中小学教育资源及组卷应用平台
小升初分班考专题:任务型阅读(专项训练)-小学英语六年级下册 人教PEP版(含答案)
Spring Equinox(春分) is a traditional(传统的) festival in China. It is often on March 21st .On this day, the night and the day are equally(相等的) long. After this day, the days are getting longer and longer till(直到) summer. And the nights are getting shorter and shorter till summer. The weather is getting warmer and warmer from this day.
1.Spring Equinox is a traditional f in China.
2.Spring Equinox is in M .
3.The underlined(划线) word “this” refers to(指的是) S Equinox.
4.On Spring Equinox, the day is 12 hours and the night is 12 h , too.
5.After Spring Equinox, the days are getting longer and l till summer.
One morning Mr. and Mrs. Brown get up very early. After the breakfast, they go shopping at seven fifty. They get to the shop at eight. In the shop, they see a lot of clothes. Mrs. Brown likes them. So she buys a shirt for their son, a skirt for their daughter and a sweater for Mr. Brown. She buys a blouse for herself, too. It is ten now, so they want to go home.
Mr. Brown drives along the street. He can't find the way. Then he sees an old man and asks him, “Excuse me, sir. Where am I ” The old man looks at him and their car. “You're in your car, sir.” He says.
6.When do Mr. and Mrs. Brown go shopping
_________________________________
7.Do Mr. and Mrs. Brown get to the shop at nine
_________________________________
8.What does Mrs. Brown buy for Mr. Brown
_________________________________
9.How do Mr. and Mrs. Brown get to the shop
_________________________________
10.How many children do Mr. and Mrs. Brown have
_________________________________
阅读理解,判断对错。
Amy and Tom are going to have a busy day next Sunday. In the morning, Tom is going to visit his aunt and Amy is going to buy a cat in the pet shop. Tom is going to have lunch with his aunt. After lunch, Amy is going to borrow some magazines and comic books in the library. Tom is going to buy a dictionary and a new CD in the bookstore. Finally, Amy and Tom are going to buy some apples and go home by subway. Tom is going to the country with his aunt next Sunday.
11.Tom is going to the country with his aunt next Sunday. ( )
12.Amy is going to the pet shop next Sunday. ( )
13.Tom is going to have lunch with Amy. ( )
14.Amy is going to read books in the library. ( )
15.Amy and Tom are going home by subway together. ( )
16.Today is Sunday. It’s Lily’s birthday. Her family are going to have a party for her. Her grandma is going to make a cake. Her mother is going to cook some good food. Her father is going to give her a bike. Her little brother is going to make a card for her. Lily is going to dance for them. She will have a happy birthday.
Grandma
Mother
Father
Brother
Lily
Amy: It’s sunny today. I want to go to the nature park.
Sarah: How do you get there
Amy: I can get there by bus. Where will you go
Sarah: I will go to the library. It’s near. I’ll go by bike.
Amy: How about Mike Where does he want to go
Sarah: He wants to go to the bookstore.
Amy: Is it near
Sarah: Yes, it’s near. He can go on foot.
Amy: Does John want to go to the bookstore, too
Sarah: No, he wants to go to the museum. It’s so far. He can go by taxi.
Name Where How
17 the nature park 18
Sarah the library 19
Mike 20 on foot
John the museum 21
Dear Lucy,
I am so happy to be your pen pal. My English name is Kelly. I'm a student. I live in Beijing. It's a beautiful city. I like singing, dancing and drawing pictures. My mother is a fisherwoman. She works at sea. She likes fishing very much. My father is a businessman. He works in a big company. He goes to work by car. He likes playing football and reading newspapers. We are a happy family.
Yours,
Kelly
22.Kelly is to have a pen pal.
23.Kelly lives in .
24.Kelly's mother is a . She works .
25.Kelly's father is a . works .
26.Kelly's father likes .
27.阅读短文,根据短文内容将下列图片(后三幅)排序,并在图片下方写出相应信息。
We are going to Beijing for three days. We are going to take a train to Beijing on Sunday, May 1. The next day, we are going to Tian'anmen Square. We are going to the Great Wall on Tuesday. On Wednesday, we are going to Wangfujing Street. There are many shops. We are going to buy some gifts for our family and friends. We will have a good time in Beijing.
by on Sunday, May 1
( ) on ,
( ) on ,
( ) on ,
Dear Sir.
①your weekend was our at bad hotel. Our room was big but everything was very old. Our friend Robin cleaned our room and fixed a ② _________ (break) chair.
My mother wanted to read a book but the lamp was too small. My dad got some ③ _________ (hamburger) from the hotel kitchen, but they were cold and tasted bad.
④I wanted to watched TV but the TV didn’t work. The people in Room 301 listened to loud music. I didn’t enjoy our stay very much.
Wu Binbin and family
28.请将①处画线部分连成一个完整的句子。
29.请在②处空格处填上单词的正确形式。
30.请在③处空格处填上单词的正确形式。
31.④处句子三处划线部分有一处错误,找出并改正。
32.What did the people in Room 301 do
It is Sunday morning now. Chen Jie and her friends are making a plan. This morning, Amy and Sarah are going to draw some pictures in Beihai Park. Wu Binbin is going to visit his grandparents. This afternoon, Mike is going to play football with John. Chen Jie is going to buy a comic book. Tomorrow Zhang Peng will take part in an activity with his teacher.
Who When Be going to/ will
Amy This morning She is going to draw some pictures.
Wu Binbin 33 34
Mike This afternoon 35
Chen Jie 36 She is going to buy a comic book.
Zhang Peng Tomorrow 37
Hi! My name is Mary. I am a student. There are three people in my family. They are my parents and me. My father is a scientist. He works at a university. He is tall and strong. He takes the No. 45 bus to work. My mother is a doctor. She works in a hospital. She walks to the hospital every day. She has a very healthy life.
38.How many people are there in Mary’s family
_________________________________
39.What does Mary’s father do
_________________________________
40.Where does her father work
_________________________________
41.What’s her father like
_________________________________
42.Is her mother a coach
_________________________________
43.How does her mother go to work
_________________________________
Lucy and Lily are twins. They look the same. But they don't like the same things. Lucy likes drawing cartoons, but Lily likes reading books. Yesterday Lily went to the bookstore, and Lucy went to the supermarket. Their parents took a trip last month. They bought some gifts for their daughters (女儿). They are going to Beijing next holiday. They are very excited.
44.Lily went to _________ yesterday. ( )
A.the bookstore B.the supermarket
45.Their parents __________ last month. ( )
A.took pictures B.took a trip
46.What are Lucy's hobbies
_________________________________
47.Where are they going next holiday
_________________________________
48.How do they feel
__________________________________________________________________
阅读短文,完成句子。
Hi, I'm Bai Ling. My parents and I are going to have a busy weekend! On Saturday, my father is going to buy a word book. My mother is going to the supermarket. I'm going to visit my friend, Amy. On Sunday, my father is going to play sports. My mother is going to clean the room. I'm going to the bookstore. I'm going to buy some comic books. On Sunday evening we are going to see a film.
49.—What is Bai Ling's father going to buy on Saturday
—He is going to buy a .
50.—What is Bai Ling's father going to do on Sunday
—He is going to .
51.—Where is Bai Ling going on Sunday
—She is going to the .
52.—What is Bai Ling going to buy
—She is going to buy some .
53.—Where are they going on Sunday evening
—They're going to the .
Li Xiao is a bus conductor. A TV reporter interviews him.
Reporter: Welcome to our show.
Li: Thank you.
Reporter: What do you do
Li: I am a bus conductor.
Reporter: Do you like your job
Li: Yes, I do.
Reporter: What does your mother do
Li: She’s a teacher.
Reporter: What about your father
Li: He’s a writer.
Reporter: Could you please tell us about your day When do you get up every day
Li: At about 4:50. I eat breakfast at 5:20 and go to work at 5:40.
Reporter: What do you do on the bus
Li: I sell tickets of course. I read news to passengers and give weather reports, too.
Reporter: Thank you for coming to our show.
54. _________________________________
He is a bus conductor.
55. _________________________________
She is a teacher.
56.What does his father do
_________________________________
57.Does Li Xiao like his job
_________________________________
58.阅读理解。
Mrs Green has a little dog. But one day the dog is lost,and it's snowing outside. Mrs Green looks for it everywhere but she can't find it,so she calls the police.
A young policeman answers the phone. “Don't worry,madam. Dogs are really strong animals. They can live for several days in the snow and be all right. ”
Mrs Green is happy to hear the words. She says,“My dog is very clever. She almost can talk. ”
“Well,”the policeman says,“why don't you put your telephone down?Perhaps she is trying to telephone you now. ”
根据短文内容,判断正(T)误(F)。
( ) (1). Mrs Green loses her lovely cat.
( ) (2). It's raining heavily outside.
( ) (3). Mrs Green is worried so she calls the police.
( ) (4). Mrs Green is very angry to hear the words.
( )( 5). Mrs Green's dog can talk.
59.阅读短文,判断正(T)误(F)。
Some students are on the playground. John and Mike are doing kung fu. They’re happy. Amy is sitting under a tree. She feels sad because she is reading a sad story. Martin is looking for his ball. He is worried.
( )(1).There are some students on the playground.
( )(2).John and Mike are playing basketball.
( )(3).Amy is sad.
( )(4).Martin is angry.
阅读短文,完成下面的任务。
I’m Mike. I have a happy family. We live in a big village. My grandfather is a farmer. He works hard. My grandmother is a teacher. She likes cooking. She usually goes to work by bike. My father is a coach. He is very tall. He likes playing basketball. He often goes to work by car. My mother is beautiful. She is a police officer. She likes reading books. What do I want to be I am good at football. I want to be a football player. I should do more exercises. What about you
60.阅读短文,判断正 (T) 误 (F)。
(1) Mike lives in a big village. ( )
(2) Mike’s father likes playing football. ( )
(3) Mike wants to be a singer. ( )
61.阅读短文,选择正确的答案。
(1) What does Mike’s mother do ( )
A.teacher B.police officer C. coach
(2) Mike’s grandmother works in a ________. ( )
A.farm B.gym C. school
62.根据自己情况填空。
(1) I like . I want to be a .
My name is Rose. I’m a 9-year-old girl. I’m Chinese, but I live in America with my parents. My parents are both English teachers. They work at Green School. My English and Chinese are very good. At home I speak Chinese, and at school I speak English. I like music. I can play the piano very well. I am in the Blue Sky Piano Club. I’m good with the children in the club. I only come to the club on Saturdays.
Name Information
Rose (1). She is Chinese, but she lives in 63 . (2). Her parents are both 64 65 . (3). She speaks 66 at home. (4). She likes 67 . (5). She comes to the Blue Sky Piano Club on 68 .
69.选择正确答案。
Who sometimes goes to school by bus ( )
A.Amy B.Sarah
70.回答问题。
Is it far from John's home to (从……到) his school
__________________________________________________________________
It’s cold and rainy outside. The children can’t go out. They are at home. Wu Binbin is sleeping in bed. He is ill and he needs to rest. Zhang Peng likes reading. He is reading a ghost story. He is afraid. He is going to buy a comic book next week. Amy’s cat doesn’t want to eat. She is worried. John’s dog is running everywhere. John is very angry with his dog. Sarah likes singing. She is listening to music and singing songs in her room. She is very happy.
71.What’s the weather like outside
_________________________________
72.Where are the children
_________________________________
73.Amy’s cat doesn’t want to eat. How does she feel
_________________________________
74.What is Zhang Peng going to do next week
_________________________________
75.What is Sarah’s hobby
_________________________________
Peter Linda Helen
14 years old 12 years old 15 years old
Peter is 14. He is 76 than Linda, but he is 77 than Helen.
参考答案:
1.festival 2.March 3.Spring 4.hours 5.longer
【导语】本文介绍的是关于春分的一些情况。
1.句意:春分 是传统的 中国的节日。根据文章“Spring Equinox(春分) is a traditional(传统的) festival in China. ”得知春分 是传统的 中国的节日。故答案为festival。
2.句意:春分在______月份。根据文章“It is often on March 21st .”得知春分在三月份。故答案为March。
3.句意:划线this指代的是_______。根据文章可知介绍的春分的情况,指代的是春分,故答案为Spring。
4.句意:在春分那天,白天十二个小时,晚上也是十二个小时。根据文章“.On this day, the night and the day are equally(相等的) long.”得知春分这天,晚上和白天时间是相等的。故答案为hours。
5.句意:春分之后,白天变得越来越长直到夏季。根据文章“ After this day, the days are getting longer and longer till(直到) summer.”得知春分之后,白天变得越来越长直到夏季。故答案为longer。
6.At seven fifty in the morning. 7.No, they don’t. 8.A sweater. 9.By car. 10.Two.
【分析】短文大意:短文介绍布郎先生和夫人去商店买衣服,回来时迷路了。
6.句意:布朗先生和夫人什么时候去购物?根据短文中的After the breakfast, they go shopping at seven fifty. 早饭后,他们七点五十去购物。可知他们在早上七点五十去购物,该句答语为At seven fifty in the morning.故答案为At seven fifty in the morning.
7.句意:布朗先生和夫人九点到达商店吗?根据短文中的They get to the shop at eight. 他们八点到达商店。可知该句答语为否定回答No, they don’t.故答案为No, they don’t.
8.句意:布朗夫人给布朗先生买了什么?根据短文中的So she buys a shirt for their son, a skirt for their daughter and a sweater for Mr. Brown. 所以她给她们的儿子买了一件衬衫,给她们的女儿买了一件裙子和给布朗先生买了一件毛衣。可知该句答语为A sweater.故答案为A sweater.
9.句意:布朗先生和夫人怎样去商店?根据短文中的Mr. Brown drives along the street.布朗先生沿着街道开车。可知他们开车去商店,该句答语为By car.故答案为By car.
10.句意:布郎先生和夫人有几个孩子?根据短文中的So she buys a shirt for their son, a skirt for their daughter and a sweater for Mr. Brown. 所以她给她们的儿子买了一件衬衫,给她们的女儿买了一件裙子和给布朗先生买了一件毛衣。可知他们有两个孩子,该句答语为Two.故答案为Two.
【点睛】
11.F 12.T 13.F 14.F 15.T
【解析】11.由句子Tom is going to visit his aunt.可知,Tom去看望他的阿姨,与题干叙述不符,故答案为F。
12.由句子Amy is going to buy a cat in the pet shop.可知,Amy打算下周日去买一只猫。与题干叙述正确,故答案为T。
13.由句子Tom is going to have lunch with his aunt.可以,Tom和他的阿姨一起吃饭,不是和Amy,所以题干叙述错误,故答案为F。
14.由句子Amy is going to borrow some magazines and comic books in the library.可知,Amy是借书,而不是买书,故答案为F。
15.由句子Amy and Tom are going to buy some apples and go home by subway.
可知,他们一起乘地铁回家,故答案为T。
16.
Grandma is going to make a cake
Mother is going to cook some good food.
Father is going to give her a bike
Brother is going to make a card for her.
Lily is going to dance for them
【分析】短文大意:今天是星期天。这是莉莉的生日。她的家人要为她举行一个聚会。她的奶奶将要做一个蛋糕。她妈妈打算做一些好吃的食物。她爸爸打算给她一辆自行车。她的弟弟打算给她做一张卡片。莉莉将为他们跳舞。她会有一个快乐的生日。
【详解】根据Her grandma is going to make a cake.可知她的奶奶将要做一个蛋糕。
根据 Her mother is going to cook some good food. 可知她妈妈打算做一些好吃的食物。
根据Her father is going to give her a bike.可知她爸爸打算给她一辆自行车。
根据Her little brother is going to make a card for her. 可知她的弟弟打算给她做一张卡片。
根据 Lily is going to dance for them. 可知莉莉将为他们跳舞。
综上,故答案如图:
【点睛】
17.Amy 18.by bus 19.by bike 20.the bookstore 21.by taxi
【导语】本文是莎拉和艾米之间的对话,两人在谈论他们要去的地方和交通方式。
17.根据“Amy: It’s sunny today. I want to go to the nature park.”可知她叫艾米。故答案为Amy。
18.根据“Amy: I can get there by bus. ”可知是乘公共汽车。故答案为by bus。
19.根据“Sarah: I will go to the library. It’s near. I’ll go by bike.”可知是骑自行车。故答案为by bike。
20.根据“Sarah: He wants to go to the bookstore.”可知他要去书店。故答案为the bookstore。
21.根据“Sarah: No, he wants to go to the museum. It’s so far. He can go by taxi.”可知是乘出租车。故答案为by taxi。
22.happy/so happy 23.Beijing 24. fisherwoman at sea 25. businessman in a big company 26.playing football and reading newspapers/reading newspapers and playing football
【分析】本文主要介绍了凯莉一家人。
22.句意:凯莉很______有一个笔友。根据I am so happy to be your pen pal.,可知凯莉很高兴有一个笔友,故答案为happy/so happy。
23.句意:凯莉住在______。根据I live in Beijing.,可知凯莉住在北京,故答案为Beijing。
24.句意:凯莉的妈妈是一名______。她在______工作。根据My mother is a fisherwoman. She works at sea.,可知凯莉的妈妈是一名渔民,她在海上工作,故答案为fisherwoman,at sea。
25.句意:凯莉的爸爸是一名_______。他在_____工作。根据My father is a businessman. He works in a big company.,可知凯莉的爸爸是一名商人,他在一个大公司工作,故答案为businessman,in a big company。
26.句意:凯莉的爸爸喜欢_______。根据He likes playing football and reading newspapers.,可知凯莉的爸爸喜欢踢足球和看报纸,故答案为playing football and reading newspapers/reading newspapers and playing football.
【点睛】
27. train 3 Wednesday May 4 1 Monday May 2 2 Tuesday May 3
【分析】我们要去北京三天。我们打算在5月1日星期天乘火车去北京。第二天,我们要去天安门广场。我们星期二要去长城。星期三,我们要去王府井大街。有很多商店。我们要给家人和朋友买些礼物。我们在北京会玩得很开心。
【详解】根据文意,可知第一幅图是坐火车by train,故答案为train。
根据文意,可知第二幅图是周三去购物,故答案为3;Wednesday;May 4。
根据文意,可知第三幅图是第二天去天安门,故答案为1;Monday;May 2。
根据文意,可知第四幅图是星期二去长城,故答案为2;Tuesday;May 3。
【点睛】
28.Our weekend was bad at your hotel.
29.broken 30.hamburgers 31.watched改为watch 32.Listen to loud music.
【解析】28.your你的,weekend周末,was是,our我们,at在,bad糟糕的,hotel酒店,根据所给单词及句号,可知句子是一个陈述句,根据所给词义连成句子:我们的周末在你们酒店过得很糟糕。故答案为Our weekend was bad at your hotel.
29.句意:我们的朋友罗宾打扫了我们的房间,修理了一把坏椅子。根据句意可知,句子为一般过去时,该空用动词过去式,break过去式为broken,故答案为broken。
30.句意:我爸爸从酒店厨房拿了一些汉堡包,但它们是凉的,味道不好。some修饰可数名词复数,hamburger复数形式为hamburgers,故答案为hamburgers。
31.句意:我想看电视,但电视坏了。want to do sth想要做某事,第二个划线单词watched错误,应用原形,故答案为watch。
32.句意:301房间的人做了什么?根据“The people in Room 301 listened to loud music. ”,可知301房间的人听吵闹的音乐,故答案为Listen to loud music.
33.This morning 34.He is going to visit his grandparents. 35.He is going to play football with John. 36.This afternoon 37.He will take part in an activity with his teacher.
【分析】短文主要介绍了几个人的周日计划。
33.根据文中句子This morning, Amy and Sarah are going to draw some pictures in Beihai Park. Wu Binbin is going to visit his grandparents. 可知今天早上,吴斌斌打算去拜访他的爷爷奶奶,故答案为This morning。
34.根据文中句子This morning, Amy and Sarah are going to draw some pictures in Beihai Park. Wu Binbin is going to visit his grandparents. 可知今天早上,吴斌斌打算去拜访他的爷爷奶奶,故答案为He is going to visit his grandparents.
35.根据文中句子This afternoon, Mike is going to play football with John. 可知今天下午,迈克打算和约翰踢足球,故答案为He is going to play football with John.
36.根据文中句子This afternoon, Mike is going to play football with John. Chen Jie is going to buy a comic book. 可知今天下午陈洁打算买一本漫画书,故答案为This afternoon。
37.根据文中句子Tomorrow Zhang Peng will take part in an activity with his teacher.可知明天张鹏将和他的老师一起参加一个活动,故答案为He will take part in an activity with his teacher.
【点睛】
38.There are three people in Mary’s family. 39.He is a scientist. 40.He works at a university. 41.He is tall and strong. 42.No, she isn’t. 43.She goes to work on foot.
【分析】文章讲的是玛丽和其家庭成员的情况。
38.句意:玛丽家里有多少人?根据文中句子There are three people in my family.得知玛丽家有三口人。故答案为There are three people in Mary’s family.
39.句意:玛丽的父亲是做什么的?根据文中句子My father is a scientist.得知父亲是一位科学家。故答案为He is a scientist.
40.句意:她父亲在哪里工作?根据文中句子He works at a university. 得知他在一所大学工作。故答案为He works at a university.
41.句意:她父亲长什么样?根据文中句子He is tall and strong.得知他又高又壮。故答案为He is tall and strong.
42.句意:她妈妈是教练吗?根据文中句子My mother is a doctor. 得知妈妈是一名医生。不是教练,是否定回答,故答案为No, she isn’t.
43.句意:她妈妈是怎么去上班的?根据文中句子She walks to the hospital every day.得知妈妈每天步行去医院。故答案为She goes to work on foot.
【点睛】
44.A 45.B 46.Lucy likes drawing cartoons. 47.They are going to Beijing next holiday 48.They feel very excited.
【分析】短文主要讲述了Lucy和Lily之间的差异。
44.句意:莉莉昨天去________。A选项是书店,B选项是超市,根据文中句子Yesterday Lily went to the bookstore.可知昨天丽丽去了书店。故选A。
45.句意:他们的父母上个月_________。A选项是照相,B选项是旅行。根据文中句子Their parents took a trip last month.可知他们的父母上个月去旅行了。故选B。
46.句意:Lucy的爱好是什么?根据文中句子Lucy likes drawing cartoons.可知Lucy喜欢画卡通画。故答案为Lucy likes drawing cartoons.
47.句意:下个假期他们打算去哪里?根据文中句子They are going to Beijing next holiday. 可知他们下个假期打算去北京。故答案为They are going to Beijing next holiday.
48.句意:他们感觉怎么样?根据文中句子They are very excited.可知他们非常兴奋。故答案为They feel very excited.
【点睛】
49. word book 50. play sports 51.bookstore 52. comic books 53.cinema
【分析】短文大意:这是一篇白玲介绍自己和家人计划周末活动的短文。
49.句意:—白玲的爸爸在周六要去买什么?—他要去买一本________。根据原文On Saturday, my father is going to buy a word book. 可知他要去买一本字典,故答案为word book。
50.句意:—白玲的爸爸在周日要去做什么?—他要________。根据原文On Sunday, my father is going to play sports. 可知他要去做运动,故答案为play sports。
51.句意:—白玲在周日要去哪里?—她要去________。根据原文I'm going to the bookstore. 可知她要去书店,故答案为bookstore。
52.句意:—白玲要去买什么?—她要去买一些________。根据原文 I'm going to buy some comic books. 可知她要去买几本漫画书。故答案为comic books。
53.句意:—在周日晚上他们要去哪里?—他们要去________。根据原文On Sunday evening we are going to see a film. 可知周日晚上他们要去看电影,在电影院看电影,故答案为cinema。
【点睛】
54.What does Li Xiao do 55.What does Li Xiao’s mother do 56.He is a writer. 57.Yes, he does.
【解析】54.题干句意:他是公共汽车售票员。根据Li: I am a bus conductor.可知是李潇的职业,询问李潇的职业用What does Li Xiao do 故答案为What does Li Xiao do
55.题干句意:她是一名教师。根据Reporter: What does your mother do Li: She’s a teacher.可知是李潇妈妈的职业,询问李潇妈妈的职业用What does Li Xiao’s mother do 故答案为What does Li Xiao’s mother do
56.题干句意:他父亲是干什么的?根据Reporter: What about your father Li: He’s a writer.可知是作家,故答案为He is a writer.
57.题干句意:李潇喜欢他的工作吗?根据Reporter: Do you like your job Li: Yes, I do.可知他喜欢,does问does答,主语是he,故答案为Yes, he does.
58.1. F
2. F
3. T
4. F
5. F
【详解】1.由第一段的第一句可知格林夫人有一只小狗。
4.由第三段中Mrs Green is happy to hear the words. 可知答案。
59.1.T 2.F 3.T 4.F
【详解】略
60. T F F 61. B C 62. singing singer
【导语】本文介绍了迈克一家的基本情况,包括职业、兴趣爱好和交通方式等。
60.(1)句意:迈克住在一个大村庄里。根据文中“We live in a big village.”可知迈克住在一个大村庄里,故答案为T。
(2)句意:迈克的爸爸喜欢踢足球。根据文中“My father is a coach. He is very tall. He likes playing basketball.”可知迈克的爸爸喜欢打篮球,故答案为F。
(3)句意:迈克想成为一名歌手。根据文中“I want to be a football player.”可知迈克想成为一名足球运动员,故答案为F。
61.(1)句意:迈克的妈妈是做什么的?A教师。B警官。C教练。根据文中“My mother is beautiful. She is a police officer.”可知迈克的妈妈是一名警官,故选B。
(2)句意:迈克的奶奶在____工作。A农场,B体育馆,C学校,根据文中“My grandmother is a teacher.”可知迈克的奶奶在学校工作,故选C。
62.(1)句意:我喜欢____。我想成为一名____。喜欢做某事like doing/to do sth.,唱歌为动词sing,动名词形式为singing,歌手为名词singer,本题答案不唯一,故答案如singing,singer。
63.America 64.English 65.teachers 66.Chinese 67.music 68.Saturdays
【分析】63.句意:她是中国人,但是她住在______。由句子 I’m a 9-year-old girl. I’m Chinese, but I live in America with my parents. 可知她住在美国,故答案为America。
64.句意:她的父母都是_______。由句子 My parents are both English teachers. 可知父母都是英语老师,故答案为English。
65.由句子 My parents are both English teachers. 可知父母都是英语老师,故答案为teachers。
66.句意:她在家说______。由句子At home I speak Chinese.可知在家说中文。故答案为Chinese。
67.句意:她喜欢_____。由句子I like music. 可知她喜欢音乐,故答案为Music。
68.句意:她_________来到蓝天钢琴俱乐部。由句子I only come to the club on Saturdays.可知她周六去,故答案为Saturdays。
【点睛】
69.A 70.No, it isn't.
【导语】本文主要是三个孩子上学的方式。
69.句意:谁有时坐公交车去上学?A艾米,B莎拉,根据图片上可知艾米有时坐公交车,莎拉经常坐公交车,故选A。
70.句意:从约翰的家到他的学校远吗?由表格中约翰总是步行去上学,所以他家到学校不远,所以做否定回答,No, 主语+isn't. 约翰是男孩子,故答案为No, he isn't.
71.It’s cold and rainy outside. 72.They are at home. 73.She is worried. 74.He is going to buy a comic book next week. 75.She likes singing.
【分析】本文主要讲了寒冷且下雨的天气里,孩子们在家做什么。
71.句意:外面天气怎么样?根据It’s cold and rainy outside.,可知外面天气寒冷且下雨,故答案为It’s cold and rainy outside.
72.句意:孩子们在哪?根据The children can’t go out. They are at home.,可知孩子们在家,故答案为They are at home.
73.句意:艾米的猫不想吃。她感觉怎么样?根据Amy’s cat doesn’t want to eat. She is worried.,可知艾米很担心,故答案为She is worried.
74.句意:下周张鹏要做什么?根据Zhang Peng likes reading. He is reading a ghost story. He is afraid. He is going to buy a comic book next week.,可知张鹏下周要买一本漫画书,故答案为He is going to buy a comic book next week.
75.句意:萨拉的爱好是什么?根据Sarah likes singing.,可知萨拉的爱好是唱歌,故答案为She likes singing.
【点睛】
76.older 77.younger
【分析】76.句意:皮特14岁,他比琳达_______。结合表格内容Peter 14岁。Linda 12岁。Helen 15岁。可知Peter比Linda的年龄大,此处应用old的比较级older,故答案为older。
77.句意:但是他比海伦_______。结合表格内容Peter 14岁。Linda 12岁。Helen 15岁。可知他比Helen的年龄小,此处应用young的比较级younger,故答案为younger。
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)