2023年中考英语复习模块二 人与社会 极速提分小卷九课件(共26张PPT)

文档属性

名称 2023年中考英语复习模块二 人与社会 极速提分小卷九课件(共26张PPT)
格式 pptx
文件大小 404.1KB
资源类型 教案
版本资源 人教新目标(Go for it)版
科目 英语
更新时间 2023-06-07 10:39:12

图片预览

文档简介

(共26张PPT)
模块二 人与社会 极速提分小卷九
(完形填空+短文填空+回答问题)
分值:35分   限时:20分钟  得分:   
一、完形填空(本大题共10小题,每小题1分,共10分)
China was once known as the “Bicycle Kingdom”.Now, a young American man living in Beijing is using his talent and pieces of 1 to bring back people's love for the bicycle.
( B )1.A.paper B.bamboo C.wood D.steel
B
解析:1.根据第三段“After three months of research, David made his first bamboo bicycle.”可知,他用竹子制造自行车,空处指竹片。故选B。
The American man, David Wang, has lived in Beijing for over six years and he loves the city's ancient hutongs.He 2 that old and broken bicycles were thrown everywhere in hutongs.“Beijing is becoming a big graveyard(坟场) of bicycles,” David said.He started 3 in different hutongs, getting the old and broken bicycles and “saving” them.
( A )2.A.noticed B.required C.suggested D.wondered
( C )3.A.looking upB.waking upC.showing upD.setting up
A
C
解析:2.根据“old and broken bicycles were thrown everywhere in hutongs.”可知,这里是说大卫注意到这种状况。故选A。
解析:3.句意:他开始出现在不同的胡同里,找到破旧自行车并“拯救”它们。根据语境可知,他在各个胡同里出现,去找自行车。故选C。
Then one day he found a bicycle which couldn't be “saved” in 4 ways.It made him begin thinking of better 5 to replace the frame(框架).Later, bamboo came to his 6 .After three months of research, David made his first bamboo bicycle.It was 7 ! Many people showed interest in it.
( D )4.A.strong B.wrong C.different D.usual
D
( D )5.A.places B.times C.workers D.materials
( B )6.A.brain B.mind C.heart D.thought
( C )7.A.unfashionableB.ancientC.amazing D.impossible
D
B
C
解析:4.根据下文“It made him begin thinking of better… to replace the frame.”可知,用平时的方法不能拯救这辆自行车。故选D。
解析:5.根据下文“bamboo came to his… ”可知,竹子是一种材料。故选D。
解析:6.come to one's mind表示“某人想起……”,固定短语。故选B。
解析:7.根据下文“Many people showed interest in it.”可知,很多人感兴趣,说明这辆竹子自行车很棒,令人感到惊奇。故选C。
Two years ago, David opened the bamboo bicycles Beijing workshop in Liangjia Hutong.The bicycles he makes aren't 8 — they are just to encourage people's love of cycling again.
( A )8.A.for sale B.on purpose
C.in need D.in public
A
解析:8.根据下文“they are just to encourage people's love of cycling again”可知,他制造的自行车不是用来出售的。故选A。
“Bicycles are often 9 as a low end(低端的) means of transport,” David said.“I want to make a 10 .We are not just teaching people to make their own bicycles out of bamboo, but we are encouraging a lifestyle and culture that express our hope for a city.”
( D )9.A.invented B.warned
C.controlled D.regarded
( D )10.A.survey B.mistake
C.promise D.difference
D
D
解析:9.句意:自行车经常被认为是一种低端的交通工具。 be regarded as被认为是。故选D。
解析:10.短语make a difference表示“产生作用,发挥影响”。故选D。
短文大意:本文主要讲述了大卫在北京用竹子制造自行车的故事,以此鼓励居住在北京的人们重新热爱自行车。
二、短文填空(本大题共10小题,每小题1.5分,共15分)
Are you interested in world records Do you want to know 1. who is the oldest person in the world Or the largest cake?Or the heaviest newspaper?Well, if you do, you can find all the 2. answers from an amazing book: the Guinness Book of World Records《吉尼斯世界纪录大全》.
who
answers
解析:1.who 考查宾语从句。 know后面是宾语从句,从句缺少表语,且指人,故填who。
解析:2.answers 考查名词。上文提到两个问题,所以此处指问题的答案,故填answers。
The idea for this book started from an argument.One day when some birds flew across the sky, Hugh Beaver said to his friends they were the fastest birds in the world.Nobody 3. agreed with him.He made a bet(打赌) with his friends.The next day, he tried to solve the problem 4. by reading some books in a library.5. However  , he found out that none of the books had the information he needed.He lost the bet, but 6. came up with a good idea: If his company could 7. publish such a book with all the world records, he was sure that he could make a lot of money.
agreed
by
However 
came
publish
解析:3.agreed 考查动词。agree with同意,且此处表示过去的动作,故填agreed。
解析:4.by 考查介词。by doing sth.通过做某事。
解析:5.However 考查副词。根据上下文可知,此处表示转折,且空格后有逗号,故填However。
解析:6.came 考查动词。come up with an idea想出一个主意,且这里是过去的动作,故填came。
解析:7.publish 考查动词。 根据上下文可知,此处表示“出版图书”,故填publish。
Everything was hard in the beginning.Beaver had great 8. difficulty/trouble in collecting the unusual records.But when the first Guinness Book came 9. out in 1995, it sold like hot cakes.Today, the book is published throughout the world.Every year, a new book is published to 10. keep up with the changing records.It is one of the most popular books in the world now.
difficulty/trouble
out
keep
解析:8.difficulty/trouble 考查名词。have difficulty/trouble in doing sth.做某事有困难。
解析:9.out 考查副词。 come out出版。
解析:10.keep 考查动词。 keep up with跟上。
短文大意:本文主要介绍了《吉尼斯世界纪录大全》的历史。
三、回答问题(本大题共5小题,每小题2分,共10分)
There is one language that people use in every country in the world.People who use it are young and old, short and tall, thin and fat.It's almost everybody's second language.It's easy to understand, but you can't hear it.It's sign language.
Babies who can't talk can point at things.They're using sign language.Sign language can be useful in places that are very noisy and in places that are very quiet.You can talk to the people who are behind windows.And when you go swimming with your friends, you can have a “talk” under water!
Many years ago, a Frenchman wanted to help deaf people.He opened the first school for deaf people in Paris in 1760.And they learned sign language there.Teachers and doctors who wanted to help deaf people also went to Paris and had lessons.Then they taught sign language to their students.Soon there were schools for deaf people in other countries.
Today, in the United States, there are special TV news programs for deaf people.The news broadcaster(广播员) tells the news in sign language and the words appear on TV, too.
1.Who can use sign language in the world
 Almost everybody in the world  can use sign language
2.In which places can sign language be useful
 It can be useful in places that are very noisy and in places that are very quiet. 
Almost everybody in the world
(can use sign)
language 
 It can be useful in places that are very noisy and in places that are very quiet. 
3.Why did the Frenchman open the first school for deaf people
 Because he wanted to help them. 
4.What did leaf people learn in the school
 They learnt sign language. 
Because he wanted to help them. 
They learnt sign language. 
5.What does the following sign language mean
 I love you. 
短文大意:本文介绍了手语在生活中的广泛应用,同时介绍了第一所手语学校的成立和发展。
I love you. 
同课章节目录