小升初重点专题:阅读理解-英语六年级下册人教PEP版(含答案)

文档属性

名称 小升初重点专题:阅读理解-英语六年级下册人教PEP版(含答案)
格式 docx
文件大小 44.1KB
资源类型 试卷
版本资源 人教版(PEP)
科目 英语
更新时间 2023-08-26 12:22:12

图片预览

文档简介

小升初重点专题:阅读理解-英语六年级下册人教PEP版
一、阅读判断
It is Sunday today. The weather is cold but sunny. My parents, my brother Jack and I are all at home. My father is washing his car. He is going to Wuhan tomorrow. He is going there by car. My mother is putting the flowers under the sun. Then she is going to the shop and buy some fruit. Jack likes drawing very much. He is drawing a picture. There are many clouds in his picture. I am very busy. I’m playing the piano now. And I’m going to do homework this afternoon.
1.Today is sunny. ( )
2.Jack’s father is going to Wuhan on Sunday. ( )
3.Jack’s father is going to Wuhan by car. ( )
4.Jack’s mother is buying some flowers now. ( )
5.I am going to do housework this afternoon. ( )
Look, this is my best friend Tom. What does he do Of course he is a pupil. His father is a police officer and his mother is a head teacher. They go to work by car every day. His brother is a coach. He goes to work by bike. His sister is a secretary. She goes to work by bike, too. What is Tom going to do this afternoon Oh, he is going to buy an English book with me. He’s coming.
6.There are five people in Tom’s family. ( )
7.Tom’s brother is a worker. ( )
8.Tom’s mother goes to work by bus. ( )
9.Tom’s father is a police officer. ( )
10.Tom is going to buy an English book this morning. ( )
I’m Mike. I’m an American boy. Now I’m in China. I live in Shanghai. It’s a very beautiful city. I study in a school here. I like drawing cartoons very much. My mother is a doctor. She likes singing. She often listens to music on TV. My father is a teacher. He teaches PE in a school. He likes playing basketball. Sometimes he climbs mountains on Saturdays.
11.Mike lives in America now. ( )
12.Mike is a student. ( )
13.Mike’s hobby is watching cartoons. ( )
14.Mike’s mother likes singing. ( )
15.Mike’s father likes playing football. ( )
Read and judge. (阅读短文,判断正“T”误“F”。)
Today is Friday. I’m going to the supermarket this afternoon. I’m going to buy some food and a comic book. Tomorrow morning, I’m going to Guangzhou for a trip. I’m going there by train. I’m going to read my new comic book on the train. The day after tomorrow I’m going to Kunming by plane from Guangzhou. In Kunming, I’m going to watch folk dances(民族舞) and eat snacks. I’ll be very happy this holiday.
16.I’m going to take a trip this Friday. ( )
17.I’m going to buy some food and a comic book tomorrow. ( )
18.I’m going to Guangzhou by train this morning. ( )
19.I’m going to Kunming by plane. ( )
20.I’m going to watch modern dances(现代舞) in Kunming. ( )
There are three people in my uncle's family. My uncle, my aunt and my cousin. My uncle is a football coach. He likes playing football and going hiking. My aunt is a factory worker. She likes singing and dancing. She likes going to the supermarket, too. My cousin is a student. He often goes to school with me. We usually go to school on foot.
21.There are three people in my family. ( )
22.My uncle likes playing basketball and going hiking. ( )
23.My aunt is a factory worker. ( )
24.My cousin is a student. He often goes to school with me. ( )
25.We usually go to school by bus. ( )
二、阅读选择
Hi, I’m Nancy. I’m from Canada. But now I’m studying in China. I’m a student. Tomorrow is my mother’s birthday. I’m going to buy some gifts (礼物) for my mum in the supermarket this afternoon. It’s December now. Next week, I’m going to take a trip in Harbin. I want to see the snow. I like snow. I can ski. I’m going there with my mother by plane. I think it will be happy.
26.Nancy is from ______. ( )
A.Canada B.English C.China
27.It’s ______ now in China. ( )
A.spring B.summer C.winter
28.Nancy is going to ______ in the supermarket. ( )
A.take a trip B.go shopping C.see the snow
29.Nancy is going to ______ next week. ( )
A.Canada B.China C.Harbin
30.Nancy and her mother are going to take the _____ there. ( )
A.subway B.plane C.train
From: daming@
To: amy@
Dear Amy,
I went to hospital yesterday. I had a cold. But I am better now. This morning I went to Sam’s office(办公室). I met Sam and Tom there. Sam is very busy now. He will be home at seven o’clock. He will have dinner with us. I will make Chinese food for him. He likes Chinese food very much. Do you like Chinese food
See you tomorrow.
Love from,
Daming
31.The email is from _______. ( )
A.Amy B.Daming C.Tom
32.Daming went to _______ yesterday. ( )
A.Sam’s office B.hospital C.school
33.Who did Daming meet at Sam’s office ( )
A.Tom. B.Sam. C.Sam and Tom.
34.What time will Sam be home ( )
A.At six o’clock. B.At seven o’clock. C.At eight o’clock.
35.Who likes Chinese food very much ( )
A.Sam. B.Daming. C.Tom.
Jim is going to Kunming on holiday. He will go there with his mum and dad. They will go there by plane. They are going to see folk dances. And he is going to visit the Stone Forest. They will stay there for a week. He hopes they will have fun there.
36.Jim is going to ________ on holiday. ( )
A.Nanjing B.Kunming C.Kunshan
37.Jim will go there with ________. ( )
A.his mum B.his friends C.his parents
38.They will ________ there. ( )
A.fly B.walk C.take a taxi
39.Jim is going to visit ________. ( )
A.the Stone Animals B.the Stone Forest C.the Stone Houses
40.How long will they stay there ( )
A.For a month. B.For a week. C.For two days.
Aunt Judy’s birthday is coming. She will be 38 years old. Dad and Mum are going to take me to her house by train. She lives in Guangzhou. Her birthday party will be on Saturday. We are leaving on Friday afternoon. And we are coming back on Sunday evening. I am going to give my dear Aunt Judy a picture. I am drawing it now. I am drawing some beautiful and colourful flowers. I am drawing some farm animals, too. That’s because she likes ducks and chickens. The picture will be very nice.
41.Aunt Judy’s birthday party will be on ______. (   )
A.Friday B.Saturday C.Sunday
42.This is Aunt Judy’s ______ birthday. (   )
A.thirty-eighth B.fortieth C.thirtieth
43.She lives in ______, so we are going there by ______. (   )
A.Shanghai; train B.Guangzhou; plane C.Guangzhou; train
44.I am drawing ______. (   )
A.some zoo animals and a flower B.some flowers and farm animals
C.a duck and a flower
45.Which of the following is TRUE (  )
A.Judy likes farm animals like ducks and chickens.
B.The little girl likes farm animals and flowers.
C.Judy will come to visit the girl’s family on her birthday.
A Goodbye speech
Dear classmates,
Tomorrow is the last day at school. We are going to say goodbye. I’m going back to my country. Four years ago, I spoke little Chinese, but now I can speak a lot more. I think Chinese is very interesting. I will keep on practicing Chinese in the UK.
I’ll miss you all. Let’s write lots of emails to each other .We’ll always be friends.
Sam
46._______ is the last day at school. ( )
A.Tomorrow B.Yesterday C.Today
47.Sam is going back to _______. ( )
A.the UK B.the US C.China
48.Sam thinks _______ is very interesting. ( )
A.English B.Chinese C.Japanese
49.Sam will _______ his classmates. ( )
A.Miss B.missed C.miss
50.They will _______ to each other. ( )
A.write letters B.write emails C.send photos
中小学教育资源及组卷应用平台
试卷第4页,共5页
试卷第1页,共5页
参考答案:
1.T 2.F 3.T 4.F 5.F
【导语】本文主要介绍了作者一家人的家庭生活。
1.句意:今天天气晴朗。根据It is Sunday today.,可知题干描述正确,故答案为T。
2.句意:杰克的爸爸星期天要去武汉。根据It is Sunday today. He is going to Wuhan tomorrow.,可知杰克的爸爸星期一要去武汉,故答案为F。
3.句意:杰克的爸爸要开车去武汉。根据He is going to Wuhan tomorrow. He is going there by car.,可知题干描述正确,故答案为T。
4.句意:杰克的妈妈现在正在买一些花。根据My mother is putting the flowers under the sun.,可知杰克的妈妈正在把花放在太阳下,故答案为F。
5.句意:今天下午我要做家务活。根据And I’m going to do homework this afternoon.,可知今天下午作者要做作业,故答案为F。
【点睛】
6.T 7.F 8.F 9.T 10.F
【分析】短文大意:短文介绍了汤姆一家人的职业和交通方式。
6.句意:汤姆家有五口人。根据短文中的his father,his mother,his brother,his sister ,Tom,可知共五个人,该句与短文相符,故答案为T。
7.句意:汤姆的哥哥是一位工人。根据短文中的His brother is a coach. 可知他的哥哥是一名教练,该句与短文不符,故答案为F。
8.句意:汤姆的妈妈乘公共汽车去上班。根据短文中的They go to work by car every day. 可知汤姆的妈妈乘汽车去上班,该句与短文不符,故答案为F。
9.句意:汤姆的爸爸是一名警察。根据短文中的His father is a police officer and his mother is a head teacher. 可知汤姆的爸爸是一名警察,该句与短文相符,故答案为T。
10.句意:今天上午汤姆打算去买一本英语书。根据短文中的What is Tom going to do this afternoon Oh, he is going to buy an English book with me. 可知汤姆今天下午打算去买一本英语书,该句与短文不符,故答案为F。
【点睛】
11.F 12.T 13.F 14.T 15.F
【分析】短文大意:短文介绍了迈克和他的爸爸妈妈的职业及爱好。
11.句意:迈克现在住在美国。根据短文中的I’m Mike. I’m an American boy. Now I’m in China.我是迈克。我是一个美国男孩。现在我在中国。可知迈克现在在中国,该句与短文不符,故答案为F。
12.句意:迈克是一个学生。根据短文中的I study in a school here.我在这里的一所学校学习。可知迈克是一个学生,该句与短文相符,故答案为T。
13.句意:迈克的爱好是看动画片。根据短文中的 I like drawing cartoons very much. 我非常喜欢画漫画。可知迈克的爱好是画漫画,该句与短文不符,故答案为F。
14.句意:迈克的妈妈喜欢唱歌。根据短文中的 My mother is a doctor. She likes singing.我的妈妈是一名医生。她喜欢唱歌。可知迈克的妈妈喜欢唱歌,该句与短文相符,故答案为T。
15.句意:迈克的爸爸喜欢踢足球。根据短文中的My father is a teacher. He teaches PE in a school.He likes playing basketball.我的爸爸是一位老师。他在学校教体育。他喜欢打篮球。可知迈克的爸爸喜欢打篮球,该句与短文不符,故答案为F。
【点睛】
1. F 2. F 3. F 4. T 5. F
【详解】略
21.F 22.F 23.T 24.T 25.F
【导语】本文作者介绍了叔叔的家庭成员,职业及爱好等方面信息。
21.句意:我的家里有三口人。根据There are three people in my uncle's family. 我叔叔家有三口人。可知题干与原文不相符,故答案为F。
22.句意:我叔叔喜欢打篮球和徒步旅行。根据He likes playing football and going hiking. 他喜欢踢足球和徒步旅行。可知题干与原文不相符,故答案为F。
23.句意:我婶婶是一名工厂工人。根据My aunt is a factory worker. 我婶婶是一名工厂工人。可知题干与原文相符,故答案为T。
24.句意:我堂弟是一名学生。他经常和我一起上学。根据My cousin is a student. He often goes to school with me. 我堂弟是一名学生。他经常和我一起上学。可知题干与原文相符,故答案为T。
25.句意:我们通常乘公共汽车上学。根据We usually go to school on foot. 我们通常步行上学。可知题干与原文不相符,故答案为F。
【点睛】
26.A 27.C 28.B 29.C 30.B
【导语】本文讲了南茜的计划与安排。
26.句意:南茜来自______。A加拿大,B英语,C中国,根据“Hi, I’m Nancy. I’m from Canada.”,可知南茜来自加拿大,故选A。
27.句意:中国现在是_______。A春天,B夏天,C冬天,根据“It’s December now.”,可知中国现在是冬天,故选C。
28.句意:南茜将要在超市里_______。A旅行,B购物,C看雪,根据“I’m going to buy some gifts (礼物) for my mum in the supermarket this afternoon.”,可知南茜将要在超市里购物,故选B。
29.句意:南茜下周要去_______。A加拿大,B中国,C哈尔滨,根据“Next week, I’m going to take a trip in Harbin.”,可知南茜下周要去哈尔滨,故选C。
30.句意:南茜和她妈妈打算坐飞机去那里。A地铁,B飞机,C火车,根据“I’m going there with my mother by plane.”,可知南茜和她妈妈打算坐飞机去那里,故选B。
31.B 32.B 33.C 34.B 35.A
【导语】本文是大明给玛丽写的一封电子邮件,介绍了大明昨天做的事以及萨姆要来吃晚饭的事情。
31.句意:这封电子邮件来自_____。根据邮件的落款可知来自大明。故选B。
32.句意:大明昨天去了_____。A萨姆的办公室,B医院,C学校,根据“I went to hospital yesterday. I”可知是医院。故选B。
33.句意:在萨姆的办公室大明遇到了谁?根据“ I met Sam and Tom there. ”可知是萨姆和汤姆。故选C。
34.句意:萨姆将什么时候回家?A在六点。B在七点。C在八点。根据“He will be home at seven o’clock. ”可知是在七点。故选B。
35.句意:谁非常喜欢中餐?根据“He likes Chinese food very much. ”可知是萨姆。故选A。
36.B 37.C 38.A 39.B 40.B
【导语】本文讲了吉姆假期要去昆明旅行的事情。
36.句意:吉姆假期要去_______。A南京,B昆明,C昆山,根据“Jim is going to Kunming on holiday.”,可知吉姆假期要去昆明,故选B。
37.句意:吉姆要和_____去那里。A他的妈妈,B他的朋友,C他的父母,根据“He will go there with his mum and dad.”,可知吉姆要和他的父母去那里,故选C。
38.句意:他们将飞到那里。A飞,B步行,C坐出租车,根据“They will go there by plane.”,可知他们将坐飞机去那里,故选A。
39.句意:吉姆要参观______。A石头动物,B石林,C石头房子,根据“And he is going to visit the Stone Forest.”,可知吉姆要参观石林,故选B。
40.句意:他们要在那里待多久?A一个月。B一周。C两天。根据“They will stay there for a week.”,可知他们要在那里待一周,故选B。
41.B 42.A 43.C 44.B 45.A
【导语】本文介绍了朱迪姑姑要过生日,作者和爸爸妈妈要去朱迪姑姑家,作者打算给朱迪姑姑画一幅画作为生日礼物。
41.句意:朱迪姑姑的生日派对将在_____举行。A星期五,B星期六,C星期天,根据Her birthday party will be on Saturday.,可知朱迪姑姑的生日派对将在星期六举行,故选B。
42.句意:这是朱迪姑姑的______生日。A第三十八,B第四十,C第三十,根据She will be 38 years old.,可知这是朱迪姑姑的38岁生日,故选A。
43.句意:她住在_____,所以我们要乘______去那。A上海;火车,B广州,飞机;C广州;火车,根据Dad and Mum are going to take me to her house by train. She lives in Guangzhou.,可知朱迪姑姑住在广州,所以他们要乘火车去那里,故选C。
44.句意:我正在画______。A一些动物和一朵花,B一些花和农场动物,C一只鸭子和一朵花,根据I am drawing some beautiful and colourful flowers. I am drawing some farm animals, too.,可知作者正在画一些花和一些农场动物,故选B。
45.句意:哪一项是正确的?A朱迪喜欢鸭子和鸡等家畜。B小女孩喜欢农场里的动物和花。C朱迪将在女孩生日那天来看望她的家人。根据That’s because she likes ducks and chickens.,可知A项正确,故选A。
【点睛】
46.A 47.A 48.B 49.C 50.B
【分析】短文大意,是山姆的告别演讲内容。
46.句意:____是在学校的最后一天。A明天,B昨天,C今天,根据Tomorrow is the last day at school. 可知明天是在学校的最后一天。故选A。
47.句意:山姆要回___。A英国,B美国,C中国,根据I will keep on practicing Chinese in the UK.可知山姆要回英国。故选A。
48.句意:山姆认为____很有趣。A英语,B汉语,C日语,根据 I think Chinese is very interesting.可知山姆认为汉语很有趣。故选B。
49.句意:山姆会___他的同学。A小姐,B想念,动词过去式,C想念,动词原形,根据I’ll miss you all.可知山姆会想念他的同学。故选C。
50.句意:他们会彼此___。A写信,B写电子邮件,C发照片,根据Let’s write lots of emails to each other .可知他们会彼此写电子邮件。故选B。
【点睛】
答案第4页,共5页
答案第1页,共5页