中小学教育资源及组卷应用平台
江苏省2022-2023学年八年级下学期英语期末汇编-阅读理解(25篇)Ⅴ
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
一、阅读单选
(2022春·江苏扬州·八年级校考期末)Recently children have been told to buy traditional alarm clocks instead of mobile phones to wake them up in the morning. Schools will advise pupils to turn off mobile phones or iPads in the evening to have enough sleep.
Researchers from a charity say that using internet-connected devices(装置) in the evening can prevent children getting more rest. Moreover, they suggest that school children should invest in a real alarm clock to make sure that they get a good night’s sleep and arrive at school on time.
① The result is that 40% pupils in secondary schools can now hardly get on well without these devices. About two-thirds of pupils have a habit of taking mobile phones to bed at night.
② The study also shows that girls are more likely to be attracted by mobile phones than boys and often use the Internet to talk to friends by social networking websites such as Facebook and Twitter. One girl aged 12 said “I have been told that I am addicted(上瘾的) to the Internet and prefer being online to being with other people.”
③ A girl of 13 told researchers “I can’t imagine if someone takes my iPad away. I walk around the house with it even though it’s not turned on. I just like being with it.” Another girladded “Sometimes I can’t sleep without using the mobile phone at night.”
④ The charity which was set up to promote(推动) iPads in the classroom has now given five suggestions to protect children from being affected by electronic(电子的) devices.
1.To get a good night’s sleep school pupils are asked to buy ________.
A.iPads B.alarm clocks C.mobile phones D.electronic devices
2.The underlined words “invest in” in Paragraph(段落) 2 mean ________.
A.hand out B.hand in C.spend time on D.spend money on
3.It is better to put “A study of about 3000 pupils shows that almost half feel to be controlled by electronic devices” in ________.
A.① B.② C.③ D.④
4.What will be talked about in the following paragraph
A.Examples of boys. B.More information about the charity.
C.The tips given to children. D.Instructions about electronic devices.
(2022春·江苏扬州·八年级校考期末)I walked away from shore and was glad to find a clear spring. Then I cut myself a strong stick to protect myself and climbed a tree. There I slept the first night in my new home.
The morning came clearly. I felt surprisingly energetic after a night in a tree. I went to shore, where I found out that the storm had driven the broken ship from the sandbar (沙洲) . The waves had set it on the rocks within a mile off shore.
I also found the boat that we had struck out in. A fast-flowing inlet (入口) lay between me and the boat. I decided to deal with the broken ship first because it held more useful items (物品) .
The tide (潮汐) crept out (缓缓退去) farther and farther until I could walk upon sand to within a quarter mile of the ship. I realized all of us would have survived the storm if we’d only stayed with the ship.
I cried at the thought of how easily I could be sharing this adventure with a group. But this was no time for tears. I dried my face and took off my clothes so I could swim to the ship.
Once I reached it, I swam around looking for a way to get planks (木板) . I noticed a hanging bit of rope and used it to climb the side. I found the ship’s food was free of water. I filled my mouth with biscuits. Now I only needed a boat to get the food to shore.
I collected boards and bits of sail (钉子). I tied the sails together before keeping them overboard. Then I put the boards together into a raft (木筏) . I laid more aboard across my raft so that anything I put on it would be safe from the water.
—Taken from The Adventures of Robinson Crusoe
5.What did Robinson find the next day
A.He felt very tired after the night in the tree. B.He could walk on the sand to the ship.
C.He could easily get onto the ship by swimming. D.Nobody survived the storm except him.
6.How did Robinson make a boat
a. tied the sails together b. collected boards and bits of sail
c. tossed the sails overboard d. lashed the boards together into a raft
e. laid more planks across the raft
A.a b c d e B.b c a e d C.b a c d e D.a c b e d
7.Which is the following is TRUE about the ship according to the passage
A.The items on it was less useful.
B.The food on it was all wet.
C.The ship was on the island within a mile off the shore.
D.The broken ship had been driven from the sandbar.
8.What do you think of Robinson from the passage
A.Stupid. B.Thoughtful. C.Careless. D.Helpful.
(2022春·江苏南通·八年级统考期末)Quickly screen yourself at home for the presence of the COVID-19 (SARS CoV-2) antigen. Test results in only 15 minutes.
How to use
9.The pictures above are _______.
A.a news report B.a notice C.an instruction D.a comic strip
10.How long does it take people to know the result of the test
A.Several seconds. B.About 15 minutes. C.At least an hour. D.Over half a day.
11.Which picture below says that you should test again
A. B. C. D.
(2022春·江苏南通·八年级统考期末)Riding a Mobike in the street, you might hear some people speaking Chinese aloud. Turning to the right, you see a Sichuan-style restaurant. After walking into a store, you see that HUAWEI smartphones are on sale. But you’re not in China—you’re in Manchester in Britain. In fact, you might see similar things in many other cities. Chinese products (产品) have been going all over the world.
Chinese food has been enjoyed in Western countries for a long time. To meet local people’s tastes, Chinese restaurants have made some changes to the dishes. “One example is the meat,” said Yin Hang, a Chinese student, who is studying in Australia. “We like to eat meat with the bone in, but people here don’t. So the local Chinese restaurants provide big pieces of meat without bones, even for fish.”
“Some Chinese brands (品牌) are also becoming more popular. It is reported that in many cities in Europe, many stores sell TCL televisions, Haier fridges and Lenovo computers. More than half of US-owned drones (无人机) are Chinese models, according to China Daily. They are not only made in China, but also designed and developed in the country.
In the past, most Western people thought Chinese products were cheap and unreliable. But now, things have changed greatly. More people trust Chinese brands. “Made in China” becomes cool. “They are beautiful and offer something special that American phones don’t have,” an article on CNN once said about Chinese smartphones.
As it is said, Chinese government has been trying its best to improve its national brands of all kinds to meet the needs of modern life.
12.What is the main idea of Paragraph 1
A.Many people use HUAWEI smartphones.
B.Sichuan-style restaurants are famous in the UK.
C.People around the world like speaking Chinese.
D.Chinese products are popular in many countries.
13.People in Australia ________.
A.like eating fish with bones B.like eating meat with bones
C.don’t like eating fish with bones D.don’t like eating meat without bones
14.From the passage, we can know that ________.
A.Chinese restaurants have made no changes to the dishes
B.All the US-owned drones are Chinese models
C.You can only see Chinese brands in Manchester in Britain
D.People in Western countries have enjoyed Chinese food for a long time
15.The underline word “unreliable” in paragraph 4 probably mean ________
A.untidy B.unable to be trusted C.unlucky D.unable to be repaired
(2022春·江苏南通·八年级统考期末)
While the mobile Internet is changing the way we live, more and more old people in China are getting in on the digital world, although they will have some trouble.
Yang Su is among them. He is both a pianist of Shenzhen Symphony Orchestra (交响乐团), a 61-year-old professional vlogger (视频博主). With more than 2.3 million followers on China’s famous short video app “Douyin”, his videos have been watched by over 1 million times.
“Three years ago, my son put a short video of me playing the piano at home on ‘Douyin’, and hours later it was played over 1 million times,” Yang remembered.
However, it’s not easy for him to learn how to film a video. He needs to play through the music since he doesn’t know how to edit (编辑) and cut clips. His child helps him a lot later. “The Internet has opened the door to a new world,” Yang said. “I always keep myself busy and feel very young at my age.”
Do other old people get used to the digital world like Yang Ding Qiulin is a 73-year-old man from Hunan. “I got my smartphone more than one year ago, but I only use WeChat for video calls,” he said. Ding finds it hard to learn to use other apps.
▲ Luo Xu, a post-90s volunteer, joined a non-profit organization in Beijing nine years ago to teach old people how to use the Internet. “While I am helping people aged between 50 and 90 years old, I have a strong feeling of pleasure,” Luo said.
16.Why is it difficult for Yang Su to film a video
A.Because he can only use WeChat for video calls.
B.Because nobody can help him.
C.Because he doesn’t know how to edit or cut clips.
D.Because he has just got his smartphone.
17.Which of the following sentences is an opinion (观点)
A.Ding Qiulin is a 73-year-old man from Hunan.
B.It’s hard for Ding Qiulin to learn to use other apps.
C.More and more old people in China are getting in on the digital world.
D.Yang Su is both a pianist of the Shenzhen Symphony Orchestra and a 61-year-old professional vlogger.
18.Which of the following can we put in “ ▲ ”
A.In fact, many other old people have the same feeling as Ding.
B.However, many young people find it hard to teach the old to use the Internet.
C.As a result, old people have to spend much time learning to use the smartphone.
D.Luckily, younger people are building a bridge between the digital world and the old.
19.Why did the writer write the passage
A.To tell us we should learn to make short videos like Yang.
B.To explain why the mobile Internet is popular in our country.
C.To show the mobile Internet makes a great difference to the old.
D.To ask young people to spend more time caring for their parents.
(2022春·江苏南通·八年级统考期末)For most first-year students at a university or college, August is the month for military training (军训). It offers a good chance to meet our classmates and get ready for the new school life.
Our school’s training took place from August 23 to 29. First, we would make a blackboard newspaper for our new classroom. When I found out that I was in charge of (负责) this project, I was nervous. Could I manage to both complete this project and prepare for the closing concert What if my classmates wouldn’t follow my instructions
The project began on August 24. The three other girls in the group have different abilities. My group gave up our lunch break so that we would have more time to work. One girl in my group asked about my design, saying that we should shorten the text and leave more space for pictures. The arguments (争论) between us made me sad from time to time, but whenever there was an argument, I tried to stay calm. I thought hard about whether or not to take her suggestions and then made some changes. I found that she had a lot of good ideas. As time went by, even when I couldn’t take part in practice. I wasn’t worried about leaving the project to her.
Finally, it was time for our project to be shown. Our teacher said that no matter what the results might be, our efforts (努力) would not be wasted.
Our class finally won first prize in the competition. Our teacher was right. The result was not the most important. I had never seen a class with such a strong sense of group honor, and at that moment, I realized that I was working with a great group of students.
20.What do we know about military training from the passage
A.It asks all the students to take part in its each term.
B.It usually takes place from August 23 to 29.
C.It allows students to get to know each other.
D.It always ends with a school concert.
21.What is the third paragraph mainly about
A.How the writer prepared for the concert.
B.How the writer chose her group members.
C.How the writer got through military training
D.How the writer’s group prepared for their project.
22.How did the writer’s feeling change about the project
A.nervous — hopeless — confident — sad
B.nervous — worried — calm — proud
C.confident — worried — sad — proud
D.nervous — worried — angry — sad
23.What might be the best title for the passage
A.Team work is important B.Never let a chance go by
C.Try to get the first prize D.Hard work makes a difference
(2022春·江苏苏州·八年级苏州高新区第二中学校考期末)Attention, please! Reporters wanted!
Do you dream of being a reporter Are you a good writer who loves the news If so, you may have a chance to be a winner in the TFK Kid Reporter Talent Search.
We’re looking for 12 students from around the nation to be members of the TFK Kid Reporter team for the 2020~2021 school year.
Professional reporters from Time For Kids will decide who will be the winner. In the past years, TFK Kid Reporters have:
Interviewed national leaders, famous people and other newsmakers.
Written news, stories, reviews, and opinion pieces for Time For Kids.
Learned about the news business from prize-winning reporters who work at TIMES.
Appeared on television to talk about their work.
How to Enter
To apply (申请), visit www. and complete the official entry form. Be sure to read the official rules and share them with your parents or teachers, who must sign (签名)your entry form and send it to us by email. Entry forms must be sent by July 17, 2020. You must be 14 years old or younger on September 1, 2020.
Contest (比赛)opens: 10:00 a.m. on March 14, 2020
Contest deadline(截止时间):12:00 p.m. on July 17, 2020
All entries must follow the official rules for consideration. See contest rules on the next page.
24.The 12 student reporters will work for ________.
A.more than a year B.less than a year C.about a year D.half a year
25.If David is chosen as a member of the TFK Kid Reporter team, he will probably NOT ________.
A.play a role (角色) in some famous TV plays B.learn how to do well in the reporting job
C.do an interview with the American president D.write down his own ideas for Time For Kids
26.Where can we see this material
A.In a diary. B.In a dictionary. C.In a storybook. D.On the Internet.
(2022春·江苏苏州·八年级苏州高新区第二中学校考期末)Our new foreign students are going to arrive very soon, and here are some ways to communicate with them politely.
How close do you stand when you talk to a friend You can stand close to people in the Middle East but don’t stand too close to North Americans! Give them more personal space. Do you know how to touch people correctly Chinese girls often walk arm in arm with their friends. South Americans sometimes hold your arm when they talk to you, so you can’t move away! But in Britain many people don’t like other people to touch them at all.
Do you look at people when you talk In some places, it isn’t polite to look at people when you talk, but in other countries it isn’t polite to look somewhere else. In Britain and the USA, people usually look at each other when they talk.
And how do you say goodbye That’s easy, wave(挥手)to say goodbye. But be careful! In Greece, it’s not at all polite! In fact, it’s very rude!
27.From the passage, we should give more ________ personal space.
A.people in the Middle East B.people in North America
C.people in South America D.people in South China
28.How many ways are given to communicate with foreign students
A.Two. B.Three. C.Four. D.Five.
29.We can’t wave to say goodbye in ________.
A.America B.Japan C.Britain D.Greece
30.What’s the best title of the passage
A.Saying goodbye. B.Touching people.
C.Looking at people. D.Communicating politely.
(2022春·江苏苏州·八年级苏州高新区第二中学校考期末)When you want to buy something, do you buy it new or second-hand These days, buying second-hand items is becoming more popular.
Second-hand items are much cheaper than new ones, so people can save money. It’s also good for the environment. In 2020, the mass(质量) of all man-made materials became greater than that of every living thing on Earth. So it’s a better choice to reuse old things.
People can even find some “extinct” (绝版的) items, or items that are no longer made. For example, some people like to buy vintage items, including clothes and accessories (饰品). These items often go back 30 years or even more. But as long as they’re in good condition, people can still use them.
Second-hand items connect people. In this way, they sometimes pass on history and stories. Here are two examples.
Zhao Kaiqi, 22, college student, Harbin, Heilongjiang
I love buying books on Deja Vu, an online second-hand trading site. It’s a good choice for students like me. I can save a lot of money. It also brings me interesting experiences that I don’t have when I buy new books. One time, I found a note in a second-hand book. Its previous (之前的) owner left the note, hoping that I would enjoy the book. It was heartwarming to read. I want to do something like that in the future.
Kate, 25, writer, London, UK
I am a big fan of vintage items. They are special. I like items from the 1950s and 1960s. Vintage items carry stories from the past. Once I bought a bracelet (手链) with the words “Rose” and “Love, Jason”inscribed on it. It made me wonder about ___▲___ . I think looking for vintage items is a once-in-a-lifetime experience. It doesn’t matter how rich you are, but whether you can find an item that fits you. It’s an interesting connection.
31.What’s the main purpose of the passage
A.To encourage people to buy new items.
B.To introduce the second-hand culture.
C.To show how many people buy second-hand items.
D.To explain the good and bad points of second-hand items.
32.Paragraph 2 mainly tells us ______ .
A.why people buy second-hand items B.what second-hand item people can buy
C.where people can buy second-hand items D.when is the best time to buy second-hand items
33.What’s the meaning of the underlined word “vintage”
A.new and good B.old but good C.expensive but good D.fashionable and modern
34.Which of the following can be put in ___▲___
A.the designer of the bracelet B.the material of the bracelet
C.the story behind the bracelet D.the happiness of finding vintage items
35.Which of the following is TRUE
A.Zhao Kaiqi is a big fan of vintage items.
B.Second-hand items are more expensive than new ones.
C.Second-hand items sometimes pass on history and stories.
D.Kate is a college student who always buys books on Deja Vu.
(2022春·江苏苏州·八年级苏州高新区第二中学校考期末)How did the sea horse get its name It’s not hard to guess. The top half of the fish looks like a small horse.
Sea horses live in warm ocean waters all over the world. There are 32 different kinds of sea horses. Their sizes are quite different from one inch long to about one foot long. Because their fins are small, sea horses swim very slowly. They keep safe from other fish by hiding in plants and grasses. They can also change colours to keep themselves. Sea horses feed on live food, such as tiny shrimps. A sea horse has no teeth, so it eats the shrimp whole.
A sea horse keeps the same mate for its whole life, unlike most kinds of fish. And it’s the male sea horse, not the female, which gives birth to baby sea horses. How does this happen Baby sea horses start out as eggs, which come from the female’s body. But the female places the eggs in the male sea horse’s pouch (育儿袋). The male carries the eggs for about three weeks until they hatch (孵化).
The number of sea horses is becoming smaller. Why is this happening Some places where sea horses once lived have been filled in to make new land. Also, many sea horses are caught and kept in aquariums (水箱) where they can’t live long. The best place for a sea horse is the ocean. There it can find a mate and bring new sea horses into the world.
36.Sea horses do the following things except ________ to keep themselves safe from other fish.
A.changing colours B.changing sizes C.hiding in plants D.hiding in grasses
37.Why is the number of sea horses becoming smaller
A.Because they grow at a very low speed. B.Because their homes are changed into new land.
C.Because they are killed by people for food. D.Because their food is becoming less and less.
38.What is the best title of the passage
A.Father Sea Horses B.How Sea Horses Grow
C.Kinds of Sea Horses D.All About Sea Horses
(2022春·江苏常州·八年级统考期末)
Clean Xinlong Forest ParkEight strong boys and twelve careful girls are needed this Saturday (June 27th) afternoon to help clean up the park. We provide all kinds of cleaning tools for volunteers, but remember to take water and hats with you, because the sunshine could be very strong that day. Anyone above 13 years old is welcome! If you are free for hours this Saturday, come and join us! Email: park344@
Art Teachers for Children’s PalaceWe need 2 adults next month to work as art teachers for Children’s Palace. Experience is not a must; however, you need to be good at painting and open-minded with a loving heart. It would be best if you have some knowledge in education. You can pick any one of the following periods of time: 1:00 p.m.—3:00 p.m. Saturday; 9:00 a.m.—11:00 a.m. Sunday; The children here are looking forward to your coming! Scan (扫描) the following QR code (二维码) to join us now!
Help Us with the SurveyWe are doing a survey on the opinions about the After-school Service Program. Both primary school teachers and primary school students are welcome to take part in our survey and give your opinions about the program. Click here to fill in your ideas before 5:00 p.m., June 28th. Spend just a few minutes sharing your opinions, and your help with the survey will make a difference to the program! https://docs./form/page/DT07dI2SUJZcFd0
39.What should you take if you help clean Xinlong Forest Park
A.A mop. B.A brush. C.Water. D.A raincoat.
40.Which of them can most probably be a volunteer art teacher in Children’s Palace
A.A designer of a company, who is busy with work at weekends.
B.A teacher, who loves children and has studied drawing for 3 years.
C.A college student, who can’t draw well.
D.A 17-year-old girl, who is the first prize winner of a drawing competition.
41.Which of the following is true about the survey
A.The results of the survey will be collected before June 18th.
B.Parents of primary school students are welcome to help with the survey.
C.The purpose of the survey is to improve a training program for teachers.
D.It won’t take a very long time to take part in the survey.
(2022春·江苏常州·八年级统考期末)The walls of the Regenerate Lab—a tiny workplace on Hangzhou Road in Shanghai, are filled with colorful posters and stamps. The room is full of boxes, watercolors, and all kinds of waste. It is run by three young people—Yu Lei, who is the director (导演), Yu Weiyi and Wodele.
Yu Lei comes from a city in North China’s Inner Mongolia. At school, Yu Lei took part in many shows, but he hated it when he found that the well-designed tools were carelessly thrown away after the play. He started by learning from his father and creating (创造) small things himself out of the tools that are thrown away.
In July 2020, two years after leaving college, he worked together with his two friends and opened the Regenerate Lab. There the three men have different tasks—with all the materials collected in their room, Yu Lei and Wodele design and make all kinds of things, while Yu Weiyi looks after the business part.
The things they have made are used in their plays. They spend lots of time creating children’s plays and shows and have made four plays so far. “I used to collect materials from bird and flower markets,” Yu Lei said. “But most of them are closed now.” But it is not a problem for them, because they have many other sources (来源). “People of all ages are interested in our work and keep collecting different kinds of waste for us.” Yu Lei said.
And it seems the tiny workplace is becoming more and more popular on Hangzhou Road.
42.Why did Yu Lei start to make things out of thrown-away waste
A.Because he was too poor to afford new things.
B.Because his room was filled with different waste.
C.Because he felt bad for the thrown-away tools after the play.
D.Because he was very interested in doing DIY jobs.
43.Which of the following is true about the Regenerate Lab
A.The three young men started the lab at a high school.
B.The lab was started in Yu Lei's hometown.
C.The lab has created four plays for adults so far.
D.More and more people are getting interested in the lab.
44.What’s the best title for the passage
A.The importance of recycling B.Creating new things out of waste
C.Yu Lei and his plays D.The pleasure of DIY jobs
(2022春·江苏常州·八年级统考期末)Finally, in March of 1703, the Adventure set sail for India. The winds were good until we got near Madagascar, an island off the east coast of Africa. Then a strong wind began to blow. We were trapped in the wind for twenty days. After many hours, the wind finally stopped and the sea became quieter. The storm had blown the Adventure hundreds of kilometers to the east.
“Where are we ” I asked the captain(船长).
“I can’t tell for sure.” He said, “we are running out of water. We must reach land soon to fill our water barrels(桶).” Many days passed and we saw nothing but the sea. One morning, before everyone died of thirst, a sailor cried out, “Land!” Everyone on the ship was silent for a second. And quickly the ship sailed closer to the land. The sailors suddenly became turnultuous and all cheered.
“You men,” said the captain to the sailors, “take the rowboats(划艇) and go. Fill the water barrels with fresh water.”
“Captain,” I said, “may I go with them to take a look at this place ”
“Of course,” he replied. “You can tell me later what it is like.”
When the rowboats reached the coast, one of the sailors said, “we will have to walk along the coast to look for fresh water.”
“I’m going to take a little walk,” I told them. “I will meet you back here in an hour.”
I walked about a kilometer, enjoying being on land again. Then I turned and walked back to meet the sailors.
When I arrived on the beach, the sailors were not there. They were in the rowboats, rowing as fast as they could toward the Adventure. I was going to shout out to them when I saw a very huge man walking through the sea. I was trying to catch up with the rowboats. The sailors were almost at the ship, and I could see that the huge man would not be able to catch them. Instead, it was coming towards me. Great fear went through my mind.
45.What happened when they got near the east coast of Africa
A.They decided to set sail for India. B.The captain lost his sense of direction.
C.A storm came and blew the ship heavily. D.The captain couldn’t tell where they were.
46.What does the underlined word “turnultuous” most probably mean
A.sad B.excited C.bored D.relaxed
47.Why did the writer get off the ship after reaching the land
A.Because he planned to help get fresh water for everyone.
B.Because he got tired of travelling and decided to live on the land.
C.Because he wanted to take a walk and look around.
D.Because he was looking for the huge man on the land.
48.What would most probably happen next
A.The writer saw the sailors were caught by the huge man.
B.The sailors failed to get on the ship because it was too far away
C.The writer tried to run away as fast as possible.
D.The huge man caught the captain and controlled the ship.
(2022春·江苏扬州·八年级统考期末)World Book and Copyright Day falls on 23rd April every year. How many books have you read this year Let’s take a look at some popular children’s books from USA TODAY’s Best-Selling Books list.
The Giving TreeBy Shel Silverstein The Giving Tree is an American children’s picture book. It was first published in 1964, and has become one of Silverstein’s best-known-titles. The tree in the book keeps giving the boy what he wants. So, if you’re looking for a children’s book that teaches kids not to be mean. The Giving Tree is a good choice.
Where the Wild Things AreBy Maurice Sendak Where the Wild Things Are follows the adventures of a young boy named Max. Max enters the world of the Wild Things, and some strange and big animals gradually turn the young boy into their king. The book was first published in 1963. It won the Caldecott Medal. In 2009, the book was turned into a film.
The Polar Express By Chris Van Allsburg A young boy, lying awake on Christmas Eve, is invited to take a trip to the North Pole. Through dark forests, over tall mountains, and across a large area of ice, the Polar Express makes its way to the city, where the boy will make his Christmas wish. The author won the Caldecott Medal for this 1985 book. In the 1990s, the book was turned into a successful movie.
Love You ForeverBy Robert Munsch The mother sings to her sleeping baby: I’ll love you forever/I’ll love you for always/As long as I’m living/My baby you’ll be. She still sings the same song when her baby has turned into a stubborn 2-year-old, a lazy 9-year-old, and then a strong-minded teen... Since publication in 1986 the story has touched the hearts of millions worldwide.
49.What’s the meaning of the under-line word “mean” in the first introduction
A.not honest. B.shy. C.not generous. D.proud.
50.What do Where the Wild Things Are and The Polar Express have in common
A.They were both made into films.
B.They are both about Christmas trips.
C.The films made from them both won prizes.
D.They both have a history of more than 60 years.
51.Whose book deals with a mother’s love
A.Shel Silverstein’s. B.Maurice Sendak’s.
C.Chris Van Allsburg’s. D.Robert Munsch’s.
(2022春·江苏扬州·八年级统考期末)My father and I were both angry. “Never set foot in this house again!” shouted my father. With tears in my eyes, I rushed out to the street.
I walked aimlessly. A young father who held a child in his arms walked past me. I seemed to see my childhood from another space: happy.
But now... I don’t know whether it is because I have grown up or because my dad is getting old. We have different ways of thinking. He always puts his opinions on me. We are just like two people coming from two different worlds. It feels like there is an iron door between us that can never be opened.
I walked in the streets. My heart was cold on this hot summer night. As I walked on, there were fewer and fewer people in the streets, until I had only the street lights with me. When I finally reached the building where I lived, I saw that the light was still on.
I thought to myself: “Is my father waiting for me, or is he still angry with me ”
In fact, it was nothing. Perhaps, my dad was throwing away some of his old stamps. Perhaps he thought they were useless. I never had the courage to tell him that I liked collecting stamps. All the lights were off except my father’s.
Dad was always like this. Maybe he didn’t know how to express himself. After shouting at me, he never showed any moments of regret. However, after an argument he has the habit of tucking me underneath the covers (掖被子) while I am sleeping.
This was how he always was. He has been a leader for so long that telling everyone else what to do has become his second nature.
The light was still on. “Am I wrong ” I whispered, maybe ... With the key in my hand, I was as nervous as I had ever been. At last, I decided to open the door. As soon as I opened the door, tears ran down my cheeks. I suddenly realized that there wasn’t the iron door that I had imagined between us at all. Love — it’s second to none.
52.Which of the following statements is TRUE according to the passage
A.The father didn’t like his son’s stamp collecting.
B.The son and his father needed communication.
C.The father opened the door for the son when he came back.
D.The boy fully understood why he and his father had different thinking.
53.Which is the best order of the following according to what happened in the passage
a. I opened the door and entered the house.
b. Sadly I ran out into the street.
c. I reached the place where I lived and saw my home still brightly lit.
d. I thought of my father’s kindness towards me.
e. I walked about in the street without any aim.
A.b, e, c, d, a B.b, e, d, c, a C.b, e, a, c, d D.b, e, c, a, d
54.What conclusion can you come to after reading the passage
A.The father treats his son in an unfair way.
B.The father is neither kind nor rude to his son.
C.The father loves his son very much in fact.
D.The father is always finding his son wrong.
55.This passage is mainly about________.
A.where the boy went B.why the boy left home
C.what made a father angry D.how the boy understood his father’s love
(2022春·江苏扬州·八年级统考期末)BOOK INTRODUCTION——Number the Stars (《细数繁星》)
It’s hard to believe that I wrote Number the Stars more than twenty years ago. It seems like yesterday that I answered the phone on a snowy January morning and received the news that it had won the 1990 Newbery Medal.
I think readers of every age may match themselves with the important persons in the books they love and ask themselves: Would I have done that What choice(选择) would I have made
And ten—the age of Annemarie in Number the Stars—is an age when young people are beginning to develop a strong set of personal ethics(道德观;价值观)….They are beginning to realize that the world they live in is not always good and safe.
So they follow a story about a ten-year-old girl who is caught in a dangerous situation, and she must make decisions. Young readers become cheerful when Annemarie takes a deep breath, enters the woods, faces the danger, stands up to the enemy and gets her success.
Today, the book has come out in many countries and translated into many languages. It found its way into the hands and hearts of children who had read about but never experienced war…. Books do change lives, I know; and many readers have told me that Number the Stars changed theirs when they were young, that it made them think about both. cruelty(残酷;残忍) and courage. “It was something that shaped my idea of how people should be treated,” wrote a young woman recently, telling me about her own fourth-grade experience with the book.
The Danish friend who first told me the story of her childhood, and who became the Annemarie in my book, is an old woman now. So am I. We both love thinking of the children reading the story today, coming to it for the first time and realizing that once, for a short time and in a small place, a group of prejudice-free(不存偏见的)people created a touching story of love. and kindness towards others.
—Lois Lowry
56.What is the name of the book and who is the writer
A.Number the Stars; Lois Lowry. B.Newbery Medal; Lois Lowry.
C.Number the Stars; Annemarie. D.Newbery Medal; Annemarie.
57.Which of the following is TRUE about Annemarie
A.She called a writer on a snowy January morning. B.She was cheerful after she read the book.
C.She was a good friend of a Danish woman. D.She experienced many difficulties in a war.
58.Many young readers told the writer that the book made them think about ________.
A.ethics and friendship B.enemy and victory
C.cruelty and courage D.life and memories
59.What can we know from this Introduction
A.The book is about a story of the writer’s own child experience.
B.The book is well-received and popular around the world.
C.The Introduction is written in the voice of the third person.
D.The Introduction is complete and we can read all of it.
(2022春·江苏扬州·八年级统考期末)
Do you know black boxes
Black boxes are flight recorders placed in an aircraft for the purpose of making it easier to know how the accidents happened in flight.
An airplane actually has two black boxes. The flight data recorder catches the information, which can discover whether human error or instrument problems contributed to an accident. The cockpit (驾驶舱) voice recorder records pilot voices and cockpit sounds.
The black boxes are not black. They are painted bright orange to help with their recovery after accidents. The outside is with stripes of reflective tape (反光带). The black boxes are usually placed in the tail of a plane where they are more likely to survive a crash. A flight data recorder is required to store at least 25 hours of flight information. A cockpit voice recorder is required to record at least 2 hours of audio information.
For the black boxes to survive a crash, they are built to be waterproof, fireproof, shockproof, heat and pressure and corrosion resistant (耐腐蚀). The black box must be able to hold 3, 400 times the force of gravity, when the airplane goes down at the speed of about 500 km/h. It must also survive flames up to 1, 100 degrees Celsius for one hour, and the boxes should be able to give out a signal once per second while put under 6, 000 meters of saltwater for at least 30 days.
How is data from black boxes picked up It needs special skills to physically bring the black boxes back. Investigators may need to clean and dry the black boxes and download data from them. It takes time to download and get the information from data. If the storing units go wrong, it will take longer time, either days or months.
So, the black boxes are very important to explain to everyone what happened during the flight.
60.What does the unlined word “recovery” in Paragraph 4 mean
A.恢复 B.找回 C.保存 D.覆盖
61.Which of the following sentences is True according to the passage
A.Black boxes help us know how flight accidents happen.
B.It takes little time to download data from the black boxes.
C.Black boxes are painted black with stripes of reflective tape.
D.One black box is in the head of a plane and the other is in the tail.
62.In Paragraph 5, the writer uses numbers to show ________.
A.the black boxes are strong enough
B.the black boxes can help the plane land safely
C.the black boxes can tell people the cause of the accident
D.the black boxes can hold a lot of information about the plane
63.This passage mainly tells us ________.
A.how long black boxes work B.how black boxes pick up data
C.what messages black boxes carry D.what we know about black boxes
(2022春·江苏盐城·八年级统考期末)The Mud Olympics
The Mud Olympics is held every year in a small German town called Brunsbuettel. Around 50 teams from different countries meet and play football and other sports in deep mud. As you can see, the players get very dirty! There are lots of prizes and people love playing in the mud, but the main reason that the event is organized is to get money to give to charities.
Man vs Horse
This athletics event is held in Llanwrtyd Wells in Wales. At the event, men and women race (赛跑) a horse for 35 kilometers. People often think that the horse will win easily, but the race is planned so that the horse and runners finish at nearly the same time. How’s that done Well, there are lots of mountains near Llanwrtyd Wells and horses are very slow at going down hills!
Dog surfing
In this sport, the dog usually surfs with a person, but sometimes the dog surfs alone or two dogs surf on one board. Dog surfing competitions are organized by people all around the world. At one competition, someone took a photo of 18 dogs on a surfboard. That’s the largest number ever!
64.Which is the correct order of the pictures according to the article
A.a-→ b→c B.a-→c-→b C.c→b→a D.c→a→b
65.For what purpose is the Mud Olympics held every year
A.To raise money for charities.
B.To help players get close to nature.
C.To give all kinds of prizes to people in need.
D.To welcome different teams around the world.
66.Why can players and horses finish at almost the same time at the event
A.Because people in Wales run faster than horses.
B.Because the way of the race is specially designed.
C.Because horses are slow when running a short race.
D.Because runners know the way better than the horses.
67.What’s the largest number of dogs on a surfboard in the competition ever
A.Two. B.Eighteen. C.Thirty-five. D.Fifty.
68.What’s the article mainly about
A.Animals. B.Travelling. C.Sports. D.Science.
(2022春·江苏盐城·八年级统考期末)We all know there is a problem with plastic pollution. Five trillion(万亿)plastic bags are used every year. One million plastic drinking bottles are bought every minute.
What if we could use plastic waste to build roads This is exactly what a company has done. McCartney’s company built the world’s first plastic road in Elgin town, Scotland. The plastic waste was made into grains(颗粒)and then mixed with biturnen(沥青). The road looks just like any other road. But it has improved strength and isn’t easy to break.
“Our way can not only help solve the problem of plastic waste but also produce roads that deal better with changes in the weather, reducing potholes(路面的坑洼), ” McCartney said.
The idea came from a trip to India. “I saw people there would put plastic waste into potholes and burn it to repair roads,” said McCartney.
After lots of testing, McCartney found the perfect method. And now his company has built many plastic roads around the world. A one-kilometer stretch of road uses about 684, 000 plastic bottles or 1.8 million plastic bags. The road itself can be recycled in the end. The materials can be reused to build new roads.
“We are just a small part of ending the plastic problems, but it’s nice to be part of it,” McCartney said. “I just don’t want my kids to live in a world where there are more plastics than fish in the sea.”
69.What does the numbers in Paragraph 1 show
A.People cannot live without plastics.
B.Plastics are better than other materials.
C.The plastic pollution is a serious problem.
D.Plastics help companies make lots of money.
70.Which of the following is TRUE about the plastic roads
A.It is easy to break a plastic road.
B.The first plastic road was built in India.
C.Plastic roads look different from other roads.
D.People can recycle plastic roads to build new ones.
71.How many plastic bottles are needed to build a one-kilometer stretch of plastic road
A.684 thousand. B.1 million. C.1.8 million. D.5 trillion.
72.What does McCartney mean by saying the last sentence
A.He will keep more fish in the sea.
B.He enjoys fishing with his children.
C.He can end plastic problems alone.
D.He wants to help build a green world.
73.What is the best title for the article
A.Ways to reuse B.Trip to India C.Road to recycling D.Journey to the sea
(2022春·江苏盐城·八年级统考期末)
I was always busy and I was always learning how to do new things.
My clothes were old and full of holes, so I made some new ones from animal skins. My new suit looked very strange, but it kept me dry.
In my sixth year I made a small canoe(独木舟)because I wanted to sail around the island. The trip took longer and was more difficult than I thought. When I got to the other side of the island, I was very tired. I decided to stop and rest before going home. While I was lying on the beach, almost asleep, I suddenly heard a voice behind me. “Robison Crusoe! Poor Robinson! Where are you ”
At first I thought I was dreaming. I opened my eyes and looked round. ▲ My parrot Poll was sitting on the branch of a tree!
“Poll!” I said. “How did you get here ”
I held out my arm and he came and sat on it. He was very happy to see me.
I wanted to catch some of the goats on the island and keep them for meat and milk. There were a lot of them, but they always ran away when they saw me and my dog. I thought for a long time about how to do it. Then one day I had an idea.
I made some big holes in the ground and covered them with branches. When I went back to the woods the following day, I found several goats in the holes. I took them home and kept them near my house. At first they were frightened and they didn’t let me take milk from them. But I gave them corn and fresh water every day and soon they stopped being afraid of me. With the milk I got from them, I was able to make butter and cheese.
74.Why did Robinson make a canoe
A.Because he wished to travel back home.
B.Because he wanted to sail around the island.
C.Because the old canoe was too small for him.
D.Because he was bored and wanted to make new things.
75.Which of the following can be put in _▲
A.What a nice dream! B.How brave I was!
C.What a surprise I had! D.How beautiful the beach was!
76.What does the underlined word "frightened" mean
A.afraid B.excited C.active D.bored
77.Which is the right order of what happened to Robinson in the passage
①Robinson caught some goats. ②Robinson made his own clothes.
③Robinson went on a trip on the island. ④Robinson saw Poll again on the beach.
A.①③④② B.②①④③ C.②③④① D.③④②①
78.What was Robinson like according to the passage
A.He was afraid of living alone. B.He was an animal-lover.
C.He was good at cooking meals. D.He was able to get used to the changes.
(2022春·江苏南京·八年级统考期末)
79.Where can you take part in the activity Lost and Found
A.At Arts Council of England. B.At mayor’s office of London.
C.At London Transport Museum. D.At London Transport’s Lost Property Office.
80.Which of the following is NOT TRUE according to the poster
A.Children don’t need to pay for the tickets.
B.The activity will last for more than two weeks.
C.You can meet Emily Rand and Kate Wilkinson.
D.The things on show are donated by children’s authors.
(2022春·江苏南京·八年级统考期末)
After her college closed for the first lockdown in March 2020, Finty Royle was looking for something to do in her community to help people. When a local company said that it wanted someone to deliver free meals for families in need, it was perfect for Royle. She cycled 25 miles around her area every day to hand out the meals. Speaking to The Week Junior, she said, “The children got very excited to see me every day. There was even one family who had drawn a picture in chalk of someone cycling through a rainbow in front of their house.”
Royle, aged 19, has now become a youth member of a charity called Magic Breakfast, which aims to provide pupils across the UK with healthy breakfasts to help them learn as well as they can at school. She says the best thing you can have for breakfast is porridge because it’s good for you and it keeps you going for the whole morning.
Magic Breakfast’s youth members, including Royle, have written to Prime Minister Boris Johnson to ask him to increase the government’s funding for free school breakfasts by 75 million. As food prices rise across the UK, more families may find it hard to afford school meals. Royle believes it is important to try your best to help your local community. “You can create change yourself,” she said.
81.From the text, we know that Boris Johnson is ________.
A.a college student B.an artist drawing with chalk
C.the Prime Minister of the UK D.a deliverman in a local company
82.Magic Breakfast was set up in order to ________.
A.deliver free meals for families in their community
B.help poor children to learn without worrying about meals
C.increase the government’s funding for free school breakfast
D.write to the Prime Minister to increase the government’s funding
83.More families may find it hard to afford school meals because ________.
A.there is a lockdown in the UK
B.food prices are becoming higher
C.the schools don’t want to provide free meals
D.Magic Breakfast only delivers free meals to poor families
(2022春·江苏南京·八年级统考期末)What did your street look like a hundred years ago It has probably changed over time. U.S. Route 66 was a road that saw many changes, too. This famous road has been written about in books. It has been the subject of TV shows and songs. Route 66 stretched 2,448 miles (3,940 km)across the United States, and it carried a lot of history.
For hundreds of years, native Americans followed animal tracks to hunt. Later, mountain men blazed trails along the same paths in order to set their fur traps. Next came the pioneers moving west in wagons. Gold was discovered in California in 1849. People used the same route to seek their fortunes(财富)there. About 10 years later, railroads were built along the flat and wide route.
In 1908, Henry Ford began to manufacture automobiles. Motorists took off into the countryside. They wanted to drive on paved roads! In 1926, Route 66 became an official U.S. highway. It was the first paved road to run all the way from Illinois to California. During the 1930s and '40s, people drove west on U.S. Route 66. They were looking for work on farms and in wartime plants. In the 1950s and '60s, many Americans enjoyed taking road trips. They drove along Route 66 to visit the Grand Canyon and Disneyland.
Wider, straighter, and safer highways were built. Old Route 66 was used less and less. In 1985, it was officially removed from the U. S. highway system. The parts that still exist today are called Historic Route 66. Most of the old Route 66 filling stations, diners, and motels are closed. But U.S. Route 66 is still remembered as a road of dreams that carried people west.
84.U.S. Route 66 is important in America because ________.
A.it records part of the history B.it is a paved road to the west
C.people have to use the road to find gold D.people have to pass the way across America
85.What does the underlined word “motorists” in Paragraph 3 mean
A.people in need of gold B.people driving cars to travel
C.the pioneers moving west in wagons D.native Americans following animal tracks
86.What is the best title for the text
A.Road trips to the west of America B.The official high ways in America
C.The history of American high ways D.A historical main road in America
(2022春·江苏南京·八年级统考期末)What do Batman, Black Panther, Spider-Man and Superman all have in common Not only are they all superheroes, they’re all orphans too.
Bruce Wayne is inspired to fight crime as Batman after his parents are killed in a robbery. Peter Parker is raised by his Aunt May and Uncle Ben after his parents die in a plane crash. The alien Kal-El, otherwise known as Superman, is sent to Earth by his parents before his home planet of Krypton is destroyed. Upon his arrival he is discovered by Martha and Jonathan Kent, who raise him as their own. T’chala means “Orphan King”, after he takes the title of Black Panther from his late father.
Now, a new exhibition at London’s Foundling Museum is exploring the way orphans are shown in comics and other types art from around the world. Opened in 2004, the Foundling Museum was built on the site of the Foundling Hospital, which looked after children who had been left without people to care for them. “Foundling” is a term used for children who have been given up by their parents and left somewhere for others to find. The Foundling Hospital still works today with the children’s charity Coram. Superheroes, Orphans & Origins: 125 Years in Comics looks at famous DC and Marvel comic book characters, old newspaper comic strips, graphic novels such as Zenobia and Japanese manga including Sunny. The collection includes international comics rarely seen in the UK, and original art drawn for the exhibition, such as Up in Flames by Woodrow Phoenix.
The exhibition runs until 28 August. You have to book but under-21s get in free. You can find out more about the show at /TWJ-comicorigins.
87.Who used to be called “Orphan King”
A.Batman. B.Superman. C.Spider-Man. D.Black Panther.
88.The underlined word “alien” in Paragraph 2 means ________.
A.a super hero without parents B.a popular cartoon character
C.a living thing from other planets D.a super hero with special abilities
89.If you want to watch the exhibition, you should ________.
A.read graphic novels such as Zenobia
B.go to London’s Foundling Museum directly
C.order a ticket before you attend the exhibition
D.enjoy it on the website /TWJ-comicorigins
(2022春·江苏南京·八年级统考期末)A new study has found that people who lived in ancient(long ago) Britain quickly evolved to deal with a lack of sunlight. Evolution is when living things change over time to survive. Jonathan Terhorst from the University of Michigan and Lain Mathieson from the University of Pennsylvania, both in the US, looked at data from the genes of 529 people who lived in Britain over the past 4,500 years. DNA in genes is a chemical that carries all the information about your body.
The team found that the levels of vitamin D and calcium in humans’ bodies in Britain suddenly increased. Vitamin D is a substance that humans make naturally when their skin is exposed to sunlight, and it helps bones to grow straight and strong.
Humans evolved in Africa, where there is plenty of sunshine. However, when they moved to places like Britain, where there is not much sunlight, they were faced with a problem—many of them couldn’t make much vitamin D.The earliest arrivals in Britain got vitamin D by eating oily fish but people gradually moved to growing crops instead of fishing. This made them short of the essential vitamin. The researchers found that around this time, humans in Britain quickly evolved to have pale skin, which absorbs more light for making vitamin D.This change was an example of natural selection, which is when hard conditions make particular genes needed for survival. Those who have the genes are more likely to survive and pass their genes on to the next generation.
You can also make up for a lack of vitamin D by eating more calcium, which helps bones grow. Milk is a source of calcium but to digest(消化) it you need to make a substance in your gut called lactase. Many people across the world can’t make lactase when they grow up. However, the study found that early people in Britain evolved to keep on producing lactase even as adults. This meant they could carry on drinking milk—so they kept cows. This extra calcium, along with their pale skin’s use of what sunshine there was, helped them survive.
90.In ancient Britain, people evolved in order to ________.
A.have pale skin B.take more vitamin D
C.get used to the weather D.make more lactase to digest milk
91.People should ________, if they cannot get enough vitamin D.
A.drink little milk B.change their genes
C.move to places like Britain D.take part in more outdoor activities
92.British people have stronger abilities to ________ than many people all over the world.
A.digest milk B.keep cows C.catch oily fish D.change their genes
93.Which of the following is the correct order according to the passage
① Humans evolved in Africa.
② British people evolved to digest milk better.
③ People started growing more crops instead of fishing.
④ British people ate oily fish for more vitamin D.
A.①④③② B.④②①③ C.①③④② D.③①②④
参考答案:
1.B 2.D 3.A 4.C
【导语】本文主要讲述了多数孩子被电子设备控制,不能得到很好的休息,因此学校将建议学生在晚上关掉手机或ipad,以获得足够的睡眠。
1.细节理解题。根据“Recently children have been told to buy traditional alarm clocks instead of mobile phones to wake them up in the morning.”可知,孩子们被告知要购买传统的闹钟而不是手机来叫醒他们;故选B。
2.词句猜测题。根据“Moreover, they suggest that school children should invest in a real alarm clock to make sure that they get a good night’s sleep and arrive at school on time.”可知,需要花钱买一个真正的闹钟,以确保他们睡个好觉,按时到校,因此“inves”意为“spend money on”;故选D。
3.推理判断题。根据“The result is that 40% pupils in secondary schools can now hardly get on well without these devices.”可知,此段谈到了研究结果,因此放在①处;故选A。
4.推理判断题。根据“The charity which was set up to promote(推动) iPads in the classroom has now given five suggestions to protect children from being affected by electronic(电子的) devices.”可知,为在课堂上推广ipad而成立的慈善机构现在提出了五条建议,以保护孩子们不受电子设备的影响,因此可推知接下来会阐述这五条建议;故选C。
5.D 6.C 7.D 8.B
【导语】本文是《鲁滨逊漂流记》节选,介绍鲁滨逊初到岛上,想办法到达被风暴打碎的船上,并制作一艘小船运走船上的东西。
5.推理判断题。根据第四段“I realized all of us would have survived the storm if we’d only stayed with the ship”如果只待在船上,所有人都会在风暴中幸存下来;可知,船上除了鲁滨逊无人幸存。故选D。
6.细节理解题。根据第七段“I collected boards and bits of sail I tied the sails together before keeping them overboard. Then I put the boards together into a raft. I laid more aboard across my raft so that anything l put on it would be safe from the water”可知,鲁滨逊造船的顺序是收集木板和风帆——把帆系在一起——把帆抛到船外——把木板绑在一起做成木筏——在木筏上铺设更多木板。故选C。
7.细节理解题。根据第二段“…where I found out that the storm had driven the broken ship from the sandbar”暴风雨把那艘破碎的船从沙洲上冲走了;可知,选项D表述正确。故选D。
8.推理判断题。根据第三段“I decided to deal with the broken ship first because it held more useful items”及第七段“…I collected boards and bits of sail…”海难后,为了生存,他想办法到达被风暴打碎的船上并制作一艘小船把东西运到岸上;可知,鲁滨逊心思缜密。故选B。
9.C 10.B 11.A
【导语】本文主要讲述了如何在家中快速筛查自己是否存在COVID-19(SARS CoV-2)抗原。
9.推理判断题。本文主要讲述了如何在家中快速筛查自己是否存在COVID-19(SARS CoV-2)抗原,故文章是一个指导书。故选C。
10.细节理解题。根据“Test results in only 15 minutes.”可知测试结果仅需 15 分钟。故选B。
11.细节理解题。根据表格中“Re-test”所示的图片可知,选项A符合重新检测的标准。故选A。
12.D 13.C 14.D 15.B
【导语】本文主要介绍了中国产品在许多国家都很受欢迎。
12.段落大意题。根据“Chinese products (产品) have been going all over the world.”可知第一段主要介绍了中国产品在许多国家都很受欢迎。故选D。
13.细节理解题。根据“We like to eat meat with the bone in, but people here don’t. So the local Chinese restaurants provide big pieces of meat without bones, even for fish.”可知澳大利亚人不喜欢吃带刺的鱼,故选C。
14.推理判断题。根据“Chinese food has been enjoyed in Western countries for a long time”可推知西方国家的人们很早就喜欢吃中国菜了,故选D。
15.词义猜测题。根据“But now, things have changed greatly. More people trust Chinese brands”可知过去,大多数西方人认为中国产品便宜且不可靠。故选B。
16.C 17.B 18.D 19.C
【导语】本文主要讲述了移动互联网对老年人生活的影响。
16.细节理解题。根据“He needs to play through the music since he doesn’t know how to edit and cut clips.”可知,对Yang Su来说学习如何拍摄视频不容易,是因为他不知道如何编辑和剪切剪辑。故选C。
17.细节理解题。根据“Ding finds it hard to learn to use other apps.”可知,Ding Qiulin发现很难学会使用其他应用程序,这是Ding Qiulin自己的观点。故选B。
18.推理判断题。根据“Ding finds it hard to learn to use other apps.”以及“teach old people how to use the Internet”可知,前文提到老年人使用最新的应用软件有困难,下文提到年轻人帮助老人使用互联网。所以此处需要一个承上启下的句子。选项D“幸运的是,年轻人正在数字世界和老年人之间架起一座桥梁。”符合语境。故选D。
19.细节理解题。通读全文可知,文章主要通过列举两个老年人的例子告诉我们移动互联网对老年人的巨大影响。故选C。
20.C 21.D 22.B 23.A
【导语】本文作者讲述了上大学军训期间为新教室做黑板报的经历。作者负责这个项目。作者和其他三个女孩共同的努力出色地完成了这个项目,在比赛中获得了一等奖。作者感到了强烈的集体荣誉感,以及团队合作的重要性。
20.细节理解题。根据第一段中“It offers a good chance to meet our classmates”可知,军训让学生们相互了解。故选C。
21.主旨大意题。根据第三段中“…My group gave up our lunch break so that we would have more time to work. One girl in my group asked about my design, … The arguments … I found that she had a lot of good ideas. …I wasn’t worried about leaving the project to her.”可知,第三段主要讲述了作者团队是如何为他们的项目做准备的。故选D。
22.细节理解题。根据第2段中“When I found out that I was in charge of (负责) this project, I was nervous”、第三段中“The arguments (争论) between us made me sad from time to time, but whenever there was an argument, I tried to stay calm….I wasn’t worried about leaving the project to her.”和第五段中“I had never seen a class with such a strong sense of group honor, and at that moment, I realized that I was working with a great group of students.”可知,作者对这个项目的感觉变化是紧张-担忧-平静-骄傲。故选B。
23.最佳标题题。 本文作者讲述了上大学军训期间,作者负责为新教室做黑板报这个项目,作者和其他三个女孩共同合作,出色地完成了这个项目,作者感到了团队合作的重要性。由此可知,这篇文章最好的标题是“团队合作很重要”。故选A。
24.C 25.A 26.D
【导语】本文主要介绍了2020~2021 学年 TFK Kid Reporter 团队的成员招聘,详细介绍了时间、内容和规则等。
24.细节理解题。根据“We’re looking for 12 students from around the nation to be members of the TFK Kid Reporter team for the 2020~2021 school year.”可知这12个学生记者将工作约一年,故选C。
25.细节理解题。根据“Interviewed national leaders, famous people and other newsmakers. Written news, stories, reviews, and opinion pieces for Time For Kids. Learned about the news business from prize-winning reporters who work at TIMES. Appeared on television to talk about their work.”可知如果大卫被选为TFK Kid记者团队的一员,他可能不会在一些著名的电视剧中扮演一个角色,故选A。
26.推理判断题。根据“Attention, please! Reporters wanted!”结合文章内容可知这是一个广告,所以可能在网上看到,故选D。
27.B 28.C 29.D 30.D
【导语】本文介绍一些礼貌地与留学生交流的方法。
27.细节理解题。根据“You can stand close to people in the Middle East but don’t stand too close to North Americans”可知我们应该给北美人更多人的个人空间。故选B。
28.细节理解题。根据“How close do you stand when you talk to a friend ”、“Do you know how to touch people correctly ”、“Do you look at people when you talk ”以及“And how do you say goodbye ”可知文章给出了四种与外国学生交流的方式。故选C。
29.细节理解题。根据“That’s easy, wave(挥手)to say goodbye. But be careful! In Greece, it’s not at all polite! In fact, it’s very rude!”可知在希腊不能挥手告别。故选D。
30.最佳标题题。根据“here are some ways to communicate with them politely.”可知文章说的是礼貌的交流。故选D。
31.B 32.A 33.B 34.C 35.C
【分析】现在越来越多的人喜欢买二手物品,本文介绍了人们喜欢买二手物品的原因,宣传鼓励人们购买二手物品。
31.主旨大意题。分析全文内容可知,本文介绍了人们喜欢买二手物品的原因,宣传鼓励人们购买二手物品。故选B。
32.段落大意题。分析第二段内容可知,本段主要介绍购买二手物品的好处,故选A。
33.词义猜测题。分析“For example, some people like to buy vintage items, including clothes and accessories (饰品). These items often go back 30 years or even more.”可知,这些衣服和配饰通常可以追溯到30年甚至更久以前,所以此处vintage的意思是“古老但是很好”,故选B。
34.推理判断题。分析“Once I bought a bracelet (手链) with the words ‘Rose’ and ‘Love, Jason’ inscribed on it. It made me wonder about…”可知,有一次我买了一个手镯,上面刻着“玫瑰”和“爱你的杰森”,所以这让我想知道手镯背后的故事,故选C。
35.推理判断题。根据“Second-hand items connect people. In this way, they sometimes pass on history and stories.”可知,二手物品将人们联系在一起,通过这种方式,它们有时传递历史和故事。故选C。
36.B 37.B 38.D
【导语】本文主要介绍了关于海马的一些知识。
36.细节理解题。根据“They keep safe from other fish by hiding in plants and grasses. They can also change colours to keep themselves.”可知海马躲在植物和草丛中,远离其他鱼类。他们还可以改变颜色来保持自己。所以B选项“改变体型”不属于海马保护自身的方式,故选B。
37.细节理解题。根据“The number of sea horses is becoming smaller. Why is this happening Some places where sea horses once lived have been filled in to make new land.”可知是海马的数量变少是因为海马的家园变成了新的土地。故选B。
38.最佳标题题。根据“How did the sea horse get its name It’s not hard to guess. The top half of the fish looks like a small horse.”并结合文章讲到了海马名字的来历,生活习性,如何繁殖及数量越来越少的原因,可知本文最好的标题是“关于海马的一切”,故选D。
39.C 40.B 41.D
【导语】本文主要介绍了几则招聘广告。
39.细节理解题。根据“remember to take water and hats with you”可知要带着水。故选C。
40.细节理解题。根据“you need to be good at painting and open-minded with a loving heart. It would be best if you have some knowledge in education.”可知如果想成为一个志愿者美术老师,你需要善于绘画,心胸开阔,有一颗爱心。 最好有一些教育方面的知识,选项B“一位爱孩子,学画3年的老师”符合。故选B。
41.细节理解题。根据“Spend just a few minutes sharing your opinions”