巴中市2023年中考英语模拟考试一【授课课件】

文档属性

名称 巴中市2023年中考英语模拟考试一【授课课件】
格式 pptx
文件大小 193.1KB
资源类型 试卷
版本资源 人教新目标(Go for it)版
科目 英语
更新时间 2023-03-16 22:23:01

图片预览

文档简介

(共26张PPT)
巴中市2023年中考模拟(一)
讲解课件
(ID15172075配套试题)
第一节单项选择
21.Peter and Mike come from European country.They are in same school now.
A.an; the B.a; the C.the,the D.an;an
22. useful the information you've told is!
A.How B.What a C.What an D.What
23.John TV in the living room when his mother came in.
A.is watching B.watches C.was watching D.will watch
解析:题意Peter and Mike来自于一个欧洲国家。他们在同一学校。European是以辅音开头的,故用“a”.同时,same前要用定冠词。
解析:题意为你讲过的信息有用呀,对形容词useful发出感叹,所以要用“how”
解析:题意为“当他妈妈进来时,John正在起居室看电视”,came为come的过去式,所以主句要用过去进行时 was/were + doing。
24.I find necessary to learn about the customs of a country before you go there.
A.that B.this C.one D.it
25.I really like the photo of my family my brother took in the city park last week
A.which B.who C.what D.whom
解析:题意为“我真正喜欢我兄弟去年在公园拍的家庭照片。”本题旨在考查定语从句。先行词the photo of my family “我的家庭照片”为事物。
解析:题意为“我发现在你去国外前学习一个国家的习俗是必要的。”本题旨在考查固定句型“find / think + it + adj. + to do...”。
Living in another country can be very lonely.Last year I went to a middle school in America.
I had no friends there.I was 26 alone, and sometimes I felt like I was the only person in the world.One Monday, our teacher 27 a boy into the classroom and told us, "This is Terry King, your new classmate." He was tall and fat, and when he smiled, his eyes 28 a line.He was always smiling, and it seemed like he had no 29 .Terry took the seat next to me.Then he looked at me for a second.I didn't realize that we 30 become good friends later.
After school that day, I went to a net bar to play my favorite computer game.When I went inside, I got a big surprise: Terry was there and was playing the 31 game."Hey, I'm surprised to see you here," I said.I sat 32 him.“Me, too," he smiled, 33 his eyes turned into a line.1 looked at his screen, and found he was a good player.
I hoped we could play together.I asked 34 , "Do you like this game, too In fact, I had never talked to a classmate too freely before, but his smile helped me to open up.“Would you like to play with me " I asked."Sure," he answered.He seemed as 35 as I was.As we started the game, we started our friendship, too.
第二节完形填空
26.A.always B.never C.seldom D.hardly
27.A.got B.gave C.took D.had
28.A.turned up B.turned down C.turned into D.turned off
29.A.things B.worries C.moods D.hobbies
30.A.should B.must C.could D.need
解析:根据前一句“我没有朋友”和后一句“我有时感觉像是世界上唯一的一个人”。always,总是,老是;never,从未,从来不;seldom,很少;hardly,几乎不。
解析:题中“一天,我们老师带来一个男孩走进教室...”take ...into.../take... to...
解析:turned up, 音量调高;turned down,音量调低;turned into,变成...;turned off,关闭电灯,水龙头等。结合题意,当他笑的时候,他的眼睛成了一条线。
解析:上文He was always smiling,他总是微笑,预示他似乎没有烦恼或忧愁。things,事情;worries烦恼,忧愁;moods,情感,情绪;hobbies,业余爱好。
解析:根据上文“...looked at me for a second”,看了我一眼,得知,我当时没有意识到我们会成为朋友。should,应该;must,一定;could,可能,能够;need,需要。
31.A.amazing B.boring C.same D.different
32.A.beside B.left C.right D.above
33.A.though B.because C.but D.and
34.A.excite B.excited C.excitedly D.exciting
35.A.happy B.happier C.happiest D.the happiest
解析:amazing,令人震惊的;boring,令人无聊的;same,相同的;different,不同的。由前文“进同一网吧”,“大吃一惊”和后文“一起玩游戏”,“成为好友”
解析:beside,在...旁边;left,在左边;right,在右边;above,在...上方,
解析:“笑”和“眼睛眯成了一条线”为并列关系。
解析:句中“asked”为动词,动词只能由副词修饰。
解析:as...as之间用形容词或副词的原级。
36.Who can join Sunshine Rock Band
37.When can one come to Hot Club to learn to play table tennis
38.If you want to teach children to swim, you don't need to .
39.If you want to work as a reported during the winter holiday.you should call .
40.Wal-Mart Shopping Center needs a person to .
读问题,找关键词
人名、地名、时间、事件、指示代词
not true、except、main idea、learn from
Guitar Player Wanted
Are you a lover of music Can you play the guitar If you are aged 16-25, join our Sunshine Rock Band.Please call Mike at 5487-6598 or send an c-mail to sunshine@.
Hot Club
Do you like to play table tennis Do you want to play it well Mr.Zhang is a good teacher.You can come here every Saturday afternoon from 2:30 to 5:30.Telephone number: 8665-7868Address: Room 15, Lantian Hotel
Swimmer WantedCan you swim Do you have experiencein training Do you love children We need aperson over 30 to teach them to swim on e and join us.Call Joe a 8472-9999 for more information
Winter Holiday Job
Are you free during the winter holiday Do you like to talk with people Do you like to write stories Would you like to work for a magazine Then come and work as a reporter.Please call Karen at 5561-8823
Father Christmas
We're looking for a very special person over 40 to fill our Father Christmas suit.Working days: Every Saturday from November 24 to December 15 and every day fromDecember 17to December 24except Sunday,10:30-16:00Please call Daniel, the manager of Wal-Mart Shopping Center at 7831-5637.
36.Who can join Sunshine Rock Band
A.A music lover aged 27. B.A guitar player aged 20.
C.A singer aged 30. D.A dancer aged 18.
37.When can one come to Hot Club to learn to play table tennis
A.On Saturday afternoon. B.Every afternoon.
C.On Sunday afternoon D.On Saturday morning
38.If you want to teach children to swim, you don't need to .
A.have experience in training B.love children
C.enjoy talking with people D.be over 30
39.If you want to work as a reporter during the winter holiday.you should call .
A8665-7868 B.5561-8823 C.5487-6598 D.8472-9999
40.Wal-Mart Shopping Center needs a person to .
A.find Father Christmas B.make clothes for Father Christmas
C.manage the company D.dress up as Father Christmas
根据Guitar Player Wanted文中play the guitar和 aged 16-25判断.
根据Hot Club文中Saturday afternoon from 2:30 to 5:30判断。
根据Swimmer Wanted文中,experiencein training;love children 和 We need aperson over 30。
由Winter Holiday Job文中work as a reporter判断。
根据Father Christmas文中fill our Father Christmas suit判断。
41.The underlined word “They” in Paragraph 2 may refer to .
42 Dad did the following things at the writer's birthday parties except .
43.What can we learn according to Paragraph 4
44.Which of the following can be used to describe the writer's father
45.What's the best title for the passage
读问题,找关键词
人名、地名、时间、事件、指示代词
not true、except、main idea、learn from
Dad didn't know how to express love.He was always busy working every day and blamed(费备) me for the mistakes I had made after he came home.
Once I broke my leg and it was Mom who held me in her arms all the way to the hospital.Later Dad stopped his car right in front of the gate of the hospital. They asked him to move the car., saying the space was especially saved for the cars that carried patients.He shouted, “What do you think this is A tour bus ”
At my birthday parties.Dad always seemed to be out of place.He just kept himself busy blowing up balloons.setting up tables and welcoming the guests.It was Mom who carried the cake with candles on it for me to blow out.
When I started to learn to ride a bike.I begged Dad to teach me, but he said I had to learn by myself. When my bike fell over and Mom ran to pick me up, he even stopped her I was angry and decided to try harder.I practiced so hard that finally I could show him that I succeeded. He just smiled.
When I went to college.Mom did all the writing He just sent money and told me that how great his garden looked because nobody played football in it.
Whenever I called home, he always said.-Wait, Tim I'll get your mother." However,Mom told me that Dad always asked her what I said on the phone When I got married, Mom cried But Dad just blew his nose loudly and left the room.
Dad just didn't know hew to express love.but now I know he loves me deeply.
41.The underlined word “They” in Paragraph 2 may refer to .
A Dad's friends B.strangers on the road
C.workers in hospital D.the writer's relatives
42 Dad did the following things at the writer's birthday parties except .
A setting up the tables B.welcoming the guests
C.blowing up the balloons D.carrying the cake with candles
43.What can we learn according to Paragraph 4
A The writer's father couldn't ride a bike B.The writer's mother helped him ride
C.The writer learned to ride without falling over D.The writer had to learn to ride by himself
44.Which of the following can be used to describe the writer's father
A.Shy but caring B.Talkative(健谈的)and kind
C Strict but outgoing D.Humorous and wise
45.What's the best title for the passage
A.A Stupid Father B.Dad's Hidden Love
C.My Unhappy Family D.Like Father.Like Son
根据文中Later Dad stopped his car right in front of the gate of the hospital.判断.
根据第三段中kept himself busy blowing up balloons.setting up tables and welcoming the guests.判断.
根据段4中When my bike fell over ... I was angry and decided to try harder.判断.
基于阅读和理解全文父亲的行为举止判断.
基于阅读和理解全文父亲的行为举止和Dad just didn't know hew to express love.but now I know he loves me deeply.判断.
46.How long is the history of Huaping High School
47.What does the underlined word "tuition" mean in Chinese
48.Which of the following is NOT true according to the passage
49.In order to advise girls to go back to school, which of the following Zhang didn't do
50.What's the main idea of the passage
读问题,找关键词
人名、地名、时间、事件、指示代词
not true、except、main idea、learn from
How much do you know about Zhang Guimei She set up a public high school in 2008.The school offers free education for girls from poor families.Why did she build such a school
About 20 years ago, Zhang was a teacher One day on the way to visit a student's home,she noticed a girl sitting on the hillside.The girt was only 13, but her parents asked her to marry.The girl told Zhang she wanted to go to school.Zhang went to her home and tried to ask her parents to let the girt return to school, and promised to pay for her tuition herself.However, they didn't agree.That experience pushed Zhang to make up her mind to build a free high school for girls.
After years, in 2008, Huaping High School for Girls, a free public high school, was built Over the years, Zhang walked thousands of kilometers, visiting students' families,talking to villagers, advising girls to go back to school.It is really worth it.By now more than I,800 graduates have entered universities and colleges.
Zhang is 64 years old now, Though she is in poor health, she gets up at around 5:00 a m every day.She doesn't go to sleep until the students go to bed at midnight.
In December, 2020, she was given the honor with the title “Role Model of the Times".Zhang has changed the lives of these girls by making them to pursue(追求) education and preventing poverty from being passed on to the next generation.Her moving stories inspire thousands of people.
46.How long is the history of Huaping High School
A.Nearly 10 years B.About 14 years C.About I5 years D.More than 20 years.
47.What does the underlined word "tuition" mean in Chinese
A.利息 B.工资 C.学费 D.路费
48.Which of the following is NOT true according to the passage
A The story of the 13-year-old girl helped Zhang make up her mind to build a free high school for girls.
B.Since 2008, the high school has succeeded in sending more than 1,800 girls to universities and colleges.
C.Zhang was honored with the title because of her dedication(奉献) to free education for boys.
D.Thousands of people are moved and inspired by Zhang's stories.
49.In order to advise girls to go back to school, which of the following Zhang didn't do
A Walk thousands of kilometers B.Cook with the students
C.Visit students' families D.Talk to villagers
50.What's the main idea of the passage
A.A story of a 13-year-old girl. B.How to build a high school.
C.Zhang Guimei-A Role Model of the Times. D.Zhang Guimei’s poor health.
根据文中She set up a public high school in 2008判断.
根据文中Zhang went to her home ..., and promised to pay for ...判断.
细节理解题,重点关注题中所涉及的人物、时间、时间和数字等关键信息.
根据文中Zhang walked thousands of kilometers ... advising girls to go back to school.判断.
文章主要讲述了张桂梅创办女子高中并以此获得“Role Model of the Times".的感人故事
51.Which of the following is an example of calm technology
52.What does Mark Weiser think of the calm technology
53.What's the main idea of the third paragraph
54.How long has calm technology been developed
55.The passage probably comes from .
读问题,找关键词
人名、地名、时间、事件、指示代词
not true、except、main idea、learn from
(1)It seems like technology is puters and mobile phones are at the center of aimost everything we do.They constantly(持续地) require our attention.We text(给...发信息 ) our friends with them during the day, sleep with then by our beds and check our messages as soon as we wake up.
(2)In the future, technology will no longer be troubling us all the time.Instead, we will use calm technology which was first developed by scientist Mark Weiser in the 1970s.In his opinion, calm technology works quietly but constantly.We know it is there, but we don't pay much attention to it.According to Mark, the best technology should be invisible(隐形的) and let you live your life.
(3)We already use many different types of calm technology in our everyday life.Do you have a smoke alarm in your house That smoke alarm is always there, checking the air for smoke and quietly keeping you safe.It only reminds you it's there when you've burnt your bread! Or there may be lights in your house or school. When somebody passes in front of their sensors(传感器), the lights turn on.You don't think about this type of technology until you see the lights go on.
(4)In the future, we can imagine our houses will use calm technology to open the curtains for us in the morning, to tum down the heat when we leave, or even to choose the best music for our mood.The minute we walk through the door, our house will respond by turning on the lights and music, and perhaps even starting to prepare our dinner!
51.Which of the following is an example of calm technology
A.A computer. B.A mobile phone. C.A smoke alarm D.A radio
52.What does Mark Weiser think of the calm technology
A.It works noisily and constantly B.It works quietly and slowly.
C.It works noisily but slowly D.It works quietly but constantly.
53.What's the main idea of the third paragraph
A.Calm technology keeps us safe in many ways.
B.Calm technology can help you to do housework
C.Calm technology has been used in our daily life
D.Calm technology plays an important part in schools.
54.How long has calm technology been developed
A.Ten years B.About 20 years C.More than 40 years D.Less than 30 years.
55.The passage probably comes from .
A.a healthy report B.a science magazine
C.an education website D.a travel guide
从文章第三段主要谈论 smoke alarm的用途判断.
根据文中In his opinion, calm technology works quietly but constantly判断.
从文章第三段主要谈论 smoke alarm的日常用途判断.
根据文中第二段 ...whichwas first developed ... in the 1970s.判断.
根据整篇文章需要介绍calm technology这一科技判断.
A.You can also bring photos of your parents and look at them any time you want.
B.Being homesick means you're upset and maybe scared.
C.Stay in touch.
D.However, sometimes being away from home can also be scary and sad.
E.Sometimes, just telling someone about your feelings will help you feel better.
第四节补全短文(共5小题,每小题2分,满分10分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,并涂在答题卡上相应的位置.
读懂文章大意→分析文章的结构→句子间的内在逻辑
1.先读选项中的句子
2.再观察空格的前后
3.注意代词或定冠词
4.注意某些特殊疑问词
When you sleep somewhere else like at a summer camp or in a friend's house, you know you're having a fun time.It can be exciting to get away from the same old bed in the same old room. 56 You want to go and have fun with your friends, but once you're there, you start to miss your old bed, your old room, and your parents.It's called being homesick, 57 When you're homesick, you might cry.You also might have a headache or stomachache because being upset can sometimes make your body bad, too.
Here are some ideas to help you feel less homesick.
Take something from home with you.
If you're going away from home, bring your pillow or your favorite pajamas (睡衣)
58
Keep busy.
The more fun things you do, the less time you'll feel homesick.Try to join in activities wherever you are.
59
You can call your parents from time to time.When you get in touch with them, don't forget to talk about the fun things you're doing!
Talk to someone.
60 Maybe you can tell a friend that you feel homesick.He or she might have some ideas to help you feel better.
D
B
A
C
E
The M25, the highway around London, opened in 1986.Today people call 61 the largest car park in Europe.Every morning on the radio we hear about 62 jams, road repairs,accidents, and which part of the M25 to avoid.One day soon we will 63 , "There's a traffic jam all the way round the M25 in both directions.If you are driving to work, then it may be better for you to go 64 home." Winston Churchill once said that the car was the worst 65 of the 20th century.This may be true in the next century, 66 .Every year about 5,000 people are killed 67 British roads.For children, road 68 are a major(主要的) cause of death.
The newspaper usually says that the car is a good thing. 69 when you have a car and can only drive at the speed of a walking man, is it good to 70 a lot of your money simply getting a car for the speed
第一节短文填空 根据下面的短文内容,在短文的空格处填上一个恰当的词,使短文完整、通顺,然后将答案写到答题卡相应的位置上。
【解析】这篇短文主要介绍了M25,伦敦的高速公路,由于交通堵塞人们把它称为伦敦最大的城市公园。作者认为汽车的发明给人们也带来了许多的问题。
it
traffic
hear
back
invention
too
on
accident
But
spend
Waste sorting(垃圾分类炎) is a big matter worldwide.In order to sort the rubbish properly and protect the environment,(71) people in different countries are using different methods to sort their waste.
UK.(72)A UK company invented a "smart bin" to help with waste sorting.People just need to drop thcir waste into the bin A camera and sensors in the bin can tell what type of rubbish it is and correctly sort it.The bin also compresses(压缩) the waste so it takes up less space.
South Korea.South Korea is using a method called "Pay For Your Waste" to encourage its peopie to reduce food waste.When throwing away rubbish, people have to separate their food waste from their other rubbish and put it in a bin The smart bin then weighs the food.People have to pay for their food waste by scanning(扫描) a barcode(条形码) on the bin.If they throw away more rubbish, they will pay more.
第二节阅读填空 阅读下面的短文,根据其内容,完成图表中所缺的信息,然后将答案写到答题卡相应的位置上。
Japan.Japan is leading the world in waste sorting.(74)They sort waste so carefully that even plastic bottles and their caps go into different bins.Different types of paper products have their own bins.
China.(75)China is trying to improve its waste sorting efforts.Shanghai has worked with Alipay to create a “green account(账户) ”service for its residents(居民).The city is asking all of its residents to sort their waste into four groups: wet, recyclable, harmful and dry.
Waste Sorting in Different Countries for71Protection UK A“smart bin”72by a UK company to help with waste sorting.The bin canalso compress the waste so it will take up less space.
73 When people throwaway food rubbish,they have to pay for it by scanning abarcode on the bin.The more waste they throwaway,the more they will pay.
Japan They sort waste so carefully that they even put plastic bottles and their capsinto74
China China is trying to improve its75.Shanghai is asking all of its residents tosort their waste into four groups:wet,recyclable,harmful and dry.
Different
was invented
Souuth Korea
differrent bins
waste sorting efforts
第三节书面表达(满分25分)
在学习和生活中,你一定经历过对你来说很特殊的日子,请以“A Special Day”为题写一篇英语短文。
写作要点:
1.对你来说哪一天是个特殊的日子; 2.这一天发生了什么事;
3.你的感受和对你的影响。
写作要求:
1.词数100左右; 2.文章必须包含所提供的主要信息,并适当发挥;
3.文中不能出现真实的姓名、校名等信息。
A Special Day
【认真审题,明确要求】
1.细读提示划重点:(1)哪一天;(2)什么事;(3)感受;(4)影响
2.注重“三定”很关键 (1)文体(2)人称;(3)时态
【注意格式,流畅连贯】
三段写作抓要点 开片结题要简短 正文写作有顺序 首尾呼应记心间
尽量使用最熟悉的词句,多用简单句、短句和主动句。
忌用汉译英的方式进行。
谁 + 干什么 / 是什么 / 怎么样 + 时间 / 地点 / 方式
时间 / 地点 / 方式 ,谁 + 干什么 / 是什么 / 怎么样
【回读细改,细节成败】
(1)人称;(2)时态;(3)拼写;(4)字数
A Special Day
For me,I have many special days and one of them is May 12nd, 2008.
As we know, Wen Chuan Earthquake happended (on the afternoon) that day. Suddenly, I felt the earth quaked and many things (around me) began to move. “Earthquake! Earthquake!”, someone shouted outiside. (Without thinking twice,) I woke my friend up and ran out. By the time I got outside, many teachers had already been on the playground. When I planed to call my parents, I found I couldn’t do it at all.Many years passed, I still feel very terrible/bad when people talk about the earthquake. Besides/Also, I really take pride that I live in China. Being a Chinese, I am very lucky and happy,too.
Wen Chuan Earthquke is the first one in my life, I will remember the special day for ever.
同课章节目录