(共31张PPT)
模块二 人与社会 极速提分小卷八
(完形填空+阅读理解B+短文填空)
分值:35分 限时:20分钟 得分:
一、完形填空(本大题共10小题,每小题1分,共10分)
The unused tissue(纸巾) in the bathroom always reminds me of my childhood.
Christmas was drawing near. 1 grown up, I decided to get a gift for my mom.However, being only 8 years old, I had never bought a gift before.I emptied the change(零钱) from my piggy
( A )1.A.Feeling B.Watching C.Sounding D.Finding
A
解析:1.根据“grown up,”可知是感觉自己长大了。故选A。
bank, and 2 the local store.
I entered the store, and 3 considered each thing on every shelf.I imagined my mother's expressions when she 4 it on Christmas morning.
( C )2.A.drove to B.returned to
C.headed for D.left from
( D )3.A.always B.usually C.quickly D.carefully
( A )4.A.opened B.made C.turned D.discovered
C
D
A
解析:2.根据“the local store”可知是前往商店买礼物。故选C。
解析:3.根据“considered each thing on every shelf”可知是认真地看货架上的东西。故选D。
解析:4.根据常识可知是在圣诞节早上打开礼物。故选A。
There were so many nice things here, but I 5 that the change in my pocket wasn't enough to buy one.Soon I began to feel sad.At that time, I saw exactly what I was 6 .I think it was the 7 gift — a great big box of tissues.
( B )5.A.suggested B.realized C.asked D.forgot
( B )6.A.dealing with B.looking for
C.putting on D.asking for
( A )7.A.perfect B.same C.expensive D.traditional
B
B
A
解析:5.句意:这里有很多好东西,但我意识到口袋里的零钱不够买一件。意识到(realize)符合语境。故选B。
解析:6.根据“I saw exactly what I was”可知是看到了自己寻找的东西。故选B。
解析:7.根据下文可知,作者觉得纸巾是最完美的礼物。故选A。
Now, a box of tissues may not sound like a gift to you, but my mother never bought tissues when I was young.I 8 as I confidently walked to the cash desk.My mom was going to love this.
( A )8.A.smiled B.cried
C.shouted D.worried
A
解析:8.根据下文可知作者觉得妈妈会喜欢这个礼物,所以是微笑着。故选A。
Christmas morning 9 , and my mother loved the tissues.That satisfied feeling I had in the store returned again when I saw her 10 .The joy we felt couldn't have been any greater.
That year, I learned how to give a gift to someone special by choosing it carefully, and packing it with love.
( B )9.A.went B.came C.opened D.got
( B )10.A.sadness B.happiness C.success D.hurt
B
B
解析:9.根据“Christmas morning”可知是圣诞节早晨到来了。故选B。
解析:10.根据“The joy we felt”可知妈妈很开心,很幸福。故选B。
短文大意:作者第一次为母亲挑选礼物。由于作者的家庭不是很富裕,因此从来没有用过纸巾。当作者给妈妈纸巾时,她很开心。那一年,作者学会了如何给一个特别的人送礼物。你只需要仔细选择,然后用爱包装它。
二、阅读理解B(本大题共5小题,每小题2分,共10分)
As winter comes, the need for winter essentials(必需品) has risen in European countries because they are short of energy.China's factories of those essentials are working overtime to meet the increasing foreign orders.Made in China winter essentials like flannel pajamas(法兰绒睡衣), hot water bottles, hand warmers and sweaters are prevalent in Europe.Chinese media describe these products as “magical weapons to defend(防御) against the cold”.
Families and businesses across Europe are feeling the pressure of the shortage of natural gas.It has led to sky high prices for heating and electricity.European customers have to look for creative ways to stay warm and cut down energy costs.As a result, those inexpensive and fine products made in China are in great need.
It is reported that the electric blanket export volume(出口总量) reached 33.4 million dollars from January to July last year.In Yiwu, warming products' exports rose 41.6 percent to 190 million yuan.Data from the Chinese international e commerce platform (电子商务平台) AliExpress showed that the search for “sweaters” on AliExpress had risen to the first place in the clothes kind in the past month.What's more, sales of Chinese style flannel pajamas have also grown in Europe, while the sales of hot water bottles have increased by 300 percent month on month since October.
( C )1.What can we infer from Paragraph 1
A.European people don't need winter essentials.
B.Energy is enough for European countries.
C.Electric blankets can protect people from the cold.
D.All the winter essentials are for women.
C
解析:1.推理判断题。根据第一段“Chinese media describe these products as the ‘magical weapons to defend against the cold’”可知,电热毯能保护人们免受寒冷,故选C。
( C )2.What does the underlined word “prevalent” mean
A.Terrible. B.Useless.
C.Popular. D.Expensive.
解析:2.词义猜测题。根据上文“the increasing foreign orders”可知,订单量增加,说明产品受欢迎,故选C。
C
( B )3.Why do European customers choose made in China products
A.Because of the low volume.
B.Because of the low price.
C.Because of the low quality.
D.Because of the large number.
B
解析:3.细节理解题。根据第二段“As a result, those cheap and fine products made in China are in great need.”可知欧洲消费者之所以选择中国制造的产品,主要是因为既便宜质量又好,故选B。
( A )4.How does the writer end the passage
A.By giving facts.
B.By telling stories.
C.By showing opinions.
D.By drawing pictures.
A
解析:4.推理判断题。根据第三段“What's more, sales of Chinese style flannel pajamas… have increased by 300 percent month on month since October.”并结合整段内容可知,作者通过摆事实的方式结尾,故选A。
( C )5.Which magazine may the passage come from
A.Travel China B.Teenager World
C.International Market D.Sports World
解析:5.推理判断题。通读全文,本文讲述了欧洲国家从中国大量进口冬季必需品,并且陈述了具体数据,因此可推断文章最可能出自国际市场类杂志,故选C。
C
短文大意:本文讲述了欧洲国家大量从中国进口冬季必需品,主要是因为中国产品质量好又便宜。
三、短文填空(本大题共10小题,每小题1.5分,共15分)
Every Saturday, Wang Fulin travels 40 minutes to “watch” a movie with his friends.
He became blind in 1. his early 50s.However, he can still enjoy movies in a “talking movie” club — Fun Theater in Kunming.A group of volunteers there describe movies to 2. blind people.“I listened to a movie for the first time in the summer four years ago, and it was 3. kind of exciting.The volunteers did a great job,” said Wang.Describing movies to blind people can be challenging.The volunteers must watch a movie several 4. times to know everything in the movie.In this way, they can describe the movie very clearly 5. and carefully.
his
blind
kind
times
and
解析:1.his 考查代词。 in one's 50s在某人50多岁时。
解析:2.blind 考查形容词。 根据下文“Describing movies to blind people”可知填blind。
解析:3.kind 考查名词。 kind of稍微。
解析:4.times 考查名词。 several times好多次。
解析:5.and 考查连词。 clearly和carefully是并列关系,故用and连接。
The owner of the theater is 6. called/named Zhou Jun.He started the club in 2017.“Movies are for everybody,” said Zhou.“Fun Theater hopes to share movies 7. with blind people and help to light up their lives.8. Thanks to this special club, many blind people go out of their homes to enjoy the movies, and their lives are more interesting.
called/named
with
Thanks
解析:6.called/named 考查动词。根据语境可知此处表示“叫周军的人”,故填called或named。
解析:7.with 考查介词。 share with与……分享。
解析:8.Thanks 考查名词。thanks to多亏了。
Now many blind people come to Fun Theater to “watch” movies every week.“They can enjoy the movies here.I'm so glad that I can do 9. something to help people in need,” said Zhou.
“It's meaningful for us to 10. spend our free time volunteering.A small action can make the world a better place,” said one volunteer.
something
spend
解析:9.something 考查代词。根据语境可知,此处表示“某事”,且句子是肯定句,故填something。
解析:10.spend 考查动词。 spend time doing sth.花时间做某事。
短文大意:本文是一篇记叙文。主要介绍了王福林是个盲人,他和他的朋友去一个有声电影俱乐部听电影,在那里有一些志愿者给盲人们讲电影,让盲人的生活变得更有乐趣。