中小学教育资源及组卷应用平台
2023年中考拔高练习(2)
一、看图填空(本大题共5小题,共10.0分)
1.
hair
____________
2.
cheap, than.
______
3.
carry,too many.
______.
4.
make, in
______.
5. 根据所提供的图画情景和提示词,写出一个与图画情景相符的句子
hurt, while, yesterday
二、完形填空(本大题共1小题,共15.0分)
Social networking is a tool used by people all around the world. Its (6) is to promote and aid communication. (7) , this type of technology might be doing more harm than good.
On these networking sites, users (8) post pictures of themselves and their friends. Teenagers, however, use this new technology in a way that could be (9) . In this stage of their lives, they always (10) to impress their (同龄人). Teenagers attract attention through the interesting pictures they (11) . In order to get the results they want, they try to get a reaction from controversial (12) of themselves. This adolescent need to be "cool" leads to lots of young girls and boys attempting to (13) one another by showing themselves drinking, smoking and partying.
With so many teens using social networking, it has become easier to (14) one another. Cyber bullying (欺凌) is a form of bullying that is only done through the web. Bullying is (15) to deal with in person, but the situation is even severer over the Internet. When (16) comments are posted on a person s page, anyone can see them. However, on the networks no one is there to (17) the attack. This makes it harder for a (18) to find the attacker.
With the constant use of these social technologies, fewer people are communicating in person. Many people are becoming (19) due to the lack of personal communication. What s more, without person-to-person communication we will lose our language skills and have trouble speaking in public.
Social networking aids long-distance communication greatly but there must be a stopping point. It cannot become our main (20) of communication.
6. A. challenge B. feature C. purpose D. solution
7. A. Therefore B. However C. Moreover D. Instead
8. A. normally B. quickly C. repeatedly D. regularly
9. A. boring B. useless C. dangerous D. strange
10. A. manage B. pretend C. want D. agree
11. A. draw B. post C. take D. collect
12. A. conclusion B. images C. evaluation D. stories
13. A. frighten B. support C. influence D. impress
14. A. cheat B. attack C. bother D. embarrass
15. A. difficult B. common C. direct D. possible
16. A. untrue B. meaningless C. stupid D. cruel
17. A. witness B. cause C. prevent D. suffer
18. A. user B. victim C. teenager D. parent
19. A. lonelier B. quieter C. weaker D. lazier
20. A. form B. system C. rule D. task
三、阅读理解(本大题共15小题,共30.0分)
A
Americans will long remember President Abraham Lincoln, the 16th President of the United States.
At the age of 19, Abraham Lincoln took a boat down the Ohio River to New Orleans. There Lincoln saw for the first time slaves being sold in the marketplace. At that time, Lincoln made up his mind to work to end slavery for the rest of his life.
In 1836, Lincoln became a lawyer and was famous for being hard-working and honest. He believed that the US stood for freedom for all. He wanted to become a senator (参议员). In 1858, Lincoln debated (争论)against Stephen Douglas who was also a candidate for the Senate from Illinois.
Because of the Lincoln-Douglas debates, Lincoln became known across the country. Then he decided to run for the presidency in 1860. At last he ran against Stephen Douglas and two other candidates.
Lincoln took the oath (誓言)of office to become president of the United States on March 4, 1861. It was a difficult time to be president. Many southern states did not agree with Lincoln about canceling slavery, and declared (宣布) that they were no longer part of the US. The famous Civil War began in April, 1861.
Lincoln's Union Army fought the Southern Confederate Armies. Many soldiers were killed in the battles. One of the battles took place in Gettysburg, Pennsylvania. In 1863, a ceremony was held to memorize the dead on the Gettysburg battlefield. Lincoln made a famous speech known as the Gettysburg Address.
Unfortunately, Lincoln was shot while watching a play at Ford's Theatre and passed away on the morning of April 15, 1865.
21. Lincoln decided to work to end slavery because ______.
A. he became a lawyer
B. slaves were not sold in the marketplace
C. he expected the freedom for all
D. slaves mustn't work for their lives
22. What's the meaning of the underlined word in Paragraph 3
A. 自由人 B. 候选人 C. 州长 D. 奴隶主
23. Lincoln was elected to be the president of the US in ________.
A. 1858 B. 1860 C. 1861 D. 1863
24. The Civil War broke out in the US because ______.
A. many southern states didn't support Lincoln
B. southern states were not a part of the US
C. Lincoln was shot at the theater
D. many soldiers were killed in the battles
25. Which of the following sentences is TRUE according to the passage
A. Lincoln passed away in the year of becoming a president.
B. Slaves could be sold in the marketplaces after 1865.
C. Stephen Douglas became famous for the speech in Gettysburg.
D. Lincoln made a great contribution to ending the slavery.
B
A young man was getting ready to graduate from the college. He loved a beautiful sports car for many months, and knew his father could well afford it for him. He told his father that was all he wanted.
As the graduation day was coming, the young man had got nothing from his father. On the morning of his graduation, his father called him into his study. He told his son how proud he was to have such a good son, and told him how much he loved him. Then he gave his son a beautiful gift box. The young man opened the box and found a lovely book, a Bible, with the young man's name on it. Angrily, he raised his voice to his father and said, "With all your money you gave me a Bible " He then ran out of the house, leaving the Bible behind.
Many years later, the young man was very successful in business. He had a beautiful house and a wonderful family. Realizing his father was old, he thought he should go to see him. He had not seen him since that graduation day. Unfortunately, he was told that his father had died.
When he arrived at his father's house, he began to take care of his father's papers. And then he found the Bible, just as he had left it years ago. With tears, he opened it and began to turn the pages. As he was reading, from the back of the Bible dropped a car key. That was the key to the sports car he wanted so much. Sudden sadness and regret filled his heart.
Sometimes we don't realize the good luck that we already have because we don't know the "gift box" is packed in a different way. The "gift box" may be the door to happiness. It is just waiting for us to open.
26. The son would like his father to buy him ________.
A. a beautiful gift box B. a sports car
C. a beautiful house D. a Bible
27. The son ran out of the house angrily because ________.
A. his father didn't love him
B. his father gave him nothing
C. his father said something wrong to him
D. he thought his father only gave him a Bible
28. Many years later, the son ________.
A. had a hard life
B. went to see his father quite often
C. became a successful businessman
D. was told his father was still healthy
29. What did the son feel when he got the car key
A. Sad and regretful. B. Disappointed and upset.
C. Excited and happy. D. Worried and sad.
30. From the story, the writer wants to tell us ________.
A. we should accept any gift that our parents give us
B. we may miss good luck because they are not packed as we expected
C. we should look after our parents carefully
D. our parents will give us everything we ask for
C
Leonardo da Vinci was born on April 15, 1452 in Italy. He is best known as an artist today. One of his famous paintings is called Mona Lisa. However, Leonardo had many other natural abilities. He was also a great inventor. Many of his inventions have become important in modern daily life.
Although Leonardo hated war, he invented many different machines used for war. His most special invention was the machine gun, which was produced and used in war many years later.
By watching the way birds fly, Leonardo tried to find out the secret of flying. Among his sketches(素描), we can see several objects. We consider them as modern flying machines. Leonardo spent many hours thinking about how to make good use of time. He developed ideas for labor-saving machines like cutting machines.
Leonardo was a strange man. He didn't eat any meat, which was very unusual in those times. He never published(发表) his ideas and scientific discoveries. He usually used mirror writing, which looks like writing in a mirror, starting from the right side of the page and moving to the left.
We have very few of his works today. Leonardo finished only a few of his paintings. He left many unfinished because he thought they were not perfect. No one in his life time knew how great Leonardo was. We now believe, however, that he was one of the cleverest men the world has ever known.
31. According to the passage, Leonardo is not only an artist but also ________.
A. an inventor B. an engineer C. a writer D. a musician
32. ______ was Leonardo's most special invention.
A. The mirror writing B. The cutting machine
C. The machine gun D. The flying machine
33. Leonardo was strange, for example, ______.
A. he didn't eat any vegetables
B. he usually used mirror writing
C. he liked to publish his discoveries
D. he enjoyed drawing flying machines
34. Leonardo invented some machines to ________.
A. stop the war B. help paint pictures
C. watch the birds D. make good use of time
35. From the passage, we can learn that Leonardo was very ________.
A. humorous B. serious C. clever D. lonely
四、信息匹配(本大题共5小题,共10.0分)
阅读还原(根据短文内容,从方框中选出能填入空白处的最佳选项,有两项多余。)
I can't wait to introduce my idol(偶像) to you. (36) The positive(积极的) energy she spreads has made her more popular.
I admire Li for many of her good qualities. Firstly, she is patient and is always able to find the beauty in everyday life. (37) She spent nearly eight hours in the heavy snow and pressed the shutter of her camera hundreds of times until she got the shot she wanted. Secondly, Li has been faced with all kinds of challenges. (38 Furthermore, her filial affection(孝心) has deeply touched me. She started cooking with her grandfather at a very young age. And upon hearing that her grandmother was ill, she hurried back to her hometown in the countryside, (39) And gradually, her grandmother became fit and well again.
(40 After learning about Li's life, I have learned to spot beauty in my daily life and to show more filial affection to my parents and grandparents. I hope you can also learn a lot from Li and your own idols.
A.An idol plays an important role in our lives.B.But she has never stopped working hard for a brighter future.C.I knew her on TV programs.D.She is Li Ziqi, a popular video blogger.E.While she was there, she took good care of her grandmother every day.F.For example, she once wanted to take a perfect picture of snow.G.I like to share her stories with you.
36. ________
A. A B. B C. C D. D E. E F. F G. G
37. ________
A. A B. B C. C D. D E. E F. F G. G
38. ________
A. A B. B C. C D. D E. E F. F G. G
39. ________
A. A B. B C. C D. D E. E F. F G. G
40. ________
A. A B. B C. C D. D E. E F. F G. G
五、阅读填空(本大题共1小题,共15.0分)
41. 阅读短文,根据语境填入合适的单词或用括号中词语的适当形式填空。
She looks like any other schoolgirl, fresh-faced and full of life. Sarah Thomas is looking forward to the challenge of her new A-level course. But unlike her school friends, 16-year-old Sarah is not spending half-term (1) (rest). Instead, she is earning 6,500 a day as (2) model in New York.
Sarah (3) (tell) that she could be Britain's new supermodel, earning a million dollars in the next year. Her father Peter, 44, wants her to give up school to model full-time. But Sarah, (4) has taken part in shows along with top models, wants (5) (show) that she has brains as well as beauty. She is determined to carry on with her (6) (educate).
She has turned down several (7) (invitation) to star at shows in order to concentrate on her studies. After school she plans to take a year off to model full-time (8) going to university to get a degree on engineering or architecture.
Sarah says, "My dad thinks I should take the offer now. But at that moment, school (9) (come) first. I don't want to get too absorbed in modeling. It is (10) (certain) fun but the lifestyle is a little unreal. I don't want to have nothing else to fall back on when I can't model anymore.”
(1)
(2)
(3) ________
(4) ________
(5) ________
(6) ________
(7) ________
(8) ________
(9) ________
(10) ________
六、书面表达(本大题共1小题,共25.0分)
42. Doing Something Nice to Others
提示:每个人都向往美好的生活,美好的生活需要我们真诚的付出和给予。请以“Doing Something Nice to Others”为题,用英语写一篇短文,谈谈你曾经为他人做过的一件美好的事情。
要求:1.语言流畅、书写规范、卷面整洁,词数不少于60个;
2.文中不得使用真实姓名、校名,否则以零分计;
3.请将短文写在答题卡上,写在本试题卷上无效。
1.【答案】She has long hair.
【解析】句意:她有长头发。本句阐述一般事实,应使用一般现在时。主语she她,单三,谓语动词应使用单三形式。has有,单三形式。宾语hair头发,不可数名词。句首首字母大写。故答案为 She has long hair.
2.【答案】Bananas are cheaper than apples.
【解析】根据图片可以看到两种水果的价格,香蕉的价格要低于苹果,根据所给的cheap形容词便宜的,than比,与比较级连用,故这里造句香蕉比苹果便宜。说的是客观事实用一般现在时,主语是bananas复数,故are, cheap的比较级是cheaper,故答案是Bananas are cheaper than apples。
3.【答案】The school bus carries too many people
【解析】句意:校车乘载了太多人。结合图片是一辆校车,车上太多的人,故造句:校车乘载了太多人。是在说客观事实用一般现在时,主语The school bus是第三人称单数,carry的三单形式是carries, too many太多,people人。故答案是The school bus carries too many people。
4.【答案】The clock is made in China
【解析】结合图片是一只由中国制造的钟,说的是客观事实用一般现在时,由哪里制造结合所给的make, in用be made in+地点,主语是the clock三单,故is,中国China,故答案是The clock is made in China.
5.【答案】The boy/Tom/He hurt himself while he was playing soccer yesterday.
【解析】hurt受伤;while当......时候;yesterday昨天。根据所给的提示词及图片内容可知此句句意为:昨天当这个男孩/他/Tom正在踢足球的时候,他伤着了自己。伤着他自己hurt himself;踢球play soccer。此句是由while引导的时间状语从句,根据语境可知,主句用一般过去时,从句用过去进行时。故答案是The boy/Tom/He hurt himself while he was playing soccer yesterday。
6~20.【答案】C、B、A、C、C、B、B、D、B、A、D、A、B、A、A
【解析】略
21~25.【答案】C、B、C、A、D
【解析】【文章大意】本文介绍了美国历史中林肯废除奴隶制度从而进行美国内战的过程。
1. 细节理解题。根据“At that time, Lincoln made up his mind to work to end slavery for the rest of his life.... He believed that the US stood for freedom for all.”可知林肯下定决心要结束奴隶制是因为他希望所有人都能获得自由。故选C。
2. 词义猜测题。根据“In 1858, Lincoln debated against Stephen Douglas who was also a candidate for the Senate from Illinois.”可知1858年,林肯与史蒂芬·道格拉斯辩论,后者也是伊利诺伊州的参议院候选人。所以candidate意思是“候选人”,故选B。
3. 细节理解题。根据“Lincoln took the oath of office to become president of the United States on March 4, 1861.”可知林肯于1861年宣誓就任美国总统。故选C。
4. 细节理解题。根据“Many southern states did not agree with Lincoln about canceling slavery, and declared that they were no longer part of the US. The famous Civil War began in April, 1861.”可知内战爆发是因为许多南方州不支持林肯取消奴隶制。故选A。
5. 推理判断题。通读文章可知,林肯为结束奴隶制度做出了巨大的贡献,D项正确。故选D。
26~30.【答案】B、D、C、A、B
【解析】【文章大意】本文讲述了一个年轻人一直希望拥有自己的一辆跑车,并且自己的父亲也买的起。他把他的愿望告诉了他的父亲。结果在毕业那天父亲和他开了个小小的玩笑,把车钥匙夹在一本圣经里,和儿子闹了一场不小的误会。从那之后儿子就再也没有理过他的父亲,最后当父亲去世的时候,儿子在多年前自己丢下的圣经中发现了车钥匙,儿子追悔莫及。故事从中告诉我们:有时我们会错过一些好运,因为它们的包装不如我们期盼的那样好。
1. 细节理解题。根据“He loved a beautiful sports car for many months, and knew his father could well afford it for him. He told his father that was all he wanted.”可知,儿子想要他的父亲给他买一辆跑车,故选B。
2. 细节理解题。根据“Angrily, he raised his voice to his father and said, "With all your money you gave me a Bible " He then ran out of the house, leaving the Bible behind.”可知,儿子以为父亲送给他的仅仅是一本圣经而不是车,故选D。
3. 细节理解题。根据“Many years later, the young man was very successful in business.”可知,多年后,儿子成为了一名成功的商人,故选C。
4. 细节理解题。根据“As he was reading, from the back of the Bible dropped a car key. That was the key to the sports car he wanted so much. Sudden sadness and regret filled his heart.”可知,当儿子在圣经中发现车钥匙时,悲伤和悔恨填满了他的心,故选A。
5. 主旨大意题。根据“Sometimes we don't realize the good luck that we already have because we don't know the "gift box" is packed in a different way. The "gift box" may be the door to happiness. It is just waiting for us to open.”可知,有时候我们会没有意识到我们已经拥有好运,因为我们不知道“礼盒”是用不同的方式包装。“礼盒”可能是幸福的门。这只是等待被打开。故选B。
31~35.【答案】A、C、B、D、C
【解析】【文章大意】本文是一篇记叙文,介绍了艺术家和发明家达芬奇的生平。
1. 细节理解题。根据原文“He was also a great inventor”可知,除了是一位知名的艺术家,达芬奇还是一位伟大的发明家。故选A。
2. 细节理解题。根据原文“His most special invention was the machine gun”可知,达芬奇最特别的发明是机关枪。故选C。
3. 细节理解题。根据原文“Leonardo was a strange man…He usually used mirror writing”可知,达芬奇是个很奇怪的人,他经常使用镜像写作。故选B。
4. 细节理解题。根据原文“Leonardo spent many hours thinking about how to make good use of time. He developed ideas for labor-saving machines like cutting machines”可知,达芬奇发明了一些机器来让工人更好地利用时间。故选D。
5. 细节理解题。根据原文“We now believe, however, that he was one of the cleverest men the world has ever known”可知,发明了很多东西的达芬奇是一个很聪明的人。故选C。
36~40.【答案】D、F、B、E、A
【解析】略
41.【答案】【小题1】
resting
【小题2】
a
【小题3】
was told
【小题4】
who
【小题5】
to show
【小题6】
education
【小题7】
invitations
【小题8】
before
【小题9】
comes
【小题10】
certainly
【解析】1. 根据短语spend time(in) doing sth.(花时间做某事)可知需要加ing 所以正确答案为resting
2. 根据后面紧跟的单词model是个可数名词单数,加上本句要表达她在纽约作为一名模特每天要挣6500(英镑)。可知此处表泛指“一个”,model 是辅音音素开始所以填“a”,故填a。
3. tell为及物动词,但句中tell后并无宾语,可知此处需要用被动语态,其结构为be+动词过去分词。再由后文的could可知此句应当用过去时态,故填was told。
4. 此处应当填一个关系代词引导定语从句has taken part in shows along with top models(参加和顶级模特一起的表演)修饰先行词Sarah.由于Sarah是人名,且关系词在句中做主语,所以关系词选择Who,故填who。
5. 根据固定短语want to do sth.可知放在want 后的动词需要用不定式,故填to show。
6. 根据空格前的her(她的),在某人的后面一定是个名词,所以用educate的名词形式education,再根据education是不可数名词。故填education。
7. 根据空格前的several(几个)可知此处应该用可数名词复数。invitation邀请,可数名词。所以答案为invitations,故填invitations。
8. 句意:课后她打算请假一年做全职模特_____去大学获得工程学位或者农业学位。从前句她拒绝了好几个开始表演的邀请为了专注于她的学习, 可知应该在上大学之前,故填before。
9. 句意:功课第一。从前后句可以判断此句应该为一般现在时,school是单数名词所以动词应当用第三人称单数形式,动词come(来)应变成第三人称单数形式comes,故填comes。
10. 此处需要一个副词修饰形容词fun(有趣的),certain必然的,形容词,其副词形式是certainly,所以此处正确答案为:certainly,故填certainly。
42.【答案】 Doing Something Nice to Others Today, many people are only worried about getting good jobs to make lots of money while few people think about what they can do to help others. ① I think doing something nice to others is a good way to spend our free time. We can come up with many ways to do something for others. For example, we can make plans to visit the sick children in hospital to make them happy. We can have a show to raise money for homeless people. We can also fix up broken bikes and give them away to people in need. There are many other things to do for others.
②Let's act together to make better lives!
【解析】【思路点拨】
本文是一篇命题作文,话题围绕“Doing Something Nice to Others”展开。文章以一般现在时和第一人称为主,写作要求已给出,写作时应注意词汇的选择和句式的正确运用,可适当添加细节,以充实文章内容。
【亮点词汇】
①think about考虑
②for example例如
③in need需要
【高分句型】
① I think doing something nice to others is a good way to spend our free time.(省略that的宾语从句)
② Let's act together to make better lives!(祈使句)
【结构布局】
引言:表达社会现状
中心:表达自己的观点及具体做法
结尾:呼吁大家一起采取行动
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
HYPERLINK "http://21世纪教育网(www.21cnjy.com)
" 21世纪教育网(www.21cnjy.com)