登录二一教育在线组卷平台 助您教考全无忧
牛津版(深圳 广州)初中英语七年级下学期期中考试模拟试卷(3)
一、单选题
1.— Can you make the dog get down
— Yes, I can.
A.higher by kneeling B.lower by kneeling C.lower by lying
【答案】C
【知识点】词义辨析
【解析】【分析】句意:——你能让这条狗趴下吗?——当然可以了。A跪高;B跪低;C卧低。固定短语get down,表示趴下,相当于卧低,故选C。
【点评】考查短语辨析。熟知并把握三个短语的基本含义。
2.My parents allow me to go out at night.
A.push me to go B.ask me to go C.let me go
【答案】C
【知识点】词义辨析
【解析】【分析】句意:我父母允许我晚上出去。A推我走;B请我去;C让我去。固定短语,allow sb to do sth,表示允许某人做某事,故选C。
【点评】考查固定短语allow sb to do sth的基本含义。
3.I can cook by myself.
A.for you B.with you C.without others' help
【答案】C
【知识点】词义辨析
【解析】【分析】句意:我可以自己做饭。固定短语by oneself,表示独自一人,没有别人的帮助。A为你;B与你一起;C没有别人帮助,故选C。
【点评】考查词义辨析。正确理解固定短语by oneself的基本含义。
4.They went back to Mr White's house.
A.came back to B.returned to C.went to again
【答案】B
【知识点】词义辨析
【解析】【分析】句意:他们返回到了怀特先生的家。A回到,B返回到,C又去了,划线部分是, went back to ,返回到,故选B。
【点评】考查词义辨析,注意理解语境。
5.I can't find my book anywhere.
A.at or in any place B.somewhere C.everywhere
【答案】A
【知识点】词义辨析
【解析】【分析】句意:我在哪都找不我的书。A在任何地方 ,B某处,C每处,划线部分是 anywhere ,任何地方,故选A。
【点评】考查词义辨析,注意理解语境。
6.The ship went to the bottom of the sea.
A.on the foot of B.at the end of C.the lowest part
【答案】C
【知识点】词义辨析
【解析】【分析】句意: 船沉到了海底 。A在......脚下,B在......的末尾,C 最低端 ,划线部分是 bottom ,底部,故选C。
【点评】考查词义辨析,注意理解语境。
7.— Sorry, Dad. I broke your glass and I want to apologize to you.
— That's all right.
A.say "yes" B.say "no" C.say "sorry"
【答案】C
【知识点】词义辨析
【解析】【分析】句意:—— 对不起,爸爸。我打碎了你的杯子,我想向你道歉 。——没关系。A同意,B不同意,C道歉,划线部分是apologize ,道歉,故选C。
【点评】考查词义辨析,注意理解语境选择合适的同义词。
8.In Harbin, many people like to go skiing in winter.
A.moving over snow
B.playing in the snow
C.moving over ice(冰)
【答案】A
【知识点】词义辨析
【解析】【分析】句意: 在哈尔滨,许多人喜欢在冬天去滑雪。 A.在雪上移动;B.在雪地里玩耍;C.在冰上移动。下划线词“skiing”的意思是“滑雪”,与选项A意思相近。故选A。
【点评】考查词义辨析,注意识记ski=move over snow。
9.I don't think ___________possible to master a foreign language without much work.
A.this B.that C.its D.it
【答案】D
【知识点】代词辨析
【解析】【分析】句意:我认为不花很多功夫就掌握一门外语是不可能的。根据固定搭配“主语+think it+形容词 to do sth”认为做某事怎么样,it是形式宾语,不定式是真正的宾语,可知用it,故答案为D。
【点评】考查代词辨析。注意识记it做形式宾语的用法。
10.—Bill, did you see Tom
—Yes, he just parked his car here and then hurried ___________the street.
A.through B.over C.past D.across
【答案】D
【知识点】介词辨析
【解析】【分析】句意:——比尔,你看见汤姆了吗?——是的,他刚刚把车停在这里,然后匆忙地穿过街道。through通过;over在......上;past经过;across横跨,根据 the street,可知是横穿街,故选D。
【点评】考查介词辨析。注意识记through,over,past和across的词义和不同用法。
11.—Which show do you prefer, Running Man or The Reader
—The Reader, of course. ___________ I___________ my brother likes it.
A.Both; and B.Neither; nor
C.Either; or D.Not only; but also
【答案】D
【知识点】短语辨析
【解析】【分析】句意:——你更喜欢哪个节目,《奔跑吧兄弟》还是《朗读者》 ——当然是朗读者了。不仅我而且我哥哥也喜欢它。both…and,……和……都;neither…nor,……和……都不;either…or,要么……要么;not only…but also,不仅……而且……;根据 The Reader, of course. 可知是我和哥哥都喜欢,排除BC,both…and连接主语时谓语动词用复数;not only…but also连接主语时谓语动词是就近原则,根据谓语likes可知不用both…and,故答案为D。
【点评】考查短语辨析。注意识记固定搭配not only…but also的就近原则用法。
12.—I am terribly sorry, ____________I can't go shopping with you this afternoon.
—It's OK. We can go next time.
A.so B.but C.and D.or
【答案】B
【知识点】表转折关系的连词;连词辨析
【解析】【分析】句意:——非常抱歉,但今天下午我不能和你一起去购物了。——没关系。我们可以下次再去。so 因此, but 但是, and 并且,or 还是,或者。根据语境非常抱歉,但今天下午我不能和你一起去购物了可知表示转折关系,故选B。
【点评】考查连词辨析。注意在熟知连词意思用法基础上,结合语境,仔细分析。
13.Stephen Hawking was famous __________a scientist. He made a great contribution to the world, and he died __________March 14th, 2018.
A.for; on B.as; in C.as; on
【答案】C
【知识点】介词辨析;短语辨析
【解析】【分析】句意:斯蒂芬·霍金作为一名科学家而闻名。他为世界做出了巨大贡献,于2018年3月14日逝世。 be famous for因为……而出名,后面加的名词表示“出名的原因” ;be famous as 作为.……而出名,后面加的名词表示“出名的身份”;on用于具体日期或星期前;in用于年月、世纪去及泛指上下午、晚上。根据 a scientist 可知,第一空表示出名的身份,用be famous as,排除A;第二空表示具体的日期,用on。故选C。
【点评】考查短语辨析和介词辨析,注意固定短语be famous as和介词on的用法。
14.I am sorry. I'm trying to____________, but I cannot____________ you.
A.listen to; hear B.listen; listen
C.hear; listen D.listen; hear
【答案】D
【知识点】动词辨析;词义辨析
【解析】【分析】句意:我很抱歉,我在努力听,但是我听不见你的声音。listen和hear都是“听”的意思,listen强调动作,hear强调能力。根据I'm trying to“努力尝试去……”可知此处强调的是尽力去做自己能做的事。所以第一空选listen。而从can not可知是能力上不行,因此第二空选择hear。listen to 这个固定搭配在其后没有宾语时,to可以省略。故选D。
【点评】考查动词辨析,要理解题意,知道listen和hear的区别以及listen to可省略的情况。
15.—Whose dog is this
—It's_________. Both of_________ like it very much.
A.Eric's and Mike's; them B.Eric and Mike's; them
C.Eric and Mike's; they D.Eric's and Mike's; they
【答案】B
【知识点】同一物属两人(或以上)所共有;宾格的人称代词;代词辨析
【解析】【分析】句意:——这是谁的狗?——它是艾瑞克和迈克的狗。他们两个都非常喜欢它。 Eric's and Mike's 指两个人各自的, Eric and Mike's 指两个人共同的,根据问句 Whose dog is this 中this可知,此处指的是一条狗,排除A和D;both of后面应该跟代词宾格,they他们,代词主格;them他们,代词宾格,故选B。
【点评】考查名词所有格和代词辨析。注意介词后面要跟代词宾格。
二、完形填空
16.阅读下面短文,从各题所给的A、B、C、D四个选项中选出能填入文章中相应空白处的最佳答案。(无答案)
Many
people are superstitious(迷信的)
about numbers. They think that there are lucky numbers and (1) numbers.
The number
13 is often considered(被认为)
unlucky. In (2) parts of the
world, buildings don't
have the (3) floor. People
go from the twelfth to the fourteenth (4) . Some door numbers are like that (5) . In Japan, the number 4 is considered unlucky
because in Japan the word "four" is pronounced the same as the word "death".
The Japanese (6) give gifts of
four knives, four napkins or four of anything.
(7) are lucky
numbers 7 is a lucky number in many places, and 8 is considered a lucky number
both in Japan and China. In China, businesses often open (8) August 8, and
many couples get married at 8:08 on August 8. Some people (9) lucky numbers
very deeply. They would like to get a telephone number with "8" or "6"
in it though it (10) them much
more money. They think that the lucky numbers can really bring them good luck,
and, at least no evidence(证据) says they can not.
(1)A.true B.unlucky C.good
(2)A.every B.any C.some
(3)A.thirteenth B.thirteen C.thirty
(4)A.office B.number C.floor
(5)A.as well B.and so on C.for example
(6)A.never B.always C.sometimes
(7)A.What B.Why C.When
(8)A.in B.on C.at
(9)A.plan B.discuss C.believe
(10)A.costs B.spends C.pays
【答案】(1)B;(2)C;(3)A;(4)C;(5)A;(6)A;(7)A;(8)B;(9)C;(10)A
【知识点】社会现象类;说明文
【解析】【分析】文章大意:很多人对数字很迷信,并举出一些人们普遍认为的幸运数字和不吉利数字及判断的原因。
(1)句意: 他们认为有幸运数字和不吉利数字。 A.真实的;B.不吉利的;C.好的。根据The number 13 is often considered(被认为) unlucky. 数字13经常被认为的不吉利的。和此处 lucky numbers and 可知,与之并列的是不吉利的,故选B。
(2)句意: 在世界的一些地方,建筑物没有第十三层。 A.每个;B.任何,多用于否定句或者疑问句;C.一些,多用于肯定句。every后跟名词单数,此处是肯定句,且根据后文 Some door numbers are like that 5
.一些门牌号码也是这样的 。可知,此处指的是一些,故选C。
(3)句意:建筑物没有第十三层。A.第十三,序数词;B.十三,基数词;C.三十,基数词;B和C是大于1的基数词,后跟名词应该跟名词复数,此处空后是名词单数,所以需要序数词,故选A。
(4)句意:人们从第十二楼到第十四楼。A.办公室;B.号码;C.楼层。根据前句buildings don't have the 3
floor. 建筑物没有第十三层。可知,此处指的是楼层,故选C。
(5)句意:一些门牌号码也是这样的 。A.也,用于句尾;B.等等;C.例如。根据前文 buildings don't have the 3
floor. 建筑物没有第十三层。可知,此处指的是一些门牌号也如此,故选A。
(6)句意: 日本人从不送4把刀,4张餐巾纸或四个任何东西的礼物。A.从不;B.总是;C.有时。根据前文In Japan, the number 4 is considered unlucky because in Japan the word "four" is pronounced the same as the word "death". 在日本,数字4被认为是不吉利的,因为在日本,“四”和“死”发音相同。 可知,日本人从不送四个任何东西的礼物。故选A。
(7)句意: 什么是幸运数字 ?A.什么,提问物;B.为什么,提问原因;C.什么时候,提问时间。根据后文 7 is a lucky number in many places, and 8 is considered a lucky number both in Japan and China.7在很多地方是一个幸运数字,8在日本和中国都被认为是一个幸运数字。 可知,此处提问物,故选A。
(8)句意: 在中国,企业通常在8月8日开业, 表示时间时, at后常接几点几分,天明,中午,日出,日落,开始等 ; in后常接年,月,日期,上午,下午,晚上,白天,季节,世纪等 ; on后常接某日,星期几,某日或某周日的朝夕,节日等。此处空后是某日,所以应该用介词on,故选B。
(9)句意:有些人非常相信幸运数字。 A.计划;B.讨论;C.相信。根据后文 They think that the lucky numbers can really bring them good luck, 他们认为幸运数字能给他们带来好运, 可知,此处指的是非常相信,故选C。
(10)句意: 他们想要一个有“8”或“6”的电话号码,尽管它花费他们更多的钱。spend花费,pay付款,其主语只能是人,不能是物;cost花费,主语可以是物;此处it指代的是数字6或8,为物,故选A。
【点评】考查完形填空,首先通读一遍文章,跳过缺失的单词,再根据上下文来判断所缺单词的含义,最后对选项进行区别,选出正确的那一项。
三、阅读理解
17.(2019七下·平和月考)根据所给内容,从A,B,C,D四个选项中选择最佳答案。
Mrs. King
is an American doctor. She is now in China. She works in a Children's Hospital in
Beijing. She is also learning Chinese medicine(医术) there. She
likes Chinese medicine very much. She loves working for children. She works
hard in the day and reads English books on(关于) Chinese
medicine at night. She learns Chinese from the Chinese doctors and her Chinese
friends. Now she can speak some Chinese. She can read some Chinese books, too.
Her
husband Mr. King is a teacher. He teaches English in a junior high school in
Beijing. He works hard, too. He works from Monday to Friday. He teaches three
classes every day. Sometimes, on Saturdays and Sundays, he teaches other
English classes. He wants to make more money (挣更多钱).
(1) Mrs. King works in a _____.
A. shop B. junior high school in Beijing
C.hospital in Beijing D.hospital in America
(2)Both of the Kings _____.
A.live in America B.live in Shanghai
C.work hard D.work every day
(3)Mr. King works _____.
A.in a junior high school in Beijing
B.in a Children's Hospital in Beijing
C.in a junior high school in America
D.in a Children's Hospital in America
(4)Mrs. King learns Chinese from _____.
A.her teacher
B.the books
C.the doctors
D.the Chinese doctors and her Chinese friends
(5)Which of the following sentences is NOT true
A.Mrs. King can speak English and Chinese.
B.Mrs. King knows nothing (一点儿也不懂) about Chinese medicine.
C.Mrs. King is from America.
D.Mr. King sometimes teaches other English classes on weekends.
【答案】(1)C
(2)C
(3)A
(4)D
(5)B
【知识点】日常生活类;记叙文
【解析】【分析】文章大意:本文介绍来自美国的金夫妇两人。他们现在住在中国。金太太是一位美国医生。她在北京的一家儿童医院工作。她的丈夫金先生是个老师。他在北京的一所初中教英语。
(1)考查细节理解。A. shop一家商店;B. junior high school in Beijing北京市的一所初中;C. hospital in Beijing北京市的一家医院;D. hospital in America美国的一家医院。根据第一段第3句She works in a Children's Hospital in Beijing.(她在北京的一家儿童医院工作。)可知金太太在北京市的一家医院工作;故答案选C。
(2)考查细节理解。A. live in America生活在美国;B. live in Shanghai生活在上海; C. work hard努力工作;D. work every day每天工作。根据第一段第二句She is now in China.可知A和B错误;根据第2段第5句He works from Monday to Friday.可知D错误;根据第一段第6句She works hard in the day and reads English books on(关于) Chinese medicine at night.和第2段第4句He works hard, too.可知金夫妇两人都努力工作;故答案选C。
(3)考查细节理解。A. in a junior high school in Beijing在北京的一所初中;B. in a Children's Hospital in Beijing在北京的一家儿童医院;C. in a junior high school in America.在美国的一所初中;D. in a Children's Hospital in America在美国的一家儿童医院。根据第二段第3句He teaches English in a junior high school in Beijing.(他在北京的一所初中教英语。)可知金先生在北京的一所初中工作;故答案选A。
(4)考查细节理解。A. her teacher她的老师;B. the books书;C. the doctors医生;D. the Chinese doctors and her Chinese friends中国医生和她的中国朋友。根据第一段第8句She learns Chinese from the Chinese doctors and her Chinese friends.可知"金太太向中国医生和她的中国朋友学习汉语";故答案选D。
(5)考查细节理解和判断。A. Mrs. King can speak English and Chinese. 金太太会说英语和汉语;B. Mrs. King knows nothing (一点儿也不懂) about Chinese medicine. 金太太对中药一无所知;C. Mrs. King is from America. 金太太来自美国;D. Mr. King sometimes teaches other English classes on weekends. 金先生有时在周末教其他英语课。根据第1段第4句She is also learning Chinese medicine(医术) there.(她还在那里学中医。)可知B错误;故答案选B。
【点评】考查阅读理解,本题为记叙性的阅读理解,细节理解题要以一定的词汇量为前提,在阅读文章的基础上,找出对应的句子做出正确的答案。
18.阅读理解
Once there was an old woman. She lived in a
shoe with her many children. They all looked after each other.
The family didn't always live in a shoe.
They had a house before living in the shoe. One day, a giant (巨人) came, broke it
into pieces and took the father to his castle (城堡). The
woman's family were sad. Then the youngest son found the giant's huge shoe. He
suggested staying in it until their father came back, but the father never did.
Finally, the eldest son decided to go to the
giant's castle. At the castle, he found his father in a cage in a large room.
However, a dragon was sleeping there. He killed the dragon and then saved his
father out of the cage.
Back at the shoe, the old woman thought her
son was in trouble. A witch (女巫) offered
to help. She did something to make the giant's feet painful. Now, the giant
wanted his old comfort able shoes. He went to look for them and found the woman's
shoe home. It was his!
Just then, the eldest son came back with
his father. They killed the giant. The family built a new house and lived happily
together.
(1)What does the underlined word "it" in Paragraph 2 refer to
A.The giant's huge shoe. B.The giant's castle.
C.The old woman's house. D.The giant's cage.
(2)Who was the bravest person in the old woman's family
A.The father. B.The youngest son.
C.The eldest son. D.The old woman.
(3)What did the eldest son go to the giant's castle to do
A.To make friends with the giant. B.To save his father.
C.To ask a witch for help. D.To kill the dragon in the castle.
(4)Where did the family live at the end of the story
A.Ina castle. B.In a small cage.
C.In the giant's shoe. D.Ina new house.
(5)What does the writer want to tell us in this passage
A.A family with love always lives happily.
B.What seems powerful isn't really great.
C.Good luck always belongs to (属于) someone kind.
D.Hand weak makes all of us get into trouble.
【答案】(1)C
(2)C
(3)B
(4)D
(5)B
【知识点】人物传记/故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】大意:这是一则寓言故事。一个巨人破坏了一位老人的房子,并带走她的丈夫,因此这位老人只能和他们的孩子居住在鞋子里,他们的大儿子最勇敢,跑到了巨人的城堡,救出了他们的父亲,杀了巨人,后来他们建了一所新房子,并开心的生活在一起。
(1)词义猜测题。根据 They had a house before living in the shoe. One day, a giant (巨人) came, broke it into pieces and took the father to his castle (城堡).可知他们住在鞋里之前有一所房子。一天,一个巨人来了,把房子打碎了,把他们父亲带到他的城堡里,因此可知it指代的是他们的房子,故选C。
(2)推理题。根据第三段,可知她的大儿子来到了巨人的城堡,救了他们的父亲,可知他们的大儿子是最勇敢的,故选C。
(3)细节题。根据第三段 He killed the dragon and then saved his father out of the cage. 可知大儿子来到城堡的目的是为了救他们的父亲,故选B。
(4)细节题。根据 The family built a new house and lived happily together. 可知他们最后建了一所新房子,并开心的生活在一起,故选D。
(5)主旨大意题。根据文章内容,这里强调了巨人是巨大的,老人和他们的小孩生活在鞋子里,说明他们是很渺小的,最后他们反而打败了巨人,可知巨人看起来很有力量,但是并不是真的很强大,故选B。
【点评】考查阅读理解。本文主要涉及到的是细节题和推理判断题,细节题要注意从文中寻找答案;推理题需要联系上下文,推断出需要的信息。
19.阅读短文,根据内容判断正误。
Mr. and Mrs. Scott want to buy some new chairs for their new house. They come into a shop and see some very good chairs on the floor. They like the colour and want to know how much they are. They see a price tag (标签) on one chair. It says (上面写着) "¥100". They like the chair but they are too dear (贵) for them. The Scotts don't think they can buy them now. They leave this shop and go to other shops. Mr. Scott thinks they can find some cheap chairs.
(1)Mr. and Mrs. Scott have a new house.
(2)They want to buy tables and chairs for their house.
(3)They think the chairs in this shop are cheap.
(4)They leave the shop and go home.
(5)They want to buy good and cheap chairs.
【答案】(1)正确
(2)错误
(3)错误
(4)错误
(5)正确
【知识点】人物传记/故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】文章大意:斯科特夫妇准备买一些新椅子,他们在一家商店看到了一些非常好的椅子,但是他们觉得价格太高了,他们想再看一些便宜点的。
(1)细节理解题。根据文中 Mr. and Mrs. Scott want to buy some new chairs for their new house. 斯科特先生和夫人想为他们的新房子买几把新椅子。 可知, 斯科特先生和夫人有一个新房子。 所以此处描述正确,故答案为正确。
(2)细节理解题。根据文中 Mr. and Mrs. Scott want to buy some new chairs for their new house. 斯科特先生和夫人想为他们的新房子买几把新椅子。 可知, "他们想为他们的房子买桌椅。 "是错误的,文中并没有提到要买桌子,故答案为错误。
(3)细节理解题。根据文中 They like the chair but they are too dear (贵) for them. 他们喜欢这把椅子,但它们对他们而言太贵了。所以此处描述“他们认为这家商店的椅子很便宜。”是错误的,故答案为错误。
(4)细节理解题。根据文中They leave this shop and go to other shops. 他们离开这家商店去别的商店。 可知,此处描述“ 他们离开商店回家了。 ”是错误的,故答案为错误。
(5)细节理解题。根据文中 Mr. Scott thinks they can find some cheap chairs.斯科特先生认为他们可以找到一些便宜的椅子。 可知,此处描述“ 他们想买又好又便宜的椅子。 ”是正确的,故答案为正确。
【点评】考查阅读理解。细节理解题要通读全文,了解文章大意,了解文中所叙述的重要事实或细节,有的甚至可以直接在文中找到答案。此类考查事实和细节的题目大多是针对文章的细节而设计的。
20.阅读理解
Hebei Province works to stop using coal (煤) for heating (供暖). About 2.2 million
families in Hebei will use clean energy instead of coal for heating during the
winter to reduce the air pollution.
Winter heating with clean energy is the
most important measure for helping to protect the air and the
environment greatly.
In recent years, over 5 million families
have started using clean energy for heating. "When working hard to protect
the air, we should make sure that all families can have a warm winter with
enough clean energy in those areas or clean coal in areas that haven't started
to use the clean energy for heating," Yuan Tongli said.
Some people living in villages may not want
to use clean energy because they have enough coal in their homes and don't want
to change. Officials from Hebei Province will work to stop them from using coal
for heating.
"For areas that haven't started to use
clean energy for heating, families need to use clean coal for heating. Hebei
Province has provided enough clean coal to be used in the province," Hebei
Daily said.
Some other cities in northern China such as
those in Hebei, Shanxi, Shandong and Henan will also use clean energy for
heating soon.
(1)What did most families in Hebei Province usually use for heating in winter in the past
A.Coal. B.Electricity. C.Clean energy. D.Wood.
(2)What's the meaning of the underlined word "measure" in the second paragraph
A.Group. B.City. C.Energy. D.Way.
(3)Why may some villagers not want to use clean energy
A.Because they don't have money.
B.Because they are used to using coal.
C.Because the coal is cheap.
D.Because they want to make a change.
(4)We can learn from the passage that _____________.
A.since last year, about 2.2 million families have started using clean energy
B.all the cities in northern China will use the coal soon
C.some people in villages don't need to use clean energy if they don't want to
D.stop using coal for heating is good for the environment
(5)Why does the writer write the passage
A.To tell people something about clean energy.
B.To introduce Hebei Province to people.
C.To tell us something about using clean energy for heating.
D.To talk about the importance of protecting the environment.
【答案】(1)A
(2)D
(3)B
(4)D
(5)C
【知识点】科普环保类
【解析】【分析】文章大意:本文主要讲的是为了减少大气污染,河北省的许多家庭冬天将使用干净的能源供暖来取代用煤供暖。
(1)细节题。由原文第一段About 2.2 million families in Hebei will use clean energy instead of coal for heating during the winter to reduce the air pollution.可知在过去人们用煤供暖,故选A。
(2)词义猜测题。由第二段for helping to protect the air and the environment greatly.帮助极大地保护空气和环境可知,这里说的是“冬季用干净的能源供暖是环保最重要的方式”,因此measure意为“方式,措施”,故选D。
(3)细节题。由原文第四段Some people living in villages may not want to use clean energy because they have enough coal in their homes and don't want to change.可知一些人不想用干净的能源是因为习惯了用煤,不想改变,故选B。
(4)推断题。由原文第二段Winter heating with clean energy is the most important measure for helping to protect the air and the environment greatly.可知使用干净能源极大地保护空气和环境,因此可推断出停止使用煤供暖有利于环保,故选D。
(5)意图揣测题。通读全文,本文主要讲的是为了减少大气污染,河北省的许多家庭冬天将使用干净的能源供暖来取代用煤供暖,作者告诉了我们一些用干净能源取暖的事情,故选C。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、词义猜测题、推断题和意图揣测题四种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;词义猜测题和推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;意图揣测题需要通读全文,了解大意后找出作者要表达的观点。
21.阅读理解
Dear Alice,
Thank you for your last
letter. I enjoyed reading it very much. Thank you for telling me about your best
friend. In this letter I will tell you
about mine. Her name is Trudy. Trudy has long, dark brown hair and green eyes.
She is the same age as me, but a little taller. She is always happy.
We sit together in
class, and help each other with our schoolwork. We always go home together after
school and play computer games for an hour. Trudy thinks very quickly(很快地) and usually wins(赢).
Trudy is learning to
play the piano. I am learning to play the
flute(笛子). We practise(练习) together every day. Sometimes Trudy stays in my house for a night,
or I stay in her house for a night. We always have a good time. Do you ever
stay in your best friend's house for a night
Write soon.
Love,
Lily
(1)Who is Lily's best friend
A.Trudy. B.Alice. C.Daisy. D.May.
(2)What is Trudy's hair like
A.Long and green. B.Long and dark brown.
C.Short and dark. D.Short and brown.
(3)How tall is Lily
A.A little taller than Trudy. B.A little shorter than Trudy.
C.As tall as Trudy. D.As tall as Alice.
(4)When do Trudy and Lily play computer games
A.Before school. B.On the weekend.
C.On weekdays. D.After school.
(5)What do Trudy and Lily practise every day
A.Writing letters. B.Using the computer.
C.Playing the piano and the flute. D.Staying in the house.
【答案】(1)A
(2)B
(3)B
(4)D
(5)C
【知识点】日常生活类;记叙文
【解析】【分析】本文是Lily写给Alice的一封信,信中介绍了Trudy的情况。
(1)细节题。根据 Thank you for telling me about your best friend. In this letter I will tell you about mine. Her name is Trudy可知Lily最好的朋友是Trudy,故选A。
(2)细节题。根据Trudy has long, dark brown hair可知特鲁迪有一头又长又黑的棕色头发,故选B。
(3)细节题。根据She is the same age as me, but a little taller可知Lily比Trudy矮一点 ,故选B。
(4)细节题。根据We always go home together after school and play computer games for an hour可知特鲁迪和莉莉放学后玩电脑游戏 ,故选D。
(5)细节题。根据Trudy is learning to play the piano. I am learning to play the flute(笛子). We practise(练习) together every day可知特鲁迪和莉莉每天都练习弹钢琴和吹长笛,故选C。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题,细节题要注意从文中寻找答案。
四、语法填空
22.根据句子意思,用所给单词的适当形式填空。未提供单词的根据上下文填入适当的词。
It's natural for you to feel sad when some
people are not polite to you. However, we should try to understand others
let the sad moments go.
Last
Sunday, when I was shopping, I met old friend of mine, Betty. She
was looking for something. After a short talk with , I knew that she
worked as a cashier (收银员) at a nearby store.
It was clear that she was not happy.
Sometimes the customers (客人) were not
(friend) to her at the store. She said that it even made her a bit
nervous she worked.
"Well, I think I can understand,"
I said. "You know, I was a nurse before, and I had sad moments as well.
Sometimes patients (病人), their family
(member) or doctors weren't polite, but I tried to understand them. I let the
sad moments go and just tried to do my job (good)."
She looked a bit relaxed after
(hear) my words. "How kind and friendly you are!" she said. We
(talk) for another while and then she headed back to the store
a big smile on her face.
Try to understand others, and the world
will be better.
【答案】and;an;her;friendly;when;members;well;hearing;talked;with
【知识点】语法填空
【解析】【分析】大意:本文主要讲述,当别人对你不礼貌的时候,试着去理解别人,这样你的心情也会很好,世界会变得更好。
(1)句意:但是,我们应该试着去理解别人,让悲伤的时刻过去。根据句意,可知前后句是并列关系,因此用并列连词and,故答案为 and。
(2)句意:上星期天,当我购物时,我遇到了我的一个老朋友,Betty 。根据句意,可知是一位老朋友,old为元音音素开头,因此用冠词an,故答案为 an。
(3)句意:和她短暂交谈后,我知道她在附近的一家商店当收银员。根据句意,可知是我和我的老朋友Betty聊天,Betty为女性名字,再次出现用代词she代替,这里在介词with后要接宾格,she的宾格是her,故答案为 her。
(4)句意:有时顾客在店里对她不友好。friend朋友,名词,根据句意,可知是一些客户对她不友好,友好的,friendly,形容词,根据be动词were后接形容词,答案为 friendly。
(5)句意:她说她工作时甚至有点紧张。根据句意,可知我在工作的时候会紧张,根据这两个动作同时进行,因此用when,当……的时候,故答案为 when。
(6)句意:有时病人、家人或医生不礼貌。 member 成员,名词,根据句意,这里的家人不是指一家人,因此要用复数, member的复数是 members,故答案为 members。
(7)句意:我让悲伤的时刻流去,努力做好我的工作。good 好的,形容词,根据副词修饰动词的用法,这里用副词修饰动词do,good的副词是well,故答案为 well。
(8)句意:听了我的话,她看起来有点放松。 hear 听见,动词,根据介词后接动词的ing,hear的现在分词是hearing,故答案为 hearing。
(9)句意:我们又聊了一会儿。talk 谈话,动词,根据文章,可知用的是一般过去式,talk的过去式是talked,故答案为 talked。
(10)句意:然后她脸上挂着大大的笑容回了商店。根据句意,可知她面带微笑回到了商店,根据句子结构,可知不缺谓语动词,这里用介词with,和,带,表伴随,故答案为 with。
【点评】考查语法填空。答题时,首先通读全文,了解文章大意,然后根据语境和所给单词的提示,对所缺部分逐一解答,注意要考虑时态、语法和固定搭配等因素,最后通读全文,验证答案。
五、书面表达
23.每个人都有自己最喜欢的动物。假如你是Jill,现在正和你的朋友们谈论自己最喜欢的动物以及原因。下面表格中是你们谈论的内容,请以Our favorite animals为题,写一篇文章。60词以上,可以适当发挥。(文章开头已经给出,不计入总词数)
Persons Favorite animals Reasons
Lisa 猫 能抓老鼠,并且很可爱
Eric 狗 能做很多事,是最受欢迎的宠物
Jil1 马 擅长奔跑,并且很漂亮
Our favorite animals
Everyone has his /her favorite animal.
【答案】Our
favorite animals
Everyone
has his /her favorite animal. Now my two friends and I are talking about our
favorite animals. Lisa likes cats best. She thinks that they can catch mice and
they look very lovely. Dogs are Eric's favorite animals. He thinks that they
can do lots of things for people and they are the most popular pets. As for me,
I like horses best. Because they are good at running and they are very
beautiful.
【知识点】命题作文;提纲作文
【解析】【分析】这是一篇提示性作文,要求介绍一吉尔的语气介绍一下自己和朋友最喜欢的动物,以及各自动物可爱的地方。三人的宠物及各自的特点以表格的形式告诉了我们,所以直接按照表格描述即可,时态使用一般现在时,人称使用第一人称和第三人称。
【点评】文章开门点题,告诉读者每个人都有自己最喜欢的动物,这样就很自然地引出了话题,然后根据表格顺序介绍各自喜欢的动物和特点。文章简短,但是结构合理叙事清晰有条理。在语言运用上很到位,使用了常见的短语,比如talk about;lots of;as for me;be good at等,句子有并列句也有复合句, Now my two friends and I are talking about our favorite animals. 这是一个并列句, She thinks that they can catch mice and they look very lovely. 这是一个宾语从句, Because they are good at running and they are very beautiful. 使用because说明原因,总体上看这是一篇不错的习作。
二一教育在线组卷平台(zujuan.21cnjy.com)自动生成 1 / 1登录二一教育在线组卷平台 助您教考全无忧
牛津版(深圳 广州)初中英语七年级下学期期中考试模拟试卷(3)
一、单选题
1.— Can you make the dog get down
— Yes, I can.
A.higher by kneeling B.lower by kneeling C.lower by lying
2.My parents allow me to go out at night.
A.push me to go B.ask me to go C.let me go
3.I can cook by myself.
A.for you B.with you C.without others' help
4.They went back to Mr White's house.
A.came back to B.returned to C.went to again
5.I can't find my book anywhere.
A.at or in any place B.somewhere C.everywhere
6.The ship went to the bottom of the sea.
A.on the foot of B.at the end of C.the lowest part
7.— Sorry, Dad. I broke your glass and I want to apologize to you.
— That's all right.
A.say "yes" B.say "no" C.say "sorry"
8.In Harbin, many people like to go skiing in winter.
A.moving over snow
B.playing in the snow
C.moving over ice(冰)
9.I don't think ___________possible to master a foreign language without much work.
A.this B.that C.its D.it
10.—Bill, did you see Tom
—Yes, he just parked his car here and then hurried ___________the street.
A.through B.over C.past D.across
11.—Which show do you prefer, Running Man or The Reader
—The Reader, of course. ___________ I___________ my brother likes it.
A.Both; and B.Neither; nor
C.Either; or D.Not only; but also
12.—I am terribly sorry, ____________I can't go shopping with you this afternoon.
—It's OK. We can go next time.
A.so B.but C.and D.or
13.Stephen Hawking was famous __________a scientist. He made a great contribution to the world, and he died __________March 14th, 2018.
A.for; on B.as; in C.as; on
14.I am sorry. I'm trying to____________, but I cannot____________ you.
A.listen to; hear B.listen; listen
C.hear; listen D.listen; hear
15.—Whose dog is this
—It's_________. Both of_________ like it very much.
A.Eric's and Mike's; them B.Eric and Mike's; them
C.Eric and Mike's; they D.Eric's and Mike's; they
二、完形填空
16.阅读下面短文,从各题所给的A、B、C、D四个选项中选出能填入文章中相应空白处的最佳答案。(无答案)
Many
people are superstitious(迷信的)
about numbers. They think that there are lucky numbers and (1) numbers.
The number
13 is often considered(被认为)
unlucky. In (2) parts of the
world, buildings don't
have the (3) floor. People
go from the twelfth to the fourteenth (4) . Some door numbers are like that (5) . In Japan, the number 4 is considered unlucky
because in Japan the word "four" is pronounced the same as the word "death".
The Japanese (6) give gifts of
four knives, four napkins or four of anything.
(7) are lucky
numbers 7 is a lucky number in many places, and 8 is considered a lucky number
both in Japan and China. In China, businesses often open (8) August 8, and
many couples get married at 8:08 on August 8. Some people (9) lucky numbers
very deeply. They would like to get a telephone number with "8" or "6"
in it though it (10) them much
more money. They think that the lucky numbers can really bring them good luck,
and, at least no evidence(证据) says they can not.
(1)A.true B.unlucky C.good
(2)A.every B.any C.some
(3)A.thirteenth B.thirteen C.thirty
(4)A.office B.number C.floor
(5)A.as well B.and so on C.for example
(6)A.never B.always C.sometimes
(7)A.What B.Why C.When
(8)A.in B.on C.at
(9)A.plan B.discuss C.believe
(10)A.costs B.spends C.pays
三、阅读理解
17.(2019七下·平和月考)根据所给内容,从A,B,C,D四个选项中选择最佳答案。
Mrs. King
is an American doctor. She is now in China. She works in a Children's Hospital in
Beijing. She is also learning Chinese medicine(医术) there. She
likes Chinese medicine very much. She loves working for children. She works
hard in the day and reads English books on(关于) Chinese
medicine at night. She learns Chinese from the Chinese doctors and her Chinese
friends. Now she can speak some Chinese. She can read some Chinese books, too.
Her
husband Mr. King is a teacher. He teaches English in a junior high school in
Beijing. He works hard, too. He works from Monday to Friday. He teaches three
classes every day. Sometimes, on Saturdays and Sundays, he teaches other
English classes. He wants to make more money (挣更多钱).
(1) Mrs. King works in a _____.
A. shop B. junior high school in Beijing
C.hospital in Beijing D.hospital in America
(2)Both of the Kings _____.
A.live in America B.live in Shanghai
C.work hard D.work every day
(3)Mr. King works _____.
A.in a junior high school in Beijing
B.in a Children's Hospital in Beijing
C.in a junior high school in America
D.in a Children's Hospital in America
(4)Mrs. King learns Chinese from _____.
A.her teacher
B.the books
C.the doctors
D.the Chinese doctors and her Chinese friends
(5)Which of the following sentences is NOT true
A.Mrs. King can speak English and Chinese.
B.Mrs. King knows nothing (一点儿也不懂) about Chinese medicine.
C.Mrs. King is from America.
D.Mr. King sometimes teaches other English classes on weekends.
18.阅读理解
Once there was an old woman. She lived in a
shoe with her many children. They all looked after each other.
The family didn't always live in a shoe.
They had a house before living in the shoe. One day, a giant (巨人) came, broke it
into pieces and took the father to his castle (城堡). The
woman's family were sad. Then the youngest son found the giant's huge shoe. He
suggested staying in it until their father came back, but the father never did.
Finally, the eldest son decided to go to the
giant's castle. At the castle, he found his father in a cage in a large room.
However, a dragon was sleeping there. He killed the dragon and then saved his
father out of the cage.
Back at the shoe, the old woman thought her
son was in trouble. A witch (女巫) offered
to help. She did something to make the giant's feet painful. Now, the giant
wanted his old comfort able shoes. He went to look for them and found the woman's
shoe home. It was his!
Just then, the eldest son came back with
his father. They killed the giant. The family built a new house and lived happily
together.
(1)What does the underlined word "it" in Paragraph 2 refer to
A.The giant's huge shoe. B.The giant's castle.
C.The old woman's house. D.The giant's cage.
(2)Who was the bravest person in the old woman's family
A.The father. B.The youngest son.
C.The eldest son. D.The old woman.
(3)What did the eldest son go to the giant's castle to do
A.To make friends with the giant. B.To save his father.
C.To ask a witch for help. D.To kill the dragon in the castle.
(4)Where did the family live at the end of the story
A.Ina castle. B.In a small cage.
C.In the giant's shoe. D.Ina new house.
(5)What does the writer want to tell us in this passage
A.A family with love always lives happily.
B.What seems powerful isn't really great.
C.Good luck always belongs to (属于) someone kind.
D.Hand weak makes all of us get into trouble.
19.阅读短文,根据内容判断正误。
Mr. and Mrs. Scott want to buy some new chairs for their new house. They come into a shop and see some very good chairs on the floor. They like the colour and want to know how much they are. They see a price tag (标签) on one chair. It says (上面写着) "¥100". They like the chair but they are too dear (贵) for them. The Scotts don't think they can buy them now. They leave this shop and go to other shops. Mr. Scott thinks they can find some cheap chairs.
(1)Mr. and Mrs. Scott have a new house.
(2)They want to buy tables and chairs for their house.
(3)They think the chairs in this shop are cheap.
(4)They leave the shop and go home.
(5)They want to buy good and cheap chairs.
20.阅读理解
Hebei Province works to stop using coal (煤) for heating (供暖). About 2.2 million
families in Hebei will use clean energy instead of coal for heating during the
winter to reduce the air pollution.
Winter heating with clean energy is the
most important measure for helping to protect the air and the
environment greatly.
In recent years, over 5 million families
have started using clean energy for heating. "When working hard to protect
the air, we should make sure that all families can have a warm winter with
enough clean energy in those areas or clean coal in areas that haven't started
to use the clean energy for heating," Yuan Tongli said.
Some people living in villages may not want
to use clean energy because they have enough coal in their homes and don't want
to change. Officials from Hebei Province will work to stop them from using coal
for heating.
"For areas that haven't started to use
clean energy for heating, families need to use clean coal for heating. Hebei
Province has provided enough clean coal to be used in the province," Hebei
Daily said.
Some other cities in northern China such as
those in Hebei, Shanxi, Shandong and Henan will also use clean energy for
heating soon.
(1)What did most families in Hebei Province usually use for heating in winter in the past
A.Coal. B.Electricity. C.Clean energy. D.Wood.
(2)What's the meaning of the underlined word "measure" in the second paragraph
A.Group. B.City. C.Energy. D.Way.
(3)Why may some villagers not want to use clean energy
A.Because they don't have money.
B.Because they are used to using coal.
C.Because the coal is cheap.
D.Because they want to make a change.
(4)We can learn from the passage that _____________.
A.since last year, about 2.2 million families have started using clean energy
B.all the cities in northern China will use the coal soon
C.some people in villages don't need to use clean energy if they don't want to
D.stop using coal for heating is good for the environment
(5)Why does the writer write the passage
A.To tell people something about clean energy.
B.To introduce Hebei Province to people.
C.To tell us something about using clean energy for heating.
D.To talk about the importance of protecting the environment.
21.阅读理解
Dear Alice,
Thank you for your last
letter. I enjoyed reading it very much. Thank you for telling me about your best
friend. In this letter I will tell you
about mine. Her name is Trudy. Trudy has long, dark brown hair and green eyes.
She is the same age as me, but a little taller. She is always happy.
We sit together in
class, and help each other with our schoolwork. We always go home together after
school and play computer games for an hour. Trudy thinks very quickly(很快地) and usually wins(赢).
Trudy is learning to
play the piano. I am learning to play the
flute(笛子). We practise(练习) together every day. Sometimes Trudy stays in my house for a night,
or I stay in her house for a night. We always have a good time. Do you ever
stay in your best friend's house for a night
Write soon.
Love,
Lily
(1)Who is Lily's best friend
A.Trudy. B.Alice. C.Daisy. D.May.
(2)What is Trudy's hair like
A.Long and green. B.Long and dark brown.
C.Short and dark. D.Short and brown.
(3)How tall is Lily
A.A little taller than Trudy. B.A little shorter than Trudy.
C.As tall as Trudy. D.As tall as Alice.
(4)When do Trudy and Lily play computer games
A.Before school. B.On the weekend.
C.On weekdays. D.After school.
(5)What do Trudy and Lily practise every day
A.Writing letters. B.Using the computer.
C.Playing the piano and the flute. D.Staying in the house.
四、语法填空
22.根据句子意思,用所给单词的适当形式填空。未提供单词的根据上下文填入适当的词。
It's natural for you to feel sad when some
people are not polite to you. However, we should try to understand others
let the sad moments go.
Last
Sunday, when I was shopping, I met old friend of mine, Betty. She
was looking for something. After a short talk with , I knew that she
worked as a cashier (收银员) at a nearby store.
It was clear that she was not happy.
Sometimes the customers (客人) were not
(friend) to her at the store. She said that it even made her a bit
nervous she worked.
"Well, I think I can understand,"
I said. "You know, I was a nurse before, and I had sad moments as well.
Sometimes patients (病人), their family
(member) or doctors weren't polite, but I tried to understand them. I let the
sad moments go and just tried to do my job (good)."
She looked a bit relaxed after
(hear) my words. "How kind and friendly you are!" she said. We
(talk) for another while and then she headed back to the store
a big smile on her face.
Try to understand others, and the world
will be better.
五、书面表达
23.每个人都有自己最喜欢的动物。假如你是Jill,现在正和你的朋友们谈论自己最喜欢的动物以及原因。下面表格中是你们谈论的内容,请以Our favorite animals为题,写一篇文章。60词以上,可以适当发挥。(文章开头已经给出,不计入总词数)
Persons Favorite animals Reasons
Lisa 猫 能抓老鼠,并且很可爱
Eric 狗 能做很多事,是最受欢迎的宠物
Jil1 马 擅长奔跑,并且很漂亮
Our favorite animals
Everyone has his /her favorite animal.
答案解析部分
1.【答案】C
【知识点】词义辨析
【解析】【分析】句意:——你能让这条狗趴下吗?——当然可以了。A跪高;B跪低;C卧低。固定短语get down,表示趴下,相当于卧低,故选C。
【点评】考查短语辨析。熟知并把握三个短语的基本含义。
2.【答案】C
【知识点】词义辨析
【解析】【分析】句意:我父母允许我晚上出去。A推我走;B请我去;C让我去。固定短语,allow sb to do sth,表示允许某人做某事,故选C。
【点评】考查固定短语allow sb to do sth的基本含义。
3.【答案】C
【知识点】词义辨析
【解析】【分析】句意:我可以自己做饭。固定短语by oneself,表示独自一人,没有别人的帮助。A为你;B与你一起;C没有别人帮助,故选C。
【点评】考查词义辨析。正确理解固定短语by oneself的基本含义。
4.【答案】B
【知识点】词义辨析
【解析】【分析】句意:他们返回到了怀特先生的家。A回到,B返回到,C又去了,划线部分是, went back to ,返回到,故选B。
【点评】考查词义辨析,注意理解语境。
5.【答案】A
【知识点】词义辨析
【解析】【分析】句意:我在哪都找不我的书。A在任何地方 ,B某处,C每处,划线部分是 anywhere ,任何地方,故选A。
【点评】考查词义辨析,注意理解语境。
6.【答案】C
【知识点】词义辨析
【解析】【分析】句意: 船沉到了海底 。A在......脚下,B在......的末尾,C 最低端 ,划线部分是 bottom ,底部,故选C。
【点评】考查词义辨析,注意理解语境。
7.【答案】C
【知识点】词义辨析
【解析】【分析】句意:—— 对不起,爸爸。我打碎了你的杯子,我想向你道歉 。——没关系。A同意,B不同意,C道歉,划线部分是apologize ,道歉,故选C。
【点评】考查词义辨析,注意理解语境选择合适的同义词。
8.【答案】A
【知识点】词义辨析
【解析】【分析】句意: 在哈尔滨,许多人喜欢在冬天去滑雪。 A.在雪上移动;B.在雪地里玩耍;C.在冰上移动。下划线词“skiing”的意思是“滑雪”,与选项A意思相近。故选A。
【点评】考查词义辨析,注意识记ski=move over snow。
9.【答案】D
【知识点】代词辨析
【解析】【分析】句意:我认为不花很多功夫就掌握一门外语是不可能的。根据固定搭配“主语+think it+形容词 to do sth”认为做某事怎么样,it是形式宾语,不定式是真正的宾语,可知用it,故答案为D。
【点评】考查代词辨析。注意识记it做形式宾语的用法。
10.【答案】D
【知识点】介词辨析
【解析】【分析】句意:——比尔,你看见汤姆了吗?——是的,他刚刚把车停在这里,然后匆忙地穿过街道。through通过;over在......上;past经过;across横跨,根据 the street,可知是横穿街,故选D。
【点评】考查介词辨析。注意识记through,over,past和across的词义和不同用法。
11.【答案】D
【知识点】短语辨析
【解析】【分析】句意:——你更喜欢哪个节目,《奔跑吧兄弟》还是《朗读者》 ——当然是朗读者了。不仅我而且我哥哥也喜欢它。both…and,……和……都;neither…nor,……和……都不;either…or,要么……要么;not only…but also,不仅……而且……;根据 The Reader, of course. 可知是我和哥哥都喜欢,排除BC,both…and连接主语时谓语动词用复数;not only…but also连接主语时谓语动词是就近原则,根据谓语likes可知不用both…and,故答案为D。
【点评】考查短语辨析。注意识记固定搭配not only…but also的就近原则用法。
12.【答案】B
【知识点】表转折关系的连词;连词辨析
【解析】【分析】句意:——非常抱歉,但今天下午我不能和你一起去购物了。——没关系。我们可以下次再去。so 因此, but 但是, and 并且,or 还是,或者。根据语境非常抱歉,但今天下午我不能和你一起去购物了可知表示转折关系,故选B。
【点评】考查连词辨析。注意在熟知连词意思用法基础上,结合语境,仔细分析。
13.【答案】C
【知识点】介词辨析;短语辨析
【解析】【分析】句意:斯蒂芬·霍金作为一名科学家而闻名。他为世界做出了巨大贡献,于2018年3月14日逝世。 be famous for因为……而出名,后面加的名词表示“出名的原因” ;be famous as 作为.……而出名,后面加的名词表示“出名的身份”;on用于具体日期或星期前;in用于年月、世纪去及泛指上下午、晚上。根据 a scientist 可知,第一空表示出名的身份,用be famous as,排除A;第二空表示具体的日期,用on。故选C。
【点评】考查短语辨析和介词辨析,注意固定短语be famous as和介词on的用法。
14.【答案】D
【知识点】动词辨析;词义辨析
【解析】【分析】句意:我很抱歉,我在努力听,但是我听不见你的声音。listen和hear都是“听”的意思,listen强调动作,hear强调能力。根据I'm trying to“努力尝试去……”可知此处强调的是尽力去做自己能做的事。所以第一空选listen。而从can not可知是能力上不行,因此第二空选择hear。listen to 这个固定搭配在其后没有宾语时,to可以省略。故选D。
【点评】考查动词辨析,要理解题意,知道listen和hear的区别以及listen to可省略的情况。
15.【答案】B
【知识点】同一物属两人(或以上)所共有;宾格的人称代词;代词辨析
【解析】【分析】句意:——这是谁的狗?——它是艾瑞克和迈克的狗。他们两个都非常喜欢它。 Eric's and Mike's 指两个人各自的, Eric and Mike's 指两个人共同的,根据问句 Whose dog is this 中this可知,此处指的是一条狗,排除A和D;both of后面应该跟代词宾格,they他们,代词主格;them他们,代词宾格,故选B。
【点评】考查名词所有格和代词辨析。注意介词后面要跟代词宾格。
16.【答案】(1)B;(2)C;(3)A;(4)C;(5)A;(6)A;(7)A;(8)B;(9)C;(10)A
【知识点】社会现象类;说明文
【解析】【分析】文章大意:很多人对数字很迷信,并举出一些人们普遍认为的幸运数字和不吉利数字及判断的原因。
(1)句意: 他们认为有幸运数字和不吉利数字。 A.真实的;B.不吉利的;C.好的。根据The number 13 is often considered(被认为) unlucky. 数字13经常被认为的不吉利的。和此处 lucky numbers and 可知,与之并列的是不吉利的,故选B。
(2)句意: 在世界的一些地方,建筑物没有第十三层。 A.每个;B.任何,多用于否定句或者疑问句;C.一些,多用于肯定句。every后跟名词单数,此处是肯定句,且根据后文 Some door numbers are like that 5
.一些门牌号码也是这样的 。可知,此处指的是一些,故选C。
(3)句意:建筑物没有第十三层。A.第十三,序数词;B.十三,基数词;C.三十,基数词;B和C是大于1的基数词,后跟名词应该跟名词复数,此处空后是名词单数,所以需要序数词,故选A。
(4)句意:人们从第十二楼到第十四楼。A.办公室;B.号码;C.楼层。根据前句buildings don't have the 3
floor. 建筑物没有第十三层。可知,此处指的是楼层,故选C。
(5)句意:一些门牌号码也是这样的 。A.也,用于句尾;B.等等;C.例如。根据前文 buildings don't have the 3
floor. 建筑物没有第十三层。可知,此处指的是一些门牌号也如此,故选A。
(6)句意: 日本人从不送4把刀,4张餐巾纸或四个任何东西的礼物。A.从不;B.总是;C.有时。根据前文In Japan, the number 4 is considered unlucky because in Japan the word "four" is pronounced the same as the word "death". 在日本,数字4被认为是不吉利的,因为在日本,“四”和“死”发音相同。 可知,日本人从不送四个任何东西的礼物。故选A。
(7)句意: 什么是幸运数字 ?A.什么,提问物;B.为什么,提问原因;C.什么时候,提问时间。根据后文 7 is a lucky number in many places, and 8 is considered a lucky number both in Japan and China.7在很多地方是一个幸运数字,8在日本和中国都被认为是一个幸运数字。 可知,此处提问物,故选A。
(8)句意: 在中国,企业通常在8月8日开业, 表示时间时, at后常接几点几分,天明,中午,日出,日落,开始等 ; in后常接年,月,日期,上午,下午,晚上,白天,季节,世纪等 ; on后常接某日,星期几,某日或某周日的朝夕,节日等。此处空后是某日,所以应该用介词on,故选B。
(9)句意:有些人非常相信幸运数字。 A.计划;B.讨论;C.相信。根据后文 They think that the lucky numbers can really bring them good luck, 他们认为幸运数字能给他们带来好运, 可知,此处指的是非常相信,故选C。
(10)句意: 他们想要一个有“8”或“6”的电话号码,尽管它花费他们更多的钱。spend花费,pay付款,其主语只能是人,不能是物;cost花费,主语可以是物;此处it指代的是数字6或8,为物,故选A。
【点评】考查完形填空,首先通读一遍文章,跳过缺失的单词,再根据上下文来判断所缺单词的含义,最后对选项进行区别,选出正确的那一项。
17.【答案】(1)C
(2)C
(3)A
(4)D
(5)B
【知识点】日常生活类;记叙文
【解析】【分析】文章大意:本文介绍来自美国的金夫妇两人。他们现在住在中国。金太太是一位美国医生。她在北京的一家儿童医院工作。她的丈夫金先生是个老师。他在北京的一所初中教英语。
(1)考查细节理解。A. shop一家商店;B. junior high school in Beijing北京市的一所初中;C. hospital in Beijing北京市的一家医院;D. hospital in America美国的一家医院。根据第一段第3句She works in a Children's Hospital in Beijing.(她在北京的一家儿童医院工作。)可知金太太在北京市的一家医院工作;故答案选C。
(2)考查细节理解。A. live in America生活在美国;B. live in Shanghai生活在上海; C. work hard努力工作;D. work every day每天工作。根据第一段第二句She is now in China.可知A和B错误;根据第2段第5句He works from Monday to Friday.可知D错误;根据第一段第6句She works hard in the day and reads English books on(关于) Chinese medicine at night.和第2段第4句He works hard, too.可知金夫妇两人都努力工作;故答案选C。
(3)考查细节理解。A. in a junior high school in Beijing在北京的一所初中;B. in a Children's Hospital in Beijing在北京的一家儿童医院;C. in a junior high school in America.在美国的一所初中;D. in a Children's Hospital in America在美国的一家儿童医院。根据第二段第3句He teaches English in a junior high school in Beijing.(他在北京的一所初中教英语。)可知金先生在北京的一所初中工作;故答案选A。
(4)考查细节理解。A. her teacher她的老师;B. the books书;C. the doctors医生;D. the Chinese doctors and her Chinese friends中国医生和她的中国朋友。根据第一段第8句She learns Chinese from the Chinese doctors and her Chinese friends.可知"金太太向中国医生和她的中国朋友学习汉语";故答案选D。
(5)考查细节理解和判断。A. Mrs. King can speak English and Chinese. 金太太会说英语和汉语;B. Mrs. King knows nothing (一点儿也不懂) about Chinese medicine. 金太太对中药一无所知;C. Mrs. King is from America. 金太太来自美国;D. Mr. King sometimes teaches other English classes on weekends. 金先生有时在周末教其他英语课。根据第1段第4句She is also learning Chinese medicine(医术) there.(她还在那里学中医。)可知B错误;故答案选B。
【点评】考查阅读理解,本题为记叙性的阅读理解,细节理解题要以一定的词汇量为前提,在阅读文章的基础上,找出对应的句子做出正确的答案。
18.【答案】(1)C
(2)C
(3)B
(4)D
(5)B
【知识点】人物传记/故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】大意:这是一则寓言故事。一个巨人破坏了一位老人的房子,并带走她的丈夫,因此这位老人只能和他们的孩子居住在鞋子里,他们的大儿子最勇敢,跑到了巨人的城堡,救出了他们的父亲,杀了巨人,后来他们建了一所新房子,并开心的生活在一起。
(1)词义猜测题。根据 They had a house before living in the shoe. One day, a giant (巨人) came, broke it into pieces and took the father to his castle (城堡).可知他们住在鞋里之前有一所房子。一天,一个巨人来了,把房子打碎了,把他们父亲带到他的城堡里,因此可知it指代的是他们的房子,故选C。
(2)推理题。根据第三段,可知她的大儿子来到了巨人的城堡,救了他们的父亲,可知他们的大儿子是最勇敢的,故选C。
(3)细节题。根据第三段 He killed the dragon and then saved his father out of the cage. 可知大儿子来到城堡的目的是为了救他们的父亲,故选B。
(4)细节题。根据 The family built a new house and lived happily together. 可知他们最后建了一所新房子,并开心的生活在一起,故选D。
(5)主旨大意题。根据文章内容,这里强调了巨人是巨大的,老人和他们的小孩生活在鞋子里,说明他们是很渺小的,最后他们反而打败了巨人,可知巨人看起来很有力量,但是并不是真的很强大,故选B。
【点评】考查阅读理解。本文主要涉及到的是细节题和推理判断题,细节题要注意从文中寻找答案;推理题需要联系上下文,推断出需要的信息。
19.【答案】(1)正确
(2)错误
(3)错误
(4)错误
(5)正确
【知识点】人物传记/故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】文章大意:斯科特夫妇准备买一些新椅子,他们在一家商店看到了一些非常好的椅子,但是他们觉得价格太高了,他们想再看一些便宜点的。
(1)细节理解题。根据文中 Mr. and Mrs. Scott want to buy some new chairs for their new house. 斯科特先生和夫人想为他们的新房子买几把新椅子。 可知, 斯科特先生和夫人有一个新房子。 所以此处描述正确,故答案为正确。
(2)细节理解题。根据文中 Mr. and Mrs. Scott want to buy some new chairs for their new house. 斯科特先生和夫人想为他们的新房子买几把新椅子。 可知, "他们想为他们的房子买桌椅。 "是错误的,文中并没有提到要买桌子,故答案为错误。
(3)细节理解题。根据文中 They like the chair but they are too dear (贵) for them. 他们喜欢这把椅子,但它们对他们而言太贵了。所以此处描述“他们认为这家商店的椅子很便宜。”是错误的,故答案为错误。
(4)细节理解题。根据文中They leave this shop and go to other shops. 他们离开这家商店去别的商店。 可知,此处描述“ 他们离开商店回家了。 ”是错误的,故答案为错误。
(5)细节理解题。根据文中 Mr. Scott thinks they can find some cheap chairs.斯科特先生认为他们可以找到一些便宜的椅子。 可知,此处描述“ 他们想买又好又便宜的椅子。 ”是正确的,故答案为正确。
【点评】考查阅读理解。细节理解题要通读全文,了解文章大意,了解文中所叙述的重要事实或细节,有的甚至可以直接在文中找到答案。此类考查事实和细节的题目大多是针对文章的细节而设计的。
20.【答案】(1)A
(2)D
(3)B
(4)D
(5)C
【知识点】科普环保类
【解析】【分析】文章大意:本文主要讲的是为了减少大气污染,河北省的许多家庭冬天将使用干净的能源供暖来取代用煤供暖。
(1)细节题。由原文第一段About 2.2 million families in Hebei will use clean energy instead of coal for heating during the winter to reduce the air pollution.可知在过去人们用煤供暖,故选A。
(2)词义猜测题。由第二段for helping to protect the air and the environment greatly.帮助极大地保护空气和环境可知,这里说的是“冬季用干净的能源供暖是环保最重要的方式”,因此measure意为“方式,措施”,故选D。
(3)细节题。由原文第四段Some people living in villages may not want to use clean energy because they have enough coal in their homes and don't want to change.可知一些人不想用干净的能源是因为习惯了用煤,不想改变,故选B。
(4)推断题。由原文第二段Winter heating with clean energy is the most important measure for helping to protect the air and the environment greatly.可知使用干净能源极大地保护空气和环境,因此可推断出停止使用煤供暖有利于环保,故选D。
(5)意图揣测题。通读全文,本文主要讲的是为了减少大气污染,河北省的许多家庭冬天将使用干净的能源供暖来取代用煤供暖,作者告诉了我们一些用干净能源取暖的事情,故选C。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、词义猜测题、推断题和意图揣测题四种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;词义猜测题和推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;意图揣测题需要通读全文,了解大意后找出作者要表达的观点。
21.【答案】(1)A
(2)B
(3)B
(4)D
(5)C
【知识点】日常生活类;记叙文
【解析】【分析】本文是Lily写给Alice的一封信,信中介绍了Trudy的情况。
(1)细节题。根据 Thank you for telling me about your best friend. In this letter I will tell you about mine. Her name is Trudy可知Lily最好的朋友是Trudy,故选A。
(2)细节题。根据Trudy has long, dark brown hair可知特鲁迪有一头又长又黑的棕色头发,故选B。
(3)细节题。根据She is the same age as me, but a little taller可知Lily比Trudy矮一点 ,故选B。
(4)细节题。根据We always go home together after school and play computer games for an hour可知特鲁迪和莉莉放学后玩电脑游戏 ,故选D。
(5)细节题。根据Trudy is learning to play the piano. I am learning to play the flute(笛子). We practise(练习) together every day可知特鲁迪和莉莉每天都练习弹钢琴和吹长笛,故选C。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题,细节题要注意从文中寻找答案。
22.【答案】and;an;her;friendly;when;members;well;hearing;talked;with
【知识点】语法填空
【解析】【分析】大意:本文主要讲述,当别人对你不礼貌的时候,试着去理解别人,这样你的心情也会很好,世界会变得更好。
(1)句意:但是,我们应该试着去理解别人,让悲伤的时刻过去。根据句意,可知前后句是并列关系,因此用并列连词and,故答案为 and。
(2)句意:上星期天,当我购物时,我遇到了我的一个老朋友,Betty 。根据句意,可知是一位老朋友,old为元音音素开头,因此用冠词an,故答案为 an。
(3)句意:和她短暂交谈后,我知道她在附近的一家商店当收银员。根据句意,可知是我和我的老朋友Betty聊天,Betty为女性名字,再次出现用代词she代替,这里在介词with后要接宾格,she的宾格是her,故答案为 her。
(4)句意:有时顾客在店里对她不友好。friend朋友,名词,根据句意,可知是一些客户对她不友好,友好的,friendly,形容词,根据be动词were后接形容词,答案为 friendly。
(5)句意:她说她工作时甚至有点紧张。根据句意,可知我在工作的时候会紧张,根据这两个动作同时进行,因此用when,当……的时候,故答案为 when。
(6)句意:有时病人、家人或医生不礼貌。 member 成员,名词,根据句意,这里的家人不是指一家人,因此要用复数, member的复数是 members,故答案为 members。
(7)句意:我让悲伤的时刻流去,努力做好我的工作。good 好的,形容词,根据副词修饰动词的用法,这里用副词修饰动词do,good的副词是well,故答案为 well。
(8)句意:听了我的话,她看起来有点放松。 hear 听见,动词,根据介词后接动词的ing,hear的现在分词是hearing,故答案为 hearing。
(9)句意:我们又聊了一会儿。talk 谈话,动词,根据文章,可知用的是一般过去式,talk的过去式是talked,故答案为 talked。
(10)句意:然后她脸上挂着大大的笑容回了商店。根据句意,可知她面带微笑回到了商店,根据句子结构,可知不缺谓语动词,这里用介词with,和,带,表伴随,故答案为 with。
【点评】考查语法填空。答题时,首先通读全文,了解文章大意,然后根据语境和所给单词的提示,对所缺部分逐一解答,注意要考虑时态、语法和固定搭配等因素,最后通读全文,验证答案。
23.【答案】Our
favorite animals
Everyone
has his /her favorite animal. Now my two friends and I are talking about our
favorite animals. Lisa likes cats best. She thinks that they can catch mice and
they look very lovely. Dogs are Eric's favorite animals. He thinks that they
can do lots of things for people and they are the most popular pets. As for me,
I like horses best. Because they are good at running and they are very
beautiful.
【知识点】命题作文;提纲作文
【解析】【分析】这是一篇提示性作文,要求介绍一吉尔的语气介绍一下自己和朋友最喜欢的动物,以及各自动物可爱的地方。三人的宠物及各自的特点以表格的形式告诉了我们,所以直接按照表格描述即可,时态使用一般现在时,人称使用第一人称和第三人称。
【点评】文章开门点题,告诉读者每个人都有自己最喜欢的动物,这样就很自然地引出了话题,然后根据表格顺序介绍各自喜欢的动物和特点。文章简短,但是结构合理叙事清晰有条理。在语言运用上很到位,使用了常见的短语,比如talk about;lots of;as for me;be good at等,句子有并列句也有复合句, Now my two friends and I are talking about our favorite animals. 这是一个并列句, She thinks that they can catch mice and they look very lovely. 这是一个宾语从句, Because they are good at running and they are very beautiful. 使用because说明原因,总体上看这是一篇不错的习作。
二一教育在线组卷平台(zujuan.21cnjy.com)自动生成 1 / 1