开学摸底测试卷-英语六年级上册人教精通版
一、单选题
1.How much ________ that pair of shoes ( )
A.is B.are C.am
2.You mustn’t ________ the road now. You must ________ the green light.( )
A.cross; wait for B.to cross; to wait C.cross; to wait for
3.Please make a list ________ rules ________ the class. ( )
A.of; of B.in; for C.of; for
4.--What are these ( )
--_________.
A.It’s buses B.They are pencil-box
C.They are apples D.Oh, yes, there are
5.( )He_____like to do housework.
A.don’t B.not C.doesn’t
6.You should __________ a good rest. ( )
A.takes B.take C.took
7.This tree_________a man. ( )
A.like B.look like C.looks like D.likes
8._____ one do you like ( )
A.How B.Which C.What
二、补全句子
9.Let’s have a (会议) after class.
10.Welcome to our s .
11.—What is the boy doing —He is (游泳).
12.What are you d
13.—What’s the d tomorrow —It’s 12 October.
三、看图完成句子
14.We borrow books from the .
15.My brother is today.
16.Get on the over there.
17.There are many books in the .
18.—Do you have a bad cold, dear
— , I have a cold.
四、句子匹配
A.He’s watching the games. B.Good idea! C. I have a bad cold. D.OK, please hold on. E. I want to buy a toy car.
19.What can I do for you ( )
20.Can I speak to Miss Fang ( )
21.What’s Mr Li doing ( )
22.Let’s go and play ping-pong. ( )
23.What’s wrong with you ( )
五、连词成句
24.连词成句。
(1)playing, are, the, boys, football(.)
____________________________________________________________________
(2)my, is, this, foot(.)
______________________________________________________________________
(3)games, the ,are, we, watching(.)
_______________________________________________________________________
(4)am, on, playing, ground, I, the(.)
______________________________________________________________________
(5)can, well, do, not, you(.)
______________________________________________________________________
六、选内容补全对话/短文
从方框中选择合适的选项补全对话。(有两项是多余选项)
A.May I speak to David, please B.May I speak to Miss Li, please C. How do you feel now D.What’s wrong with you E. Because I’m ill. F. What day is it today G. Did you take any medicine this morning
David: Hello!
Miss Li: Hello! 25
David: Yes. This is David speaking.
Miss Li: Hello, David. This is Miss Li. Why are you absent(缺席)today
David: 26
Miss Li: I’m sorry to hear that. 27
David: I’ve got a headache.
Miss li: 28
David: Yes, a lot.
Miss Li: 29
David: I feel better now.
Miss Li: Have a rest and I’ll go and see you after school.
David: Thank you, Miss Li.
七、阅读选择
阅读理解。
Today is a fine day, my mom takes me to the zoo. There are many animals in the zoo. Look! There are two tigers walking, two rabbits are running and a lion is sleeping. I like monkeys best. They are eating now. They like eating yellow bananas. Sometimes they climb trees, they are very good climbers, sometimes they jump up and down.
30.I go to the zoo with _______ today. ( )
A.my father B.my mother C.my grandma
31.—What are the rabbits doing now ( )
—They are ________.
A.walking B.running C.jumping up and down
32.What is my favourite animal ( )
A.Monkeys B.Lions C.Tigers
33.—What are the monkeys doing now ( )
—They are _________.
A.jumping up and down B.eating yellow bananas C.swinging
34._________ are good climbers. ( )
A.The rabbits B.The monkeys C.The tigers
八、阅读判断
阅读短文,根据短文,判断正误,正确的写“T”,错误的写“F”
Today I have many things (事情) to do. It’s Sunday and it’s a nice day. I get up at five o'clock and then I do morning exercises. I like spring, because in spring I can hear(听) the birds singing and the flowers are beautiful. In the afternoon I go to the park with my friends and have a picnic there. It’s a pretty day!
35.It is a rainy day. ( )
36.I get up at 7 o'clock. ( )
37.Spring is my favourite season. ( )
38.I see many animals in the afternoon. ( )
39.I have a picnic with my friends. ( )
中小学教育资源及组卷应用平台
试卷第4页,共4页
试卷第3页,共4页
参考答案:
1.A
【详解】句意:那双鞋多少钱?本题考查be动词,主语that pair of shoes是单数第三人称,be动词用is。故选A。
2.A
【详解】略
3.C
【详解】句意:请为班级列出规则。make a list of列出,for表示为了,故选C。
4.C
【详解】略
5.C
【详解】
6.B
【详解】略
7.C
【详解】略
8.B
【详解】句意:你喜欢哪一个?本题考查疑问代词,A怎样,B哪一个,C什么,选项B符合句意,故选B。
9.meeting
【详解】句意:让我们下课后开会吧。开会have a meeting,动词短语,故答案为meeting。
10.school
【详解】句意:欢迎来到我们学校。学校school,故答案为school。
【点睛】
11.swimming
【详解】句意:——这个男孩在做什么?——他正在游泳。本题考查动词的现在分词。游泳翻译为swim,swimming是swim的现在分词,故答案为swimming。
12.doing/oing
【详解】句意:你正在做什么?根据题意,可知句子为现在进行时,be doing结构。根据所给的首字母,可知考查单词do做,现在分词为doing,故答案为doing。
13.date
【详解】句意:—明天几号?—十月十二号。日期date,故答案为date。
【点睛】
14.library
【详解】句意:我们从_____借书。根据图片及句意,可知横线处考查单词library图书馆,the加名词单数,表示类别。故答案为library。
15.ill
【详解】略
16.bus
【详解】句意:上那边的公共汽车。本题考查动词短语,根据图片可知正在排队上公交车,get on the bus上车,故答案为bus。
17.library
【详解】句意:图书馆有很多书。本题考查可数名词单数。图意为图书馆library,此处需用单数形式。故答案为library。
18. Yes bad
【详解】句意:—亲爱的,你得了重感冒吗?—是的,我得了重感冒。本题考查一般疑问句的答语,根据图片可知答语为肯定回答,用yes,have a bad cold得了重感冒,故答案为Yes,bad。
19.E 20.D 21.A 22.B 23.C
【分析】19.句意:我能为你做什么?问的是需求,所以回答是I want to buy a toy car.我想要买一个玩具车。故选E。
20.句意:我可以和方小姐通话吗?句子表示请求,所以回答是OK, please hold on.好的,请稍等。故选D。
21.句意:李先生在做什么?句子问的是做什么事情,所以回答是He’s watching the games.他在看比赛。故选A。
22.句意:让我们去打乒乓球吧。句子表示建议,所以回答是Good idea!好主意!故选B。
23.句意:你怎么了?句子问的是怎么了,所以回答是I have a bad cold.我得了重感冒。故选C。
【点睛】
24.(1)The boys are playing football.
(2)This is my foot.
(3)We are watching the games.
(4)I am playing on the playground.
(5)You can not do well.
【详解】
25.A 26.E 27.D 28.G 29.C
【分析】对话大意:李老师打电话给大卫问他为什么缺席。大卫生病头疼但是吃了药现在好多了。老师让他好好休息放学后去看他。
25.后一句是大卫在说话了,这是打电话场景,选项A. May I speak to David, please 我能和大卫讲话吗?符合题意,故选A。
26.前一句问今天为什么缺席,答句说原因,选项E. Because I’m ill.因为我生病了。符合题意,故选E。
27.下一句说头痛,这边问怎么了,选项D. What’s wrong with you 你怎么了?符合题意,故选D。
28.下一句回答是的吃了很多,这边要用一般疑问句提问,选项G. Did you take any medicine this morning 今天早上你吃药了吗?符合题意,故选G。
29.后一句我现在觉得好多了,这边问现在感觉如何,选项C. How do you feel now 你现在觉得怎么样?符合题意,故选C。
30.B 31.B 32.A 33.B 34.B
【分析】本文主要讲了去动物园看动物。
30.题干句意:我今天和_______去动物园。根据“Today is a fine day, my mom takes me to the zoo.”可知和妈妈去的动物园,A是我爸爸,B是我妈妈,C是我奶奶。故选B。
31.题干句意:—兔子现在在做什么?—它们正在______。根据“two rabbits are running”可知兔子正在跑,A是走,B是跑,C是跳上跳下。故选B。
32.题干句意:我最喜欢的动物是什么?根据“I like monkeys best.”可知我最喜欢猴子,A是猴子,B是狮子,C是老虎。故选A。
33.题干句意:—猴子现在在做什么?—它们正在______。根据“They are eating now. They like eating yellow bananas.”可知猴子正在吃黄色的香蕉,A是跳上跳下,B是吃黄色的香蕉,C是汤秋千。故选B。
34._____是好的攀爬者。根据“I like monkeys best...they are very good climbers”可知猴子是好的攀爬者,A是兔子,B是猴子,C是老虎。故选B。
35.F 36.F 37.T 38.F 39.T
【解析】35.根据第一行... it’s a nice day. 可知天气不错,而不是下雨天,所以题干错误,本题应填F。
36.根据第一行I get up at five o’clock ... 可知我五点起床,而不是七点,所以题干错误,本题应填F。
37.根据第二行I like spring, because ... 可知我很喜欢春天,所以题干正确,本题应填T。
38.根据全文可知短文并没有提到我下午看到很多动物,所以题干错误,本题应填F。
39.根据第三行... I go to the park with my friends and have a picnic there. 可知我和朋友在公园进行了野餐,所以题干正确,本题应填T。
答案第4页,共4页
答案第1页,共4页