中小学教育资源及组卷应用平台
中小学教育资源及组卷应用平台
小升初英语题型专练--任务型阅读(译林版三起)含答案解析
This is Lily, my pen pal. She lives in New Zealand. It’s next to Australia. She is a quiet girl. She likes playing the piano and singing songs. She wants to be a doctor in the future. She goes to school on foot. She has a brother. His name is Jim. He is only five years old. He likes riding his small bike in the garden and playing with his toy cars. Their father is a businessman. Their mother is a factory worker. She works in a factory. They both go to work by car. This is a happy family.
1.Lily lives in _______ _______.
2.Lily likes _______ _______ _______ and _______ _______.
3.Their father is a _______ and he goes to work by _______.
4.Their mother works in a _______.
5.Some students are not happy today. Amy is angry, because she can't go to the park and have a picnic on the weekend. What should she do She should take a deep breath and count to ten. Tony wants to be strong, but he is thin now. So he should do more exercise. What's wrong with Mary She is ill. She should see a doctor. And John thinks he gets a cold. He should wear warm clothes.
Name What's wrong What should he / she do
____________ angry ____________
Tony thin ____________
Mary ____________ see a doctor
____________ gets a cold wear warm clothes
6.阅读短文,完成题目。
First, you can see the science museum. It’s next to the bookstore and the post office. The bookstore is behind the cinema. The hospital is in front of the cinema. The zoo is in front of the science museum. There is a park next to the hospital. The school is next to the park and the zoo. It’s in front of the post office. Let’s finish the map. Let’s go!
7.阅读对话,写出图中的地方的名称。
Robin: Excuse me. Is there a science museum near here
Man: Yes, there is.
Robin: Where is it
Man: It’s next to the cinema.
Robin: How can I get to the cinema
Man: Turn right at the zoo. Go straight. Turn left at the hospital, and you will see the cinema. It’s opposite(在……对面) the hospital.
Robin: Thank you.
My name is Sally White. I'm a school girl. My school is a little far from my home. Every day it takes long time to get there. My parents don’t let me go to school by bike because they think it’s not safe. So I can’t go to school by bike. I often go by bus or on foot. It takes me 15 minutes to get there by bus and 30 minutes on foot. I must get up very early in the morning. I have no time for breakfast at home. I often eat something for breakfast on my way to school. I don't want to be late for school.
8.(1) Sally’s school isn't near to her home. ( )
(2) The girl can go to school by bike. ( )
(3) It takes her 30 minutes to get to school by bike. ( )
(4) The girl has breakfast at home. ( )
9.根据上下文,我猜划线部分的单词“safe”的汉语意思是 ____.
Read and fill in the form. 根据短文内容,完成表格。(5%)
Hello, I'm Bob. There are 5 people in my family. I'm a coach. I work in a Every day. I go to work by bike, because it's good exercise. I like eating Chinese food. My father is a police officer. He goes to work by car. He likes playing sports. My mother is a head teacher. She likes listening to music. She goes to work by car. My father often drives to work. My sister Jenny likes drawing cartoons. She is a news reporter. She goes to work by bus. My brother Ben is a pilot. He walks to work. He likes cooking Chinese food. Our family is big and happy.
Name Hobby Job Ways to go to
Bob's father playing sports (1). _______10_______ by car
Bob's mother listening to music head teacher (2). _______11_______
Jenny drawing cartoons news reporter by bus
Ben (3). _______12_______ (4). _______13_______ (5). _______14_______
15.根据地图,选择正确的答案。
(1) Where is the pet hospital ( )
A.It’s behind the park. B.It’s in front of the post office. C. It’s next to the bank.
(2) Is there a science museum in the city ( )
A.Yes, there is. B.No, there isn’t. C. We don’t know.
16.根据地图填空,每空一词。
(1) The school is behind the ____.
(2) The library is ____ the bookstore.
(3) The bank is in front of the ____.
看图回答问题。
Tomorrow will be a sunny day. Mr Green is going to the park with his family.
17.How will the weather be tomorrow
____________________________________
18.What is Mrs Green going to do
____________________________________
19.What are the girls going to do
____________________________________
20.What is the boy going to do
____________________________________
阅读短文,完成句子。
Hi, I'm Bai Ling. My parents and I are going to have a busy weekend! On Saturday, my father is going to buy a word book. My mother is going to the supermarket. I'm going to visit my friend, Amy. On Sunday, my father is going to play sports. My mother is going to clean the room. I'm going to the bookstore. I'm going to buy some comic books. On Sunday evening we are going to see a film.
21.—What is Bai Ling's father going to buy on Saturday
—He is going to buy a ________ ________.
22.—What is Bai Ling's father going to do on Sunday
—He is going to ________ ________.
23.—Where is Bai Ling going on Sunday
—She is going to the ________.
24.—What is Bai Ling going to buy
—She is going to buy some ________ ________.
25.—Where are they going on Sunday evening
—They're going to the ________.
阅读理解。
Wu Binbin was very busy last weekend. He visited his grandparents on Saturday morning. It was his grandpa’s birthday. His grandma cooked noodles for them. In the evening, they watched TV. On Sunday morning, he did his homework. In the afternoon, he washed his clothes and cleaned his room. On Sunday evening, he watched some children’s shows on TV. Then Wu Binbin went to bed at 9:00 p.m.
26.判断句子正(T)误(F)。
(1) On Saturday morning, Wu Binbin visited his uncle. ( )
(2) It was his grandma’s birthday last Saturday. ( )
(3) Wu Binbin did his homework on Sunday morning. ( )
(4) Wu Binbin watched TV at 9:00 p.m. last Sunday evening. ( )
27.选择正确的选项。
(1) Wu Binbin’s ___________ cooked noodles. ( )
A.grandpa B.uncle C. grandma
(2) Wu Binbin watched ______ on TV. ( )
A.news B.cartoons C. children’s shows
(3) What did Wu Binbin do last Sunday afternoon (多选题) ( )
A. B. C.
参考答案:
1. New Zealand 2. playing the piano singing songs 3. businessman car 4.factory
【导语】本文介绍了作者的笔友莉莉和莉莉一家人。
1.句意:莉莉住在________。根据“This is Lily, my pen pal. She lives in New Zealand.”,可知莉莉住在新西兰,故答案为New,Zealand。
2.句意:莉莉喜欢_______。根据“She likes playing the piano and singing songs.”,可知莉莉喜欢弹钢琴和唱歌,故答案为playing,the,piano,singing,songs。
3.句意:他们的爸爸是一名_______,他开_______去上班。根据“Their father is a businessman. They both go to work by car.”,可知他们的爸爸是一名商人,他开车去上班,故答案为businessman,car。
4.句意:他们的妈妈在一个______工作。根据“Their mother is a factory worker. She works in a factory.”,可知他们的妈妈在一个工厂工作,故答案为factory。
5. Amy take a deep breath and count to ten do more exercise ill John
【分析】大意:短文讲述了艾米生气了,该怎么做;托尼想变得强壮,应该怎么做;玛丽病了该怎么做;约翰感冒了该怎么做。
【详解】1.根据Amy is angry, because she can't go to the park and have a picnic on the weekend. 可知艾米生气了, Amy艾米。故答案为Amy。
2.根据 She should take a deep breath and count to ten. 可知她应该深吸一口气数到十。take a deep breath and count to ten深吸一口气数到十。故答案为take a deep breath and count to ten。
3.根据 Tony wants to be strong, but he is thin now. So he should do more exercise. 可知托尼应该多做运动。 do more exercise多做运动。故答案为do more exercise。
4.根据 She is ill. 可知玛丽病了。病了ill。故答案为ill.
5. 根据 And John thinks he gets a cold. He should wear warm clothes. 可知约翰觉得他感冒了,应该穿暖和的衣服。John约翰。故答案为John。
6.1. bookstore 2. cinema 3. hospital 4. zoo 5. park 6. post office 7. school
【详解】根据First, you can see the science museum. It’s next to the bookstore and the post office.,可知1、4填书店或邮局,根据The bookstore is behind the cinema. The hospital is in front of the cinema.再结合地图,可知1那里填bookstore,6填post office,2填cinema,3填hospital;根据The zoo is in front of the science museum.可知动物园在科学博物馆前面,4那填zoo;根据There is a park next to the hospital. 可知5填park;根据The school is next to the park and the zoo. It’s in front of the post office.可知7填school。故答案为1. bookstore 2. cinema 3. hospital 4. zoo 5. park 6. post office 7. school
7.1. zoo 2. hospital 3. cinema 4. science museum
【分析】文章含义:
罗宾:对不起。这附近有科学博物馆吗?
男:是的,有。
罗宾:在哪里?
男:在电影院旁边。
罗宾:我怎么去电影院?
男:在动物园右转。直走在医院向左拐,你就会看到电影院。在医院对面。
罗宾:谢谢。
【详解】根据文章含义,可知1是动物园,2是医院,3是电影院,4是科学博物馆,故答案为1. zoo 2. hospital 3. cinema 4. science museum。
【点睛】
8. T F F F 9.安全的
【分析】短文大意:介绍萨丽上学的交通方式。
8.(1)题干句意:萨丽的学校离她家不近。根据My school is a little far from my home. 可知她的学校离她家有点远。故题干正确,故答案为T。
(2)题干句意:那个女孩可以乘自行车去上学。根据So I can’t go to school by bike.可知她不能乘自行车去上学。故题干错误,故答案为F。
(3)题干句意:乘自行车去学校需花30分钟的时间。根据It takes me 15 minutes to get there by bus and30 minutes on foot.可知乘公共汽车去那需要15分钟,步行需要30分钟。故题干错误,故答案为F。
(4)题干句意:那个女孩在家吃早饭。根据I have no time for breakfast at home. 可知她不在家吃早饭。故题干错误,故答案为F。
9.根据上下文可知safe的汉语意思为安全的。故答案为安全的。
【点睛】
10.police officer 11.by car 12.cooking Chinese food 13.pilot
14.on foot
【解析】10.由句子My father is a police officer.可知Bob的爸爸是一名警察。故答案为police officer。
11.由句子可知Bob的妈妈是She goes to work by car.开车去上班,故答案为by car。
12.由句子He likes cooking Chinese food.可知Ben的爱好是做中国菜,故答案为cooking Chinese food。
13.由句子My brother Ben is a pilot.可知Ben的职业是飞行员,故答案为pilot。
14.由句子He walks to work.可知Ben步行去工作,故答案为on foot。
15. C A 16. park next to zoo
【导语】本文讲述了处所与方位。
15.(1)句意:宠物医院在哪里?A它在公园后面。B它在邮局前面。C它紧挨着银行。根图片可知它紧挨着银行。故选C。
(2)句意:这个城市有科学博物馆吗?根据图片可知有科学博物馆,故做肯定回答。故选A。
16.(1)句意:学校在______的后面。根据图片可知在公园的后面。故答案为park。
(2)句意:图书馆在书店的______。根据图片可知它紧邻书店。故答案为next to。
(3)句意:银行在______前面。根据图片可知在动物园的前面。故答案为zoo。
17.It will be sunny. 18.She is going to listen to music. 19.They are going to read books. 20.He is going to play football.
【解析】17.句意为明天天气怎么样?根据Tomorrow will be a sunny day,可知明天是晴天,故答案为It will be sunny.
18.句意为格林太太会怎么做?根据图片,可知格林太太要听音乐,故答案为She is going to listen to music.
19.句意为女孩们要怎么做?根据图片,可知女孩们要读书,故答案为They are going to read books.
20.句意为那个男孩会怎么做?根据图片,可知男孩要踢足球,故答案为He is going to play football.
21. word book 22. play sports 23.bookstore 24. comic books 25.cinema
【分析】短文大意:这是一篇白玲介绍自己和家人计划周末活动的短文。
21.句意:—白玲的爸爸在周六要去买什么?—他要去买一本________。根据原文On Saturday, my father is going to buy a word book. 可知他要去买一本字典,故答案为word book。
22.句意:—白玲的爸爸在周日要去做什么?—他要________。根据原文On Sunday, my father is going to play sports. 可知他要去做运动,故答案为play sports。
23.句意:—白玲在周日要去哪里?—她要去________。根据原文I'm going to the bookstore. 可知她要去书店,故答案为bookstore。
24.句意:—白玲要去买什么?—她要去买一些________。根据原文 I'm going to buy some comic books. 可知她要去买几本漫画书。故答案为comic books。
25.句意:—在周日晚上他们要去哪里?—他们要去________。根据原文On Sunday evening we are going to see a film. 可知周日晚上他们要去看电影,在电影院看电影,故答案为cinema。
【点睛】
26. F F T F 27. C C BC
【解析】26.(1) 句意:星期六早上,吴一凡看望了他的叔叔。由文中的 He visited his grandparents on Saturday morning.可知,星期六上午,Wu Yifan看望的是他的外公、外婆,而不是他的叔叔,故答案为F。
(2) 句意:上周六是他奶奶的生日。由文中的 It was his grandpa’s birthday.可知,上周六是他外公的生日,而不是他外婆的生日,故答案为F。
(3) 句意:吴一凡星期天早上做作业。由文中的On Sunday morning, he did his homework. 可知,星期日上午,Wu Yifan做了家庭作业,故答案为T。
(4) 句意:吴一凡上星期天晚上九点看电视。由文中的 Then Wu Yifan went to bed at 9:00 p.m.可知,Wu Yifan上个星期日晚上九点是去睡觉了,而不是看电视了,故答案为F。
27. (1)问句为:吴一凡的什么人做了面条? 由文中的 His grandma cooked noodles for them.可知,故选C。
(2) 问句为:吴一凡在电视上看了什么?由文中的 On Sunday evening, he watched some children’s shows on TV.可知,故选C。
(3) 问句为:吴一凡上星期天下午做了什么?由文中的 In the afternoon, he washed his clothes and cleaned his room.可知,故选B,C。
【点睛】
试卷第4页,共5页
试卷第5页,共5页