2023年中考英语复习模块一 人与自我 极速提分小卷二课件(共34张PPT)

文档属性

名称 2023年中考英语复习模块一 人与自我 极速提分小卷二课件(共34张PPT)
格式 pptx
文件大小 309.6KB
资源类型 教案
版本资源 人教新目标(Go for it)版
科目 英语
更新时间 2023-06-07 10:38:12

图片预览

文档简介

(共34张PPT)
模块一 人与自我 极速提分小卷二
(完形填空+阅读理解B+短文填空)
分值:35分   限时:20分钟  得分:   
一、完形填空(本大题共10小题,每小题1分,共10分)
Reggie was born deaf.He was well known to everyone in town, and they all loved him.However, he 1 seemed to be treated differently from everyone else.
People acted like he was unable to 2 them, as if he was a baby.
( C )1.A.seldom B.never C.always D.once
( D )2.A.know B.believe C.encourage D.understand
C
D
解析:1.根据“Reggie was born deaf”可知,他生来就是聋子,所以总是会被别人区别对待,故选C。
解析:2.根据“as if he was a baby”可知,像一个婴儿一样无法理解他们的话,故选D。
His friend Michael didn't like this.He decided that things had to be 3 .Michael's father was the town's leader and Michael 4 to persuade(说服) him that this year they should offer one day as the festival to deaf people.During that whole day everyone would have to wear earplugs(耳塞).
( B )3.A.repeated B.changed C.checked D.prepared
( B )4.A.continued B.tried C.helped D.learned
B
B
解析:3.根据“His friend Michael didn't like this”可知,Michael不喜欢这样,所以想改变,故选B。
解析:4.根据“to persuade him that this year they should offer one day as the festival to deaf people”可知,他试图说服父亲要为聋人提供一个节日,故选B。
People liked the 5 .When the day arrived, everyone wore earplugs.As the hours passed, people knew more and more clearly about how 6 life was when they couldn't hear anything.
( C )5.A.excuse B.course
C.idea D.game
( A )6.A.difficult B.long
C.serious D.short
C
A
解析:5.根据“When the day arrived, everyone wore earplugs”可知,有了这个节日,也就说明人们喜欢Michael提出的这个想法,故选C。
解析:6.根据常识可知,当什么都听不见时,生活很艰难,故选A。
On that day, Reggie could be treated just like any other boy, and people saw Reggie had a bright mind.Using his usual 7 , Reggie was the one who could communicate best with everyone.This meant that people paid more attention to what he was expressing, and they were 8 by his intelligence and his
( C )7.A.telephones B.words
C.movements D.tools
( D )8.A.compared B.excited C.scared D.surprised
C
D
解析:7.Reggie是聋人,所以平常用一些手势和人们沟通,故选C。
解析:8.一个聋人这么聪明且有能力找到方法去解决几乎所有问题,这是令人感到惊讶的,故选D。
ability to find ways to deal with almost every problem.They 9 that he had always been like that, and that in normal life all Reggie needed was a little more time than others to communicate.That was the only 10 .
( C )9.A.reviewed B.reported
C.realized D.remembered
( D )10.A.reason B.result
C.goal D.difference
C
D
解析:9.句意:他们意识到Reggie一直都是这样,在正常生活中,Reggie所需要的只是比其他人多一点时间来交流。意识到(realize)符合语境,故选C。
解析:10.Reggie作为一个聋人,与他人唯一的差别就是需要多一点点的时间来交流,故选D。
短文大意:本文主要讲述了一位聋人在朋友的帮助下,让人们认识到聋人跟其他正常的孩子没什么差别,只是需要多一点的时间去交流。
二、阅读理解B(本大题共5小题,每小题2分,共10分)
Will this year's gift money from your parents and grandparents be the most that you've ever had?Unless you plan to save it all, you've got to think carefully about how to spend it wisely.
“Once, I wanted to swim.I spent 2,000 yuan and registered(报名) for a swimming class,” said 12 year old Wang Yue from Wuxi in Jiangsu Province.“Later I lost interest in swimming and only went to a few classes.I feel regretful.”
It can be difficult to keep your money in your wallet when shopping.Everything is packaged to catch your eyes.And there are advertisements designed to push you into purchasing.But if you ask yourself a few questions, you may save your money: Do I really need it   , do I really want to buy it If I buy now, do I have enough money for other things I might need later Could I find it cheaper somewhere else
After answering these questions, will you still buy it Probably not.Good questions will help you keep a cool head when you suddenly want something.If you really like it but can't decide now, ask your parents for help.Tell them what you will do with it.Listen to their ideas.
Don't ever spend your savings without thinking carefully.If there's a first time, there will be a second and a third.Your money will be gone before you know it.If there's something that you think you like a lot, stop, look again and think twice.
( B )1.What did Wang Yue regret doing
A.He spent the most gift money he's ever had.
B.He spent 2,000 yuan on a swimming class.
C.He had interest in swimming.
D.He went to swimming classes many times.
解析:1.细节理解题。根据第二段“Once, I wanted to swim.I spent 2,000 yuan and registered for a swimming class”可知王悦为游泳课花费了2,000元钱,故选B。
B
( D )2.What does the underlined word “purchasing” in Paragraph 3 mean
A.Leaving. B.Dreaming.
C.Selling. D.Buying.
解析:2.词义猜测题。根据本段第一句“It can be difficult to keep your money in your wallet when shopping.”可知,本段是讲述购物时忍不住花钱的情况;又由句意可知,此处是讲有些广告会促使你买东西。故选D。
D
( A )3.Which of the following is the best to fill in the blank in Paragraph 3
A.If I don't need it B.Because I don't need it
C.But I don't need it D.After I don't need it
解析:3.推理判断题。根据后句“If I buy now, do I have enough money for other things I might need later?”可知此处应是条件状语从句,所以推断应是“如果我不需要它,我真的想要买它吗”符合语境,故选A。
A
( D )4.Why is it difficult to keep a cool head when shopping
A.Because you have so much money to spend.
B.Because everything is attractive and cheap.
C.Because you don't need to save money.
D.Because advertisements lead people to buy things.
D
解析:4.细节理解题。根据第三段第二句和第三句“Everything is packaged to catch your eyes.And there are advertisements designed to push you into purchasing.”可知商品的包装和精心设计的广告吸引着人们去买东西,故选D。
( C )5.What's the purpose of this passage
A.To explain why it is difficult to save money when shopping.
B.To tell us about Wang Yue's experience.
C.To advise us to think carefully and spend money wisely.
D.To tell us the best ways to save money in the future.
C
解析:5.主旨大意题。根据第一段“Unless you plan to save it all, you've got to think carefully about how to spend it wisely.”以及全文可知文章主要是为了告诉孩子们如何明智地、谨慎地花钱,故选C。
短文大意:本文是一篇说明文。文章告诉孩子们应该理智地使用长辈们给的新年压岁钱,并就如何理智地使用压岁钱提出了建议。
三、短文填空(本大题共10小题,每小题1.5分,共15分)
Liu Xiaosheng has been teaching children English for free six days a week for a long time.
Before he retired(退休), Liu was a foreign language teacher in Chongqing.In 2012, he brought his family to Guizhou to 1. spend the summer holiday.
spend
解析:1.spend 考查动词。根据常识可知此处表示“度过暑假”,故用spend。
One evening, he saw a neighbor's child learning English.And he heard many 2. mistakes when the child was reading.As a teacher, he knew 3. how important correct pronunciation was when learning the language and he began to correct the child.
mistakes
how
解析:2.mistakes 考查名词。根据下文中“he began to correct the child”可知,这个孩子读英语时有很多错误,即mistakes。
解析:3.how 考查宾语从句。knew后是宾语从句,从句不缺少成分,且表示强调,意为“多么重要”,故填how。
4.  In this way, Liu began his teaching in the village.At first, Liu taught in his living room, 5. and then moved into the hallway for more space.But soon, the hallway was filled with students.One villager offered his farm to use as a classroom, and some villagers used their money to 6. buy desks, chairs, and a blackboard.
In
and
buy
解析:4.In 考查介词。 in this way以这种方式。
解析:5.and 考查连词。前后两句是顺承关系,故填and。
解析:6.buy 考查动词。根据常识可知用钱是买东西,故填buy。
Later, as the number of students grew, Liu set up a classroom in the yard of a villager's house.And as a result, he is now well 7. known as the “yard teacher”.
So far, over 100 local students have attended the classes.Many of 8. them have entered universities.
known
them
解析:7.known 考查动词。 be well known as作为……而出名。
解析:8.them 考查代词。根据上下文可知,此处指这些学生中的很多人被大学录取,空格指代local students,故用them代替。
Some villagers once tried to pay money or give him gifts to express their 9. thanks  , but he refused.He said that teaching had become a part of his life, and he did it for 10. neither fame nor money.
thanks 
neither
解析:9.thanks 考查名词。根据上下文可知,此处表示“表达感谢”,即thanks。
解析:10.neither 考查副词。neither… nor…既不……也不……。
短文大意:本文讲述了一位重庆的高校语言老师给贵州农村孩子们免费上英语课的事情。
同课章节目录