保密★开考前
江苏省苏州市2022-2023学年八年级第二学期期末调研
英语试卷
2023 .6
注意事项:
本试卷分第Ⅰ卷(选择题)和第I卷(非选择题)两部分。满分140分;考试时间100分钟。
答题前,考生务必将自己的学校、班级、姓名用0.5毫米黑色签字笔填写在答题卡相对应的位置上,认真填写自己的考试号并用2B铅笔把考试号对应的数字涂黑。
答选择题必须用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑,答非选择题必须用0.5毫米黑色签字笔写在答题卡指定的位置上,不在答题区域内的答案一律无效,不得用其他笔答题。
听力(共20小题;每小题1分,满分20分)
一、听录音选图片
1.How does Peter go to school now
A. B. C.
2.What sign are they talking about
A. B. C.
3.What will the man search on the Internet
A. B. C.
4.Which picture are they talking about
A. B. C.
二、听短对话选答案
5.Who has Mary’s phone number
A.Tom. B.John. C.Kate.
6.How often does Mary take part in the charity activities
A.Once a week. B.Once a month. C.Once a year.
7.When will the woman see the man
A.At 9:40. B.At 10:00. C.At 10:20.
8.Where is the conversation happening
A.In a school library. B.In a hospital. C.In a shopping mall.
9.How long has the man been a volunteer
A.For ten weeks. B.For ten months. C.For ten years.
10.Why does the woman want to read the newspaper
A.To read about sports news. B.To read about the weather. C.To read about home news.
三、听长对话选答案
听对话,回答问题。
11.What are they talking about
A.How to go to school. B.How to collect waste paper. C.How to protect the environment.
12.How many ways do they talk about
A.Two. B.Three. C.Four.
四、听录音完成表格(含选项)
听短文,回答问题。请根据短文内容,选择正确答案,完成信息记录表。
Greetings in different ways
In China ____13____ with each other and smile.
In ____14____ press their noses together
In Russia kiss ____15____ on their cheeks.
13.A.shake hands B.nod C.take photos
14.A.New Zealand B.Japan C.the USA
15.A.long time B.three times C.three minutes
五、听短文选答案
听短文,回答问题。
16.Whom can you raise donations from at a charity dinner
A.Good friends. B.Rich friends. C.Poor friends.
17.What should you do at first
A.Prepare an invitation list. B.Create a plan. C.Make a speech.
18.When should you make your fund-raising speech
A.At the beginning of the dinner.
B.At the high point of the dinner.
C.At the end of the dinner.
19.How many times should you practice your speech
A.At least three times. B.At least four times. C.At least five times.
20.What should you do at last if someone donates
A.Write a thank-you letter. B.Smile warmly to him. C.Advertise for him.
六、单项选择(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
21.—Is Doctor Green ________ ORBIS doctor
—No, he is ________ UNICEF volunteer. But he sometimes works for ORBIS.
A.an; an B.a; a C.a; an D.an; a
22.- Mum, I hear something terrible outside in the garden.
- Don't be afraid, baby. It is just the rain beating ______ the windows.
A.through B.against C.across D.above
23.—Shall I bring you some magazines to read
—No, you ________. I’ve already bought some.
A.mustn’t B.needn’t C.can’t D.shan’t
24.一Has Lucy gone back to her home in the US
一Yes. She here only for three days with her friend.
A.stayed B.will stay C.has stayed D.was staying
25.— We can save water by taking shorter showers.
— ________, turning off the tap(龙头) when brushing teeth is also a good way.
A.However B.Moreover C.Otherwise D.For example
26.This kind of iPad ______ in our computer shop. It ______ very well.
A.is sold; sells B.sells; is sold
C.sells; sells D.is sold; is sold
27.The shop in Wanda Square _______for six years, but I ______there so far.
A.has opened; haven’t gone B.has been open; haven’t been
C.has been open; haven’t gone D.has been opened; haven’t been
28.—Would you please help me ________ these leaflets for the speech
—No problem.
A.put out B.hand out C.run out D.come out
29.—Do you mind my borrowing this magazine
—________. But you should return it to me in a week.
A.You’d better not B.Of course C.Not at all D.Never mind
30.A lot of money________ at the charity show, but the cost of living ________ a lot, so we still need to do much work to help the disabled people.
A.was raised; has risen B.was raised; is risen
C.rose; has risen D.rose; were raised
七、完形填空(共15小题;每小题1分,满分15分)
A first-grade student whose best friend is battling cancer thought that hours of playing and telling jokes was not enough—he wanted to show his buddy just how he understood the ___31___ time he was going through.
Seven-year-old Vincent Butterfield ___32___ the only way was to cut off his hair in support of his best friend Zac who lost his hair through chemotherapy(化疗).
Zac Gossage is receiving treatment but ___33___ goes to Union Central Elementary School in Missouri every day, ___34___ that’s where he gets to play on the swing with Vincent. Vincent found out that Zac might ___35___ his hair because of the chemotherapy treatment. So one day, he showed up in the first grade class wearing a ___36___. He said to his teacher Mrs. Koester, “I have a surprise for Zac.” And he pulled off his cap and other ___37___ saw that he already had all his hair ___38___ off.
“I did it just to make Zac feel he’s not the only one without any ___39___.” said Vincent.Vincent has also been raising money for his best friend after learning how ____40____ his chemotherapy treatments are. He asked his mother to make ____41____ than 20 scarves and gloves. He and his mother ____42____ them at the price of 10 dollars each, raising over $200 for Zac. The encouragement from Vincent seems to be working. Though Zac is receiving treatments, he has ____43____ missed any days of school. He knows that Vincent is out on the playground, waiting for him at break.
When asked ____44____ friendship was, Vincent looked at his friend Zac, thought for a (an) ____45____ and responded, “It’s a beautiful thing.”
Clearly, wisdom doesn’t always come with age.
31.A.hard B.exciting C.unpleasant D.pleasant
32.A.decided B.refused C.agreed D.disliked
33.A.ever B.never C.just D.still
34.A.though B.but C.because D.so
35.A.raise B.add C.lose D.fall
36.A.mask B.scarf C.glove D.cap
37.A.teachers B.kids C.parents D.patients
38.A.pulled B.sent C.cut D.put
39.A.friends B.money C.clothes D.hair
40.A.expensive B.successful C.important D.meaningful
41.A.fewer B.more C.worse D.better
42.A.made B.donated C.sold D.collected
43.A.already B.always C.nearly D.hardly
44.A.how B.what C.where D.which
45.A.moment B.hour C.morning D.day
八、阅读单选(共15小题;每小题2分,满分30分)
Vaccines(疫苗) will be used to stop people from getting the COVID-19 virus. China is giving free vaccines to all Chinese people. In order to stop COVID-19, a guide to the use of COVID-19 vaccines has come out in our country recently. Is it OK for you to get one How much do you know about this Learn more here.
Doses and intervals(剂次和间隔)●Inactivated vaccine(灭活疫苗) ●2 doses. ●Interval: 3 to 8 weeks ●Adenovirus vector vaccine(腺病毒载体疫苗) ●1 dose ●Recombinant protein subunit vaccine(重组亚单位疫苗) ●3 doses ●Interval: the second dose no less than 4 weeks and within 8 weeks, the third dose within 6 months after the first. Vaccination recommendations(建议)●People aged 60 or above Studies show that the vaccines are safe for people aged 60 or above, so vaccination is recommended for this age group. ●People under 18 Not enough information has been collected from this age group, so it’s not recommended for this age group. ●Women of childbearing age(育龄) If women plan to have a baby, there is no need to put off their plan because of the vaccination.
46.Who might be the reader of the passage
A.All people. B.COVID-19 patients.
C.Doctors and nurses. D.Old people and Women.
47.According to the text, how many kinds of vaccines are mentioned
A.Three. B.Two. C.One. D.Four.
48.If you get an inactivated vaccine on May 1st, when can you get the second dose
A.On May 8th. B.On June 1st. C.On July 30th. D.On August 30th.
Every day I pass by a homeless old man on the street. He usually sat near where I go to school. Whenever I pass by, he says “hello” in a cheerful manner, and I always say it back. I give him any extra change I have.
The old man always wears an old watch. It is not an expensive watch by any means, but it serves its purpose. One day I noticed he wasn’t wearing it any more. I asked him why and he looked down and told me that the battery (电池) had died so he threw it away. I knew he couldn’t buy a new battery and he didn’t have enough money to buy a new watch.
He stayed on my mind all day, and I knew what I had to do. I went out to a shop and bought him a watch. It was not an expensive one, but one that was very similar to the one he had.
When I saw him the next day, he was smiling and cheerful as ever. When I bent down to put some change in his cup, I also dropped the watch in. I didn’t say anything about it. I just smiled at him and kept on walking. He didn’t even notice it until I left. I looked back and watched as he pulled the watch from the cup. He looked at me and I just smiled and nodded. He put the watch on with a big smile on his face and I walked happily on my way.
49.The old man always greeted the writer when she passed because ________.
A.she was a student B.she usually gave him some money
C.she had a lot of money D.she was always cheerful
50.Why did the old man throw the watch away
A.He wanted to get a new one. B.The writer said she would give him one.
C.The battery had no power. D.The watch didn’t serve its purpose.
51.From the passage we can learn that ________.
A.the old man knew the writer had brought him a new watch
B.the old man didn’t see it when the writer put the watch in the cup
C.the writer dropped nothing but a watch in the cup
D.the watch must have cost the writer a lot of money
52.What do we know about the new watch
A.It was a little expensive. B.It was cheaper than the one the old man had.
C.It was more beautiful. D.It looked like the one the old man had.
March 16 is International Sleep Day. And we should all celebrate the act of sleeping. Researchers say sleep is probably the best tool we have for memory and learning. But what about getting rest during the middle of the day
A recent study on napping(小睡) says short periods of sleep may help our brains work better. Past studies have shown that napping can help babies and young children learn better. And napping can help brain performance in older adults. Taking a nap may also help this group of people fight off memory loss because of the increase in their age.
Many Americans do nap. But one-third of all adults in the United States are also chronically(长期的) tired, says the U.S. Centers for Disease Control and Prevention (CDC). It found that 50 million to 70 million Americans have chronic sleep disorders. However, they seem to be unwilling to tell people that they take a nap. They may think that napping shows they are weak or they don’t have enough energy. It is not an uncommon opinion that only children, the very old, sick or lazy people nap. In fact, Americans sometimes do a very strange thing. Some people brag about how few hours of sleep they need each night to show that they are somehow stronger than the average human-superhuman, if you will. However, that may be changing. Many offices now offer napping rooms and napping cafes(咖啡馆) are appearing in many U.S. cities, including Washington, D.C. Remember that an hour long nap may be too long for young, healthy adults. It is Recommended that 30 minutes is enough to remove the pressure(压力) to sleep and will help people feel more awake. If people nap longer, they will get trapped into deep sleep, which can be hard to get out of. If you have trouble falling asleep at night, limit your daytime nap to under 45 minutes. Also nap before 3 p.m.
53.Who are “this group of people” in Paragraph 2
A.The babies. B.The children. C.The older adults. D.The young people.
54.The underlined word “brag” in Paragraph 3 means ________.
A.chat sadly B.talk proudly C.whisper secretly D.speak politely
55.For a young man with sleep problems, it is good to _________.
A.take a 40-minute-long noon nap B.take a nap whenever he feels sleepy
C.take an one-hour-long nap after dinner D.take a 30-minute-long nap in the evening
56.Why are some Americans unwilling to tell people that they take a nap
A.Because 50 million to 70 million Americans have chronic sleep disorders.
B.Because it may make them seem weak.
C.Because it is common for Americans to take a nap.
D.Because only the old, the sick and children need a nap.
Dorothy lives in the middle of a big prairie in Kansas. She lives with her Uncle Henry and Aunt Em. Uncle Henry has got a small farm there. Their house is made of wood and it has got only one room. There isn’t much furniture in it. There is an old stove for cooking and a cupboard for the cups and plates. There is a table and three or four chairs and two beds. Uncle Henry and Aunt Em’s bed is in one corner. Dorothy’s little bed is in another corner.
There isn’t an attic(阁楼) and there isn’t a real cellar. There is only a small, dark hole under the floor. The family go there when there is a cyclone. They call the hole “the cyclone cellar”. Cyclones are very strong winds and they are very dangerous. They move very quickly and break everything in their path. There are often cyclones in Kansas.
Uncle Henry and Aunt Em work very hard. They work from morning to night. Uncle Henry looks after the cows, the horses and the chickens. Aunt Em looks after their small house. They never smile or laugh. There isn’t much happiness in their lives. Poor Uncle Henry and Aunt Em! Dorothy lives with them because she is an orphan. She doesn’t have a mother or a father. Her best friend is her little dog. His name is Toto. He has got long, black hair, black eyes and a little nose. Dorothy loves him very much.
—The Wonderful Wizard of OZ
57.What does Uncle Henry’s house look like
A.Small. B.Big. C.Modern. D.Beautiful.
58.How do they often keep away from a cyclone
A.Staying in the house. B.Standing on the farm.
C.Staying in an attic. D.Staying in a hole under the floor.
59.What doesn’t Uncle Henry raise on the farm
A.Chickens. B.Horses. C.Pigs. D.Cows.
60.Which of the following is TRUE
A.Dorothy lives in a rich life on her uncle’s farm.
B.Cyclones are not very strong winds.
C.Dorothy shares a room with her uncle and aunt.
D.Only Aunt Em looks after their small farm.
九、阅读还原7选5(共5小题;每小题1分,满分5分)
阅读下面短文,从短文后所给的选项中选出能填够入短文空白处的最佳选项,使短文通顺连贯,其中有两项是多余选项。
____61____ It is the skin of the Earth. It supports all forms of our life. Nearly all our food comes from the soil. Some of us cat meat, some eat vegetables, but most animals live on plants. ____62____
Plants grow in soil with a dark color. The dark soil is humus(腐殖土壤). Dead leaves, dead plants and animals’ waste make it, but it takes a long time. ____63____
All soil needs food. Animals’ waste is the best food for the soil, but chemical fertilizers(化肥) are also very useful. The same crop should not be grown in the same place every year. ____64____
When the soil is dry, the wind blows it away. Sometimes heavy rain carries the humus down to a river. ____65____ It takes hundreds of years to make humus, so we must save every bit of it. Without soil, how can we live
A.When the humus has been made, plants can grow well in it.
B.People should grow more trees and grass to stop wind from carrying the humus away.
C.A change of crop and the use of a good fertilizer will keep the land in good condition.
D.What is soil
E.Sometimes it will take a long time to make humus.
F.If there are no plants, we will have no vegetables, no animals and no meat.
G.How can we live without soil
第Ⅱ卷 非选择题
十、多句选词填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
从方框中选择恰当的词或短语并用其正确的形式填空。
limit, confident, in one’s way, discuss, such as, push in, be tired out, keep in touch with, park, take place
66.The couple ________ when they finally got to the hotel.
67.A fallen tree was standing ________. They had to stop the car.
68.—Can’t you see the sign “No ________”
—Sorry. I didn’t notice that.
69.We often use email or WeChat ________ our friends.
70.For your health, the number of cigarettes (香烟) you smoke should be ________.
71.Don’t lose heart. You will become much ________ after the competition.
72.The 24 Winter Olympic Games ________ in Beijing and Zhangjiakou successfully.
73.After the meeting, our group had a warm ________ to decide what to do next.
74.My mother bought a lot of fruit, ________ apples and bananas.
75.My brother Jim never ________ before others. He always queues for his turn.
十一、根据汉语提示填空(共6小题;每小题1分,满分6分)
76.Because of the outbreak of coronavirus, the international ________ (贸易) is deeply affected.
77.Usually some traffic accidents happen just because of driving ________ (粗心地).
78.Shanghai has ________ (发展) a lot since it released from the disease control on June 1.
79.It is ________ (有意义的) for us to discover around 13,000 pieces of relics (文物) in China’s Sanxingdui ruins.
80.Our teachers always try to ________ (解释) the main points patiently in class.
81.Shenzhou XIV manned sacs launched on June 4, 2022. It’s another ________ (成功的) try in Chinese space industry.
十二、语法填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
根据短文内容,用括号内所给词的正确时态或形式填空使短文完整。
What can we do with recycled things For Yan Hong, 33, from Chengdu, they can become ____82____ (amaze) craftwork pieces(手工艺品) She thinks we can reduce ____83____ (pollute) in this way.
She used nut shells ____84____ (make) a “golden” armor (盔甲). She made a Miao headdress with recycled cans. Even ____85____ (potato) were used for casting molds (翻模) of a queen’s crown.
Yan Hong ____86____ (use) to be a nurse. But after ____87____ (start) to make craftwork, she found her real passion. So she left her job at the hospital and opened ____88____ (she) own shop.
Most of her early works were imitations (仿制) of items from TV series and pictures. But the ____89____ (far) she goes, the more she likes original designs (原创设计).
Yan Hong posts videos of her works on YouTube. This wins her many foreign fans, as well as gives her chances to go abroad. In 2019, she ____90____ (invite) to give a speech at Oxford University in the UK. Her works are popular among young people because many of them are not expensive and most of us can afford ____91____ (buy) them.
十三、短文首字母填空(共5小题;每小题1分,满分5分)
根据短文意思和所给首字母,写出完整正确的单词。
Liu Ming is a Grade 8 student in Lianyungang. He used to waste a lot of energy. This week, he learnt something about green life and p____92____ the environment in the English class. He decided to do some simple things for the environment. He is planning to use the paper w____93____. For example, use both sides of the paper. He has realized that litter is h____94____ to the environment. He thinks no one is allowed to drop litter carelessly. Now, he always separates waste i____95____ different groups. He thinks anyone who wastes energy should be p____96____.
十四、阅读回答问题(共5小题;每小题2分,满分10分)
任务型阅读。根据短文内容回答问题
This week we did a project on the history of London.
My grandfather said that London in the 1950s was a terrible place to live because the air pollution was so bad, There were many factories and they caused(引起) a lot of smoke . This smoke caused heavy black fog in the sky. The people of London called this “smog”.
Sometimes the smog was so thick that people could not see at all. Taxis and buses could not go anywhere as it was too dangerous to drive .The smog was also harmful to people’s health, and some people found that it was difficult to breathe(呼吸).
In 1956, the government made new laws about the pollution ,and the air got much cleaner. Today it is clean and we never see smog in London. Since the 1950s, people from all over the world have come to live in London .My grandfather says that this is one of the best changes -----now he can eat food from India, China ,Italy and Germany in his neighbourhood .
I like living in London today, and I am happy to have friends from all over the world.
根据上面短文回答问题:
97.Was London a terrible place to live in the 1950s
________________________________________
98.Were many farms caused(引起) a lot of smoke
_______________________________________
99.What do the people of London called the black smoke
_______________________________________
100.Why taxis and buses could not go anywhere
_______________________________________
101.Can my grandfather eat food from China
_______________________________________
十五、材料作文
102.“宿迁是我家,文明靠大家”,作为中学生,应积极参与文明建设(civilized city )的建设。请根据以下提示,写一篇90词左右的短文。
1. 尊敬老师,对人礼貌 2. 乐于助人, 友善待人
3. 阅读经典, 提升自我 4. 遵守交通规则,不闯红灯
5. 保护环境, 垃圾分类,植树种花 6.……(自拟一点)
参考词汇:classics经典作品
How to make Suqian a civilized city
Suqian is now trying to become a civilized city. As students, what should we do ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
中小学教育资源及组卷应用平台
参考答案:
1.C
【原文】略
2.A
【原文】略
3.C
【原文】略
4.A
【原文】略
5.B
【原文】略
6.A
【原文】略
7.C
【原文】略
8.B
【原文】略
9.C
【原文】略
10.B
【原文】略
11.C 12.B
【原文】略
13.A 14.A 15.B
【原文】略
16.B 17.A 18.B 19.C 20.A
【原文】略
21.D
【详解】句意:——格林医生是一名奥比斯的医生吗?——不,他是一名联合国儿童基金会的志愿者。但他有时为奥比斯工作。
考查冠词的用法。两个空处都表示泛指,用不定冠词修饰;因为ORBIS是以元音音素开头,前面用不定冠词an;UNICEF是以辅音音素开头,前面用不定冠词a,故选D。
22.B
【详解】句意:——妈妈,我在花园里听见外面一些可怕的东西。——宝贝,不要担心。那是雨点正在拍打着窗户。through通过,表示从中间穿过;against碰,撞;across表示从表面上穿过;above在……之上。此处表示雨点碰到窗户上,故用介词against,故选B。
23.B
【详解】句意:——要我给你拿几本杂志来读吗?——不,你没必要。我已经买了一些。
考查情态动词。mustn’t禁止,不允许;needn’t不必;can’t不能;shan’t不应该。根据“I’ve already bought some.”可知,没必要带一些杂志来读了,因为已经买了杂志。故选B。
24.A
【详解】句意:一露西回到她在美国的家了吗?一是。她和她的朋友在这里只呆了三天。根据语境可知“露西已经回去”,那么“她在这里待了三天”是过去发生的事,所以用一般过去时态表达。stay动词,停留;stayed是其过去式。故选: A。
25.B
【详解】句意:——我们可以通过洗短时间的淋浴节约水。——此外,刷牙的时候关掉水龙头也是一种好方法。
考查副词。However然而;Moreover此外;Otherwise否则;For example例如。根据下文“turning off the tap(龙头) when brushing teeth is also a good way”可知,此处在补充另一种节水的方法,故选B。
26.A
【详解】句意:在我们电脑商店里出售这种苹果平板电脑。它卖得非常好。
考查语态。第一空主语 iPad 与谓语sell之间表示被动关系,故用被动语态is sold。第二空表示事物的性质特点,卖得好,用主动形式sells well。故选A。
27.B
【详解】句意:万达广场的商店已经开了六年了,但到目前为止我还没有去过那里。
考查动词时态辨析。for six years(有六年了)和so far(截至目前为止)都表示持续的时间,需和持续性动词连用。open(打开)和go(去)都是终止性动词,可排除。open还可做形容词;be open开放的,表状态;have been to表示去了某地,而have been to表示曾经去(现在不在那里)。根据句意结构和语境,可知选B。
28.B
【详解】句意:——你能帮我发一下演讲的传单吗?——没问题。
考查动词短语辨析。put out熄灭;hand out分发;run out用完;come out出现。根据“these leaflets”可知,此处指分发传单,故选B。
29.C
【详解】句意:——你介意我借这本杂志吗?——一点也不。但你应该在一周内还给我。
考查情景交际。You’d better not你最好不要;Of course当然;Not at all一点也不;Never mind没关系。根据“But you should return it to me in a week.”可知,是不介意借出杂志,表示不介意应用Not at all。故选C。
30.A
【详解】句意:在慈善展演中许多钱被募捐起来,但生活的花费已经增长了很多,因此我们仍然需要做大量的工作来帮助残疾人。
考查动词词义以及时态和语态。raise筹集,及物动物;rise上涨,不及物动词。第一空“被募捐起来”应用被动语态be raised,排除C和D选项。第二空生活的花费已经上涨应用不及物动词rise,不及物动词无被动语态,排除B选项,故选A。
31.A 32.A 33.D 34.C 35.C 36.D 37.B 38.C 39.D 40.A 41.B 42.C 43.D 44.B 45.A
【导语】本文主要讲述了七岁的Vincent是一个一年级的学生,他最好的朋友Zac正在跟癌症作斗争。他认为跟他玩和讲故事还不够。为了支持小伙伴做化疗,他也剃光了自己的头发。还和妈妈一起卖掉自己做的手套和围巾,给朋友捐款。因为有好朋友的牵挂、陪伴和支持,Zac一直坚持治疗和上学。七岁的Vincent用自己的行动诠释了伟大的友谊。
31.句意:他想要让他的好友知道他是理解他正经历着多么艰苦难熬的日子。
hard艰苦的;exciting令人兴奋的;unpleasant高兴的;pleasant令人愉快的。根据“best friend is battling cancer”可知他的好朋友在对抗癌症,所以日子是艰苦难熬的。故选A。
32.句意:七岁的Vincent Butterfiel认为唯一方法就是剃光他的头发来支持他最好的朋友Zac因为化疗而掉光了他的头发。
decided决定;refused拒绝;agreed同意;disliked不喜欢。根据“the only way was to cut off his hair in support of his best friend Zac”可知他决定唯一的方法是剃光自己的头发。故选A。
33.句意:Zac Gossage正在接受治疗,但他仍然每天都去密苏里州的联合中央小学,因为在那里他可以和Vincent一起荡秋千。
ever曾经;never从不;just仅仅;still仍。根据“Zac Gossage is receiving treatment but...goes to Union Central Elementary School”可知虽然他在接受治疗,但是仍然去上学。故选D。
34.句意:Zac Gossage正在接受治疗,但他仍然每天都去密苏里州的联合中央小学,因为在那里他可以和Vincent一起荡秋千。
though尽管;but但是;because因为;so所以。根据“that’s where he gets to play on the swing with Vincent”可知此句和前句是因果关系,前果后因,用because引导原因状语从句。故选C。
35.句意:Vincent发现Zac可能因为化疗而脱发。
raise提高;add添加;lose失去;fall落下。根据“his hair because of the chemotherapy treatment”可知因为化疗会掉头发。故选C。
36.句意:所以有一天,他戴着帽子出现在一年级的课堂上。
mask面具;scarf围巾;glove手套;cap帽子。根据“pulled off his cap”可知他戴了一顶帽子。故选D。
37.句意:他摘下帽子,其他孩子看到他已经把头发都剪掉了。
teachers教师;kids孩子;parents父母;patients病人。根据“other...saw that he already”可知此处是教室里的其他孩子。故选B。
38.句意:他摘下帽子,其他孩子看到他已经把头发都剪掉了。
pulled拉;sent发送;cut剪切;put放。根据“he already had all his hair...off”可知他觉得他的朋友会因为化疗掉头发,所以他把自己的头发剪掉了。故选C。
39.句意:我这样做只是为了让Zac觉得他不是唯一一个没有头发的人。
friends朋友;money钱;clothes衣服;hair头发。根据“he’s not the only one without any”可知是没有头发。故选D。
40.句意:Vincent在得知自己的化疗治疗有多昂贵后,也一直在为他最好的朋友筹集资金。
expensive昂贵的;successful成功的;important重要的;meaningful有意义的。根据“Vincent has also been raising money”可知在他知道化疗很贵时,他为他的朋友筹集资金。故选A。
41.句意:他让母亲做了20多条围巾和手套。
fewer更少;more更多;worse 更糟、更差;better更好。根据“at the price of 10 dollars each, raising over $200 for Zac”可知他们做了20多条围巾和手套。故选B。
42.句意:他和他的母亲以每件10美元的价格卖掉了它们。
made制造;donated捐赠;sold出售;collected收集。根据“them at the price of 10 dollars each”可知是把围巾和手套都卖掉了。故选C。
43.句意:他几乎没有缺课。
already已经;always总是;nearly几乎;hardly几乎不。根据“Though Zac is receiving treatments, he has...missed any days of school”可知虽然他在治疗,但是他几乎没有缺过课。故选D。
44.句意:当被问及友谊是什么时,Vincent看着他的朋友Zac,想了一会儿,回答说:“这是一件美好的事情。”
how如何;what什么;where哪里;which哪一个。从句中缺少表语,用what引导宾语从句。故选B。
45.句意:当被问及友谊是什么时,Vincent看着他的朋友Zac,想了一会儿,回答说:“这是一件美好的事情。”
moment片刻;hour小时;morning早上;day白天。根据“thought for a”可知是想了一会。故选A。
46.A 47.A 48.B
【导语】本文主要介绍了新冠疫苗的相关信息及注意事项。
46.细节理解题。根据“China is giving free vaccines to all Chinese people.(中国正在向所有中国人免费提供疫苗。)”可推知所有人都应该了解这些信息。所以所有人都可能成为读者。故选A。
47.细节理解题。根据表格“Doses and intervals(剂次和间隔);Adenovirus vector vaccine(腺病毒载体疫苗);Recombinant protein subunit vaccine(重组亚单位疫苗)”可知,文中共提到三种疫苗。故选A。
48.细节理解题。根据表格“Inactivated vaccine(灭活疫苗);2 doses.;Interval: 3 to 8 weeks”(间隔:第二次接种不少于四周且在八周内)可知,第一针在5月1号接种,符合在4-8周内的时间只有B选项“6月1日”。故选B。
49.B 50.C 51.B 52.D
【导语】本文介绍了作者帮助一位无家可归的老人的故事。作者每次经过老人身边都给一些零用钱,在得知老人把手表扔了之后给老人买手表的故事。
49.细节理解题。根据“I give him any extra change I have.”可知,作者经常给老人零钱,所以当作者走过时,那位老人总是向她打招呼。故选B。
50.细节理解题。根据“I asked him why and he looked down and told me that the battery(电池) had died so he threw it away.”可知,老人把手表扔了是因为电池没有电了。故选C。
51.细节理解题。根据“He didn’t even notice it until I left.”可知,当作者把手表放到老人的杯子里的时候,老人没有看见。故选B。
52.细节理解题。根据“It was not an expensive one, but one that was very similar to the one he had.”可知,这块新的手表与老人扔掉的手表差不多。故选D。
53.C 54.B 55.A 56.B
【导语】本文主要讲述了好的睡眠对于人们的重要性。
53.细节理解题。根据“And napping can help brain performance in older adults. Taking a nap may also help this group of people fight off memory loss because of the increase in their age.”(小睡有助于老年人的大脑表现。小睡也可以帮助这群人克服因年龄增长而导致的记忆力丧失。)可知this group of people指的是“老年人”,故选C。
54.词义猜测题。根据“Some people brag about how few hours of sleep they need each night to show that they are somehow stronger than the average human-superhuman, if you will. ”(如果你愿意的话,有些人会……自己每晚只需要几个小时的睡眠就可以证明自己比一般的人类超人更强壮)结合选项可知此处的brag表示“骄傲地说”,故选B。
55.推理判断题。根据“If you have trouble falling asleep at night, limit your daytime nap to under 45 minutes. Also nap before 3 p.m.”(如果你晚上难以入睡,把白天的小睡时间限制在45分钟以下。下午3点前也要打个盹。)可推断出对于有睡眠问题的年轻人来说,午睡40分钟是很好的,故选A。
56.细节理解题。根据“However, they seem to be unwilling to tell people that they take a nap. They may think that napping shows they are weak or they don’t have enough energy.”(然而,他们似乎不愿意告诉人们他们在午睡。他们可能认为午睡表明他们虚弱或没有足够的精力。)可知有些美国人不愿意告诉别人他们午睡是因为这会让他们看起来很虚弱。故选B。
57.A 58.D 59.C 60.C
【导语】本文节选自小说《绿野仙踪》,讲述了多萝西和叔叔婶婶在乡下农场的生活。
57.推理判断题。根据“Their house is made of wood and it has got only one room.”可知,房子只有一个房间,故说明房子很小。故选A。
58.细节理解题。根据“There is only a small, dark hole under the floor. The family go there when there is a cyclone.”可知,发生龙卷风时,他们会待在地板下的洞里。故选D。
59.细节理解题。根据“Uncle Henry looks after the cows, the horses and the chickens.”可知,亨利叔叔养奶牛、马和鸡,没有养猪。故选C。
60.推理判断题。根据“Their house is made of wood and it has got only one room.”及“Uncle Henry and Aunt Em’s bed is in one corner. Dorothy’s little bed is in another corner.”可知,房子只有一个房间,多萝西和叔叔婶婶在一个房间里居住。故选C。
61.D 62.F 63.A 64.C 65.B
【导语】本文讲述了什么是土壤,详细介绍了土壤的重要性和如何保护土壤流失。
61.根据“It is the skin of the Earth. It supports all forms of our life. Nearly all our food comes from the soil”可知此处是介绍什么是土壤,选项D“土壤是什么?”符合语境,故选D。
62.根据“Nearly all our food comes from the soil. Some of us eat meat, some eat vegetables, but most animals live on plants. ”可知说的是植物很重要,选项F“如果没有植物,我们就没有蔬菜,没有动物,没有肉。”符合语境,故选F。
63.根据“Plants grow in soil with a dark color. The dark soil is humus(腐殖土壤).”可知此处说的是腐殖土壤与植物生长的关系,选项A“腐殖质形成后,植物就能在里面长得很好。”符合语境,故选A。
64.根据“All soil needs food. Animals’ waste is the best food for the soil, but chemical fertilizers(化肥) are also very useful. The same crop should not be grown in the same place every year. ”可知说的是土壤也需要食物,同一作物不应每年在同一地点种植。选项C“更换作物和使用好肥料将使土地保持良好的状态。”符合语境,故选C。
65.根据“It takes hundreds of years to make humus, so we must save every bit of it.”可知此处是关于防止腐殖土壤流失,选项B“人们应该种植更多的树和草,以防止风带走腐殖质。”符合语境,故选B。
66.were tired out 67.in their way 68.parking 69.to keep in touch with 70.limited 71.more confident 72.took place 73.discussion 74.such as 75.pushes in
【解析】66.句意:当这对夫妻最终到达酒店时,他们精疲力尽。根据“got”可知,用一般过去时,且根据“when they finally got to the hotel”以及所给词汇可知,表示“筋疲力尽”,主语为“the couple”,故填were tired out。
67.句意:一棵倒下的树挡住了他们的去路,他们不得不停车。根据“They had to stop the car”以及所给词汇可知,用in one’s way“妨碍”,且根据“they”可知,用形容词性物主代词their,故填in their way。
68.句意:——你没看见“禁止停车”这个标识牌吗?——对不起,我没注意那个。根据“No”以及所给词汇可知,用No parking“禁止停车”,故填parking。
69.句意:我们经常使用邮件或微信和朋友联系。根据“use email or WeChat...our friends”可知,表示“联系”,keep in touch with“与……联系”,且根据句意可知,使用电子邮件或微信是为了和朋友联系,表示目的,用动词不定式,故填to keep in touch with。
70.句意:为了你的健康,你吸香烟的数量应该被限制。根据“For your health”可知,表示“香烟的数量应该被限制”,limit“限制”,且根据“should be”可知,是被动语态,用动词的过去分词形式,故填limited。
71.句意:不要灰心,比赛后你会变得更加自信。根据“much”可知,空处用形容词的比较级。且根据“Don’t lose heart”可知,填more confident“更加自信”,故填more confident。
72.句意:第二十四届冬奥会在北京和张家口成功举办。根据句式可知,空处用谓语形式,且根据“The 24 Winter Olympic Games”可知,用take place“发生、举行”,且用一般过去时,故填took place。
73.句意:会议后,我们组进行一次热烈的讨论来决定接下来做什么。根据“warm”可知,空处用名词形式,且根据“to decide what to do next”可知,表示“讨论接下来该做什么”,discussion“讨论”,故填discussion。
74.句意:我的妈妈买了许多水果,例如苹果和香蕉。根据“fruit”以及“apples and bananas”可知,用such as“例如”,故填such as。
75.句意:我的弟弟吉姆从不插队到别人前面,他总是排队等候轮到他。根据“He always queues for his turn”可知,用push in“插队”,且根据“ never”以及“queues”可知,用一般现在时,主语为“My brother Jim”,故填pushes in。
76.trade
【详解】句意:由于新冠肺炎疫情的爆发,国际贸易受到了严重影响。trade“贸易”,根据is可知,此空应填单数名词,故填trade。
77.carelessly
【详解】句意:通常一些交通事故仅仅是因为粗心驾驶而发生的。carelessly“粗心地”,是副词,修饰动词,故填carelessly。
78.developed
【详解】句意:上海自6月1日解除疫情控制以来,取得了很大的发展。develop“发展”,has与过去分词构成现在完成时结构,故填developed。
79.meaningful
【详解】句意:在中国的三星堆遗址中发现大约13000件文物对我们来说是有意义的。meaningful“有意义的”,形容词作表语,故填meaningful。
80.explain
【详解】句意:我们的老师总是尽量在课堂上耐心地解释要点。explain“解释”,try to do sth“努力做某事”,使用动词不定式作宾语。故填explain。
81.successful
【详解】句意:神舟十四号载人太空舱于2022年6月4日发射。这是中国航天事业的又一次成功尝试。successful“成功的”,形容词作定语,故填successful。
82.amazing 83.pollution 84.to make 85.potatoes 86.used 87.starting 88.her 89.further 90.was invitied 91.to buy
【导语】本文主要讲述了一个来自成都的33岁女孩把回收的东西制成精美的物品。这些物品很受很受年轻人的欢迎,因为很多都不贵,大多数人都能买得起。
82.句意:它们可以成为令人惊叹的工艺品。此空修饰名词craftwork pieces,应用形容词作定语,修饰物,用以ing为结尾的形容词,故填amazing。
83.句意:她认为我们可以用这种方式减少污染。动词reduce后接名词作宾语,pollute的名词是pollution“污染”,不可数名词,故填pollution。
84.句意:她用坚果壳做了一件“金色”盔甲。use sth to do sth“用某物做某事”,此空应填动词不定式,故填to make。
85.句意:甚至土豆也被用来铸造王后王冠的模具。根据were可知,此空应填名词复数形式,故填potatoes。
86.句意:颜红过去是个护士。used to do sth“过去常常做某事”,固定搭配,故填used。
87.句意:但在开始制作工艺品后,她找到了自己真正的热情所在。after是介词,后接动名词,故填starting。
88.句意:所以她辞掉了医院的工作,开了自己的店。one’s own“某人自己的”,此空应填形容词性物主代词,故填her。
89.句意:但她越深入,就越喜欢原创设计。the+比较级,the+比较级,表示“越……,越……”,go further“进一步”,此空用far的比较级further,故填further。
90.句意:2019年,她受邀在英国牛津大学发表演讲。主语与动词invite之间是被动关系,且根据In 2019可知,此处用一般过去时被动语态was/were done的结构,主语she是第三人称单数形式,助动词用was,故填was invited。
91.句意:她的作品在年轻人中很受欢迎,因为很多作品都不贵,我们大多数人都买得起。afford to do sth“负担得起做某事”,故填to buy。
92.(p)rotecting 93.(w)isely 94.(h)armful 95.(i)nto 96.(p)unished
【导语】本文讲述刘明以前经常浪费资源,这周当他在英语课上学到绿色生活以及环境保护后,开始保护环境,并介绍他的一些做法。
92.句意:本周他在英语课上学到了一些关于绿色生活以及保护环境的知识。根据“green life”可知,表示“保护环境”,protect“保护”。且根据“and”可知,空处作“about”的宾语,故填(p)rotecting。
93.句意:他计划明智地使用纸张。根据“For example, use both sides of the paper”可知,双面使用纸张,且空处用副词修饰动词“use”,wisely“明智地,精明地”,故填(w)isely。
94.句意:他意识到垃圾对环境有害。根据“He thinks no one is allowed to drop litter carelessly”可知,表示垃圾对环境有害,be harmful to“对……有害”,故填(h)armful。
95.句意:现在,他总是将垃圾分成不同的组。根据“separates”可知,用separate...into...“把……分成……”,故填(i)nto。
96.句意:他认为任何浪费资源的人都应该被惩罚。根据全文可知,主要讲述环境保护,节约资源,所以浪费资源的人应该被惩罚。punish“惩罚”,且根据“be”可知,表示被动语态,故填(p)unished。
97.Yes. 98.No 99.The people of London called this “smog”. 100.Because it was too dangerous to drive 101.Yes,he can.
【分析】本文主要介绍在20世纪50年代伦敦由于工厂的建立,空气污染严重,不适合居住。在1956年的时候伦敦政府采取措施治理污染,在那时,空气变好了,伦敦又成为一个适宜居住的地方。
97.根据第二段My grandfather said that London in the 1950s was a terrible place to live because the air pollution was so bad可知在20世纪50年代,伦敦由于空气污染严重,所以不是个好的居住地。故答案是Yes。
98.根据第二段There were many factories and they caused(引起) a lot of smoke .可知是由工厂造成的烟,而不是农场,故答案是No。
99.根据第二段The people of London called this “smog”.可知伦敦的人们称之为“smog”,故答案是The people of London called this “smog”。
100.根据第三段Taxis and buses could not go anywhere as it was too dangerous to drive .可知由于烟雾太大,对于司机们来说开车太危险,故答案是Because it was too dangerous to drive。
101.根据第四段-now he can eat food from India, China ,Italy and Germany in his neighbourhood .可知作者的爷爷可以吃到来自中国的食物,故答案是Yes,he can.
102.One possible version:
Suqian is now trying to become a civilized city. As students, what should we do We must respect our teachers and be polite to others. We should also help those in trouble and be friendly to the people around us. We should read more books, especially classics and help improve ourselves. Besides, we must obey traffic rules. We mustn’t go across the street when the traffic lights are red. What’s more, we should protect our environment. For example, we should separate waste into different groups. And we should plant more trees and flowers. Don’t walk on the grass.
Suqian is our hometown. Let’s try our best to make it a civilized city.
【详解】1.题干解读:该题目属于应用文倡议书的写作。写作时承接题干所给开头引出倡议目的;接着要按照题干要求列举倡议内容;最后结尾发出呼吁。
2.写作指导:本文应以第一人称和一般现在时为主来行文;倡议书书写主要内容为提建议,因此可用表建议的句型,例如We should…,It is suggested that…,it would be better if…等。另外倡议的内容通常不止一个,因此可用in addition, besides,what’s more等词来列举内容,可以使文章逻辑清晰,层层递进。