(共36张PPT)
限时小卷(二)
(满分:55分 限时:40分钟 得分:______)
01
一
02
二
03
三
04
四
05
五
一、语法选择(2022凉山州改编)(10分)
In Mianning, Liangshan, the village doctor Ma Li is at the health center by herself.On the door is __1__ phone number.She is always on call as long as the villagers fall ill.
( )1.A.she B.her C.hers
B
When Ma Li arrived at the village for __2__ first time, she was completely shocked.As a doctor, she felt very sad to learn that women often died without getting medical care in time when they gave birth to children.It was just __3__ no hospital was nearby.So she made a decision to help them.
( )2.A.a B.an C.the
( )3.A.and B.because C.so
C
B
2.for the first time第一次。
3.根据上句“without getting medical care”可知,该妇女生孩子时死亡是因为附近没有医院。
Many years has passed, and Ma Li is still sticking to her work.Every day she sees __4__ least 10 patients, sometimes even 30 or 40.It may be many __5__ walk to a patient's home.( )4.A.at B.in C.on
( )5.A.hour B.hours' C.hour's
A
4.at least至少。
B
5.many hours' walk步行数小时。
It's dangerous __6__ on those mountain roads.It is not easy for a woman.People often ask if __7__afraid.Ma Li says she is a daughter of the mountains, and she has been used to living here.
( )6.A.walk B.to walk C.walking
( )7.A.she is B.was she C.is she
B
6.It's dangerous to do sth.做某事是危险的。
A
7.if引导的宾语从句用陈述句语序,根据前后句的时态可知应使用一般现在时。
Since a targeted poverty relief(精准扶贫) project was introduced to the village, governments __8__ efforts to develop the village and the results are great.There are lots of changes — a new health station __9__ in the village, a bridge across the river is standing over the river…
( )8.A.make B.made C.have made
( )9.A.is building B.was built C.was building
C
B
Ma Li is __10__ to see these changes.She will continue to be a village doctor in the mountains.She is a beautiful flower deeply grown in the mountains.
( )10.A.happy B.unhappy C.happiness
A
短文大意:本文介绍了大山的女儿马丽在贫困山区志愿行医的优秀事迹。
二、完形填空(2022湖州改编)(10分)
The tradition of tea drinking began in China thousands of years ago.It soon became ____1__ because it was healthy and gave people energy.Later, tea was brought to some __2__ in eastern Asia, such as Japan and Korea.Nowadays, Chinese tea has become a world drink.
( )1.A.terrible B.quiet C.popular D.simple
( )2.A.countries B.cities C.villages D.towns
C
1.根据后半句“because it was healthy and gave people energy”可知,喝茶很快变得流行起来。
2.根据后半句“such as Japan and Korea”可知,茶被带到了一些东亚国家。
A
Some of the world's tastiest teas __3__ in China.Oolong tea is one of the best and it has many different kinds.One of them has a light brown __4__ and tastes like honey.Another special kind has a heavier, burnt taste.
( )3.A.bring B.plant C.receive D.grow
( )4.A.smell B.color C.shape D.size
D
B
Perhaps the best way for beginners to enjoy tea is to __5__ traditional tea art performances which are held at tea houses and tea farms around the country.
( )5.A.take care of B.take part in
C.pay attention to D.make friends with
B
5.take part in traditional tea art performances参加传统茶艺表演。
Several steps are planned __6__ in each performance.First, heat the pots and tea cups with warm water.Then, put some tea leaves into the teapot.Next, pour hot water from a specific __7__.After that, make sure the tea is __8__ for a proper time.
( )6.A.carefully B.lazily C.luckily D.difficultly
( )7.A.weight B.width C.height D.length
( )8.A.examined B.boiled C.collected D.sold
A
7.结合选项,往茶里倒入热水要在一个特定的高度。
C
B
When the tea is ready, drinkers should smell it before taking a sip(一小口).It's __9__ to finish each cup in three small sips.The performance __10__ a chance to appreciate this valuable present from nature.
( )9.A.brave B.angry C.harmful D.polite
( )10.A.supports B.offers
C.recalls D.prepares
D
B
10.offer a chance to给……提供了一个机会。
短文大意:本文主要介绍了中国茶饮的发展,以及饮茶的步骤等。
三、阅读理解B(2022抚顺改编)(10分)
Mr.Ma is an old man with no kids.He lives alone and most of his friends and relatives live abroad.Wang Lei is a fruit seller nearby.They live in the same building.Once Mr.Ma fell down on the street, Wang Lei found him and sent the old man to the hospital in time.Wang Lei didn't leave until the old man recovered(康复).After the old man went back home, Wang Lei cared about the old man in daily life.When he knew more about the old man, he decided to live with him.Wang Lei and his family gave him good care.The old man felt happy.
Now the empty house is filled with warmth and happiness.The old man and Wang Lei's family live together.Other neighbors often hear their laughter.Mr.Ma regards Wang Lei as his own son and wants to provide something valuable for him.But it's inevitable for Wang Lei to refuse his thanks.All the people around them praise him for his kindness.
Mr.Ma says he's lucky enough to meet Wang Lei.He cares about the old man and the old man gives back love and care, too.Their love and kindness for each other are a good circle.
We hope that there are more warm hearted people like Wang Lei, so that love can make the world kind and bring warmth among people.
( )1.Who is Wang Lei
A.Mr.Ma's classmate. B.Mr.Ma's neighbor.
C.Mr.Ma's relative. D.Mr.Ma's doctor.
B
1.细节理解题。根据“Wang Lei is a fruit seller nearby.They live in the same building.”可知,王雷是马先生的邻居。
( )2.What do Wang Lei and his family do to help Mr.Ma
A.They phone the old man.
B.They give the old man gifts.
C.They live with the old man.
D.They save the old man's son.
C
2.细节理解题。根据“When he knew more about the old man, he decided to live with him.Wang Lei and his family gave him good care.”可知,王雷和他的家人与老人住在一起帮助他。
( )3.What does the underlined word “inevitable” mean
A.Certain. B.Active. C.Rude. D.Strange.
A
3.词义猜测题。根据前句“Mr.Ma regards Wang Lei as his own son and wants to provide something valuable for him.”可推知画线单词意为“必然发生的”。
( )4.How is Wang Lei
A.He is serious. B.He is careless.
C.He is rich. D.He is kind.
D
4.推理判断题。根据“When he knew more about the old man, he decided to live with him.Wang Lei and his family gave him good care.”可推知,王雷是个友善的人。
( )5.What can we know from the passage
A.The old man's relatives look after him.
B.The old man sells fruit near his home.
C.Wang Lei saved the old man many times.
D.Wang Lei cared for the old man in the hospital.
D
5.细节理解题。根据“Once Mr.Ma fell down on the street, Wang Lei found him and sent the old man to the hospital in time.Wang Lei didn't leave until the old man recovered.”可推知,D选项表述正确。
【短文大意】文章主要讲述了水果商王雷照顾孤寡老人马先生的故事。
四、阅读理解C(2022牡丹江改编)(10分)
配对阅读。左栏是五位学生梦想的介绍,右栏是七门课程的介绍。请为每位学生选择合适的课程。
( )1.Panos is a primary school student.He is crazy about ping pong.He is a big fan of Ma Long.He wants to be a ping pong star in the future. ( )2.Rafael is a clever boy.He is interested in science and physics.He expects to be a scientist like Tu Youyou to serve the country. ( )3.Billy is 15 years old.He enjoys cooking delicious food and he can't wait to learn to cook.His dream is to be a cook after graduation. ( )4.Diana is a 13 year old girl.She is talented in singing.She always says singing makes her happy.She is going to be a famous singer when she grows up. ( )5.Claire is a kind girl.She is good with kids.She volunteers in a village school now.She plans to be a teacher when she finishes college. A.Come to our sports center.We have patient trainers.We can offer you fantastic swimming and skating classes.Our center is clean and big.
B.Welcome to our singing class! Our famous singing teacher, Mrs.Black, is good at all kinds of music.She is nice and friendly to her students.
C.You can have classes in Mr.Brown's big laboratory.You can not only enjoy the wonderful experiments(实验), but also learn how things work.
D.If you want to learn teaching, our class is a good choice.We have many experienced teachers in teaching.Your teaching level will be improved quickly.
E.This is a ping pong class.We have two ping pong courts(球场).We have different groups for people of different ages.Our coaches are very skillful.Join us!
F.Everyone likes to eat delicious food, but can you cook Come to our class! There are great cooks who will teach you how to cook Chinese food and Western food.
G.It is a course which gives you a complete introduction to the development of Beijing Opera.You will know when it began and how it has developed through centuries.
E
C
F
B
D
( )1.Panos is a primary school student.He is crazy about ping pong.He is a big fan of Ma Long.He wants to be a ping pong star in the future.
( )2.Rafael is a clever boy.He is interested in science and physics.He expects to be a scientist like Tu Youyou to serve the country.
( )3.Billy is 15 years old.He enjoys cooking delicious food and he can't wait to learn to cook.His dream is to be a cook after graduation.
E
C
F
( )4.Diana is a 13 year old girl.She is talented in singing.She always says singing makes her happy.She is going to be a famous singer when she grows up.
( )5.Claire is a kind girl.She is good with kids.She volunteers in a village school now.She plans to be a teacher when she finishes college.
B
D
A.Come to our sports center.We have patient trainers.We can offer you fantastic swimming and skating classes.Our center is clean and big.
B.Welcome to our singing class! Our famous singing teacher, Mrs.Black, is good at all kinds of music.She is nice and friendly to her students.
C.You can have classes in Mr.Brown's big laboratory.You can not only enjoy the wonderful experiments(实验), but also learn how things work.
D.If you want to learn teaching, our class is a good choice.We have many experienced teachers in teaching.Your teaching level will be improved quickly.
E.This is a ping pong class.We have two ping pong courts(球场).We have different groups for people of different ages.Our coaches are very skillful.Join us!
F.Everyone likes to eat delicious food, but can you cook Come to our class! There are great cooks who will teach you how to cook Chinese food and Western food.
G.It is a course which gives you a complete introduction to the development of Beijing Opera.You will know when it began and how it has developed through centuries.
五、短文填空(2022衡阳改编)(15分)
It was snowy and dark on the last evening of the year. Many people were getting together in their warm homes. A poor little girl was still walking in the streets with no shoes. There were some matches 1.____________ her hand.
in
“Matches, matches!” the little girl cried in a low 2.____________. No one heard her when they were passing by. She didn't 3.____________ any matches and no one gave her a coin. The wind was 4.____________ strongly and the snow was falling down on her long hair. She felt cold and hungry.
voice
sell
blowing
2.后句提到路过的人都没有听到她的声音,因此这里指的是她的声音很小。in a low voice“低声地”。
3.根据第三段第二句可知,小女孩是在外面卖火柴。
Lights were shining from every window. But the little girl was 5.____________ to go home without selling one box of matches, because her father would beat her.
“Ah, a burning match may warm me up!” she thought. She lit three matches. When the 6.____________ were burning, she saw a warm stove, a delicious roast goose and a beautiful Christmas tree. 7.____________ all these disappeared when the flames(火焰) went out. Then she 8.____________ a fourth match. A kind old woman was standing there.
afraid
matches
But
lit
“Grandmother!” cried the little girl. “Take 9.____________ with you.” Her grandmother smiled and held the girl in her arms.
On the first morning of the 10.____________ year, the girl was lying against the wall, dead!
me
10.根据文章开头可知,小女孩是在一年的最后一天夜里卖火柴,而结尾处,已经是新年的第一个早晨了。
new
【短文大意】本文讲述了《卖火柴的小女孩》的故事。
谢谢大家!