spread 【点拨】考查动词。根据“to Vietnam,Korea and Japan”可知是指筷子传到这些国家。时态是一般过去时。故填spread。
63. Asian 【点拨】考查形容词。根据句意可知此处是形容词Asian 亚洲的。故填Asian。
64. called 【点拨】考查动词。根据句意可知此处是被动语态be+ 过去分词。故填called。
65. wood 【点拨】考查名词。根据“bamboo,stone, silver and other materials( 竹、石、银等材料)” 可知是指它们通常由木、竹、石、银和其他材料制成。wood 是不可数名词。故填wood。
66. wishes 【点拨】考查名词。根据has a meaning of good (有……的意思)可知筷子有良好祝愿的含义。此处是复数形式。故填wishes。
67. them 【点拨】考查代词。根据“But do you know more about”可知是指“你知道更多关于它们的事情吗?”。介词about 后接代词宾格形式。故填them。
68. first 【点拨】考查副词。根据“allow elders to take up their chopsticks(允许长辈拿起筷子)”可知是指在中餐中,允许长辈先拿起筷子是一个普遍的习俗。故填first。
69. are 【点拨】考查动词。根据题干可知是there be 句型。a few things 是复数形式,用are。故填are。
70. impolite 【点拨】考查形容词。根据“use your chopsticks to hit an empty (空) bowl while eating(吃饭时用筷子敲击空碗)”可知在吃饭时用筷子敲击空碗是不礼貌的。故填impolite。
VII.【主旨大意】本文作者提到关于伞是在哪里发明的, 有不同的意见,于是讲述了一个有趣的故事——鲁班的妻子受到孩子们在雨中玩耍的启发而发明了中国古代第一把伞。如今世界上的雨伞不计其数,而大多数是中国制造的。
71. the umbrella’s invention/the invention of the umbrella 【点拨】根据“Some people say that the people of ancient Egypt invented it, some say the Romans invented it and some say Lu Ban’s wife invented it in ancient China. There’s even an interesting story about its invention in China.” 可知本文内容主要是关于伞的发明。故填the umbrella’s invention/the invention of the umbrella。
72. rain 【点拨】根据“One day, Lu Ban and his wife were taking a walk and enjoying the beautiful view. Suddenly it began to rain.”可知当鲁班和他的妻子在散步时,突然下起了雨,故填rain。
73. many pavilions/pavilions 【点拨】根据“That’s easy. I will build many pavilions ( 亭子).”可知鲁班的建议是建造很多亭子,故填many pavilions/pavilions。
74. big lotus leaves 【点拨】根据“One day, she saw some kids playing in the rain, and each kid held a big lotus leaf ( 荷叶) over the head to protect themselves from getting wet. That gave her a great idea.”可知她看到一些孩子在雨中玩耍,每个孩子都拿着一片大荷叶保护自己不被淋湿,于是她想出了一个好主意,故填big lotus leaves。
75. China’s Umbrella City 【点拨】根据“Shangyu in Zhejiang Province alone has more than 1,000 umbrella factories and it is called ‘China’s Umbrella City’.” 可知浙江上虞被称为“中国雨伞之都”,故填China’s Umbrella City。
VIII. 76. Thank you/Thanks/Thanks a lot 【点拨】听到对方的赞美应该表示感谢。
77. What is it made of 【点拨】根据答语“It is made of silk.”可知这里问对方新买的短裙是什么材质的。
78. Yes, it is/Yes 【点拨】根据上句“Is it made of silk, too ”及下句“And it feels soft and comfortable. ”可判断这里是肯定答复,因此答案为“ Yes, it is/Yes”。
79. Where is it 【点拨】根据上下句可知这里问买衣服的新购物大厦在哪里。
80. See you then 【点拨】考查告别用语,根据答语“ See you. ”可知答案为“See you then”。
Ⅸ . 范文:
Dear Mike,
I am happy to know that you are coming to Xi’an! I’d like to take you to visit the Terracotta Army. The Terracotta Army was built during the Qin Dynasty and was discovered in March 1974. It is located in Xi’an, Shaanxi Province. The Terracotta Army is a world cultural heritage site with great historical and cultural value. The warriors are mainly made of yellow clay. The scenic spot is open from 8:30 a.m. to 5:00 p.m. The price of the ticket is 120 yuan. But one great thing is that it is half-price for students!
There, we will see different kinds of terracotta warriors which must be very grand! I hope you are coming soon. Best wishes!
Yours,
Wang Ming
HYPERLINK "http://21世纪教育网(www.21cnjy.com)
" 21世纪教育网(www.21cnjy.com)