北京市门头沟区2021-2023年中考英语二模试题分类汇编:阅读表达(含解析)

文档属性

名称 北京市门头沟区2021-2023年中考英语二模试题分类汇编:阅读表达(含解析)
格式 docx
文件大小 339.7KB
资源类型 教案
版本资源 通用版
科目 英语
更新时间 2023-05-31 15:45:57

图片预览

文档简介

北京市门头沟区
2021-2023年中考英语二模试题分类汇编
阅读表达
2023年北京市门头沟区中考二模英语试题
四、阅读表达(34 至 36 题每题 2 分,37 题 4 分,共 10 分)
阅读短文,根据短文内容回答问题。
ChatGPT
There’s a new AI robot: ChatGPT, and you’d better read carefully, even if you don’t know artificial intelligence(人工智能). ChatGPT is a tool made by the company OpenAI in November 2022. They wanted to show everyone what a very large, powerful AI system can achieve.
ChatGPT remembers your conversations, using the questions you asked and its answers to prepare its next sentences. It makes its answers from lots of information on the Internet. It can do many other things, such as writing papers, describing art very well, creating AI art ideas, having thoughtful conversations and even writing computer codes(密码) for you!
Perhaps it’s not smart enough to replace(替代) all humans yet, but it can be creative. A few days after its launch(上市), more than 1 million people were trying out ChatGPT. It was said that about 100 million people used ChatGPT in February 2023.
However, ChatGPT cannot replace Baidu. ChatGPT is an AI robot that gives answers to your questions, but Baidu is a website that helps you look for information.
ChatGPT is still new and has a lot of problems. Here are 5 big problems that experts have noticed:
1. ChatGPT might give wrong answers. Don’t use it for math questions or medical advice!
2. ChatGPT might take jobs from humans. It could make it harder for writers, teachers, artists and computer programmers to make their living.
3. ChatGPT could challenge high school writing homework. It will make it easier for students not to write their own papers and lose their own responsibility.
4. ChatGPT could cause harm to people. If someone asks it a question instead of going to the hospital, it will be very dangerous.
5. ChatGPT has too much power. We don’t know what the training system details are, so we don’t know where it is getting the information to give you the answers.
ChatGPT is a fun and exciting new technology for everyone to use and experiment with. We can make the best use of ChatGPT for learning. But be careful with it!
34. When was ChatGPT made
35. What can ChatGPT do List 2-3 points.
36. What’s the difference between ChatGPT and Baidu
37. Will you use ChatGPT Why or why not
2022年北京市门头沟区中考二模英语试卷
一、阅读回答问题
(2022·北京门头沟·统考二模)阅读短文,根据短文内容回答问题。
Every country seems to celebrate high school graduations in different ways, with some places having huge events, while others more low-key. Swedish high school graduation is a very special day full of strange, funny and unique (独特的) traditions.
All students wear special white hats with their names on them. The hat is quite similar to the kind of hat that a ship’s captain wears. Girls prefer to wear a simple white dress, while boys wear suits. After getting dressed, students will have a champagne (香槟酒) breakfast in a large garden. Graduation takes place in the summer and usually the sun is out. Having breakfast outdoors is really a joyful thing. It is the perfect way to start the day.
After breakfast, students go to school and there is a graduation ceremony. After picking up their diplomas (毕业证书), students will make their way out into an outside space at the school. Their family and friends gather there and wait for their coming. Each family holds up a picture of the students as a baby or a small child. Then they give flower chains to wear round the students’ necks. Family and friends also give them small gifts, such as a medal, a ring or a watch, which are usually kept for the rest of life.
With loud music, students get on a truck. And there are some slogans (标语) hanging on the truck. The truck runs around the town while the students wave, dance, laugh and enjoy themselves. People in the street will cheer to express good wishes as the students drive past.
Graduation in Sweden has turned into a whole town event. Relaxation seems to have become the real theme of Swedish graduation. The only thing students need to do is to enjoy the time with their friends and family.
34.How is Swedish high school graduation
________________________________________
35.When does graduation take place
________________________________________
36.What do the students’ family and friends need to prepare for the graduation
________________________________________
37.Where does the truck run
________________________________________
38.What is the only thing students need to do
________________________________________
2021年北京市门头沟区中考二模英语试卷
四、阅读回答问题
Passing on Beauty of Words
Famous American poet Robert Frost once said, “Poetry is what gets lost in translation.” A well-known Chinese translator, Xu Yuanchong, has tried his best to pass on the beauty of ancient Chinese poetry all his life.
Xu has just turned 100 years old. On April 1, China Translation and Publishing House published a series of books about his life and career to pay respects to him.
Since 1978, Xu has published more than 100 translated novels, anthologies(选集) and plays in Chinese, English and French. Especially, he translated Chinese poems into English and French. He is also the first Asian winner of the “Aurora Borealis Prize” for Outstanding Translation of Fiction Literature.
Xu is known to be very strict in his work. He has given his mind to “translating beautifully”. For him, English is a “scientific” language that requires correctness, while Chinese is an “artistic” language that includes a wider range of content. Following this, Xu keeps his translations correct and beautiful.
Through Xu’s translations, historic Chinese wisdom has made an influence on Western societies and the world at large.
For example, when former US president Barack Obama tried to begin a reform(改革), some officers were against at first. But after reading the poem titled Fishing in Snow(《江雪》) translated by Xu, one officer was so impressed with the fisherman’s independent, non-conformist(不墨守成规的) thinking that he chose to support Obama, noted NewsChina.
Having made such great achievements, the 100-year-old is still hard-working. He lives alone in an old house near Peking University. Every day he translates about 1,000 words, working till 3 to 4 a.m., sleeping about 3 hours and getting up at 6 a.m. to continue.
34.Who is Xu Yuanchong
_________________________
35.How old is Xu Yuanchong
_________________________
36.How many translated novels, anthologies and plays has Xu published since 1978
_________________________
37.Which poem translated by Xu impressed the American officer
_________________________
38.What does Xu Yuanchong’s translation mean to China
_________________________
答案:
2023年北京市门头沟区中考二模英语试题
34.ChatGPT was made in November 2022./In November 2022. 35.ChatGPT can do many things, such as writing papers, describing art very well, creating AI art ideas, having thoughtful conversations and even writing computer codes! 36.ChatGPT is an AI robot that gives answers to your questions, but Baidu is a website that helps you look for information. 37.Yes. Because it is very useful.
【导语】本文主要介绍了一个强大的机器人ChatGPT。
34.根据“ChatGPT is a tool made by the company OpenAI in November 2022”可知ChatGPT是OpenAI公司于2022年11月制造的工具。故填ChatGPT was made in November 2022./In November 2022.
35.根据“It can do many other things, such as writing papers, describing art very well, creating AI art ideas, having thoughtful conversations and even writing computer codes (密码) for you!”可知它可以做很多其他事情,比如写论文,很好地描述艺术,创造人工智能艺术思想,进行深思熟虑的对话,甚至为你编写计算机代码!故填ChatGPT can do many things, such as writing papers, describing art very well, creating AI art ideas, having thoughtful conversations and even writing computer codes!
36.根据“ChatGPT is an AI robot that gives answers to your questions, but Baidu is a website that helps you look for information.”可知ChatGPT是一个为你的问题提供答案的人工智能机器人,但百度是一个帮助你寻找信息的网站。故填ChatGPT is an AI robot that gives answers to your questions, but Baidu is a website that helps you look for information.
37.开放性试题,言之有理即可。参考答案为Yes. Because it is very useful.
2022年北京市门头沟区中考二模英语试卷
34.It is a very special day full of strange, funny and unique traditions.
35.In the summer.
36.A picture of the students as a baby or a small child, flower chains, and small gifts, such as a medal, a ring or a watch.
37.The truck runs around the town.
38.The only thing students need to do is to enjoy the time with their friends and family.
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了瑞典高中毕业的庆祝方式。
34.根据“Swedish high school graduation is a very special day full of strange, funny and unique (独特的) traditions.”可知,瑞典高中毕业典礼是一个非常特别的日子,充满了奇怪、有趣和独特的传统。故填It is a very special day full of strange, funny and unique traditions.
35.根据“Graduation takes place in the summer and usually the sun is out.”可知,毕业典礼在夏天举行,通常阳光明媚。故填In the summer.
36.根据“Each family holds up a picture of the students as a baby or a small child. Then they give flower chains to wear round the students’ necks. Family and friends also give them small gifts, such as a medal, a ring or a watch”可知,每个家庭都举着学生们婴儿或小孩的照片;然后他们给学生们戴上花环;家人和朋友也会给他们一些小礼物,比如奖章、戒指或手表。所以要准备学生婴儿或小孩时期的照片、花链和小礼物,如奖章、戒指或手表。故填A picture of the students as a baby or a small child, flower chains, and small gifts, such as a medal, a ring or a watch.
37.根据“The truck runs around the town”可知,卡车绕着小镇跑,故填The truck runs around the town.
38.根据“The only thing students need to do is to enjoy the time with their friends and family.”可知,学生唯一需要做的就是享受与朋友和家人在一起的时光。故填The only thing students need to do is to enjoy the time with their friends and family.
2021年北京市门头沟区中考二模英语试卷
34.He is a well-known Chinese translator. 35.He is 100 years old. 36.More than 100. 37.Fishing in Snow. 38.Xu Yuanchong is the person who passes on the beauty of words and makes the world learn about the Chinese culture better.##People all over the world learn about the Chinese culture better from Xu’s translation.##Literature is without boundaries and Xu helps introduce Chinese literature to the world.(本题无固定答案,言之有理即可)
【分析】本文是一篇记叙文,介绍了关于著名翻译家许渊冲的故事。
34.根据原文“A well-known Chinese translator, Xu Yuanchong”可知,许渊冲是中国著名翻译家。故填He is a well-known Chinese translator.
35.根据原文“Xu has just turned 100 years old”可知,许渊冲100岁了。故填He is 100 years old.
36.根据原文“Since 1978, Xu has published more than 100 translated novels, anthologies(选集) and plays”可知,自1978年以来,许渊冲出版了100多部翻译小说、选集。故填More than 100.
37.根据原文“But after reading the poem titled Fishing in Snow(《江雪》) translated by Xu, one officer was so impressed”可知,许渊冲翻译的《江雪》这首诗令美国官员印象深刻。故填Fishing in Snow.
38.本题无标准答案,学生言之有理即可。故参考答案为:Xu Yuanchong is the person who passes on the beauty of words and makes the world learn about the Chinese culture better./People all over the world learn about the Chinese culture better from Xu’s translation./Literature is without boundaries and Xu helps introduce Chinese literature to the world.
同课章节目录