中小学教育资源及组卷应用平台
2022-2023年八年级英语下期期末高频考点专练(牛津译林版)
期中模拟预测卷
注意事项:
1. 本试卷共8页。全卷满分90分。考试时间为90分钟。试题包含选择题和非选择题。考生答题全部答在答题卡上,答在本试卷上无效。
2. 请认真核对监考教师在答题卡上所粘贴条形码的姓名、考试证号是否与本人相符合,再将自己的姓名、考试证号用0. 5毫米黑色墨水签字笔填写在答题卡及本试卷上。
3. 答选择题必须用2B铅笔将答题卡上对应的答案标号涂黑。如需改动,请用橡皮擦干净后,再选涂其他答案。答非选择题必须用0. 5毫米黑色墨水签字笔写在答题卡的指定位置,在其他位置答题一律无效。
选择题(共40分)
一、单项填空(共15小题;每小题1分,满分15分)
请认真阅读下列各题,从题中所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项并在答题卡上将该项涂黑。
1.—Have you heard that a classical piano concert will be held in June in Chengdu
—________ exciting news it is!
A.How B.What an C.What D.What a
2.—How is your DIY course
—You know, it’s hard for me, but I’ll never ________ because of the coming Culture and Art Festival.
A.give it up B.hand it out C.put it out D.turn it up
3.She failed the college entrance examination, so she doesn’t feel like________.
A.to eat anything B.eating anything C.eating something D.to eat something
4.With the ________ of the law on Family Education Promotion (家庭教育促进), people realize that the family education is no longer just a family matter but a state affair (事务).
A.collection B.decision C.communication D.introduction
5.Though Yuan Longping, the father of hybrid rice, ________ for one year, we will never forget the contribution he made.
A.died B.has died C.has been dead D.was dead
6.—Another three Chinese astronauts have arrived in Tiangong space station. When will they come back
—Not until their task ________ in six months.
A.finishes B.will finish C.will be finished D.is finished
7.—It’s raining harder and harder, and it’s too late.
—That’s true. ________, we must send the donations to the hospital on time.
A.Moreover B.Otherwise C.Instead D.Anyway
8.—How do you find your online tour to the Nanjing Museum
—Fantastic! I think it’s ________ I have ever had.
A.an amazing experience B.a more boring experience C.the most amazing experience D.the most boring experience
9.—Huai’an is very beautiful. I ________ there last year.
—Yes, I ________ there twice.
A.went; have gone B.went; have been
C.have gone; went D.have been; went
10.—Why not play basketball with Class 1 this afternoon
—Because they ________ Huai’an for a school trip.
A.have gone to B.have been to
C.had gone to D.had been to
11.My father________ eat noodles but now he________ eating rice.
A.used to, used to B.is used to, used to
C.used to, is used to D.is used to, is used to
12.The poor man lived ________ in a small house, but he does’t feel ________.
A.alone; alone B.alone; lonely C.lonely; alone D.lonely; lonely
13.Last Monday, I had an interview ________ Zhou Xun, a famous actress.
A.of B.about C.for D.with
14.—Why not stop _________ a rest
—Oh, it’s so exciting that I can’t stop _________ the kite.
A.having; flying B.to have; to fly C.having; to fly D.to have; flying
15.—China has done a great job of dealing with poverty(贫困).
—________. We’re so proud of being Chinese.
A.Fantastic B.Don’t mention it C.I have no idea D.Good luck
二、完形填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
阅读下面短文,从短文所给各题的四个选项(A、B、C和D)中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
My parents always tell me that travelling is not just a fun hobby, but also a way to learn new things. Have you ever ____16____ to Russia It is really a good place to spend the summer holiday. The temperature in summer isn’t too ____17____. Last summer, I travelled to this country with my parents. It took us about eight and a half hours to fly to Moscow. This ____18____ taught me a lot about the country’s history and culture.
Of all the places of interest we visited during our trip, the Grand Kremlin Palace impressed (给……留下印象) me the ____19____. The palace was quite beautiful. The white marble (大理石) was smooth and shiny, making the palace look like a red diamond (钻石) ____20____ under the sun. If you walk through the palace, you can see your own shadow on the wall.
The palace is important to Russia, as it is the centre of national ____21____, in charge of (掌管) politics, foreign affairs (事务) and other things. The President works and lives here. Can you imagine (想象) ____22____ he can see through his office window He is ____23____ to see the Red Square and the St. Vasily Cathedral.
Besides the beautiful views, the delicious food in Russia also won my heart. The soup known as borscht (罗宋汤) ____24____ sweet and sour, kind of like strawberry juice. People cook it with radishes and potatoes, which are two popular foods in Russia. I like this soup very much.
I think I will ____25____ forget this trip to Russia for the rest of my life. How exciting!
16.A.gone B.been C.known D.met
17.A.small B.large C.low D.high
18.A.flight B.trip C.parade D.interview
19.A.worse B.least C.most D.better
20.A.jumping B.shaking C.decorating D.shining
21.A.business B.communication C.traffic D.government
22.A.why B.how C.what D.who
23.A.able B.nervous C.surprised D.hard
24.A.sounds B.feels C.tastes D.smells
25.A.seldom B.always C.never D.usually
三、阅读理解(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下列材料,从每题所给四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
A
Having a chance to compete (参赛) in the Olympics is not easy. Some athletes even change sports. They compete in both summer and winter Olympic events.
Athletes Events Careers
Montell Douglas 36, UK Summer: 100m, 4×100m relay (接力赛)Winter: bobsleigh (雪车) In 2008, Douglas competed in her first Olympics at the Bird’s Nest stadium as a sprinter (短跑运动员). Now, she’s back as part of a two-woman bobsleigh team. She joined the British bobsleigh team in 2016 and went to the 2018 Pyeongchang Winter Olympics as a reserve (替补队员). But in Beijing she actually competed. “You’re never too old or too late. You should always dream and dream big.” she said.
Nathan Crumpton 36, American Samoa Summer: 100mWinter: skeleton (钢架雪车) Do you remember the shirtless flag bearer (旗手) at the Opening Ceremony of the Beijing Winter Olympics He is Nathan Crumpton, the only one who stands for of American Samoa at the Games.He competed in the 100m at the Tokyo 2020 Summer Olympics. He said, “It’s a great honor to take part in two Olympic Games in less than one year.” Crumpton won American Samoa’s first gold medal in skeleton at the 2019 North American Cup.
Ayumu Hirano 23, Japan Summer: skateboardingWinter: snowboarding Ayumu Hirano won the Japanese National Skateboarding Championship in 2019. After his Olympic skateboarding show in Tokyo 2020, he continued to challenge himself in snowboarding events.Hirano grew up riding on his father’s own skate park ramps (坡道). This helped with his snowboarding skills. He won his first World Cup. Speaking of the Beijing 2022 games, he said, “I want to express myself in a way that only I can.”
26.Which part of the newspaper is this article most probably taken from
A.FASHION B.SPORTS C.SCIENCE D.EDUCATION
27.How do they feel about competing in both summer and winter Olympic events
A.Surprised and worried. B.Serious and nervous.
C.Cheerful and thankful. D.Confident and proud.
28.What can we learn from the table
A.Hirano’s father acted as his snowboarding coach. B.Douglas didn’t complete in the Olympic events until 2022.
C.Hirano achieved great success in both skateboarding and snowboarding. D.Crumpton won his first gold medal in skeleton in the Beijing Winter Olympics.
Dear Sir/Madam,
①It is now common to go online in the home, yet a recent survey showed that ninety-five percent of parents do not know what websites their children visit. I strongly believe that a training project should be started to help parents to improve their Internet and computer skills so that they can better monitor and guide their children.
②One advantage of providing training is that it would get parents to pay more attention to their children's online activities. If they had a better understanding of the Internet, they would see the need to make sure that their children use it properly and responsibly.
③Another argument for providing training to parents is that it would allow parents to help their children with their schoolwork. These days, a lot of homework needs to be done on computers. If parents have poor computer skills, they will be of little or no help with homework, which can make them upset. Some people argue that it is good that students can work independently on computers. However, it is clear that students, especially young students, often need this kind of home support.
④Improving parents' Internet and computer skills might also be a good way or parents to improve their relationships with their children. These days, children spend a lot of their free time on computers. If parents want to be part of that free time, they need to see that playing on computers can be a fun family activity. Joining their children can help parents bridge the generation gap(代沟) between them and their children.
⑤I strongly believe that children need to be helped and guided to use the Internet in a proper and responsible way, and so training is extremely important.
Yours faithfully.
Pat Chan
29.In the letter, the writer ________.
A.thinks parents should improve their Internet and computer skills
B.advises children not to spend a lot of their free time on computers
C.tries to make children less worried about their online schoolwork
D.explains why parents should pay more attention to their children
30.Which of the following best shows the structure of the passage
A. B.
C. D.
31.The letter is probably from the part of ________ in a newspaper.
A.culture B.sports C.health D.education
When you think of the Arctic (北极), you imagine an icy land of pure white snow. Others imagine it as the last really clean place left on earth. We have polluted the deepest oceans with plastic rubbish. “And now.” CNN says, “it’s the Arctic’s turn.”
German scientists have recently found microplastics in Arctic snow. Microplastics are pieces of plastic smaller than 5 millimeters. Sadly, the scientists found 1,800 pieces of microplastics per liter of (每升) snow.
How is plastic pollution reaching the Arctic
According to scientists, it’s clear that most of the microplastics in the snow come from the air. They fall off the plastic objects and are moved by the wind, just like dust. They mix with ice in the air and fall to the ground as snow. Finding these plastics in Arctic snow means that we may breathe them in.
Are they bad for us Scientists cannot answer this question for now, according to the WHO. We do know that our bodies cannot take in “large” pieces of microplastics. However, if the plastics are small enough, they can find ways into our bodies and stay there for a long time, which can be bad for our health. What’s more, earlier studies have shown that microplastics may contribute to lung cancer risk.
Microplastics have also been found in rivers and oceans around the world. Earlier research has found that they flow over long distances and into our oceans, hurting ecosystems along the way. They start in our waste water, then flow into rivers and out to the sea, where they are eaten by sea animals. If people then eat these animals, it means that we’re eating the plastic as well.
32.We can learn from Paragraph 1 that ________.
A.the Arctic is the last really clean place left on earth
B.the Arctic is an icy land of pure white snow
C.the Arctic is a beautiful icy land with clean air
D.the Arctic has been polluted by plastic rubbish
33.The underlined word “contribute” means ________ in Chinese.
A.增加 B.捐赠 C.影响 D.贡献
34.Which of the following isn’t true
A.We may breathe microplastics in Arctic.
B.Microplastics may cause lung cancer.
C.We don’t have to mind microplastics right now.
D.Microplastics have hurt ecosystems.
35.How does the writer end this passage
A.By advising us to drink clean water.
B.By asking people not to eat sea animals.
C.By telling the seriousness of plastic pollution.
D.By showing the beauty of Arctic.
Holidays with friends can be great fun and a good way of getting to know each other better. Planning the trip well will help you have a good time. Also it will help you to save money if you start planning earlier.
Going abroad will cost more but be a more exciting experience. Don’t go abroad if this is the first trip you help to organize. Going to a different place in your own country can also be fun and will be cheaper.
Work out how many people you will be able to plan the trip for. Find out how much interest there is for people to go on the trip, and then invite people who you think will enjoy themselves and who you get on well with.
Everyone will have their own idea of what they want the trip to be like, so you should have a meeting. Keep a notebook and write down things to do. If you share ideas with others, you will take a happier trip.
After you decide on your hotel, you’ll know the dates of your stay and be able to book transport, such as bus, train and airplane. Booking transport earlier can save some money, so you’d better book as soon as possible.
36.According to paragraph 1, what may we get if we can plan the trip earlier
A.Spend less money. B.Save lots of time.
C.Get more information. D.Make more friends.
37.What does the underlined word “organize” mean
A.宣传 B.组织 C.开发 D.构思
38.What’s the main idea of paragraph 4
A.Decide where to go. B.Find out who will go.
C.Choose the way for the trip. D.Know others’ ideas for the trip.
39.What’s the structure of the passage
A. B.
C. D.
40.Which is the best title for the passage
A.A Special Trip B.The Fun during the Trip
C.Enjoy Your Trip D.Preparations for a Trip
非选择题(共50分)
四、填空(共15小题,每小题1分,满分15分)
A)根据括号中所给的汉语写出单词,使句子意思完整正确,并将答案填写在答题卡标号为41—45的相应位置上。
41.It’s not hard for you to ________(实现)your dream if you put your heart into it.
42.He spent about 100 ________ (美元) buying this pair of shoes last week.
43.I ________(想念)my parents when I studied abroad.
44.Mum decided to buy a ________(几个)of handbags for her friends.
45.Tom always dreams of ________(放松)himself by taking a walk along the beaches.
B)根据句子意思,用括号中所给单词的适当形式填空,并将答案填写在答题卡标号为46—50的相应位置上。
46.There is no need to watch this film because we ________ (watch) it.
47.There are some big shopping malls in the ________ (south) part of the city.
48.I’m sorry to hear that his grandpa has been ________ (die) for half a year.
49.He got up late this morning, so he hurried ________ (catch) the bus to work.
50.________ (far) down at the bottom of the page, you can find other information about the city.
C)根据短文内容,从下面方框中选择适当的单词或短语填空,使短文内容完整正确,并将答案填写在答题卡标号为51—55的相应位置上。
need made into thousands of taken out filled with
There are many steps in making a bottle of water and many natural resources are used.
First, the oil is ____51____ from the earth. Then oil is cleaned and is made into plastic pellets(颗粒)in a plastic factory. And plastic pellets are ____52____ bottle preforms(粗加工的成品).
Preforms are heated and shaped into bottles. The bottles are brought to the bottling factory where they are ____53____water. The bottles are ready and they are transported to the shop. Bottles of water are sold and brought to ____54____ houses.
Most of the plastic bottles are thrown away and end up in landfills(垃圾填埋场)or in the environment. The plastic bottles ____55____ 5400 to 1,000 years to break down. They should be collected and sent to a factory that turns them into other plastic products.
五、阅读填空(共20小题,每小题1分,满分20分)
A)阅读下面短文,根据所读内容,在文章后第56—65小题的空格里填入一个最恰当的单词,并将答案填写在答题卡标号为56—65的相应位置上。
注意:每个空格只填1个单词。
Stepping into a bookstore, you might notice shelves labelled (标注着) “self-help”. You may not know what these books are about. In fact, more people are turning to self-help books for advice these days. You can’t imagine (想象) that sales of these books in the UK reached about three million last year.
Self-help books are usually written by some famous writers, psychologists (心理学家) or successful businessmen. They teach you what to do when you have problems in your life—for example, how to get along with your classmates or coworkers, how to manage your time well or how to find happiness.
Paul Sweetman, the owner of City Books in the UK, said the social environment might be one reason why more people are reading self-help books. Recently, the social environment has become more and more stressful (有压力的) . “Some people come into the bookstore because they’re really tired of things. They’re looking for something relaxing to calm themselves, “Paul said. Besides, younger readers—such as people born after 2000—seem to understand their own problems better, according to British psychologist Caroline Beaton. This means they’re more willing to improve themselves by reading self-help books.
Self-help books were something people laughed at in the past. Many people didn’t take chicken soup stories or “success theory” books seriously. But now they’re becoming increasingly attractive (有吸引力的) to people.
From my point of view, whatever the reason for the growing interest in self-help books is, it’s good to know that help is at hand if we need it. But do these books truly help us Read one and find out.
Self-help books are becoming popular
____56____ self-help books are ★Self-help books are books written by some famous writers, psychologists or successful businessmen.★They offer readers ____57____ on what to do when facing problems.
The growing popularity ★These books ____58____ to be something people laughed at, but now they’re becoming increasingly attractive to people.★Last year, about three million self-help books were bought in the UK.
____59____ forthe popularity ★Social environment: In ____60____ years, the social environment has become more and more stressful.★People’s tiredness: People are looking for ways to ____61____ and calm themselves.★Younger ____62____ need: They understand their problems better and want to improve themselves by ____63____ self-help books.
The writer’s opinions ★It is good to know that we can get help easily when it is ____64____.★We can’t tell if these books are really ____65____ if we don’t read them.
B)根据短文内容及首字母提示,填写所缺单词,并将答案填写在答题卡标号为66—75的相应位置上。
A country cannot live without young people, and young people cannot live without awakening.
—Li Dazhao
This year, the Communist Youth League of China, or CYLC(中国共青团) is turning 100 y___66___ old.
In 1922, the Youth League h___67___ its first National Congress(全国代表大会)in Guangzhou, which marked its birth. 25 members attended the meeting, representing 5,000 others f___68___ all over the country.
As a p___69___ of China’s youth movement, the CYLC has more than 73.7 million members nationwide aged 14 to 28, and about 43.8 million of i___70___ members are students. Young people are the future and h___71___ of a country and the CYLC always unites(团结), organizes and serves young people, encouraging them to w___72___ for China’s development.
Liu Lijia, a senior undergraduate student at Beijing Normal University, said t___73___ as a Youth League member, she thanks the Youth League for helping her development. She will become a volunteer teacher in China’s w___74___ areas and devote h___75___ to bridging the educational gap between different areas.
六、书面表达(满分15分)
76.每个人的生活都是由多种部分组成的。请以“The most important part of my life” 为题,并根据要点和要求用英语写一篇短文,描述你生活中最重要的部分。
1. 要点:1)什么是你生活中最重要的部分;
2)为什么你认为它是你生活中最重要的部分;
3)你对你未来的生活又有何期待。
2. 要求:1)文中不得出现真实的姓名和学校名称;
2)词数100左右。
The most important part of my life
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
参考答案:
1.C
【详解】句意:——你听说六月将在成都举行一场古典钢琴音乐会吗?——多么令人兴奋的消息!
考查感叹句。How引导的感叹句,修饰形容词或副词;What引导的感叹句,修饰名词。本句中心词news是不可数名词,故用What引导,结构是:What+形容词+不可数名词+主谓!。故选C。
2.A
【详解】句意:——你的DIY课程怎么样?——你知道,它对我来说太难了,但是因为即将到来的文化艺术节我永远不会放弃。
考查动词短语。give up放弃;hand out分发;put out扑灭;turn up调高。根据“it’s hard for me, but I’ll never…”可知,此处指不会放弃DIY课程。故选A。
3.B
【详解】句意:她高考不及格,所以她什么都不想吃。
考查非谓语动词及不定代词。something一般用于肯定句或表请求允许的疑问句中;anything一般用于否定句或疑问句中。此处是否定句,故用anything。feel like doing sth.“想要做某事”,故用eating。故选B。
4.D
【详解】句意:随着《家庭教育促进法》的推行,人们意识到家庭教育不再是一个家庭问题,而是一个国家事务。
考查名词辨析。collection收集;decision决定;communication表达;introduction介绍、推行。根据“With the...of the Law on Family Education Promotion”可知,此处是指这种法律的推行。故选D。
5.C
【详解】句意:杂交水稻之父袁隆平虽然已经去世一年了,但我们永远不会忘记他的贡献。
考查动词时态以及延续性动词。“for+一段时间”要与现在完成时连用,其结构为“have/has+动词过去分词”,且动词要用延续性动词,die是短暂性动词,对应的延续性动词是be dead,故选C。
6.D
【详解】句意:——又有三名中国宇航员抵达天宫空间站。他们什么时候回来?——直到六个月内他们的任务完成。
考查时态和语态。根据“Not until their task...in six months.”可知,这是由not until引导的时间状语从句,从句的时态为一般现在时。“任务”和“完成”之间为被动关系。故选D。
7.D
【详解】句意:——雨越下越大,天太晚了。——确实如此。无论如何,我们必须按时把捐款送到医院。
考查副词辨析。Moreover而且;Otherwise否则;Instead反而;Anyway无论如何。根据“we must send the donations to the hospital on time”可知,无论什么情况都要按时把捐款送到医院,故选D。
8.C
【详解】句意:——你觉得你的南京博物馆在线旅游怎么样?——好极了!我认为这是我最神奇的一次经历。
考查形容词最高级的辨析。amazing令人惊奇的;boring无聊的,枯燥的。根据“Fantastic! ”可知,此次经历不错,应用amazing令人惊奇的;根据“I have ever had.”可知,是与以前到现在的经历对比,应用最高级。故选C。
9.B
【详解】句意:——淮安很漂亮。去年我去了那里。——是的,我去过两次。
考查动词时态。went去,go的过去式;have gone to去了(去了未回);have been to去过(去了回来了)。根据时间状语“last year”可知,此处时态为一般过去时,谓语动词应使用过去式went;由“twice”可知,此处指去过淮安两次,there是地点副词,省略介词to,应使用have been。故选B。
10.A
【详解】句意:——今天下午为什么不和1班一起打篮球呢?——因为他们去淮安参加学校旅行了。
考查现在完成时。have been to去过某地,且已回来;have gone to去了某地,还未回来。根据“Because they...Huai’an for a school trip.”可知,1班去淮安了,还未回来,因此用gone to,此处是强调对现在造成的影响,所以用现在完成时。故选A。
11.C
【详解】句意:我父亲过去吃面条,但现在他习惯吃米饭。
考查短语辨析。be used to do被用来做某事;used to do过去常常做某事;be used to doing习惯做某事。根据“but now”可知,此处是过去和现在的对比,过去吃面条,用used to do;现在习惯吃米饭,用be used to doing。故选C。
12.B
【详解】句意:这个可怜的人独自住在一所小房子里,但他并不感到孤独。
考查词义辨析。alone单独的(地),可以是形容词也可以是副词;lonely孤独的,有感彩。第一空是修饰动词,应用副词alone;第二空是作表语,应用形容词,强调感觉不孤独,应用lonely,故选B。
13.D
【详解】句意:上周一,我采访了周迅,一位著名的女演员。
考查介词辨析。of……的;about关于;for为了;with和。have an interview with sb.“采访某人”,固定搭配。故选D。
14.D
【详解】句意:——为什么不停下来休息一下呢?——哦,它如此令人兴奋以至于我无法停止放风筝。stop to do sth停下来去做某事,stop doing sth 停止做某事。第一空表示停下来去休息,故用stop to have a rest。第二空根据it’s so exciting 可知这太令人兴奋了,因此无法停止放风筝,故选D。
15.A
【详解】句意:——中国在解决贫困问题上做得很好。——太好了。我们为自己是中国人而感到骄傲。
考查情景交际。Fantastic极好的;Don’t mention it别客气;I have no idea我没有任何想法;Good luck好运。根据“We're so proud of being Chinese.”可知是对上文对方陈述的事实的评价,且是好的评价。故选A。
16.B 17.D 18.B 19.C 20.D 21.D 22.C 23.A 24.C 25.C
【导语】本文讲述了作者一次难忘的莫斯科之旅,向读者介绍了莫斯科的著名景点及美食文化等。
16.句意:你去过俄罗斯吗?
gone去了;been去过;known知道;met遇见。根据“Have you”和“to Russia”可知,此句询问的是“是否去过某地”,谓语应用have been to来表示。故选B。
17.句意:夏天的气温不会太高。
small小的;large大的;low低的;high高的。根据“The temperature in summer”可知,此处应是指气温不会太高,应用形容词high来表示。故选D。
18.句意:这趟旅行教会了我很多关于这个国家的历史和文化的知识。
flight航班;trip旅行;parade游行;interview采访。根据上文“Last summer, I travelled to this country with my parents.”可知,此处指作者和父母去年去莫斯科的旅行。故选B。
19.句意:在我们旅行期间参观的所有名胜古迹中,克里姆林宫给我印象最深。
worse更差的;least最少的;most最多的;better更好的。根据比较的范围“Of all the places of interest we visited during our trip,”可知,此处应使用最高级,结合下文“The palace was quite beautiful...”可知,克里姆林宫给我印象最深。此处使用the most来修饰动词impressed,表示“给……印象最深”。故选C。
20.句意:白色大理石光滑而有光泽,使宫殿看起来像一颗在阳光下闪闪发光的红色钻石。
jumping跳跃;shaking摇晃;decorating装饰;shining闪烁。根据“look like a red diamond (钻石)”和“under the sun”可知,此处指像钻石一样在阳光下闪烁,应用shining来表示。故选D。
21.句意:这个宫殿对俄罗斯来说很重要,因为它是国家政府的中心,掌管着政治、外交和其他事务。
business商业;communication交流;traffic交通;government政府。根据“in charge of (掌管) politics foreign affairs (事务) and other things.”可知,政府掌管政治、外交和其他事务,克里姆林宫是国家政府的中心。故选D。
22.句意:你能想象到普京总统可以从他的办公室窗户看到什么吗?
why为什么;how怎样;what什么;who谁。根据“President Putin can see through his office window ”可知,动词see后缺宾语,此处应用what来引导宾语从句。故选C。
23.句意:他可以看到红场和圣瓦西里大教堂。
able能够的;nervous紧张的;surprised感到惊讶的;hard困难的。根据上文“President Putin can see”可知,此处应用be able to see来表示“可以看到”。故选A。
24.句意:这种被称为罗宋汤的汤尝起来酸甜可口,有点像草莓汁。
sounds听起来;feels感觉;tastes尝起来;smells闻起来。根据“sweet and sour, kind of like strawberry juice.”可知,汤尝起来酸甜可口,有点像草莓汁,此处使用动词taste符合语境。故选C。
25.句意:我想我的余生都不会忘记这次俄罗斯之行。
seldom极少;always总是;never从不;usually通常。通读全文可知,作者讲述了其莫斯科之旅,从行文中可以看出作者的这趟旅行是永难忘怀的,因此,此处使用副词never,表示“永不,从不”符合语境。故选C。
26.B 27.D 28.C
【导语】本文是一篇说明文。主要讲述了3位运动员,不仅参加了夏季奥运会和冬季奥运会,而且还是通过不同的运动项目参加的。
26.推理判断题。根据“Having a chance to compete (参赛) in the Olympics is not easy. Some athletes even change sports. They compete in both summer and winter Olympic events.”可知,运动员、奥运赛等等都是和运动相关的内容。故选B。
27.推理判断题。根据“You’re never too old or too late. You should always dream and dream big.”“It’s a great honor to take part in two Olympic Games in less than one year.”以及“I want to express myself in a way that only I can.”可知,他们充满了自信和骄傲。故选D。
28.细节理解题。根据“Ayumu Hirano won the Japanese National Skateboarding Championship in 2019.”,和“This helped with his snowboarding skills. He won his first World Cup. ”可知,在这两个领域中都获得了很好的奖项。故选C。
29.A 30.C 31.D
【分析】本文主要叙述开始一个培训项目来帮助父母提高他们的网络和电脑技能的好处和原因。
29.细节理解题。根据第一段中“I strongly believe that a training project should be started to help parents to improve their Internet and computer skills so that they can better monitor and guide their children.”可知,作者坚信应该开始一个培训项目来帮助父母提高他们的网络和电脑技能,这样他们就可以更好地监督和指导他们的孩子。故选A。
30.篇章结构题。分析文章内容可知,第一段总述作者认为应该开始一个培训项目来帮助父母提高他们的网络和电脑技能;第二、三、四段分别说明这样做的原因和好处;第五段总结培训的重要性。故选C。
31.推理判断题。A:文化;B:运动;C:健康;D:教育。分析文章内容可知,本文主要叙述开始一个培训项目来帮助父母提高他们的网络和电脑技能的好处和原因。内容与教育孩子相关。故选D。
32.D 33.A 34.C 35.C
【导语】本文是一篇说明文,介绍了如今出现了一种污染——微塑料。本文详细介绍了什么是微塑料以及它对人类和环境的危害。
32.细节理解题。根据第一段“We have polluted the deepest oceans with plastic rubbish.”可知,北极已经被塑料垃圾所污染,故选D。
33.词义猜测题。根据“What’s more, earlier studies have shown that microplastics may contribute to lung cancer risk.”可知,微塑料可能会导致肺癌风险,所以contribute与cause同义,故选A。
34.推理判断题。根据文章内容,可知微塑料已经危及到我们的身体健康、危害到生态系统,我们应该要重视,而不是不在意,C选项表述错误,故选C。
35.细节理解题。根据“If people then eat these animals, it means that we’re eating the plastic as well”可知,结尾作者是在强调塑料污染的严重性,故选C。
36.A 37.B 38.D 39.C 40.D
【导语】本文主要介绍了如何计划旅行的一些方法和建议。
36.细节理解题。根据“Also it will help you to save money if you start planning earlier.”可知,提前计划可以节省花销。故选A。
37.词句猜测题。根据“Don’t go abroad if this is the first trip you help to organize”可知,如果这是你第一次帮助组织的旅行,就不要出国,所以organize表示“组织”。故选B。
38.段落大意题。根据“Everyone will have their own idea of what they want the trip to be like, so you should have a meeting”可知,本段主要介绍的是要了解别人对旅行的想法。故选D。
39.篇章结构题。通读全文可知,第一段引出主题;第二段至第四段分别提出了几种建议,所以本文的结构是总—分。故选C。
40.最佳标题题。本文主要介绍了如何计划旅行的一些方法和建议,所以D选项“旅行准备”符合本文标题。故选D。
41.realize/realise
【详解】句意:如果你用心去做,实现梦想并不难。realize/realise“实现”,动词,空前有不定式符号,动词用原形,故填realize/realise。
42.dollars
【详解】句意:上周他花了大约100美元买了这双鞋。dollar“美元”,可数名词,被100修饰,用其复数形式。故填dollars。
43.missed
【详解】句意:我在国外留学时想念我的父母。miss“想念”,根据studied可知,此句是一般过去时,动词用过去式,故填missed。
44.several
【详解】句意:妈妈决定给她的朋友买几个手提包。several“几个”,修饰名词handbags,故填several。
45.relaxing
【详解】句意:汤姆总是梦想着在海滩上散步来放松自己。relax“放松”,dream of doing sth“梦想做某事”,空处用动名词作宾语。故填relaxing。
46.have watched
【详解】句意:不需要看这部电影了,因为我们已经看过了。根据句意可知此题应用现在完成时态“have/has done”,主语是we,所以用have watched。故填have watched。
47.southern
【详解】句意:在城市的南部有一些大的购物中心。south“南方”,名词,此处作定语修饰名词,应用southern“南部的”,故填southern。
48.dead
【详解】句意:我很抱歉听到她的祖父已经去世半年了。本句时间状语为for half a year“半年”,为一段时间,表示从过去一直延续到现在的动作,用现在完成时,且要用延续性动作,此处用be+adj.形式表示,动词die“死亡”的形容词形式为dead“已经死亡的”,形容词作表语。故填dead。
49.to catch
【详解】句意:他今天早上起得很晚,所以他赶紧赶公交车去上班。hurry to do sth.“急忙做某事”,故用动词不定式。故填to catch。
50.Further
【详解】句意:在页面底部再往下一点,你可以找到更多的信息。根据“you can find some more information.”可知,此处指的是这张纸的底部再往下一些,应用比较级形式,down是副词,应用副词修饰副词,far的比较级further表示“进一步地”,表示程度上的加深。故填Further。
51.taken out 52.made into 53.filled with 54.thousands of 55.need
【导语】本文主要讲述瓶装水产生的过程以及瓶子的处理。
51.句意:首先,把石油从地下取出来。结合常识可知石油是从地底下取出来,所以使用动词短语take out,与oil是被动关系,使用被动语态,所以空格处应填入过去分词。故填taken out。
52.句意:塑料颗粒被制成瓶坯。结合语境和常识可知瓶坯是用塑料颗粒做成的,所以使用短语be made into,表示“被制成……”。故填made into。
53.句意:这些瓶子被带到装瓶厂,在那里装满水。根据语境可知这些瓶子应该是要装满水,所以使用fill with,表示“装满”,与bottles是被动关系,使用被动语态,所以空格处应填入过去分词。故填filled with。
54.句意:瓶装水被卖向千家万户。thousand of为固定短语,表示“成千上万”,修饰后面的名词houses。故填thousands of。
55.句意:塑料瓶需要5400到1000年才能分解。need为动词,表示“需要”,结合上下文可知时态为一般现在时,主语为bottles,所以使用动词原形。故填need。
56.What 57.advice/suggestions 58.used 59.Reasons 60.recent 61.relax 62.readers’ 63.reading 64.needed 65.helpful
【导语】本文主要讲述了“自助”书籍越来越流行及流行的原因。
56.根据“Self-help books are books written by some famous writers, psychologists or successful businessmen.”可知,此处是在介绍“自助”书籍是什么。句首首字母需大写。故填What。
57.根据“In fact, more people are turning to self-help books for advice these days.”可知,自助书籍会为读者提供面对问题时的建议。advice/suggestions“建议”,名词。故填advice/suggestions。
58.根据“Self-help books were something people laughed at in the past.”可知,自助书籍是过去人们嘲笑的东西。固定短语used to do sth.“过去常常做某事”。故填used。
59.根据“Social environment;People’s tiredness;Younger”可知,此处在介绍“自助”书籍受欢迎的原因。reason“原因”,名词;此处需用复数形式。故填Reasons。
60.根据“ Recently, the social environment has become more and more stressful.”可知,最近,社会环境变得越来越紧张。空后有名词“years”,此处需用形容词recent“最近的”。故填recent。
61.根据“They’re looking for something relaxing to calm themselves,”可知,他们在寻找一些方式来放松。relax“放松”,动词;空前有动词不定式符号“to”,其后跟动词原形。故填relax。
62.根据“younger readers—such as people born after 2000—seem to understand their own problems better,”可知,这是年轻读者的需求,需用所有格readers’“读者的”修饰其后名词。故填readers’。
63.根据“This means they’re more willing to improve themselves by reading self-help books.”可知,此处是指通过阅读自我帮助的书籍。read“阅读”,动词;空前有介词“by”,其后跟动名词形式。故填reading。
64.根据“whatever the reason for the growing interest in self-help books is, it’s good to know that help is at hand if we need it.”可知,此处是指我们可以在需要时轻松获得帮助。空处需用过去分词needed与空前be动词“is”构成被动语态。故填needed。
65.根据“But do these books truly help us Read one and find out.”可推测出,如果我们不读这些书,我们就不知道它们是否真的有用。helpful“有用的”,形容词。故填helpful。
66.(y)ears 67.(h)eld 68.(f)rom 69.(p)ioneer 70.(i)ts 71.(h)ope 72.(w)ork 73.(t)hat 74.(w)estern 75.(h)erself
【导语】本文主要介绍了中国共青团的历史、规模及其理念。
66.句意:今年是中国共青团的100岁生日。根据“100...old”可知是指100岁,years符合语境,故填(y)ears。
67.句意:1922年,共青团在广州召开了第一次全国代表大会,标志着共青团的诞生。根据“its first National Congress(全国代表大会)in Guangzhou,”可知会议是被召开的,hold“举行”,动词,时态是一般过去时,故填(h)eld。
68.句意:25名成员参加了会议,代表了来自全国各地的5000人。根据“representing 5,000 others...all over the country.”可知此处应填一个介词,结合首字母,from“来自”符合,故填(f)rom。
69.句意:作为中国青年运动的先行者,共青团在全国有7370多万名14岁至28岁的会员,其中约4380万名是学生。根据“ As a p...of China’s youth movement,”结合首字母可知,此处是指共青团是中国青年运动的先行者,pioneer“先驱者”,可数名词,被a修饰,用单数,故填(p)ioneer。
70.句意:作为中国青年运动的先行者,共青团在全国有7370多万名14岁至28岁的会员,其中约4380万名是学生。此处需用一个代词,指代共青团的,its“它的”符合语境,故填(i)ts。
71.句意:青年是国家的未来和希望。根据“Young people are the future and...of a country”结合单词首字母可知,此处是指青年是国家的未来和希望,hope“希望”符合语境,故填(h)ope。
72.句意:共青团始终团结、组织、服务青年,鼓励青年为国家的发展而努力。根据“ encouraging them to...for China’s development.”可知是指为国家发展而努力工作,work“工作”,动词,空前有不定式符号to,动词用原形,故填(w)ork。
73.句意:北京师范大学大四学生刘丽佳表示,作为一名共青团员,她感谢共青团对自己发展的帮助。分析空处前后可知,这是一个宾语从句,结合首字母可知that符合,引导宾语从句,无实际意义,故填(t)hat。
74.句意:她将成为中国西部地区的支教教师,致力于弥合不同地区之间的教育差距。根据“a volunteer teacher in China’s w...areas”结合首字母可知是指西部地区,western“西部的”,形容词作定语,故填(w)estern。
75.句意:她将成为中国西部地区的支教教师,致力于弥合不同地区之间的教育差距。固定短语devote oneself“致力于”,结合首字母h可知应填herself“她自己”。故填(h)erself。
76.例文
The important part of my life
Among all things of my life, I think swimming plays an important part in my life and makes my life colorful. What swimming to me is what sunshine to trees.
I learned to swim when I was 7 years old under my father’s guidance. Thanks to this sport, I can build up my strength and be healthier. In addition, I can relieve my stress from school by swimming at weekends. Last but not least, I joined a swimming club and made friends with people who have the same interest as me. It’s great fun playing with them.
I can not express my fondness for swimming too much. It’s swimming that lights up my life. I believe I’m sure I will keep on swimming in the coming years and I will have a bright future.
【详解】题干解读:题目要求以“The most important part of my life” 为题,写一篇英语短文;要求包含所有提示要点。
写作指导:此作文时态以一般现在时和一般将来时为主,采用第一人称口吻。此作文可采用3段落格式,第一段:描述生活中最重要的部分;第二段:描述原因;第三段:描述对未来生活的期待。
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
HYPERLINK "http://21世纪教育网(www.21cnjy.com)
" 21世纪教育网(www.21cnjy.com)