中小学教育资源及组卷应用平台
book 1 unit 5 Into the wild 测试题
一、用单词的适当形式完成句子
1.There was a time ________this was news to me, too.
2.She finished the third thing ________(eventual), and it is also the most difficult thing.
3.I will always remember the scene ________all people volunteered to put out the fire.
4.The reason ________ he was successful was ________ he had worked hard.
5.It has turned out to be a nice day ________ all.
6.________ (amazing), Harry Smith finished medical school in three years.
7.I spend a lot of my time in ________ (stare) at a computer screen.
8.She also runs a website in her spare time ____________ she shares her tips with others.
9.Things weren’t so bad. ________ all, I was among friends again.
10.The island offers such a wide ________(various) of scenery and wildlife.
11.All the scientific evidence shows that increasing use of ________ (chemical) in farming is damaging our health.
12.In the rainforest of the Amazon, 50 to 150 plant species ________ (destroy) every day.
13.We can buy many kinds of ice creams in the ________ (freeze) food section in supermarkets.
14.We are bound to see some ups and downs along the road to ________ (recover).
15.Hers was the first company ________(found) by a woman to reach the Fortune 500.
16.They have to come up with a ________ (solve) to the problem.
17.I’m ________ (determine) to succeed.
18.The level of pollution in the river ________ (measure) every day.
19.The house ____(destroy) in the fire can’t be repaired.
20.There’s been a drop in ticket sales in ________ (react) to the review.
二、阅读理解
A
“Save the whales!” That’s what the picture on Jake Smith’s bedroom wall said. Jake liked having a picture that said something important: that showed he cared. He just never expected to get a chance to save a real whale, one right in his own neighborhood.
It was a Saturday morning when the newspaper first reported the whales to be coming. A group of the animals were swimming close to the beach in Jake’s hometown. All the local people rushed out to the beach to see them. They were expecting a beautiful show, better than a movie.
Then one whale swam in the direction, directly towards land. It came in with the waves, and when the waves receded, its huge body rested on the sand. Suddenly, Jake and his family and all the others were no longer sightseers. They had to become rescuers. A few people ran towards the animal. They pushed and tried to force the whale back into the water, but it was no use.
An animal rescue service team soon arrived in a truck with heavy lifting machinery, to help move the animal. Jake and his family couldn’t do much on the beach, so they went back to their house and made sandwiches and hot tea for the rescuers. At least, Jake thought, they could help in some way.
Back at the beach, they offered the food to the rescuers and were happy to see that it was needed. It was getting dark. Some people lined up their cars along the beach and shined the headlights on the sand. The rescuers would not give up. After trying many times they were finally able to lift the whale into the water. Everyone cheered when it headed out to the sea. It swam out about a mile and then disappeared for a moment under the sea. Then, in what looked like a jump of joy, it rose high above the water—a thank-you to those who had worked so hard to save his life.
21.What does the picture on Jake’s wall tell us about him
A.He worked as an animal rescuer.
B.He thought whales were the most beautiful animals.
C.He lived near the ocean.
D.He cared about the animal.
22.Why did the local people go to the beach that morning
A.To swim with the whales.
B.To see the whales swimming.
C.To help rescue the whales.
D.To watch a movie about whales.
23.The underlined word “receded” in Paragraph 3 means .
A.went back out B.didn’t move
C.washed over D.got up
24.How did Jake and his family help save the whale
A.By calling the rescue service team.
B.By asking their neighbours for help.
C.By controlling the people on the beach.
D.By giving the rescuers food and drink.
B
Wildlife faces threats(威胁) from habitat destruction, pollution, and other human actions. Although protecting wildlife may seem too hard at times, even small actions in your own neighborhood can help protect many different animals. Here are some tips on how to protect wildlife through small actions.
☆ Create wildlife friendly areas in your backyard.
When trying to make your garden more beautiful, you can choose plants that can provide food and shelter to native wildlife. This will also help cut down on pollution.
☆ Avoid harming the natural ecosystem(生态系统) in your area.
Some plants from other places can kill or harm native plants that provide food and shelter for wildlife.
☆ Have a greener lifestyle.
By using less water and fewer fuels, you will be helping to protect the wildlife around you. Take buses or the subway when you can, turn off electric devices when you’re not using them, take shorter showers, and keep your room temperature at or below 68 Fahrenheit degrees during the winter.
☆ Buy products that are wildlife friendly.
Don’t buy products that are made from endangered animals. Keep in mind that some endangered animals are killed by traps or hunters who are after other wildlife within the same habitat.
☆ Donate money or time to organizations that protect wildlife and their habitats.
You can give money to organizations or groups that protect wildlife species in your neighborhood.
25.We infer that the purpose of this passage is to ________.
A.tell us why protecting wildlife is extremely important now
B.suggest that we protect wildlife through actions
C.explain why protecting wildlife is not as hard as people think
D.give us some tips on how to protect wildlife through small actions
26.Which of the following threats to wildlife is NOT mentioned in the passage
A.Animal diseases. B.Loss of habitat. C.Pollution. D.Hunters.
27.What behaviour do you think the author can disagree with
A.Planting right trees in gardens. B.Buying an ivory vase for a gift.
C.Donating some money to WWF. D.Reading books about wildlife.
三、七选五
Forest fires burn thousands of acres of land each year.They destroy animal and human homes,killing many creatures in their path. 28 They make forests healthier by clearing out deadwood,making room for new trees.The heat of a fire is needed by some seeds before they can begin to grow.But,good or bad,forest fires need to be controlled.
29 Firefighters rely on teamwork.This group of firefighters,known as a hand crew,will work together with a bulldozer(推土机) and a helicopter.The crew hike into the woods to cut a fire line.A fire line is a path through the forest stripped of all plants.Soil doesn’t burn,so the fire won’t cross this line if the line is wide enough.
30 Using chain saws,the first two crew members cut the big wood out of the path.Next come two swampers,who clear away the wood.The next firefighters in line break up the ground and hack at the remaining plants.Last come firefighters with shovels and other hand tools. 31
To make sure the fire won’t jump the line,a bulldozer follows the hand crew.In one pass,the bulldozer triples the width of the fire line.The hand crew follow the bulldozer to remove any plants left behind.
32 A huge rubber bucket is carried beneath the helicopter.With the flick of a switch,the pilot releases the bottom of the bucket,and water pours to the ground.
A.But some forest fires also do good.
B.Forest fires do great harm to nature.
C.The hand crew work in a long line.
D.Let’s see what it means to be a forest firefighter.
E.The work of firefighters is hard as well as dangerous.
F.If the fire threatens to jump the line,the crew call in the helicopter.
G.As each firefighter takes a swing at the ground,the fire line gets better.
四、完形填空
Conservationists are breeding (饲养) lions in the Southern African nation of Zimbabwe. The wildlife experts hope to increase the lion population to keep the great cats from 33 .
In some areas, lions and human beings are 34 control of land. Researchers believe something must be done quickly to 35 the animals.
The African Lion and Environmental Research Trust (ALERT) has more than 100 36 in its breeding program. Antelope Park Farm is one of two sites ALERT operates in Zimbabwe.
Gary Jones heads the Antelope Park Farm. He says ALERT has become involved 37 a sharp drop in the number of lions. His group believes this has been 38 mainly by humans. There are more people moving to this area every year. The lions have 39 land on which to live.
Gary Jones says the decrease in the lion population affects the whole 40 . He adds that other African nations are also seeing the 41 effects of this.
There are countries, 42 in central and north Africa, where the lion population has reached a(n) 43 level. Burundi, a country of east-central Africa, for instance, does not have lions in its national parks. It 44 wants to have lions reintroduced back into its national parks. The reason is that when you take the lion out of the equation (平衡), suddenly you get all 45 things to start happening with the balance of 46 . For example, you get too many prey (猎物) species, like giraffes and zebras.
The United Nations’ Food and Agriculture Organization says wild animals are threatened when farmers try to 47 their plants or animals.
33.A.disappearing B.attacking C.changing D.arriving
34.A.waiting for B.cheering for C.competing for D.looking for
35.A.train B.observe C.catch D.save
36.A.giraffes B.lions C.zebras D.antelopes
37.A.instead of B.because of C.in place of D.in spite of
38.A.known B.studied C.caused D.prevented
39.A.less B.worse C.more D.better
40.A.environment B.background C.industry D.position
41.A.immediate B.possible C.magical D.disastrous
42.A.usually B.finally C.gradually D.particularly
43.A.acceptable B.worrying C.reasonable D.necessary
44.A.frequently B.simply C.naturally D.desperately
45.A.small B.similar C.strange D.ideal
46.A.nature B.body C.power D.trade
47.A.protect B.move C.use D.improve
五、用单词的适当形式完成短文
In 1916 the United States started the world’s first national park system. Since then, it 48 (serve) as a model for other countries that try to better protect the environment and let people enjoy nature.
A national park is a reserve of land 49 (declare) and owned by the government, protected from human development and pollution. Now China is planning its own national park system. On Dec 5, China passed two pilot plans for national parks 50 (protect) the giant panda, Siberian tiger and Amur leopard.
Before this national park project, China had set aside thousands of nature parks, forests and scenic areas 51 protected areas. However, they haven’t been managed well because too many different 52 (organization) have been involved in the protection of the different areas, according to the China Daily. Under 53 new plans, national parks will cover big areas and include different protected areas.
For example, the habitats of wild pandas lie in different provinces and 54 (cut) into even smaller pieces by railways, roads and power lines. This makes panda groups 55 (open) to danger. The panda national park will cover all the habitats and make the protection of animals as comprehensive as possible.
56 this increased protection doesn’t mean national parks will shut their doors to humans. Instead, the new system will offer people a chance to 57 (deep) feel nature.
六、读后续写
58.阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。续写的词数应为150左右。
Neil is a gentleman who has a lovely family, with his wife and little son. Neil loves to travel and he is especially fond of forests and woods. Whenever he plans for a holiday, he would choose a place that is blessed by Mother Nature.
To celebrate his son’s second birthday, he decided to stay and enjoy the birthday celebration in woods, located at the lap of a mountain. He with his family and friends, reached the village located near the woods and had his stay in the cottage. The cottage was located at the entrance of the forest, where the guests can view animals wandering in the nearby place. Although the natural scenes were beautiful, the local villagers warned the guests to watch out as there may be wolves living in the forest.
Neil’s son saw a dog at the door and offered it a biscuit. The dog was happy and very soon the little boy befriended the dog. On the second day, the birthday of the boy was celebrated grandly in the woods within beautiful nature. The dog did not leave the boy even for a minute and they both became close friends. The boy played with the dog happily as if they had known each other for a long time.
The next day, Neil, his wife and other friends decided to go for hunting in the forest. Before leaving, Neil arranged a babysitter to take care of the little boy for half a day.
After 3 hours, all the elders returned to the cottage and they seemed very tired. When the dog saw Neil and others, it rushed to them and licked Neil’s shoes. The cottage was open and nobody was there. Neil realised that something was not right.
Neil’s wife was shocked to see the blood stains in the dog’s mouth and she shouted loudly. All of them thought that the dog had killed Neil’s little boy.
Paragraph 1:
Everyone was shocked to see the blood-spattered mouth.
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Paragraph 2:
Hearing the noise from the dog,the babysitter rushed out of the room.
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
参考答案:
1.when
【详解】考查定语从句。句意:有一段时间,这对我来说也是新闻。分析句子,设空处引导的是限制性定语从句,修饰先行词time,引导词在从句中作时间状语,用关系副词when引导从句。故填when。
2.eventually
【详解】考查副词。句意:她最终完成了第三件事,也是最难的一件事。分析句子可知,空处作状语,应用eventual的副词形式eventually,意为“最终,最后”。故填eventually。
3.where
【详解】考查定语从句。句意:我将永远记得那个所有人都自愿去灭火的场景。空处引导定语从句,先行词the scene,在定语从句中作地点状语,需用关系副词where引导。故填where。
4. why that
【详解】考查定语从句和表语从句。句意:他成功的原因是他努力工作。先行词为reason,在定语从句中作原因状语,关系副词为why,第二个空为表语从句,句意和句子结构完整,连接词为that。故填why,that。
5.after
【详解】考查介词。句意:今天终究是个好天气。根据句意及所给句子可知,此处使用介词短语after all,表示“终究”。故填after。
6.Amazingly
【详解】考查副词。句意:令人惊讶的是,哈里·史密斯在三年内完成了医学院的学业。分析句子结构可知,空处需填副词作状语,修饰整个句子,amazing作形容词,表示“令人惊讶的”,副词是amazingly。故填Amazingly。
7.staring
【详解】考查动名词。句意:我花了很多时间盯着电脑屏幕。根据句意和所给动词stare以及空格前的介词in分析句子可知,空格处应该填入stare的动名词形式staring作介词in的宾语,构成固定搭配spend time in doing something(花费时间做某事)。故填staring。
8.where
【详解】考查定语从句。句意:她还在业余时间经营一个网站,在那里她与他人分享她的技巧。空格处引导的是限制性定语从句,从句中不缺主语或宾语,先行词website是抽象地点,因此空格处用关系副词where,故填where。
9.After
【详解】考查固定短语。句意:事情并没有那么糟。毕竟,我又和朋友们在一起了。根据句意可知,空处表示“毕竟”,应用固定短语after all,空处位于句首,首字母大写。故填After。
10.variety
【详解】考查名词。句意:这个岛有各种各样的风景和野生动物。不定冠词a修饰名词,空处需填名词variety,a wide variety of为固定短语,意为“各种各样的”。故填variety。
11.chemicals
【详解】考查名词的数。句意:所有的科学证据都表明,农业中越来越多地使用化学品正在损害我们的健康。chemical为可数名词,根据上文increasing use of 可知应用复数形式。故填chemicals。
12.are being destroyed
【详解】考查时态语态。句意:在亚马逊雨林中,每天都有50到150种植物遭到破坏。照应时间状语“every day”应用一般现在时,但是结合句意,表示某种“惋惜”的感彩,故用现在进行时表示破坏的严重性。结合主语“50 to 150 plant species”为动作的承受者,为复数,故谓语动词用被动语态,用复数。故填are being destroyed。
13.frozen
【详解】考查形容词作定语。句意:我们可以在超市的冷冻食品区买到各种各样的冰淇淋。空后food是名词,由形容词修饰,所给词freeze是动词,其过去分词frozen也可用作形容词,意为“冷冻的,在句中作定语。故填frozen。
14.recovery
【详解】考查名词。句意:我们在恢复的道路上注定会遇到一些起起落落。分析句子可知,句中的to是介词,the road to sth.意为“通向……的道路”,因此此空应填recover的名词形式。故填recovery。
15.founded
【详解】考查非谓语动词。句意:她的公司是第一家由女性创办并跻身世界500强的公司。分析句子结构可知,句子已有谓语动词was,空处是作“the first company”的后置定语。the first company和found逻辑上为被动关系,空处用过去分词的形式。故填founded。
16.solution
【详解】考查名词。句意:他们必须想出解决问题的办法。根据“a”可知,空处需填单数名词,solve是动词,表示“解决”,名词是solution,表示“解决办法”。故填solution。
17.determined
【详解】考查形容词。句意:我下定决心要成功。分析句子可知,此处应填形容词,在句中做表语。固定搭配be determined to do(下定决心做某事)。故填determined。
18.is measured
【详解】考查一般现在时的被动语态和主谓一致。句意:这条河的污染程度每天都在测量。句子主语The level of pollution和谓语动词measure之间是被动关系,再根据时间状语every day可知,此处是一般现在时的被动语态,且句子主语是单数名词level,谓语动词用动词的第三人称单数形式。故填is measured。
19.destroyed
【详解】考查非谓语动词。句意:在火灾中被毁的房子无法修复。分析句子结构可知,句中已有谓语动词“can’t be repaired”,空处是作“The house”的后置定语。The house和destroy逻辑上是被动关系,空处需用过去分词的形式。故填destroyed。
20.reaction
【详解】考查名词。句意:因为那篇评论的影响,售票量有所下降。in reaction to sb./sth.是固定短语,意为“对……做出反应,回应”,符合句意。故填reaction。
21.D 22.B 23.A 24.D
【导语】本文是一篇记叙文。文章主要讲述Jake Smith一家及当地人们帮助救援鲸鱼的故事。
21.细节理解题。根据第一段““Save the whales!” That’s what the picture on Jake Smith’s bedroom wall said. Jake liked having a picture that said something important: that showed he cared. (“拯救鲸鱼!”杰克·史密斯卧室墙上的画就是这么写的。杰克喜欢画一张说明重要事情的图画:这表明他在乎)”可知,Jake墙上的画表明他关心鲸鱼这种动物。故选D。
22.细节理解题。根据第二段“It was a Saturday morning when the newspaper first reported the whales to be coming. A group of the animals were swimming close to the beach in Jake’s hometown. All the local people rushed out to the beach to see them. (报纸第一次报道鲸鱼的到来是在一个星期六的早晨。一群鲸鱼在杰克家乡的海滩附近游泳。所有的当地人都冲到海滩上看它们)”可知,那天早晨,人们去海滩是为了看鲸鱼游泳。故选B。
23.词义猜测题。根据前半句“Then one whale swam in the direction, directly towards land. It came in with the waves(然后一条鲸鱼朝那个方向游去,直接游向陆地。它和海浪一起来)”及下文“Its huge body rested on the sand.(它巨大的身躯躺在沙滩上)”可知,海浪退去了,鲸鱼被留在了沙滩上,故猜测receded意为“退去,回去”,故选A。
24.细节理解题。根据第四段“Jake and his family couldn’t do much on the beach, so they went back to their house and made sandwiches and hot tea for the rescuers. (杰克和他的家人在海滩上做不了什么,所以他们回到家里,为救援人员做了三明治和热茶)”可知,Jake和他的家人通过为救援人员做了三明治和热茶来为拯救鲸鱼作奉献,故选D。
25.D 26.A 27.B
【导语】这是一篇应用文。本文主要讲的是保护野生动物,从身边做起,告诉我们如何去保护动物。
【详解】1.推理判断题。根据第一段的“Here are some tips on how to protect wildlife through small actions.(这里有一些关于如何通过小动作来保护野生动物的建议。)”和下文的小标题可知,本文的目的是想给我们一些保护野生动物的建议,故选D。
2.细节理解题。根据文中的第一段的“Wildlife faces threats (威胁) from habitat destruction,pollution,and other human actions.(野生动物面临栖息地破坏、污染和其他人类活动的威胁。)”可知B、C两项提到了;D项是在第四条中第二句“ Keep in mind that some endangered animals are killed by traps or hunters who are after other wildlife within the same habitat.(请记住,一些濒临灭绝的动物是被陷阱或猎人杀死的,这些猎人在同一栖息地追捕其他野生动物。)”提到的。综观全文,只有A项没提到。故选A。
3.推理判断题。文章中给了我们一些如何做能保护野生动物,A、C、D三项与作者所提示的相符,而B项“买象牙花瓶做礼物”是作者不能同意的,故选B。
28.A 29.D 30.C 31.G 32.F
【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了发生森林火灾时,消防队员的任务分工以及如何切断火线灭火。
28.根据上文“Forest fires burn thousands of acres of land each year. They destroy animal and human homes,killing many creatures in their path”(森林火灾每年烧毁数千英亩的土地。它们摧毁了动物和人类的家园,杀死了沿途的许多生物)说明森林火灾的坏处,以及下文“They make forests healthier by clearing out deadwood, making room for new trees. The heat of a fire is needed by some seeds before they can begin to grow”(它们清除枯木,为新树腾出空间,使森林更加健康。一些种子在开始生长之前需要火的热量)介绍的森林火灾的好处,可知空格处应起到承上启下的作用,A选项“But some forest fires also do good.”(但是一些森林火灾也有好处)引出下文森林火灾的好处。故选A。
29.根据下文“Firefighters rely on teamwork. This group of firefighters, known as a hand crew, will work together with a bulldozer(推土机) and a helicopter. The crew hike into the woods to cut a fire line.”(消防员依靠团队合作。这组消防员,被称为徒手队员,他们将与推土机和直升机一起工作。机组人员徒步进入树林切断一条火线。)可知,本段主要介绍森林消防员的工作机制。D选项“Let’s see what it means to be a forest firefighter.”(让我们看看当森林消防员意味着什么)符合本段的主题,并且firefighters是原词复现。故选D。
30.根据本段第二句“Using chain saws, the first two crew members cut the big wood out of the path.”(第一批两名工作人员用链锯从小路上锯下一大块木头)及第四句“The next firefighters in line break up the ground and hack at the remaining plants.”(接下来排队的消防队员负责破土并砍掉剩下的植物。)可知,本段介绍森林消防员具体的工作场景,他们是排队进行工作的。C选项“The hand crew work in a long line.”(徒手工作人员排着长队工作)符合语境。故选C。
31.根据第二段“The crew hike into the woods to cut a fire line.”(机组人员徒步进入树林切断一条火线。)及本段“Using chain saws, the first two crew members cut the big wood out of the path. .Next come two swampers, who clear away the wood. The next firefighters in line break up the ground and hack at the remaining plants. Last come firefighters with shovels and other hand tools.”(第一批两名工作人员用链锯从小路上锯下一大块木头。接下来是两个帮工,他们清理木头。接下来排队的消防队员负责破土并砍掉剩下的植物。最后的消防队员,他们用铲子和其他手动工具)可知,本段详细介绍了徒手队员小组中每一个团队成员的分工任务,并且他们的总任务是切断火线。G选项“As each firefighter takes a swing at the ground, the fire line gets better.”(当每个消防员在地面上挥杆时,火线变得更好)符合前后介绍清理出一条火线的语境。故选G。
32.根据下文“A huge rubber bucket is carried beneath the helicopter. With the flick of a switch, the pilot releases the bottom of the bucket, and water pours to the ground.”(一个巨大的橡胶桶被放在直升机下面。随着一个开关的轻弹,飞行员释放桶的底部,水就会倾泻到地面)可知,飞行员所在机组在森林火灾中也承担一定的任务。F选项“If the fire threatens to jump the line,the crew call in the helicopter.”(如果火势有可能越过警戒线,机组人员将呼叫直升机)指出火势越过警戒线时直升机将起作用,符合前后的语境,且the helicopter是原词复现。故选F。
33.A 34.C 35.D 36.B 37.B 38.C 39.A 40.A 41.D 42.D 43.B 44.D 45.C 46.A 47.A
【导语】本文是新闻报道。文章主要讲述了自然资源保护主义者正在南非国家津巴布韦开展狮子繁育工作,希望增加狮子的数量防止此类大型猫科动物消失的故事。
33.考查动词词义辨析。句意:野生动物专家希望增加狮子的数量防止此类大型猫科动物的消失。A. disappearing消失;B. attacking攻击;C. changing改变;D. arriving到达。根据上文“hope to increase the lion population”可知,野生动物专家希望增加狮子的数量防止此类大型猫科动物消失。故选A。
34.考查动词短语辨析。句意:在一些地区,狮子与人类竞相争夺对土地的控制。A. waiting for等待;B. cheering for为…喝彩;C. competing for竞争;D. looking for寻找。根据下文“There are more people moving to this area every year. The lions have ___7___ land on which to live.”可知,在一些地区,狮子与人类竞相争夺对土地的控制。故选C。
35.考查动词词义辨析。句意:研究人员认为必须尽快采取措施拯救狮子。A. train培训;B. observe观察;C. catch抓住;D. save挽救。根据下文“a sharp drop in the number of lions”可知,狮子数量急剧下降,所以必须尽快采取措施拯救狮子。故选D。
36.考查名词词义辨析。句意:非洲狮和环境研究信托基金会(ALERT)有超过100头狮子在其繁殖计划中。A. giraffes长颈鹿;B. lions狮子;C. zebras斑马;D. antelopes羚羊。根据上文“breeding lions”可知,本文讲的是增加狮子的数量。故选B。
37.考查介词短语辨析。句意:他说,由于狮子数量骤减,所以ALERT已经介入其中。A. instead of而不是;B. because of因为;C. in place of替代;D. in spite of尽管。根据上下文意思可知,上下文是因果关系。故选B。
38.考查动词词义辨析。句意:他的团队认为这主要是人类造成的。A. known知道;B. studied学习;C. caused导致;D. prevented阻止。根据下文“There are more people moving to this area every year.”可知,每年都会有越来越多的人迁往该地区,所以狮子数量减少主要是人类造成的。故选C。
39.考查形容词词义辨析。句意:狮子的生存空间变得越来越小。A. less更少的;B. worse更差的;C. more更多的;D. better更好的。根据上文“There are more people moving to this area every year.”可知,因为人类的介入,导致狮子的生存空间变得越来越小。故选A。
40.考查名词词义辨析。句意:Gary Jones说,狮子数量锐减会影响整个环境。A. environment环境;B. background背景;C. industry产业;D. position位置。根据下文“you get too many prey (猎物) species, like giraffes and zebras.”可知,狮子数量锐减会影响整个环境。故选A。
41.考查形容词词义辨析。句意:他补充说,其他非洲国家也注意到了它毁灭性的影响。A. immediate立刻的;B. possible可能的;C. magical有魔力的;D. disastrous灾难性的。根据下文“The reason is that when you take the lion out of the equation (平衡), suddenly you get all 13 things to start happening with the balance of 14 . For example, you get too many prey (猎物) species, like giraffes and zebras.”可知,狮子数量锐减带来的是毁灭性的影响。故选D。
42.考查副词词义辨析。句意:有一些国家,尤其是非洲中部和北部的一些国家,狮子的数量已经降至令人担心的水平。A. usually通常;B. finally最后;C. gradually逐渐;D. particularly特别。根据上下文“in central and north Africa”可知,“非洲中部和北部的一些国家”是上文提到的“一些国家”的一部分,前后是递进关系。故选D。
43.考查形容词词义辨析。句意:见第10题详解。A. acceptable可接受的;B. worrying令人担忧的;C. reasonable有理由的;D. necessary有必要的。根据下文“Burundi, a country of east-central Africa, for instance, does not have lions in its national parks.”可知,在一些国家,已经没有狮子了,所以是很令人担忧的。故选B。
44.考查副词词义辨析。句意:他们迫切想将狮子重新引入国家公园。A. frequently经常;B. simply简单地;C. naturally自然地;D. desperately极其、迫切地。根据上文“Burundi, a country of east-central Africa, for instance, does not have lions in its national parks.”可知,布隆迪国家公园根本没有狮子,所以他们迫切希望将狮子重新引入国家公园。故选D。
45.考查形容词词义辨析。句意:原因是,当你把狮子从平衡中剔除时,突然间,你会发现所有奇怪的事情都开始随着自然的平衡而发生。A. small小的;B. similar相似的;C. strange奇怪的;D. ideal理想的。根据下文“you get too many prey (猎物) species, like giraffes and zebras.”可知,没有狮子会导致一系列奇怪的事情发生。故选C。
46.考查名词词义辨析。句意:见第13题详解。A. nature自然;B. body身体;C. power力量;D. trade贸易。根据下文“you get too many prey (猎物) species, like giraffes and zebras.”可知,此处是说自然生态平衡突然就会发生变化。故选A。
47.考查动词词义辨析。句意:联合国粮农组织说,当农民试图保护他们的动植物时,野生动物就会受到威胁。A. protect保护;B. move移动;C. use使用;D. improve提升。根据上文“wild animals are threatened”和下文“their plants or animals”可知,应该是农民设法保护他们自己的植物或动物的时候,就会威胁到野生动物。故选A。
48.has been serving / has served 49.declared 50.to protect 51.as 52.organizations 53.the 54.are cut 55.more open 56.But 57.deeply
【导语】本文是一篇应用文。介绍中国建国家公园的过程以及重要意义。
48.考查谓语动词。句意:从那时起,它就成为其他国家更好地保护环境,让人们享受自然的典范。分析句子成分可知,空处应为谓语动词。照应时间状语“Since then”以及主语“it”可知,应为现在完成时,且用单数。结合句意,美国国家公园一直是典范,也可以用现在完成进行时。故填has been serving/has served。
49.考查非谓语动词。句意:国家公园是由政府宣布并拥有的保护区,不受人类开发和污染的影响。分析句子成分可知,空处应为非谓语动词。且提示词和被修饰词“a reserve of land”之间为动宾关系,故用过去分词形式作定语。故填declared。
50.考查非谓语动词。句意:12月5日,中国通过了两项国家公园试点计划,以保护大熊猫、东北虎和东北豹。分析句子成分可知,空处应为非谓语动词。且应为不定式做目的状语。故填to protect。
51.考查介词。句意:在这个国家公园项目之前,中国已经划出了数千个自然公园、森林和风景名胜区作为保护区。分析句子成分可知,空处应为介词。结合句意,“自然公园、森林和风景名胜区”是作为“保护区”使用的。故填as。
52.考查名词。句意:然而,据《中国日报》报道,由于太多不同的组织参与了不同地区的保护,它们并没有得到很好的管理。根据空前形容词“different”可知,应为名词复数。故填organizations。
53.考查冠词。句意:根据新的计划,国家公园将覆盖大片区域,并包括不同的保护区。根据句意,应为定冠词表示特指。故填the。
54.考查谓语动词。句意:例如,野生大熊猫的栖息地分布在不同的省份,被铁路、公路和电线切割成更小的碎片。分析句子成分可知,空处应为谓语动词。照应主语“the habitats”以及并列谓语动词“lie”的时态可知,应为被动语态,为复数,文章主时态一般现在时。故填are cut。
55.考查形容词。句意:这使得熊猫群体更容易面临危险。根据前文“野生大熊猫的栖息地分布在不同的省份,被铁路、公路和电线切割成更小的碎片”可知,这种情况会让熊猫的处境比之前更危险。故应为形容词的比较级。故填more open。
56.考查连词。句意:但加强保护并不意味着国家公园将对人类关闭大门。根据前文“熊猫国家公园将覆盖所有的栖息地,使动物的保护尽可能全面。”以及本句“加强保护并不意味着国家公园将对人类关闭大门”可知,前后为转折含义。故填But。
57.考查副词。句意:相反,新系统将为人们提供一个深入感受自然的机会。应为副词修饰动词“feel”。故填deeply。
58.参考范文
Everyone was shocked to see the blood-spattered mouth.They started to beat the dog. The poor dog screamed in pain.Neil hit the dog with a stick out of extreme anger, and the dog was wounded badly. Neil could not believe that the dog which seemed to be friendly could be so fierce and even killed his little son.His wife cried sadly while calling the name of the little son.
Hearing the noise from the dog, the babysitter rushed out of the room. Neil, his wife and friends were shocked to find that Neil’s son was safe with the babysitter, not hurt or wounded at all. The babysitter explained that the dog saved the boy when he was about to be attacked by some wolves wandering around the cottage. The dog fought with the wolves and finally killed them. Neil then regretted having beaten the dog and offered it first aid. He also learned not to make decisions in a hurry in the future.
【导语】本文以人物为线索,讲述了Neil和妻子决定到森林边上的村子里为儿子庆祝生日,当地村民们告诉NeiI和他的朋友们要警惕森林里的狼群。Neil的儿子和一只小狗成了好朋友,Neil和妻子以及朋友们打猎回到家里。Neil的妻子发现了狗嘴上的血迹,产生误会的故事。
【详解】1.段落续写
①由第一段首句内容“每个人看到血淋淋的嘴巴都惊呆了。”可知,第一段可描写主要描述看到狗的嘴上沾了血迹,误认为儿子被狗咬死了,于是开始惩罚小狗的经过。
②由第二段首句内容“保姆听到狗的叫声,就冲出了房间。”可知,第二段可描写保姆揭示出真相:狗与伤害孩子的狼群展开搏斗,咬死了狼,所以嘴上才沾满了血迹。Neil很后悔自己错怪了小狗的经过。
2.续写线索:误会——惩罚小狗——发现真相——解释——后悔——教训
3.词汇激活
行为类:
打:beat/hit/strike
解释:explain/interpret
提供:offer/provide
情感类
气愤:extreme anger/be very angry
友好的:friendly/amicable
震惊:shocked/alarmed
【点睛】【高分句型1】Neil could not believe that the dog which seemed to be friendly could be so fierce and even killed his little son.(运用了that引导宾语从句,which引导的定语从句)
【高分句型2】The babysitter explained that the dog saved the boy when he was about to be attacked by some wolves wandering around the cottage.(运用了that引导宾语从句,when引导状语从句)
试卷第8页,共8页
试卷第1页,共8页