(共28张PPT)
模块三 人与自然 极速提分小卷十五
(完形填空+短文填空+回答问题)
分值:35分 限时:20分钟 得分:
一、完形填空(本大题共10小题,每小题1分,共10分)
Young male(雄性的) African elephants show calmer behavior when older and more experienced male elephants are around, according to a new study.Experts say the discovery could help 1 both elephants and humans.
( A )1.A.protect B.find C.feed D.leave
A
解析:1.根据“discovery could help… both elephants and humans”可知这个发现能帮助保护大象和人类。故选A。
According to the research, between 12 and 15 years old, male elephants leave the group where they 2 and then spend much of their time either alone or with other males.However, females(雌性) stay up with the group they were 3 into.
( C )2.A.ring up B.hang out
C.grow up D.look out
( D )3.A.asked B.followed
C.stopped D.born
C
D
解析:2.根据“male elephants leave the group where they”可知当它们12岁到15岁之间,它们会离开它们长大的地方。故选C。
解析:3.句意:但是雌象待在它们出生的族群里。be born into出生在。故选D。
To see why males behaved that way after leaving their group, the researchers 4 them into four age groups.They found that the 5 males were more likely to fight with other animals and cars when there were fewer older adult elephants to mix with.Connie Allen, a famous expert, who led the 6 , suggests
( D )4.A.poured B.threw C.put D.divided
D
( A )5.A.younger B.older C.shorter D.longer
( D )6.A.society B.game C.subject D.study
A
D
解析:4.根据“them into four groups”可知是把它们分成四组。故选D。
解析:5.根据“when there were fewer older adult elephants to mix with”可知当有更少的成年大象时,年轻的雄性更有可能攻击其他动物和汽车。故选A。
解析:6.根据“a famous expert, who led the”可知是他领导的这个研究。故选D。
this may be because the young males on their own are less experienced at knowing about dangers to their safety.That means they are more likely to become 7 , which makes them attack(攻击).
Allen said the research showed an important role for older male elephants, who have often been thought of as not very 8 in
( C )7.A.careful B.thankful C.fearful D.helpful
( D )8.A.healthy B.heavy C.weak D.useful
C
D
解析:7.根据“which makes them attack”可知它们会发起攻击,而动物在恐惧状态下更容易发动攻击。故选C。
解析:8.根据“who have often been thought of as not very… in elephant society”可知在大象社会中,年长的公象经常被认为没有那么有用,所以政府允许猎杀年长的公象。故选D。
elephant society.This mistaken belief has led the government to allow some hunting of older males, reducing their 9 — and their possible calming influence on younger male elephants.In the area where the elephants live, 71% of people say they feel that elephants threaten(威胁) their 10 .The research suggests that having more older males could help with the problem.
( B )9.A.ages B.numbers C.sizes D.shapes
( C )10.A.surprise B.need C.safety D.addition
B
C
解析:9.根据“allow some hunting of older males, reducing their”可知政府允许猎杀年长的公象,减少了它们的数量。故选B。
解析:10.根据“elephants threaten their”可知人们觉得大象会威胁他们的安全。故选C。
短文大意:本文主要讲述了当周围有年长的、更有经验的雄性非洲大象时,年轻大象会更平静这一事实。
二、短文填空(本大题共10小题,每小题1.5分,共15分)
You may think that because dogs have “fur(毛皮) coats”, they are always good at keeping themselves warm in winter.But dogs can 1. get/catch/have a cold in winter too! Luckily there are lots of things you can do to help your dog keep warm during 2. winter .
get/catch/have
winter
解析:1.get/catch/have 考查动词。感冒catch/get/have a cold。
解析:2.winter 考查名词。根据上下文可知,文章讲的是冬天如何给狗狗保暖,故填winter。
If you want to know how to keep dogs warm in winter, first you should learn when it's 3. too cold for dogs to go outside.This means knowing 4. what the temperature outside is.5. Not all the dogs will feel warm in a sweater or jacket.But some dogs will.Hairless(无毛的) dogs should always wear this kind of clothing in cold winter.
We should never make a dog sleep outdoors.As animals, dogs like to stay with 6. their owners.It is important to have dogs 7. sleep indoors during winter months to keep them warm.
too
what
Not
their
sleep
解析:3.too 考查副词。too… to…太……以至于不能……。
解析:4.what 考查宾语从句。knowing后面是宾语从句,从句中缺少表语,且指天气用what,故填what。
解析:5.Not 考查副词。根据下文可知,不是所有的狗狗穿着一件毛衣或外套就能感觉暖和,表示部分否定,故填Not。
解析:6.their 考查代词。空格处指代狗狗们的,故填their。
解析:7.sleep 考查动词。根据上句中sleep outdoors可知此处填sleep。
Some dogs just love to play in the snow in winter when it 8. snows , but you should limit(限制) outdoor playtime during winter.Just like human children, dogs can keep playing and forget their body temperature.The warmest times of the day are when the 9. sun is up, so let them walk or play outside only when the sun is up.
snows
sun
解析:8.snows 考查动词。根据本句中in the snow可知是下雪时,且这里指一般事实,且主语是it,故填snows。
解析:9.sun 考查名词。根据下文when the sun is up可知此处指太阳,故填sun。
There is something we should always remember: Even you're just going to be in the shop 10. for five minutes, never leave your dog in your car alone.This goes for winter, summer, spring and fall.
for
解析:10.for 考查介词。for+一段时间表示持续时长。
短文大意:本文讲述了如何在冬天给狗狗保暖。
三、回答问题(本大题共5小题,每小题2分,共10分)
Every year, wildfires(野火) destroy much forest land.Homes are broken down, and thousands of people die.Smokejumpers are helping to stop this.
Smokejumpers are a special kind of firefighter.They jump from planes into areas that are difficult to reach by car or on foot, like the middle of a mountain forest.The idea of jumping out of planes to fight wildfires first came up in the 1930s and became popular in the 1940s.
At a fire site, smokejumpers first examine the land and decide how to fight the fire.Their main goal is to stop fire from spreading.Using basic tools, smokejumpers clear burnable(可燃的) materials like plants and other dry materials.They carry water with them too, but not much.
Although most smokejumpers are men, more women are joining.The most important things are the weight and height.Smokejumpers in the US, for example, must be 54 to 91 kilograms, so they won't get hurt when they land or get blown by strong winds.
Smokejumpers must be able to live in the wilderness(荒野).In Russia, many smokejumpers know how to find food in the forest and even make simple furniture from trees.
The work is dangerous, and the hours are long.But for these firefighters, it isn't just a job.They love being able to jump out of planes, fight fires, and live in the forest.As a 28 year old Russian smokejumper, Alexi Tishin says, “This is the best job for the strong and brave people.”
1.What are smokejumpers
Smokejumpers are a special kind of firefighter.
2.Where do smokejumpers jump from
They jump from planes.
3.What's smokejumpers' main goal
Their main goal is to stop fire from spreading.
Smokejumpers are a special kind of firefighter.
They jump from planes.
Their main goal is to stop fire from spreading.
4.Why should smokejumpers have proper weight
Because they won't get hurt when they land, or get blown by strong winds.
5.What is needed to be a smokejumper
To be a smokejumper, one needs to have proper height and weight, and be able to live in wilderness.
短文大意:本文主要介绍了空降森林消防员的工作及其加入要求。
Because they won't get hurt when they land, or get blown by strong winds.
To be a smokejumper, one needs to have proper height and weight, and be able to live in wilderness.