(共38张PPT)
限时小卷(十六)
(满分:55分 限时:40分钟 得分:______)
01
一
02
二
03
三
04
四
05
五
一、语法选择(2022衡阳改编)(10分)
Mona was a young girl who lived in India.One night she saw the moon climbing into the sky slowly.It was so beautiful! Suddenly, a shining line of light from the moon danced right into __1__ room and said, “The old woman on the moon invites you for a visit.Will you come with me I will bring you back __2__ a few days.”
( )1.A.she B.her C.hers
( )2.A.till B.at C.in
B
C
Mona was very excited and set off with the moonbeam(一缕月光).Stars and planets hurried past them.At last they __3__ the top of a mountain.The moonbeam finally stopped at the entrance of a beautiful castle(城堡) which was made of moonstones.
( )3.A.are reaching B.reached C.reach
B
A very old woman whose white flowing hair almost touched the ground gently greeted the girl.She said, “You are __4__ first human whom I have ever met.I have been here for millions of years.I am so __5__.Please tell me about your life.”
( )4.A.a B.an C.the
( )5.A.loneliness B.lonely C.alone
C
B
4.序数词前用定冠词the。
Mona was a kind girl and she felt sad after hearing the old __6__ words.In the following days she stayed with the old woman and told her about life on the earth.
( )6.A.woman B.woman's C.women
B
Suddenly, Mona felt she __7__ by someone.Then she opened her eyes and saw her mom.Her mother said to her, “Mona, wake up! You have slept the whole day.Come and have some food.”
( )7.A.is pushing B.was pushing C.was pushed
C
7.Mona感觉她被推了,主语和动词之间是被动关系。因为动作发生在过去,所以用一般过去时的被动语态。
Later on, Mona took part in a writing competition in her school.Mona wrote about her wonderful dream __8__ won first prize.Mona's parents were very happy with __9__ their daughter achieved.They encouraged her __10__ on writing.Soon Mona became a writer and wrote many good stories for children.
( )8.A.and B.or C.but
( )9.A.how B.that C.what
( )10.A.keep B.to keep C.keeping
A
10.encourage sb. to do sth.鼓励某人做某事。
C
B
短文大意:本文讲述了Mona的一个梦。后来,Mona参加写作比赛,把她的梦写成了故事,还赢得了一等奖。
二、完形填空(2022福建改编)(10分)
At the age of nine, Kelly dreamed of being a basketball player.But one day when she was playing basketball, she hurt her left leg __1__.The doctor told her she could no longer play basketball.What was __2__, she needed help when doing everything, including going to the bathroom.
( )1.A.badly B.slowly C.easily D.carefully
( )2.A.higher B.happier C.worse D.better
A
C
1.根据“The doctor told her she could no longer play basketball.”可知,Kelly受了重伤。
2.根据“she needed help when doing everything”可知,此处指的是更糟糕的是。
Thinking that her dream could never come true, Kelly was in low spirits and __3__ her studies at school.Her mother did all she could to cheer her up, but Kelly refused to change.She even took out all her anger and __4__ on her mother.
( )3.A.talked about B.gave up
C.came across D.built up
( )4.A.pain B.fun C.love D.treasure
B
3.根据空前的并列成分“was in low spirits”可推知,她应该是放弃了她的学习。give up放弃。
A
4.空格处和anger并列,结合选项可知是pain(痛苦)。
Then one day Kelly's friends introduced her to the gym.Kelly __5__ that she should turn her attention to what she could do, not to what she couldn't.Posting her story online, she got lots of kind and inspiring words.As she was __6__ by the kindness, she returned to school for two half days a week. ( )5.A.warned B.realized C.suggested D.forgot
( )6.A.disappointed B.surprised
C.encouraged D.controlled
B
C
6.根据“she returned to school for two half days a week”可知,她每周回学校两个半天是受到这种好意的鼓励。
And with the __7__ of a bodybuilding trainer, she trained hard and soon found herself on stage(舞台) performing — as a bodybuilder.Her mother was __8__ proud.
( )7.A.help B.need C.promise D.notice
( )8.A.truly B.suddenly C.carelessly D.rapidly
A
A
7.with the help of在……的帮助下。
Today, Kelly is studying to be a life coach.She is at __9__ with what happened to her, not just physically, but mentally(精神上地).“Sometimes you must __10__ difficult things to become stronger on the other side,” said Kelly.
( )9.A.loneliness B.stress C.silence D.peace
( )10.A.count B.warn C.experience D.celebrate
D
C
9.at peace with与……和平相处。
短文大意:文章通过Kelly的故事告诉我们无论遇到什么困难都不要放弃。
三、 阅读理解B10分)
For night owls(夜猫子) like Chen Danhong, 28, who works for a technology company in Beijing, the day really just begins after about 8 pm, when she can relax.
“When I get home, I'm feeling worn out and tired, but that suddenly turns to excitement and I go on the Internet, read novels or watch movies. I'll be playing video games and continually saying to myself ‘OK, this is the last one' before I eventually realize that it's 2 o'clock. It's the same with watching TV,” Chen says.
Nanguo Morning News did a survey among 2,000 people. About 36 percent of people said they went to bed late at least three days a week, and only 2 percent said they never went to bed late. According to the survey, the reasons for going to bed late vary widely, like taking care of a baby accounting for(占比) just 5 percent of the people's answers to this question. Sixty- four percent said they slept late because they watched dramas on TV or played with their mobile phones. Fourteen percent said they did not want to go to bed too early even if they had nothing to do.
Twenty- six percent said their time during the day had been occupied(占据) by work and children, so they wanted to enjoy the time that truly belonged to themselves; 25 percent said they were very sleepy and tired in the middle of the night, but their minds were very active; 21 percent said the difficulty in sleeping was their mobile phone.
( )1.Why will Chen Danhong turn to excitement after work
A.Because she has a lot of money.
B.Because she has to work at home.
C.Because she thinks it is the beginning of her day.
D.Because she can hardly relax herself.
C
1.细节理解题。根据前文可知,Chen Danhong认为,一天从每晚八点开始,这时她可以放松自己,因此她非常兴奋。
( )2.What does the underlined word “vary” mean in paragraph 3
A.Be the same. B.Be different from each other.
C.Become worried. D.Become angry.
B
2.词义猜测题。后文提到5%的人是因为照顾孩子会晚睡,因此这里讲的是人们晚睡的原因各不相同,vary表示“不同”。
( )3.How many people stay up late for taking care of a baby
A.21%. B.25%. C.5%. D.36%.
C
( )4.What can we know from the passage
A.Sixty- four percent slept late because of TV or phones.
B.Most people prefer nights than days.
C.Old people are more likely to sleep late.
D.Chen Danhong never watches TV till 2 o'clock.
A
( )5.Which may be the best title of the passage
A.The Ways to Sleep
B.How to Value Nights
C.Things You Can Do at Night
D.The Trouble with Sleep
D
【短文大意】本文讲述的是许多人现在有入睡困难症,大家因为各种原因熬夜晚睡。
四、阅读理解C(2022中山模拟) (10分)
配对阅读。左栏是对中国传统文化感兴趣的五位外国友人的描述,右栏是七个本周日的电视节目介绍,请为每个人选择合适的电视节目。
( )1.After watching the Tokyo 2020 Olympic Games, Tom was encouraged by Chinese sportsmen and he'd like to learn about top sportspeople and how they managed to achieve their goals. ( )2.Cathy, a 60 year old lady, likes to watch Beijing Opera.She wants to know more about its beginning and development.What's more, she hopes to learn some opera skills. ( )3.Mrs.White is a housewife.She heard that China is the heaven(天堂) of food, so she wants to learn some special Chinese dishes and cook them for her family. ( )4.Peter enjoys travelling and is crazy about discovering different customs in different countries.Next month, he plans to go to China and wants to know about Chinese custom. ( )5.Alex is interested in poems.Every night, his mother read poems to him before sleeping when he was a child.Now he wants to know more about traditional forms of Tang poems. A.Chinese Poetry Competition is a program to make the public pay more attention to Chinese traditional culture.The topic on Sunday is “Tang Poems” which are said to be the finest of Chinese literature.
B.Do & Don't is a program which will tell you how to behave in a right way in China.Take table manners for example, it is better not to stick your chopsticks in food.
C.Garden for Opera Fans shares excellent performance skills of operas and gives you a complete introduction of the development of Beijing Opera.You will learn how it began and how it has developed.
D.Sports Show shows that many famous sportsmen do dangerous sports.In the recent shows, some of them climb the rock or have the cross country race.It is challenging.
E.People is the best choice if you are a fan of sports.We will invite Su Bingtian.He will share his story about how he made history by becoming the first Chinese runner to reach the Olympic 100 final.
F.A Taste of Zhongshan will introduce Lingnan food culture and show local dishes from Zhongshan such as dumplings with pork porridge and so on.
G.Lives is a perfect program if you're interested in how people live in different parts of the world.It also introduces traditional meals from these places.There are wonderful photos, not only of people, but also of wildlife and scenery.
E
C
F
B
A
( )1.After watching the Tokyo 2020 Olympic Games, Tom was encouraged by Chinese sportsmen and he'd like to learn about top sportspeople and how they managed to achieve their goals.
( )2.Cathy, a 60 year old lady, likes to watch Beijing Opera.She wants to know more about its beginning and development.What's more, she hopes to learn some opera skills.
E
C
( )3.Mrs.White is a housewife.She heard that China is the heaven(天堂) of food, so she wants to learn some special Chinese dishes and cook them for her family.
( )4.Peter enjoys travelling and is crazy about discovering different customs in different countries.Next month, he plans to go to China and wants to know about Chinese custom.
( )5.Alex is interested in poems.Every night, his mother read poems to him before sleeping when he was a child.Now he wants to know more about traditional forms of Tang poems.
F
B
A
A.Chinese Poetry Competition is a program to make the public pay more attention to Chinese traditional culture.The topic on Sunday is “Tang Poems” which are said to be the finest of Chinese literature.
B.Do & Don't is a program which will tell you how to behave in a right way in China.Take table manners for example, it is better not to stick your chopsticks in food.
C.Garden for Opera Fans shares excellent performance skills of operas and gives you a complete introduction of the development of Beijing Opera.You will learn how it began and how it has developed.
D.Sports Show shows that many famous sportsmen do dangerous sports.In the recent shows, some of them climb the rock or have the cross country race.It is challenging.
E.People is the best choice if you are a fan of sports.We will invite Su Bingtian.He will share his story about how he made history by becoming the first Chinese runner to reach the Olympic 100 final.
F.A Taste of Zhongshan will introduce Lingnan food culture and show local dishes from Zhongshan such as dumplings with pork porridge and so on.
G.Lives is a perfect program if you're interested in how people live in different parts of the world.It also introduces traditional meals from these places.There are wonderful photos, not only of people, but also of wildlife and scenery.
五、短文填空(2022金华改编) (15分)
London Zoo is one of the top attractions in Britain and it is the world's oldest scientific zoo.It was built over 180 1.__________ ago.Now it is run by the Zoological Society of London.
years
The zoo can be found in the heart of London.2._________________ it lies in the middle of the city, the zoo is large.The zoo has a large number of 3.__________ to see, including lions, giraffes, tigers, monkeys and so on.In fact, there are 750 different groups, making 4.__________ one of the largest collections of animals in the UK.
Although/Though
animals
it
2.句意:虽然它位于城市的中心,但是动物园很大。根据常识可知,市中心寸土寸金,但是动物园却很大,所以填Although/Though。
3.根据“including lions, giraffes, tigers, monkeys”可知,动物园有大量的动物。
4.空处指动物园,用it指代。
The zoo is divided 5.__________ many different areas, such as Lions and Tigers, where you can get very close to a family of beautiful but endangered big cats from Asia.These places are great fun to explore 6.__________ help make it very popular among tourists from different parts of the world.
into
5.be divided into被分成。
and
Shopping can also 7.__________ done in the zoo.There are several places where you can buy food and drinks.Gifts 8.__________ about the zoo and the city can be bought in many shops.
be
8.both… and…两者都。
both
The best way to 9.__________ the zoo is to take the underground.As it is in the north end of Regent's Park, it only 10.__________ ten minutes to walk through the park from Regent's Park Underground Station.
reach
9.根据“take the underground”和后文可知,本句意为“到达动物园最好的方法是乘地铁”。
takes
10.it takes some time to do sth.做某事需要多长时间。
【短文大意】本文主要介绍了伦敦动物园的情况,包括它的位置,里面的设施以及人们在里面可以做哪些活动。
谢谢大家!