(共29张PPT)
模块一 人与自我 极速提分小卷一
(语法选择+阅读理解A+阅读理解C)
分值:30分 限时:20分钟 得分:
一、语法选择(本大题共10小题,每小题1分,共10分)
Do you know acupuncture(针灸) It 1 as “zhenjiu” in Chinese.As we know, acupuncture treatment(治疗) lasts a long period and causes a lot of pain.Sometimes simply taking a pill can treat 2 same illness.But my experience made me change my mind.
( B )1.A.is knowing B.is known C.was known
( C )2.A.a B.an C.the
B
C
解析:1.考查被动语态。It指代acupuncture,它是被知道的,且这里表示一般事实,故用一般现在时的被动语态。故选B。
解析:2.考查冠词。the same同样的。故选C。
One day, when I woke up, I couldn't move 3 right arm or fingers.One doctor said he could do nothing but give me some pills.“Rest 4 two months first and come back for an examination,” he said. I felt great fear.When I felt helpless, my friend, an acupuncturist in Guangzhou, offered 5 .I began my
( C )3.A.I B.me C.my
( A )4.A.for B.with C.to
( B )5.A.help B.to help C.helping
C
A
B
解析:3.考查代词。名词arm前用形容词性物主代词,故用my。故选C。
解析:4.考查介词。for+一段时间表示动作持续一段时间。故选A。
解析:5.考查非谓语动词。offer to do sth.主动做某事。故选B。
acupuncture treatment the next day.At first, I was 6 .After a few days, I could move my fingers.Two weeks later, I could use chopsticks.Within a month, I got almost well.
Acupuncture first appeared in China 7 than 2,000 years ago. 8 acupuncture can't treat all illnesses, at least it creates a
( B )6.A.worry B.worried C.worriedly
( C )7.A.much B.most C.more
( A )8.A.Though B.Because C.If
B
C
A
解析:6.考查同根词。空格处作was的表语,故用形容词形式worried。故选B。
解析:7.考查形容词的比较等级。more than多于;超过。故选C。
解析:8.考查状语从句。句意:________针灸不能治疗所有的病,至少它为打造健康的身体创造了好的开端。根据句意可知用Though。故选A。
good starting point to build a healthy body.Recently, it 9 internationally, which shows the power of acupuncture.I hope this kind of traditional Chinese medicine will bring health and happiness to 10 all over the world.
( C )9.A.is spreading B.will spread C.has spread
( B )10.A.friend B.friends C.friend's
C
B
解析:9.考查动词的时态。根据时间状语Recently可知用现在完成时。故选C。
解析:10.考查名词。可数名词friend前没有任何修饰词,故用其复数形式。故选B。
短文大意:本文主要讲述了作者的一次针灸治疗经历,也是这次经历让作者改变了对针灸的看法。
二、阅读理解A(本大题共5小题,每小题2分,共10分)
With the development of computers, we can quickly type beautiful Chinese characters through them.So people write less and less by hand.What's worse, students are paying little attention to handwriting.Some people say that with computers we can write without a pen, while others say that practicing writing is a traditional virtue(美德) of the Chinese nation and it should be carried forward.According to a recent survey in a
middle school, more than half of the students have poor handwriting.
However, when the students were asked if they would like to improve their handwriting, most of them answered “No”.Here are their reasons.
Actually, handwriting is necessary and important because we need it in our daily life.To have good handwriting, you need to follow these suggestions.
√Experiment(尝试).Try using different styles of pens until you find the right one.
√Get comfortable.Sit up straight and relax with your arms on the table.
√Practice.Practice it for a few minutes every day.
( C )1.What might cause students' poor handwriting
A.Different kinds of pens.
B.Plenty of practice time.
C.The popularity of computers.
D.Fewer handwriting teachers.
C
解析:1.细节理解题。根据文章第一段前三句“With the development of computers, we can quickly type beautiful Chinese characters through them.So people write less and less by hand.What's worse, students are paying little attention to handwriting.”可知,随着电脑的发展,人们通过电脑可以快速打出漂亮的汉字,因此人们用手写字的情况越来越少,更糟糕的是,学生们也不重视手写。故选C。
( D )2.How many students are not good at handwriting according to the passage
A.17% of the students. B.28% of the students.
C.55% of the students. D.83% of the students.
解析:2.数字计算题。根据文章的调查图表可以看出,书写好的学生占17%,因此不擅长书写的学生包括了写得一般和写得差的学生,共占83%。故选D。
D
( B )3.What does the writer think of the handwriting
A.Handwriting is a traditional virtue of the Chinese nation.
B.Handwriting is needed and is important in our daily life.
C.It can be easy to have good handwriting with an expensive pen.
D.We should spend a lot of time practicing handwriting every day.
B
解析:3.细节理解题。根据第三段第一句“Actually, handwriting is necessary and important because we need it in our daily life.” 可知,作者认为书写在我们日常生活中是有必要且重要的。故选B。
( D )4.What is the purpose of this passage
A.To advise students to practice writing through computers.
B.To introduce the reasons why students don't like handwriting.
C.To tell people the number of students with good handwriting.
D.To give some advice on how to improve students' handwriting.
解析:4.主旨大意题。本文描述了学生书写的情况及原因,并给出了建议。因此这篇文章的主要目的是为了给学生们提出书写建议。故选D。
D
( C )5.Which part of a newspaper is the passage most probably from
A.Travelling. B.Science.
C.Education. D.Sports.
解析:5.推理判断题。本文讲述了学生们书写的情况及原因,并给出相应建议。因此最可能出自一份报纸中的教育板块。故选C。
C
短文大意:本文是一篇调查报告。讲述了学生们书写的情况及原因,并给出相应建议。
三、阅读理解C(本大题共5小题,每小题2分,共10分)
配对阅读。左栏是五位学生的职业梦想,右栏是一些帮助实现职业梦想的兴趣班的介绍。请为每位学生选择合适的兴趣班。
( F )1.Diana is a 14 year old girl.She lives in the city.She has a talent for dancing.She always says dancing makes her happy.She is going to be a famous dancer when she grows up. ( B )2.Bruce is in Class 3, Grade 8.He is strong.He is going to be a basketball star when he grows tall enough. ( D )3.Julia is a quiet girl.She is good at drawing people and animals.She wants to be an artist in the future. ( G )4.Ted is 15 years old.He likes the sea.He is going to be a diver(潜水员) who can swim in the sea and sing to the fish. ( A )5.Mark is from an American middle school.He likes plants.He enjoys planting and watering plants.He is going to be a gardener. A.You can have classes in Mr.Smith's big garden.You can not only enjoy the beautiful flowers, but also learn how to grow different flowers.
B.This is a basketball class! We have three basketball courts(球场).We have different groups for people of different ages.Our coaches are very skillful.Join us!
C.Everyone likes to eat delicious food, but can you cook Come to our class! There are excellent cooks who will teach you how to cook Chinese food and Western food.
D.If you want to learn to draw, our class is a good choice.We have many experienced teachers in drawing.You can learn a lot through their guidance(指导).Your drawing level will be improved soon.
E.Welcome to our body building class! We have a lot of exercise machines for you to choose from.We also have some professional coaches.
F.Welcome to our dance class! Our famous dance teacher, Mrs.White, is good at all kinds of dances.She is kind and loves her students.
G.We have a big swimming pool.The water in the swimming pool is clean.You can learn lots of swimming and diving skills here.Please join us!
F
B
D
G
A
( F )1.Diana is a 14 year old girl.She lives in the city.She has a talent for dancing.She always says dancing makes her happy.She is going to be a famous dancer when she grows up.
( B )2.Bruce is in Class 3, Grade 8.He is strong.He is going to be a basketball star when he grows tall enough.
( D )3.Julia is a quiet girl.She is good at drawing people and animals.She wants to be an artist in the future.
F
B
D
( G )4.Ted is 15 years old.He likes the sea.He is going to be a diver(潜水员) who can swim in the sea and sing to the fish.
( A )5.Mark is from an American middle school.He likes plants.He enjoys planting and watering plants.He is going to be a gardener.
G
A
A.You can have classes in Mr.Smith's big garden.You can not only enjoy the beautiful flowers, but also learn how to grow different flowers.
B.This is a basketball class! We have three basketball courts(球场).We have different groups for people of different ages.Our coaches are very skillful.Join us!
C.Everyone likes to eat delicious food, but can you cook Come to our class! There are excellent cooks who will teach you how to cook Chinese food and Western food.
D.If you want to learn to draw, our class is a good choice.We have many experienced teachers in drawing.You can learn a lot through their guidance(指导).Your drawing level will be improved soon.
E.Welcome to our body building class! We have a lot of exercise machines for you to choose from.We also have some professional coaches.
F.Welcome to our dance class! Our famous dance teacher, Mrs.White, is good at all kinds of dances.She is kind and loves her students.
G.We have a big swimming pool.The water in the swimming pool is clean.You can learn lots of swimming and diving skills here.Please join us!