仁爱科普版初中英语九年级上册Unit 1 Topic 1课时同步练
一、单选题
1.— Where are Maria and Kangkang
—They _____ England.
A.have been to B.are away C.have gone to D.had been in
2.In the past, I often wrote letters to my friends. But now we keep in touch _____ each other by telephones and the Internet.
A.to B.of C.for D.with
3.I think that you have made so rapid _____ in math.
A.a progress B.progress C.progresses D.progressed
4.—Have you seen my brother
—Yes. I _____ him in the library five minutes ago.
A.met B.have met C.meet D.have been met
5.—What _____ to your city in recent years
—Lots of wide roads, tall buildings and beautiful parks have been built.
A.takes place B.have happened C.has happened D.happened
6.—Does your father still smoke
—No, he has succeeded in _____smoking for three years.
A.giving up B.give up C.gives up D.gave up
7.I sat in the front of the classroom_________ hear clearly.
A.so that B.in order that C.in order to D.when
8.— These students have been to the Ming Tombs.
— Really When ______ there
A.will they go B.did they go C.do they go D.have they gone
9.Don't worry. _________________
A.Here the car comes. B.Here comes the car.
C.Here the car is. D.The car here comes.
10.It's a lovely dress, but it's too dear. I can't_________ it.
A.spend B.pay C.afford D.cost
11.China______ rapidly in recent years,but our country is still a _____ country,
A.develops;developing B.develops;developed
C.has developed;developing D.has developed;developed
12.— Betty has made rapid progress.
— _____________________, and ___________________.
A.So has she;so have you
B.So she has;so have you.
C.So has she;so you have.
13.— I can't find my purse. Have you seen it
— I _____________ it just now. But now it _____________.
A.saw;has gone B.saw;is going C.have seen;has gone.
14.—How long have you been in Beijing?
—_____
A.Five years ago.
B.Since five years ago.
C.For five years ago.
15.The family was________poor________they couldn't buy a TV set.
A.so;that B.not;until C.not;but
二、完形填空
16.
完形填空
“Thanks for our government. Thanks for
providing us with such a good training program. The training program will help
us live well. I will study hard and learn different skills. After that I can (1) my
family difficulties and do good to others.” a learner on the job training
program said, feeling (2) .
The learner's father is disabled, and his
mother is (3) in bed. The family is very poor. So he
has to find a job to make money. The learner graduated from high school and
didn't have the (4) to go to the college. The job training
program can help him to learn the skills that he'll need in the work place.
The story makes me think of another (5) .
It goes like this: Long long ago, there was a man who liked fishing a lot, and
he was (6) to catch a lot of fish every day. He was
a kind-hearted man, he always (7) his fish with his neighbors because they didn't
know how to fish. One day, he thought that it would be great if he taught them
how to fish. So he called them together to show them how to fish. Everyone was
happy as they could (8) the fish they caught by themselves.
Now, there are still many poor people in
the world. But it's not good if we give only (9) to
them. Instead, we should give them a chance to learn new skills. Therefore,
technical training is very important to people in need and they will learn the
skills to (10) money. People can learn lots of useful
things in the training program and what they learn can help them find jobs.
(1)A.solve B.change C.study D.find
(2)A.surprise B.excited C.relaxed D.interested
(3)A.alone B.ill C.silent D.well
(4)A.chance B.reform C.machine D.report
(5)A.learner B.family C.story D.program
(6)A.able B.spare C.sorry D.afraid
(7)A.shared B.hid C.gave D.cooked
(8)A.save B.touch C.eat D.feed
(9)A.time B.fish C.clothing D.food
(10)A.give B.pay C.make D.use
三、阅读单选
17.阅读理解
Singapore's public transport system (公共交通系统) is one of the best in the world, so you should have no problem
finding your way around like a local (当地人). There are
three main forms of public transport that you would find in any other major
city—trains, buses and taxis.
TRAINS
Trains run from 6 a.m. to midnight.
Single trip tickets start at 80 cents. If you buy an EZ-Link card for $15, you
can ride the trains and buses all you like.
If you need more information, just call
Transit Link on 1800 767 4333.
BUSES
There are several bus services in
Singapore and fares (车费) start at 80 cents.
Be sure to always ask the driver the cost of your ticket as he can not give
changes.
If you need help, just call Transit Link
on 1800 767 4333.
TAXIS
There are three main taxi companies—City Cab (6552 2222), Comfort (6552 1111) and Tibs (6552 8888).
Booking (预订) can also be made easily by calling the
numbers listed above.
RENTAL (租)
CARS
Driving in Singapore is a pleasure and if
you like to travel at your own pace, renting a car is a good choice. Renting
takes away thehassleof getting to places around Singapore. Just sit back and
enjoy the city. It also means you'll get to see a lot more that a train or a
bus won't let you see.
For car rental, call Avis on +65 6737
1668.
(1)If you need to find the bus number, you may call____________.
A.+65 6737 1668 B.6552 8888
C.1800 767 4333 D.6552 2222
(2)By an EZ-Link card, you can take____________.
A.both buses and trains B.only trains
C.both buses and taxis D.only rental cars
(3)When you take a bus there, always remember to ____________.
A.take your own license with you
B.ask the driver how much your ticket is
C.buy the bus map of Singapore
D.book your ticket ahead of time
(4)What does the word "hassle" mean in Chinese
A.麻烦 B.乐趣 C.景点 D.费用
(5)What do you know about traveling in Singapore from the passage
A.A local has no trouble finding his way around.
B.It's much cheaper to go around by bus than by train.
C.You can see a lot more in Singapore only by renting a car.
D.It's very convenient for visitors to travel in Singapore.
18.阅读理解
Life in the future will be different from
life today. Between then and now many changes will take place, but what will
the changes be
The population is growing fast. There
will be many people in the world and they spend most of time doing sports,
watching TV, traveling and surfing the Internet. Traveling will be much cheaper
and easier. And more and more people will go to other countries for holidays.
There will be changes in our food, too.
More land will be used for(将被用来)building
new towns and houses for all people. Then there will be less room for cows and
sheep, so meat will be more expensive. Maybe no one will eat it every day.
Instead, they will eat more fruit and vegetables. Maybe people will be
healthier.
Work in the future will be different,
too. Dangerous and hard work will be done by robots. Because of this, many
people will not have enough work to do. That will be a new problem.
(1)In the future, people don't have to ________________.
A.work long hours B.work fast
C.walk on foot D.eat meat
(2)People may not eat ________________ as much as they do today.
A.fruit B.fish C.meat D.rice
(3)One big problem in the future is that ________________.
A.many people don't have to work
B.many people will not be able to find jobs
C.people won't have enough food to eat
D.all the work will be done by robots
(4)In the future, ________________.
A.meat will not be more expensive
B.computers will be less important
C.people will be too busy to do sports
D.traveling will not be expensive
(5)The main idea of this passage is about ________________.
A.traveling B.work
C.life in the future D.food
19.阅读理解
In 1896, the first modern Olympic Games
was held in Athens, Greece. Since then, many countries have successfully held
the Olympics, such as England, France, Germany, Canada, the U.S.A., Spain and
Australia. After more than a century, the games returned to its hometown.
When people hold the Olympic Games, they
always make an emblem(会徽).The emblem of the
Athens Olympic Games was a white circle of love branches in the sky.
In 2004, Athens developed a spirit of
peace. An officer said, "While in Athens, the world should be at peace. We
hope the peace is not just for a short time. We would like the message from the
Athens Games to help countries come together and solve their problems."
The Olympic Games has been held in China.
And China has already made a seal(图章)as the
emblem of the Beijing 2008 Olympic Games. The emblem has a single Chinese
character on a red seal and means "Chinese seal — dancing Beijing".
The character in the emblem is "Jing". It means the capital of China
and it is like a runner or a dancer. The running figure(人形)of the emblem shows the spirit of the Olympics — faster, higher and
stronger.
(1)What's the main idea of this passage
A.An emblem. B.The spirit of Olympic.
C.Modern Olympic Games. D.Dancing Beijing
(2)What do people always make when they hold the Olympic Games
A.Pictures. B.An emblem. C.A flag D.A map
(3)What message does the Athens Olympic Games want to give
A.War. B.Luck. C.Danger. D.Peace.
(4)How many years have passed when Athens again held the Olympic Games
A.100 B.104 C.108 D.112
(5)The spirit of the Beijing 2008 Olympic Games is ________________.
A.history and friendship B.faster, higher and stronger
C.running and dancing D.peace, friendship and development
20.阅读理解
There are many TV programs on Chinese
cuisines(烹饪、美食),but few are like A Bite of China. It tries to bring something new by
introducing more cultural features related to dishes, such as eating habits and
wonderful stories about food.
It's said that more than 100 million
Chinese people are watching the program. Most Chinese people see this program
as more than just the regular food shows. They see it as an amazing documentary
providing a special view of Chinese as well as the relations between people and
food and between people and society.
On the other hand, the documentary also
stimulates(刺激)Chinese people's consumption(消费). Taobao, one of China's biggest online shopping sites, reports
that the search on food items that were introduced by the documentary(纪录片) has increased to 4 million times within one week, and sales have
increased to 5.82 million, or 20%.
To get enough good stories, the
production team spent three months doing research and interviews in about 60
cities before they started making the documentary last July. Filming lasted
about nine months.
Liu Wen, the director, says "As
CCTV-9 serves as a window. allowing the world to better understand China, the
documentary aims to help the world not only appreciate(欣赏) the beauty of Chinese cuisines ,but also learn Chinese customs."
(1)A Bite of China is a ____.
A.film B.TV show C.book D.place
(2)This program is quite different from other food shows because it has more features of ___________.
A.culture B.cuisine C.news D.business
(3)The main idea of the 3rd paragraph is that the program brings a new opportunity on________
A.internet communication B.film making
C.food business D.book selling
(4)It took the production team about ____ to complete the whole program.
A.3 months B.six months C.a year D.nine months
(5)Which of the following statements is TRUE according to this passage
A.Most people watch the program because they want to learn how to cook.
B.There aren't any wonderful stories about Chinese cuisines in "A Bite of China".
C.The director wants the world to understand China better through "A Bite of China"
D.The food is more delicious and cheaper in the program.
四、补全对话
21.补全对话5选5
A: Hello, Li Ming.
B: I have been to my
father's hometown. And you
A: I've just come back
from Canada. My father has worked there for a long time.
B:
A: I went there a
month ago.
B:
A: No, I have never
been there before.
B:
A: Wonderful. I like living
there. The people there are very friendly. By the way, have you seen our
English teacher
B:
I saw him just now.
A:Listen! There goes the bell.
B:
Let's go.
A. When did you go there B. Yes, I have. C. What do you think of Canada D.
Have you ever been there E.
Where have you been
五、综合填空
22.综合填空
John Smith, our
English teacher, has been China more than two years. He has been to many places in Beijing,
he has not yet been to many other parts of China. Last
week he to Mount
E'mei in Sichuan Province his family. Many people like by
air, but John's family think that traveling by train is the best. It is much
and more enjoyable than a rushed trip by .
They had a wonderful ride to Chengdu before they went to Mount E'mei by
bus.
六、书面表达
23.请根据下列表格的提示,写一篇题为Changes in My Hometown的短文。(80词左右)
内容要点:
过去 现在
1)旧房 1)高楼
2)河水肮脏 2)河水清澈
3)步行、骑自行车上班 3)乘公交车、小汽车上班
4)道路狭窄 4)环形路宽阔
5)居住条件差 5)居住环境舒适
答案解析部分
1.【答案】C
【知识点】gone to/been to用法比较
【解析】【分析】句意:——玛利亚和康康在哪儿?——他们已经去了英国。根据句意表示在说话的时候,玛利亚和康康不在说话的现场,到某地去了还没有回来。 在上下句的时态上来看,D选项的现在完成时在使用时句子中要有明显的过去时间或动作作为参照,来表示“过去的过去”,而在题干中根本就没有。 所以C选项时正确答案。
【点评】英语中的时态主要是借助于时间状语与上下文语境来进行判断。解答此类题型,首先要注意句子中的时间状语,如果没有则要通过分析上下文,结合语境来判断句子的时态。完成时态中的动词有瞬间动词和持续性动词之分,瞬间动词的过去分词强调的是动作的完成,持续性动词强调的是动作的持续性。现在完成时态中表示一段时间的时间状语不能和瞬间动词连用,持续性动词不能和表示瞬间时间的时间状语连用,需注意区分。
2.【答案】D
【知识点】介词辨析
【解析】【分析】句意:在过去,我经常写信给我的朋友。但是现在我们通过电话和互联网保持联系。keep in touch with sb. 与某人保持联系,是固定短语,故选D。
【点评】考查介词辨析。注意识记 keep in touch with sb. 的用法。
3.【答案】B
【知识点】词性辨析
【解析】【分析】句意:我认为你在数学上取得的进步很快。短语:make progress取得进步,progress是不可数名词,不可加冠词或变复数,故答案为B。
【点评】考查词性辨析,牢记progress是不可数名词。
4.【答案】A
【知识点】一般过去时
【解析】【分析】句意:—你看到我哥哥了吗?—是的,我五分钟前在图书馆遇到他了。ago是一般过去时的标志,故答案为A。
【点评】考查动词的时态,理解句子,根据句中的时间状语判断时态。
5.【答案】C
【知识点】过去已经完成的动作对现在造成的影响;主谓一致
【解析】【分析】句意:——你的城市在最近几年发生了什么?——许多宽的大道,高楼大厦和漂亮的公园已经建起来了。根据“in recent years”可知句子时态是现在完成时,要用 have done 表示进行时,主语 What 是第三人称单数,谓语动词 have 要用三单形式为 has,故选C。
【点评】考查现在完成时和主谓一致。注意识记现在完成时的基本用法。
6.【答案】A
【知识点】动名词;固定搭配
【解析】【分析】句意:——你爸爸还在抽烟吗?——不,他已经成功戒烟三年了。succeed in doing sth. 成功地做成某事,give up 放弃,give 的-ing 形式为 giving,故选A。
【点评】考查非谓语动词。注意识记 succeed in doing sth. 的用法。
7.【答案】C
【知识点】短语辨析
【解析】【分析】句意:为了能听清楚,我坐在教室的前部。so that为的是,可以引导目的状语从句;in order that和so that同义,也是引导从句的;in order to为了,表示目的,后面跟动词原形;when当…时候,引导时间状语从句。根据空后hear clearly可知ABD不符合题意,故答案为C。
【点评】考查短语辨析。注意识记in order to后跟动词原形的用法。
8.【答案】B
【知识点】一般过去时
【解析】【分析】句意:——这些学生们去过明十三陵。——真的吗?他们什么时候去的那里?will they go一般将来时;did they go一般过去时;do they go一般现在时;have they gone现在完成时。根据句意These students have been to Ming Tombs可知,是现在完成时,表示过去发生的动作对现在的影响,可知是过去发生的事情,问时间用一般过去时态,故答案为B。
【点评】考查一般过去时。注意识记一般过去时的结构和用法。
9.【答案】B
【知识点】倒装句
【解析】【分析】句意:不要担心,车来了。Here是一个副词,位于句首时,该句应使用完全倒装结构,即动词应放在主语的前面。Here the car comes.形式错误;Here comes the car.车来了;Here the car is.形式错误;The car here comes.语序错误,故答案为B。
【点评】考查倒装句。注意识记倒装句的结构和用法。
10.【答案】C
【知识点】动词辨析
【解析】【分析】句意:这是一件美丽的裙子,但是它太贵了,我买不起。spend花费;pay支付;afford支付得起;负担得起;cost花费,主语为物。根据but it's too dear可知,这里表示“买不起”,故答案为C。
【点评】考查动词辨析。注意识记动词afford的用法。
11.【答案】C
【知识点】过去开始发生的动作一直持续到现在;形容词辨析
【解析】【分析】句意:最近几年中国发展迅速,但是我们的国家仍然是一个发展中国家。develops发展,第三人称单数形式;has developed现在完成时;developing发展中的;developed发达的。根据第一句话中in recent years可知,用现在完成时,排除A和B;根据常识可知,中国是发展中国家,故答案为C。
【点评】考查现在完成时和形容词辨析。注意识记现在完成时的用法和形容词developing的用法。
12.【答案】B
【知识点】倒装句;强调句
【解析】【分析】句意:——贝蒂取得了快速的进步。——她确实是,你也是。so+主语+助动词/系动词/情态动词,意为“……的确是”;用so+助动词/系动词/情态动词+另外的主语,意为“……也是”;根据句意可知第一句是说她的确取得快速进步,第二句是你也是取得快速进步;上一句是肯定句,故答案为B。
【点评】考查强调句和倒装句。注意识记so引导的强调句和倒装句的不同意义和用法。
13.【答案】A
【知识点】过去已经完成的动作对现在造成的影响;一般过去时
【解析】【分析】句意:——我找不到我的钱包了,你看到了吗?——刚才我看到了,但是现在它不见了。根据just now可知第一个空用一般过去时态,谓语动词用过去式,排除C;根据句意刚才看见了,现在不见了,已经没有了,强调对现在的影响,用现在完成时态:have/has+过去分词,故答案为A。
【点评】考查一般过去时和现在完成时。注意识记一般现在时和现在完成时的用法。
14.【答案】B
【知识点】短语辨析
【解析】【分析】句意:——你在北京多长时间了?——自从五年前。根据How long多长,可知是提问时间段;Five years ago.五年前(时间点),Since five years ago.自从五年前(时间段),for+时间段,five years ago表示时间点;故答案为B。
【点评】考查短语辨析。注意识记时间段的表达。
15.【答案】A
【知识点】固定搭配
【解析】【分析】句意:这个家庭很穷,买不起电视。so…that如此……以至于;not…until直到……才;not…but不是……而是;根据句意可知此处是表示“如此……以至于……”,故答案为A。
【点评】考查短语辨析。注意识记so…that的用法。
16.【答案】(1)A;(2)B;(3)B;(4)A;(5)C;(6)A;(7)A;(8)C;(9)D;(10)C
【知识点】故事阅读类;说明文
【解析】【分析】短文大意:本文是关于就业技能培训的短文。介绍的是,政府为缺少技能的人提供就业培训,使其自食其力,而不是等着救济,这和古代的"授人以鱼,不如授人以渔"的故事完全相同。
(1)句意:经过培训后,我就可以解决我的家庭问题,并能为他人做好事。A. solve解决;B. change改变;C. study研究、学习;D. find找到、发现。根据上文 he training program will help us live well. I will study hard and learn different skills. 可知“我”要参加一个培训,学习技能,结合句中的"my family difficulties"(家庭问题),可知用solve,solve my family problems解决我的家庭问题,故答案为A。
(2)句意:一位参加培训项目的学习者激动地说。A. surprise感到惊讶的;B. excited感到激动的;C. relaxed感到放松的;D. interested感兴趣的。根据feeling可知用形容词;结合上文他所说的"Thanks for our government"和"Thanks for providing us with such a good training program"可知,说话者非常激动,对政府为他们提供这个培训项目充满了感激之情,feel excited觉得非常激动,故答案为B。
(3)句意:他的妈妈患病在床。A. alone独自的;B. ill生病的;C. silent沉默的;D. well好,副词。be动词后用形容词做表语。根据上文The family is very poor.可知the learner的家境不好,结合句中的"in bed",可知是病了,be ill生病,be ill in bed意为“卧病在床”,故答案为B。
(4)句意:这位学习者中学毕业,没有机会上大学。A. chance机会;B. reform改革;C. machine机器;D. report报告。根据句意和to go to the college,可知the learner 由于家庭贫困,没有机会上大学,have the chance to do sth有机会做某事;have the chance to go to college有机会上大学,故答案为A。
(5)句意:这个故事使我想到了另一个故事。A. learner 学习者;B. family家庭;C. story故事;D. program节目。根据下文It goes like this,上文是一个故事,下文是另外一个故事,think of another story想到另一个故事,故答案为C。
(6)句意:他喜欢钓鱼,并且每天能钓很多鱼。A. able能够;B. spare有空的;C. sorry难过的;D. afraid害怕的。根据句意和固定搭配be able to能够,“有能力做……”,可知用able,故答案为A。
(7)句意:他是个人心肠的人,常常和邻居分享自己的鱼,因为他们不知道这样怎样钓(捕)鱼。A. shared分享;B. hid隐藏;C. gave给予;D. cooked烹饪。根据上文He was a kind-hearted man. 可知,他是个热心人,和固定搭配share sth. with sb.“与某人分享某物”,可知share符合题意,故答案为A。
(8)句意:大家都很高兴,因为他们可以吃到自己钓的鱼了。A. save 挽救;B. touch触摸;C. eat吃;D. feed饲养。根据上文可知邻居们学会了捕鱼的方法,结合定语从句"they caught by themselves",可知是吃到了自己捕到的鱼,故答案为C。
(9)句意:但是,如果我们仅仅给他们吃的东西却不是很好的(做法)。A. time时间;B. fish鱼;C. clothing衣服;D. food食物。根据上文there are still many poor people in the world.以及下文Instead, we should give them a chance to learn new skills. 可知,现在世界上还有很多贫困人口,我们应该给他们机会学习新技术,(而不是给他们食物),即“授人以鱼,不如授人以渔。”故答案为D。
(10)句意:因此,技术培训对于缺少技术的人来说是非常重要的,因为他们将会学到挣钱的技能。A. give给予;B. pay支付;C. make赚;D. use使用。根据句意和they will learn the skills和固定搭配make money挣钱,可知是学到挣钱的技能,故答案为C。
【点评】考查故事类阅读。答题时首先要跳过空格通读文章掌握其大意,然后细读文章字斟句酌逐一作答,注意考虑句型,语法,搭配,语境等因素。最后通读一遍检查验证。
17.【答案】(1)C
(2)A
(3)B
(4)A
(5)D
【知识点】广告布告类;记叙文
【解析】【分析】短文大意:新加坡的公共交通系统在世界上是最好的,所以,你找到出行的方式,应该没有问题。短文介绍了三个主要的公共交通工具,它们是火车,公共汽车和出租车。在图表中还介绍了相关的票价和选择出方式的建议。
(1)细节理解题。根据If you need help, just call Transit Link on 1800 767 4333.可知,找公交的电话是:1800 767 4333。故答案为C。
(2)细节理解题。A. both buses and trains公交和火车; B. both trains and taxis 火车和出租车;C. both buses and taxis公交和出租车;D. both bus and rental cars公交和出租小车。根据If you buy an EZ-Link card for $15, you can ride the trains and buses as you like.可知,EZ-link卡可以根据自己的爱好坐火车和公交。故答案为A。
(3)细节理解题。A. take your own license with you带上自己的证件;B. ask the driver how much your ticket is 询问司机票价多少;C. buy the bus map of Singapore购买新加坡的公交地图;D. book your ticket ahead of time提前订票。根据Be sure always ask the driver the cost of your ticket because he can not give change.可知,上公交前,问好票价,因为不能找零。故答案为B。
(4)词义猜测题。A. 麻烦;B. 乐趣;C. 景点;D. 费用。根据Renting takes away the hassle of getting to places around Singapore. Just sit back and enjoy the city. 租车带走了去一些地方的hassle,只要坐下欣赏这座城市即可。可以推测出,租车可以到自己想要去的任何地方,带走的是一些旅途的烦恼。故答案为A。
(5)推理判断题。A. There are four main taxi companies in Singapore.在新加坡有四个主要的出租公司;B. It's much cheaper to go around by bus than by train.坐公交比坐火车便宜得多;C. You can see a lot more in Singapore only by renting a car.只坐出租车你可以在新加坡看得更多;D. It's very convenient (方便的) for visitors to travel in Singapore.游客在新加坡旅行非常方便。根据短文内容,新加坡有世界上最好的公共交通系统,你找到方便的出行方式。故答案为D。
【点评】考查广告类阅读。细节理解题是考查事实和细节的,大多数是针对文章的细节设计的。只要通读全文,了解文中所叙述的重要事实或细节,就可以解答出来,有的甚至可以从文章的原句中直接找到答案。
18.【答案】(1)A
(2)C
(3)B
(4)D
(5)C
【知识点】科幻未来类;记叙文
【解析】【分析】短文大意:未来的生活将会跟现在有很大的不同,从现在到未来会发生很大的变化,那么这些变化是什么呢?这篇短文给我们做了详细的介绍。
(1)细节理解题。根据短文最后一段Work in the future will be different, too. Dangerous and hard work will be done by robots. Because of this, many people will not have enough work to do.可知,在未来,很多工作将由机器人来完成,因此人们不必长时间的工作了。故答案为A。
(2)细节理解题。根据短文第三段中Then there will be less room for cows and sheep, so meat will be more expensive. Maybe no one will eat it every day.可知,未来的肉会更贵,所以人们吃肉就吃得少了。故答案为C。
(3)细节理解题。根据短文最后一段Dangerous and hard work will be done by robots. Because of this, many people will not have enough work to do. That will be a new problem可知,未来一些危险的、困难的工作都将由机器人完成,因此人们就没有足够的工作做,这会成为一个问题。故答案为B。
(4)细节理解题。根据短文第二段中Traveling will be much cheaper and easier.可知,在未来,旅行将会变得更加便宜、更加方便。由此可知D选项是正确的。根据第三段中Then there will be less room for cows and sheep, so meat will be more expensive.可知A不对;根据第二段中There will be many people in the world and they spend most of time doing sports, watching TV, traveling and surfing the Internet可知B和C不对。故答案为D。
(5)主旨大意题。根据短文第一段Life in the future will be different from life today. Between then and now many changes will take place, but what will the changes be 可知,这篇短文讲述的是未来生活会发生的变化。故C选项“未来生活”最切合文章主题,故答案为C。
【点评】考查科幻未来类阅读。主旨大意题是在阅读和理解全文的基础上对文章进行归纳,概括和总结。不能只凭文中的只言片语而断章取义,需要在细读全文的基础上进行逻辑思维推理判断,从而获取文章中内含的信息。
19.【答案】(1)C
(2)B
(3)D
(4)C
(5)B
【知识点】体育竞技类;说明文
【解析】【分析】短文大意:奥运会是世界上最大的体育盛事,很多国家都举办过奥运会,如英国、法国、西班牙、美国等等,中国也举办过奥运会。每届奥运会都会制作会徽,这篇短文侧重讲述了2004雅典奥运会的和平理念和中国2008年奥运会的会徽。
(1)主旨大意题。根据全文内容和句子In 1896, the first modern Olympic Games was held in Athens, Greece.引入了话题—现代奥运会,然后介绍了举办过奥运会的国家、奥运会的理念和会徽等。全文围绕现代奥运会这一话题展开,故C选项最符合文意,故答案为C。
(2)细节理解题。根据短文第二段第一句话When people hold the Olympic Games, they always make an emblem可知当人们举办奥运会的时候,他们总是会制作一个会徽。故答案为B。
(3)细节理解题。根据短文第三段In 2004, Athens developed a spirit of peace.可知2004年雅典奥运会发展了“和平”的理念。因此它想要传递的信息就是和平。故答案为D。
(4)细节理解题。根据短文开头In 1896, the first modern Olympic Games was held in Athens, Greece.可知,第一届现代奥运会是在1896年的雅典举行的;再由In 2004, Athens developed a spirit of peace.可知,雅典再次举办奥运会是在2004年,因此中间隔了108年。故答案为C。
(5)细节理解题。短文最后一段着重介绍了北京2008年奥运会的会徽以及它代表的含义,根据短文最后一句话The running figure(人形)of the emblem shows the spirit of the Olympics——faster, higher and stronger.可知这个人字形会徽展示了奥运会的精神—更快、更高、更强。故答案为B。
【点评】考查体育竞技类阅读。细节的考题,其正确答案大都可以在阅读材料中找到对应的文字部分作为验证。这一部分可能是一个词或短语,也可能是一个句子或相关的若干句子,但句式、用词和表达方式不同。要做好阅读理解中的确定细节和事实的题目,一要在文章中找出相应的信息点,二要排除干扰项。
20.【答案】(1)B
(2)A
(3)C
(4)D
(5)C
【知识点】日常生活类;说明文
【解析】【分析】短文大意:文章主要介绍了著名的电视美食节目《舌尖上的中国》,详细介绍了这个节目的特点、社会影响、商业效果以及他的录制内容等。
(1)细节理解题。根据第一段中的句子There are many TV programs on Chinese cuisines(烹饪、美食),but few are like A Bite of China.可知是一个电视节目;故答案为B。
(2)细节理解题。根据第一段中的句子It tries to bring something new by introducing more cultural features related to dishes, such as eating habits and wonderful stories about food.可知这个节目和其他的不同之处在于它有更多的文化特色;故答案为A。
(3)细节理解题。根据第三段中的句子On the other hand, the documentary also stimulates(刺激)Chinese people's consumption(消费).可知这个节目给饮食业带来新的商机;故答案为C。
(4)细节理解题。根据第四段中的句子To get enough good stories, the production team spent three months doing research and interviews in about 60 cities before they started making the documentary last July. Filming lasted about nine months.可知节目组花了九个月的时间来录制;故答案为D。
(5)推理判断题。根据第二段中的句子They see it as an amazing documentary providing a special view of Chinese as well as the relations between people and food and between people and society.可知看这个节目不是因为想学做饭,所以A错误;根据s第一段中句子uch as eating habits and wonderful stories about food.可知有许多精彩的故事,所以B错误;根据最后一段中的句子the documentary aims to help the world not only appreciate(欣赏) the beauty of Chinese cuisines ,but also learn Chinese customs.纪录片的目的不仅能欣赏中国的美食,而且能了解中国文化,可知C对;根据The food is more delicious and cheaper in the program节目中的食物更美味更便宜,文章没有提及,可知D不对;故答案为C。
【点评】考查日常生活类阅读。推理判断题不能直接从文中找到答案,而需要根据上下文及其相互间的关系或对整篇文章进行深层理解后,才能找到答案。
21.【答案】E;A;D;C;B
【知识点】补全对话
【解析】【分析】短文大意:这是一组讨论去某地的对话。
选项意思:
A. When did you go there 你什么时候去的
B. Yes, I have.是的,我看见了。
C. What do you think of Canada 你觉得加拿大怎么样
D. Have you ever been there 你去过那儿吗
E. Where have you been 你去哪儿了
(1)根据答语I have been to my father's hometown.,可知问句是“你去哪里了?”结合选项可知E符合题意,故答案为E。
(2)根据下文答语 I went there a month ago可知问句是“你什么时候去的?”结合选项可知A符合题意,故答案为A。
(3)根据答语No, I have never been there before.可知问句是“你曾经去过那里吗?”故答案为D。
(4)根据答语Wonderful. I like living there. 可知上文是问“你认为加拿大怎么样?”故答案为C。
(5)根据上文问句have you seen our English teacher 和I saw him just now.可知回答是“是的,我看见了。”故答案为B。
【点评】考查补全对话。要紧扣话题,根据上下文逻辑关系和语境回答问题,注意前后的呼应。
22.【答案】in;for;interesting;but;went;with;traveling;cheaper;air;train
【知识点】单词拼写;日常生活类;记叙文
【解析】【分析】本文主要介绍约翰史密斯的在中国的旅行计划和生活。
(1)句意:我们的英语老师约翰史密斯在中国已经待了两年多了。在大地点前面介词要用 in,故填 in。
(2)句意:我们的英语老师约翰史密斯在中国已经待了两年多了。for+一段时间,常用于现在完成时,故填 for。
(3)句意:他去过北京的许多有趣的地方,但是他仍没有去过中国其他地方。此空后有名词,要用形容词来修饰,interesting 有趣的,是形容词,故填 interesting。
(4)句意:他去过北京的许多有趣的地方,但是他仍没有去过中国其他地方。前后句意表示转折关系,要用连词 but 连接,故填 but。
(5)句意:上周他和他的家人去了四川省峨眉山。go 去,根据“Last week”可知句子时态是一般过去时,谓语动词 go 要用过去式 went,故填 went。
(6)句意:上周他和他的家人去了四川省峨眉山。with sb. 和某人一起,是固定搭配,故填 with。
(7)句意:许多人喜欢乘飞机旅行,但是约翰的家人认为乘火车旅行是最好的。根据“but John's family think that traveling by train is the best.”可知是乘飞机旅行,travel 旅行,like doing sth. 喜欢做某事,travel 的-ing 形式为 travelling,故填 travelling。
(8)句意:它比乘飞机的匆忙旅行更便宜,更有趣。应该乘火车旅行与乘飞机旅行相比较,乘火车更便宜,cheap 便宜的,且根据“than”可知此空应填比较级,cheap 的比较级为 cheaper(更便宜的),故填 cheaper。
(9)句意:它比乘飞机的匆忙旅行更便宜,更有趣。应该乘火车旅行与乘飞机旅行相比较,by air 乘飞机,故填 air。
(10)句意: 在他们乘公共汽车去峨眉山之前,他们有一个美妙的火车旅行到成都。前面提到他们更倾向于选择火车旅行,train 火车,故填 train。
【点评】考查单词拼写填空。注意根据所给词义和句子结构来确定词性和词形。
23.【答案】Changes in My Hometown
In the past ten years, great changes have taken place in my hometown. In the past, there used to be old houses. The river was very dirty. The roads were narrow and the living conditions were hard. People went to work on foot or by bike. But now, there are many tall buildings in my hometown. The river is clean and the water is clear. There are many ring roads and the living conditions are comfortable. People usually go to work by bus or by car.
I am glad to see these great changes in my hometown. I think my hometown will be much more beautiful in the future.
【知识点】命题作文;提纲作文
【解析】【分析】这篇作文要求按照表格所给内容,以 Changes in My Hometown 为题写出家乡的变化。分析可知,人称主要以第三人称为主,时态以一般过去时和一般现在时为主。首先认真审题,看清表格中的要点,列出写作要点及每个要点中可能要用到的表达;然后紧扣要点,动笔写作。在写作时,注意紧扣主题,连句成篇,要层次清楚,要点分明,中心突出。同时要注意语言的表述应该符合语法的结构,造句应该符合英语的表达习惯;最后要细心复核检查,确保正确无误。
【点评】考查提纲作文。这篇短文中心突出,语意连贯,层次清晰,书写规范。高分亮点:短语:in the past , used to , on foot , there be结构,be glad to , in the future;句型: In the past ten years, great changes have taken place in my hometown. I think my hometown will be much more beautiful in the future.
1 / 1仁爱科普版初中英语九年级上册Unit 1 Topic 1课时同步练
一、单选题
1.— Where are Maria and Kangkang
—They _____ England.
A.have been to B.are away C.have gone to D.had been in
【答案】C
【知识点】gone to/been to用法比较
【解析】【分析】句意:——玛利亚和康康在哪儿?——他们已经去了英国。根据句意表示在说话的时候,玛利亚和康康不在说话的现场,到某地去了还没有回来。 在上下句的时态上来看,D选项的现在完成时在使用时句子中要有明显的过去时间或动作作为参照,来表示“过去的过去”,而在题干中根本就没有。 所以C选项时正确答案。
【点评】英语中的时态主要是借助于时间状语与上下文语境来进行判断。解答此类题型,首先要注意句子中的时间状语,如果没有则要通过分析上下文,结合语境来判断句子的时态。完成时态中的动词有瞬间动词和持续性动词之分,瞬间动词的过去分词强调的是动作的完成,持续性动词强调的是动作的持续性。现在完成时态中表示一段时间的时间状语不能和瞬间动词连用,持续性动词不能和表示瞬间时间的时间状语连用,需注意区分。
2.In the past, I often wrote letters to my friends. But now we keep in touch _____ each other by telephones and the Internet.
A.to B.of C.for D.with
【答案】D
【知识点】介词辨析
【解析】【分析】句意:在过去,我经常写信给我的朋友。但是现在我们通过电话和互联网保持联系。keep in touch with sb. 与某人保持联系,是固定短语,故选D。
【点评】考查介词辨析。注意识记 keep in touch with sb. 的用法。
3.I think that you have made so rapid _____ in math.
A.a progress B.progress C.progresses D.progressed
【答案】B
【知识点】词性辨析
【解析】【分析】句意:我认为你在数学上取得的进步很快。短语:make progress取得进步,progress是不可数名词,不可加冠词或变复数,故答案为B。
【点评】考查词性辨析,牢记progress是不可数名词。
4.—Have you seen my brother
—Yes. I _____ him in the library five minutes ago.
A.met B.have met C.meet D.have been met
【答案】A
【知识点】一般过去时
【解析】【分析】句意:—你看到我哥哥了吗?—是的,我五分钟前在图书馆遇到他了。ago是一般过去时的标志,故答案为A。
【点评】考查动词的时态,理解句子,根据句中的时间状语判断时态。
5.—What _____ to your city in recent years
—Lots of wide roads, tall buildings and beautiful parks have been built.
A.takes place B.have happened C.has happened D.happened
【答案】C
【知识点】过去已经完成的动作对现在造成的影响;主谓一致
【解析】【分析】句意:——你的城市在最近几年发生了什么?——许多宽的大道,高楼大厦和漂亮的公园已经建起来了。根据“in recent years”可知句子时态是现在完成时,要用 have done 表示进行时,主语 What 是第三人称单数,谓语动词 have 要用三单形式为 has,故选C。
【点评】考查现在完成时和主谓一致。注意识记现在完成时的基本用法。
6.—Does your father still smoke
—No, he has succeeded in _____smoking for three years.
A.giving up B.give up C.gives up D.gave up
【答案】A
【知识点】动名词;固定搭配
【解析】【分析】句意:——你爸爸还在抽烟吗?——不,他已经成功戒烟三年了。succeed in doing sth. 成功地做成某事,give up 放弃,give 的-ing 形式为 giving,故选A。
【点评】考查非谓语动词。注意识记 succeed in doing sth. 的用法。
7.I sat in the front of the classroom_________ hear clearly.
A.so that B.in order that C.in order to D.when
【答案】C
【知识点】短语辨析
【解析】【分析】句意:为了能听清楚,我坐在教室的前部。so that为的是,可以引导目的状语从句;in order that和so that同义,也是引导从句的;in order to为了,表示目的,后面跟动词原形;when当…时候,引导时间状语从句。根据空后hear clearly可知ABD不符合题意,故答案为C。
【点评】考查短语辨析。注意识记in order to后跟动词原形的用法。
8.— These students have been to the Ming Tombs.
— Really When ______ there
A.will they go B.did they go C.do they go D.have they gone
【答案】B
【知识点】一般过去时
【解析】【分析】句意:——这些学生们去过明十三陵。——真的吗?他们什么时候去的那里?will they go一般将来时;did they go一般过去时;do they go一般现在时;have they gone现在完成时。根据句意These students have been to Ming Tombs可知,是现在完成时,表示过去发生的动作对现在的影响,可知是过去发生的事情,问时间用一般过去时态,故答案为B。
【点评】考查一般过去时。注意识记一般过去时的结构和用法。
9.Don't worry. _________________
A.Here the car comes. B.Here comes the car.
C.Here the car is. D.The car here comes.
【答案】B
【知识点】倒装句
【解析】【分析】句意:不要担心,车来了。Here是一个副词,位于句首时,该句应使用完全倒装结构,即动词应放在主语的前面。Here the car comes.形式错误;Here comes the car.车来了;Here the car is.形式错误;The car here comes.语序错误,故答案为B。
【点评】考查倒装句。注意识记倒装句的结构和用法。
10.It's a lovely dress, but it's too dear. I can't_________ it.
A.spend B.pay C.afford D.cost
【答案】C
【知识点】动词辨析
【解析】【分析】句意:这是一件美丽的裙子,但是它太贵了,我买不起。spend花费;pay支付;afford支付得起;负担得起;cost花费,主语为物。根据but it's too dear可知,这里表示“买不起”,故答案为C。
【点评】考查动词辨析。注意识记动词afford的用法。
11.China______ rapidly in recent years,but our country is still a _____ country,
A.develops;developing B.develops;developed
C.has developed;developing D.has developed;developed
【答案】C
【知识点】过去开始发生的动作一直持续到现在;形容词辨析
【解析】【分析】句意:最近几年中国发展迅速,但是我们的国家仍然是一个发展中国家。develops发展,第三人称单数形式;has developed现在完成时;developing发展中的;developed发达的。根据第一句话中in recent years可知,用现在完成时,排除A和B;根据常识可知,中国是发展中国家,故答案为C。
【点评】考查现在完成时和形容词辨析。注意识记现在完成时的用法和形容词developing的用法。
12.— Betty has made rapid progress.
— _____________________, and ___________________.
A.So has she;so have you
B.So she has;so have you.
C.So has she;so you have.
【答案】B
【知识点】倒装句;强调句
【解析】【分析】句意:——贝蒂取得了快速的进步。——她确实是,你也是。so+主语+助动词/系动词/情态动词,意为“……的确是”;用so+助动词/系动词/情态动词+另外的主语,意为“……也是”;根据句意可知第一句是说她的确取得快速进步,第二句是你也是取得快速进步;上一句是肯定句,故答案为B。
【点评】考查强调句和倒装句。注意识记so引导的强调句和倒装句的不同意义和用法。
13.— I can't find my purse. Have you seen it
— I _____________ it just now. But now it _____________.
A.saw;has gone B.saw;is going C.have seen;has gone.
【答案】A
【知识点】过去已经完成的动作对现在造成的影响;一般过去时
【解析】【分析】句意:——我找不到我的钱包了,你看到了吗?——刚才我看到了,但是现在它不见了。根据just now可知第一个空用一般过去时态,谓语动词用过去式,排除C;根据句意刚才看见了,现在不见了,已经没有了,强调对现在的影响,用现在完成时态:have/has+过去分词,故答案为A。
【点评】考查一般过去时和现在完成时。注意识记一般现在时和现在完成时的用法。
14.—How long have you been in Beijing?
—_____
A.Five years ago.
B.Since five years ago.
C.For five years ago.
【答案】B
【知识点】短语辨析
【解析】【分析】句意:——你在北京多长时间了?——自从五年前。根据How long多长,可知是提问时间段;Five years ago.五年前(时间点),Since five years ago.自从五年前(时间段),for+时间段,five years ago表示时间点;故答案为B。
【点评】考查短语辨析。注意识记时间段的表达。
15.The family was________poor________they couldn't buy a TV set.
A.so;that B.not;until C.not;but
【答案】A
【知识点】固定搭配
【解析】【分析】句意:这个家庭很穷,买不起电视。so…that如此……以至于;not…until直到……才;not…but不是……而是;根据句意可知此处是表示“如此……以至于……”,故答案为A。
【点评】考查短语辨析。注意识记so…that的用法。
二、完形填空
16.
完形填空
“Thanks for our government. Thanks for
providing us with such a good training program. The training program will help
us live well. I will study hard and learn different skills. After that I can (1) my
family difficulties and do good to others.” a learner on the job training
program said, feeling (2) .
The learner's father is disabled, and his
mother is (3) in bed. The family is very poor. So he
has to find a job to make money. The learner graduated from high school and
didn't have the (4) to go to the college. The job training
program can help him to learn the skills that he'll need in the work place.
The story makes me think of another (5) .
It goes like this: Long long ago, there was a man who liked fishing a lot, and
he was (6) to catch a lot of fish every day. He was
a kind-hearted man, he always (7) his fish with his neighbors because they didn't
know how to fish. One day, he thought that it would be great if he taught them
how to fish. So he called them together to show them how to fish. Everyone was
happy as they could (8) the fish they caught by themselves.
Now, there are still many poor people in
the world. But it's not good if we give only (9) to
them. Instead, we should give them a chance to learn new skills. Therefore,
technical training is very important to people in need and they will learn the
skills to (10) money. People can learn lots of useful
things in the training program and what they learn can help them find jobs.
(1)A.solve B.change C.study D.find
(2)A.surprise B.excited C.relaxed D.interested
(3)A.alone B.ill C.silent D.well
(4)A.chance B.reform C.machine D.report
(5)A.learner B.family C.story D.program
(6)A.able B.spare C.sorry D.afraid
(7)A.shared B.hid C.gave D.cooked
(8)A.save B.touch C.eat D.feed
(9)A.time B.fish C.clothing D.food
(10)A.give B.pay C.make D.use
【答案】(1)A;(2)B;(3)B;(4)A;(5)C;(6)A;(7)A;(8)C;(9)D;(10)C
【知识点】故事阅读类;说明文
【解析】【分析】短文大意:本文是关于就业技能培训的短文。介绍的是,政府为缺少技能的人提供就业培训,使其自食其力,而不是等着救济,这和古代的"授人以鱼,不如授人以渔"的故事完全相同。
(1)句意:经过培训后,我就可以解决我的家庭问题,并能为他人做好事。A. solve解决;B. change改变;C. study研究、学习;D. find找到、发现。根据上文 he training program will help us live well. I will study hard and learn different skills. 可知“我”要参加一个培训,学习技能,结合句中的"my family difficulties"(家庭问题),可知用solve,solve my family problems解决我的家庭问题,故答案为A。
(2)句意:一位参加培训项目的学习者激动地说。A. surprise感到惊讶的;B. excited感到激动的;C. relaxed感到放松的;D. interested感兴趣的。根据feeling可知用形容词;结合上文他所说的"Thanks for our government"和"Thanks for providing us with such a good training program"可知,说话者非常激动,对政府为他们提供这个培训项目充满了感激之情,feel excited觉得非常激动,故答案为B。
(3)句意:他的妈妈患病在床。A. alone独自的;B. ill生病的;C. silent沉默的;D. well好,副词。be动词后用形容词做表语。根据上文The family is very poor.可知the learner的家境不好,结合句中的"in bed",可知是病了,be ill生病,be ill in bed意为“卧病在床”,故答案为B。
(4)句意:这位学习者中学毕业,没有机会上大学。A. chance机会;B. reform改革;C. machine机器;D. report报告。根据句意和to go to the college,可知the learner 由于家庭贫困,没有机会上大学,have the chance to do sth有机会做某事;have the chance to go to college有机会上大学,故答案为A。
(5)句意:这个故事使我想到了另一个故事。A. learner 学习者;B. family家庭;C. story故事;D. program节目。根据下文It goes like this,上文是一个故事,下文是另外一个故事,think of another story想到另一个故事,故答案为C。
(6)句意:他喜欢钓鱼,并且每天能钓很多鱼。A. able能够;B. spare有空的;C. sorry难过的;D. afraid害怕的。根据句意和固定搭配be able to能够,“有能力做……”,可知用able,故答案为A。
(7)句意:他是个人心肠的人,常常和邻居分享自己的鱼,因为他们不知道这样怎样钓(捕)鱼。A. shared分享;B. hid隐藏;C. gave给予;D. cooked烹饪。根据上文He was a kind-hearted man. 可知,他是个热心人,和固定搭配share sth. with sb.“与某人分享某物”,可知share符合题意,故答案为A。
(8)句意:大家都很高兴,因为他们可以吃到自己钓的鱼了。A. save 挽救;B. touch触摸;C. eat吃;D. feed饲养。根据上文可知邻居们学会了捕鱼的方法,结合定语从句"they caught by themselves",可知是吃到了自己捕到的鱼,故答案为C。
(9)句意:但是,如果我们仅仅给他们吃的东西却不是很好的(做法)。A. time时间;B. fish鱼;C. clothing衣服;D. food食物。根据上文there are still many poor people in the world.以及下文Instead, we should give them a chance to learn new skills. 可知,现在世界上还有很多贫困人口,我们应该给他们机会学习新技术,(而不是给他们食物),即“授人以鱼,不如授人以渔。”故答案为D。
(10)句意:因此,技术培训对于缺少技术的人来说是非常重要的,因为他们将会学到挣钱的技能。A. give给予;B. pay支付;C. make赚;D. use使用。根据句意和they will learn the skills和固定搭配make money挣钱,可知是学到挣钱的技能,故答案为C。
【点评】考查故事类阅读。答题时首先要跳过空格通读文章掌握其大意,然后细读文章字斟句酌逐一作答,注意考虑句型,语法,搭配,语境等因素。最后通读一遍检查验证。
三、阅读单选
17.阅读理解
Singapore's public transport system (公共交通系统) is one of the best in the world, so you should have no problem
finding your way around like a local (当地人). There are
three main forms of public transport that you would find in any other major
city—trains, buses and taxis.
TRAINS
Trains run from 6 a.m. to midnight.
Single trip tickets start at 80 cents. If you buy an EZ-Link card for $15, you
can ride the trains and buses all you like.
If you need more information, just call
Transit Link on 1800 767 4333.
BUSES
There are several bus services in
Singapore and fares (车费) start at 80 cents.
Be sure to always ask the driver the cost of your ticket as he can not give
changes.
If you need help, just call Transit Link
on 1800 767 4333.
TAXIS
There are three main taxi companies—City Cab (6552 2222), Comfort (6552 1111) and Tibs (6552 8888).
Booking (预订) can also be made easily by calling the
numbers listed above.
RENTAL (租)
CARS
Driving in Singapore is a pleasure and if
you like to travel at your own pace, renting a car is a good choice. Renting
takes away thehassleof getting to places around Singapore. Just sit back and
enjoy the city. It also means you'll get to see a lot more that a train or a
bus won't let you see.
For car rental, call Avis on +65 6737
1668.
(1)If you need to find the bus number, you may call____________.
A.+65 6737 1668 B.6552 8888
C.1800 767 4333 D.6552 2222
(2)By an EZ-Link card, you can take____________.
A.both buses and trains B.only trains
C.both buses and taxis D.only rental cars
(3)When you take a bus there, always remember to ____________.
A.take your own license with you
B.ask the driver how much your ticket is
C.buy the bus map of Singapore
D.book your ticket ahead of time
(4)What does the word "hassle" mean in Chinese
A.麻烦 B.乐趣 C.景点 D.费用
(5)What do you know about traveling in Singapore from the passage
A.A local has no trouble finding his way around.
B.It's much cheaper to go around by bus than by train.
C.You can see a lot more in Singapore only by renting a car.
D.It's very convenient for visitors to travel in Singapore.
【答案】(1)C
(2)A
(3)B
(4)A
(5)D
【知识点】广告布告类;记叙文
【解析】【分析】短文大意:新加坡的公共交通系统在世界上是最好的,所以,你找到出行的方式,应该没有问题。短文介绍了三个主要的公共交通工具,它们是火车,公共汽车和出租车。在图表中还介绍了相关的票价和选择出方式的建议。
(1)细节理解题。根据If you need help, just call Transit Link on 1800 767 4333.可知,找公交的电话是:1800 767 4333。故答案为C。
(2)细节理解题。A. both buses and trains公交和火车; B. both trains and taxis 火车和出租车;C. both buses and taxis公交和出租车;D. both bus and rental cars公交和出租小车。根据If you buy an EZ-Link card for $15, you can ride the trains and buses as you like.可知,EZ-link卡可以根据自己的爱好坐火车和公交。故答案为A。
(3)细节理解题。A. take your own license with you带上自己的证件;B. ask the driver how much your ticket is 询问司机票价多少;C. buy the bus map of Singapore购买新加坡的公交地图;D. book your ticket ahead of time提前订票。根据Be sure always ask the driver the cost of your ticket because he can not give change.可知,上公交前,问好票价,因为不能找零。故答案为B。
(4)词义猜测题。A. 麻烦;B. 乐趣;C. 景点;D. 费用。根据Renting takes away the hassle of getting to places around Singapore. Just sit back and enjoy the city. 租车带走了去一些地方的hassle,只要坐下欣赏这座城市即可。可以推测出,租车可以到自己想要去的任何地方,带走的是一些旅途的烦恼。故答案为A。
(5)推理判断题。A. There are four main taxi companies in Singapore.在新加坡有四个主要的出租公司;B. It's much cheaper to go around by bus than by train.坐公交比坐火车便宜得多;C. You can see a lot more in Singapore only by renting a car.只坐出租车你可以在新加坡看得更多;D. It's very convenient (方便的) for visitors to travel in Singapore.游客在新加坡旅行非常方便。根据短文内容,新加坡有世界上最好的公共交通系统,你找到方便的出行方式。故答案为D。
【点评】考查广告类阅读。细节理解题是考查事实和细节的,大多数是针对文章的细节设计的。只要通读全文,了解文中所叙述的重要事实或细节,就可以解答出来,有的甚至可以从文章的原句中直接找到答案。
18.阅读理解
Life in the future will be different from
life today. Between then and now many changes will take place, but what will
the changes be
The population is growing fast. There
will be many people in the world and they spend most of time doing sports,
watching TV, traveling and surfing the Internet. Traveling will be much cheaper
and easier. And more and more people will go to other countries for holidays.
There will be changes in our food, too.
More land will be used for(将被用来)building
new towns and houses for all people. Then there will be less room for cows and
sheep, so meat will be more expensive. Maybe no one will eat it every day.
Instead, they will eat more fruit and vegetables. Maybe people will be
healthier.
Work in the future will be different,
too. Dangerous and hard work will be done by robots. Because of this, many
people will not have enough work to do. That will be a new problem.
(1)In the future, people don't have to ________________.
A.work long hours B.work fast
C.walk on foot D.eat meat
(2)People may not eat ________________ as much as they do today.
A.fruit B.fish C.meat D.rice
(3)One big problem in the future is that ________________.
A.many people don't have to work
B.many people will not be able to find jobs
C.people won't have enough food to eat
D.all the work will be done by robots
(4)In the future, ________________.
A.meat will not be more expensive
B.computers will be less important
C.people will be too busy to do sports
D.traveling will not be expensive
(5)The main idea of this passage is about ________________.
A.traveling B.work
C.life in the future D.food
【答案】(1)A
(2)C
(3)B
(4)D
(5)C
【知识点】科幻未来类;记叙文
【解析】【分析】短文大意:未来的生活将会跟现在有很大的不同,从现在到未来会发生很大的变化,那么这些变化是什么呢?这篇短文给我们做了详细的介绍。
(1)细节理解题。根据短文最后一段Work in the future will be different, too. Dangerous and hard work will be done by robots. Because of this, many people will not have enough work to do.可知,在未来,很多工作将由机器人来完成,因此人们不必长时间的工作了。故答案为A。
(2)细节理解题。根据短文第三段中Then there will be less room for cows and sheep, so meat will be more expensive. Maybe no one will eat it every day.可知,未来的肉会更贵,所以人们吃肉就吃得少了。故答案为C。
(3)细节理解题。根据短文最后一段Dangerous and hard work will be done by robots. Because of this, many people will not have enough work to do. That will be a new problem可知,未来一些危险的、困难的工作都将由机器人完成,因此人们就没有足够的工作做,这会成为一个问题。故答案为B。
(4)细节理解题。根据短文第二段中Traveling will be much cheaper and easier.可知,在未来,旅行将会变得更加便宜、更加方便。由此可知D选项是正确的。根据第三段中Then there will be less room for cows and sheep, so meat will be more expensive.可知A不对;根据第二段中There will be many people in the world and they spend most of time doing sports, watching TV, traveling and surfing the Internet可知B和C不对。故答案为D。
(5)主旨大意题。根据短文第一段Life in the future will be different from life today. Between then and now many changes will take place, but what will the changes be 可知,这篇短文讲述的是未来生活会发生的变化。故C选项“未来生活”最切合文章主题,故答案为C。
【点评】考查科幻未来类阅读。主旨大意题是在阅读和理解全文的基础上对文章进行归纳,概括和总结。不能只凭文中的只言片语而断章取义,需要在细读全文的基础上进行逻辑思维推理判断,从而获取文章中内含的信息。
19.阅读理解
In 1896, the first modern Olympic Games
was held in Athens, Greece. Since then, many countries have successfully held
the Olympics, such as England, France, Germany, Canada, the U.S.A., Spain and
Australia. After more than a century, the games returned to its hometown.
When people hold the Olympic Games, they
always make an emblem(会徽).The emblem of the
Athens Olympic Games was a white circle of love branches in the sky.
In 2004, Athens developed a spirit of
peace. An officer said, "While in Athens, the world should be at peace. We
hope the peace is not just for a short time. We would like the message from the
Athens Games to help countries come together and solve their problems."
The Olympic Games has been held in China.
And China has already made a seal(图章)as the
emblem of the Beijing 2008 Olympic Games. The emblem has a single Chinese
character on a red seal and means "Chinese seal — dancing Beijing".
The character in the emblem is "Jing". It means the capital of China
and it is like a runner or a dancer. The running figure(人形)of the emblem shows the spirit of the Olympics — faster, higher and
stronger.
(1)What's the main idea of this passage
A.An emblem. B.The spirit of Olympic.
C.Modern Olympic Games. D.Dancing Beijing
(2)What do people always make when they hold the Olympic Games
A.Pictures. B.An emblem. C.A flag D.A map
(3)What message does the Athens Olympic Games want to give
A.War. B.Luck. C.Danger. D.Peace.
(4)How many years have passed when Athens again held the Olympic Games
A.100 B.104 C.108 D.112
(5)The spirit of the Beijing 2008 Olympic Games is ________________.
A.history and friendship B.faster, higher and stronger
C.running and dancing D.peace, friendship and development
【答案】(1)C
(2)B
(3)D
(4)C
(5)B
【知识点】体育竞技类;说明文
【解析】【分析】短文大意:奥运会是世界上最大的体育盛事,很多国家都举办过奥运会,如英国、法国、西班牙、美国等等,中国也举办过奥运会。每届奥运会都会制作会徽,这篇短文侧重讲述了2004雅典奥运会的和平理念和中国2008年奥运会的会徽。
(1)主旨大意题。根据全文内容和句子In 1896, the first modern Olympic Games was held in Athens, Greece.引入了话题—现代奥运会,然后介绍了举办过奥运会的国家、奥运会的理念和会徽等。全文围绕现代奥运会这一话题展开,故C选项最符合文意,故答案为C。
(2)细节理解题。根据短文第二段第一句话When people hold the Olympic Games, they always make an emblem可知当人们举办奥运会的时候,他们总是会制作一个会徽。故答案为B。
(3)细节理解题。根据短文第三段In 2004, Athens developed a spirit of peace.可知2004年雅典奥运会发展了“和平”的理念。因此它想要传递的信息就是和平。故答案为D。
(4)细节理解题。根据短文开头In 1896, the first modern Olympic Games was held in Athens, Greece.可知,第一届现代奥运会是在1896年的雅典举行的;再由In 2004, Athens developed a spirit of peace.可知,雅典再次举办奥运会是在2004年,因此中间隔了108年。故答案为C。
(5)细节理解题。短文最后一段着重介绍了北京2008年奥运会的会徽以及它代表的含义,根据短文最后一句话The running figure(人形)of the emblem shows the spirit of the Olympics——faster, higher and stronger.可知这个人字形会徽展示了奥运会的精神—更快、更高、更强。故答案为B。
【点评】考查体育竞技类阅读。细节的考题,其正确答案大都可以在阅读材料中找到对应的文字部分作为验证。这一部分可能是一个词或短语,也可能是一个句子或相关的若干句子,但句式、用词和表达方式不同。要做好阅读理解中的确定细节和事实的题目,一要在文章中找出相应的信息点,二要排除干扰项。
20.阅读理解
There are many TV programs on Chinese
cuisines(烹饪、美食),but few are like A Bite of China. It tries to bring something new by
introducing more cultural features related to dishes, such as eating habits and
wonderful stories about food.
It's said that more than 100 million
Chinese people are watching the program. Most Chinese people see this program
as more than just the regular food shows. They see it as an amazing documentary
providing a special view of Chinese as well as the relations between people and
food and between people and society.
On the other hand, the documentary also
stimulates(刺激)Chinese people's consumption(消费). Taobao, one of China's biggest online shopping sites, reports
that the search on food items that were introduced by the documentary(纪录片) has increased to 4 million times within one week, and sales have
increased to 5.82 million, or 20%.
To get enough good stories, the
production team spent three months doing research and interviews in about 60
cities before they started making the documentary last July. Filming lasted
about nine months.
Liu Wen, the director, says "As
CCTV-9 serves as a window. allowing the world to better understand China, the
documentary aims to help the world not only appreciate(欣赏) the beauty of Chinese cuisines ,but also learn Chinese customs."
(1)A Bite of China is a ____.
A.film B.TV show C.book D.place
(2)This program is quite different from other food shows because it has more features of ___________.
A.culture B.cuisine C.news D.business
(3)The main idea of the 3rd paragraph is that the program brings a new opportunity on________
A.internet communication B.film making
C.food business D.book selling
(4)It took the production team about ____ to complete the whole program.
A.3 months B.six months C.a year D.nine months
(5)Which of the following statements is TRUE according to this passage
A.Most people watch the program because they want to learn how to cook.
B.There aren't any wonderful stories about Chinese cuisines in "A Bite of China".
C.The director wants the world to understand China better through "A Bite of China"
D.The food is more delicious and cheaper in the program.
【答案】(1)B
(2)A
(3)C
(4)D
(5)C
【知识点】日常生活类;说明文
【解析】【分析】短文大意:文章主要介绍了著名的电视美食节目《舌尖上的中国》,详细介绍了这个节目的特点、社会影响、商业效果以及他的录制内容等。
(1)细节理解题。根据第一段中的句子There are many TV programs on Chinese cuisines(烹饪、美食),but few are like A Bite of China.可知是一个电视节目;故答案为B。
(2)细节理解题。根据第一段中的句子It tries to bring something new by introducing more cultural features related to dishes, such as eating habits and wonderful stories about food.可知这个节目和其他的不同之处在于它有更多的文化特色;故答案为A。
(3)细节理解题。根据第三段中的句子On the other hand, the documentary also stimulates(刺激)Chinese people's consumption(消费).可知这个节目给饮食业带来新的商机;故答案为C。
(4)细节理解题。根据第四段中的句子To get enough good stories, the production team spent three months doing research and interviews in about 60 cities before they started making the documentary last July. Filming lasted about nine months.可知节目组花了九个月的时间来录制;故答案为D。
(5)推理判断题。根据第二段中的句子They see it as an amazing documentary providing a special view of Chinese as well as the relations between people and food and between people and society.可知看这个节目不是因为想学做饭,所以A错误;根据s第一段中句子uch as eating habits and wonderful stories about food.可知有许多精彩的故事,所以B错误;根据最后一段中的句子the documentary aims to help the world not only appreciate(欣赏) the beauty of Chinese cuisines ,but also learn Chinese customs.纪录片的目的不仅能欣赏中国的美食,而且能了解中国文化,可知C对;根据The food is more delicious and cheaper in the program节目中的食物更美味更便宜,文章没有提及,可知D不对;故答案为C。
【点评】考查日常生活类阅读。推理判断题不能直接从文中找到答案,而需要根据上下文及其相互间的关系或对整篇文章进行深层理解后,才能找到答案。
四、补全对话
21.补全对话5选5
A: Hello, Li Ming.
B: I have been to my
father's hometown. And you
A: I've just come back
from Canada. My father has worked there for a long time.
B:
A: I went there a
month ago.
B:
A: No, I have never
been there before.
B:
A: Wonderful. I like living
there. The people there are very friendly. By the way, have you seen our
English teacher
B:
I saw him just now.
A:Listen! There goes the bell.
B:
Let's go.
A. When did you go there B. Yes, I have. C. What do you think of Canada D.
Have you ever been there E.
Where have you been
【答案】E;A;D;C;B
【知识点】补全对话
【解析】【分析】短文大意:这是一组讨论去某地的对话。
选项意思:
A. When did you go there 你什么时候去的
B. Yes, I have.是的,我看见了。
C. What do you think of Canada 你觉得加拿大怎么样
D. Have you ever been there 你去过那儿吗
E. Where have you been 你去哪儿了
(1)根据答语I have been to my father's hometown.,可知问句是“你去哪里了?”结合选项可知E符合题意,故答案为E。
(2)根据下文答语 I went there a month ago可知问句是“你什么时候去的?”结合选项可知A符合题意,故答案为A。
(3)根据答语No, I have never been there before.可知问句是“你曾经去过那里吗?”故答案为D。
(4)根据答语Wonderful. I like living there. 可知上文是问“你认为加拿大怎么样?”故答案为C。
(5)根据上文问句have you seen our English teacher 和I saw him just now.可知回答是“是的,我看见了。”故答案为B。
【点评】考查补全对话。要紧扣话题,根据上下文逻辑关系和语境回答问题,注意前后的呼应。
五、综合填空
22.综合填空
John Smith, our
English teacher, has been China more than two years. He has been to many places in Beijing,
he has not yet been to many other parts of China. Last
week he to Mount
E'mei in Sichuan Province his family. Many people like by
air, but John's family think that traveling by train is the best. It is much
and more enjoyable than a rushed trip by .
They had a wonderful ride to Chengdu before they went to Mount E'mei by
bus.
【答案】in;for;interesting;but;went;with;traveling;cheaper;air;train
【知识点】单词拼写;日常生活类;记叙文
【解析】【分析】本文主要介绍约翰史密斯的在中国的旅行计划和生活。
(1)句意:我们的英语老师约翰史密斯在中国已经待了两年多了。在大地点前面介词要用 in,故填 in。
(2)句意:我们的英语老师约翰史密斯在中国已经待了两年多了。for+一段时间,常用于现在完成时,故填 for。
(3)句意:他去过北京的许多有趣的地方,但是他仍没有去过中国其他地方。此空后有名词,要用形容词来修饰,interesting 有趣的,是形容词,故填 interesting。
(4)句意:他去过北京的许多有趣的地方,但是他仍没有去过中国其他地方。前后句意表示转折关系,要用连词 but 连接,故填 but。
(5)句意:上周他和他的家人去了四川省峨眉山。go 去,根据“Last week”可知句子时态是一般过去时,谓语动词 go 要用过去式 went,故填 went。
(6)句意:上周他和他的家人去了四川省峨眉山。with sb. 和某人一起,是固定搭配,故填 with。
(7)句意:许多人喜欢乘飞机旅行,但是约翰的家人认为乘火车旅行是最好的。根据“but John's family think that traveling by train is the best.”可知是乘飞机旅行,travel 旅行,like doing sth. 喜欢做某事,travel 的-ing 形式为 travelling,故填 travelling。
(8)句意:它比乘飞机的匆忙旅行更便宜,更有趣。应该乘火车旅行与乘飞机旅行相比较,乘火车更便宜,cheap 便宜的,且根据“than”可知此空应填比较级,cheap 的比较级为 cheaper(更便宜的),故填 cheaper。
(9)句意:它比乘飞机的匆忙旅行更便宜,更有趣。应该乘火车旅行与乘飞机旅行相比较,by air 乘飞机,故填 air。
(10)句意: 在他们乘公共汽车去峨眉山之前,他们有一个美妙的火车旅行到成都。前面提到他们更倾向于选择火车旅行,train 火车,故填 train。
【点评】考查单词拼写填空。注意根据所给词义和句子结构来确定词性和词形。
六、书面表达
23.请根据下列表格的提示,写一篇题为Changes in My Hometown的短文。(80词左右)
内容要点:
过去 现在
1)旧房 1)高楼
2)河水肮脏 2)河水清澈
3)步行、骑自行车上班 3)乘公交车、小汽车上班
4)道路狭窄 4)环形路宽阔
5)居住条件差 5)居住环境舒适
【答案】Changes in My Hometown
In the past ten years, great changes have taken place in my hometown. In the past, there used to be old houses. The river was very dirty. The roads were narrow and the living conditions were hard. People went to work on foot or by bike. But now, there are many tall buildings in my hometown. The river is clean and the water is clear. There are many ring roads and the living conditions are comfortable. People usually go to work by bus or by car.
I am glad to see these great changes in my hometown. I think my hometown will be much more beautiful in the future.
【知识点】命题作文;提纲作文
【解析】【分析】这篇作文要求按照表格所给内容,以 Changes in My Hometown 为题写出家乡的变化。分析可知,人称主要以第三人称为主,时态以一般过去时和一般现在时为主。首先认真审题,看清表格中的要点,列出写作要点及每个要点中可能要用到的表达;然后紧扣要点,动笔写作。在写作时,注意紧扣主题,连句成篇,要层次清楚,要点分明,中心突出。同时要注意语言的表述应该符合语法的结构,造句应该符合英语的表达习惯;最后要细心复核检查,确保正确无误。
【点评】考查提纲作文。这篇短文中心突出,语意连贯,层次清晰,书写规范。高分亮点:短语:in the past , used to , on foot , there be结构,be glad to , in the future;句型: In the past ten years, great changes have taken place in my hometown. I think my hometown will be much more beautiful in the future.
1 / 1