牛津版(深圳?广州)初中英语七年级下学期期中考试模拟试卷(1)

文档属性

名称 牛津版(深圳?广州)初中英语七年级下学期期中考试模拟试卷(1)
格式 zip
文件大小 136.4KB
资源类型 试卷
版本资源
科目 英语
更新时间 2021-03-27 19:43:36

文档简介

牛津版(深圳 广州)初中英语七年级下学期期中考试模拟试卷(1)
一、单选题
1.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module 2 Man's best friends Unit 4 Save the trees 第4课时Speaking & Writing)The doctor saves many people's lives.
A.makes…safe from danger B.makes…dangerous from safety
C.makes…happy from sadness D.makes… noisy from peace
【答案】A
【知识点】词义辨析
【解析】【分析】句意:医生挽救了许多人的生命。A:makes…safe from danger使…免于危险;B:makes…dangerous from safety使……免于安全;C:makes…happy from sadness使……免于悲伤;D:makes… noisy from peace使……免于平静。save挽救,与A选项意思相近,故选A。
【点评】考查词义辨析,注意识记save的近义词。
2.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module 2 Man's best friends Unit 4 Save the trees 第4课时Speaking & Writing)—Eating enough fruit and vegetables is good for your health.
—I see. I will do so and take exercise twice a week.
A.is kind to B.does good to C.does well in D.is friendly to
【答案】B
【知识点】词义辨析
【解析】【分析】句意:——吃足够的水果和蔬菜对你的健康有好处。——我明白了。我会这样做并且每周锻炼两次。A:is kind to对……友善;B:does good to对……有好处;C:does well in擅长于;D:is friendly to对……友好。be good for对……有好处,与B选项意思相近,故选B。
【点评】考查词义辨析,注意识记be good for的用法。
3.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module2 Man's best friends Unit 4 Save the trees 第1课时Reading(1))—Is there a football team in your school
—Yes. It is made up of twenty-two excellent football lovers and has won many games.
A.is made of B.is famous for C.has D.is related to
【答案】C
【知识点】词义辨析
【解析】【分析】句意:——你的学校有一支足球队吗?——是的。它由22个出色的足球爱好者组成,赢得了许多比赛。A is made of,由……制造;B is famous for,因为……著名;C has,有;D is related to,与……有关。根据a football team可知球队由球员组成,因此划线部分is made up of的意思是由……组成,故选C。
【点评】考查词义辨析。弄清这几个选项的区别,然后根据划线部分的词意,找出和划线部分词意相近的选项。
4.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module2 Man's best friends Unit 3 Our animal friends 第4课时Speaking&Writing)It's time to get up. Please wake up, Kate.
A.start sleeping B.keep sleeping
C.stop sleeping D.continue sleeping
【答案】C
【知识点】词义辨析
【解析】【分析】句意:起床的时候到了。凯特,请醒醒。根据It's time to get up. 可知是叫醒凯特。wake up醒来,start sleeping开始睡觉;keep sleeping继续睡觉;stop sleeping停止睡觉;continue sleeping继续睡觉,故选C。
【点评】考查词义辨析。注意识记wake up=stop sleeping。
5.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module2 Man's best friends Unit 3 Our animal friends 第4课时Speaking&Writing)When I got to the station, the train had left.
A.got on B.arrived at C.took off D.put on
【答案】B
【知识点】词义辨析
【解析】【分析】句意:当我到达火车站时,火车已经离开了。get on上车;arrive at到达;take off起飞,出发;put on穿上,根据 the station, the train had left. 可知当我到达车站时,火车离开了。划线部分get to到达,故选B。
【点评】考查词义辨析。注意根据上下文的联系确定划线部分短语的意思,然后从所给的选项中选出正确答案。
6.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module 1 People and places Unit 1 People around us 第4课时Speaking&Writing)Our teachers support us in some ways.
A.give hope to B.give help to C.give up D.give off
【答案】B
【知识点】词义辨析
【解析】【分析】句意:我们的老师在某些方面支持帮助我们。本题为选出划线部分的近义词,根据A寄予希望 ;B 给予帮助;C 放弃;D 发出(光等);长出(枝、杈等);划线部分support,意为支持,帮助。故选B。
【点评】考查词义辨析,首先理解选项意思,与题目划线部分的单词或短语做比较,找出意义相近的一项。
7.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module 1 Unit 1同步练习4)Little Jimmy is a smart boy and we all like to play with him. (选择词义相近的选项)
A.funny B.good C.kind D.clever
【答案】D
【知识点】词义辨析
【解析】【分析】句意: 小吉米是个聪明的男孩,我们都喜欢和他一起玩。 smart聪明的,形容词;A.有趣的;B.好的;C.友善的;D.聪明的。D项与划线部分意思相近,故选D。
【点评】考查词义辨析,首先理解选项意思,与题目划线部分的单词做比较,找出意义相近的一项。
8.(牛津版(深圳 广州)初中英语七年级下册Module 2 Unit 4同步习题1)—Jimmy, why can't I watch TV for more than twenty minutes
—Because it is bad for eyes.
A.is good for B.is harmful to
C.is strict about D.is helpful for
【答案】B
【知识点】词义辨析
【解析】【分析】句意:——吉米,为什么我看电视不能超过20分钟?——因为它对眼睛有害。A 对……有好处,B 对……有害,C 对……严厉,D 对……有帮助,be bad for=be harmful to,对……有害,故选B。
【点评】考查词义辨析。注意牢记短语be bad for=be harmful to。
9.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module 2 Man's best friends Unit 4 Save the trees 第5课时More practice)___________ our fan clubs is becoming larger and larger.
A.The number of B.A number of C.The number D.A number
【答案】A
【知识点】短语辨析
【解析】【分析】句意:我们粉丝俱乐部的数量越来越多。the number of……的数量,后跟复数名词,做主语时谓语用单数; a number of许多,后跟复数名词,做主语时谓语用复数;根据谓语is可知这里是指俱乐部粉丝的数量,用the number of,故答案为A。
【点评】考查短语辨析。注意识记the number of的用法。
10.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module 2 Man's best friends Unit 4 Save the trees 第3课时Listening & Grammar)—Hi, Wang Ning! How's the weather in Heze now
—It is terrible. It __________all the morning.
A.rains B.is raining C.rained D.raining
【答案】B
【知识点】现在进行时
【解析】【分析】句意:——嗨,王宁!现在菏泽天气如何?——很糟糕。整个早晨都在下雨。根据句意和all the morning可知用现在进行时,其构成为am/is/are+doing,主语是It,因此用is,rain,下雨,动词,其ing形式是raining,故选B。
【点评】考查现在进行时。注意现在进行时的构成及rain的ing形式是raining。
11.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module 2 Man's best friends Unit 4 Save the trees 第3课时Listening & Grammar)—Cathy, can you open the door I __________the room.
—I'm coming, Mum.
A.clean B.cleaned C.have cleaned D.am cleaning
【答案】D
【知识点】现在进行时
【解析】【分析】句意:——凯茜,你可以开门吗?我正在打扫房间。——这就来,妈妈。根据Cathy, can you open the door 凯茜,你可以开门吗?可知妈妈正在做事情,没法去开门,因此此句用现在进行时,其构成为am/is/are+doing,主语是I,因此用am,clean,打扫,动词,其ing形式是cleaning,故选D。
【点评】考查现在进行时。注意先根据语境判断时态以及识记现在进行时的构成。
12.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module 2 Man's best friends Unit 3 Our animal friends 第2课时Reading(2))It's impolite for a guest to leave____________ saying goodbye.
A.with B.without C.after D.for
【答案】B
【知识点】介词辨析
【解析】【分析】句意:客人不辞而别是不礼貌的。A.用;B.没有;C.在……之后;D.为了。根据常识,客人不辞而别是不礼貌的,用without。故选B。
【点评】考查介词辨析,注意介词without的用法。
13.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module 1 People and places Unit 2 第5课时)Some of the tired students keep their eyes ___________in breaks.
A.opened B.close C.closed D.opening
【答案】C
【知识点】形容词原级
【解析】【分析】句意:一些疲惫的学生在休息时闭着眼睛。opened打开,过去式或过去分词;close,动词,关,形容词,亲密的,近的;closed动词关的过去式或过去分词;形容词,关闭的;opening,open的现在分词,动名词形式;keep+宾语+形容词,表示保持……状态;keep +宾语+doing sth表示一直让……做某事;根据句意可知是保持眼睛闭着的状态,应该用形容词closed,故答案为C。
【点评】考查形容词原级。注意识记keep+宾语+形容词,表示保持……状态的用法。
14.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module 1 People and places Unit 2 Travelling around the world 第2课时Reading(2))—Shenzhen is a famous__________ modern city, __________many people go there every year.
—I will travel to Shenzhen next year.
A.and; but B.and; so C.but; and D.or; so
【答案】B
【知识点】连词辨析
【解析】【分析】句意:——深圳是一个著名的现代城市,很多人每年去那里。——明年我要去那里旅行。and连接两个句子之间是顺承关系,but连接的两句之间是转折关系;or连接的两句之间是选择关系,根据上下文的联系可知,前两句之间是顺承关系,连词用and;so连接的两句之间是因果关系,根据上下文可知,第三句和前两句之间是因果关系,连词用so,故选B。
【点评】考查连词辨析。注意识记and,but,or和so的不同用法。
15.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module 1 People and places Unit 2 Travelling around the world 第2课时Reading(2))—Helen's birthday is coming. I haven't gotten her a present yet.
—Why not__________ her a pet She is interested__________ animals.
A.to buy; in B.buy; to C.buy; in D.to buy; to
【答案】C
【知识点】固定搭配
【解析】【分析】句意:——海伦的生日到了。我还没有给他准备好礼物。——为什么不给她买个宠物呢?她对动物很感兴趣。Why not do sth 为什么不做某事呢?固定句式;be interested in对.......感兴趣,固定短语,故选C。
【点评】考查固定搭配。注意固定句式Why not do sth 和固定短语be interested in的使用。
二、完形填空
16.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module 1 Unit 2同步练习2)阅读下面短文,从各题所给的A、B、C、D四个选项中选出能填入文章中相应空白处的最佳答案。
The Eiffel Tower is the tallest tower in Paris. It is 324 metres (1) . It took two years to build this wonderful (2) and it was finished in 1889. Now the tower is painted (3) seven years. Every year, almost 7,000,000 people (4) the tower. Some people take the lift and go (5) to the top of the tower to have a look at the city of (6) . But if you don't want to (7) for the lift, or if you want to do some (8) , you can walk up more than 1,000 steps to the top! Many interesting things have happened to the tower in the (9) . In 1948, an elephant walked up to the first floor. In 1983, two men went down the stairs (10) bicycles.
(1)A.tall B.wide C.long D.old
(2)A.floor B.tower C.palace D.lift
(3)A.other B.each C.another D.every
(4)A.build B.watch C.visit D.paint
(5)A.up B.down C.along D.for
(6)A.Paris B.Beijing C.London D.New York
(7)A.look B.wait C.stand D.send
(8)A.excuse B.experiment C.experience D.exercise
(9)A.future B.present C.past D.bottom
(10)A.by B.on C.in D.at
【答案】(1)A;(2)B;(3)D;(4)C;(5)A;(6)A;(7)B;(8)D;(9)C;(10)B
【知识点】社会历史类;说明文
【解析】【分析】文章大意:主要介绍艾菲尔铁塔的基本情况,及人们登上埃菲尔铁塔的方式和埃菲尔铁塔上所发生的一些有趣的事。
(1)句意:它是324米高。A.高的;B.宽的;C.长的;D.老的。根据前句The Eiffel Tower is the tallest tower in Paris.埃菲尔铁塔是巴黎最高的塔。 可知,此处指的是高度,故选A。
(2)句意:建成这个美妙的塔花费了两年时间。A.地板;B.塔;C.宫殿。D.电梯。根据前文 The Eiffel Tower is the tallest tower in Paris. 可知,此处说的是埃菲尔铁塔,故选B。
(3)句意: 现在这座塔每七年被粉刷一次。在英语中表达“每……”要用every +基数词+复数名词或者every+序数词+单数名词,故选D。
(4)句意:近700万人参观这座塔。A.建造;B.观看;C.参观;D.粉刷。根据后句Some people take the lift and go 5
to the top of the tower to have a look at the city of 6
.有些人乘电梯到塔顶去看巴黎的城市。可知,此处指的是参观,故选C。
(5)句意:有些人乘电梯到塔顶去看巴黎的城市。A.向上;B.向下;C.沿着;D.为了。根据to the top of the tower可知,到塔顶应该是向上,故选A。
(6)有些人乘电梯到塔顶去看巴黎的城市。A.巴黎;B.北京;C.伦敦;D.纽约。根据前文The Eiffel Tower is the tallest tower in Paris.埃菲尔铁塔是巴黎最高的塔。 可知,埃菲尔铁塔在巴黎,所以此处应该是看巴黎的城市,故选A。
(7)句意: 但如果你不想等电梯。look for寻找;wait for等待;stand for象征;send for召唤,派人去叫。根据后文you can walk up more than 1,000 steps to the top!你可以走上1000多个台阶到达山顶! 可知,此处指的是等待,故选B。
(8)句意: 或者你想做一些锻炼。A.借口;B.实验;C.经历,经验;D.运动,锻炼。do some exercise做一些锻炼,固定短语;根据you can walk up more than 1,000 steps to the top! 你可以走上1000多个台阶到达山顶! 可知,此处指的是做一些锻炼,故选D。
(9)句意:在过去,发生了许多有趣的事情。A.将来;B.现在;C.过去;D.底部。根据后文In 1948, an elephant walked up to the first floor. In 1983, two men went down the stairs 10
bicycles. 可知,此处描述的是1948年和1983年发生的事,也就是过去发生的事,故选C。
(10) 句意:两个人骑自行车下了楼。by bicycle骑自行车,固定短语,名词后面不加s,故排除A;on bicycles骑自行车,固定短语;故选B。
【点评】考查完形填空,首先通读一遍文章,跳过缺失的单词,再根据上下文来判断所缺单词的含义,最后对选项进行区别,选出正确的那一项。

三、阅读理解
17.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module 2 Man's best friends Unit 4 Save the trees 第3课时Listening & Grammar)阅读理解
Have you ever really looked at a tree All trees are big plants. Like all plants, trees have roots. The roots hold trees in the ground. They keep trees from falling over. They bring water and food that trees need to live on.
A tree has a fat stem. We call the tree's fat stem "trunk". Inside the trunk, a tree holds water and food. The water and food go up through the trunk to the green leaves. The leaves use sunlight to make more food for the tree.
Trees help us. They help clean the air. They give us food. Fruits, nuts and chocolate all come from trees. Paper, chairs, beds and houses also come from trees. Trees are also important for other living creatures (生物). They provide a home for birds and other animals. Many animals eat part of trees. Be friends with trees! We need trees and trees need us! Often young trees need special care. They need water and protection (保护).
(1)What can roots do for trees
A.To get sunlight to make food. B.To hold trees in the ground.
C.To bring water and food for trees. D.Both B and C
(2)A tree's stem can move up __________to the leaves.
A.food B.water C.water and food D.sunlight
(3)Which part of trees can make food for trees
A.Roots. B.Stems. C.Trunks. D.Leaves.
(4)The third paragraph (段落) mainly tells us that_______.
A.trees make food for people B.trees are important for everyone
C.trees provide a home for animals D.trees help clean the air
(5)Which of the following is WRONG
A.Big trees don't need water or protection.
B.Part of trees is some animals' food.
C.Trees can make food from sunlight.
D.Trees are a kind of big plants.
【答案】(1)D
(2)C
(3)D
(4)B
(5)A
【知识点】日常生活类;记叙文;细节理解
【解析】【分析】文章大意:本文主要介绍树的结构及用处。
(1)细节理解题。根据第一段The roots hold trees in the ground. 和They bring water and food that trees need to live on. 可知根可以将树固定在地下并且他们带来树木赖以生存的水和食物。故选D。
(2)细节理解题。根据第二段Inside the trunk, a tree holds water and food. The water and food go up through the trunk to the green leaves. 可知在树干内部,树可容纳水和食物。水和食物通过树干上升到绿叶。故选C。
(3)细节理解题。根据第二段The leaves use sunlight to make more food for the tree. 可知叶子利用阳光为树做更多的食物。故选D。
(4)主旨大意题。根据第三段Trees help us. 及全段内容可知树帮助我们,对我们来说是很重要的。故选B。
(5)细节理解题。根据第三段 Many animals eat part of trees. 可知许多动物吃树的一部分。因此选项B是正确的;根据第二段The leaves use sunlight to make more food for the tree. 可知叶子利用阳光为树做更多的食物。因此选项C是正确的;根据第一段All trees are big plants.可知所有的树木都是大植物。因此选项D是正确的。故选A。
【点评】考查阅读理解。首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意,然后细细阅读材料后的句子,再回到原文中去寻找、捕获有关信息,最后选出正确答案。
18.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module 1 Unit 1同步练习1)阅读下面短文,从各题所给的A、B、C、D四个选项中选出能填入文章中相应空白处的最佳答案。
Little Mike's grandma died weeks ago. He missed her very much. One afternoon Mike went to the city park where his grandma used to go. There he saw an old lady. She looked very kind. She was sitting there, watching pigeons(鸽子). Little Mike went up and sat next to her. He took out his food and drinks and gave some to her. She smiled at him. Her smile was so sweet that Mike wanted to see it again. She seemed to understand him, so once again she smiled. Mike was very glad.
They sat there all the afternoon, eating and talking. As it grew dark, Mike got up to leave. Before he left, he hugged(拥抱) the old lady and she gave him her sweetest smile.
When Mike got home, his mother was surprised by the look of joy on his face. "I met a granny in the park. Her smile was like the kind of smile I had seen on Grandma's face."
The old lady also returned to her home happily. She told her son that she had food and drinks with a little boy. "He was as lovely as Brittany." she said. Her son was surprised, because he
had never seen her so happy since Brittany, her grandson, died weeks ago.
(1)Little Mike went to the park and ___________.
A.played with pigeons B.fed pigeons
C.met an old lady D.saw a friend of his grandma's
(2)The old lady's smile showed that ___________.
A.she had hoped to meet the boy B.she wanted to get some drinks
C.she missed her grandson D.she liked the little boy
(3)Mike felt very glad because ___________.
A.he gave the granny food and drinks
B.the old lady was as kind as his grandma
C.he had seen his grandma
D.she liked the little boy
(4)Mike and the old lady ___________.
A.were good to each other B.knew each other well
C.often met in the park D.did nothing that afternoon
(5)What can we learn from the story
A.When one feels unhappy, he must go to a park.
B.Old people are always kind and happy.
C.Children and old people should get on well with each other.
D.When people are kind to each other, they will feel happy.
【答案】(1)C
(2)D
(3)B
(4)A
(5)D
【知识点】人物传记/故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】文章大意: 小迈克的奶奶几周前去世了。他非常想念她。一天下午,迈克去了他奶奶过去常去的城市公园。在那里他看见一位老太太,他觉得这个老太太很像他的奶奶,他们在一起玩得很开心,原来老奶奶也把他当成了自己几周前去世的孙子了。
(1)细节理解题。根据文中第一段One afternoon Mike went to the city park where his grandma used to go. There he saw an old lady.一天下午,迈克去了他奶奶过去常去的城市公园。在那里他看见一位老太太。 故选C。
(2)推理判断题。根据文中第一段 She smiled at him. Her smile was so sweet that Mike wanted to see it again. She seemed to understand him, so once again she smiled. 她朝他笑了笑。她的微笑是如此甜美,迈克想再看一遍。她似乎明白了他的意思,于是她又笑了。 及第二段 Before he left, he hugged(拥抱) the old lady and she gave him her sweetest smile.在他离开之前,他拥抱了老太太,她也给了他最甜蜜的微笑。可推知,老妇人的微笑表明她喜欢这个小男孩,故选D。
(3)细节理解题。根据文中第一段There he saw an old lady. She looked very kind.在那里他看见一位老太太。她看上去很和蔼。和第三段迈克所说 "I met a granny in the park. Her smile was like the kind of smile I had seen on Grandma's face."“我在公园里遇到一位老奶奶。她的笑容就像我在奶奶脸上看到的那种笑容。” 可知,迈克感到非常高兴是因为那位老太太和他奶奶一样和蔼可亲,故选B。
(4)细节理解题。根据文中第一段He took out his food and drinks and gave some to her. She smiled at him. Her smile was so sweet that Mike wanted to see it again. She seemed to understand him, so once again she smiled. Mike was very glad.他拿出自己的食物和饮料,给了她一些。她朝他笑了笑。她的微笑是如此甜美,迈克想再看一遍。她似乎明白了他的意思,于是她又笑了。迈克非常高兴。 可知, 迈克和老太太对彼此很好。故选A。
(5)推理判断题。根据本文内容可知,迈克在公园看见一位老太太,他觉得这个老太太很像他几周前去世的奶奶,他们在一起玩得很开心,原来老奶奶也把他当成了自己几周前去世的孙子了。以此推之,当人们善待彼此时,他们会感到幸福。 故选D。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题两种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息。
19.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module 1 Unit 1同步练习4)阅读短文,判断正误。
Mr. Jones and Mr. Brown work in the same office (办公室). One day Mr. Jones says to Mr. Brown, "I
will have a small party at our house on Monday evening. Would you and your wife like to come "
Mr. Brown says, "Thank
you very much.
I'd love to, but let me ask my wife first." So Mr. Brown goes to the other room and telephones his wife. Then he comes back and looks very worried.
"What's the matter " asks Mr. Jones. "Is you wife there at home "
"No," answers Mr. Brown." She isn't there."
My small son answers the telephone. I say to him, "Is your mother there, David " and he answers
"No, she isn't in the house." "Where
is she " I ask , "She
is somewhere outside(在外面). ""What's she doing
""She is looking
for me."
(1)There is a party at Mr. Jones's house on Monday evening.
(2)Mr. Jones asks Mr. Brown and his wife to go to the party.
(3)The telephone is in Mr. Brown's office.
(4)Mr. Brown speaks to Mrs. Brown on the telephone.
(5)Mrs. Brown is looking for her son.
【答案】(1)正确
(2)正确
(3)错误
(4)错误
(5)正确
【知识点】人物传记/故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】文章大意: 琼斯先生和布朗先生在同一间办公室工作 ,一天,琼斯先生要求布朗先生和他的妻子一起去参加他家的一个小派对,布朗先生想问问他的妻子的意见,但是打电话回家却是他的儿子接的电话,儿子告诉布朗先生他的妈妈出去找自己了。
(1)细节理解题。根据文中第一段 One day Mr. Jones says to Mr. Brown, "I will have a small party at our house on Monday evening. Would you and your wife like to come "一天,琼斯先生对布朗先生说:“星期一晚上我要在我们家举行一个小型聚会。你和你的妻子愿意来吗 ” 可知,此处描述“ 星期一晚上在琼斯先生的家里有一个聚会。 ”是正确的,故答案为正确。
(2)细节理解题。根据文中第一段 One day Mr. Jones says to Mr. Brown, "I will have a small party at our house on Monday evening. Would you and your wife like to come "一天,琼斯先生对布朗先生说:“星期一晚上我要在我们家举行一个小型聚会。你和你的妻子愿意来吗 ” 可知,此处描述“ 琼斯先生请布朗先生和他的妻子去参加聚会。 ”是正确的,故答案为正确。
(3)细节理解题。根据文中第二段 So Mr. Brown goes to the other room and telephones his wife. 于是布朗先生去另一个房间打电话给他的妻子。 可知,此处描述“ 电话在布朗先生的办公室里。 ”错误,故答案为错误。
(4)细节理解题。根据文中第四段My small son answers the telephone.我的小儿子接的电话。可知,此处描述“布朗先生和布朗太太通了电话。” 错误,故答案为错误。
(5)细节理解题。根据文中最后一段 "Where is she " I ask , "She is somewhere outside(在外面). ""What's she doing ""She is looking for me."“她在哪儿 ”我问:“她在外面某个地方。"“她在做什么 “她在找我。”可知,此处描述“布朗太太正在找她的儿子。”正确,故答案为正确。
【点评】考查阅读理解。细节理解题需要阅读全文,了解文章大意,了解文中所叙述的重要事实或细节,就可以解答出来。此类考查事实或细节的题目大多是针对文章的细节设计的。
20.(牛津版(深圳 广州)初中英语七年级下册Module 2 Unit 3单元测试卷(含听力音频))阅读理解
The largest dinosaur on the Earth— Seismosaurus (地震龙). People found the fossil (化石)of Seismosaurus in New Mexico of America in 1979. It lived 145-155 million years ago. It was about 90-120 feet long. It weighed 25 to 50 tons. It had a long neck and a long tail. It was so heavy that it had to walk slowly. Seismosaurus ate plants. It needed to eat lots of plants every day to provide energy for its large body. Because its mouth was very small, it had to spend as many as 23 hours eating every day.
The world s most unusual fish ——Sea horse Sea horses live in warm ocean waters all over the world. Because the top half of this fish looks like a small horse, people called it "sea horse". Looking at the sea horse's tail, you might think "sea monkey" is a better name. Its eyes are very special. When one eye looks ahead, the other can look back at the same time. It isn't good at swimming, so it swims slowly. But it is the only fish that can swim straightly. Sea horses feed on live food, such as small shrimps (虾). In just one day, a sea horse can eat 3000 shrimps! Sea horses keep safe from other fish by staying in plants and grasses that grow under the sea. They can also change colors to protect themselves.
(1)Why did Seismosaurus walk slowly
A.Because they were too long. B.Because they were too heavy.
C.Because they had long tails. D.Because they had long necks.
(2)What kind of food did Seismosaurus like
A.Many plants. B.Different fruits.
C.Some meat. D.Lots of bread.
(3)How does the sea horse get the name
A.It likes living in the warm part of the sea.
B.It has a long tail and looks like a horse.
C.Its head looks like a horse's head.
D.It can swim straightly.
(4)How many ways do sea horses use to protect themselves according to the passage
A.One. B.Two. C.Three. D.Four.
(5)What's the purpose of the passage
A.To tell us two kinds of animals.
B.To tell us the difference between two animals.
C.To ask us to protect animals.
D.To ask us to feed animals.
【答案】(1)B
(2)A
(3)C
(4)B
(5)A
【知识点】科普环保类
【解析】【分析】文章大意:本文主要介绍了地球上最大的恐龙——地震龙和世界上最不寻常的鱼——海马。
(1)细节题。由第一篇短文It was so heavy that it had to walk slowly. 可知它太重了而走得很慢,故选B。
(2)细节题。由第一篇短文 Seismosaurus ate plants. It needed to eat lots of plants every day to provide energy for its large body. 可知地震龙喜欢吃植物,故选A。
(3)细节题。由第二篇短文Because the top half of this fish looks like a small horse, people called it "sea horse". 可知因为这种鱼的上半身像马,人们叫它“河马”,故选C。
(4)细节题。由第二篇短文Sea horses keep safe from other fish by staying in plants and grasses that grow under the sea. They can also change colors to protect themselves.可知河马有两种方式保护自己,故选B。
(5)意图揣测题。通读全文,本文主要介绍了地球上最大的恐龙——地震龙和世界上最不寻常的鱼——海马,因此是为了告诉我们两种动物,故选A。
【点评】考查阅读理解。本文主要考查细节题和意图揣测题,细节题首先要注意理解问题所问,再带着问题从文中寻找答案;意图揣测题要通读全文,了解文章大意,再揣测作者的意图。
四、任务型阅读
21.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module 2 Man's best friends Unit 4 Save the trees 第4课时Speaking & Writing)阅读短文及文后A~E选项,选出可以填入各题空白处的最佳选项。
The earth is about 4,600 million years old. Human beings have lived on
the earth for several million years, but during this period we have changed our
planet a lot in many ways.   
All over the world, people have cut down millions of trees, so more and
more kinds of animals and plants are disappearing. In big cities, cars and
buses have polluted the air. Factories have also polluted the land and the
water.
   It
is important to the earth. But now air pollution is destroying it and that has
made a very big hole in the ozone layer (臭氧层)    
Carbon dioxide (CO2) in the air has increased a lot.   It has formed a "blanket (毛毯)" around the
earth.   This makes our earth become warmer and
warmer. Therefore, this causes the level of the ocean to rise.
All these problems are very serious. We must do something to stop our
earth from being polluted.
A. The heat from
the Sun can't escape, so the temperature is rising. B. Too much
harmful light from the Sun passes through it and reaches the earth directly. C. Some things
we've done are very good for the earth while some are bad. D. Around the
earth, there's a special kind of oxygen called “ozone”. E. It mainly
comes from different kinds of burning materials.
【答案】C;D;B;E;A
【知识点】任务型阅读;环保类;议论文
【解析】【分析】本文主要介绍了我们必须阻止地球被污染。
A. The heat from the Sun can't escape, so the temperature is rising.太阳的热量无法散发,所以温度在上升。
B. Too much harmful light from the Sun passes through it and reaches the earth directly.太多来自太阳的有害光通过它直接到达地球。
C. Some things we've done are very good for the earth while some are bad. 我们所做的一些事情对地球是有益的,而有些是有害的。
D. Around the earth, there's a special kind of oxygen called “ozone”.在地球周围,有一种特殊的氧叫做“臭氧”。
E. It mainly comes from different kinds of burning materials.它主要来自不同种类的燃烧材料。
(1)根据but during this period we have changed our planet a lot in many ways,可知下文是我们做的事情有对地球是有益的,有些是有害的,故选C。
(2)根据It is important to the earth.及in the ozone layer,可知上文是介绍臭氧,故选D。
(3)根据has made a very big hole in the ozone layer,可知下文是臭氧层被破坏的影响,故选B。
(4)根据上文Carbon dioxide (CO2) in the air has increased a lot.可知下文是二氧化碳来自各种燃烧材料,故选E。
(5)根据This makes our earth become warmer and warmer.可知上文是温度越来越高,故选A。
【点评】考查任务型阅读,注意先读懂文章大意,再理解方框内句子的意思,根据上下文内容进行选择。
五、语法填空
22.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module2 Man's best friends Unit 3 Our animal friends 第5课时More practice)阅读下面短文,按照句子结构的语法性和上下文连贯的要求,在空格处填入一个适当的词或使用括号中词语的正确形式填空。
A dog
entered a butcher's (屠夫的) shop with a note in
his mouth. The note read, “$10 of lamb chops (羊排) ,
please.”
The
butcher was very    (surprise).
He took the money, put a bag of chops in the    (dog) mouth, and then he closed the shop    (quick). He followed the dog and watched him
wait for a green light. Then the dog crossed the road to a bus stop. He checked
the timetable and sat on the bench. When a bus arrived, the dog checked the
number and got   it.
As
the bus travelled out into the countryside, the dog enjoyed the scenery. After   while, he stood on his back paws (爪子)     (push) the "stop" button (按钮) . Then the butcher followed    (he) off.
The
dog ran up to a house and dropped his bag on the ground. He went back down the
path,    (take) a big run, and threw himself against
the door. No answer. He repeated (重复) the
action a few times. Then a big man opened the door   started complaining about (抱怨) the dog and beating him.
Seeing this, the butcher ran up and shouted at the man, "What are
you doing This dog is a genius (天才) !"
The man replied, "Genius No way! He has forgotten his key for the    (four) time this month!"
【答案】surprised;dog's;quickly;on;a;to push;him;took;and;fourth
【知识点】语法填空;故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】文章大意:本文介绍了一只聪明的狗。屠夫看到狗嘴里叼着纸条自己去买羊排,他跟着这只狗看到狗自己开门,等绿灯,过马路,坐公交自己回家,但是主人却抱怨狗,屠夫说狗是天才,主人说这是狗一个月内第四次忘带钥匙了。
(1)句意:屠夫非常惊讶。surprse动词,使吃惊,也可做名词;根据句子结构可知应该是形容词作表语, 句子的主语是The butcher即人作主语故用带ed的形容词surprised,使某人吃惊;故答案为 surprised。
(2)句意:他拿了钱,把一袋排骨放进狗嘴里。根据dog名词,狗,这里是修饰后面的名词mouth分析用名词所有格形式,dog's,即狗的;故答案为dog's。
(3)句意:然后他很快地关上了商店。quick形容词,迅速的,快的;根据句子结构可知这里是修饰动词close,应该用副词作状语, quick的副词形式为quickly,故答案为quickly。
(4)句意:当一辆公共汽车来的时候,这只狗查了号码就上了车。根据 When a bus arrived, the dog checked the number and got____it.可知当一辆公交车到了时,这只狗看了ー下车号,可推知然后上车;get on,上车,固定搭配,故答案为on。
(5)句意:过了一会儿,他用后腿站着按“停止”按钮。根据 After_______while,he stood on his back paws,根据空格前的 after及后面的 while可知是"过了一会儿", after a while,过了一会,固定搭配,故答案为a。
(6)句意:过了一会儿,他用后腿站着按“停止”按钮。push动词,推;根据句子结构可知该这里是作目的状语,应该用动词不定式,故答案为to push。
(7)句意:然后屠夫也跟着他走了。he他,主格代词;根据句子结构可知这里是做动词follow的宾语,应该用宾格代词,和的宾格为him,故答案为him。
(8)句意:他转身沿着小路跑了一大步,然后用力撞在门上。take,带走,动词。根据句子结构可知所给词take在句中与went、threw为并列谓语,时态应该一致,用一般过去时态,take的过去式为took,故答案为took。
(9)句意:然后一个大个子男人打开门,开始抱怨那条狗并打它。根据句子Then a big man opened the door和started complaining about the dog and beating him.可知句中 opened和 started作并列谓语表达一种并列意思,用表达并列关系的连词and连接,故答案为and。
(10)句意:他这个月第四次忘记带钥匙了!four四,基数词。根据句子结构可知该空处后接单数名词time,应该用序数词在句中作定语表达顺序即"第四次",故答案为fourth。
【点评】考查语法填空。在理解全文内容的基础上,结合语境,根据句意和所给单词,并注意词性,词形的变化,同时熟记固定搭配和基本句型,并注意时态和语态,主谓一致等。
六、书面表达
23.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module 2 Man's best friends Unit 4 Save the trees 第4课时Speaking & Writing)3月12日是“植树节”(Tree
Planting Day),学生会要组织全体学生参加植树活动。根据表格中的信息,写一篇通知告知全体学生,词数60左右。
植树日期 3月12日
植树地点 西山
集合地点、时间 学校操场,早晨7点出发
要求 全体学生参加,每班带5个或6个脸盆(basin)作浇水用;乘校车前往;不要迟到
March 12th is Tree Planting Day.
Everybody is welcome.
【答案】 March 12th is Tree Planting Day. The Students Union will organize the students to plant trees on Xi Shan. All the students are required to take part in the activity. We will meet on the school playground at seven. Please be on time so that we will then take the school bus there together. Don't forget to take 5 or 6 basins with you to water the trees.
Everybody is welcome.
【知识点】提纲作文
【解析】【分析】这是一篇提纲作文,要求写一则关于植树节活动的通知。根据所给材料,可知文章时态为一般将来时,人称为第一人称。写作时注意保持语句的通顺和上下文的连贯。
【点评】这篇文章内容完整、表达准确、逻辑清晰,恰当地使用了连词、副词、固定搭配等,其中一些用法,如:The Students Union;organize the students to;are required to;take part in;meet on the school playground;on time;so that;Don't forget to;take 5 or 6 basins with you等,都是可圈可点之处。
1 / 1牛津版(深圳 广州)初中英语七年级下学期期中考试模拟试卷(1)
一、单选题
1.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module 2 Man's best friends Unit 4 Save the trees 第4课时Speaking & Writing)The doctor saves many people's lives.
A.makes…safe from danger B.makes…dangerous from safety
C.makes…happy from sadness D.makes… noisy from peace
2.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module 2 Man's best friends Unit 4 Save the trees 第4课时Speaking & Writing)—Eating enough fruit and vegetables is good for your health.
—I see. I will do so and take exercise twice a week.
A.is kind to B.does good to C.does well in D.is friendly to
3.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module2 Man's best friends Unit 4 Save the trees 第1课时Reading(1))—Is there a football team in your school
—Yes. It is made up of twenty-two excellent football lovers and has won many games.
A.is made of B.is famous for C.has D.is related to
4.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module2 Man's best friends Unit 3 Our animal friends 第4课时Speaking&Writing)It's time to get up. Please wake up, Kate.
A.start sleeping B.keep sleeping
C.stop sleeping D.continue sleeping
5.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module2 Man's best friends Unit 3 Our animal friends 第4课时Speaking&Writing)When I got to the station, the train had left.
A.got on B.arrived at C.took off D.put on
6.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module 1 People and places Unit 1 People around us 第4课时Speaking&Writing)Our teachers support us in some ways.
A.give hope to B.give help to C.give up D.give off
7.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module 1 Unit 1同步练习4)Little Jimmy is a smart boy and we all like to play with him. (选择词义相近的选项)
A.funny B.good C.kind D.clever
8.(牛津版(深圳 广州)初中英语七年级下册Module 2 Unit 4同步习题1)—Jimmy, why can't I watch TV for more than twenty minutes
—Because it is bad for eyes.
A.is good for B.is harmful to
C.is strict about D.is helpful for
9.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module 2 Man's best friends Unit 4 Save the trees 第5课时More practice)___________ our fan clubs is becoming larger and larger.
A.The number of B.A number of C.The number D.A number
10.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module 2 Man's best friends Unit 4 Save the trees 第3课时Listening & Grammar)—Hi, Wang Ning! How's the weather in Heze now
—It is terrible. It __________all the morning.
A.rains B.is raining C.rained D.raining
11.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module 2 Man's best friends Unit 4 Save the trees 第3课时Listening & Grammar)—Cathy, can you open the door I __________the room.
—I'm coming, Mum.
A.clean B.cleaned C.have cleaned D.am cleaning
12.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module 2 Man's best friends Unit 3 Our animal friends 第2课时Reading(2))It's impolite for a guest to leave____________ saying goodbye.
A.with B.without C.after D.for
13.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module 1 People and places Unit 2 第5课时)Some of the tired students keep their eyes ___________in breaks.
A.opened B.close C.closed D.opening
14.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module 1 People and places Unit 2 Travelling around the world 第2课时Reading(2))—Shenzhen is a famous__________ modern city, __________many people go there every year.
—I will travel to Shenzhen next year.
A.and; but B.and; so C.but; and D.or; so
15.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module 1 People and places Unit 2 Travelling around the world 第2课时Reading(2))—Helen's birthday is coming. I haven't gotten her a present yet.
—Why not__________ her a pet She is interested__________ animals.
A.to buy; in B.buy; to C.buy; in D.to buy; to
二、完形填空
16.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module 1 Unit 2同步练习2)阅读下面短文,从各题所给的A、B、C、D四个选项中选出能填入文章中相应空白处的最佳答案。
The Eiffel Tower is the tallest tower in Paris. It is 324 metres (1) . It took two years to build this wonderful (2) and it was finished in 1889. Now the tower is painted (3) seven years. Every year, almost 7,000,000 people (4) the tower. Some people take the lift and go (5) to the top of the tower to have a look at the city of (6) . But if you don't want to (7) for the lift, or if you want to do some (8) , you can walk up more than 1,000 steps to the top! Many interesting things have happened to the tower in the (9) . In 1948, an elephant walked up to the first floor. In 1983, two men went down the stairs (10) bicycles.
(1)A.tall B.wide C.long D.old
(2)A.floor B.tower C.palace D.lift
(3)A.other B.each C.another D.every
(4)A.build B.watch C.visit D.paint
(5)A.up B.down C.along D.for
(6)A.Paris B.Beijing C.London D.New York
(7)A.look B.wait C.stand D.send
(8)A.excuse B.experiment C.experience D.exercise
(9)A.future B.present C.past D.bottom
(10)A.by B.on C.in D.at
三、阅读理解
17.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module 2 Man's best friends Unit 4 Save the trees 第3课时Listening & Grammar)阅读理解
Have you ever really looked at a tree All trees are big plants. Like all plants, trees have roots. The roots hold trees in the ground. They keep trees from falling over. They bring water and food that trees need to live on.
A tree has a fat stem. We call the tree's fat stem "trunk". Inside the trunk, a tree holds water and food. The water and food go up through the trunk to the green leaves. The leaves use sunlight to make more food for the tree.
Trees help us. They help clean the air. They give us food. Fruits, nuts and chocolate all come from trees. Paper, chairs, beds and houses also come from trees. Trees are also important for other living creatures (生物). They provide a home for birds and other animals. Many animals eat part of trees. Be friends with trees! We need trees and trees need us! Often young trees need special care. They need water and protection (保护).
(1)What can roots do for trees
A.To get sunlight to make food. B.To hold trees in the ground.
C.To bring water and food for trees. D.Both B and C
(2)A tree's stem can move up __________to the leaves.
A.food B.water C.water and food D.sunlight
(3)Which part of trees can make food for trees
A.Roots. B.Stems. C.Trunks. D.Leaves.
(4)The third paragraph (段落) mainly tells us that_______.
A.trees make food for people B.trees are important for everyone
C.trees provide a home for animals D.trees help clean the air
(5)Which of the following is WRONG
A.Big trees don't need water or protection.
B.Part of trees is some animals' food.
C.Trees can make food from sunlight.
D.Trees are a kind of big plants.
18.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module 1 Unit 1同步练习1)阅读下面短文,从各题所给的A、B、C、D四个选项中选出能填入文章中相应空白处的最佳答案。
Little Mike's grandma died weeks ago. He missed her very much. One afternoon Mike went to the city park where his grandma used to go. There he saw an old lady. She looked very kind. She was sitting there, watching pigeons(鸽子). Little Mike went up and sat next to her. He took out his food and drinks and gave some to her. She smiled at him. Her smile was so sweet that Mike wanted to see it again. She seemed to understand him, so once again she smiled. Mike was very glad.
They sat there all the afternoon, eating and talking. As it grew dark, Mike got up to leave. Before he left, he hugged(拥抱) the old lady and she gave him her sweetest smile.
When Mike got home, his mother was surprised by the look of joy on his face. "I met a granny in the park. Her smile was like the kind of smile I had seen on Grandma's face."
The old lady also returned to her home happily. She told her son that she had food and drinks with a little boy. "He was as lovely as Brittany." she said. Her son was surprised, because he
had never seen her so happy since Brittany, her grandson, died weeks ago.
(1)Little Mike went to the park and ___________.
A.played with pigeons B.fed pigeons
C.met an old lady D.saw a friend of his grandma's
(2)The old lady's smile showed that ___________.
A.she had hoped to meet the boy B.she wanted to get some drinks
C.she missed her grandson D.she liked the little boy
(3)Mike felt very glad because ___________.
A.he gave the granny food and drinks
B.the old lady was as kind as his grandma
C.he had seen his grandma
D.she liked the little boy
(4)Mike and the old lady ___________.
A.were good to each other B.knew each other well
C.often met in the park D.did nothing that afternoon
(5)What can we learn from the story
A.When one feels unhappy, he must go to a park.
B.Old people are always kind and happy.
C.Children and old people should get on well with each other.
D.When people are kind to each other, they will feel happy.
19.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module 1 Unit 1同步练习4)阅读短文,判断正误。
Mr. Jones and Mr. Brown work in the same office (办公室). One day Mr. Jones says to Mr. Brown, "I
will have a small party at our house on Monday evening. Would you and your wife like to come "
Mr. Brown says, "Thank
you very much.
I'd love to, but let me ask my wife first." So Mr. Brown goes to the other room and telephones his wife. Then he comes back and looks very worried.
"What's the matter " asks Mr. Jones. "Is you wife there at home "
"No," answers Mr. Brown." She isn't there."
My small son answers the telephone. I say to him, "Is your mother there, David " and he answers
"No, she isn't in the house." "Where
is she " I ask , "She
is somewhere outside(在外面). ""What's she doing
""She is looking
for me."
(1)There is a party at Mr. Jones's house on Monday evening.
(2)Mr. Jones asks Mr. Brown and his wife to go to the party.
(3)The telephone is in Mr. Brown's office.
(4)Mr. Brown speaks to Mrs. Brown on the telephone.
(5)Mrs. Brown is looking for her son.
20.(牛津版(深圳 广州)初中英语七年级下册Module 2 Unit 3单元测试卷(含听力音频))阅读理解
The largest dinosaur on the Earth— Seismosaurus (地震龙). People found the fossil (化石)of Seismosaurus in New Mexico of America in 1979. It lived 145-155 million years ago. It was about 90-120 feet long. It weighed 25 to 50 tons. It had a long neck and a long tail. It was so heavy that it had to walk slowly. Seismosaurus ate plants. It needed to eat lots of plants every day to provide energy for its large body. Because its mouth was very small, it had to spend as many as 23 hours eating every day.
The world s most unusual fish ——Sea horse Sea horses live in warm ocean waters all over the world. Because the top half of this fish looks like a small horse, people called it "sea horse". Looking at the sea horse's tail, you might think "sea monkey" is a better name. Its eyes are very special. When one eye looks ahead, the other can look back at the same time. It isn't good at swimming, so it swims slowly. But it is the only fish that can swim straightly. Sea horses feed on live food, such as small shrimps (虾). In just one day, a sea horse can eat 3000 shrimps! Sea horses keep safe from other fish by staying in plants and grasses that grow under the sea. They can also change colors to protect themselves.
(1)Why did Seismosaurus walk slowly
A.Because they were too long. B.Because they were too heavy.
C.Because they had long tails. D.Because they had long necks.
(2)What kind of food did Seismosaurus like
A.Many plants. B.Different fruits.
C.Some meat. D.Lots of bread.
(3)How does the sea horse get the name
A.It likes living in the warm part of the sea.
B.It has a long tail and looks like a horse.
C.Its head looks like a horse's head.
D.It can swim straightly.
(4)How many ways do sea horses use to protect themselves according to the passage
A.One. B.Two. C.Three. D.Four.
(5)What's the purpose of the passage
A.To tell us two kinds of animals.
B.To tell us the difference between two animals.
C.To ask us to protect animals.
D.To ask us to feed animals.
四、任务型阅读
21.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module 2 Man's best friends Unit 4 Save the trees 第4课时Speaking & Writing)阅读短文及文后A~E选项,选出可以填入各题空白处的最佳选项。
The earth is about 4,600 million years old. Human beings have lived on
the earth for several million years, but during this period we have changed our
planet a lot in many ways.   
All over the world, people have cut down millions of trees, so more and
more kinds of animals and plants are disappearing. In big cities, cars and
buses have polluted the air. Factories have also polluted the land and the
water.
   It
is important to the earth. But now air pollution is destroying it and that has
made a very big hole in the ozone layer (臭氧层)    
Carbon dioxide (CO2) in the air has increased a lot.   It has formed a "blanket (毛毯)" around the
earth.   This makes our earth become warmer and
warmer. Therefore, this causes the level of the ocean to rise.
All these problems are very serious. We must do something to stop our
earth from being polluted.
A. The heat from
the Sun can't escape, so the temperature is rising. B. Too much
harmful light from the Sun passes through it and reaches the earth directly. C. Some things
we've done are very good for the earth while some are bad. D. Around the
earth, there's a special kind of oxygen called “ozone”. E. It mainly
comes from different kinds of burning materials.
五、语法填空
22.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module2 Man's best friends Unit 3 Our animal friends 第5课时More practice)阅读下面短文,按照句子结构的语法性和上下文连贯的要求,在空格处填入一个适当的词或使用括号中词语的正确形式填空。
A dog
entered a butcher's (屠夫的) shop with a note in
his mouth. The note read, “$10 of lamb chops (羊排) ,
please.”
The
butcher was very    (surprise).
He took the money, put a bag of chops in the    (dog) mouth, and then he closed the shop    (quick). He followed the dog and watched him
wait for a green light. Then the dog crossed the road to a bus stop. He checked
the timetable and sat on the bench. When a bus arrived, the dog checked the
number and got   it.
As
the bus travelled out into the countryside, the dog enjoyed the scenery. After   while, he stood on his back paws (爪子)     (push) the "stop" button (按钮) . Then the butcher followed    (he) off.
The
dog ran up to a house and dropped his bag on the ground. He went back down the
path,    (take) a big run, and threw himself against
the door. No answer. He repeated (重复) the
action a few times. Then a big man opened the door   started complaining about (抱怨) the dog and beating him.
Seeing this, the butcher ran up and shouted at the man, "What are
you doing This dog is a genius (天才) !"
The man replied, "Genius No way! He has forgotten his key for the    (four) time this month!"
六、书面表达
23.(牛津版(深圳·广州)初中英语七年级下册Module 2 Man's best friends Unit 4 Save the trees 第4课时Speaking & Writing)3月12日是“植树节”(Tree
Planting Day),学生会要组织全体学生参加植树活动。根据表格中的信息,写一篇通知告知全体学生,词数60左右。
植树日期 3月12日
植树地点 西山
集合地点、时间 学校操场,早晨7点出发
要求 全体学生参加,每班带5个或6个脸盆(basin)作浇水用;乘校车前往;不要迟到
March 12th is Tree Planting Day.
Everybody is welcome.
答案解析部分
1.【答案】A
【知识点】词义辨析
【解析】【分析】句意:医生挽救了许多人的生命。A:makes…safe from danger使…免于危险;B:makes…dangerous from safety使……免于安全;C:makes…happy from sadness使……免于悲伤;D:makes… noisy from peace使……免于平静。save挽救,与A选项意思相近,故选A。
【点评】考查词义辨析,注意识记save的近义词。
2.【答案】B
【知识点】词义辨析
【解析】【分析】句意:——吃足够的水果和蔬菜对你的健康有好处。——我明白了。我会这样做并且每周锻炼两次。A:is kind to对……友善;B:does good to对……有好处;C:does well in擅长于;D:is friendly to对……友好。be good for对……有好处,与B选项意思相近,故选B。
【点评】考查词义辨析,注意识记be good for的用法。
3.【答案】C
【知识点】词义辨析
【解析】【分析】句意:——你的学校有一支足球队吗?——是的。它由22个出色的足球爱好者组成,赢得了许多比赛。A is made of,由……制造;B is famous for,因为……著名;C has,有;D is related to,与……有关。根据a football team可知球队由球员组成,因此划线部分is made up of的意思是由……组成,故选C。
【点评】考查词义辨析。弄清这几个选项的区别,然后根据划线部分的词意,找出和划线部分词意相近的选项。
4.【答案】C
【知识点】词义辨析
【解析】【分析】句意:起床的时候到了。凯特,请醒醒。根据It's time to get up. 可知是叫醒凯特。wake up醒来,start sleeping开始睡觉;keep sleeping继续睡觉;stop sleeping停止睡觉;continue sleeping继续睡觉,故选C。
【点评】考查词义辨析。注意识记wake up=stop sleeping。
5.【答案】B
【知识点】词义辨析
【解析】【分析】句意:当我到达火车站时,火车已经离开了。get on上车;arrive at到达;take off起飞,出发;put on穿上,根据 the station, the train had left. 可知当我到达车站时,火车离开了。划线部分get to到达,故选B。
【点评】考查词义辨析。注意根据上下文的联系确定划线部分短语的意思,然后从所给的选项中选出正确答案。
6.【答案】B
【知识点】词义辨析
【解析】【分析】句意:我们的老师在某些方面支持帮助我们。本题为选出划线部分的近义词,根据A寄予希望 ;B 给予帮助;C 放弃;D 发出(光等);长出(枝、杈等);划线部分support,意为支持,帮助。故选B。
【点评】考查词义辨析,首先理解选项意思,与题目划线部分的单词或短语做比较,找出意义相近的一项。
7.【答案】D
【知识点】词义辨析
【解析】【分析】句意: 小吉米是个聪明的男孩,我们都喜欢和他一起玩。 smart聪明的,形容词;A.有趣的;B.好的;C.友善的;D.聪明的。D项与划线部分意思相近,故选D。
【点评】考查词义辨析,首先理解选项意思,与题目划线部分的单词做比较,找出意义相近的一项。
8.【答案】B
【知识点】词义辨析
【解析】【分析】句意:——吉米,为什么我看电视不能超过20分钟?——因为它对眼睛有害。A 对……有好处,B 对……有害,C 对……严厉,D 对……有帮助,be bad for=be harmful to,对……有害,故选B。
【点评】考查词义辨析。注意牢记短语be bad for=be harmful to。
9.【答案】A
【知识点】短语辨析
【解析】【分析】句意:我们粉丝俱乐部的数量越来越多。the number of……的数量,后跟复数名词,做主语时谓语用单数; a number of许多,后跟复数名词,做主语时谓语用复数;根据谓语is可知这里是指俱乐部粉丝的数量,用the number of,故答案为A。
【点评】考查短语辨析。注意识记the number of的用法。
10.【答案】B
【知识点】现在进行时
【解析】【分析】句意:——嗨,王宁!现在菏泽天气如何?——很糟糕。整个早晨都在下雨。根据句意和all the morning可知用现在进行时,其构成为am/is/are+doing,主语是It,因此用is,rain,下雨,动词,其ing形式是raining,故选B。
【点评】考查现在进行时。注意现在进行时的构成及rain的ing形式是raining。
11.【答案】D
【知识点】现在进行时
【解析】【分析】句意:——凯茜,你可以开门吗?我正在打扫房间。——这就来,妈妈。根据Cathy, can you open the door 凯茜,你可以开门吗?可知妈妈正在做事情,没法去开门,因此此句用现在进行时,其构成为am/is/are+doing,主语是I,因此用am,clean,打扫,动词,其ing形式是cleaning,故选D。
【点评】考查现在进行时。注意先根据语境判断时态以及识记现在进行时的构成。
12.【答案】B
【知识点】介词辨析
【解析】【分析】句意:客人不辞而别是不礼貌的。A.用;B.没有;C.在……之后;D.为了。根据常识,客人不辞而别是不礼貌的,用without。故选B。
【点评】考查介词辨析,注意介词without的用法。
13.【答案】C
【知识点】形容词原级
【解析】【分析】句意:一些疲惫的学生在休息时闭着眼睛。opened打开,过去式或过去分词;close,动词,关,形容词,亲密的,近的;closed动词关的过去式或过去分词;形容词,关闭的;opening,open的现在分词,动名词形式;keep+宾语+形容词,表示保持……状态;keep +宾语+doing sth表示一直让……做某事;根据句意可知是保持眼睛闭着的状态,应该用形容词closed,故答案为C。
【点评】考查形容词原级。注意识记keep+宾语+形容词,表示保持……状态的用法。
14.【答案】B
【知识点】连词辨析
【解析】【分析】句意:——深圳是一个著名的现代城市,很多人每年去那里。——明年我要去那里旅行。and连接两个句子之间是顺承关系,but连接的两句之间是转折关系;or连接的两句之间是选择关系,根据上下文的联系可知,前两句之间是顺承关系,连词用and;so连接的两句之间是因果关系,根据上下文可知,第三句和前两句之间是因果关系,连词用so,故选B。
【点评】考查连词辨析。注意识记and,but,or和so的不同用法。
15.【答案】C
【知识点】固定搭配
【解析】【分析】句意:——海伦的生日到了。我还没有给他准备好礼物。——为什么不给她买个宠物呢?她对动物很感兴趣。Why not do sth 为什么不做某事呢?固定句式;be interested in对.......感兴趣,固定短语,故选C。
【点评】考查固定搭配。注意固定句式Why not do sth 和固定短语be interested in的使用。
16.【答案】(1)A;(2)B;(3)D;(4)C;(5)A;(6)A;(7)B;(8)D;(9)C;(10)B
【知识点】社会历史类;说明文
【解析】【分析】文章大意:主要介绍艾菲尔铁塔的基本情况,及人们登上埃菲尔铁塔的方式和埃菲尔铁塔上所发生的一些有趣的事。
(1)句意:它是324米高。A.高的;B.宽的;C.长的;D.老的。根据前句The Eiffel Tower is the tallest tower in Paris.埃菲尔铁塔是巴黎最高的塔。 可知,此处指的是高度,故选A。
(2)句意:建成这个美妙的塔花费了两年时间。A.地板;B.塔;C.宫殿。D.电梯。根据前文 The Eiffel Tower is the tallest tower in Paris. 可知,此处说的是埃菲尔铁塔,故选B。
(3)句意: 现在这座塔每七年被粉刷一次。在英语中表达“每……”要用every +基数词+复数名词或者every+序数词+单数名词,故选D。
(4)句意:近700万人参观这座塔。A.建造;B.观看;C.参观;D.粉刷。根据后句Some people take the lift and go 5
to the top of the tower to have a look at the city of 6
.有些人乘电梯到塔顶去看巴黎的城市。可知,此处指的是参观,故选C。
(5)句意:有些人乘电梯到塔顶去看巴黎的城市。A.向上;B.向下;C.沿着;D.为了。根据to the top of the tower可知,到塔顶应该是向上,故选A。
(6)有些人乘电梯到塔顶去看巴黎的城市。A.巴黎;B.北京;C.伦敦;D.纽约。根据前文The Eiffel Tower is the tallest tower in Paris.埃菲尔铁塔是巴黎最高的塔。 可知,埃菲尔铁塔在巴黎,所以此处应该是看巴黎的城市,故选A。
(7)句意: 但如果你不想等电梯。look for寻找;wait for等待;stand for象征;send for召唤,派人去叫。根据后文you can walk up more than 1,000 steps to the top!你可以走上1000多个台阶到达山顶! 可知,此处指的是等待,故选B。
(8)句意: 或者你想做一些锻炼。A.借口;B.实验;C.经历,经验;D.运动,锻炼。do some exercise做一些锻炼,固定短语;根据you can walk up more than 1,000 steps to the top! 你可以走上1000多个台阶到达山顶! 可知,此处指的是做一些锻炼,故选D。
(9)句意:在过去,发生了许多有趣的事情。A.将来;B.现在;C.过去;D.底部。根据后文In 1948, an elephant walked up to the first floor. In 1983, two men went down the stairs 10
bicycles. 可知,此处描述的是1948年和1983年发生的事,也就是过去发生的事,故选C。
(10) 句意:两个人骑自行车下了楼。by bicycle骑自行车,固定短语,名词后面不加s,故排除A;on bicycles骑自行车,固定短语;故选B。
【点评】考查完形填空,首先通读一遍文章,跳过缺失的单词,再根据上下文来判断所缺单词的含义,最后对选项进行区别,选出正确的那一项。

17.【答案】(1)D
(2)C
(3)D
(4)B
(5)A
【知识点】日常生活类;记叙文;细节理解
【解析】【分析】文章大意:本文主要介绍树的结构及用处。
(1)细节理解题。根据第一段The roots hold trees in the ground. 和They bring water and food that trees need to live on. 可知根可以将树固定在地下并且他们带来树木赖以生存的水和食物。故选D。
(2)细节理解题。根据第二段Inside the trunk, a tree holds water and food. The water and food go up through the trunk to the green leaves. 可知在树干内部,树可容纳水和食物。水和食物通过树干上升到绿叶。故选C。
(3)细节理解题。根据第二段The leaves use sunlight to make more food for the tree. 可知叶子利用阳光为树做更多的食物。故选D。
(4)主旨大意题。根据第三段Trees help us. 及全段内容可知树帮助我们,对我们来说是很重要的。故选B。
(5)细节理解题。根据第三段 Many animals eat part of trees. 可知许多动物吃树的一部分。因此选项B是正确的;根据第二段The leaves use sunlight to make more food for the tree. 可知叶子利用阳光为树做更多的食物。因此选项C是正确的;根据第一段All trees are big plants.可知所有的树木都是大植物。因此选项D是正确的。故选A。
【点评】考查阅读理解。首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意,然后细细阅读材料后的句子,再回到原文中去寻找、捕获有关信息,最后选出正确答案。
18.【答案】(1)C
(2)D
(3)B
(4)A
(5)D
【知识点】人物传记/故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】文章大意: 小迈克的奶奶几周前去世了。他非常想念她。一天下午,迈克去了他奶奶过去常去的城市公园。在那里他看见一位老太太,他觉得这个老太太很像他的奶奶,他们在一起玩得很开心,原来老奶奶也把他当成了自己几周前去世的孙子了。
(1)细节理解题。根据文中第一段One afternoon Mike went to the city park where his grandma used to go. There he saw an old lady.一天下午,迈克去了他奶奶过去常去的城市公园。在那里他看见一位老太太。 故选C。
(2)推理判断题。根据文中第一段 She smiled at him. Her smile was so sweet that Mike wanted to see it again. She seemed to understand him, so once again she smiled. 她朝他笑了笑。她的微笑是如此甜美,迈克想再看一遍。她似乎明白了他的意思,于是她又笑了。 及第二段 Before he left, he hugged(拥抱) the old lady and she gave him her sweetest smile.在他离开之前,他拥抱了老太太,她也给了他最甜蜜的微笑。可推知,老妇人的微笑表明她喜欢这个小男孩,故选D。
(3)细节理解题。根据文中第一段There he saw an old lady. She looked very kind.在那里他看见一位老太太。她看上去很和蔼。和第三段迈克所说 "I met a granny in the park. Her smile was like the kind of smile I had seen on Grandma's face."“我在公园里遇到一位老奶奶。她的笑容就像我在奶奶脸上看到的那种笑容。” 可知,迈克感到非常高兴是因为那位老太太和他奶奶一样和蔼可亲,故选B。
(4)细节理解题。根据文中第一段He took out his food and drinks and gave some to her. She smiled at him. Her smile was so sweet that Mike wanted to see it again. She seemed to understand him, so once again she smiled. Mike was very glad.他拿出自己的食物和饮料,给了她一些。她朝他笑了笑。她的微笑是如此甜美,迈克想再看一遍。她似乎明白了他的意思,于是她又笑了。迈克非常高兴。 可知, 迈克和老太太对彼此很好。故选A。
(5)推理判断题。根据本文内容可知,迈克在公园看见一位老太太,他觉得这个老太太很像他几周前去世的奶奶,他们在一起玩得很开心,原来老奶奶也把他当成了自己几周前去世的孙子了。以此推之,当人们善待彼此时,他们会感到幸福。 故选D。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题两种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息。
19.【答案】(1)正确
(2)正确
(3)错误
(4)错误
(5)正确
【知识点】人物传记/故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】文章大意: 琼斯先生和布朗先生在同一间办公室工作 ,一天,琼斯先生要求布朗先生和他的妻子一起去参加他家的一个小派对,布朗先生想问问他的妻子的意见,但是打电话回家却是他的儿子接的电话,儿子告诉布朗先生他的妈妈出去找自己了。
(1)细节理解题。根据文中第一段 One day Mr. Jones says to Mr. Brown, "I will have a small party at our house on Monday evening. Would you and your wife like to come "一天,琼斯先生对布朗先生说:“星期一晚上我要在我们家举行一个小型聚会。你和你的妻子愿意来吗 ” 可知,此处描述“ 星期一晚上在琼斯先生的家里有一个聚会。 ”是正确的,故答案为正确。
(2)细节理解题。根据文中第一段 One day Mr. Jones says to Mr. Brown, "I will have a small party at our house on Monday evening. Would you and your wife like to come "一天,琼斯先生对布朗先生说:“星期一晚上我要在我们家举行一个小型聚会。你和你的妻子愿意来吗 ” 可知,此处描述“ 琼斯先生请布朗先生和他的妻子去参加聚会。 ”是正确的,故答案为正确。
(3)细节理解题。根据文中第二段 So Mr. Brown goes to the other room and telephones his wife. 于是布朗先生去另一个房间打电话给他的妻子。 可知,此处描述“ 电话在布朗先生的办公室里。 ”错误,故答案为错误。
(4)细节理解题。根据文中第四段My small son answers the telephone.我的小儿子接的电话。可知,此处描述“布朗先生和布朗太太通了电话。” 错误,故答案为错误。
(5)细节理解题。根据文中最后一段 "Where is she " I ask , "She is somewhere outside(在外面). ""What's she doing ""She is looking for me."“她在哪儿 ”我问:“她在外面某个地方。"“她在做什么 “她在找我。”可知,此处描述“布朗太太正在找她的儿子。”正确,故答案为正确。
【点评】考查阅读理解。细节理解题需要阅读全文,了解文章大意,了解文中所叙述的重要事实或细节,就可以解答出来。此类考查事实或细节的题目大多是针对文章的细节设计的。
20.【答案】(1)B
(2)A
(3)C
(4)B
(5)A
【知识点】科普环保类
【解析】【分析】文章大意:本文主要介绍了地球上最大的恐龙——地震龙和世界上最不寻常的鱼——海马。
(1)细节题。由第一篇短文It was so heavy that it had to walk slowly. 可知它太重了而走得很慢,故选B。
(2)细节题。由第一篇短文 Seismosaurus ate plants. It needed to eat lots of plants every day to provide energy for its large body. 可知地震龙喜欢吃植物,故选A。
(3)细节题。由第二篇短文Because the top half of this fish looks like a small horse, people called it "sea horse". 可知因为这种鱼的上半身像马,人们叫它“河马”,故选C。
(4)细节题。由第二篇短文Sea horses keep safe from other fish by staying in plants and grasses that grow under the sea. They can also change colors to protect themselves.可知河马有两种方式保护自己,故选B。
(5)意图揣测题。通读全文,本文主要介绍了地球上最大的恐龙——地震龙和世界上最不寻常的鱼——海马,因此是为了告诉我们两种动物,故选A。
【点评】考查阅读理解。本文主要考查细节题和意图揣测题,细节题首先要注意理解问题所问,再带着问题从文中寻找答案;意图揣测题要通读全文,了解文章大意,再揣测作者的意图。
21.【答案】C;D;B;E;A
【知识点】任务型阅读;环保类;议论文
【解析】【分析】本文主要介绍了我们必须阻止地球被污染。
A. The heat from the Sun can't escape, so the temperature is rising.太阳的热量无法散发,所以温度在上升。
B. Too much harmful light from the Sun passes through it and reaches the earth directly.太多来自太阳的有害光通过它直接到达地球。
C. Some things we've done are very good for the earth while some are bad. 我们所做的一些事情对地球是有益的,而有些是有害的。
D. Around the earth, there's a special kind of oxygen called “ozone”.在地球周围,有一种特殊的氧叫做“臭氧”。
E. It mainly comes from different kinds of burning materials.它主要来自不同种类的燃烧材料。
(1)根据but during this period we have changed our planet a lot in many ways,可知下文是我们做的事情有对地球是有益的,有些是有害的,故选C。
(2)根据It is important to the earth.及in the ozone layer,可知上文是介绍臭氧,故选D。
(3)根据has made a very big hole in the ozone layer,可知下文是臭氧层被破坏的影响,故选B。
(4)根据上文Carbon dioxide (CO2) in the air has increased a lot.可知下文是二氧化碳来自各种燃烧材料,故选E。
(5)根据This makes our earth become warmer and warmer.可知上文是温度越来越高,故选A。
【点评】考查任务型阅读,注意先读懂文章大意,再理解方框内句子的意思,根据上下文内容进行选择。
22.【答案】surprised;dog's;quickly;on;a;to push;him;took;and;fourth
【知识点】语法填空;故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】文章大意:本文介绍了一只聪明的狗。屠夫看到狗嘴里叼着纸条自己去买羊排,他跟着这只狗看到狗自己开门,等绿灯,过马路,坐公交自己回家,但是主人却抱怨狗,屠夫说狗是天才,主人说这是狗一个月内第四次忘带钥匙了。
(1)句意:屠夫非常惊讶。surprse动词,使吃惊,也可做名词;根据句子结构可知应该是形容词作表语, 句子的主语是The butcher即人作主语故用带ed的形容词surprised,使某人吃惊;故答案为 surprised。
(2)句意:他拿了钱,把一袋排骨放进狗嘴里。根据dog名词,狗,这里是修饰后面的名词mouth分析用名词所有格形式,dog's,即狗的;故答案为dog's。
(3)句意:然后他很快地关上了商店。quick形容词,迅速的,快的;根据句子结构可知这里是修饰动词close,应该用副词作状语, quick的副词形式为quickly,故答案为quickly。
(4)句意:当一辆公共汽车来的时候,这只狗查了号码就上了车。根据 When a bus arrived, the dog checked the number and got____it.可知当一辆公交车到了时,这只狗看了ー下车号,可推知然后上车;get on,上车,固定搭配,故答案为on。
(5)句意:过了一会儿,他用后腿站着按“停止”按钮。根据 After_______while,he stood on his back paws,根据空格前的 after及后面的 while可知是"过了一会儿", after a while,过了一会,固定搭配,故答案为a。
(6)句意:过了一会儿,他用后腿站着按“停止”按钮。push动词,推;根据句子结构可知该这里是作目的状语,应该用动词不定式,故答案为to push。
(7)句意:然后屠夫也跟着他走了。he他,主格代词;根据句子结构可知这里是做动词follow的宾语,应该用宾格代词,和的宾格为him,故答案为him。
(8)句意:他转身沿着小路跑了一大步,然后用力撞在门上。take,带走,动词。根据句子结构可知所给词take在句中与went、threw为并列谓语,时态应该一致,用一般过去时态,take的过去式为took,故答案为took。
(9)句意:然后一个大个子男人打开门,开始抱怨那条狗并打它。根据句子Then a big man opened the door和started complaining about the dog and beating him.可知句中 opened和 started作并列谓语表达一种并列意思,用表达并列关系的连词and连接,故答案为and。
(10)句意:他这个月第四次忘记带钥匙了!four四,基数词。根据句子结构可知该空处后接单数名词time,应该用序数词在句中作定语表达顺序即"第四次",故答案为fourth。
【点评】考查语法填空。在理解全文内容的基础上,结合语境,根据句意和所给单词,并注意词性,词形的变化,同时熟记固定搭配和基本句型,并注意时态和语态,主谓一致等。
23.【答案】 March 12th is Tree Planting Day. The Students Union will organize the students to plant trees on Xi Shan. All the students are required to take part in the activity. We will meet on the school playground at seven. Please be on time so that we will then take the school bus there together. Don't forget to take 5 or 6 basins with you to water the trees.
Everybody is welcome.
【知识点】提纲作文
【解析】【分析】这是一篇提纲作文,要求写一则关于植树节活动的通知。根据所给材料,可知文章时态为一般将来时,人称为第一人称。写作时注意保持语句的通顺和上下文的连贯。
【点评】这篇文章内容完整、表达准确、逻辑清晰,恰当地使用了连词、副词、固定搭配等,其中一些用法,如:The Students Union;organize the students to;are required to;take part in;meet on the school playground;on time;so that;Don't forget to;take 5 or 6 basins with you等,都是可圈可点之处。
1 / 1