小升初重点专题:阅读理解-英语六年级下册外研版(三起)
一、阅读选择
I'm Dongdong. I have a pen pal. He's an English boy. His name is Jim. He's twelve. He likes Chinese and he has Chinese lessons every week. He likes flying kites, too. He also likes Chinese kung fu. I like it, too. I'll teach him Chinese kung fu next week. Then we're going to fly kites together. We'll have a good time.
1.Dongdong's pen pal is from ________. ( )
A.Chinese B.England
2.Jim is ________. ( )
A.12 B.20
3.—What are Jim's hobbies ( )
—He likes ________.
A.flying kites and Chinese kung fu B.flying kites and play sports
4.I'll teach Jim kung fu ________. ( )
A.next week B.this week
5.—Will they have a good time ( )
—________
A.Yes, they will. B.No, they won't.
It’s Sunday today. I will be very busy. Because my father and mother are not at home. In the morning, I will do my homework and clean my room. In the afternoon, I will go to the library on foot and read some books. Then, I will go to the supermarket and buy some bread, fish and fruits. The supermarket is far away. I need to go there by bus. Then, I need to cook for myself(我自己). But I think I will be very happy.
6.Today is __________. ( )
A.Saturday B.Sunday C.Monday
7.I will do my homework in the __________. ( )
A.morning B.afternoon C.evening
8.In the afternoon, I will __________. ( )
A.read some books B.do the cleaning C.go swimming
9.I will go shopping __________. ( )
A.on foot B.by bike C.by bus
10.I will be __________ today. ( )
A.busy B.happy C.A& B
My name is Amy. I’m eleven years old. I come from London. I usually go to school by subway. My father is a baseball player. He usually goes to work by bike. My mother is a teacher. She goes to work early and gets back home late. She usually goes to work by bus. Sometimes she goes to work by subway. I often go to the nature park on the weekend with my parents.
Tomorrow is Saturday. I have no classes. My parents aren’t going to work, but we are going to be very busy tomorrow. My mother is going to buy something. My father is going to visit his friends. I’m going to the bookstore by bus. I want to buy a dictionary. On Sunday, we are going to visit my grandparents and have a big dinner. After that we are going to the cinema. I think we are going to have a nice weekend.
11.Does Amy usually go to school by bus ( )
A.No, she doesn’t. B.Yes, she does. C.Yes, she is.
12.How does Amy’s mother usually go to work ( )
A.She sometimes goes to work by subway.
B.She usually goes to work by bus.
C.She usually goes to work by bike.
13.What is Amy ‘s father going to do on Saturday ( )
A.He is going to the bookstore.
B.He is going to visit Joy’s aunt and uncle.
C.He is going to visit his friends.
14.What is Amy going to buy in the bookstore ( )
A.She is going to buy a comic book.
B.She is going to buy a magazine.
C.She is going to buy a dictionary.
15.When are Amy and her parents going to the cinema ( )
A.On Sunday. B.On Saturday. C.Tomorrow.
Tomorrow is Saturday. My family are going to have a busy day. My father is going to visit my uncle in the afternoon. My mother is going to buy some new clothes for me. I am going to have an art lesson and a music lesson in the morning. I’m going to play football in the afternoon. What am I going to do in the evening I am going to do my homework. Then I am going to watch TV. What about your Saturday
16.It’s _____ today. ( )
A.Friday B.Saturday C.Sunday
17.My father is going to _____. ( )
A.visit my grandparents B.visit my uncle C.buy some new clothes for me
18.I am going to have _____ in the morning. ( )
A.a music lesson B.an art lesson C.a music lesson and an art lesson
19.I am going to _____ in the afternoon. ( )
A.watch TV B.play football C.see a film
20.I am going to _____ in the evening. ( )
A.do my homework B.watch TV C.do my homework and watch TV
二、阅读判断
Hello! I am John. I had a happy weekend. I went to a park with my father and my mother. In the park, I met my friends. We played football together. We went fishing, too. Then my parents and I had a big lunch at a restaurant. We ate good food. We were very happy.
21.John and his parents went to a park last weekend. ( )
22.John went swimming in the park. ( )
23.John and his friends went fishing in the park. ( )
24.They had a big lunch at home. ( )
25.They had a happy weekend. ( )
阅读短文,判断正误,正确写T,错误写F。
Monday, Feb 22
Today was my first day at Willow Primary School. Ted showed me around the school. It is small, but very beautiful.
We met Ted’s friend Tony. Tony is short but handsome. He really likes playing football. He is quite helpful and told me many interesting things about the school.
I also met my new teacher, Miss Jackson. She is young and pretty. She has curly black hair and wears glasses. She was very nice to me.
After class I played basketball with Ted and Sherry. Sherry is very tall and active. She plays basketball very well. After that, I went home with Ted by bus. Sherry also went home by bus. I saw her reading a science book on the bus. I think she is a very hard working.
26.Ted’s school is big and beautiful. ( )
27.Tony is quite helpful and told me many interesting things about the school. ( )
28.Miss Jackson is young and pretty. She has straight black hair. ( )
29.After class I played basketball with Ted and Sherry. ( )
30.Ted is very tall and active. ( )
31.Sherry went home by bus. She read a science book on the bus. ( )
Hi, I’m Jenny. Last weekend I visited my uncle and aunt in Hangzhou. I went there by bus. I got to Hangzhou at about 10:00 in the morning. Then my aunt, my cousin—Tony and I took a taxi to the West Lake(西湖). We went there quickly because my uncle is the taxi driver. We rowed the boat on the lake. Then we went to the Taiziwan Park on foot. It was a hot day. The sun was shining in the sky. We felt hot and hungry. We sat under a big tree and had our lunch. We ate bread, orange juice, hamburgers, milk and some bananas. Tony saw a fish in the water. So we fed(feed,喂养) the fish with bread. More and more fish swam to us and opened their mouths. We fed them. We were very happy that day.
32.Tony lives in Hangzhou. ( )
33.Jenny went to the West Lake by train. ( )
34.They had lunch under a big tree. ( )
35.They fed fish in Taiziwan Park. ( )
36.Jenny’s father is a taxi driver. ( )
Were you happy last weekend There are some children. They had a nice weekend.
It was sunny and warm last weekend. John played football with his friends on the playground. They were excited. Mike went to the park with his parents. They saw many beautiful flowers and they went boating there. Chen Jie went hiking with her aunt. They also flew kites and took some photos. Lily stayed at home and didn’t go out. She watched TV and listened to music. Her mother cooked delicious food for her. What about Tom He visited his grandparents with his parents. How happy they were!
37.John watched TV at home last weekend. ( )
38.Mike went to the park with his friends. ( )
39.Chen Jie flew kites with her friends. ( )
40.Lily stayed at home and listened to music. ( )
41.Tom visited his grandparents last weekend. ( )
阅读理解,判断正误。
Mike: Hey, Tom. How was your weekend
Tom: It was good.
Mike: What did you do
Tom: I stayed at home and cleaned my room. It is very tidy now. How about you
Mike: I played football in the afternoon and I watched TV with my grandparents.
Tom: That’s good.
42.Mike stayed at home and cleaned his room. ( )
43.Tom’s room is very tidy now. ( )
44.Mike watched TV with his parents. ( )
45.Mike played football in the afternoon. ( )
46.Mike and Tom are talking about hobbies. ( )
中小学教育资源及组卷应用平台
试卷第4页,共5页
试卷第1页,共5页
参考答案:
1.B 2.A 3.A 4.A 5.A
【分析】本文主要介绍了东东的笔友,并说了下周的打算。
1.句意:东东的笔友来自______。A中国人/中国的,B英国,根据I have a pen pal. He's an English boy. ,可知东东的笔友来自英国,故选B。
2.句意:吉姆______。根据His name is Jim. He's twelve.,可知吉姆12岁,故选A。
3.句意:—吉姆的爱好是什么?—他喜欢_______。A放风筝和中国功夫,B放风筝和做运动,根据He likes flying kites, too. He also likes Chinese kung fu.,可知吉姆喜欢放风筝和中国功夫,故选A。
4.句意:_____我将要教吉姆功夫。A下周,B这周,根据I'll teach him Chinese kung fu next week.,可知东东下周要教吉姆功夫,故选A。
5.句意:他们会玩得开心吗?根据We'll have a good time.,可知他们会玩得开心,答语为肯定回答,故选A。
【点睛】
6.B 7.A 8.A 9.C 10.C
【分析】短文大意:介绍作者的周日安排。
6.句意:今天是_______。A星期六,B星期日,C星期一,根据It’s Sunday today. 可知是星期日,故选B。
7.句意:我将在_____做家庭作业。A上午,B下午,C晚上,根据In the morning, I will do my homework and clean my room. 可知是在上午。故选A。
8.句意:在下午,我将______。A读书。B打扫卫生,C去游泳,根据 In the afternoon, I will go to the library on foot and read some books. 可知是读书。故选A。
9.句意:我将_____去购物。A步行,B乘自行车,C乘公共汽车,根据I need to go there by bus. 可知是乘公共汽车。故选C。
10.句意:今天我将______。A忙的,B高兴的,CA和B选项都对,根据 I will be very busy. 和But I think I will be very happy.可知会很忙,但是会很高兴。故选C。
【点睛】
11.A 12.B 13.C 14.C 15.A
【导语】本文主要讲述了艾米和父母的交通方式和周末计划。
11.句意:艾米通常坐公共汽车上学吗?A不,她没有。B是的,她有。C是的,她是。根据“I usually go to school by subway.”可知艾米乘地铁上学,作否定回答,故选A。
12.句意:艾米的妈妈通常怎么上班?A她有时坐地铁去上班。B她通常乘公共汽车去上班。C她通常骑自行车上班。根据“She usually goes to work by bus. ”可知艾米的妈妈乘公共汽车上班,故选B。
13.句意:艾米的父亲星期六打算做什么?A他要去书店。B他打算去看望乔伊的阿姨和叔叔。C他打算去拜访他的朋友。根据“My father is going to visit his friends.”可知爸爸打算拜访朋友,故选C。
14.句意:艾米打算在书店买什么?A她打算买一本漫画书。B她打算买一本杂志。C她打算买一本字典。根据“I want to buy a dictionary. ”可知艾米打算买一本字典,故选C。
15.句意:艾米和她的父母什么时候去电影院?A周日。B星期六。C明天。“On Sunday, we are going to visit my grandparents and have a big dinner. After that we are going to the cinema. ”可知他们周日打算去看电影,故选A。
16.A 17.B 18.C 19.B 20.C
【导语】本文讲述了作者一家人的周六计划。
16.句意:今天是______。A星期五,B星期六,C星期日,根据“Tomorrow is Saturday. ”可知明天是星期六,故今天是星期五。故选A。
17.句意:我爸爸要去_______。A看望我的的祖父母,B看望我的叔叔,C给我买新衣服,根据“My father is going to visit my uncle in the afternoon.”可知他要去看我的叔叔。故选B。
18.句意:我将在上午上______。A一节音乐课,B一节美术课,C一节音乐课和一节美术课,根据“I am going to have an art lesson and a music lesson in the morning.”可知是上音乐课和美术课。故选C。
19.句意:我将在下午______。A看电视,B踢足球,C看电影,根据“I’m going to play football in the afternoon.”可知要踢足球。故选B。
20.句意:我将在晚上_______。A做作业,B看电视,C做作业和看电视,根据“I am going to do my homework. Then I am going to watch TV.”可知是写作业和看电视。故选C。
21.T 22.F 23.T 24.F 25.T
【解析】短文大意:介绍约翰愉快的周末。
21.题干句意:约翰和他的父母亲上周末去了公园。根据 I went to a park with my father and my mother. 可知题干正确,故答案为T。
22.题干句意:约翰在公园里游泳了。根据 In the park, I met my friends. We played football together. We went fishing, too. 可知没有游泳。故题干错误,故答案为F。
23.题干句意:约翰和他的朋友在公园钓鱼。根据We went fishing, too. 可知题干正确,故答案为T。
24.题干句意:他们在家吃了顿丰盛的午餐。根据Then my parents and I had a big lunch at a restaurant. 可知是在餐馆。故题干错误,故答案为F。
25.题干句意:他们度过了一个幸福的周末。根据We were very happy.可知题干正确,故答案为T。
【点睛】
26.F 27.T 28.F 29.T 30.F 31.T
【解析】26.该句意为Ted的学校很大很漂亮。短文中句子It is small, but very beautiful.它很小,但是很漂亮。题干与原文不相符,故答案为F。
27.该句意为Tony很有帮助,告诉我很多关于学校有趣的事情。短文中句子He is quite helpful and told me many interesting things about the school. 他很有帮助,告诉我很多关于学校的有趣的事情。题干与原文相符,故答案为T。
28.该句意为Jackson老师很年轻很漂亮,她有又直又黑的头发。短文中句子She is young and pretty. She has curly black hair她很年轻和漂亮,她有弯曲的黑的头发。题干与原文不相符,故答案为F。
29.该句意为放学后我和Ted和 Sherry打篮球。短文中句子After class I played basketball with Ted and Sherry. 放学后我和Ted和 Sherry打篮球。题干与原文相符,故答案为T。
30.该句意为Ted很高很活泼。短文中句子Sherry is very tall and active. Sherry很高很活泼。题干与原文不相符,故答案为F。
31.该句意为Sherry乘公共汽车回家,她在公共汽车上读一本科学书。短文中句子Sherry also went home by bus. I saw her reading a science book on the bus. Sherry也乘公共汽车回家,我看见她在公共汽车上读一本科学书。题干与原文相符,故答案为T。
32.T 33.F 34.T 35.T 36.F
【导语】本文讲了上周末珍妮去杭州做的事情。
32.句意:托尼住在杭州。根据“I got to Hangzhou at about 10:00 in the morning. Then my aunt, my cousin—Tony and I took a taxi to the West Lake(西湖).”,可知题干描述正确,故答案为T。
33.句意:珍妮坐火车去的西湖。根据“Then my aunt, my cousin—Tony and I took a taxi to the West Lake(西湖).”,可知珍妮坐出租车去的西湖,故答案为F。
34.句意:他们在一棵大树下吃的午饭。根据“We sat under a big tree and had our lunch.”,可知题干描述正确,故答案为T。
35.句意:他们在太子湾公园喂鱼了。根据“Tony saw a fish in the water. So we fed(feed,喂养) the fish with bread. More and more fish swam to us and opened their mouths. We fed them.”,可知题干描述正确,故答案为T。
36.句意:珍妮的爸爸是一名出租车司机。根据“We went there quickly because my uncle is the taxi driver.”,可知珍妮的叔叔是一名出租车司机,故答案为F。
37.F 38.F 39.F 40.T 41.T
【导语】本文讲了几个孩子上周末做的事情。
37.句意:约翰上周末在家看电视了。根据“John played football with his friends on the playground.”,可知约翰上周末和朋友踢足球了,故答案为F。
38.句意:迈克和他的朋友们去了公园。根据“Mike went to the park with his parents.”,可知迈克和他的父母去了公园,故答案为F。
39.句意:陈洁和她的朋友们一起放风筝了。根据“Chen Jie went hiking with her aunt. They also flew kites and took some photos.”,可知陈洁和姑姑一起放风筝了,故答案为F。
40.句意:莉莉待在家里听音乐了。根据“Lily stayed at home and didn’t go out. She watched TV and listened to music.”,可知题干描述正确,故答案为T。
41.句意:汤姆上周末去看望了他的祖父母。根据“What about Tom He visited his grandparents with his parents.”,可知题干描述正确,故答案为T。
42.F 43.T 44.F 45.T 46.F
【解析】略
答案第2页,共5页
答案第1页,共5页