2023年中考英语复习 限时小卷(十四)课件(共39张PPT)

文档属性

名称 2023年中考英语复习 限时小卷(十四)课件(共39张PPT)
格式 pptx
文件大小 2.4MB
资源类型 教案
版本资源 人教新目标(Go for it)版
科目 英语
更新时间 2023-06-07 17:24:52

图片预览

文档简介

(共39张PPT)
限时小卷(十四)
(满分:55分 限时:40分钟 得分:______)
01

02

03

04

05

一、语法选择(2022新疆改编)(10分)
A father and his son were happy when they saw flowers everywhere and the sky full of colorful kites of all kinds.It was the Kite Festival in Weifang, Shandong.The son wanted to fly a kite, too.So a kite __1__ for him by his father.
( )1.A.is bought B.is buying C.was bought
A
1.主语风筝与买之间是被动关系,因为动作发生在过去,所以用一般过去时的被动语态。
The son began to fly the kite.Soon, his kite was high up in __2__ sky.After a while, the son said, “Father, it seems that the string(绳子) is stopping the kite __3__ flying higher.If we cut it, the kite will be free and fly much __4__.
( )2.A.a B.an C.the
( )3.A.through B.from C.at
( )4.A.higher B.highest C.high
C
B
3.stop… from…防止某事发生。
4.much修饰比较级,主语是人,应用excited。
A
Can we cut it?” The father cut the string off.The kite started to go higher.This made the little boy __5__.But then, slowly, the boy saw that the kite began to fall down.It soon fell to the ground.The son was surprised __6__ this.He asked his father, “I thought that __7__ we cut the string, the kite would fly higher.__8__ did it fall down?” The father __9__, “The string was not stopping the kite from going higher, but was helping it stay in the sky.”
( )5.A.excited B.exciting C.excite
( )6.A.see B.to see C.to seeing
( )7.A.whether B.if C.while
( )8.A.Who B.When C.Why
( )9.A.explains B.explained C.will explain
A
B
B
C
B
We may sometimes feel like there are certain things that are holding __10__ back and stopping us from growing.But in fact, these might be the things that support us the most.
( )10.A.we B.our C.us
C
短文大意:本文是一篇记叙文,讲述了作者和父亲在潍坊的风筝节放风筝,两人围绕风筝与绳子展开对话,探讨人生意义的故事。
二、完形填空(2022天津改编)(10分)
When my sister Gina was born, she had a problem with her heart.She was weak after a long __1__ and had to go to the hospital very often.She had __2__ walking, playing with other children, and going to school.
( )1.A.health B.illness C.peace D.letter
( )2.A.trouble B.success C.trust D.tradition
B
1.根据“had to go to the hospital very often”可知,她久病之后身体虚弱。
A
2.根据上句“她久病之后身体虚弱”,并结合选项可知她走路、和其他孩子玩耍以及上学都有困难。
Our parents wanted to take Gina to a special place in Florida and hoped Gina could __3__ with dolphins(海豚).When Gina knew it, she was __4__ because she didn't know whether it was easy to swim with dolphins.
( )3.A.draw B.cook C.swim D.skate
( )4.A.polite B.sleepy C.worried D.honest
C
3.根据“with dolphins”可知,应该是和海豚游泳。
C
4.根据“because she didn't know whether it was easy to be around dolphins”可知,她是担心。
When we got to Florida, we couldn't wait to __5__ the place.Kids who had __6__ needs like Gina could come and spend time with dolphins.I thought it was going to be a vacation, but it wasn't.Gina had to work hard every day for a week.
( )5.A.help B.clean C.invent D.visit
( )6.A.boring B.special C.harmful D.careless
D
B
5.根据“When we got to Florida”可知,我们是迫不及待参观那个地方。
6.根据“like Gina”并结合选项可知,是特殊的孩子。
However, the trip was amazing.Gina __7__ and clapped(鼓掌) when she saw the dolphins.One of the dolphins squeaked(尖叫) happily to __8__ her.They swam together all day.
( )7.A.locked B.laughed C.escaped D.apologized
( )8.A.hurt B.punish C.forget D.welcome
B
D
7.根据“the trip was amazing”及该动作和“clapped”并列可知,吉娜笑了。
8.根据“One of the dolphins squeaked happily”可知,是欢迎她。
Gina was able to move her body more than she __9__ did at home.Mum and Dad __10__ Gina.I was, too.
( )9.A.quickly B.loudly C.usually D.immediately
( )10.A.were proud of B.were afraid of
C.were worried about D.were strict with
C
A
短文大意:本文讲述了作者的妹妹吉娜有心脏问题,在经历几次手术后生活有许多不便,后来父母带她去了佛罗里达的一个特别的地方,在那里她和海豚一起游泳玩耍,过得非常开心,身体也好了许多。
三、阅读理解A(2022梧州改编)(10分)
The summer holiday is coming.Why not think about relaxing on the beach with a drink in your hand and sunshine on your body Hawaii is a perfect place for your holiday.The following islands in Hawaii are good choices for you.
  If you go on holiday to experience local culture and history, then there is no place better than the island of Molokai.Take a tour of the Halawa Valley(山谷), and find out what Hawaii might have looked like hundreds of years ago.
★Price: $160 for a two day trip for each person
half price for children under 12 years old
  Do you prefer your holiday to be more exciting There is a state park in Kauai.The park is full of beautiful scenery(风景) and nature trails(小路).You can try a hike along the coast on the 18 kilometer trail, or book a place at the Hanakoa campsite
(营地) so you can rest under the stars.
★Price: $120 for a two day trip for each person
free for children under 12 years old
  The Island of Hawaii is also called “the Big Island”.If you dream about leaving the city behind and spending all of your time with the local wildlife, this may be the place for you! Here you can swim with fish, and maybe you will see a dolphin or a whale by the coast.
★Price: $300 for a three day trip for each person
only for adults between 18 and 50
Click here to get more information.
( )1.What is the passage mainly about
A.Some choices of spending the holiday in Hawaii.
B.Some reasons why Hawaii becomes famous.
C.The best time to visit Hawaii.
D.The best scenery in Hawaii.
A
( )2.What best things can you experience in Molokai
①local culture ②local history
③local lifestyles ④local food
A.①② B.①③ C.②③ D.③④
A
( )3.Where should you go if you want to spend time with wildlife
A.Molokai. B.Kauai.
C.The Island of Hawaii. D.Halawa Valley.
C
( )4.How much should Mr.Smith pay for a two- day trip when he visits Kauai with his ten year old son
A. $60. B.$120. C.$180. D.$240.
B
4.细节理解题。根据“Price: $120 for a two-day trip for each person;free for children under 12 years old”可知,史密斯先生带着他十岁的儿子参观Kauai,需要花费$120。
( )5.Where may this passage come from
A.A magazine. B.A book.
C.A poster. D.A website.
D
5.推理判断题。根据文章最上面的网址可知,本文来自一个网站。
【短文大意】文章是一个网站上的旅游广告。
四、阅读理解B(2022沈阳模拟) (10分)
Would you try food made of rubbish When world leaders got together at the UN for a meeting on climate change, they had a special lunch.The food was made from something that most of us would throw away.There was a salad made of vegetable scraps(剩菜叶).The leaders also had hamburgers made of fruit left over from juicing.
The UN said this reminded people about food waste and the bad influence it has on climate change.“Food waste is not often noticed in climate change, and that is shameful when so many people are in hunger,” said a government secretary.
Most people don't even realize how much food they dump every day.Sometimes they cook too much or they don't use it in time.Every year more than one- third of all food produced worldwide goes to waste, according to the UN.Stop the waste, and the whole world could save $300 billion from wasted food.More importantly, it could also do less harm to the environment.
Think about a bag of cheese.Before we buy it at the store, people have to raise the cows, deal with the milk, and send it to the shop to sell the cheese.If you throw the cheese away, you have wasted energy, fuel(燃料) and water, which give out greenhouse gases that add to global warming.
The UN said if we stop throwing good food away, we could cut down up to 17 million tons of CO2.The good of that would be the same as taking one in every four cars off the road.
( )1.Why did the writer think the lunch was special
A.Because the vegetables were made into juice.
B.Because the leaders had a salad and hamburgers.
C.Because food was cooked from something that would be thrown away.
D.Because the lunch was prepared with different fresh fruits.
C
( )2.What does food waste influence at last
A.Fuel. B.Cars. C.Cows. D.Climate.
D
2.细节理解题。根据“If you throw the cheese away, you have wasted energy, fuel and water, which give out greenhouse gases that add to global warming.”可知,最后会释放出加剧全球变暖的温室气体。所以食物浪费最后会影响气候。
( )2.What does food waste influence at last
A.Fuel. B.Cars. C.Cows. D.Climate.
D
2.细节理解题。根据“If you throw the cheese away, you have wasted energy, fuel and water, which give out greenhouse gases that add to global warming.”可知,最后会释放出加剧全球变暖的温室气体。所以食物浪费最后会影响气候。
( )3.What does the underlined word “dump” mean
A.Fall down. B.Throw away.
C.Set down. D.Make up.
B
3.词义猜测题。根据后句“Sometimes they cook too much or they don't use it in time.”并结合文章讲食物浪费可知,此处画线单词指的是“扔掉”。
( )4.What can we know from the passage
A.Even small actions can help make our world better.
B.We should buy a bag of cheese from the supermarket.
C.Most people have already paid attention to food waste.
D.Saving food is more important than driving cars less often.
A
( )5.Which of the following is the best title of the text
A.Cheese — Healthy for People
B.A Meeting — Traditional at the UN
C.Food waste — Bad for the Environment
D.Greenhouse Gases — Dangerous to the Earth
C
5.最佳标题题。根据最后一段并结合本文大意可知,文章主要介绍了目前的食物浪费现象对环境的危害。C选项符合题意。
【短文大意】文是一篇说明文,介绍目前的食物浪费现象对环境的危害。
五、 短文填空 (15分)
95岁退休教师连续22年为农村孩子补习英语
For the past 22 years, Ye Lianping, a 95 -year -old retired teacher from Buchen village in Anhui Province, has been teaching left behind(留守的) children for free.
After his retirement in 1991, he often went back to school to work as a volunteer 1.__________.In 2000, he began offering free English language classes to those children whose parents worked far away.He first set up a classroom in 2.__________ own house.Later, the local government changed a storage area into two 3.__________, where more than 2,000 children have studied in the past 22 years.In 2012, he also set up the Ye Lianping Scholarship Fund 4.__________ almost all his money.So far, it has 5.__________ help for hundreds of left behind children.
teacher
his
classrooms
1.根据第一段“a 95-year-old retired teacher”可知,Ye Lianping退休后回到学校成为了志愿教师。
5.provide sth. for sb.为某人提供某物。动作发生在过去,故用过去式。
with
provided
To support the students, Ye lives a very simple 6.__________.As he has no children of his own, he lives with his wife in a house built over 30 years 7.__________.To save money, Ye never wastes a penny on his own, even on a bottle of water.8.___________________ he is getting older, he's never tired of teaching.In the summer of 2018, Ye got injured while riding a bicycle to buy vegetables for volunteer teachers.9.__________ of resting in bed for recovery, he returned to class with a stick within a week.
life
6.live a simple life过着简单的生活。
ago
Although/Though
Instead
9.instead of代替。
Ye is racing against time to 10.__________ as much time as possible on education.“My time is limited and I hope to draw my last breath on the podium(讲台),” he said.
spend
10.spend time on sth.在某事/物上花时间。
【短文大意】本文主要讲述了95岁的退休教师连续22年为农村孩子补习英语的事迹。
谢谢大家!
同课章节目录