小升初重点专题:阅读理解-英语六年级下册人教新起点版
一、阅读选择
阅读邀请函,选择正确的答案。
Dear friends,
It is time to leave our school. We will be middle school students soon. We are going to have a party to say goodbye to each other. You can bring your friends.
Place: our classroom
Time: 9 a.m. this Saturday
Activities:
We will sing songs and play some games. Everyone will get a gift and we are going to give a surprise to our teachers. We are going to have cookies, candy and juice, too. We have prizes for good students. Who studied hard Who had a healthy life Who always helped others Each of these three students will get a prize(奖励). We will listen to music, dance and take some photos. It will be great fun. See you at the party.
1.You can bring your ______ to the party. ( )
A.friends B.parents
2.We will have the party ______. ( )
A.at home B.at our classroom
3.Who will get a gift ( )
A.Everyone. B.Our teachers.
4.What will we eat at the party ( )
A.Cookies. B.Apples.
5.How many students will get the prizes ( )
A.Three. B.Four.
阅读短文,选择正确的答案。
It’s important for us to be healthy. But how can we keep healthy First, you should eat fruit and vegetables three or four times a week. Then eat some tofu every day because it’s good for people, both the young and the old. Milk is also necessary (必 要的), especially for women. So you should have milk twice a day. It can help you to be strong. Next, doing more exercise is better. You can do morning exercises or evening exercises. After supper you should take a walk.
6.You should eat____________ three or four times a week. ( )
A.fruit and fish B.vegetables and tofu C.fruit and vegetables
7.Tofu is good for____________. ( )
A.young people B.old people C.young and old people
8.Why do people have milk ( )
A.It can help you keep strong. B.It’s a kind of drink. C.It’s delicious.
9.You should have milk ____________. ( )
A.twice a day B.twice a week C.four times a day
10.The passage mainly tells us____________. ( )
A.how to keep healthy B.what to drink C.what to eat
阅读理解。
I’m Sam. I have a pen pal, his name is Li Ming. We all like reading books. He’s from China, and he gives me some stamps about famous Chinese people. He also tells me something about them. I know his hobby is to collect kites, so I send him different kites from America, and tell him many stories about America.
Last summer holiday, I went to China and visited him. He told me something about many famous places such as the Great Wall, Tiananmen Square and the Summer Palace. I had a great time in Beijing.
11.Where is Li Ming from ( )
A.America. B.Australia. C.China.
12.What’s Li Ming’s hobby ( )
A.To collect kites. B.To collecting stamps. C.We don’t know.
13.When did Sam go to Beijing ( )
A.Yesterday B.Last winter C.Last summer
14.What did Li Ming give Sam ( )
A.Some stamps. B.Some kites C.Some books.
15.Did Sam have a great time ( )
A.Yes, he did. B.No, he didn’t. C.We don’t know.
阅读理解。
It is March 12th. It’s Tree Planting Day. There are many people on the hills. They’re planting trees. People plant many trees today. Plants are important to us. They can make food from the air, water and sunlight. But animals and people can’t do so. Animals and people can get food from plants. Without plants, life will not go on. Plants make the air clean. They can keep water from flowing away(流失). They can stop wind from blowing up sand and earth. But in some places people are cutting down too many trees. This brings about floods and sandstorm. Now more and more people know that plants are important. They will plant more trees and grow more plants. They will try to protect the trees.
16.Trees Planting Day is on _____. ( )
A.the twelveth of March B.the twelfth of March C.March 13th
17._____ can make food from the air, water and sunlight. ( )
A.People B.Animals C.Plants
18.Life needs _____ to go on. ( )
A.food from plants B.animals C.sand
19.What can plants do ( )
A.They can make the air clean and stop the wind.
B.They can keep the water from flowing away.
C.Both A and B.
20._____ will try to protect the plants. ( )
A.Some people B.More and more people C.No people
根据图片信息选择正确的选项。
21.This map is about _________. ( )
A.the Palace Museum B.a school C.a park
22.It is in ___________. ( )
A.Beijing B.Shanghai C.Liuzhou
23.The best way to the Kunning gong is to _________. ( )
A.turn right B.go straight C.turn left
二、阅读判断
阅读短文,判断句子正(T)误(F)。
It was Sunday yesterday. It was sunny and warm. Jack, Ben and Jim went to the zoo in the morning. They went there by bike. In the zoo, they saw elephants, tigers, lions and monkeys. Jack’s favourite animal is monkeys. Ben’s favourite animal is tigers and Jim’s favourite animal is elephants. At twelve, they were hungry. They went to a restaurant. They had Chinese food for lunch. They liked the food very much.
24.It was sunny and warm yesterday. ( )
25.Jack, Ben and Jim went to the zoo by bus yesterday morning. ( )
26.Jack’s favourite animal is monkeys. ( )
27.Jim doesn’t like elephants. ( )
28.Jack, Ben and Jim had Chinese food for lunch yesterday. ( )
判断下列句子是否符合短文内容,如符合写T,否则写F。
How time flies! Ann is a girl in Grade Six now. She has changed a lot in these six years. When she was in Grade One, she ate little. So she was short and thin. She was very shy. And she was afraid to talk to her teachers and classmates. She liked dancing very much. But she couldn’t write well. Her parents were worried about that. They tried their best to help her. Day by day, Ann has grown up. Now Ann is quite different. She always feels hungry after school, so she eats a lot. She is tall and pretty. She is active(活跃的) and she has many friends. She often helps her friends when they are in trouble. They all like her. She doesn’t dance for a long time because she is very busy now. She has writing and maths lessons every weekend. She is good at writing now.
She can write interesting stories. Her parents are happy for her changes.
29.Ann is a student of Grade Six. ( )
30.Ann is short and thin. ( )
31.Ann liked playing and talking with her classmates back then. ( )
32.Ann doesn’t dance for a long time now. ( )
33.Ann still can’t write interesting stories. ( )
阅读短文内容,判断下列句子的正(T)误(F)。
Dear Daming,
Thank you for your stamps. These Chinese stamps are great! I like them very much. And all of these stamps are very famous. The Great Wall is old and the Huangshan Mountain is really tall. Look at this one. There are lots of people on the Tian’anmen Square. Some boys are playing football, and some men are flying kites. They are very happy.
Now, let me tell you something about New York. New York is a very big city. It’s got more than eight million people. There are lots of tall buildings and lots of cars here.
Yesterday, I sent some American stamps to you. They are famous, too. See you soon!
34.This letter is from Daming. ( )
35.Daming gave some Canadian stamps to Simon. ( )
36.There are lots of people on the Tian’anmen Square. ( )
37.New York has got lots of tall buildings. ( )
38.Daming will have some American stamps. ( )
阅读短文,判断正(T)误(F)。
A Lazy Boy
Jim and Eve are having a holiday. One of them is very lazy.
On the first evening of their holiday, Jim says to Eve, “Here’s some money. Go and buy some meat.”
“I’m too tired”, answers Eve, “You go.”
So Jim goes to buy the meat. Later he comes back and says to Eve, “Now here’s the meat. Please cook it.”
But Eve answers, “No, I’m not good at cooking. You do it.”
So Jim cooks the meat. Then he says to Eve, “Go and get some water.”
“No, I don’t want to get my clothes dirty.” Eve answers.
At last, Jim says, “The meat is ready. Come and eat it.”
“Yes, I’ll do that.”, answers Eve, “I don’t like saying ‘No’ all the time.”
39.Jim and his brother are having a holiday. ( )
40.Eve goes out to buy some meat. ( )
41.Eve doesn’t cook the meat. ( )
42.At last, Eve doesn’t eat the meat. ( )
43.Eve is very lazy. ( )
根据短文内容,判断下列句子正误,正确的写T,错误的写F。
Hello! We are students from Thailand. And we want to save the elephants. The elephant is one of Thailand’s symbols (象征). Our first flag (国旗) has a white elephant on it. This is a symbol of good luck.
Elephants are clever. They can play football. They can also draw very well. Elephants can walk for a long time and never get lost. They can also remember places with food and water.
But they are in great danger now. People cut down too many trees, so elephants lose their homes. People also kill elephants for the ivory (象牙). There were more than 100,000 elephants before, but today there are only about 3,000 in Thailand. We must save the elephants and not buy things made of ivory. Remember that 13th March is Thailand Elephant Day.
44.Elephants need to be saved in Thailand. ( )
45.The elephant is the only symbol of Thailand. ( )
46.Elephants are very clever. They never get lost. ( )
47.Now there are more than 100,000 elephants in Thailand. ( )
48.Thailand Elephant Day is on 13th March. ( )
中小学教育资源及组卷应用平台
试卷第6页,共6页
试卷第5页,共6页
参考答案:
1.A 2.B 3.A 4.A 5.A
【导语】本文主要讲述了同学们的毕业晚会计划。
1.句意:你可以带你的______来晚会。A朋友,B父母。根据“You can bring your friends.”可知可以带朋友来,故选A。
2.句意:我们将在______举办晚会。A在家,B在教室。根据“Place: our classroom”可知在教室举办晚会,故选B。
3.句意:谁将得到礼物?A每个人。B我们老师。根据“Everyone will get a gift, and we are going to give a surprise to our teachers.”可知人人都得到礼物,故选A。
4.句意:我们在聚会上吃什么?A饼干。B苹果。根据“We are going to have cookies, candy and juice, too.”可知我们吃些饼干,糖果和果汁,故选A。
5.句意:有多少学生会获奖?A三个。B四个。根据“Each of these three students will get a prize(奖励).”可知三个同学获奖,故选A。
6.C 7.C 8.A 9.A 10.A
【导语】本文主要告诉我们怎样保持健康。
6.句意:你应该一周吃三到四次_______。A水果和鱼,B蔬菜和豆腐,C水果和蔬菜。根据文中句子“First, you should eat fruit and vegetables three or four times a week.”可知你应该一周吃三到四次水果和蔬菜,故选C。
7.句意:豆腐对________有益。A年轻人,B老人,C年轻人和老人。根据文中句子“Then eat some tofu every day because it’s good for people, both the young and the old.”可知豆腐对年轻人和老人都有益,故选C。
8.句意:为什么人们喝牛奶?A它可以帮助你保持强壮。B它是一种饮料。C很好吃。根据文中句子“So you should have milk twice a day. It can help you to be strong.”可知牛奶可以帮助你保持强壮,故选A。
9.句意:你应该和牛奶________。A一天两次,B一周两次,C一天四次。根据文中句子“So you should have milk twice a day.”可知你应该一天喝两次牛奶,故选A。
10.句意:文章主要告诉我们________。A怎样保持健康,B喝什么,C吃什么。根据文中句子“It’s important for us to be healthy.”以及文章内容,可知文章主要告诉我们怎样保持健康,故选A。
11.C 12.A 13.C 14.A 15.A
【导语】本文主要讲了萨姆和李明的业余爱好。
11.句意:李明来自哪儿?A美国,B澳大利亚,C中国,根据“ I have a pen pal, his name is Li Ming. We all like reading books. He’s from China.”可知李明来自中国,故选C。
12.句意:李明的业余爱好是什么?A收集风筝,B集邮,C我们不知道。根据“ I know his hobby is to collect kites.”可知李明的业余爱好是收集风筝,故选A。
13.句意:萨姆什么时候去过北京?A昨天,B去年冬天,C去年夏天,根据“Last summer holiday, I went to China and visited him. He told me something about many famous places such as the Great Wall, Tiananmen Square and the Summer Palace. I had a great time in Beijing.”可知萨姆去年夏天去过北京,故选C。
14.句意:李明给了萨姆什么?A一些邮票,B一些风筝,C一些书,根据“I’m Sam. I have a pen pal, his name is Li Ming. We all like reading books. He’s from China, and he gives me some stamps about famous Chinese people. ”可知李明给了萨姆一些邮票,故选A。
15.句意:萨姆过得愉快吗?A是的,他是。B不,他不。C我们不知道。根据“I had a great time in Beijing.”可知萨姆过得愉快,故选A。
16.B 17.C 18.A 19.C 20.B
【导语】本文写植树节时人们植树、植物对人类的重要性以及人们对植物重要性的觉悟。
16.句意:植树节是在_______。根据“It is March 12th. It’s Tree Planting Day.”可知植树节是在3月12日,英文可以写成 March 12th或者the twelfth of March,故选B。
17.句意:_______可以通过空气,水和阳光中制造食物。A人们,B动物,C植物,根据“Plants are important to us. They can make food from the air, water and sunlight.”可知植物对我们很重要,它们通过空气,水和阳光制造食物,故选C。
18.句意:生命需要_______才能继续。A来自植物中的食物,B动物,C沙,根据“Animals and people can get food from plants. Without plants,life will not go on. ”,可知人类和动物都要从植物中获取食物,没有植物生命无法继续,所以生命需要来自植物中的食物来继续,故选A。
19.句意:植物能做什么?A它们能清洁空气,阻止风。B它们能阻止水流失。C A和B都正确,根据“ Plants make the air clean. They can keep water from flowing away(流失). They can stop wind from blowing up sand and earth.”,可知植物能净化空气,可以防止水流失,它们还可以阻止风吹起沙子和泥土,故选C。
20.句意:_______将会努力去保护植物。A有些人,B越来越多的人,C没人,根据“Now more and more people know that plants are important. They will plant more trees and grow more plants. They will try to protect the trees. ”,可知是越来越多的人们意识到植物的重要性,努力保护树木,故选B。
21.A 22.A 23.B
【导语】本文是一张关于故宫的地图。
21.句意:这张地图是关于______。A故宫,B一所学校,C一个公园,图中是故宫,故选A。
22.句意:它在______。根据常识可知故宫在北京,故选A。
23.句意:去坤宁宫的最佳路线是______。A右转,B直行,C左转,根据图片可知去坤宁宫要直行。故选B。
24.T 25.F 26.T 27.F 28.T
【导语】本文讲述了星期天杰克、本和吉姆一天的活动安排。
24.句意:昨天天气晴朗且温暖。根据“It was sunny and warm.”可知天气晴朗且温暖,故答案为T。
25.句意:杰克、本和吉姆昨天早上乘公共汽车去动物园。根据“They went there by bike.”可知他们骑自行车去的,故答案为F。
26.句意:杰克最喜欢的动物是猴子。根据“Jack’s favourite animal is monkeys.”可知杰克最喜欢的动物是猴子,故答案为T。
27.句意:吉姆不喜欢大象。根据“Jim’s favourite animal is elephants.”可知吉姆最喜欢的动物是大象,故答案为F。
28.句意:杰克、本和吉姆昨天午餐吃的是中国菜。根据“They had Chinese food for lunch.”可知他们午餐吃的中国菜,故答案为T。
29.T 30.T 31.F 32.T 33.F
【导语】本文讲述了安六年之间的变化。
29.句意:安是六年级的学生。根据“Ann is a girl in Grade Six now.”可知题干描述正确,故答案为T。
30.句意:安又矮又瘦。根据“So she was short and thin.”可知题干描述正确,故答案为T。
31.句意:那时,安喜欢和她的同学一起玩耍和聊天。根据“She was very shy. And she was afraid to talk to her teachers and classmates.”可知她害怕和她的老师和同学们聊天。故答案为F。
32.句意:安已经很久不跳舞了。根据“She doesn’t dance for a long time because she is very busy now.”可知题干描述正确,故答案为T。
33.句意:安仍然写不出有趣的故事。根据“She can write interesting stories.”可知她能写出有趣的故事。故答案为F。
34.F 35.F 36.T 37.T 38.F
【导语】本文是写给大明的一封信,信中介绍了大明寄给西蒙的中国邮票,以及西蒙给大明寄回美国邮票。
34.句意:这封信来自大明。根据“Dear Daming,”可知信是寄给大明的,与原文不符,故答案为F。
35.句意:大明给了西蒙一些加拿大的邮票。根据“Thank you for your stamps. These Chinese stamps are great!”可知大明寄的是中国的邮票,与原文不符,故答案为F。
36.句意:天安门广场有很多人。根据“There are lots of people on the Tian’anmen Square.”可知与原文相符,故答案为T。
37.句意:纽约有很多高楼大厦。根据“New York is a very big city. It’s got more than eight million people. There are lots of tall buildings and lots of cars here.”可知纽约有许多高的建筑,与原文相符,故答案为T。
38.句意:大明将有一些美国的邮票。根据“I sent some American stamps to you.”可知西蒙给大明寄了一些美国的邮票,与原文相符,故答案为T。
39.F 40.F 41.T 42.F 43.T
【导语】本文主要写了吉姆和伊芙去度假,伊芙是一个懒惰的男孩。
39.句意:吉姆和他的弟弟(哥哥)正在度假。根据文中句子“Jim and Eve are having a holiday.”可知吉姆和伊芙在度假,文中没有提到是他的弟弟或者哥哥,故答案为F。
40.句意:伊芙出去买些肉。根据文中句子“So Jim goes to buy the meat.”可知吉姆去买肉了,所以题干与原文不符,故答案为F。
41.句意:伊芙不煮肉。根据文中句子“No, I’m not good at cooking. You do it.”可知伊芙不煮肉了,所以题干与原文相符,故答案为T。
42.句意:最后,伊芙没有吃肉。根据文中句子“The meat is ready. Come and eat it. Yes, I’ll do that.”可知伊芙最后吃肉了,所以题干与原文不符,故答案为F。
43.句意:伊芙很懒。根据全文内容,可知伊芙是一个懒惰的人,故答案为T。
44.T 45.F 46.T 47.F 48.T
【导语】本文讲的是介绍了泰国的大象及其现状,呼吁人们要拯救大象。
44.句意:泰国需要拯救大象。根据文中句子“We must save the elephants and not buy things made of ivory.”可知泰国需要拯救大象,句子与短文内容相符,故答案为T。
45.句意:大象是泰国的唯一象征。根据文中句子“The elephant is one of Thailand’s symbols.”可知大象是泰国的象征之一,句子与短文内容不符,故答案为F。
46.句意:大象非常聪明。它们从不迷路。根据文中句子“Elephants are clever.Elephants can walk for a long time and never get lost.”可知大象非常聪明,它们从不迷路,句子与短文内容相符,故答案为T。
47.句意:现在泰国有超过10万只大象。根据文中句子“There were more than 100,000 elephants before, but today there are only about 3,000 in Thailand.”可知如今泰国只有大约3000只大象,句子与短文内容不符,故答案为F。
48.句意:泰国大象日是3月13日。根据文中句子“Remember that 13th March is Thailand Elephant Day.”可知3月13日是泰国大象日,句子与短文内容相符,故答案为T。
答案第4页,共5页
答案第1页,共5页