外研版 必修六 Module 5 Cloning一轮复习课件(53张PPT)

文档属性

名称 外研版 必修六 Module 5 Cloning一轮复习课件(53张PPT)
格式 zip
文件大小 2.7MB
资源类型 教案
版本资源 外研版
科目 英语
更新时间 2023-03-29 17:04:41

图片预览

文档简介

(共53张PPT)
背词条用法 (1)be beneficial to   对……有益
(2)benefit from 从……中受益
be of benefit to 对……有益
for the benefit of 为了……的利益
背写作佳句 ①(2021·新高考Ⅰ卷)I think Youth is greatly beneficial to my daily life and study.
我认为Youth对我的日常生活和学习都很有益。
②I really hope you will enjoy and benefit from these books, and conduct greater achievement in the future.
我真的希望你们会喜欢和受益于这些书,在未来取得更大的成就。
背相关短语 take/have control of  控制
lose control of 失去对……的控制
under control 处于控制之下;被控制住
beyond control 无法控制
out of control 失去控制(状态)
背写作佳句 ①Unluckily, both of his legs were injured seriously by a car out of control.
不幸的是,他的双腿被一辆失控的汽车严重地弄伤了。
②It was announced that only when the fire was under control would the residents be permitted to return to their homes.
据宣布只有在火势得到控制的情况下,居民才可以回家。
背相关短语 break in      强行进入;打断(谈话),插嘴
break into 强行闯入;突然开始
break out (战争、火灾等)突然爆发,发生
break up 分手;解散;拆开
break through 取得突破;克服,战胜
break away from 脱离(政党);打破(陈规、陋习)
背写作佳句 ①The elevator broke down and we had to walk up to the tenth floor.
电梯坏了,我们只好走到十楼。
②A fire broke out last night, which caused a lot of damage.
昨晚发生了一场火灾,造成了很大的损失。
学案(三) 高考语篇的价值发掘——提升学科素养
2020·全国卷Ⅲ·阅读理解D篇——对接课标主题:社会进步与人类文明
We are the products of evolution, and not just evolution that occurred billions of years ago. As scientists look deeper into our genes (基因), they are finding examples of human evolution in just the past few thousand years. People in Ethiopian highlands have adapted to living at high altitudes. Cattle-raising people in East Africa and northern Europe have gained a mutation (突变) that helps them digest milk as adults.
On Thursday in an article published in Cell, a team of researchers reported a new kind of adaptation — not to air or to food, but to the ocean. A group of sea-dwelling people in Southeast Asia have evolved into better divers. The Bajau, as these people are known, number in the hundreds of thousands in Indonesia, Malaysia and the Philippines. They have traditionally lived on houseboats; in recent times, they've also built houses on stilts (支柱) in coastal waters. “They are simply a stranger to the land,” said Rodney C.Jubilado, a University of Hawaii researcher who studies the Bajau.
Dr. Jubilado first met the Bajau while growing up on Samal Island in the Philippines. They made a living as divers, spearfishing or harvesting shellfish. “We were so amazed that they could stay underwater much longer than us local islanders,” Dr. Jubilado said. “I could see them actually walking under the sea.”
In 2015, Melissa Ilardo, then a graduate student in genetics at the University of Copenhagen, heard about the Bajau. She wondered if centuries of diving could have led to the evolution of physical characteristics that made the task easier for them. “It seemed like the perfect chance for natural selection to act on a population,” said Dr. Ilardo. She also said there were likely a number of other genes that help the Bajau dive.
?好题不厌百回做,每做一次都有新发现
1.What does the author want to tell us by the examples in paragraph 1
A.Environmental adaptation of cattle raisers.
B.New knowledge of human evolution.
C.Recent findings of human origin.
D.Significance of food selection.
解析:推理判断题。根据第一段中的“they are finding examples ... thousand years”可以推断,作者举例主要是为了告诉读者人类进化的新知识,故选B。
答案:B 
语篇解读:本文是一篇说明文。研究发现居住在东南亚的巴瑶族人为了更好地生存,进化成了更好的潜水者。
2.Where do the Bajau build their houses
A.In valleys.       B.Near rivers.
C.On the beach. D.Off the coast.
解析:细节理解题。根据第二段中的“They have traditionally lived ... in coastal waters.”可知,巴瑶族人主要居住在沿海地区,故D项正确。
答案:D
3.Why was the young Jubilado astonished at the Bajau
A.They could walk on stilts all day.
B.They had a superb way of fishing.
C.They could stay long underwater.
D.They lived on both land and water.
解析:细节理解题。根据第三段中的“We were so amazed ... local islanders”可知,年轻的 Jubilado 对巴瑶族人惊讶不已的地方在于他们可以在水下待更长的时间,故选C。
答案:C 
4.What can be a suitable title for the text
A.Bodies Remodeled for a Life at Sea
B.Highlanders' Survival Skills
C.Basic Methods of Genetic Research
D.The World's Best Divers
解析:标题归纳题。根据全文内容及第二段的研究结果“a team of researchers reported ... but to the ocean”可知,本文主要讲述了巴瑶族人为了更好地适应海上的生活,身体结构发生了变化,所以A项适合作本文的标题。
答案:A
?文本精读固基础,高考强调基础扎实
(一)由文本积阅读词汇
1.evolution n.        _____
2.highland n. ___________
3.altitude n. _____
4.sea-dwelling n. ________
5.coastal adj. _______
6.underwater adj. _______
7.genetics n. _______
8.characteristic n. _____
进化
高地;高原
海拔
海上居住
沿海的
水下的
遗传学
特征
A
C
D
B
(三)由文本积主题词块
1.look deeper into        ____________
2.cattle-raising people _________________
3.a team of researchers ____________
4.live on houseboats __________
5.make a living as divers __________
6.a graduate student __________
更深入研究
养牛人;畜牧民族
一组研究人员
住在船上
以潜水为生
一名研究生
(四)用文本词汇替换蓝体词汇
1.I found the job tiring at first but soon I got used to ( ) it.
2.Butterflies feed on ( ) the flowers of garden plants.
3.Our school leavers face so much competition that they seldom care what they do as long as they can earn a living ( ).
adapted to
live on
make a living
(五)在语境中悟微点语法
1.They have traditionally lived on houseboats; in recent times, they've also built houses on stilts in coastal waters.
分析:句中have traditionally lived和they've also built houses 使用了________时态。句中有时间状语in recent times时,常用现在完成时或现在完成进行时。
[对点练] 完成句子
①She ________________________ in recent years.
近年来她变得十分健忘。
②His books _______________________ in recent years.
近年来他的书很受欢迎。
现在完成
has become very forgetful
have gained in popularity
2.I could see them actually walking under the sea.
分析:句中现在分词短语walking under the sea作_____________,与其逻辑主语them之间是主谓关系,表示宾语正在进行的动作。
[对点练] 完成句子
①At this moment she noticed Hallorsen __________.
这时她注意到海洛森走了进来。
②The police observed the man ________________.
警方注意到一名男子正进入银行。
③It's amazing how often you see drivers ___________________.
你常常看到司机在用手机,真让人吃惊。
宾语补足语
coming in
entering the bank
using mobile phones
(六)在语境中赏表达之美
1.(赏结构之美)She wondered if centuries of diving could have led to the evolution of physical characteristics that made the task easier for them.
赏析:作者用一个常见句式She wondered if ... (她想弄明白)描述了研究基因的Melissa Ilardo对巴瑶族人是否为了更好地生存,进化成了更好的潜水者这一现象的兴趣。____引导宾语从句,从句中的定语从句that made the task easier for them,运用了“make+宾语+宾语补足语”的结构。整个句子结构紧凑,表意清晰。
[对点练——完成句子]
①___________ you'd be kind enough to give us some information.
不知能否请您向我们提供些信息。
②We must ____________ to the public that something should be done to stop pollution.
我们必须使公众明白应该采取措施制止污染。  
if
I wonder if
make it clear
2.(赏用词之美)“It seemed like the perfect chance for natural selection to act on a population,” said Dr. Ilardo.
赏析:句中seem(好像,似乎)表示其后内容为推断,又结合like体现了推断的客观性;形容词perfect(完美的)修饰名词chance,表现了对这个机会的重视;动词短语act on(对……起作用)不落俗套,体现了说明文的严谨性。整个句子用词恰当严谨,表意客观准确。
3.(赏意境之美)They made a living as divers, spearfishing or harvesting shellfish.
赏析:as divers描述了巴瑶族人的身份,现在分词短语spearfishing or harvesting shellfish作状语,描写了他们的生活常态。句子虽着墨不多,但却生动形象地描绘了一个不为太多人了解、可以在水下停留较长时间、用鱼叉捕鱼或收获贝类为生的族群,引发了读者丰富的想象。
“课下主题训练”见“课下主题训练(五)”
(单击进入电子文档)
谢 谢 观 看