辽宁省丹东市
2019-2021年三年中考英语试卷分类汇编
阅读理解
2021年辽宁省丹东市中考英语试题
Ⅳ.阅读理解
(根据短文内容,从每个题的四个选项中选择一个最佳答案,并将符合题意的选项用2B铅笔涂在答题卡的相应位置上。每小题1分,共20分)
Passage 1
As we all know, environmental pollution is still serious nowadays. Our group wanted to know how many students knew about each kind of the pollution and we wanted to learn how often they sorted(分类) rubbish. So we did a survey among the students in our school. Here are the results of our questionnaire(问卷).
The results of the questionnaire
Do you know about these problems How often do you sort rubbish
51. The survey is mainly about ________.
A. scientific research B. environmental protection
C. everyday habits D. physical education
52. We can know there are ________ parts in the questionnaire.
A. two B. three C. four D. five
53. ________is known by the fewest students.
A. Air pollution B. Water pollution
C. Noise pollution D. Global warming
54. ________ have begun to sort rubbish according to the chart(图表).
A. All of the students B. Most of the students
C. Some of the students D. None of the students
55. What can we learn from the results of the questionnaire
A. Air pollution is noticed by a large number of students.
B. The students don't realize the situation of the environment at all.
C. Five kinds of environmental pollution are mentioned in the questionnaire.
D. Most students take enough action to sort rubbish.
【分析】本文主要是对学生了解环境污染以及多久进行一次垃圾分类的调查。
【解答】(51)B. 主旨大意题。根据Our group wanted to know how many students knew about each kind of the pollution and we wanted to learn how often they sorted(分类) rubbish. 我们想知道有多少学生知道各种污染和我们想要了解他们多久进行一次垃圾分类。可知本文主要是有关环境保护的,故选B。
(52)A. 细节理解题。根据Our group wanted to know how many students knew about each kind of the pollution and we wanted to learn how often they sorted(分类) rubbish. 我们想知道有多少学生知道各种污染和我们想要了解他们多久进行一次垃圾分类。可知问卷有两部分。故选A。
(53)C. 细节理解题。根据文中的柱状图,可知学生知道最少的是噪音污染,故选C。
(54)C. 细节理解题。根据文中的图,可以看出偶尔垃圾分类的占20%,总是垃圾分类的占5%,因此可知开始垃圾分类的人数总共占25%,因此可知有些学生开始了垃圾分类,故选C。
(55)A. 细节理解题。根据文中的图,可知环境污染中,学生知道最了解的是大气污染,A选项描述与原文相符,故选A。
【点评】通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
Passage2
Tony and George were painting freely. Each of them had a bottle of blue paint(油漆) and a bottle of yellow paint.
Suddenly George said, "Look, Tony, I made green! "
"How did you do it " asked Tony.
"I put yellow paint on top of my blue paint — yellow and blue put together make green!" shouted George. Other children came around to watch and wanted to do it themselves.
This is an example of discovery learning or hands-on learning.
People remember things better when they learn them by doing. Here is an example. How will you learn to play football
Buy a book and read about how to play football or buy a video about football Or go to the playground and ask a person to teach you
Which way will help you learn the game best Learning on the playground is the best way for most people because they try the game and learn the rules as they play. They learn in a hands-on way.
Hands-on learning is good for children. The learner takes an active part in it instead of just sitting and listening. This is the way that we want our children to learn. In order to learn best, children must take an active part in hands-on activities every day. Some good examples of hands-on activities are working puzzles, painting, playing simple board games together and so on.
56. George was_______ when he noticed the change of colors.
A. angry B. disappointed C. excited D. peaceful
57. The other children came up to George in order to_______.
A. get another two bottles of paint
B. watch and want to have a try
C. find out what happened to Tony
D. ask George to paint a picture for them
58. "Hands-on learning" is probably a kind of _______.
A. learning method B. learning result
C. learning plan D. learning activity
59. If you want to learn to swim, you'd better_______ according to the passage.
A. read a book about swimming B. think about it by yourself at home
C. learn it by watching online videos D. learn from someone in a swimming pool
60. What's the main idea of the passage
A. we can play football in many different ways.
B. Games can help people stay in touch with others.
C. A person should learn how to find out the fact.
D. Hands-on learning can help learn something new better.
【分析】本文通过举托尼和乔治上美术课的例子,引出实践学习,并举例介绍实践学习的好处。
【解答】(56)C. 推理判断题。根据 Suddenly George said, "Look,Tony,I made green! "突然,乔治说:"看,托尼,我做出绿色了!"可知,乔治调出绿色了,于是让托尼看,由此推断,乔治非常兴奋。故选C。
(57)B. 细节理解题。根据"Other children came around to watch and wanted to do it themselves"可知,其他孩子过来看,也想自己动手。故选B。
(58)A. 推理判断题。根据"This is an example of discovery learning or hands﹣on learning"这是一个发现学习或实践学习的例子。以及上文托尼和乔治的例子可推断,"Hands﹣on learning"可能是一种学习方法。故选A。
(59)D. 推理判断题。根据"Buy a book and read about how to play football or buy a video about football?Or go to the playground and ask a person to teach you?Which way will help you learn the game best?Learning on the playground is the best way for most people because they try the game and learn the rules as they play"买一本关于如何踢足球的书,还是买一部关于足球的录像带?或者去操场找个人教你?哪种方法能帮助你更好地学习游戏?对大多数人来说,在操场上学习是最好的方式,因为他们在玩的过程中尝试游戏,学习规则。可知,文章内容更倾向去球场学习踢球是最好的方法,由此可知,去游泳池学游泳是最好的方法。故选D。
(60)D. 主旨大意题。根据最后一段" Hands﹣on learning is good for children. The learner takes an active part in it instead of just sitting and listening. This is the way that we want our children to learn"动手学习对孩子有好处。学习者要积极参与其中,而不只是坐着听。这是我们希望孩子们学习的方式。可知,本文主要是想说实践学习能帮助人们更好地学习新东西。故选D。
【点评】本文是一篇人物故事类阅读,题目涉及多道细节理解题,做题时结合原文和题目有针对性找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案。推理判断也是要在抓住关键句子的基础上合理的分析才能得出正确的答案。
Passage 3
Nancy's boss has just let her know that her customers' products are about to leave the company. And then he tells her there's a problem.
"The products were damaged(损坏) by someone in our company," the boss says." But this shouldn't affect the use of the products. If the customers find it, we'll say it was caused by the trucking(货运)company that delivered(运载) the products."
Hearing this, Nancy feels uncomfortable. "But didn't our workers damage the products " Her boss looks at her," Yeah, but the customers don't know that. I'll just say they were damaged while they were delivered. Don't worry, the customers won't even notice the damage."
Nancy's boss walks out. Nancy sits at her desk and she's not sure what to do. She knows it's dishonest to blame(将---归咎于) the damage on the trucking company. It's also dishonest to cheat her customers and give them less perfect products.
Many of us have to make decisions that make who we are and what we believe in. Most often, we face a choice that may seem insignificant(微不足道的). But this doesn't mean that they're not important to us because even the smallest action may make a difference to us.
61. Who makes the products less perfect
A. The trucking company.
B. Workers in Nancy's company.
C. Nancy's boss.
D. Nancy's customers.
62. What does the boss plan to do if the damage is found by the customers
A. He will say sorry to the customers. B. He doesn't know what to do about that.
C. He will cheat the customers. D. He will tell the truth.
63. The underlined word "affect" in the second paragraph means_______.
A. keep B. divide C. influence D. provide
64. From the passage we can infer(推断) that_______.
A. Nancy may be an honest person
B. the products have already left the company
C. the damage of the products is easily noticed
D. Nancy thinks her boss is clever
65. The writer of the passage mainly wants to tell us_______.
A. it's important to make even a small choice
B. it's important to deal with damaged products
C. it's necessary to cheat others sometimes
D. it's necessary to communicate with a boss
【分析】本文主要讲述了Nancy的老板告诉她将要发给顾客的产品被公司里的人损坏了,如果顾客发现了,就骗顾客是送货的过程中损坏的,Nancy知道这是不诚实的,但是不知道该怎么做。作者通过Nancy的经历告诉我们即使是很小的选择也很重要。
【解答】(61)B. 细节理解题。根据第二段"The products were damaged(损坏) by someone in our company"产品被我们公司的人损坏了。可知,是Nancy公司的人把产品弄坏了,故选B。
(62)C. 细节理解题。根据第二段"If the customers find it,we'll say it was caused by the trucking(货运)company that delivered(运载) the products"如果顾客发现了,我们就说发货的货运公司造成的。可知,如果顾客发现产品被损坏了,就骗顾客是送货的途中损坏的,故选C。
(63)C. 词义猜测题。根据第二段"The products were damaged(损坏) by someone in our company"以及" But this shouldn't affect the use of the products"可知,产品被公司的人损坏了,但是不会影响产品的使用,推知affect的意思是"影响",故选C。
(64)A. 推理判断题。根据倒数第二段"She knows it's dishonest to blame(将—归咎于) the damage on the trucking company. It's also dishonest to cheat her customers and give them less perfect products"她知道把损失归咎于货运公司是不诚实的。欺骗客户给他们不那么完美的产品也是不诚实的。可推知,Nancy可能是一个诚实的人,故选A。
(65)A. 主旨大意题。根据最后一段" Many of us have to make decisions that make who we are and what we believe in. Most often,we face a choice that may seem insignificant(微不足道的). But this doesn't mean that they're not important to us because even the smallest action may make a difference to us"
我们中的很多人都必须做出决定,决定我们是谁,我们相信什么。大多数情况下,我们面临的选择似乎微不足道。但这并不意味着它们对我们不重要,因为即使是最小的行动也可能对我们产生影响。可知,作者通过Nancy的经历告诉我们即使是很小的选择也很重要,故选A。
【点评】在通读全文的基础上,根据全文大意,展开逻辑思维,瞻前顾后,认真观察选项,仔细推敲,确定最佳答案。
Passage 4
What would you do if you had trouble seeing clearly You would probably go to an eye doctor who might give you glasses. For many people around the world, however, such a way isn't that simple.
The World Health Organization reports that glasses can help one billion people in the world. Yet places like Ghana have only one eye doctor every 8 million people. This makes glasses almost impossible to get. Joshua Silver, a teacher at Oxford University, however,may have solved the problem.
Mr. Silver has developed liquid(液体)-filled glasses that users can adjust(调整) by themselves without seeing a doctor! The lenses(镜片) are filled with oil. Using a dial on the glasses, the user changes the amount of oil. This changes the strength(度数) of the lens. After the user finds the right strength, he then fixes the lens.
Results show that among those who have tried the glasses, around 80% are satisfied. Mr. Silver's goal is for everyone who still needs glasses to have such glasses as soon as possible. With a little more effort, Mr. Silver thinks that his goal might be achieved in the near future.
66. The underlined word "this" in the second paragraph(段落) means_______.
A. glasses can help many people B. Mr. Silver has solved the problem
C. there are many people in need of glasses D. there are not enough eye doctors
67. The third paragraph is mainly about_______.
A. who the new glasses are used by B. how the new glasses are used
C. why the new glasses were made D. where the new glasses were invented
68. We can know from the passage that_______.
A. the new glasses can do good to large numbers of people
B. the new glasses must be adjusted by eye doctors
C. oil is not necessary for the new glasses
D. glasses are easy to get everywhere all over the world
69. What does Mr. Silver think of the new glasses
A. He thinks they're the best of all.
B. He's completely uncertain about them.
C. He is worried about their future.
D. He thinks they have a bright future,
70. What will Mr. Silver do next according to the last paragraph
A. He will let more people own the new glasses.
B. He will invent another new kind of glasses.
C. He will decide the price of the new glasses.
D. He will make the new glasses cheaper.
【分析】本文主要讲了Joshua Silver教授发明出一种可以调节度数的眼镜以帮助那些有视力问题的人们。
【解答】(66)D. 词义猜测题。根据第二段Yet places like Ghana have only one eye doctor every 8 million people. 但是像加纳这样的地方每8百万人中只有一个眼科医生,因此判断没有足够的眼科医生使得人们很难获得眼镜,因此猜测this代指缺少眼科医生,故选D。
(67)B. 段落大意题。根据第三段Using a dial on the glasses,the user changes the amount of oil. 使用眼镜上的刻度盘,用户可以改变油的量。可知本段主要讲了如何使用眼镜,故选B。
(68)A. 细节理解题。根据第二段The World Health Organization reports that glasses can help one billion people in the world. 世界卫生组织报道说眼镜可以帮助世界上的一千万人,可知新的眼镜可以造福很多人,故选A。
(69)D. 细节推理题。根据最后一段With a little more effort,Mr. Silver thinks that his goal might be achieved in the near future. 再努力一点,西尔弗先生认为他的目标可能在不久的将来实现。据此推断他认为新眼镜有光明的未来,故选D。
(70)A. 细节理解题。根据最后一段Mr. Silver's goal is for everyone who still needs glasses to have such glasses as soon as possible. 西尔弗先生的目标是让每个需要眼镜的人尽快拥有这样的眼镜,可知接下来他会让更多人的人拥有新眼镜。故选A。
【点评】通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
2020年辽宁省丹东市中考英语试题
Ⅳ.阅读理解
(根据短文内容,从每个题的四个选项中选择一个最佳答案,并将符合题意的选项用2B铅笔涂在答题卡的相应位置上。)
Passage 1
Postmen WantedNo experience necessary but you must be hard-working.Free to choose working hours.Have a driver's license.Write to No. 38 Zhonghua Rd., Wuxi. English Teachers WantedWarm and patient college students.Able to speak standard English, good with children.Time: on weekendsE-mail address:Sunshine School@
Air Hostesses WantedAge between 20 and 33.Height from 1.7 m to 1.75 m.Two foreign languages.College graduate (毕业生).Address: China Airlines, Beijing Tour Guides WantedTwo years' working experience.Good English and good at talking to people.Age: 20-25Go to Friendship Traveling Company to ask the manager for more information.
31. If you want to be a postman, you should ________.
A. be hard-working B. be patient with people
C. be good at English D. have two years' working experience
32. A college girl student who is good at English can ask for being ________.
A. a postman B. an English teacher C. an air hostess D. a tour guide
33. Wang Ping is 27, a college graduate, and knows two foreign languages. Which job is suitable for her
A. Working in Friendship Traveling Company. B. Working in a post office.
C. Serving for China Airlines. D. Teaching at Sunshine School.
34. The tour guides wanted should ________.
A. have a driver's license B. be good at talking to people
C. be good with children D. speak two foreign languages
35. Which of the following is true
A. If you want to be a postman, you have to work on weekends.
B. If you want to be a teacher, please write to No.38 Zhonghua Rd.
C. If you want to know more information about tour guides wanted, you can send an e-mail.
D. If you want to be an air hostess, you must have finished college study.
【答案】31. A 32. B 33. C 34. B 35. D
【解析】
本文是四种工作的招聘信息,分别是:邮递员,英语老师,空姐,导游。
【31题详解】
细节理解题。根据第一个框内信息:No experience necessary but you must be hard-working,可知,邮递员这个职位不需要工作经验,但必须要勤劳,故选A。
【32题详解】
细节理解题。根据第二个框内信息:Warm and patient college students. Able to speak standard English, good with children“热情耐心的大学生。能够说标准的英语,善于与孩子相处”,可知,一个擅长英语的大学生可以当英语老师,故选B。
【33题详解】
细节理解题。根据第三个框内信息:Age between 20 and 33.Two foreign languages.College graduate“年龄在20到33岁之间。两种外语。毕业生”,可知,王平是一名27岁的毕业生,并懂两种外语,适合去中国航空公司工作,故选C。
【34题详解】
细节理解题。根据第四个框内信息:Good English and good at talking to people,可知,导游的工作需要很好的英语,并擅长与人交谈,故选B。
【35题详解】
推理判断题。根据Free to choose working hours,可知,邮递员可以自由选择工作时间,所以A选项错误。根据E-mail address:Sunshine School@,可知,如果你想成为一名老师,发邮件至Sunshine School@,所以B选项错误。根据Go to Friendship Traveling Company to ask the manager for more information
,可知,如果你想了解更多关于导游的信息,你可以去友谊旅游公司询问经理,所以C选项错误。根据Air Hostesses Wanted: College graduate,可知,空姐的工作要求必须大学毕业,所以D选项正确。故选D。
Passage 2
Once again. Myra sat alone on the bus. Even after two weeks at her new school, Myra had not made any friends. At breaks (课间) she played alone. In art class, she drew alone. In the lunchroom, she ate alone. And on the bus ride home, she sat alone.
Myra could not understand why no one wanted to be her friend. Other kids joked and laughed with each other. But none of them joked and laughed with her. Just thinking about it made her head hurt and her stomach feel funny.
One day, as Myra sat alone on the way to school, she looked at the seat across from her. She saw a girl sitting all by herself. The girl looked lonely, too. Myra wondered if she should say hello.
But what if the girl didn't want to be her friend Maybe she already had a lot of friends. What if the girl ignored (忽视) her What if she laughed at her Myra stared at the floor of the bus. Finally, she took a deep breath to relax and smiled at the girl. The girl smiled back.
Myra said, “Hi, I'm Myra. Do you want to sit next to me ”
The girl's smile grew. “I'm Nadia! Yes. I'd like to sit next to you.”
At the next stop, Nadia slid (滑行) into the seat next to Myra. They joked and laughed the whole way to school.
At breaks, Myra and Nadia played together. In art class, they drew together. In the lunchroom, they ate together.
And on the bus ride home, they sat together. When it came time for Myra to get off the bus, she turned to her new friend. “Bye, Nadia! I'll see you tomorrow!”
Nadia smiled. “Good-bye, Myra. I'll save you a seat.”
Myra got off the bus. She turned around and waved to Nadia. Then she watched as the bus drove away. A big smile spread across Myra's face. She had made a friend, a friend who was going to save her a seat tomorrow. She could hardly wait.
36. Myra did everything alone at first because ________.
A. something was wrong with her head B. she had no friends
C. she didn't like playing jokes D. she liked to stay alone
37. The underlined word “funny” probably means ________ in this passage.
A. interesting B. excited C. sick D. disappointed
38. Myra met Nadia for the first time ________.
A. at breaks B. in the lunchroom C. at the bus stop D. on the bus
39. The story tells us that when we want to make friends with someone, we could________ first.
A. take a deep breath B. have classes together
C. save a seat for him/her D. give a smile to him/her
40. According to the passage, we can infer (推断) that________.
A. Myra's house was farther than Nadia's from school
B. Nadia and Myra were both in the same school
C. Myra greeted Nadia without thinking twice when she saw Nadia for the first time
D. Nadia would give her seat up to Myra the next day
【答案】36. B 37. C 38. D 39. D 40. B
【解析】
Myra来到新学校已经两周了,但是她还没有一个朋友,她总是一个人。一天在去学校的公交车上,Myra鼓起勇气和车上的另一个孤独的女孩主动聊天,她们成为了好朋友。
【36题详解】
细节理解题。根据短文第一段“Even after two weeks at her new school, Myra had not made any friends. At breaks (课间) she played alone. In art class, she drew alone. In the lunchroom, she ate alone. And on the bus ride home, she sat alone.”可知,Myra来到新学校两周了,她还没有交到一个朋友,因此她总是一个人做很多事。故选B。
【37题详解】
词义猜测题。interesting有趣的;excited兴奋的;sick难受的,生病的;disappointed失望的。根据语境“Other kids joked and laughed with each other. But none of them joked and laughed with her. Just thinking about it made her head hurt and her stomach feel funny.”可知,其他的孩子们总是一起说说笑笑,却不带她,这让Myra感到很头痛,胃里难受。因此sick的意思与funny最为接近,指身体不舒服,故选C。
【38题详解】
细节理解题。根据短文第三段“One day, as Myra sat alone on the way to school, she looked at the
seat across from her. She saw a girl sitting all by herself. The girl looked lonely, too.”可知,Myra是在去学校的公交车上遇到了Nadia。故选D。
【39题详解】
推理判断题。根据短文第四段“Finally, she took a deep breath to relax and smiled at the girl. The girl smiled back.”可知,Myra先是对那个女孩微笑,那个女孩也对她微笑,然后她们开始聊了起来。由此可知,微笑是对别人表示友好的一种方式,因此如果我们想和一个人交朋友,我们应该先对他/她微笑。故选D。
【40题详解】
推理判断题。根据短文第八段“At breaks, Myra and Nadia played together. In art class, they drew together. In the lunchroom, they ate together.”可知,Myra和Nadia一起玩、一起上美术课、一起吃午饭。由此可见,她们两个人是在同一所学校中,故选B。根据第九段“And on the bus ride home, they sat together. When it came time for Myra to get off the bus, she turned to her new friend. “Bye, Nadia! I'll see you tomorrow!””可知,Myra比Nadia先下车,因此Myra的家比Nadia离学校更近,故A不对;根据短文第四段“But what if the girl didn't want to be her friend Maybe she already had a lot of friends. What if the girl ignored (忽视) her What if she laughed at her ”可知,在跟Nadia聊天之前,Myra非常的犹豫,故C不对;根据第十段“Nadia smiled. “Good-bye, Myra. I'll save you a seat.””可知,Nadia会给Myra留座位,不是让座位。故D不对。故选B。
Passage 3
Most people think sleepwalkers (梦游者) walking around at night. But in fact, not all sleepwalkers walk. Some only sit up or get out of bed or act like how they often do during the day when they are sleeping! But most sleep walkers do get up and go around for a few seconds or half an hour.
Sleepwalkers' eyes are open, but they don't see the same way as they do during the day, and they often think they are in different rooms of the house or different places. Sleepwalkers usually go back to bed themselves and they don't remember it in the morning.
Scientists say that sleepwalking may sometimes happen when a person is sick, has a fever, is not getting enough sleep, or he has much stress.
There's no medicine for sleepwalking, but here are some ideas from doctors to help sleepwalkers:
·Relax at bedtime by listening to quiet music.
·Go to bed at the same time every day.
·Keep everything quiet when you are trying to sleep.
·Don't drink a lot in the evening and be sure you go to the washroom before going to bed.
Remember: don't shout to sleepwalkers when they're sleeping, or they can get confused (迷惑的) and scared.
41. When sleepwalkers are sleeping, ________.
A. all of them only sit up B. all of them get out of bed
C. most of them walk the whole night D. some of them act like how they do during the day
42. When sleepwalkers go around at night, they can't ________.
A. see B. remember C. walk D. think
43. The third paragraph (自然段) mainly tells us ________ at night.
A. what sleepwalkers do B. how sleepwalkers act
C. why sleepwalking happens D. where sleepwalkers go
44. Sleepwalkers should ________.
A. take the medicine on time B. follow the doctors' instructions
C. try to sleep early D. keep calm all the time
45. Which of the following statements is true according to the passage
A. People who sleepwalk are easily scared during the day.
B. Sleepwalkers can't find the way to their beds.
C Sleepwalkers should drink much before sleeping.
D. Sleepwalkers should listen to quiet music at bedtime.
【答案】41. D 42. B 43. C 44. B 45. D
【解析】
这是一篇说明文,文章主要介绍梦游者的特点、产生的原因以及医生的建议。
【41题详解】
细节理解题。根据第一段“not all sleepwalkers walk. Some only sit up or get out of bed or act like how they often do during the day when they are sleeping! But most sleep walkers do get up and go
around for a few seconds or half an hour”可知一些人坐起来或者下床或者像白天经常做的那样行动,故选D。
【42题详解】
细节理解题。根据第二段“they don't see the same way as they do during the day, and they often think they are in different rooms of the house or different places. Sleepwalkers usually go back to bed themselves and they don't remember it in the morning”当梦游者晚上四处走动,他们早上记不得晚上发生的这些事情。故选B。
【43题详解】
段落大意题。根据“Scientists say that sleepwalking may sometimes happen when a person is sick, has a fever, is not getting enough sleep, or he has much stress.”可知第三段主要讲的是梦游发生的原因,有生病,发烧,睡眠不足和压力过大。故选C。
44题详解】
细节理解题。根据“There's no medicine for sleepwalking” “Go to bed at the same time every day”“ here are some ideas from doctors to help sleepwalkers”“ Remember: don't shout to sleepwalkers when they're sleeping”可知梦游者没有特定的药品,每天要在相同的时间睡觉,当梦游者睡觉时别人不能向他们大叫,医生的一些建议对梦游者是有帮助的。故选B。
【45题详解】
推理判断题。根据“Remember: don't shout to sleepwalkers when they're sleeping, or they can get confused and scared. ”可知A选项“ during the day”表述错误。根据“Sleepwalkers usually go back to bed themselves”可知B选项“can't find the way to their beds”表述错误。根据“Don't drink a lot in the evening”可知C选项“should drink much”表述错误。根据“Relax at bedtime by listening to quiet music”可知D选项表述正确。故选D。
Passage 4
After leaving school for many years, a group of graduates (毕业生) visited their teacher. All of them complained about problems and stress in their work and life.
The teacher went to the kitchen and returned with a large bottle of coffee and many kinds of cups—china (瓷), plastic and glass. He told them to help themselves to the coffee.
When all the students had a cup of coffee in their hands, the teacher said, “If you noticed, all the nice-looking and expensive cups had been taken, but the simple and cheap ones had been left behind. Although it is normal for you to want only the best for yourselves, that is the source (根源)of your
problems and stress. In fact, the cup itself adds no quality to the coffee. it is just a tool to contain (容纳) what we drink.”
What all of them really wanted was coffee, not the cups, but they all went for the best cups. And then they began to watch others' cups. Life is the coffee; jobs, money and the social position are the cups. The cups we have do not change the quality of our life.
Sometimes, if we only pay attention to the cup, we will fail to enjoy the coffee.
The happiest people don't have the best of everything. They just make the best of everything.
46. According to the passage, the graduates are not satisfied because of ________.
A. what the teacher did B. the bad coffee
C. the simple and cheap cups D. their problems and stress
47. From the passage we can know that ________.
A. the teacher gave out the cups to the graduates
B. the teacher went to get the coffee and cups from the kitchen
C. the teacher thought the jobs and money were more important
D the teacher had the best of everything
48. The teacher provided his students with many kinds of cups because ________.
A. he wanted his students to enjoy the coffee
B. he wanted to show his big collection of different kinds of cups
C. he tried to tell the students how to understand life
D. he hoped that they could have better cups
49. The passage tells us that________.
A. the cup can add quality to the coffee
B. the cup can change the quality of our life
C. different kinds of cups should be given to different kinds of people
D. the cup is just a tool for drinking
50. Which of the following is NOT true according to the passage
A. No one chose the simple and cheap cups.
B. It's normal for everyone to look forward to the best.
C. We should pay more attention to the cups than the coffee.
D. Try your best to make everything in your life best.
【答案】46. D 47. B 48. C 49. D 50. C
【解析】
本文讲述了一位老师通过咖啡和杯子的关系,来告诉学生们一个道理,生活就像咖啡,工作,金钱和社会地位就像杯子,我们所拥有的外在因素并不能改变我们的生活质量,最开心的人并不是拥有最好的东西,他们只是把每件事做到最好。
【46题详解】
细节理解题。根据All of them complained about problems and stress in their work and life,可知,这些毕业生因为生活和工作中遇到的问题和压力,所以他们感到不是很满意,故选D。
【47题详解】
细节理解题。根据The teacher went to the kitchen and returned with a large bottle of coffee and many kinds of cups—china (瓷),plastic and glass,可知,老师从厨房拿出一大杯咖啡和各种各样的杯子,故选B。
【48题详解】
推理判断题。根据the teacher said, “If you noticed, all the nice-looking and expensive cups had been taken…it is just a tool to contain (容纳) what we drink.”可知,所有好看的,昂贵的杯子都被拿走了,只剩下简单的,便宜的杯子,但是事实上杯子本身并不能影响咖啡的质量,它只是一个工具。老师想通过各种各样的杯子让学生明白生活的一个道理:每个人都想要最好的东西,但是往往这些外界的因素并不能影响生活的质量。故选C。
【49题详解】
细节理解题。根据In fact, the cup itself adds no quality to the coffee. it is just a tool to contain (容纳) what we drink,可知,事实上,杯子本身并不能提高咖啡的质量,它只是一个用来装我们喝的东西的工具,故选D。
【50题详解】
推理判断题。根据If you noticed, all the nice-looking and expensive cups had been taken, but the simple and cheap ones had been left behind,可知,没人选择简单,便宜的杯子,所以A选项正确。根据Although it is normal for you to want only the best for yourselves,可知,每个人都想要最好的东西是很正常的,所以B选项正确。根据Sometimes, if we only pay attention to the cup, we will fail to enjoy the coffee
,可知,如果我们只关注杯子,我们就不能享受咖啡了,所以我们不应该更加关注杯子,故C选项错误。根据The happiest people don't have the best of everything. They just make the best of everything,可知,最开心的人不是拥有最好的东西,他们只是把每件事做到最好,所以我们要尽力做好生活中的每件事,故D选项正确。故选C。
2019年辽宁省丹东市中考英语试题
二、阅读理解(本大题共20小题, 共40. 0分)
A
Yard SaleOn Saturday, May 31Help raise money for the fight against cancer(癌症).77 Norgrove Crescent, TorontoBuy something fantastic at the Yard Sale.Yard Sale begins at 8:00 a.m.Proceeds(收入)will be donated to cancer research and treatment. Grace Lutheran SchoolProviding quality education in reading and mathAre you looking for a school for the whole family ages 3 to 16 We are that school.We can help you with tuition assistance.Call 773-637-2250!We are here for you and your child.From 6:30 a.m. to 6.00 p.m.
Holiday SalesWe have the best but the cheapest e here on holidays! We'll give you a surprise. Here is the list.Weekdays Holidays Printer ¥2,800 ¥2000Cell phone ¥3,800 ¥3,000Computer ¥4,000 ¥3,800 Camners ¥2,600 ¥2,450Address; Jiahe Store (No.221,Jianshe Road) Tel: 02-1203-6688Date: January 22-January 28 State Theater Performing Arts Camp Summer camp in Hedley Village The State Theater offers performing arts classes including music, dance, and drama. Course dates:14th—23rd July 24th July—2nd August 4th—13th August 14th—23rd August Ages: 13-—19Cost: $250(including l meals) Tel: 657877
Business hours:11;00 a.m.—10:00p.m
21. The Yard Sale is held for_________________.
A. raising money to fight against cancer
B. helping with the children’s education
C. selling some printers, cell phones, cameras and so on
D. making some money to help Performing Arts Camp
22. Grace Lutheran School can help your children in________________.
A. reading and dancing B. music and math
C. reading and math D. dancing and music
23. If you want to buy a computer, you should__________________.
A. call 773﹣637﹣2250 B. call 02﹣1203﹣6688
C. pay a visit to Hedley Village D. pay a visit to 77 Norgrove Crescent, Toronto
24. Some of the performing arts classes will begin on except____________________.
A. July 23 B. August 2 C. January 22 D. August 14
25. Which of the following sentences is TRUE according to the passage
A. State Theater Performing Arts Camp provides meals for free.
B. You can come to Jiahe Store for Holiday Sales.
C. Grace Lutheran School will accept a student at the age of 19.
D. Yard Sale begins at 6:30 a. m.
B
It is generally accepted that Beijing Opera appeared after 1790 when the famous four Anhui opera groups came to Beijing. Its music and singing come from Xipi and Erhuang in Anhui and Hubei. Its clothes are all beautiful and artistic. Different actors wear different kinds of costumes. It is the highest expression of the Chinese culture. Beijing Opera is full of famous stories, beautiful facial paintings, and wonderful fighting. This kind of opera is very popular with Chinese people. And now more and more young people like it. Many children learned to sing Beijing Opera when they were very young.
Stories in Beijing Opera are very interesting. Some of them are from the history books, but most are from the literature (文学)and famous novels. The people in the story usually have some disagreements. They become angry and unhappy. They are sad and lonely. Sometimes they
are nervous and worried, and then they find a way to make peace. The stories usually end with happiness and people are all happy in the end.
26. Beijing Opera appeared___________________.
A. before the famous four Anhui opera groups came to Beijing
B. after the famous four Anhui opera groups came to Beijing
C. before 1790
D. in 1790
27. The music and singing of Beijing Opera come from__________________.
A. popular music in Hong Kong B. Western music in the U. K.
C. country music in the U. S. D. Xipi and Erhuang in Anhui and Hubei
28. Some of the stories in Beijing Opera are from_________________.
A. history books B. newspapers C. magazines D. e-books
29. When you watch Beijing Opera, you can enjoy many things EXCEPT________________.
A. music and singing B. facial paintings C. wonderful fighting D. famous novels
30. The people in the stories of Beijing Opera usually have____ endings.
A. unhappy B. bad C. sad D. good
C
It was another sad day. I came home from school, changed my clothes and got ready for work. I worked at a local restaurant in town as a waiter. I didn't like the job very much. When I was working, three elderly ladies walked in and sat at a table by the windows. I was quite busy, trying to clean up all the dirty tables. These elderly women were watching how hard I was working to make sure every table was clean and ready for the next customers. When they finished their meals, I took their plates back to the kitchen. They talked to me for about five minutes about school, how I was doing, what grade I was in and what I planned to do in the future.
As they were leaving, they walked past me and one of them said to me in a gentle voice, "You must be successful, " And that was it. They left the restaurant and I was surprised. I had tears in my eyes, because they gave me the reason to trust myself. They picked my spirit up from being down and out and gave me a reason to keep on working hard and to give it my all. People used to tell me that I couldn't have a career in television until I had a degree and was out of college. I'm now a co-anchor (主持人) of a student-produced television show. I just finished an internship
(实习) at a local television station this past summer. And the best thing is, I'm only 17 years old and I am a student in a high school.
31. The writer was ___________ before he met the three ladies.
A. excited B. upset C. successful D. happy
32. The underlined words "give it my all" means "____" in the passage.
A. 灰心丧气 B. 放弃一切 C. 全力以赴 D. 齐心协力
33. What the lady said made him __________________.
A. trust himself B. lose heart C. feel annoyed D. leave college
34. The ladies liked the writer because __________.
A. he cooked them a good meal B. he worked very hard
C. he was a successful co-anchor then D. he had a degree
35. From the passage we can know that the writer is __________.
A. a student in a high school B. a professional waiter in a restaurant
C. a host at a local television station D. a student in college
D
When you hear the word "volunteering", you may think volunteering is to help others, give them money or things. It is true that volunteering can help others, but it can also help you. If you re sad about something that has happened, doing some volunteering can be a great way to do with your bad feelings.
Volunteering also lets you see your own life in new ways. Sometimes It’s easy to worry about some things like grades and health or get angry because you don’t have the newest computer games. Volunteering lets you spend some time doing other things for a while. Then you will happily find you forget all the problems.
Lots of adults and kids find that they really enjoy volunteering. Volunteering experiences often put you in a different environment. For Example, you might know that just on the other side of your town are some kids who really need winter clothes.
It feels good to be able to help those in need. You’ll know that, thanks to you, some kids have warm coats, hats, and shoes. So whether they are winter clothes, food for the hungry, or homes for some homeless pets, doing volunteer work means a very important thing:You make a difference in the world.
36. If you want to get out of sadness, you could try____ according to the passage.
A. surfing the Internet B. talking with friends
C. doing some volunteering D. doing some sports
37. Lots of adults and kids enjoy volunteering because__________.
A. volunteering can help to kill(打发)time
B. volunteering often gives them different experiences
C. volunteering is a popular way to spend time
D. volunteering asks for professional skills
38. When you do volunteering work to help others, you can__________.
A. make a lot of money B. have more free time to play
C. get higher grades in tests D. play a role in changing the world
39. From the passage, we can know that__________.
A. grades and health can sometimes make you worried easily
B. volunteering just means giving others money and things
C. kids won’t have warm clothes without your help
D. kids will get angry if they don’t have computer games
40. What’s the main idea of the passage
A. Volunteering can help you out of trouble.
B. Volunteering can help the old and poor kids.
C. Volunteering can change people’s feelings.
D. Volunteering can help both others and you.
21. 【答案】 【小题1】A 【小题2】C 【小题3】B 【小题4】C 【小题5】B
【解析】
1. 细节理解题。根据第一篇文中…will be donated to cancer research and treatment. 可知举办庭院拍卖的目的是为了筹集钱用于癌症研究和治疗, 故选A。
2. 细节理解题。根据第二篇文中Providing quality education in reading and math. 可知 Grace Lutheran School 可以在阅读和数学方面帮助孩子, 故选C。
3. 细节理解题。根据第三篇文中在Holiday Sales中有电脑的价格, 所以如果需要买电脑, 可以拨打假日折扣的电话02﹣1203﹣6688, 故选B。
4. 细节理解题。根据第四篇文中可知艺术表演学校的课程时间14th﹣23rd July, 24th
July﹣2nd August…14th﹣23rd August可知除了C选项(1. 22), 其他可以都可以, 故选C。
5. 细节理解题。根据第三篇文中Holiday Sales中的Address: Jiahe Store…可知你可以去嘉禾商店买折扣商品, 故选B。
26. 【答案】 【小题1】B 【小题2】D 【小题3】A 【小题4】D 【小题5】D
【解析】
【文章大意】本文主要介绍了有关京剧的历史以及京剧的几个重要的方面, 以使大家能够更好地理解京剧。
1. 细节理解题。根据文章第一行It is generally accepted that Beijing Opera appeared after 1790 when the famous four Anhui opera groups came to Beijing可知, 人们普遍认为, 京剧是1790年后著名的四大徽剧团进京时出现的, 故选B。
2. 细节理解题。根据文章第一行内容 Its music and singing come from Xipi and Erhuang in Anhui and Hubei可知, 京剧的音乐和演唱来自安徽、湖北的西皮和二黄, 故选D。
3. 细节理解题。根据文章第二段第一行Stories in Beijing Opera are very interesting. Some of them are from the history books, but most are from the literature (文学)and famous novels可知, 京剧中的故事很有趣, 有的是历史书上的故事, 但大多数是文学(文科)和著名小说中的故事, 故选A。
4. 推理判断题。根据文章内容Its music and singing come from Xipi and Erhuang in Anhui and Hubei以及 Beijing Opera is full of famous stories, beautiful facial paintings, and wonderful fighting可知, music and singing、 facial paintings和wonderful fighting都是京剧可以让大家享受到的内容, 唯独famous novels 没有提到, 故选D。
5. 推理判断题。根据文章最后一句The stories usually end with happiness and people are all happy in the end. 京剧故事通常以幸福结束, 最后大家都很快乐、幸福可知, 京剧故事中的人物通常有好的结局, 故选D。
31. 【答案】 【小题1】B 【小题2】C 【小题3】A 【小题4】B 【小题5】A
【解析】
【文章大意】作者是一位17岁的中学生, 利用课余时间打工。一天, 在身心疲惫的时候, 一位顾客的一句话使作者对自己的前途重燃希望。
1. 细节理解题。根据文中的第1段It was another sad day. I came home from school. 又是一个悲伤的日子。我放学回家……可知作者很伤心, 故选B。
2. 词句猜测题。根据文中的They picked my spirit up from being down and out and gave me a
reason to keep on working hard and to give it my all. 他们把我的精神从穷困潦倒中振作起来, 给了我继续努力工作的理由, 和(give it my all)。可知give it my all应该是鼓励作者的, C符合文意, 故选C。
3. 细节理解题。根据文中的第3段I had tears in my eyes, because they gave me the reason to trust myself. 可知我眼中含着泪水, 因为他们给了我信任自己的理由。故选A。
4. 细节理解题。根据文中的第2段These elderly women were watching how hard I was working to make sure every table was clean and ready for the next customers. 这些老太太看着我多么努力地确保每一张桌子都是干净的, 为下一位顾客做好了准备。可知她们喜欢作者是因为作者的努力工作, 故选B。
5. 细节理解题。根据文中的第3段And the best thing is, I'm only 17 years old and I am a student in a high school. 和最好的事情是, 我只有17岁, 我是一名高中生, 可知作者是名学生。故选A。
36. 【答案】 【小题1】C 【小题2】B 【小题3】D 【小题4】A 【小题5】D
【解析】
【文章大意】文章主要介绍了志愿者工作不仅帮助了别人, 也帮助了你自己, 它能让你以新的方式来看待自己的生活。很多人和孩子发现他们喜欢担任志愿者。
1. 考查细节理解题, 根据文中的第1段doing some volunteering can be a great way to do with your bad feelings可知做一些志愿活动可以很好地处理你的不良情绪, 故选C。
2. 考查细节理解题, 根据文中的第3段Lots of adults and kids find that they really enjoy volunteering. Volunteering experiences often put you in a different environment. 很多成年人和孩子发现他们真的很喜欢志愿服务。志愿服务的经历常常让你处于不同的环境中。可知志愿服务常常给他们不同的经历, 故选B。
3. 考查细节理解题, 根据文中的第4段doing volunteer work means a very important thing:You make a difference in the world. 可知做志愿者工作意味着一件非常重要的事情:你在世界上做出了改变, 故选D。
4. 考查细节理解题, 根据文中的第2段Sometimes It’s easy to worry about some things like grades and health or get angry because you don’t have the newest computer games有时你很容易担心成绩和健康, 或者因为没有最新的电脑游戏而生气。可知成绩和健康有时会让你很容易担心, 故选 A。
5. 考查主旨大意题, 根据文中的第1段When you hear the word "volunteering", you may think