(共42张PPT)
限时小卷(一)
(满分:55分 限时:40分钟 得分:______)
01
一
02
二
03
三
04
四
05
五
一、 语法选择(10分)
南京大学陈时鑫
Chen Shixin graduated from Nanjing University this year.He received an offer from the Chinese University of Hong Kong earlier last year.He pursued(追求) further studies after joining CUHK.
Chen was born in __1__ small village in Sichuan province in 1999.When he was young, he often helped the family __2__ farm work while his dad was away.
( )1.A.a B.an C.the
( )2.A.of B.in C.with
A
C
2.help sb.with sth.帮助某人某事。
After entering junior high, he lived at home __3__ money.He also __4__ a bike more than ten kilometers to and from school every day.
( )3.A.save B.to save C.saving
( )4.A.rides B.rode C.will ride
B
3.动词不定式作目的状语,表示“为了省钱住在家里”。
B
4.根据前文可知,此处是叙述过去发生的事,故用过去式。
Later, Chen went to a key high school in Chengdu with excellent __5__.There, he continued living frugally(节俭地).He picked up the books which __6__ by his seniors, and studied every one of them __7__.Not surprisingly, he won first place in his grade many times.
( )5.A.grade B.grade's C.grades
( )6.A.are used B.were used C.use
( )7.A.care B.careful C.carefully
C
6.此句含有which引导的定语从句,which在从句中作主语,代指“the books”,主语与谓语动词“use”之间为被动关系,又因整句时态为一般过去时,故用一般过去时的被动语态。
B
7.空格处单词修饰动词“studied”,故用副词carefully。
C
Chen Shixin entered Nanjing University in 2018.He worked very __8__.During his four years at the university, he has won many scholarships.With part time jobs and scholarships, he has been able to pay for his tuition(学费).
( )8.A.hard B.harder C.hardest
A
8.very修饰形容词或副词的原级。
__9__ he was at university, Chen Shixin was an active volunteer.Every time he returned to his hometown, he volunteered to help children in the village, and helped many of __10__ get into secondary schools.
( )9.A.When B.If C.Since
( )10.A.they B.them C.their
A
B
短文大意:本文讲述了南京大学的陈时鑫求学以及做志愿者的故事。
二、完形填空(2022粤西一模)(10分)
My parents used to tell me how important school was for me, but I didn't think so.I paid little attention.But one thing let me __1__ realize what my parents meant.
( )1.A.finally B.firstly C.silently D.badly
A
1.根据上一句“I paid little attention”可知作者一开始不把父母的话当作一回事。结合空格前的“But”可知此处意思发生转折,应是作者终于明白父母的话了。
One day, when I walked past a mobile phone shop, I saw it was looking for new workers! I went into the shop and __2__ for the job.The manager __3__ me for a few seconds from head to foot, “Do you have a high school diploma(文凭)?” he said.“Or do you have any work __4__?” I felt so embarrassed and I just turned around and left.
( )2.A.required B.asked C.took D.said
B
2.根据上一句“I saw it was looking for new workers”可知店里正在寻找新员工,所以此处是作者走进去询问关于工作的事情。ask for sth.表示“询问某事”。
One day, when I walked past a mobile phone shop, I saw it was looking for new workers! I went into the shop and __2__ for the job.The manager __3__ me for a few seconds from head to foot, “Do you have a high school diploma(文凭)?” he said.“Or do you have any work __4__?” I felt so embarrassed and I just turned around and left.
( )3.A.looked for B.looked at
C.looked up D.looked out
B
3.根据空格后的“for a few seconds from head to foot”可知经理是在打量作者,因此用look at。
One day, when I walked past a mobile phone shop, I saw it was looking for new workers! I went into the shop and __2__ for the job.The manager __3__ me for a few seconds from head to foot, “Do you have a high school diploma(文凭)?” he said.“Or do you have any work __4__?” I felt so embarrassed and I just turned around and left.
( )4.A.choice B.agreement
C.experiment D.experience
D
4.根据上文“I saw it was looking for new workers”可知店里在寻找新员工,因此经理在此询问作者是否有工作经验。
I could not fall asleep that night, and I thought a lot about my __5__.“I must go to school to __6__ my study because I can't do anything without a good education,” I said to myself silently.
( )5.A.parents B.friends C.future D.health
( )6.A.continue B.begin C.stop D.change
C
A
5.根据下文“because I can't do anything without a good education”可知,作者考虑到如果没有受到良好教育将一事无成,说明作者在考虑自己的未来。
6.根据空格前的“I must go to school”可知,回到学校就是去继续学习。
Everything looked the same when I went back to the __7__ years later: the same people and the same design.However, compared with the last time, I felt more __8__.The manager told me they needed new workers.I __9__ my diploma to the manager.He looked at it and said, “Great! You are in.”
( )7.A.shop B.school C.city D.country
( )8.A.excited B.surprised C.confident D.upset
A
7.根据下文可知是作者又回到那个手机店。
8.根据上文“I felt so embarrassed”可知作者第一次应聘由于没有高中学历而感到尴尬,但这次他完成学业再回到店里,拥有学历让他感觉更有自信。
C
Everything looked the same when I went back to the __7__ years later: the same people and the same design.However, compared with the last time, I felt more __8__.The manager told me they needed new workers.I __9__ my diploma to the manager.He looked at it and said, “Great! You are in.”
( )9.A.dropped B.showed C.pushed D.pulled
9.根据下一句“He looked at it”可知经理看了作者的文凭,说明此处是作者把文凭拿给经理看。
B
Education helps you have a bright future.Now I am not worried about my future because I'm still __10__ in my spare time.
( )10.A.working B.driving C.running D.learning
10.根据上文“Education helps you have a bright future.”可知,作者感悟到学习能助你拥有更好的未来,说明作者再也不用担心未来是因为他一直在学习。
D
短文大意:本文讲述了作者一开始不重视学习,在一次工作应聘碰壁后才意识到学习的重要性,因此回到学校继续学习,毕业之后重回店里成功应聘。由此作者也感悟到了,好的教育能帮助我们拥有好的未来。
三、阅读理解A(2022绥化改编)(10分)
Welcome to Sunshine Farm
Hello, everyone! We are famous for our fresh and delicious tomatoes.Do you want to come here We invite you to visit the farm and enjoy our products.All the customers will have a safe open air environment.You can have a good time here.The following instructions may help you.
To pick the tomatoes, you need to make a reservation(预约) from 8 a.m.to 5 p.m.the day before the picking day on our website.It is necessary.
No pets are allowed on the farm.
You can use your baskets or buy ours.A basket only costs two yuan.The tomatoes are 15 yuan for one kilo.
If you bring your children here, they must stay close to you.Running here and there is not allowed.We hope they can follow the farm rules.
In order to stay safe and healthy, please don't come to the farm if you are ill.
( )1.If you go to the farm on Feb.25th, when can you make a reservation
A.At 9 a.m.on Feb.23rd. B.At 2 p.m.on Feb.24th.
C.At 7 a.m.on Feb.24th. D.At 9 p.m.on Feb.23rd.
B
( )2.What can't you take to the farm
A.A phone. B.A basket. C.A dog. D.A bag.
C
( )3.What are children allowed to do on the farm
A.Stay close to their parents.
B.Run everywhere.
C.Play with their pets.
D.Eat tomatoes for free.
A
( )4.How much should you pay for 2 kilos of tomatoes on Sunshine Farm
A.15 yuan. B.10 yuan. C.30 yuan. D.25 yuan.
C
4.数字计算题。根据“The tomatoes are 15 yuan for one kilo.(西红柿15元一公斤。)”可知,在阳光农场买两公斤西红柿要30元。
( )5.Who may write the passage
A.A shopper. B.A farm owner.
C.A waiter. D.A reporter.
B
5.推理判断题。本文为我们介绍了阳光农场的西红柿采摘园,以及采摘时的注意事项,因此最有可能来自一位农场主。
【短文大意】本文介绍了阳光农场的西红柿采摘园,以及采摘时的一些注意事项。
四、阅读理解B(2022宜宾改编)(10分)
Babies will naturally share food with hungry strangers, even when they're hungry themselves, according to a new study published in Scientific Reports.
In the study, the researchers first did an experiment on 19 month olds.The time was about 75 minutes after their last snack or meal.In the experiment, an unfamiliar adult reached for pieces of fresh fruit that had been placed on a dish in front of a child, and the child could choose to either share the fruit with the adult or keep the fruit and eat it himself/herself.Almost 60% of the children shared at least one piece of fruit with the adult.
In a follow- up experiment, the researchers had the children's parents bring them in just before their next scheduled snack or meal, so on average, it had been more than 130 minutes since they last ate.The researchers wanted to know whether these children, who were hungry themselves, would still share food with someone in need.
The results showed that almost 40% of the children were willing to share at least one piece of fruit with the adult who reached for the food.Some other experiment results also showed that children as young as one year old liked to help others in need, even when they themselves wanted to get something.
( )1.Where can we read the new study
A.In a children's book.
B.In Scientific Reports.
C.In the food magazine.
D.In a popular newspaper.
B
1.细节理解题。根据“Babies will naturally share food with hungry strangers, even when they're hungry themselves, according to a new study published in Scientific Reports.”可知,是在《科学报告》上。
( )2.Whom did the researchers do the first experiment on
A.Some adults. B.19 month old babies.
C.Children's parents. D.Many strangers.
B
2.细节理解题。根据“In the study, the researchers first did an experiment on 19-month-olds.”可知,研究人员首先在19个月大的婴儿身上做了一个实验。
( )3.What does the underlined word “scheduled” most probably mean
A.Left the day before. B.Overcooked.
C.Planned ahead of time. D.Home made.
C
3.词义猜测题。根据后文“so on average, it had been more than 130 minutes since they last ate.”可知,此处意为研究人员让孩子们的父母在他们下一次计划吃零食或正餐之前带他们进来。
( )4.What can we know from the third and fourth paragraphs
A.The babies ate things very slowly.
B.The babies didn't like snacks or meals.
C.Though young, the babies shared food with their parents.
D.Though hungry, the babies were still willing to share.
D
4.细节理解题。根据第三段“The researchers wanted to know whether these children, who were hungry themselves, would still share food with someone in need.”和第四段“The results showed that almost 40% of the children were willing to share at least one piece of fruit with the adult who reached for the food.”可知,尽管饥饿,婴儿们仍然愿意分享食物。
( )5.Why did the researchers carry out the experiments
A.To show babies like to share naturally.
B.To know how much children can eat.
C.To teach children how to help others.
D.To advise adults to look after babies.
A
5.推理判断题。根据“Babies will naturally share food with hungry strangers, even when they're hungry themselves, according to a new study published in Scientific Reports.”及全文可知,实验是为了展示婴儿喜欢自然地分享。
【短文大意】文章介绍了一项新的研究:婴儿会自然地与饥饿的陌生人分享食物。
五、短文填空(2022泰安改编)(15分)
Cooking is supposed to be the most basic living skill for humans. 1.____________, there are many kids who are used to being fed and taken care of everything like “little emperors and little princesses”. They can't 2._________ the differences between food materials like leeks(韭菜) and shallots(小葱).
However
2.tell the difference between… and…区分……和……。
tell
In 3.____________ to stress the importance of hard working spirit education among students, the Communist Party of China Central Committee released(发布) the guidelines. The guidelines call for 4.____________ to respect labor(劳动) work. Students should learn basic life skills and develop good working habits 5.____________ such education.
order
students
through
Students will be required to understand and master the basics of home 6.____________ from preparing vegetables to finally being able to complete the whole process of home cooking independently. These will be lifelong skills for kids, helping them develop into well rounded(人格完满的) people, not just students who are only 7.____________ to take exams.
cooking
7.be able to do sth.有能力做某事。
able
Parents are children's first teachers. They should encourage children to learn 8.____________ to do chores at home. Students should master one or two life skills every year. These skills can include cooking, washing 9.____________ own clothes and tidying their rooms.
It's really important for students to take labor education classes 10.____________ at school and at home.
how
10.both… and…两者都。
their
both
【短文大意】本文主要介绍了国家发布关于让学生们重视和尊重劳动的指导方针,并从老师和家长的角度作出了相应的建议。
谢谢大家!