期中阅读理解检测卷-小学英语六年级下册外研版(三起)(含答案)

文档属性

名称 期中阅读理解检测卷-小学英语六年级下册外研版(三起)(含答案)
格式 docx
文件大小 970.9KB
资源类型 试卷
版本资源 外研版(三年级起点)
科目 英语
更新时间 2023-04-08 13:17:26

图片预览

文档简介

中小学教育资源及组卷应用平台
期中阅读理解检测卷-小学英语六年级下册外研版(三起)
一、阅读选择
It’s Daming’s room. Some books are on the floor. Some eggs are on the table. They are broken. There are some apples and bananas on the bed. Daming is reading but his sister starts to cry. What a mess! Her mother wants Daming to clean the room, but Daming can’t do it. He is doing his homework. His mother is going to clean his room.
1.Daming’s room is ______. ( )
A.clean B.in a mess C.clean and tidy
2._______ are broken. ( )
A.Eggs B.Bananas C.Apples and bananas
3.—What is Daming’s sister doing ( )
—She is _______.
A.singing B.crying C.reading
4.______ is going to clean the room. ( )
A.Daming B.Daming’s mother C.his sister
5.—Where are the books ( )
—They are _______.
A.on the bed B.in the schoolbag C.on the floor
阅读短文内容,选择正确答案。
Tomorrow is Amy’s birthday. Her father is making a cake and her mother is buying a present for her. Daming is making a birthday card for Amy. Lingling is buying balloons for Amy. The balloons are very beautiful. Amy is going to have a birthday party with her friends tomorrow. She is very happy.
6.When is Amy’s birthday ( )
A.Today. B.This Sunday. C.Tomorrow.
7.Who is making a cake ( )
A.Amy. B.Amy’s mother. C.Amy’s father.
8.Who is making a birthday card ( )
A.Lingling. B.Daming. C.Amy.
9.What is Lingling doing ( )
A.She is making a birthday card.
B.She is buying a present.
C.She is buying balloons.
10.What are they going to do tomorrow ( )
A.They are going to have a birthday party.
B.They are going to have a picnic.
C.They are going to have dinner.
阅读短文,选择正确的答案。
I am Linlin. I’m twelve years old. I can’t go to school these days. Because I’m in hospital. Now I am on a drip(打点滴) on the bed. My mum is washing my face. My dad is sitting by the bed. They are worrying about me. My grandma and my sister will come tomorrow. I feel sick, but I am happy.
11.Linlin is ___________. ( )
A.ill B.hot C.tired
12.Linlin is ___________. ( )
A.at school B.in hospital C.at home
13.Linlin’s mother is ___________. ( )
A.looking at him B.washing his face C.eating food
14.When will Linlin’s grandma and sister come ( )
A.Today. B.Next week. C.Tomorrow.
15.Does Linlin feel happy ( )
A.Yes, he does. B.No, he doesn’t. C.We don’t know.
Bill's Family
It's Sunday today. What a beautiful sunny day! Bill's family are all at home. Bill's father, Mr Brown is writing an email to one of his friends, and he is sending one of his drawings to this friend. Bill's mother, Mrs Brown is in the garden (花园). She is planting (种植) a small tree. Bill's sister, Mary is helping her mother. Bill's brothers, David and Simon are making a kite. Where is Bill What is he doing now He is sleeping in his bedroom! They are all having a good time.
16.How many children do Mr Brown and Mrs Brown have
A.Three. B.Two. C.Four.
17.Is Mr Brown writing an email to Bill
A.Yes, he is.
B.No, he isn't.
C.He is writing a letter to one of his friends.
18.Bill and his brothers are______.
A.sleeping; planting a small tree
B.making a kite; planting a small tree
C.sleeping; making a kite
19.Who is helping Mrs Brown
A.Bill. B.Bill's brother. C.Bill's sister.
20.Where is Bill
A.In his bedroom. B.In the garden. C.In the living room.
二、阅读判断
It is sunny today. Simon is going to the zoo with his friends. He leaves home at half past nine and goes to the bus station. The bus station is near his home. He is going to meet his friends there at 9:40. The zoo is very far but the No 22 bus will take them there. They are going to see a lot of animals in the zoo. And they will have a lovely time.
21.Simon is going to the park with his friends. ( )
22.The bus station is very far from his home. ( )
23.The No. 2 bus will take them to the zoo. ( )
24.They are going to the zoo by bus. ( )
25.They are going to see a lot of animals in the zoo. ( )
Poor Man!
Look at this man. What is he doing He’s carrying a very big box. The box is full of (布满) big apples. He wants to put it on the back of his bike and take it home. Can he do that No, I don’t think so. Why not Because (因为) the box is too full (满) and too heavy (重). Look! What’s wrong He drops the box. Poor man!
26.根据短文内容,判断正(T)误(F)。
1. The box is not very big. ( )
2. The box is full of apples. ( )
3. He puts the apples in the bag. ( )
4. He can carry the box home. ( )
27.根据短文内容,选择正确答案。
1. What is the man doing He is _________. ( )
A.eating some apples B.carrying a box C.riding a bike D.making a box
2. What’s in the box ( )
A.Some books. B.Some bikes. C.Some apples. D.Some boxes.
3. Can he carry the box ( )
A.Yes, he can. B.Yes, he is. C.No, he can’t. D.No, he isn’t.
4. Is the box full or empty ( )
A.Yes, it is. B.No, it isn’t. C.It’s empty. D.It’s full.
Susan is in Shanghai now. It's sunny and warm there today. She is going to the zoo this afternoon. Her mother, father and younger brother are going there with her. Sam is in Beijing. It's cloudy there now. It's going to rain. So Sam can't fly a kite in the park. Sam likes swimming, but he can't swim now, because it's a little cold. He is going to read a book at home. It's very hot in Guangzhou. The children there usually go swimming in the sea. It's going to be sunny this afternoon, so many children are going to swim.
28.Susan lives in Guangzhou now. ( )
29.Susan is going to the zoo this afternoon. ( )
30.It's cloudy in Beijing now. ( )
31.Sam is going to fly a kite in the park today. ( )
32.It's very cold in Guangzhou. ( )
It’s a nice day. This is Lili’s family. They are having a picnic in the park. The park is very beautiful. The birds are singing in the tree. The fish are swimming in the lake. There are lots of beautiful flowers and tall trees. Her grandpa is playing the suona. Her grandma is dancing. Her father is listening to music. Her mother is reading a book. Lili and her little brother are playing hide-and-seek. They are very happy!
33.Lili is having a picnic in the park. ( )
34.The birds are singing in the tree. ( )
35.Lili’s grandpa is playing the suona. ( )
36.Lili’s mother is riding a bike. ( )
37.They are having a lovely time. ( )
参考答案:
1.B 2.A 3.B 4.B 5.C
【导语】本文讲了大明的房间很脏、很乱。
1.句意:大明的房间是_______。A干净的,B一团糟,C干净整洁的,根据“What a mess!”,可知大明的房间一团槽,故选B。
2.句意:_____坏了。A鸡蛋,B香蕉,C苹果和香蕉,根据“Some eggs are on the table. They are broken.”,可知鸡蛋坏了,故选A。
3.句意:—大明的妹妹在做什么?—她在______。A唱歌,B哭,C阅读,根据“Daming is reading but his sister starts to cry.”,可知大明的妹妹在哭,故选B。
4.句意:_____将要打扫房间。A大明,B大明的妈妈,C他妹妹,根据“His mother is going to clean his room.”,可知大明的妈妈将要打扫房间,故选B。
5.句意:—书在哪?—它们______。A在床上,B在书包里,C在地上,根据“Some books are on the floor.”,可知书在地上,故选C。
6.C 7.C 8.B 9.C 10.A
【解析】6.题干句意为“艾米的生日在什么时候?”根据“Tomorrow is Amy’s birthday.”可知是明天,故选C。
7.题干句意为“谁正在做蛋糕?”根据“Her father is making a cake”可知是爸爸,故选C。
8.题干句意为“谁正在做生日卡片?”根据“Daming is making a birthday card for Amy.”可知是大名,故选B。
9.题干句意为“玲玲正在做什么?”根据“Lingling is buying balloons for Amy.”可知在买气球,故选C。
10.题干句意为“他们明天要去做什么?”根据“Amy is going to have a birthday party with her friends tomorrow.”可知要举行生日派对,故选A。
11.A 12.B 13.B 14.C 15.A
【解析】11.由文中句子“I feel sick...”“I'm in hospital.”可知。
12.由文中句子“Because I'm in hospital. ”可知。
13.由文中句子“My mum is washing my face. ”可知。
14.由文中句子“My grandma and my sister will come tomorrow. ”可知。
15.由文中句子“...but I am happy. ”可知。
16.C 17.B 18.C 19.C 20.A
【导语】本文介绍了周日比尔一家在家中的活动。
16.句意:布朗先生和布朗夫人有几个孩子?A三个,B两个,C四个。根据文中提到的Bill比尔,Bill's sister, Mary比尔的姐姐/妹妹玛丽,Bill's brothers, David and Simon比尔的兄弟大卫和西蒙,可知布朗夫妇有四个孩子。C选项符合题意,故选C。
17.句意:不拉给你先生正在写电子邮件给比尔吗?A是的,他是。B不,他不是。C他正在给他的一个朋友写信。根据Bill's father, Mr Brown is writing an email to one of his friends, and he is sending one of his drawings to this friend. 比尔的父亲布朗先生正在给他的一个朋友写一封电子邮件,他正在把他的一幅画发给他的朋友。可知B选项符合题意,故选B。
18.句意:比尔和他的兄弟正在_____ A睡觉;种一棵小树。B制作风筝;种一棵小树。C睡觉;制作风筝。根据Bill's brothers, David and Simon are making a kite. 比尔的兄弟大卫和西蒙正在制作风筝。He is sleeping in his bedroom! 他正在卧室里睡觉。可知C选项符合题意,故选C。
19.句意:谁正在帮助布朗夫人?A比尔,B比尔的兄弟。C比尔的姐姐/妹妹。根据Bill's sister, Mary is helping her mother. 比尔的姐姐/妹妹正在帮助她的妈妈。可知C选项符合题意,故选C。
20.句意:比尔在哪里?A在他的卧室里。B在花园里。C在客厅里。根据He is sleeping in his bedroom! 他正在卧室里睡觉。可知A选项符合题意,故选A。
【点睛】
21.F 22.F 23.F 24.T 25.T
【导语】本文主要讲述西蒙和朋友们一起去动物园的情景。
21.句意:西蒙打算和朋友们一起公园。由短文 Simon is going to the zoo with his friends.可知西蒙打算和朋友们一起去动物园,故答案为F。
22.句意:公交车站离家很远。由短文The bus station is near his home.可知车站离家里很近,故答案为F。
23.句意:二路公交车将带他们去动物园。由短文The zoo is very far but the No 22 bus will take them there.22路公交车带他们去动物园,故答案为F。
24.句意:他们将乘公交车去动物园。由短文The zoo is very far but the No 22 bus will take them there.可知他们将乘公交车去那,故答案为T。
25.句意:他们打算去动物园看很多动物。由短文They are going to see a lot of animals in the zoo.可知他们打算去动物园看很多动物,故答案为T。
26. F T F F 27. B C C D
【分析】26.略
27.略
【点睛】
28.F 29.T 30.T 31.F 32.F
【导语】本文主要讲述上海北京和广州不同的天气以及孩子们做不同的活动。
28.句意:苏珊现在在广州。由短文Susan is in Shanghai now.可知苏珊现在在上海,故答案为F。
29.句意:苏珊打算今天下午去动物园。由短文She is going to the zoo this afternoon.可知她打算今天下午去动物园,故答案为T。
30.句意:北京现在多云。由短文It's cloudy there now.可知北京现在多云,故答案为T。
31.句意:萨姆打算今天去公园放风筝。由短文So Sam can't fly a kite in the park.可知萨姆今天不能去公园放风筝,故答案为F。
32.句意:广州今天很冷。由短文 It's very hot in Guangzhou.可知广州今天很热,故答案为F。
【点睛】
33.T 34.T 35.T 36.F 37.T
【导语】本文讲述了莉莉一家在公园里所见,所做及感受。
33.句意:莉莉正在公园里野餐。根据“They are having a picnic in the park. ”可知题干正确,故答案为T。
34.句意:鸟儿正在树上唱歌。根据“The birds are singing in the tree.”可知题干正确,故答案为T。
35.句意:莉莉的爷爷正在吹唢呐。根据“Her grandpa is playing the suona.”可知题干正确,故答案为T。
36.句意:莉莉的妈妈正在骑自行车。根据“Her mother is reading a book. ”可知她妈妈正在读一本书。故题干错误,故答案为F。
37.句意:他们玩得很开心。根据“They are very happy!”可知题干正确,故答案为T。
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
同课章节目录