(共39张PPT)
限时小卷(九)
(满分:55分 限时:40分钟 得分:______)
01
一
02
二
03
三
04
四
05
五
一、语法选择(2022邵阳改编)(10分)
An unexpected thing happened in the summer of my eleventh year.The home I had grown up in was burned to the ground __1__ the middle of the night.Luckily, my mom, dad, grandma, brothers and I escaped(幸免于难).Yet, we had __2__ but the night clothes we were wearing.I __3__ the rest of the night with a friend of our family.
( )1.A.on B.from C.in
( )2.A.nothing B.everything C.something
( )3.A.have spent B.spent C.spend
C
A
2.nothing but只有。
B
The next day, my mom brought me a few T- shirts __4__ a pair of jeans that another friend gave to her.My dad returned to our broken home to see __5__ he could find.But there were few things left.The only things he could find were my __6__ rings.
( )4.A.and B.or C.but
( )5.A.who B.why C.what
( )6.A.mom B.moms C.mom's
A
5.分析句子结构,空处在宾语从句中作find的宾语,故填what。
C
C
To spend the summer, my dad rented __7__ a big house on the same road like our old house had been.As we moved in, our kind friends and community continued __8__ all they could to help us.We __9__ by the love.
( )7.A.us B.our C.we
( )8.A.donated B.to donate C.to donating
( )9.A.are touching B.were touched C.were touching
A
8.continue to do sth.继续做某事。
B
9.句意:我们被爱感动。因描述的是过去的事情和状态,故用一般过去时的被动语态。
B
Looking back now, I am thankful for all we went through that summer.It taught me so much about life, love and people.It showed me that when you have nothing left but love, for __10__ first time you see that love is enough.
( )10.A.a B.an C.the
C
短文大意:本文讲述了作者11岁时住的房子在半夜被烧成了灰烬,全家都逃了出来。朋友们在物质和精神上给了他们一家很大的帮助,使他们一家渡过了难关,开始了新的生活。作者明白了只要身边有爱,生活就有希望。
二、完形填空(2022雅安改编)(10分)
There are many festivals around the world.Dads have Father's Day.Mums have Mother's Day.But do our grandparents have a __1__? Yes, they do.
( )1.A.house B.festival C.partner D.relative
B
1.根据“Dads have Father's Day.Mums have Mother's Day.”可知,本句意为“但是我们的祖父母有节日吗?”
The Double Ninth Festival is a __2__ day for old people in China.The festival is on lunar September 9th.On this day, people show __3__ and respect for their grandparents.
( )2.A.boring B.simple C.special D.surprising
( )3.A.love B.interest C.hope D.invitation
C
A
Respecting old people is a tradition in China.There are many ways for Chinese people to __4__ their respect.When an old person enters a room, everyone should stand up.Also, people are introduced from the __5__ to the youngest.
( )4.A.stop B.express C.find D.refuse
( )5.A.richest B.tallest C.oldest D.strongest
B
4.根据“When an old person enters a room, everyone should stand up.”可知,本句意为“中国人有很多表达尊重的方式。”
C
5.根据youngest可知,此处应该用oldest与之对应。
When we give something to an old person, two hands are used.The old usually don't have to buy tickets for buses and young people always __6__ their seats to old people on a crowded subway or bus.
( )6.A.offer B.lend C.sell D.take
A
However, in western countries, old people have __7__ lifestyles from those in China.They don't often live with their children — they live __8__.They don't want to get help from others.They even don't want to be offered seats by others.
( )7.A.usual B.strange C.same D.different
( )8.A.wisely B.easily C.alone D.sadly
D
7.根据前文,并结合“They don't often live with their children”可知,在西方国家,老年人的生活方式与中国不同。
C
8.根据“They don't often live with their children”可知,他们独自住。
Westerners also __9__ old people.For holidays, families usually __10__ at the grandparents' homes.A great smile and a warm hug are enough for grown children to show their respect.
( )9.A.respect B.lead C.introduce D.remember
( )10.A.grow up B.get off
C.make up D.get together
A
D
短文大意:本文介绍了中国尊老爱幼的传统,同时也介绍了西方老人们的生活习惯和他们在社会与家庭中的受尊重情况。
三、阅读理解A(2022十堰改编)(10分)
The Sunshine Park has something for all of you in the coming days.You can have a good time riding roller coasters(过山车) here.There is also a water park, a monkey island and of course delicious food such as chocolate, ice- cream and hamburgers.
Now the Candy House is coming and you will have a sweet memory there!
Opening hours for this week:
June 27-30, closed July 1, 5 pm-9 pm
July 2, 2 pm -9 pm July 3, 1 pm-4 pm
Tickets: Buy tickets at www..
One day trip: 30 yuan (Ages 5+)
Free (Children aged 5 or younger)
Two day trip: 25 yuan a day (Ages 5+)
Free (Children aged 5 or younger)
Tips:●Visit www. for your tickets.
●The sunshine park app can save you much trouble.
●You can also buy tickets at the Ticket Office during working hours.
Notes:●All visitors over the age of 2 must wear face masks
(口罩).
●All visitors should have their temperatures taken before entering.
●Follow directions from the workers in the park.
Contact: 400 9902123
( )1.Which of the following is new in the Sunshine Park
A.The roller coasters. B.The Candy House. C.The water park. D.The monkey island.
B
( )2.When can visitors enter the park
A.At 2 pm, June 30. B.At 3 pm, July 1.
C.At 4 pm, July 2. D.At 5 pm, July 3.
C
( )3.How much will Li Lei (aged 8) have to pay for a two day trip
A.60 yuan. B.50 yuan. C.30 yuan. D.25 yuan.
B
3.细节理解题。根据Tickets中的信息“Two-day trip:25 yuan a day (Ages 5+)”可知,8岁的李雷花费50元就可以有一个两天的旅行,故选B。
( )4.What do visitors have to do before getting into the park
A.They should buy tickets by phone.
B.They have to take a child under 5.
C.They must have the sunshine park app.
D.They need to have their temperatures taken.
D
( )5.We can read this passage in a ________.
A.newspaper B.dictionary
C.textbook D.storybook
A
5.文章出处题。通读全文可知,本文是一则关于阳光公园的广告,因此我们可能在报纸上读到它。
【短文大意】本文是一则关于阳光公园的广告。介绍了公园的开放时间、票价、注意事项等。
四、阅读理解B(2022铜仁改编) (10分)
As a traditional and meaningful board game, Weiqi was invented in China more than 2,500 years ago and it is still played until today.
The playing pieces are called stones. One player uses the white stones and the other, black. The players take turns to play the stones on the game board. As we know, the board surface has 361 cross points. The stones are placed on them.
Weiqi is also called Go in the world. Learning it can not only enhance people's logical(逻辑) thinking ability, but also develop their calm character. That's why it is more and more popular with modern people.
In the Sui and Tang Dynasties, Weiqi traveled to Japan, and then to Europe in the 19th century. Now it has grown into an international competition event. So far, people from over 40 countries have played it. Among them, players from China, Japan and South Korea have the highest level of Weiqi.
On February 19, Chinese -English Dictionary of Weiqi Terms(术语) came out in Beijing. It's the first professional dictionary about Weiqi in China. As a symbol of Chinese culture, Weiqi has its special language. It also has its own way of thinking and the method of communicating. The dictionary will serve as a necessary tool and a bridge for spreading Weiqi culture.
( )1.When was Weiqi invented in China
A.About 800 BC. B.About 480 BC.
C.About 480 AD. D.About 500 AD.
B
1.推理判断题。根据第一段“Weiqi was invented in China more than 2,500 years ago”可知,围棋距离现在有2500多年了,由此可推断围棋是公元前480年左右发明的。
( )2.What does the underlined word “enhance” mean in Paragraph 3
A.Encourage. B.Improve.
C.Exchange. D.Imagine.
B
2.词义猜测题。根据后半句可知,围棋还可以帮助培养人们冷静的性格,因此前半句也是在讲围棋给人们带来的好处:能提高人们的逻辑思考能力,由此推断enhance和improve同义,意为“提高”。
( )3.According to the passage, why is Weiqi more and more popular
A.Because it can make people calm.
B.Because it can improve people's language ability.
C.Because it can make people healthy.
D.Because it can let people write better.
A
( )4.What can we learn from the passage
A.Weiqi's board surface has 360 cross points.
B.Weiqi traveled to Japan and Europe in the Qing Dynasty.
C.Chinese -English Dictionary of Weiqi Terms hasn't come out yet.
D.Weiqi is a symbol of Chinese culture.
D
( )5.What is the best title of the passage
A.The History of Weiqi
B.The Development of Weiqi
C.An Introduction of Weiqi
D.The Methods of Playing Weiqi
C
5.最佳标题题。通读全文可知,本文讲述了中国围棋的相关知识,A、B、D的标题只是文章讲述的一部分,C项更全面。
【短文大意】本文讲述了中国围棋的相关知识。
五、 短文填空(15分)
湖南学霸三胞胎同时考上985大学
In July, 2022, triplets(三胞胎) from Hengyang, Hunan province became famous for their good grades during the national college entrance exam, or gaokao.
Zhao Zhenxing, the 1.____________, and Zhao Zhenhua, the youngest, both entered the University of Chinese Academy of Sciences with scores of 664 and 654.Scoring 674 out of 750, the middle brother Zhao Zhenzhong 2.____________ Peking University.
eldest/oldest
1.根据下文中的“the youngest… the middle…”可知,赵振兴是年龄最大的,故填eldest/oldest。
entered
3.____________ the brothers were in primary school, their father has worked away from home. Their mother, an engineer, 4.____________ time helping them study after a day's work. “We all liked learning Math, so Mom would teach herself first every day and then discuss with us,” Zhao Zhenzhong said. “She never pushed 5.____________ to study, but gave different opinions according to our interests. She also made plans for us that helped us develop independent learning habits.”
Since
spent
3.根据逗号后面句子中“has worked”可知,这里应该填since。
5.根据下文“according to our interests”可知,此处指代三兄弟,作宾语应用宾格形式。
us
From middle school to high school, the triplets were always in the 6.____________ class. The three of them often encouraged each other 7.____________ discussed their study. They also loved sports. When they felt pressured, they would 8.____________ soccer or run to relieve(减轻) stress.
same
and
7.encouraged和discussed是并列谓语,故用and连接。
play
Their names, given 9.____________ their mother, combine(组合) to read “Zhenxingzhonghua”, which means “revitalize(使更繁荣) the Chinese nation”.
“The meaning of our 10.____________ is an inspiration for us and we will keep up working,” Zhao Zhenzhong said.
by
names
10.根据上段可知,这里表示名字的含义对他们来说是一种鼓舞,三个人三个名字,应该用复数,故填names。
【短文大意】本文主要讲述了湖南三胞胎同时考上985大学,正如他们的名字一样,他们会继续为振兴中华而努力。
谢谢大家!