(共28张PPT)
模块二 人与社会 极速提分小卷十三
(语法选择+阅读理解A+阅读理解C)
分值:30分 限时:20分钟 得分:
一、语法选择(本大题共10小题,每小题1分,共10分)
It is normal for you to see your parents every day. 1 for Shen Cong, a 16 year old boy in Guangdong, the last time he saw his parents was a long time ago.Shen Cong went missing 2 than 15 years ago, and was just reunited with(与……重聚) his birthparents.
( A )1.A.But B.And C.Or
( B )2.A.much B.more C.most
A
B
解析:1.考查连词。上句说每天见到父母很正常,下句说对申聪来说上次见父母是很久之前的事。根据语境可知上下句是转折关系,用But。故选A。
解析:2.考查形容词的比较等级。根据than可知用形容词比较级。故选B。
Seeing his birthparents, Shen Cong is 3 .“I hope my son can live a normal life like other children in the future,” Shen Junliang, Shen Cong's father, said.
( B )3.A.cheer B.cheerful C.cheerfully
B
解析:3.考查词性辨析。空格在be动词is后,应该用形容词形式。故选B。
According to the police, in early 2005, two men broke into Shen Junliang's house and 4 away his 11 month old son after tying up his wife while the father was away.The boy 5 for 13, 000 yuan.
( A )4.A.took B.is taking C.will take
( C )5.A.is sold B.is selling C.was sold
A
C
解析:4.考查动词的时态。根据时间状语in early 2005可知用一般过去时。故选A。
解析:5.考查被动语态。这个男孩是被卖掉的,且这里是过去的事情,故用一般过去时的被动语态。故选C。
Shen Junliang and his wife left their jobs after their son was abducted(拐卖).But they failed 6 him after traveling to Guangzhou, Shenzhen, Zhuhai, Foshan, Zhongshan and other major cities in Guangdong over the years.In January, 7 police found Shen Cong in Meizhou, Guangdong.
( B )6.A.find B.to find C.finding
( C )7.A.a B.an C.the
B
C
解析:6.考查动词不定式。fail to do sth.没能做成某事。故选B。
解析:7.考查冠词。the police警方。故选C。
Shen Cong was one of the nine children who were abducted by a woman known 8 “Aunt Mei” between 2003 and 2005.So far, three 9 , including Shen Cong, have been found.
( A )8.A.as B.for C.with
( B )9.A.child B.children C.child's
A
B
解析:8.考查介词。be known as作为……而出名。故选A。
解析:9.考查名词。可数名词child前有数词three修饰,故用其复数形式。故选B。
It is estimated(估计) that 70, 000 children go missing in China every year.However, only a very small number of children are found and reunited with 10 families.
( C )10.A.they B.them C.their
C
解析:10.考查代词。名词families前用形容词性物主代词。故选C。
短文大意:本文主要讲述了申聪被诱拐15年后才与父母团聚的经历,并说明了在中国拐卖儿童情况的严峻性。
二、阅读理解A(本大题共5小题,每小题2分,共10分)
To help players perform better in the World Cup, people have been improving the match balls for years.Let's check out some famous World Cup balls.
Telstar (1970): It was the first ball to appear on live broadcast(直播).It was made with a black and white pattern so that it could be seen on black and white televisions.
Tango Espana (1982): It was the first ball with water resistant(防水的) qualities.It was also the last ball made of real leather(真皮).
Azteca (1986): It was the first ball to include designs inspired by the host nation — Mexico.
Tricolore (1998): The Tricolore was the first World Cup ball that has many colors.The colors came from the national flag of the host nation — France.
Teamgeist (2006): It was the first ball to change from the 32 panels(拼块) introduced in 1970.It had just 14 panels.
Al Rihla (2022): It is a new ball made for the FIFA World Cup in Qatar in 2022.It has been widely believed that the “Al Rihla” will be the fastest ball ever used in a soccer competition.It has a new 20 piece panel shape with bright colors of red and blue.Al Rihla is good for the environment because it used only water based inks(墨水) and glues.
( C )1.What was the first World Cup ball that has many colors
A.Telstar. B.Tango Espana.
C.Tricolore. D.Teamgeist.
解析:1.细节理解题。根据文中“The Tricolore was the first World Cup ball that has many colors.”可知,Tricolore是世界杯上第一个有多种颜色的球。故选C。
C
( C )2.Where was the 2022 FIFA World Cup held
A.In Arabia. B.In Mexico.
C.In Qatar. D.In France.
解析:2.推理判断题。根据文中“Al Rihla (2022): It is a new ball made for the FIFA World Cup in Qatar in 2022.” Al Rihla是为2022年在卡塔尔举行的国际足联世界杯制作的新球;可知,2022年国际足联世界杯在卡塔尔举行。故选C。
C
( D )3.What can we know about Al Rihla
A.It has 14 panels.
B.It is the first World Cup ball.
C.It is white and black.
D.It is environmentally friendly.
解析:3.推理判断题。根据文中“Al Rihla is good for the environment because it used only water based inks and glues.”可知Al Rihla对环境有好处,因为它只使用水性墨水和胶水,因此Al Rihla是最环保的。故选D。
D
( A )4.What can we learn from the passage
A.Telstar could be seen on live broadcast.
B.Tango Espana was the fastest ball.
C.The 1986 World Cup was held in France.
D.Teamgeist was first used in 1970.
解析:4.推理判断题。根据文中“Telstar (1970): It was the first ball to appear on live broadcast”可知Telstar是第一个出现在直播中的球,因此选项A“可以在直播中看到Telstar”描述正确。故选A。
A
( B )5.What's the purpose of the passage
A.To call on people to play football together.
B.To introduce famous World Cup balls.
C.To invite people to watch the World Cup.
D.To show the importance of the World Cup.
解析:5.主旨大意题。本文介绍了世界杯足球赛的比赛用球,因此选项B“介绍著名的世界杯足球”符合本文大意。故选B。
B
短文大意:本文介绍了世界杯足球赛的比赛用球。为了让球员在世界杯上表现得更好,多年来人们一直在改进比赛用球。
三、阅读理解C(本大题共5小题,每小题2分,共10分)
配对阅读。左栏是五个人的假期计划,右栏是七个活动的介绍。请为每个人推荐一个合适的活动。
( G )1.Lucas likes dancing but he can't dance very well.He hopes to learn to dance in the holiday. ( C )2.Yu Mei is in Grade 8 at a middle school in Guangdong.She plans to improve her English during the holiday. ( E )3.Jenny would like to work as a volunteer to help others.She thinks it will make her holiday meaningful. ( F )4.Mr.Zhang is a history teacher but he is interested in English.He thinks it is a useful tool and wants to improve his English and make friends with foreigners. ( A )5.Paul travels with his parents during the holiday every year.He has taken many pictures of different kinds of birds and he wants to add some more. A.Bring your drinks and food for this walk in a beautiful area of the Blue Mountains.Many wild animals live in this area, including many birds that can't be seen in other places.This is a great walk for bird lovers.
B.This trip will include most of the beautiful places in Dali.There are plenty of historical stories, pleasant weather, fresh air and different kinds of natural plants.
C.Our camp is at the City College of New York.We offer English learners who are between twelve and eighteen years old from all over the world the chance to improve their English language skills.
D.Here you will find different kinds of fishes and even some kinds of sharks.You will feel you are in the sea but of course this is not true.If you like fish, I suggest that you pay a visit to it.
E.Maybe you want to help others but don't know what to do.Then Volunteer Project will help you.Here you will get the best idea of volunteering and get some volunteer work to do.
F.Do you want to improve your English Do you want to practice your English with native speakers If yes, join Dream Corner in the City Park! But remember it is for adults only.
G.Welcome to Red Bird Club! We have great teachers and lessons for you if you like dancing and want to show off your cool dance at parties.Join us and make your dream come true.
G
C
E
F
A
( G )1.Lucas likes dancing but he can't dance very well.He hopes to learn to dance in the holiday.
( C )2.Yu Mei is in Grade 8 at a middle school in Guangdong. She plans to improve her English during the holiday.
( E )3.Jenny would like to work as a volunteer to help others.She thinks it will make her holiday meaningful.
( F )4.Mr.Zhang is a history teacher but he is interested in English.He thinks it is a useful tool and wants to improve his English and make friends with foreigners.
( A )5.Paul travels with his parents during the holiday every year.He has taken many pictures of different kinds of birds and he wants to add some more.
G
C
E
F
A
A.Bring your drinks and food for this walk in a beautiful area of the Blue Mountains.Many wild animals live in this area, including many birds that can't be seen in other places.This is a great walk for bird lovers.
B.This trip will include most of the beautiful places in Dali.There are plenty of historical stories, pleasant weather, fresh air and different kinds of natural plants.
C.Our camp is at the City College of New York.We offer English learners who are between twelve and eighteen years old from all over the world the chance to improve their English language skills.
D.Here you will find different kinds of fishes and even some kinds of sharks.You will feel you are in the sea but of course this is not true.If you like fish, I suggest that you pay a visit to it.
E.Maybe you want to help others but don't know what to do.Then Volunteer Project will help you.Here you will get the best idea of volunteering and get some volunteer work to do.
F.Do you want to improve your English Do you want to practice your English with native speakers If yes, join Dream Corner in the City Park! But remember it is for adults only.
G.Welcome to Red Bird Club! We have great teachers and lessons for you if you like dancing and want to show off your cool dance at parties.Join us and make your dream come true.