中小学教育资源及组卷应用平台
专题08 任务型阅读 八年级下册英语期末专项训练 牛津译林版(含解析)
一、多任务混合阅读
阅读下面短文,按要求完成下面小题。
Giving gifts is a way of showing thanks or love, and it helps to build friendship. The rules of accepting gifts are different in China and in the West.
When Lucy, from the UK, gave a gift to her Chinese friend for the first time, she couldn’t understand it. “He refused to accept it twice, and when he finally accepted it, he didn’t open it. He just took it and put it away. After that, I never heard about it again. He never said he liked it or not. ”
In the West, it is polite (有礼貌的,客气的) to open it in front of the giver and say thanks. When you get a gift, the giver hopes that you are excited and really like it. But it is different in China. Usually, people don’t open the gift until the giver leaves. If they open the gift in front of the giver, the giver will think of them as impolite or greedy (贪婪的) . For the same reason, the Chinese will refuse a gift twice or three times before acception it. If you are the giver, give it again until it is accepted after the third time.
Today, more and more young people in China are turning to Western (西方国家的) rules of accepting gifts. That’s OK, but it would be better to follow the Chinese people when it comes to getting gifts from elders.
1、2题完成句子;3题写出划线it的指代对象;4题找出并写下全文的主题句;5题将文中划线句子翻译成汉语。
1.When Lucy’s friend refused her gift, she couldn’t ________ it.
2.It’s polite to ________ the gift in front of the giver and say thanks in the West.
3.___________________________.
4.___________________________
5.___________________________
It was only about ten at night, but it was cold. The cop stopped at doors as he walked along the street, trying each door to be sure that it was closed for the night.
Then the cop suddenly slowed his walk. Near the door of a darkened shop a man was standing. As the cop walked toward him, the man spoke quickly.
"It's all right, officer," he said. "I'm waiting for my best friend, Jimmy Wells. Twenty years ago tonight, I had dinner here with him. The next morning, I was to start for the West to find a good job. We agreed to meet here tonight."
The man near the door lit his cigarette. The light showed a pale, square face with bright eyes, and a little white mark near his right eye.
"It sounds interesting," said the cop. "I hope your friend comes all right. If he isn't here at ten, are you going to leave "
"I am not!" said the other. "I'll wait half an hour, at least. Good night, officer."
"Good night," said the cop, and walked away.
There was now a cold rain falling and the wind was stronger, but the man waited.
About twenty minutes, a tall man in a long coat came hurrying across the street. He went directly to the waiting man.
"Is that you, Bob " he asked, doubtfully.
"Is that you, Jimmy Wells " cried the man at the door.
The new man took the other man's hands in his. "It's Bob! It surely is. I was certain I would find you here if you were still alive. We'll go to a place I know, and have a good long talk about old times."
At the corner stood a shop bright with electric lights. When they came near, each turned to look at the other's face.
The man from the West stopped suddenly and pulled his arm away. "You're not Jimmy Wells," he said.
"You've been under arrest* for ten minutes, Bob. But first here is something I was asked to give you. You may read it here. It's from a cop named Jimmy," said the tall.
The man from the West opened the little piece of paper. His hand began to shake a little as he read.
"Bob: I was at the appointed place on time. When you struck the match to light your cigarette I saw it was the face of the man wanted by Chicago Police. Somehow I couldn't do it myself, so I went around and got a plain clothes man to do the job. Jimmy."
6.What did the cop Jimmy do while walking along the street
A.He found a good job in the city. B.He arrested the man near a shop.
C.He looked for another policeman. D.He guarded the peace for the city.
7.The right order of the following is _________.
a. Bob realized the tall man was not Jimmy.
b. Bob went to the West to make a great success.
c. Jimmy and Bob agreed to meet after twenty years.
d. Jimmy found a man near the door of a darken shop.
A.b-a-c-d B.c-d-b-a C.c-b-d-a D.b-c-a-d
8.How might Bob feel as he read Jimmy's note
A.Angry but calm. B.Happy but surprised.
C.Shocked and afraid. D.Bored and disappointed.
9.What kind of person do you think Jimmy is Why (请用约40词回答)
____________________________________________________________________________
①_______, but it is a wonderful city to visit. When talking about London, many people think of the terrible weather, but some don’t mind it and are interested in the black taxis and beautiful castles (城堡).
②_______, and in winter it gets dark at around three in the afternoon. There is also no way to get away from fish and chips just as you can’t get away from 7-Elevens (一家便利店名称) in Hong Kong. But if you don’t ask too much for food, you can just relax and travel around the city.
London is such an interesting city that one can spend weeks or even months and still feel like a stranger (陌生人) there. Besides shopping on Oxford Street and a half-day visit to the British Museum, you can enjoy shopping at Camden Town. It’s famous for its markets. There you can get cheap buys. You can also take a walking tour, starting from London’s famous landmarks Houses of Parliament and Big Ben to Buckingham Palace. You can enjoy lunch or tea at one of the beautiful restaurants or cafes around the Embankment or enjoy real fish and chips.
根据短文内容,完成下列任务。
10.联系上下文写出文章第三段“It”指代的内容
_________________________________________
11.选择最佳句子的选项,补全文章,其中两项是多余的。
①_________ ②_________
A.London may not be the friendliest city to live for many people.
B.London may be the friendliest city to live for many people.
C.It is true that the weather in London is never too friendly.
D.It is true that the weather in London is too friendly.
12.判断正(A)误(B)
The writer compares fish and chips to 7-Elevens in Hong Kong, because it’s very common to eat fish and chips in London.
13.选出landmark的汉语意思_______。
A.象征 B.地标 C.事件
14.在文中找出与 “London is so interesting that it makes people feel like a stranger although they have traveled for a long time.” 意思相近的句子。
________________________________________________
Are you a fan of adventure(冒险) stories If yes, a new novel called Dragon Mountain by Katie and Kevin will be to your taste.
Living in London now, the couple writers had so much fun writing this book. They were inspired(启发) by classic adventure stories as well as old Chinese stories, and of course, their love of dragons.
In the novel Dragon Mountain, A 12-year-old boy, Billy finds out his parents are sending him to a summer camp in China to learn Chinese culture and improve his Chinese. There he makes friends with three other campers—careful Dylan, confident Charlotte and kind-hearted Ling.
The children enter a world of magic(魔法) and adventure as they discover four dragons hidden in the mountain behind the camp. The dragons have been trapped(被困) there since a big fight with the Dragon of Death long ago and need the children’s help to set them free. The four children and the four dragons must set off on a dangerous adventure that will take them to the heart of the Dragon Realm. (A)They will fight with the Dragon of Death to save both the human and the dragon world.
This book is a must-read for anyone who has an interest in stories of heroes and dragons. Also, it is fit for the people who love excitement and action, who love to be surprised and shocked. (B)This book will lead you to a magical, exciting and dangerous world that you don’t want to leave. Don’t miss it!
15.What inspired Katie and Kevin to write the novel
_________________________________________________
16.Why do Billy’s parents send him to a summer camp in China
_________________________________________________
17.请找出文中(A)处划线部分They指代的内容:________________
18.从文中找出与“If you are interested in books about heroes and dragons, this book won’t let you down.”意思相同或相近的句子。
_________________________________________________
19.将文中(B)处划线句子This book will lead you to a magical, exciting and dangerous world that you don’t want to leave.译成汉语。
_________________________________________________
阅读短文,根据题目要求完成各小题。
We all know that 70% of the earth is water. But only 1% of it is clean water. People can’t live without water, and everyday we waste lots of water. So it’s important for everyone to save water. Here are some pieces of advice for saving water.
Indoors:
Turn the tap off while your are brushing your teeth, washing your hands, doing dishes , taking a shower and so on.
Don’t wash clothes too often. When you use the washing machines, make sure there is not only a pair of trousers in it. You should wash as many clothes as possible once.
Catch the cold water that comes out of the tap or shower while you are waiting for the hot water. Use the water to water plants, wash your toilet or do any other things.
Outdoors:
Water the garden and grass at night. This gives water more time to get into the earth without evaporation (蒸发) from the day’s heat.
Plant small trees under big trees, this will help stop evaporation and gives some shade for your plants. You can also plant a shade garden under trees in order to reduce evaporation of water.
20.Why is it important for everyone to save water
______________________________________________.
21.Why do you water the garden and grass at night better
______________________________________________.
22.Translate the underlined sentence into Chinese.
______________________________________________。
23.List (列举) the things that you can do to save water indoors. (at least two)
___________________________________________________________.
____________________________________________________________.
24.Give a proper title to the passage.
_______________________________________________________.
阅读短文,根据其内容,完成下列任务。
Boys and girls, this summer vacation is the time for you to take your mind off homework and prepare yourself for the future. The following is some advice on how to make your vacation meaningful and colorful.
Take regular exercise. You’ve worked hard most of the time. Therefore, you need to join in outdoor activities, which can bring your whole body into action. You can improve your health by doing different kinds of ___①___ such as swimming, jogging and mountain climbing.
Learn some basic life skills. One day, you will live alone. You can’t __ ②___ on your family any longer. So, you should learn to cook, wash and other practical skills.
Go for a journey. Travel to places of interest. In this way, you’ll understand cultures that are different from that of your hometown. Beautiful sights can also make you relaxed.
Enjoy family time. Don’t always sit in front of a computer. It’s great fun for family members to sit around the table, discussing sports, clothes or other common topics.
If you follow the advice above, your summer vacation will be full of joy and meaning.
We wish you a wonderful time!
任务一:请根据短文内容,分别写出①、②处所缺单词。(每空限填一词)
25.①__________ ②__________
任务二:阅读短文,找出与下面句子意思相近的句子。
You’ll understand cultures that are not the same as that of your hometown.
26.__________________________________________ .
任务三:请把上文中划线的句子翻译成汉语。
27._________________________________________ .
任务四:请根据短文内容回答下列问题。
28.How many pieces of advice are mentioned in this passage
____________________________________________ .
29.What’s the main idea of the passage
____________________________________________ .
阅读下面短文,根据短文内容,完成下列各题。
Hiking (徒步旅行) is good for us. Many people like to hike in the mountains (在山里). They think it is relaxing. Would you like to hike Before you start, there are some things you should (应该) know: a hike can take many hours or weeks. If you are a beginner (新手), you should begin (开始) with a one-day hike.
For safety (安全), hikers should hike with friends. You should have one or two friends with you. However (然而),if you are alone (一个人), you should let your friends know where you will go and when you will come back. It is necessary (有必要) to take a bag. You can take food, clothes and a map in it.
30.Where do many people like to hike
They like to hike _________.
31.Why do many people like hiking
Because it is _________.
32.How should you begin if you are a beginner
We should begin with a _________ hike.
33.For safety, what should hikers do
Hikers should _________.
34.What does “it” refer to (指的是) in the last paragraph (段落)
It refers to _________.
National parks are large areas of public land. They give a safe home for local plants and animals. They help keep the air and water clean. They also give us the best trip. Today, there are nearly 7,000 national parks around the world. Forbes has listed 12 of the most beautiful ones in the world that will surprise you with their amazing landscapes(风景), geographic(地理的)wonders and colorful plants and animals.
The Grand Canyon(大峡谷)National Park of the US is one of the Seven Natural Wonders of the World. It is best known for its size and depth. It is 446 kilometers long, up to 29 kilometers wide, and 1.6 kilometers deep. The immensity(巨大)of the canyon makes people think big. Every year, about 5 million people visit here. Taking a tour in the South Rim(南缘)offers visitors the park’s full views, while the North Rim shows beautiful wild(野生的)flowers.
根据英文释义及首字母提示。拼写单词。
35.s_____: free from danger or the risk of harm
36.w_____: something that fills you with surprise
根据短文(B),完成同义句转换,每空一词。
37.It is 446 kilometers long, up to 29 kilometers wide, and 1.6 kilometers deep.
It is 446 kilometers _____ _____, up to 29 kilometers wide, and1.6 kilometers deep.
根据短文(B)内容回答问题。
38.How many national parks are there around the world
__________________________________________________________
39.What is one of the Seven Natural Wonders of the World
__________________________________________________________
40.What offers visitors the park’s full views
__________________________________________________________
One day, some fishermen set out (起航) to sea in their ship. One of them brought his pet monkey along for the long journey.
When they were far out at sea, a terrible storm broke their ship. Everyone fell into the sea, and the monkey was going to die. Suddenly a dolphin (海豚) appeared and picked him up.
They soon reached an island and the monkey came down from the dolphin’s back. The dolphin asked the monkey, “Do you know this place ” The monkey replied, “Yes, I do. The king on the island is my father, so you must treat (对待) me very well.”
“You’re lying (撒谎),” the dolphin thought. Because he knew no one lived on the island. The dolphin said, “Well, well so you are a prince! Now you can be a king!” The monkey asked, “How can I be a king ”
As the dolphin started swimming away, he answered, “That is easy. As you are the only animal on this island, you will certainly be the king!” In the end, the monkey died on the island alone. Remember that we should be honest in our life.
41.What happened to the monkey when he was going to die in the sea
_____________________________________________________
42.Why did the dolphin think that the monkey was lying to him
_____________________________________________________
43.What does the text tell us
_____________________________________________________
44.请将文中画线的句子翻译成汉语。
_____________________________________________________
阅读材料,按要求完成下列各题。
Betty is an American school girl . She is very happy because her parents will take her to China for a visit. They are going to fly from New York on June 30 and get to Beijing on July 1. They will stay at Lido Holiday Hotel. Their Chinese friends will show them around Beijing. They are going to visit the Palace Museum, the Summer Palace, the Temple of Heaven and the Great Wall. They will also visit some Chinese homes and try some Chinese food. They will spend a week in Beijing and then go to Xi’an , Guilin and some other places for sightseeing. The whole trip will take three weeks and she is sure they will have a great time in China.
45.Why is Betty happy (根据短文内容回答问题)
___________________________________________________
46.How will they get to New York (根据短文内容回答问题)
___________________________________________________
47.How long will the whole trip take (根据短文内容回答问题)
___________________________________________________
48.In this passage, the underlined word “they” refers to (指) “________”.
49.The passage is about _________________________.
___50___ Many people use the paper only on one side. Why not use both sides Some students only use half the pages in their notebooks. Try to use up all the paper.
___51___ In San Francisco, there is a beautiful bridge. It took over four years to build it, and the construction was finished in 1937.
___52___ Many people can use computers but few of them know how to use them correctly. Remember the following when you use your computer. Keep your computer in a cool and dry room, put water or food away from your computer, keep screen clean and not too bright.
___53___ E-mails are becoming more and more popular. You can send and get e-mails everywhere. It is convenient to use e-mails, and they are much cheaper than long-distance telephone calls.
___54___ When you cross the International Date Line, you change your calendar(日历) one full day. Traveling east, today becomes yesterday. Traveling west, it is tomorrow.
根据每段话的陈述内容,选出各段恰当的小标题
A.Using your computer correctly.
B.The way to save paper.
C. A beautiful bridge.
D.A fast and cheap way to send a message.
E. Experiencing yesterday and tomorrow in one day.
根据短文内容,补全下面的语段 (每空一词)
Try to ___55___ up all the paper. A beautiful bridge took ___56___ than four years to build it. Keep your computer in a cool and dry room. Do not put water or food ___57___ the computer, keep the screen clean and not too bright. It is ___58___ to use e-mail, and they are much cheaper than long-distance telephone calls. When you cross the International Date Line, you ____59____ your calendar one full day.
阅读下面短文,按要求完成各题。
Earth Day is on April 22nd. On that day, people say thanks to the earth and learn ways to protect our environment.
It’s easy to protect the planet! These tips help save water, energy, and other resources. They can also help to stop global warming and cut down on harmful gases. Go green and try these tips!
Recycle and reuse
Collect cans and bottles from your neighbourhood, and exchange them for money at a recycling centre.
When you want to buy a new book, borrow it from the library or a friend. Sharing books is a great way to reduce waste and reuse things.
Protect the outdoors
When you visit a park, be sure to put your rubbish in the trash cans.
You should plant more trees because trees can help clean the air. They give out oxygen and absorb(吸收) CO2.
Avoid waste
If the tap in your home keeps leaking, you should fix it in time to stop more water being wasted. Although it is a small thing, it can save a lot of water.
You are so hungry after a long day at school! Even so, you should take only what you can ________ eat.
Take these tips, and we will have a better environment.
1题完成句子;2、3题简略回答问题;4题写下全文的主题句;5题将文中画线句子译成汉语。
60.You can collect ________ from your neighbourhood and exchange them for money at a recycling centre.
61.Why should we plant more trees
_______________________________________
62.What should you do if the tap in your home keeps leaking
_______________________________________
63._______________________________________
64._______________________________________
参考答案:
1.understand 2.open 3.a gift 4.The rules of accepting gifts are different in China and in the West.
5.通常,中国人直到送礼人离开才会打开礼物。
6.D 7.C 8.C 9.I think Jimmy was a good and just man, a man who keeps his promise. Because he and Bob agreed to meet here twenty years ago, he came. When he found Bob was the man wanted by Chicago Police, he didn't let him go because he was his friend. He didn't arrest him directly, He had him arrested by another policeman.
10.Camden Town 11.AC 12.A 13.B 14.London is such an interesting city that one can spend weeks or even months and still feel like a stranger there.
15.Classic adventure stories, old Chinese stories and their love of dragons. 16.They want him to learn Chinese culture and improve his Chinese. 17.The four children and the four dragons 18.This book is a must-read for anyone who has an interest in stories of heroes and dragons. 19.这本书将带你进入一个你不会想离开的神奇、刺激和危险的世界。
20.Because people can’t live without water 21.Because this gives water more time to get into the earth without evaporation from the day’s heat 22.把小树种在大树底下,这样能帮助阻止蒸发并且能给你的小树一些树荫 23. Turn the tap off while you are brushing your teeth, washing your hands ,doing dishes, taking a shower and so on. Don’t wash clothes too often 24.Some pieces of advice for saving water
25. exercise/sports depend 26.You’ll understand cultures that are different from that of your hometown 27.家庭成员围坐在桌子旁,讨论运动、衣服或其他共同的话题是非常有趣的 28.Four/4 29.Some advice on how to make your vacation meaningful and colorful./How to make your vacation meaningful and colorful./The way to make your vacation meaningful and colorful
30.in the mountains 31.relaxing 32.one-day 33.hike with friends 34.a bag
35.(s)afe 36.(w)onder 37. in length 38.Nearly 7000. 39.The Grand Canyon National Park of the US. 40.Taking a tour in the South Rim.
41.Suddenly a dolphin appeared and picked him up. 42.Because he knew no one lived on the island. 43.We should be honest in our life. 44.因为你是岛上唯一的动物,你一定会成为国王!
45.Because her parents will take her to China for a visit. 46.By plane./By air. 47.Three weeks. 48.Betty and her family 49.Betty’s trip/Betty’s trip in China
50.B 51.C 52.A 53.D 54.E 55.use 56.more 57.near/beside 58.convenient 59.change
60.cans and bottles 61.Because trees can help clean the air. 62.Fix it in time to stop more water being wasted. 63.Some tips about going green. 64.当你游览公园的时候,务必把你的垃圾扔到垃圾桶里。
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)