小升初重点专题:阅读理解-英语六年级下册人教精通版(含答案)

文档属性

名称 小升初重点专题:阅读理解-英语六年级下册人教精通版(含答案)
格式 docx
文件大小 523.9KB
资源类型 试卷
版本资源 人教精通版(三年级起点)
科目 英语
更新时间 2023-08-26 12:22:38

图片预览

文档简介

小升初重点专题:阅读理解-英语六年级下册人教精通版
一、阅读选择
根据短文内容选择正确答案。
I am Ann. It was September twenty-eighth yesterday. It was my mother’s birthday. My sister and I made a birthday cake for her. Dad and my brother cooked a big dinner. My mother forgot her birthday. She was surprised and she was very happy.
1.There are ______ people in Ann’s family. ( )
A.four B.five C.six
2.Today is ______. ( )
A.September 28th B.September 29th C.September 27th
3.______ made a birthday cake. ( )
A.Ann and her sister B.Dad and brother C.Ann’s family
4.______ cooked a big dinner. ( )
A.Dad B.Ann C.Dad and Ann’s brother
5.Ann’s mother was ______. ( )
A.sad B.surprised and happy C.45 years old
根据短文内容,选择正确答案。
6.Bob lives in __________ now. ( )
A.America B.Canada C.China
7.Bob’s father is a __________. ( )
A.businessman B.teacher C.scientist
8.Bob’s mother works __________. ( )
A.in a hospital B.on a plane C.in a school
9.Bob is good at __________. ( )
A.football B.drawing C.dancing
10.Alice goes to school __________. ( )
A.by bus B.on foot C.by bike
阅读下面短文,选择正确答案。
We should eat many kinds of food to be healthy. What should we eat What shouldn’t we eat
We need only a little fat and sugar, such as oil, candy, ice cream and cake. We shouldn’t eat too much.
We need some chicken, fish and meat. We also need some milk and cheese. We should have some, but we shouldn’t have too much.
Fruit and vegetables are all good for us. We should eat plenty of fruit and vegetables.
We should eat a lot of whole grains. They can give us energy.

11.If we want to be healthy, we should eat _______ of food. ( )
A.many kinds B.three kinds C.only a kind
12.Please eat _______ oil, candy, ice cream and cake. ( )
A.a lot of B.some C.a little
13.We need some ________. But we shouldn’t have too much. ( )
A.oil and sugar B.ice cream and salt C.fish and chicken
14.We can eat plenty of _______. They are good for us. ( )
A.vegetables B.cheese C.cake
15.“They can give us energy. ”一句中“energy”一词的汉语意思是________。 ( )
A.能源 B.能量 C.毅力
阅读下面短文,完成信息记录表。
Betty has a new pen pal. She wants to introduce(介绍) him to her classmates.
Hi, I’m Betty. I’m 12 years old. This is my new pen pal, David. He’s from Munich, Germany. He lives in a beautiful town. He’s one year older than me. And he is taller than me, too. I’m 1.63 meters. He’s 1.65 meters. He has many hobbies. He likes reading stories. He likes doing sports, too. He wants to be a pilot when he grows up.
Betty’s new pen pal
Name
Living Place in Munich,
Age years old
Height 1.65 meters
reading stories and doing sports
Dream Job a
16.( )A.Betty B.David C.John
17.( )A.Germany B.America C.Spain
18.( )A.11 B.12 C.13
19.( )A.Hobbies B.Weight C.Favorite food
20.( )A.pilot B.coach C.scientist
阅读短文,选出最佳选项。
Mr. Brown couldn’t hear well. He is nearly deaf(耳聋). But he didn’t like people to talk about this. One evening, he invited some friends to have a birthday party in his house. They sang and danced. They told jokes(笑话), too. One of Mr. Brown’s friends told an interesting story. Everybody laughed. Mr. Brown laughed, too. Then he said, “That was a very funny joke. But I know a funnier one.” So he told this story. When the story ended, everyone laughed than ever. Because Mr. Brown’s story was the same as his friend’s.
21.Mr. Brown invited friends to in ______ his house. ( )
A.tell jokes B.have a big dinner C.have a birthday party
22.What does the underlined(划线) word “this” refer to(指代) ( )
A.Mr. Brown couldn’t see well. B.Mr. Brown didn’t like jokes.
C.Mr. Brown couldn’t hear well.
23.What did they do in Mr. Brown house ( )
A.Sang and danced. B.Talked and wrote. C.Read and laughed.
24.How did they feel that evening ( )
A.Afraid. B.Happy. C.Worried.
25.Mr. Brown’s story was ______ his friend’s. ( )
A.the same as B.funnier than C.shorter than
二、阅读判断
阅读短文,判断正(T)误(F)。
The Smarts are looking at a map of China. They want to visit many places for their winter holiday. Mr Smart wants to visits Tibet(西藏). He wants to climb the mountains and ride a horse. Mrs Smart wants to go to Hong Kong. She wants to do some shopping. Amy wants to go to Harbin. She wants to see the beautiful snow and she wants to skate and ski. Sam wants to go to Guilin. He likes the mountains and the stones. He wants to go boating. Tom wants to stay at home and play computer games.
26.The Smarts are going to travel in China. ( )
27.Amy wants to swim in Harbin. ( )
28.Mrs Smart wants to go to Hong Kong to do some shopping. ( )
29.Tom likes playing computer games. ( )
30.Sam wants to go boating in Hangzhou. ( )
阅读短文内容, 判断句子的正(T)误(F)。
The Blacks are Americans. They are now in Beijing. This is their first time to visit China. They are going to stay in China for two months. They want to visit some cities and villages. They hope (希望) to learn some Chinese, too. Mr Black is a doctor. He will visit a hospital in Shanghai. Mrs Black is a teacher. She is going to visit some city schools and village schools. Their daughter is a middle school student. She wants to meet some Chinese students.
They are going to take (拍照) some pictures in China. When they are back in America, they will show the pictures to their American friends. They want the American people to know more about China.
31.The Blacks are in America now. ( )
32.They want to stay in China for about two days. ( )
33.Mr Black is going to see some city schools and village schools. ( )
34.Their daughter wants to meet some Chinese students. ( )
35.Mr Black is from China. ( )
根据短文内容判断句子的正(T)误(F)。
One day, a tiger, a monkey and a panda had a Sports Day. At first (首先), they ran in the 100-meter race. The monkey ran fast in the race. He came first in the race. He was very happy. He said, “I’m the winner.” But the tiger said, “Let’s run in the 200-meter race.” So they ran in the 200-meter race. At the beginning of the race (比赛开始), the monkey was first, but at last the tiger was first. The panda was second, and monkey was third. The tiger and the panda were excited. The monkey was very sad.
36.Six animals ran in the 200-meter race. ( )
37.The Tiger won the 100-meter race. ( )
38.The Monkey was first at the beginning of the 200-meter race. ( )
39.The tiger and the monkey were excited. ( )
40.The panda was second in the 200-meter race. ( )
根据短文内容,判断下列句子正(T)误(F)。
Miss Smart is our English teacher. She is a nice teacher. She is forty years old. She is from New York. New York is a big city in the east of America. Now she lives in Haikou. She likes pop music and she can play the guitar. In the evening she likes watching TV and playing computer games. Her favourite sport is running. She likes running in the morning. From Monday to Friday she goes to school at 7:30 by bus. Miss Smart says Haikou is a beautiful city. She likes living in Haikou. She likes us and we all like her, too.
41.Miss Smart is from America. ( )
42.Miss Smart is a nice teacher. ( )
43.Miss Smart likes music. But she can’t play the guitar. ( )
44.Miss Smart gets up 7:30 every day. ( )
45.Miss Smart’s hobby is playing football. ( )
根据短文内容判断正(T)误(F)。
My name is Lily. I’m 11 years old. I was busy last weekend.
Last Saturday was my grandpa’s birthday. I visited my grandparents with my parents. At noon I cooked noodles for my grandpa. Then we went to the park. On Sunday morning, I did my homework. Then I helped my mother water flowers and clean the room.
46.Last Saturday was Lily’s birthday. ( )
47.Lily’s grandpa was busy last weekend. ( )
48.Lily cooked eggs for her grandpa. ( )
49.Lily is eleven years old. ( )
50.Lily did her homework on Sunday morning. ( )
中小学教育资源及组卷应用平台
试卷第4页,共6页
试卷第1页,共6页
参考答案:
1.B 2.A 3.A 4.C 5.B
【导语】本文讲述了安的妈妈过生日,她和她的爸爸、哥哥和姐姐为妈妈准备生日惊喜的事。
1.句意:安的家里有______口人。A四,B五,C六,根据全文可知,安的家里有爸爸、妈妈、哥哥、姐姐和安,一共五口人,故选B。
2.句意:今天是______。A9月28日,B9月29日,C9月27日,根据“It was September twenty-eighth yesterday.”可知今天是9月28日,故选A。
3.句意:______做了一个生日蛋糕。A安和她的姐姐,B爸爸和哥哥,C安的家人,根据“My sister and I made a birthday cake for her. ”可知安和她的姐姐做了一个蛋糕,故选A。
4.句意:______做了一顿大餐。A爸爸,B安,C爸爸和安的哥哥,根据“Dad and my brother cooked a big dinner.”可知爸爸和哥哥做了晚餐,故选C。
5.句意:安的妈妈是______。A难过的,B惊讶且高兴的,C45岁,根据“She was surprised and she was very happy.”可知妈妈感到惊讶且高兴,故选B。
6.B 7.A 8.C 9.A 10.B
【导语】本文是鲍勃给玛丽写信介绍自己,主要从个人信息、家人、爱好等方面介绍。
6.句意:鲍勃现在住在_________。A美国,B加拿大,C中国。根据文中句子“I’m from America, but now I live in Canada.”可知鲍勃现在住在加拿大,故选B。
7.句意:鲍勃的爸爸是一名_________。A商人,B老师,C科学家。根据文中句子“My father is a businessman.”可知鲍勃的爸爸是一名商人,故选A。
8.句意:鲍勃的妈妈_________工作。A在医院,B在飞机上,C在学校。根据文中句子“My mother is a teacher. She works in a school.”可知鲍勃的妈妈在学校工作,故选C。
9.句意:鲍勃擅长________。A足球,B画画,C跳舞。根据文中句子“My favourite sport is football and I’m very good at it.”可知鲍勃擅长足球,故选A。
10.句意:爱丽丝________去学校。A坐公交车,B步行,C骑自行车。根据文中句子“I go to school by bike, but Alice walks to school.”可知爱丽丝步行去上学,故选B。
11.A 12.C 13.C 14.A 15.B
【导语】本文讲述了我们应该吃哪些食物保持健康,哪些食物应该少吃的合理化建议。
11.句意:如果我们想要健康,我们应该吃_______的食物。A许多种类,B三种,C只有一种,根据“We should eat many kinds of food to be healthy.”可知我们应该吃各种各样的食物保持健康,故选A。
12.句意:请吃_______油,糖果,冰淇淋和蛋糕。A很多的,B一些,C一点儿,根据“We need only a little fat and sugar, such as oil, candy, ice cream and cake.”可知我们只需要一点儿油,故选C。
13.句意:我们需要一些________。但是我们不应该吃太多。A油和糖,B冰淇淋和盐,C鱼肉和鸡肉,根据“We need some chicken, fish and meat. ...but we shouldn’t have too much.”可知我们需要一些肉类,但是不应该吃太多,故选C。
14.句意:我们可以吃很多_______。它们对我们有好处。A蔬菜,B奶酪,C饼干,根据“We should eat plenty of fruit and vegetables.”可知我们可以吃很多蔬菜和水果,故选A。
15.句意:“They can give us energy.”一句中“energy”一词的汉语意思是________。A能源,B能量,C毅力,根据“We should eat a lot of whole grains. They can give us energy.”可知该句翻译为:我们应该多吃粗粮。它们可以给我们能量。故选B。
16.B 17.A 18.C 19.A 20.A
【导语】本文介绍了贝蒂的笔友戴维德的年龄,身高,爱好等。
16.根据“This is my new pen pal, David. ”可知他叫戴维德。故选B。
17.根据“He’s from Munich, Germany.”可知他来自德国慕尼黑。A德国,B美国,C西班牙,故选A。
18.根据“I’m 12 years old. He’s one year older than me.”可知他13岁。故选C。
19.根据“He has many hobbies. He likes reading stories. He likes doing sports, too.”可知读故事和进行体育活动是他的爱好。A爱好,B重量,C最喜欢的食物,故选A。
20.根据“He wants to be a pilot when he grows up.”可知他长大后想成为一名宇航员。A宇航员,B教练,C科学家,故选A。
21.C 22.C 23.A 24.B 25.A
【导语】本文讲述了布朗先生耳朵听不太清,以及在一个生日聚会上发生的有趣的事。
21.句意:布朗先生邀请朋友________在他的房子。A讲笑话,B有一个大的晚餐,C有一个生日聚会,根据“One evening, he invited some friends to have a birthday party in his house.”可知他邀请朋友们参加生日聚会,故选C。
22.句意:划线的单词“this”指的是什么?A布朗先生看不清楚。B布朗先生不喜欢笑话。C布朗先生听不太清楚。根据“Mr. Brown couldn’t hear well. He is nearly deaf(耳聋).”可知this指的是布朗先生听不太清楚,故选C。
23.句意:他们在布朗先生的房子里做了什么?A又唱又跳,B交谈和写,C阅读和大笑,根据“They sang and danced. They told jokes(笑话), too. ”可知他们又唱又跳,也讲笑话,故选A。
24.句意:那天晚上他们感觉如何?A害怕的,B快乐的,C担心的,根据“Everybody laughed. Mr. Brown laughed, too.”可知他们都很快乐,故选B。
25.句意:布朗先生的故事是________他朋友的故事。A与……相同,B 比……更滑稽,C比……更短,根据“Because Mr. Brown’s story was the same as his friend’s.”可知他们的故事是一样的,故选A。
26.T 27.F 28.T 29.T 30.F
【导语】本文主要写了斯玛特一家计划去中国度假。
26.句意:斯玛特一家人打算去中国旅行。根据文中句子“The Smarts are looking at a map of China. They want to visit many places for their winter holiday.”可知斯玛特一家打算去中国旅行,题干与原文相符,故答案为T。
27.句意:艾米想在哈尔滨游泳。根据文中句子“Amy wants to go to Harbin. She wants to see the beautiful snow and she wants to skate and ski.”可知艾米想去哈尔滨看美丽的雪、滑冰和滑雪。题干与原文不符,故答案为F。
28.句意:斯玛特夫人想去香港购物。根据文中句子“Mrs Smart wants to go to Hong Kong. She wants to do some shopping.”可知斯玛特夫人想去香港购物,题干与原文相符,故答案为T。
29.句意:汤姆喜欢玩电脑游戏。根据文中句子“Tom wants to stay at home and play computer games.”可知汤姆喜欢玩电脑游戏,题干与原文相符,故答案为T。
30.句意:萨姆想去杭州划船。根据文中句子“Sam wants to go to Guilin. He likes the mountains and the stones. He wants to go boating.”可知萨姆想去桂林划船,题干与原文不符,故答案为F。
31.F 32.F 33.F 34.T 35.F
【导语】本文介绍的是关于布莱克一家人的一些情况。
31.句意:布莱克一家人现在在美国。根据文章“The Blacks are Americans. They are now in Beijing. ”得知他们一家人在北京。句意与原文意思不符,故答案为F。
32.句意:他们想要在中国呆大约两天的时间。根据文章“They are going to stay in China for two months.”得知他们打算在中国呆两个月的时间。句意与原文意思不符,故答案为F。
33.句意:布莱克先生将参观一些城市学校和乡村学校。根据文章“ He will visit a hospital in Shanghai. ”得知布莱克先生打算参观上海的一所医院。句意与原文意思不符,故答案为F。
34.句意:他们的女儿想见见一些中国学生。根据文章“Their daughter is a middle school student. She wants to meet some Chinese students.”得知他们的女儿想见见一些中国学生。句意与原文意思相符,故答案为T。
35.句意:布莱克先生来自中国。根据文章“The Blacks are Americans.”得知布莱克先生是美国人。句意与原文意思不符,故答案为F。
36.F 37.F 38.T 39.F 40.T
【导语】本文讲的是老虎、猴子和熊猫举行运动会的故事。
36.句意:六只动物参加了200米赛跑。根据文中句子“One day, a tiger, a monkey and a panda had a Sports Day.”可知三只动物参加200米比赛,句子与短文内容不符,故答案为F。
37.句意:老虎赢得了100米赛跑。根据文中句子“The monkey ran fast in the race.He said, “I’m the winner.””可知猴子赢得了100米赛跑,句子与短文内容不符,故答案为F。
38.句意:这只猴子在200米赛跑开始时是第一名。根据文中句子“At the beginning of the race (比赛开始), the monkey was first, but at last the tiger was first.”可知这只猴子在200米赛跑开始时是第一名,句子与短文内容相符,故答案为T。
39.句意:老虎和猴子都很兴奋。根据文中句子“The tiger and the panda were excited.”可知老虎和熊猫都很兴奋,句子与短文内容不符,故答案为F。
40.句意:熊猫在200米赛跑中获得第二名。根据文中句子“The panda was second, and monkey was third.”可知熊猫在200米赛跑中获得第二名,句子与短文内容相符,故答案为T。
41.T 42.T 43.F 44.F 45.F
【导语】本文介绍了我们的英语老师斯玛特。
41.句意:斯玛特小姐来自美国。根据文中句子“She is from New York.”可知她来自美观纽约,题干与原文相符,故答案为T。
42.句意:斯玛特小姐是一位好老师。根据文中句子“She is a nice teacher.”可知她是一位好老师,题干与原文相符,故答案为T。
43.句意:斯玛特小姐喜欢音乐。但是她不会弹吉他。根据文中句子“She likes pop music and she can play the guitar.”可知她喜欢流行音乐,还会弹吉他。题干与原文不符,故答案为F。
44.句意:斯玛特小姐每天七点半起床。根据文中句子“From Monday to Friday she goes to school at 7:30 by bus.”可知她7:30乘公共汽车去上学。题干与原文不符,故答案为F。
45.句意:斯玛特小姐的爱好是踢足球。根据文中句子“Her favourite sport is running.”可知斯玛特小姐喜欢跑步,文中没有提到踢足球,题干与原文不符,故答案为F。
46.F 47.F 48.F 49.T 50.T
【导语】本文主要讲述了莉莉忙碌的周末。
46.句意:上周六是莉莉的生日。根据原文“Last Saturday was my grandpa’s birthday.”可知上周六是莉莉祖父的生日,句子不符合原文,故答案为F。
47.句意:莉莉的爷爷上周末很忙。根据原文“I was busy last weekend.”可知莉莉上周末很忙,句子不符合原文,故答案为F。
48.句意:莉莉给爷爷煮鸡蛋。根据原文“At noon I cooked noodles for my grandpa.”可知莉莉给祖父煮面条,句子不符合原文,故答案为F。
49.句意:莉莉十一岁了。根据原文“I’m 11 years old.”可知句子符合原文,故答案为T。
50.句意:莉莉星期天早上做了家庭作业。根据原文“On Sunday morning, I did my homework.”可知句子符合原文,故答案为T。
答案第2页,共5页
答案第1页,共5页