江苏省南京市2022-2023学年八年级下学期英语期末调研卷二(含听力音频+答案解析+听力书面材料)

文档属性

名称 江苏省南京市2022-2023学年八年级下学期英语期末调研卷二(含听力音频+答案解析+听力书面材料)
格式 zip
文件大小 5.3MB
资源类型 试卷
版本资源 牛津译林版
科目 英语
更新时间 2023-06-06 15:48:38

文档简介

保密★开考前
江苏省苏州市2022-2023学年八年级第二学期期末调研
英语试卷
2023 .6
注意事项:
本试卷分第Ⅰ卷(选择题)和第I卷(非选择题)两部分。满分140分;考试时间100分钟。
答题前,考生务必将自己的学校、班级、姓名用0.5毫米黑色签字笔填写在答题卡相对应的位置上,认真填写自己的考试号并用2B铅笔把考试号对应的数字涂黑。
答选择题必须用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑,答非选择题必须用0.5毫米黑色签字笔写在答题卡指定的位置上,不在答题区域内的答案一律无效,不得用其他笔答题。
听力(共20小题;每小题1分,满分20分)
一、听录音选图片
1.What will the girl do this Saturday
A. B. C.
2.Which sign are the two speakers talking about
A. B. C.
3.Which part of Millie’s computer doesn’t work
A. B. C.
4.Which charity does Mike know
A. B. C.
二、听短对话选答案
5.What does the woman advise the man to do
A.To write a letter to his friend.
B.To send his friend an e-card.
C.To send his friend another email.
6.What can we learn from the dialogue
A.Jimmy was late for the party.
B.Jimmy didn’t want to go to the party.
C.Jimmy wasn’t invited to the party.
7.What did the woman do yesterday
A.She called on Professor Lee.
B.She stayed at home.
C.She took his mother to hospital.
8.How does Mary feel now
A.Sad. B.Happy. C.Tired.
9.What does the woman mean
A.She won’t wait at all. B.She will wait. C.She’s not sure.
10.What do we know about the new teacher
A.He talks too much.
B.He often keeps silent.
C.He has no chance to speak.
三、听长对话选答案
听下面一段对话,回答问题。
11.How did Nancy get thinner
A.By taking more exercise.
B.By eating less.
C.By walking to work every day.
12.How heavy is Nancy now
A.55 kilos. B.65 kilos. C.75 kilos.
四、听录音完成表格(含选项)
听下面第一篇短文,回答问题,根据短文内容,完成信息记录表。
Taiwan
The number of people About ____13____.
Special food ____14____.
Places of interest Sun Moon Lake and Mount Ali.
What many people have done They have built ____15____ and run shops in the mainland.
13.A.3, 000, 000 B.13, 000, 000 C.23, 000, 000
14.A.hamburgers B.seafood C.rice
15.A.factories B.schools C.hospitals
五、听短文选答案
听短文,回答问题。
16.What color was the young man’s car
A.Blue. B.Red. C.Green.
17.What was the woman doing when she drove
A.Drinking a bottle of water.
B.Talking to her friends.
C.Talking on the mobile phone.
18.Who drove faster
A.The man. B.The woman. C.The speaker.
19.Where did the accident happen
A.On Center Street. B.On Green Street. C.At the crossing.
20.What did the woman do after the accident happened
A.She called the police.
B.She shouted at the young man.
C.She said sorry to the young man.
六、单项选择(共15小题;每小题1分,满分15分)
21.—How about the charity sale, Jack
—I should say it was ________ great success.
A.the B.a C.an D./
22.My best old friend Beck went abroad with her parents. We ________ each other since then.
A.haven’t seen B.have seen C.didn’t see D.don’t see
23.Which of the following sentence is an opinion
A.Beijing is the capital of China.
B.There is a small shop next to my door.
C.The park is a good place to have fun.
D.We have more subjects to learn.
24.I ran after Disney characters and _________ photos.
A.could stop taking B.couldn't stop taking C.could stop to take D.couldn't stop to take
25.The UK _________ England, Scotland, Wales and Northern Island.
A.makes up of B.is making up of C.make up with D.is made up of
26.After three hours walking, we are all __________ and don’t want to do anything.
A.tired on B.tired off C.tired out D.tired with
27.Daniel used to _________ to work, but now he is used to ________ because he wants to keep fit.
A.drive; walk B.drive; walking C.driving; walk D.driving; walking
28.It’s good manners to __________.
A.drop litter everywhere B.leave the tap running
C.eat and drink in the library D.queue for your turn
29.The British people won’t touch you or push past you when you are _________.
A.in their way B.on their way C.in the way D.on the way
30.The Special Olympics World Games include many events _________ in the Olympic Games.
A.similar with those B.similar to those C.similar with that D.similar to that
31.I am afraid we can not ______to take a taxi. Let s go by underground instead
A.refuse B.afford C.forget D.fall
32.—What does the charity _________ do
—It helps build a better world for everyone, especially, children all over the world.
A.UNICEF B.ORBIS C.Oxfam D.WWF
33.—How many operations do you do during a visit, Dr Ma
— During my last visit, 150 patients _________.
A.are operated B.were operated C.are operated on D.were operated on
34.—What can we do to reduce pollution
—__________.
A.Reuse water if possible B.Turn off the light when leaving a room
C.Separate waste into different groups D.Do more exercise and watch less TV
35.When you go to a foreign country, you’d better learn more about manners. Just like the saying goes,“________ ”.
A.A good begin is half done B.No pain, no gain
C.Many hands make light work D.When in Rome, do as the Romans do
七、完形填空(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
My mom told me that when she and my dad were newly married, before people had cellphones, she got phone calls from an elderly lady. The lady wanted to speak to someone named Donna. She was very friendly. My mom told her that she was not Donna, ____36____ the lady would still say my mom was Donna.
At least once a ____37____ this old lady would call for Donna—sometimes more! Every call started with “Hello, Donna! How are you ” She never cared ____38____ it was a wrong number.
My mom ____39____ learned who that lady was. The lady only ever said her first name. She talked about her daily life, her cat, her garden and the newspaper. Sometimes she talked about memories of Donna. She could only talk for 10 or 15 minutes before getting ____40____ and saying goodbye. My mom thought the old woman was ____41____. Later, she realized that Donna was a childhood friend of the lady’s.
She normally (通常) called on Tuesdays or Thursdays around 8:00 p.m. My mom ____42____ to be home at that time. The whole thing lasted for about a year. Then the calls just ____43____.
“Why did she call Why did she stop ” my mom asked herself ____44____. She still thought of that lady sometimes and wondered about her. Maybe that woman knew there was no Donna. Maybe she just had ____45____ else to talk to. My mom’s small act of kindness might have been a big help to someone in need.
36.A.and B.but C.so D.since
37.A.day B.year C.month D.week
38.A.when B.how C.if D.why
39.A.never B.sometimes C.always D.seldom
40.A.excited B.tired C.bored D.worried
41.A.lonely B.lovely C.friendly D.ugly
42.A.took action B.made excuses C.made sure D.went on
43.A.continued B.began C.stopped D.kept
44.A.wisely B.loudly C.carelessly D.sadly
45.A.nobody B.everybody C.anybody D.somebody
八、阅读单选(共15小题;每小题2分,满分30分)
Have you ever heard of a famous charity called Operation Smile We hope we can help you understand how we are trying to help children all over the world.
Operation Smile was started by a doctor and Operation Smile his wife. In 1982, together with some volunteers, they went to Philippines to help children who bad holes in their lips or inside their mouths. It was very difficult for them to eat and drink. These volunteers worked very hard. But they worried that they could not carry on with the work because they were short of money. Then they decided to start a charity so that they could help these needy children. They called it Operation Smile.
Operation Smile works in more than twenty developing countries and has cured over 300,000 children who have problems with their mouths. Operation Smile has won many prizes for its work and in 1999 they even started a special event called “The Journey of Hope”. 5,000 children in 18 countries were cured during the event.
On the other hand, Operation Smile trains local doctors and nurses in developing countries so that they can continue to help children when Operation Smile has left. As to the children with much more serious problems, they will send them to the USA for further treatment.
So show your kindness to the needy children now. You can send your donation to Operation Smile at local banks. Many thanks from the children who can smile now will come to you.
46.What is Operation Smile
A.A bank. B.A hospital. C.A school. D.A charity.
47.Children who had holes in their lips or inside their mouths have problems with ________.
A.eating and drinking B.walking and running
C.starting a charity D.working as a volunteer
48.How many children were cured during the event “The Journey of Hope” in 1999
A.18. B.1982. C.5,000. D.300,000.
49.The underlined word “them” in Paragraph 4 refers to ________.
A.the doctor and his wife B.children who have too serious problems
C.local doctors and nurses D.people who work in developing countries
50.What does the writer ask us to do
A.To be a doctor of Operation Smile. B.To be a volunteer in Philippines.
C.To offer money to local banks. D.To donate money to Operation Smile.
In my early childhood, I was often surprised when I saw my father making a small number of money with difficulty. Being a child, I was unable to understand him. When I was older, my father started doing a part-time job at home. He used to bring some work back and work till late night.
I can’t forget he played with me when I was 3-4 years old. He taught me how to read when I was at the age of 5. He took care of me all night when I was sick. Whenever I felt down, he would cheer me up. He also cared about my lessons and often helped me get ready for examinations. Later he sent me to New Delhi for the best education. Whenever I needed money, he never refused. He always managed money for my studies.
Two years ago, I got a job at a hospital in New Delhi. When I helped my first patient, I got a strong feeling of satisfaction. When I got my first salary(薪水)which was about ten times more than my pocket money, I spent it all on myself.
When I returned home one fine morning, I heard my father communicating with one neighbor. He was telling him my success in the job very proudly. He also told him that I had a higher salary than him at the end of his work. A dream, his son should become better than himself came true.
I was unable to move on my feet. Past 23 years flashed into my mind in a moment. I knew my father loved me very much. I could understand the meaning of my father’s aspirations(愿望). I could understand the decisions my father made in the past. The financial(经济) difficulty he was facing was decided by his goal—making his child more successful than himself.
If today I am successful, this is because of my father.
51.From the first paragraph(段落), we know the writer’s father is ____________.
A.humorous B.hard-working C.serious D.outgoing
52.When the writer was young, his father ____________.
A.managed money for his studies
B.cheered him up all night
C.hardly bought anything for him
D.only cared about his examinations
53.The right order of the story is ____________.
a. My father sent me to get the best education.
b. My father thought his dream came true.
c. Being a child I was unable to understand my father.
d. I could understand the meaning of my father’s aspirations.
e. I got a higher salary than my father.
A.b-d-c-e-a B.d-a-c-e-b C.c-a-e-b-d D.c-a-d-b-e
54.Which of the following is NOT true according to the passage
A.The writer spent his first salary all on himself.
B.The writer heard what his father said to one neighbor.
C.The writer still couldn’t understand what his father decided in the past.
D.The writer finally understood why his father had faced the financial difficulty.
55.The best title(标题) for this passage may be ____________.
A.A successful child B.An unforgettable moment
C.A difficult time D.A father’s love
The two boys, Tom and Huck, were very frightened because they worried about being found by Injun Joe and his friend. Through the hole in the floor, the two boys upstairs saw the men eat and talk. Then the men were tired and fell asleep. Tom and Huck lay there for a very long time. Finally, the two men woke up and lifted up a stone in the ground and took out some money they had stolen. Then Injun Joe lifted up another stone and found a box.
"What's this " Injun Joe asked.
The two men pulled the box out of the ground and opened it. The two boys, Tom and Huck, could see there was much money in it. They were very excited.
"There's thousands of dollars in the box!" said his friend.
"It must have been left here by Murrel," said Injun Joe.
"What will we do with it "
"We'll take it to my hideout(隐匿处)."
"Number one or number two "
"Number two, under the cross."
Then Injun Joe and his friend saw some tools in the corner and decided to go upstairs. But the stairs broke when Injun Joe stood on them! So the two men left the house and went towards the river. Tom went home as quickly as he could.
The next day, the two boys remembered the "Number two", thinking this must be the number of the room in the hotel. They got all the keys they could find anywhere. But Tom discovered the door was not locked. He opened it!
—Adapted from The Adventure of Tom Sawyer
56.Tom and Huck were very frightened because _________.
A.they worried about being found
B.they stole Injun Joe and his friend's money
C.Injun Joe and his friend were looking for them
D.Injun Joe and his friend wanted to talk to them
57.Tom and Huck were very excited after they saw _________.
A.Murrel and Injun Joe B.a box in the ground C.Injun Joe and his friend D.much money in the box
58.What would Injun Joe do with the money
A.He would throw it away. B.He would hide it in the ground.
C.He would take it to his hideout. D.He would give it to the two boys.
59.What happened when Injun Joe stood on the stairs
A.The stairs broke. B.Another box was found. C.He fell off the stairs. D.He saw Tom and Huck.
60.From the story, we can know _________.
A.Injun Joe and his friend found many works of art in the box
B.Tom followed the men when Injun Joe and his friend left the house
C.Tom thought "Number two" was the number of the room in the hotel
D.Tom opened the door of the room in the hotel with the key that he found
九、阅读还原7选5(共5小题;每小题2分,满分10分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Friendship is very important. However, it is not easy to build a lasting friendship. In order to do so, you need to make the person trust you if you want to build a friendship with him or her. Of course, it is easier said than done.
____61____
Firstly, be careful when you want to make friends with someone. He or she may not be as kind as you think. ____62____ Once I told a secret of mine to one of my friends. I told him not to tell the secret to anybody else. He agreed. But that was a lie! I was very surprised when I found out that he had told the secret to many people. It was so terrible!
Secondly, it is not easy to keep friendships. You should avoid being selfish(自私)and think about problems from the side of your friends. ____63____ A friendship won’t last long if you don’t care about your friend when there is a conflict(冲突).
My last suggestion is: You don’t have to use presents to show that you care for your friends. ____64____ Instead, they are made up of kindness and true love.
Cherish(珍惜)your friends! ____65____
A.It is also important to keep calm.
B.Friendships do not build on gifts.
C.Here are some of my suggestions about making friends.
D.They are a treasure in our life!
E.But reading books about friendship will continue to be my favourite.
F.He or she may lie and may cause trouble.
G.I think some of your friends don’t give you true love.
第Ⅱ卷 非选择题
十、根据汉语提示填空(共5小题;每小题1分,满分5分)
66.We ________(设法完成)to arrive there on time at last.
67.―The doctor told him that this kind of ________ (药) may work on him.
―Really Good news!
68.The exam is very important to us, so we must take it ________ (严肃地).
69.Have you ever__________ a present that you really hated (收到)
70.I am feeling even _________(自豪) of my motherland after overcoming the difficulty of virus.
十一、语法填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
根据短文,用括号中所给单词的正确时态或适当形式填空。
We all need a healthy environment, but we produce waster every day and it is ____71____ (harm) to our environment. In fact, we can do something to help. Even the ____72____ (simple) everyday activities can make a real ____73____ (different) to the environment. Here are some ideas for you ____74____ (live) a green life. Remember these three words; reduce, reuse and recycle.
Reduce means “use less”. Don’t waste things. This saves money and ____75____ (reduce) pollution. Before we buy something new, think if it is really necessary. When we do buy thing, please ____76____ (choose) local products (产品) if possible, and try not ____77____ (buy) too many things from foreign countries.
Reuse means “use again”. When we buy things, make sure that they last a long time. We should take care of them so that they will last.
Recycle means “change things into something else”. Although it takes energy to change something into something else, it’s’ better than ____78____ (throw) things away or burning them. Find out what can ____79____ (recycle) in your neighbourhood and take part in recycling programs. We should also buy products ____80____ (make) from recycled materials.
十二、完成句子(共5小题;每小题2分,满分10分)
81.我想对我而言这不会是什么假期了。
I _________ ________ it’ll be a holiday for me.
82.我父母和我在香港已经两天了。
My parents and I _________ _________ in Hong Kong for two days.
83.那是一天中最好的部分
It was ______________ _____________ part of the day.
84.你过去常常和我分享食物的。
You _________ _________ share food with me..
85.现在我有时会感到一点点孤独。
Now I feel a bit lonely _________ ________ _______ _________ .
十三、短文首字母填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
A wise man was visiting a village with his students. He found some people shouting a___86___ at each other. He turned to his students and asked. “Why do people shout angrily at each other ”
His students thought for a while, and one of them said, “Because when we ___87___ our calm, we shout.”
“But, why should you shout when the other person is just next to you You can just tell him w___88___ you have to say in a soft manner,” said the wise man.
Students gave some other answers but n___89___ were any good.
“When two people are angry at each other, their h____90____ become distanced(疏远的),” the wise man explained. “To c____91____ that distance they must shout to be able to hear each other. The angrier they are, the l___92___ they will have to shout to hear each other and cover that great distance.”
The wise man then continued, “When people love each other, they don’t shout at each other but talk s____93____. When they love each other even more, what happens They don’t even need to t___94___. They only look at each other and that’s all.”
He looked at his students and said, “So when you argue, do not let your hearts get distant. Do not say words that distance you and others. O_____95_____ there will come a day when the distance is so great that you will not find the path to return.”
十四、阅读回答问题(共3小题;每小题2分,满分6分)
World Book Day falls on April 23 every year. It was set up by UNESCO(联合国教科文组织) in 1955 to encourage people, especially teenagers, to find the pleasure of reading.
Many countries celebrate World Book Day. Take the UK as an example. On that day, millions of school children can buy books of special price, much lower than usual in any bookshop. It has been done every year since 1998.
Reading can benefit(有益于)people in many ways. Reading helps us follow the latest developments of science and technology. Reading gives us information about other cultures and places of the world. The more we read, the more we know. The more we know, the smarter we become.
Reading is also one of the most important ways to learn a foreign language like English. We all know that it is difficult to learn everything in the classroom, for example, the ways English people are speaking and writing. Reading helps us. "Reading makes a full man." Books, magazines, newspapers and other kinds of reading materials can help to know more about the outside world and perfect us.
Therefore, it is necessary for us to form the habit of reading every day.
96.When was World Book Day set up
___________________________________
97.How do the bookshops in the UK celebrate World Book Day
___________________________________
98.Do you think it's necessary to form the habit of English reading Why or why not
___________________________________
十五、材料作文
99.在八年级学习生活即将结束,你校将举行一次征文活动,请同学们谈一谈一年以来自己在各个方面的变化。假定你是李华,请你用英语写一篇短文投稿。稿件内容包括:
(1)重点阐述在业余生活、文明礼仪、爱心表现等方面的改变;
(2)简单说说对未来的展望或感想。
注意:(1)词数: 80词左右;
(2)可适当增加细节,以使行文连贯;
(3)文中不能出现真实姓名及学校名称;
(4)短文开头已给出,不计入总词数。
Hello, everyone. My name is Li Hua. In the past one year, I have changed a lot.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
中小学教育资源及组卷应用平台
参考答案:
1.B
【原文】M: Why will you go to the park to plant trees this Saturday
W: Without trees, soil won’t be kept in place.
2.A
【原文】M: The cinema is new and modern.
W: Look at the signs. There are many doors for people to get out.
3.C
【原文】M: Millie, you look worried. What’s the matter
W: There is something wrong with the mouse. It doesn’t work.
4.A
【原文】W: Mike, do you know international charities in the world
M: Not many. But I know some volunteer doctors in the Flying Eye Hospital can help people see again.
5.B
【原文】M: My friend hasn’t answered my last three emails. I don’t think she wants to keep in touch with me any more.
W: Why don’t you send an e-card to her and let her know you miss her very much
6.C
【原文】M: Why didn’t Jimmy come to the party
W: Because he was not invited.
7.C
【原文】M: Did you go and call on Professor Lee yesterday
W: I planned to do it, but my mother suddenly fell ill and I had to take her to hospital.
8.C
【原文】M: Mary, be quick! It’s five kilometers ahead.
W: Oh, dear. I can’t walk any farther.
9.B
【原文】M: Would you mind waiting for a few more minutes
W: Certainly not.
10.A
【原文】略
11.B 12.A
【原文】M: Nancy, you look much thinner than before, don’t you
W: Yes, I’m going on a diet.
M: What’s the result
W: I used to be 65 kilograms, but now I’ve lost 10 kilograms.
M: Don’t be too thin.
13.C 14.B 15.A
【原文】Taiwan, the biggest island in China, lies to the south-east of Fujian Province. The number of people living there is about 23,000,000. Taiwan produces many kinds of food, especially seafood. It is a very beautiful island. Sun Moon Lake and Mount Ali are very famous places of interest. Now, many people in Taiwan come to the mainland to visit their family members and friends, and some of them have built factories and run shops.
16.A 17.C 18.B 19.C 20.B
【原文】Yesterday afternoon, I saw an accident while I was waiting for the bus at the corner of Center Street and Green Street. A young man was driving a blue car along Center Street slowly. When he drove, he was talking to his friends sitting at the back seats. At the same time, a woman was driving a red car down Green Street very fast. When she drove, she was answering the mobile phone. While the woman was driving through the crossing, she didn’t stop at the traffic lights. As a result, the red car hit the blue one. Luckily, no one was hurt. Both the woman and the man were very angry. While they were shouting at each other, the police arrived. They both got punished.
21.B
【详解】句意:——Jack,慈善拍卖怎么样?——我想说它很成功。
考查不定冠词。a一,用于辅音音素开头的单词前,不定冠词;an一,用于元音音素开头的单词前,不定冠词;the特指,定冠词;/零冠词。success“成功”是可数名词单数形式,因此其前应用不定冠词a/an表泛指,great为辅音音素开头的单词,因此不定冠词用a。故选B。
22.A
【详解】句意:我最好的老朋友贝克和她的父母去了国外。自那以后我们再也没有见过了。
考查现在完成时。根据“since then”可知,时态使用现在完成时,故排除C、D;又根据“My best old friend Beck went abroad with her parents”可知,朋友去了国外,应该是再也没有见面了。故选A。
23.C
【详解】句意:以下哪个句子是观点?
考查常识。Beijing is the capital of China北京是中国的首都;There is a small shop next to my door我的门旁边有一个小商店;The park is a good place to have fun公园是一个玩的好地方;We have more subjects to learn我们有更多的科目要学习。ABD选项描述的是一般性的事实,C选项对公园的评价,属于观点,故选C。
24.B
【详解】句意:我追着迪士尼人物跑并且忍不住地拍照。
考查固定搭配。根据“I ran after Disney characters”可知是我喜欢迪士尼人物,所以后面是忍不住地拍照,而不是停止拍照,因此排除A和C。“忍不住做某事”的结构为can’t stop doing sth,时态为一般过去时,因此是couldn’t stop doing sth。故选B。
25.D
【详解】句意:英国是由英格兰,苏格兰,威尔士和北爱尔兰组成的。
考查动词短语。makes up组成;make up with与……和解;be made up of由……组成。结合句意,英国这个国家由几部分组成,用短语is made up of,故选D。
26.C
【详解】句意:走了三个小时后,我们都累了,什么都不想做。
考查形容词短语。tired on错误表达;tired off错误表达;tired out精疲力尽;tired with疲惫;根据“and don’t want to do anything”可知此处指“精疲力尽”。故选C。
27.B
【详解】句意:丹尼尔过去常常开车去上班,但现在他习惯步行去因为他想保持健康。
考查固定句型。used to do sth.过去常常做某事;be used to doing sth.习惯做某事;be used to do被用来做某事。根据“but now”可知表示转折,前半句是表示过去,且是used to,因此第一空表示过去常常做某事,后用动词原形drive;根据“because he wants to keep fit.”和“is used to”可知,第二空表示“习惯步行”,用walk的动名词形式walking。故选B。
28.D
【详解】句意:排队等候是有礼貌的。
考查动词短语。drop litter everywhere乱丢垃圾;leave the tap running让水龙头开着;eat and drink in the library在图书馆吃喝;queue for your turn派对等候。根据“good manners”可知,礼貌的行为应是排队等候,故选D。
29.A
【详解】句意:当你挡着英国人的路时,他们不会碰你或推开你。
考查介词短语。in one’s way挡着某人的路; in the way挡道;on one’s way =on the way在……路上;根据“The British people won’t touch you or push past you”可知此处指“当你挡着英国人的路时”,主语为“The British people”用相应的物主代词their表特指。故选A。
30.B
【详解】句意:世界特奥会有许多项目与奥运会类似。
考查形容词短语和代词。be similar with和某人相似,后面只能接人;be similar to与……相似,后面可接人也可接物。此处表示项目相似,因此用短语be similar to;that代指单数名词;those代指前面出现的复数名词,此处events是复数名词,因此用those代指,故选B。
31.B
【详解】句意:恐怕我付不起出租车钱。让我们改坐地铁吧。本题考查动词。A. refuse 拒绝; B. afford 付得起,承担得起 ;C. forget忘记; D. fall落下; 砍倒。根据句意选B
32.A
【详解】句意:——联合国儿童基金会是做什么的?——它帮助为每个人建立一个更美好的世界,尤其是世界各地的儿童。
考查常识。UNICEF联合国儿童基金会;ORBIS国际奥比斯组织;Oxfam牛津饥荒救济委员会;WWF世界自然基金会。根据答语“It helps build a better world for everyone, especially, children all over the world.”可知,上句问的是联合国儿童基金会。故选A。
33.D
【详解】句意:——马医生,参观期间你做多少次手术?——我上次来的时候,150个病人做了手术。
考查时态和动词。operate“做手术”,是不及物动词;operate on“给……做手术”,是及物动词短语;根据“During my last visit,”可知,此处用一般过去时,排除A、C两项。结合句意,主语150 patients与谓语之间是被动关系,因此谓语用被动语态,故选D。
34.C
【详解】句意:——我们可以做什么减少污染?——将废弃物分成不同的组。
考查常识。Reuse water if possible尽可能地重复用水;Turn off the light when leaving a room离开房间时要关灯;Separate waste into different groups把废物分成不同的组;Do more exercise and watch less TV多做运动,少看电视。根据“What can we do to reduce pollution ”可知问如何减少污染,垃圾分类是为了减少污染。故选C。
35.D
【详解】句意:当你去外国时,你最好多了解一些礼仪。就像俗话所说的那样,“入乡随俗”。
考查习语。A good begin is half done良好的开端是成功的一半;No pain, no gain一份耕耘,一份收获;Many hands make light work人多好办事;When in Rome, do as the Romans do入乡随俗;根据“When you go to a foreign country, you’d better learn more about manners.”可知此处指“去外国要多学礼仪,入乡随俗”。故选D。
36.B 37.D 38.C 39.A 40.B 41.A 42.C 43.C 44.D 45.A
【导语】本文介绍了作者的妈妈被一位老妇人当成唐娜,妈妈成为老妇人的聆听者的故事。
36.句意:我妈妈告诉她她不是唐娜,但这位女士仍然会说我妈妈是唐娜。
and和;but但是;so因此;since自从。根据“My mom told her that she was not Donna, …the lady would still say my mom was Donna.”可知,前后文之间是转折关系,应用but连接。故选B。
37.句意:这位老太太每周至少会打一次电话给唐娜,有时会更多!
day天;year年;month月;week周。根据“She normally (通常) called on Tuesdays or Thursdays”可知,老妇人每周都会打电话。故选D。
38.句意:她从不在乎是不是打错了号码。
when什么时候;how怎样;if是否;why为什么。根据“She never cared…it was a wrong number.”可知,老妇人不在乎是否打错了号码,故用if引导宾语从句。故选C。
39.句意:我妈妈从来不知道那个女士是谁。
never从不;sometimes有时;always总是;seldom很少。根据“The lady only ever said her first name.”可知,老妇人只说了自己的名字,所以妈妈从来不知道她是谁。故选A。
40.句意:她只能说10到15分钟,然后就累了,说再见。
excited兴奋的;tired劳累的;bored无聊的;worried担心的。根据“and saying goodbye”可知,老妇人说累了之后就会挂掉电话。故选B。
41.句意:我妈妈觉得那个老妇人很孤独。
lonely孤独的;lovely可爱的;friendly友好的;ugly丑陋的。老妇人经常和作者的妈妈打电话聊天,说明她是孤独的。故选A。
42.句意:那时我妈妈一定会在家。
took action采取行动;made excuses找借口;made sure确定;went on继续。根据“She normally (通常) called on Tuesdays or Thursdays around 8:00 p.m. My mom…to be home at that time”可知,老妇人打电话的时候,作者的妈妈一定会在家。故选C。
43.句意:然后电话就停止了。
continued继续;began开始;stopped停止;kept保持。根据“Why did she stop ”可知,电话打了一年之后就停止了。故选C。
44.句意:“她为什么打电话?她为什么停下来?”我妈妈悲伤地问自己。
wisely明智地;loudly大声地;carelessly粗心地;sadly悲伤地。根据“She still thought of that lady sometimes and wondered about her.”可知,妈妈仍然会想起那位老妇人,所以当已经成为习惯的电话突然停止,妈妈感到悲伤。故选D。
45.句意:也许她只是没有其他人可以说话。
nobody没有人;everybody所有人;anybody任何人;somebody某人。根据“Maybe she just had…else to talk to.”可知,老妇人没有人可以说话,所以和作者的妈妈打电话。故选A。
46.D 47.A 48.C 49.B 50.D
【导语】本文主要讲述了慈善机构——Operation Smile。
46.细节理解题。根据“Have you ever heard of a famous charity called Operation Smile ”可知,Operation Smile是一个慈善机构,故选D。
47.细节理解题。根据“It was very difficult for them to eat and drink.”可知,对他们来说,吃和喝是非常困难的。故选A。
48.细节理解题。根据“5,000 children in 18 countries were cured during the event.”可知,在活动期间,18个国家的5000名儿童被治愈。故选C。
49.词句猜测题。根据“As to the children with much more serious problems, they will send them to the USA for further treatment.”可知,至于有更严重问题的孩子,他们会把他们送到美国接受进一步治疗。因此them代指“children who have too serious problems”,故选B。
50.细节理解题。根据“You can send your donation to Operation Smile at local banks.”可知,你可以把你的捐款送到当地银行的微笑行动。故选D。
51.B 52.A 53.C 54.C 55.D
【分析】文章大意:本文主要讲作者小时候不理解父亲为什么为赚很少的钱而极其努力,父亲送作者去学校受最好的教育,作者后来得到了一份好工作,钱比父亲赚得多,偶然的机会听到父亲对邻居说的话,才明白父亲的经济困难都是因为他想要自己的孩子比自己更成功。
51.细节理解题。根据第1段中“... saw my father making a small number of money with difficulty. ... my father started doing a part-time job at home. He used to bring some work back and work till late night.”可知爸爸一开始很艰难地赚小钱,后来开始在家做兼职,工作到深夜,由此可知父亲是努力工作的。故选B。
52.推理判断题。根据第2段中“He always managed money for my studies.”可知父亲总是能拿出作者学习用的钱。故选A。
53.排序题。根据第1段中“Being a child, I was unable to understand him. ”可知作为一个孩子,作者无法理解父亲,c排第一,排除AB;根据第2段中“Later he sent me to New Delhi for the best education. ”可知父亲送作者受最好的教育,a排第二;根据第3段中“When I got my first salary which was about ten times more than my pocket money, I spent it all on myself.”可知作者的薪水比父亲高,e排第三,排除D。故选C。
54.细节理解题。根据第3段中“When I got my first salary which was about ten times more than my pocket money, I spent it all on myself.”可知作者把赚到的第一笔薪水全花在了自己身上,A项正确;根据第4段中“When I returned home one fine morning, I heard my father communicating with one neighbor.”及下文讲到父亲说了什么,可知作者听到了父亲对一个邻居说的话,B项正确;根据倒数第2段中“I could understand the decisions my father made in the past.”可知作者能够理解父亲过去做的决定,C项错误;根据倒数第2段中“The financial difficulty he was facing was decided by his goal—making his child more successful than himself.”可知作者最后明白了父亲为什么会面临经济困难,D项正确。故选C。
55.标题归纳题。本文主要讲父亲想要自己的孩子比自己更成功,努力赚钱送孩子受最好的教育,且在孩子的成长中尽职尽责,体现了一名父亲对孩子的爱,用“A father’s love”做标题最合适。故选D。
56.A 57.D 58.C 59.A 60.C
【分析】这是一篇记叙文,文章节选自《汤姆索亚历险记》,讲述汤姆和哈克发现一个有很多钱的盒子的经历。
56.细节理解题。根据第一段“The two boys, Tom and Huck, were very frightened because they worried about being found by Injun Joe and his friend”可知两个人非常害怕因为他们担心被Injun Joe和他的朋友发现。故选A。
57.细节理解题。根据第三段“The two men pulled the box out of the ground and opened it. The two boys, Tom and Huck, could see there was much money in it. They were very excited.”可知他们看到盒子里有很多钱,很兴奋。故选D。
58.细节理解题。根据“We'll take it to my hideout”可知想把钱带到隐匿处。故选C。
59.细节理解题。根据“But the stairs broke when Injun Joe stood on them”可知Injun Joe站在楼梯上的时候楼梯坏了。故选A。
60.推理判断题。根据“Tom and Huck, could see there was much money in it” 可知A选项“ found many works of art ”表述错误。根据“Tom went home as quickly as he could” 可知B选项“Tom followed the men ”表述错误。根据“ the two boys remembered the "Number two", thinking this must be the number of the room in the hotel” 可知C选项表述正确。根据“They got all the keys they could find anywhere. But Tom discovered the door was not locked. He opened it!”可知D选项“with the key that he found”表述错误。故选C。
61.C 62.F 63.A 64.B 65.D
【导语】本文主要介绍了如何建立长久友谊。
61.根据下文“Firstly,...Secondly....My last suggestion is:”可知,是在具体陈述建议,所以空处应是一个总括句,与建议有关,C项“以下是我关于交朋友的一些建议。”符合语境。故选C。
62.根据下文“Once I told a secret of mine to one of my friends. I told him not to tell the secret to anybody else. He agreed. But that was a lie!”可知,此处是说朋友会说谎,F项“他或她可能会撒谎,可能会引起麻烦。”符合语境。故选F。
63.根据下文“ it is not easy to keep friendships”可知,空处应是介绍才能保持友谊,A项“保持冷静也很重要。”符合语境。故选A。
64.根据“My last suggestion is: You don’t have to use presents to show that you care for your friends.”可知,讲的是友谊和礼物,B项“友谊不是建立在礼物上的。”符合语境。故选B。
65.根据“Cherish(珍惜)your friends! ”可知,说的是朋友的重要性,D项“他们是我们生命中的一笔财富”符合语境。故选D。
66.managed
【详解】句意:我们终于设法按时到达那里。manage to do sth“设法完成某事”,句子描述过去的事件,用一般过去时,manage变过去式为managed。故填managed。
67.medicine
【详解】句意:——医生告诉他这种药可能对他有效。——真的吗?好消息!药medicine,不可数名词,故填:medicine。
68.seriously
【详解】句意:考试对我们来说很重要,所以我们必须认真对待它。“严肃地”seriously,副词修饰动词take,take sth. seriously“认真对待”。故填seriously。
69.received
【详解】句意:你曾经收到过一件你非常讨厌的礼物吗 ever曾经,用于现在完成时;have + done表示现在完成时结构,根据句意语境和汉语提示,可知填received。
70.prouder
【详解】句意:在克服了病毒的困难之后,我更为我的祖国感到骄傲。根据“feel”一词可知,此空需要一个形容词;根据“even”可知,此空需要形容词的比较级;结合中文提示,prouder符合句意。故填prouder。
71.harmful 72.simplest 73.difference 74.to live 75.reduces 76.choose 77.to buy 78.throwing 79.be recycled 80.made
【导语】本文介绍了我们在日常生活中如何做才环保。
71.句意:我们都需要一个健康的环境,但我们每天产生废物,这对我们的环境是有害的。固定短语be harmful to“对……有害”,故填harmful。
72.句意:即使是最简单的日常活动也能对环境产生真正的影响。simple是形容词,空前有the可知应用最高级,故填simpest。
73.句意:即使是最简单的日常活动也能对环境产生真正的影响。real是形容词,修饰名词difference,故填difference。
74.句意:这里有一些关于绿色生活的建议。live“生活”,动词,此处应用动词不定式作目的状语,故填to live。
75.句意:这样既省钱又能减少污染。and连接两个并列结构,前后动词时态人称一致,saves是三单形式, 所以reduce也用三单形式,故填reduces。
76.句意:当我们买东西的时候,如果可能的话,请选择当地的产品,尽量不要买太多外国的东西。根据“please”可知此处是祈使句,动词应用原形,故填choose。
77.句意:当我们买东西的时候,如果可能的话,请选择当地的产品,尽量不要买太多外国的东西。固定短语try not to do sth“尽力不要做某事”,故填to buy。
78.句意:虽然把一件东西变成另一件东西需要能量,但这比扔掉或烧掉东西要好。than是介词,后加动名词作宾语,故填throwing。
79.句意:在你的社区里找出可以回收的东西,并参加回收项目。recycle是动词,分析语境可知,主语和动词之间是被动关系(被回收的东西),空前有情态动词,所以此处是情态动词的被动语态:can be done,故填be recycled。
80.句意:我们还应该购买回收材料制成的产品。这里用过去分词作后置定语修饰products,故填made。
81. don’t think 82. have been 83. the best 84. used to 85. from time to time
【解析】81.通过中英文句子对照可知,英文句子中缺少“想对我而言这不会 ”的表达。I think+从句,从句要实现否定前移,故答案是don’t think。
82.通过中英文句子对照可知,英文句子中缺少“已经在”的表达。have been in +地点+时间段,表示在某地已经有段时间了,故答案是have been。
83.通过中英文句子对照可知,英文句子中缺少“最好的”的表达。good好的,形容词,最高级形式the best,最好的。故答案是the best。
84.通过中英文句子对照可知,英文句子中缺少“过去常常”的表达。used to do sth 过去常常做某事,故答案是used to。
85.通过中英文句子对照可知,英文句子中缺少“有时候”的表达。sometimes/at times/from time to time都有有时候的意思,结合所给空,故答案是from time to time。
86.(a)ngrily 87.lose 88.(w)hat 89.(n)one 90.(h)earts 91.(c)over 92.(l)ouder 93.(s)oftly/(s)lowly 94.(t)alk 95.(O)therwise
【分析】本文是一篇议论文。主要是说一位智者和他的学生去参观一个村庄。他发现一些人在互相大喊大叫。并因此告诉学生不要轻易与身边的人吵架,不要说会让人疏远的话,要以和为贵,否则总有一天这个疏远的距离会大到回不去了。
86.句意:他发现一些人在互相怒吼。根据下文“why do people shout angrily”可知,原词复现。故填(a)ngrily。
87.句意:因为当我们失去冷静时,我们会大喊大叫。根据本句汉语意思当我们失去平静时,我们会大喊大叫。lose失去。故填lose。
88.句意:你可以用温和的方式告诉他你想说的话。what you have to say 你不得不说的话。此处what作say的宾语。故填(w)hat。
89.句意:学生们给出了其他一些答案,但没有一个是好的。根据“but”可知,此处表示转折,“没有”一个是好的,none没有。故填(n)one。
90.句意:当两个人互相生气的时候,他们的心就开始疏远。根据“When two people are angry at each other”当两个人互相生气的时候,他们的“心”会疏远。又根据首字母“h”可知,是heart心。又根据their可知,此处是复数hearts。故填(h)earts。
91.句意:为了覆盖这段距离,他们必须大声喊才能听到对方的声音。根据下文“cover that great distance”原词复现。故填(c)over。
92.句意:他们越生气,就必须喊得越响,才能听到对方的声音,才能跨越那么远的距离。此处是“the +比较级,the +比较级”结构,此处表示“越生气,就必须喊得越响”,首字母是“l”,可知是louder越响。故填(l)ouder。
93.句意:当两个人互相爱着对方时,他们就不会互相叫喊而会很温和地/慢速地聊天。根据“they don’t shout at each other but…”可知,他们不会对彼此大叫,此处but是转折,表示“温和/慢速地聊天”,又根据首字母“s”可知,是softly/slowly。故填(s)oftly/(s)lowly。
94.句意:他们甚至都不用讲话。根据“They only look at each other and that’s all.”表示他们只是看着对方就能够明白彼此,因此此处指“不用讲话”,又根据首字母“t”可知,是talk讲话。故填(t)alk。
95.句意:不要说会让人疏远的话,否则总有一天这个疏远的距离会大到回不去了。根据“Do not say words that distance you and others.”不要说那些使你和别人疏远的话。“否则”总有一天这个疏远的距离会大到回不去。又根据首字母“O”可知,是Otherwise否则,故填(O)therwise。
96.In 1955. 97.They sell books of special price, much lower than usual. 98.略(可以有多种表达)
【分析】短文大意:每年的四月二十三日是世界的读书日。联合国教科文组织,在1955年,为了鼓励人们,尤其是年青人,去发现读书的快乐,设立了读书日。现在许多国家庆祝世界读书日。“阅读使人充实。”书籍、杂志、报纸和其他类型的阅读材料可以帮助我们更多的了解外面的世界和完美自己。
96.根据第一段第二句It was set up by UNESCO(联合国教科文组织) in 1955 to encourage people, especially teenagers, to find the pleasure of reading可知,世界读书日在1955设立的。所以答案为:In 1955。
97. 根据第二段第三句On that day, millions of school children can buy books of special price, much lower than usual in any bookshop.可知,英国书店他们卖特价书,比平常要低很多,来庆祝世界读书日。 所以答案为:They sell books of special price, much lower than usual。
98.根据第四段第一句Reading is also one of the most important ways to learn a foreign language like English可知,养成英语阅读习惯是有必要的。根据 "Reading makes a full man." Books, magazines, newspapers and other kinds of reading materials can help to know more about the outside world and perfect us.可知,阅读使人充实、书籍、杂志、报纸和其他阅读材料可以帮助我们了解更多的外部世界和完善我们。所以答案可以为:Yes, I do. Because reading makes a full man.(答案不唯一)。
99.
Hello, everyone. My name is Li Hua. In the past one year, I have changed a lot.
First, in the past I seldom read books. I used to spend most of my time playing computers games. Now I find it interesting to do some reading because good books help me relax after a busy day. Second, I sometimes shouted loudly in public places. Now, I can behave politely in public and I often give my seat to someone in need on the bus. Third, I didn’t know how to care about others in the past. But now I have realized the importance of protecting the environment. Meanwhile, I offer to help my blind neighbors and donate all my pocket money to Project Hope.
Thanks for listening!
【详解】[总体分析]
①题材:本文是记叙文,为材料作文;
②时态:时态为“一般现在时和一般过去时”;
③提示:根据所给提示内容,介绍自己一年以来在各个方面的变化,同时还需要介绍自己的对未来的展望或感想。
[写作步骤]
第一步,阐述在业余生活、文明礼仪、爱心表现等方面的改变;
第二步,介绍对未来的展望或感想。
[亮点词汇]
①spend time doing花费时间做
②help do sth帮助做某事
③care about关心
[高分句型]
①Now I find it interesting to do some reading because good books help me relax after a busy day.(because引导的原因状语从句)
同课章节目录