2023年中考英语复习模块二 人与社会 极速提分小卷十二课件(共29张PPT)

文档属性

名称 2023年中考英语复习模块二 人与社会 极速提分小卷十二课件(共29张PPT)
格式 pptx
文件大小 297.8KB
资源类型 教案
版本资源 人教新目标(Go for it)版
科目 英语
更新时间 2023-06-07 08:03:17

图片预览

文档简介

(共29张PPT)
模块二 人与社会 极速提分小卷十二
(完形填空+短文填空+回答问题)
分值:35分   限时:20分钟  得分:   
一、完形填空(本大题共10小题,每小题1分,共10分)
Have you ever seen the film Song of Spring It's about a mother who 1 her daughter who has got Alzheimer's(阿尔茨海默症).It's said that over 10 million people in China have Alzheimer's. 
( A )1.A.looks after B.looks like
C.looks for D.looks up
A
解析:1.根据常识可知患病了需要照顾,故选look after。故选A。
Eighty year old Li Xinsheng 2 remembers the day her husband was told to have Alzheimer's.The retired(退休的) teacher says, “That was my husband's birthday.We had fish at a restaurant, and he 3 taking one back home.When we got home 15 minutes later, he asked me what was in the takeout box and where I got it.When I told him, he looked at the box and said he
( C )2.A.proudly B.quietly C.clearly D.quickly
( B )3.A.challenged B.suggested C.realized D.celebrated
C
B
解析:2.根据下文的具体描述,可知李对那天记忆深刻,记得很清晰,故选C。
解析:3.句意:……他建议带一条回家。根据taking可知用suggested。故选B。
couldn't 4 anything about it.I was 5 .I realized there was something wrong with him.The next day, I took him to the hospital for 6 .It was Alzheimer's.”
( D )4.A.manage B.continue C.agree D.remember
D
( B )5.A.pleased B.shocked
C.bored D.interested
( D )6.A.filling B.joining C.sharing D.testing
B
D
解析:4.根据常识可知,患阿尔茨海默症会记不清事实,故选D。
解析:5.根据常识可知,当发现对方患病时,第一反应肯定是震惊的。故选B。
解析:6.根据常识可知,去医院肯定是要做检查,即testing。故选D。
The couple recently attended Time to Dance.The project provides dance classes for people with Alzheimer's, and also for those who look after them.
Dance teacher Li Rumeng, whose grandma also had Alzheimer's, has 7 such dance to help slow down her grandma's
( D )7.A.given up B.stood up
C.got up D.taken up
D
解析:7.句意:舞蹈老师李瑞蒙开始从事这种舞蹈来帮助她的奶奶减缓病情,而她的奶奶也患阿尔茨海默症。take up开始从事,符合语境。故选D。
disease.When preparing for the 8 , she tried playing music at home and doing a few warm up exercises with her grandma and then created some dance 9 .She says her grandma always looks very 10 when they dance together.
( A )8.A.project B.promise C.mistake D.difference
A
( B )9.A.marks B.moves
C.wishes D.decisions
( B )10.A.sad B.relaxed C.tired D.worried
B
B
解析:8.根据上段“The project provides dance classes”可知此处指project。故选A。
解析:9.根据语境可知此处指舞蹈动作,故选moves。故选B。
解析:10.根据常识可知,这个舞蹈肯定是对人有正向的影响,所以选relaxed。故选B。
短文大意:本文讲述了中国有很多人患阿尔茨海默症,并介绍了Time to Dance这个项目,它为阿尔茨海默症患者以及照顾他们的人提供舞蹈课程。
二、短文填空(本大题共10小题,每小题1.5分,共15分)
Many of us dream we would have longer weekends, but for about 18,000 students in Colorado, that dream has come 1. true  .Some schools in this area have made their students study for four days each week — from Tuesday to 2. Friday  .
Although the students can have 3. fewer school days than before, they will have to sit for longer hours each day to work more for the hours they've lost.
true 
Friday 
fewer
解析:1.true 考查形容词。“come true”意为“实现;成为现实”,根据句意:在科罗拉多州,这个梦想已经成为了现实。故填true。
解析:2.Friday 考查名词。根据本句“…students study for four days each week…”可知,学生们每周上学四天,从周二至周五。故填Friday。
解析:3.fewer 考查形容词比较等级。根据上文可知,学生们上学的日子比之前少了,days为可数名词复数,句中有than,用比较级。故填fewer。
The decision wasn't 4. made just to give students more days off.It has other purposes as well.For example, millions of money is saved by not offering school buses on Mondays 5. and spending less on electricity and water.That means a lot to the schools.However, many other people think 6. differently .Not
made
and
differently
解析:4.made 考查动词。“make a decision”意为“做决定”,此处考查被动语态,故填made。
解析:5.and 考查连词。根据句意“周一不提供校车,水电也用得更少,学校可节约上百万的钱”可知,此处为并列关系。故填and。
解析:6.differently 考查副词。根据上句“这对于学校意义很大”和下句“并不是每个人都对此变化感到开心”可知,一些人对此想法不一样。故填differently。
everyone is happy with this change.Parents may have to 7. pay more for this change, because many of them will have to stay at home with their kids now.And if they go to work, they will need help to keep their children safe 8. at home because danger is everywhere.
pay
at
解析:7.pay 考查动词。“pay… for…”意为“为……付出……”。本句意为:父母们可能为这个变化付出更多。故填pay。
解析:8.at 考查介词。根据句意“父母如果去上班,他们就需要保证孩子们在家的安全”,故填at。
Some schools in the countryside are enjoying the change.They said that more teachers from the cities wanted to teach there after the change.But it's not sure 9. if/whether the change will have a good influence on students' school performance.However, the students are excited and have more fun both on 10. weekdays and weekends.
if/whether
weekdays
解析:9.if/whether 考查宾语从句。本句意为:但是不确定这个改变对孩子们的学业是否有好的影响。故填if或whether。
解析:10.weekdays 考查名词。此处为并列关系,意思为:学生们很激动并且在周内和周末都有更多的乐趣。故填weekdays。
短文大意:本文是一篇说明文。主要讲述了科罗拉多州实行每周上课四天的情况。
三、回答问题(本大题共5小题,每小题2分,共10分)
In summer, it's common on the street to see many Chinese women holding umbrellas to protect themselves from the sun.But when Amy, an exchange student in Beijing from the US, first saw this, she found it strange.She wrote on her blog(博客), “Unlike Chinese women, American women prefer to put on their tank tops(背心) and sunglasses during summer.”
This may be caused by the different standards of beauty between the US and China.Many Americans don't want white skin.They would rather be tanned(晒黑).Amy also wrote, “Having darker skin is very popular in the US.”
Why do they like tanned skin Michelle Louis reported in her research, “The process of tanning can help make people's skin smooth and hide marks.” She further explained, “Tans make people's skin appear healthier and make them appear thinner than when they have pale skin.”
On Amy's blog, she also gave two examples: Some women in the US carried umbrellas around trying to keep their white skin 150 years ago; During the Tang Dynasty in China, heavy women were thought beautiful.But now, Chinese women prefer to be thin.
In a word, different standards of beauty should be respected.People may grow up with only one idea of what beauty is, but it doesn't mean that it's the most correct or the best idea.
1.What do American women like to wear during summer
 They like to wear tank tops and sunglasses  during summer 
2.Are the standards of beauty between the US and China the same or different according to the passage
 They are different. 
They like to wear tank tops and sunglasses
(during
Summer). 
They are different. 
3.In Michelle Louis' opinion, why do many Americans prefer tanned skin to pale skin
 Because tanned skin can look smooth and healthier and hide marks and make people appear thinner. 
4.When did American women carry umbrellas around trying to keep their white skin
 150 years ago. 
 Because tanned skin can look smooth and healthier and hide marks and make people appear thinner. 
150 years ago. 
5.What does the writer want to tell us
 Different standards of beauty should be respected./We should respect different standards of beauty. 
 Different standards of beauty should be respected./We should respect different standards of beauty. 
短文大意:本文是一篇议论文,通过介绍中国人和美国人对于白肤色和黑肤色哪个更美的不同看法来阐述一个观点:对美的定义会因人、因地、因时间而异,但它没必要有标准答案,不同的美都应该得到尊重。
同课章节目录