山东省潍坊市2023年中考英语真题
一、阅读理解
(2023·潍坊)阅读理解
Joel: You're not going to believe this. My dad is running in this!
Debbie: Your dad The marathon I didn't know he liked doing sport.
Joel: Well, he doesn't, really. He does a bit of running now andthen, and he goes to the gym and that sort of thing. But there's no way he could finish a marathon.
Three days later
Pete: So Joel, how did your dad do
Joel: Hahahaha... it took him 7 hours and 12 minutes.
Jess: So he finished it That's fantastic!
Joel: Yeah, but guess what He was slower than any other runner in the race!
Pete: Still we're talking about 26 miles here. That's an awful lot of running. There's no way I could do that!
Debbie: It would take me more than a month. And honestly, Joel, do you think you could do it
Joel: That's not. the point. It took him more than 7 hours. So embarrassing!
Jess: So what He set himself a goal (目标), and he did it. At the end of the day, that's what matters.
Joel: Well, perhaps you're right. I've never thought about it like that, I suppose.
1.In Picture 2, Joel is laughing because his father ____.
A.won the match
B.couldn't finish a marathon
C.did a bit of running
D.was the last one in the race
2.What do Pete and Debbie think of the marathon
A.Boring. B.Tiring. C.Exciting. D.Relaxing.
3.What's Jess's opinion
A.Whatever you do, set a goal first.
B.Give up if you can't win a competition.
C.Make great efforts to achieve your goal.
D.Never take part in difficult competitions.
【答案】1.D
2.B
3.C
【知识点】日常生活类;记叙文;推理判断
【解析】【分析】本文主要介绍了乔尔向别人介绍自己的爸爸在马拉松赛跑中很糟糕,但是杰斯认为乔尔的爸爸完成了自己设定的目标,这才是最重要的。
【点评】考查阅读理解,细节理解题时首先要通读全文,了解文中所叙述的重要事实和细节,就可以解答出来,有的甚至可以从文章的原句中直接找到答案,选出正确答案。推断题需要联系上下文,推断出需要的信息。
1.细节理解题,根据句子He was slower than any other runner in the race! 他比比赛中的任何其他选手都慢!可知在图2中,乔尔在笑,因为他的父亲是比赛的最后一名,故选D。
2.推理判断题,根据句子Still we're talking about 26 miles here. That's an awful lot of running. There's no way I could do that! 但我们说的还是26英里。那是一段可怕的长跑。我不可能那么做!以及句子 It would take me more than a month. 这要花我一个多月的时间。可推知皮特和黛比认为马拉松是令人疲惫的,故选B。
3.推理判断题,根据句子So what He set himself a goal (目标), and he did it. At the end of the day, that's what matters. 那又怎样?他给自己定了一个目标,他做到了。在一天结束时,这才是最重要的。可推知杰斯的观点是努力实现目标,故选C。
(2023·潍坊)阅读理解
On a cold January morning, a man sat at a subway station in Washington DC and started to play the violin. He played for about 45 minutes.
Three minutes went by, and a middle-aged man stopped for a few seconds, and then hurried up to take care of his own things.
A minute later, the violinist received his first tip: a woman threw some money without stopping, and walked away.
Only a 3-year-old boy took the music seriously, going over, sitting down and soon losing himself in the wonderful performance. His mother wished to hurry along, but the kid kept looking at the violinist.
When he finished playing, no one noticed it. No one applauded (鼓掌).
No one knew this, but the violinist was Joshua Bell, one of the most talented musicians in the world. He had just played one of the most beautiful pieces ever written, on a violin worth 3.5 million dollars. Joshua Bell played the same music with the same violin and the seats each cost 100 dollars at a theatre two days before.
Joshua Bell's playing in the subway station was a social experiment. It asks questions: in a common environment at a wrong hour, do we enjoy beauty Do we stop to make a response (反应) If we do not have a moment to stop and listen to one of the best musicians in the world playing the best music. how many other things are we ignoring (忽视)
4.What's the man's purpose of playing the violin at the subway station
A.To make some money. B.To see people's response.
C.To practice his skills. D.To teach a music lesson.
5.How many people stopped to listen to the music carefully
A.One. B.Two. C.Three. D.Four.
6.What does the writer suggest in the last paragraph
A.Don't be always in a hurry.
B.Stop to enjoy street performance.
C.Enjoy beautiful music at a theatre.
D.Don't miss the wonderful moment in life.
7.What is the text mainly about
A.A subway story. B.A music survey.
C.A social experiment. D.A talented musician.
【答案】4.B
5.A
6.D
7.C
【知识点】人生百味类;记叙文;细节理解;推理判断
【解析】【分析】本文主要介绍了世界上最好的音乐家在路边演奏,并不是每个人都停下来听,通过这个实验告诉我们,可能在生活中因为没有停下来而错过了很多东西。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。
4.细节理解题,根据句子Joshua Bell's playing in the subway station was a social experiment. It asks questions: in a common environment at a wrong hour, do we enjoy beauty Do we stop to make a response (反应) 约书亚·贝尔在地铁站的表演是一个社会实验。它提出的问题是:在一个共同的环境中,在一个错误的时间,我们能享受美吗?我们会停下来做出回应吗?可知这个人在地铁站拉小提琴的目的是看看人们的反应,故选B。
5.细节理解题,根据句子Only a 3-year-old boy took the music seriously, going over, sitting down and soon losing himself in the wonderful performance. 只有一个3岁的男孩认真对待音乐,走过去,坐下来,很快就沉浸在美妙的演奏中。可知只有一个人认真听音乐,故选A。
6.推理判断题,根据句子If we do not have a moment to stop and listen to one of the best musicians in the world playing the best music. how many other things are we ignoring (忽视) 如果我们没有时间停下来听听世界上最好的音乐家演奏最好的音乐。我们还忽略了多少其他的事情?可推作者在最后一段建议我们不要错过生命中的美好时刻,故选D。
7.主旨大意题,根据句子Joshua Bell's playing in the subway station was a social experiment. It asks questions: in a common environment at a wrong hour, do we enjoy beauty Do we stop to make a response (反应) 约书亚·贝尔在地铁站的表演是一个社会实验。它提出的问题是:在一个共同的环境中,在一个错误的时间,我们能享受美吗?我们会停下来做出回应吗?结合上文,可知本文主要介绍了一个社会实验,故选C。
(2023·潍坊)阅读理解
Developed by US company OpenAI, ChatGPT has taken the internet by storm, winning 100 million users since it came out in November 2022. People can ask the robot to write stories and emails, create instructions for cooking a certain food, translate languages, and answer all kinds of questions. In its own words, it is "a language model trained in a large amount of internet text to help users get human-like text."
Compared with Siri or other chatbots, ChatGPT uses a much bigger information center for training. It also uses stronger software (软件) and hardware to learn things by itself. For example, if it provides a wrong answer to your question, you can tell it the right one and it will correct itself. "It's a totally different chatbot," computer scientist Liu Xiaoguang from Nankai University told Tianjin Daily. "The knowledge level ChatGPT shows is the same as a university student. That's why it shocked the world."
But one big problem with ChatGPT is that it makes mistakes or even gives false information. When Rezza, a 28-year-old from Indonesia, used the robot to write an essay (论文), it "gave out many examples which other writers actually hadn't mentioned at all", he told The Guardian. Since the robot is trained using words from the internet, it can also pick up biases (偏见) about certain groups. These are all things that need to be dealt with.
8.Which can replace the underlined part in Paragraph 1
A.Succeeded greatly online.
B.Done harm to the internet.
C.Brought strong wind and heavy rain.
D.Caused serious changes of the weather.
9.Why did ChatGPT shock the world
A.It can find mistakes by itself.
B.It works differently from other chatbots.
C.Its information center is easier to control than Siri's.
D.Its knowledge level is as high as a university student.
10.What can we learn from the last paragraph
A.Anybody can make mistakes.
B.Anybody may give false information.
C.ChatGPT needs improvement.
D.ChatGPT can't get on well with humans.
11.What might be the best title of the text
A.ChatGPT is Coming!
B.ChatGPT is Catching the World's Eyes!
C.Can ChatGPT Take the Place of Humans
D.Can ChatGPT Avoid Biases Properly
【答案】8.A
9.D
10.B
11.C
【知识点】科普类;说明文
【解析】【分析】本文主要介绍了ChatGPT的发展以及人类的担心。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节理解题首先通读全文,了解全文大意,其次分析问题,抓住问题关键词,在文中寻找信息,确定答案,最后再检查一遍,确保答案正确;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。
8.推理判断题,根据句子Developed by US company OpenAI, ChatGPT has taken the internet by storm, winning 100 million users since it came out in November 2022. ChatGPT由美国公司OpenAI开发,自2022年11月推出以来,已经席卷了互联网,赢得了1亿用户。可推知此处是指在互联网上取得了巨大的成功,故选A。
9.细节理解题,根据句子The knowledge level ChatGPT shows is the same as a university student. That's why it shocked the world. ChatGPT显示的知识水平与大学生相同。这就是它震惊世界的原因。可知ChatGPT显示的知识水平与大学生相同。这就是它震惊世界的原因,故选D。
10.细节理解题,根据句子But one big problem with ChatGPT is that it makes mistakes or even gives false information. 但ChatGPT的一个大问题是它会出错,甚至给出错误的信息。可知任何人都可能提供虚假信息,故选B。
11.主旨大意题,根据句子Developed by US company OpenAI, ChatGPT has taken the internet by storm, winning 100 million users since it came out in November 2022. ChatGPT由美国公司OpenAI开发,自2022年11月推出以来,已经席卷了互联网,赢得了1亿用户。以及最后一段Since the robot is trained using words from the internet, it can also pick up biases (偏见) about certain groups. These are all things that need to be dealt with. 由于机器人是使用来自互联网的词汇进行训练的,因此它也会对某些群体产生偏见。这些都是需要处理的事情。结合文章,可知本文主要介绍了ChatGPT的发展会不会取代人类的地位,故选C。
二、任务型阅读
(2023·潍坊)任务型阅读
Saying no is not easy, but it is necessary sometimes.
It's not easy to say no bravely. 12. However, sticking to your principles (原则) may not always make people like you, but will surely get you more respect. Have you ever bravely said no to someone
Wang Shanshan, Beijing
When I was in primary school, two of my classmates always asked me to do many things for them, like buying breakfast or copying the materials, which put me under great anxiety. So I decided to refuse all their unreasonable requests. 13. From this experience, I learned to say no to unfair things bravely, because only in this way can I get respect.
Emily, London
My classmates used to laugh at me because of my weight. I cared too much about their opinions so I ate less and paid more attention to my appearance (外貌). 14. After realizing that everyone was unique, I refused to change myself. Now I have got back my confidence and don't care about what others say. I think it is necessary to say no and stand up for myself.
Lucas, Rome
15. To help me, my classmates showed me their answers directly. However, I still couldn't work out the problems during the next test. Then I realized that if I want to improve myself, I have to say no to their help. Since then, I refused my classmates"help and improved math on my own.
A. Sometimes, we do things that we don't want to do.
B. I used to have difficulty working out math problems.
C. As a result, they didn't order me to do anything any more.
D. There is a big difference between pleasing people and helping people.
E. The more I cared about their comments (评论), the more worried I became.
【答案】12.A;13.C;14.E;15.B
【知识点】任务型阅读;教育类;说明文
【解析】【分析】本文主要介绍了有时候说"不"的重要性。
A. Sometimes, we do things that we don't want to do. 有时候,我们会做一些我们不想做的事情。
B. I used to have difficulty working out math problems. 我过去做数学题有困难。
C. As a result, they didn't order me to do anything any more. 因此,他们不再命令我做任何事了。
D. There is a big difference between pleasing people and helping people. 取悦别人和帮助别人之间有很大的区别。
E. The more I cared about their comments (评论), the more worried I became. 我越在意他们的评论,我就越担心。
【点评】考查任务型阅读,七选五的答案选项较少,并且给出的都是句子,因此我们可以通过句子的完整性或者句子后面的标点符号来判断该句在文章中的位置,另外,通过阅读选项,有可能找出跟其他选项表达完全不同意思的句子,这样我们就可以直接将该选项排除。
12.根据下文However, sticking to your principles (原则) may not always make people like you, but will surely get you more respect. 然而,坚持你的原则不一定会让人们喜欢你,但肯定会让你得到更多的尊重。可知说的是坚持原则的重要性,结合选项,应说有时候,我们会做一些我们不想做的事情,故选A。
13.根据上文When I was in primary school, two of my classmates always asked me to do many things for them, like buying breakfast or copying the materials, which put me under great anxiety. So I decided to refuse all their unreasonable requests. 当我在小学的时候,我的两个同学总是让我为他们做很多事情,比如买早餐或复印材料,这让我非常焦虑。所以我决定拒绝他们所有不合理的要求。可知说的是拒绝所有的不合理要求,可知此处应说明结果,结合选项,应说因此,他们不再命令我做任何事了,故选C。
14.根据上文My classmates used to laugh at me because of my weight. I cared too much about their opinions so I ate less and paid more attention to my appearance (外貌). My classmates used to laugh at me because of my weight. I cared too much about their opinions so I ate less and paid more attention to my appearance (外貌). 我的同学过去常常因为我的体重而嘲笑我。我太在意他们的意见,所以我吃得少,更注意自己的外表。可知说的是在意别人的评论,结合选项,应说我越在意他们的评论,我就越担心,故选E。
15.根据下文To help me, my classmates showed me their answers directly. However, I still couldn't work out the problems during the next test. 为了帮助我,我的同学直接给我看了他们的答案。然而,在下次考试中我仍然不能解决问题。可知说的是学习上有问题,结合选项,应说我过去做数学题有困难,故选B。
三、完形填空
(2023·潍坊)完形填空
When you turn on the tap in your house, water comes out. This water has 16. a long way. This water comes from rain in the sky. The 17. that water arrives to the tap in your house is called the"water supply".
Most of the water on the earth is in the 18. . This water has a lot of salt in it. We cannot drink this water. Salt water makes us ill. But when the sun shines, it 19. a part of the ocean. This water rises up to make clouds in the sky. The more water rises up, the heavier and larger the clouds become. The clouds will get so heavy and large that they will change colour from white to 20. . The water will fall down into rivers and lakes 21. rain and travel back to the sea. This is called the"water cycle". We use half of the rain water 22. falls over the earth.
There are parts of the world where there is 23. fresh water. In the Arab countries, salt water can be made safe to drink. This is done by freezing or boiling it. The salt is left 24. and the clean water is then taken off. This process is very 25. , but in some areas this is the only way to get clean drinking water.
16.A. pulled B. walked C. rushed D. travelled
17.A. way B. path C. method D. condition
18.A. stream B. ocean C. river D. lake
19.A. takes in B. gives off C. heats up D. cools down
20.A. purple B. grey C. blue D. pink
21.A. through B. with C. as D. by
22.A. it B. that C. this D. what
23.A. few B. much C. enough D. little
24.A. behind B. alone C. off D. out
25.A. rapid B. cheap C. simple D. expensive
【答案】16.D;17.A;18.B;19.C;20.B;21.C;22.B;23.D;24.A;25.D
【知识点】环保类;说明文
【解析】【分析】本文主要介绍了供水的过程,水循环的过程以及在一些地区饮用水短缺的情况。
【点评】考查完形填空,首先通读一遍文章,跳过缺失的单词,再根据上下文来判断所缺单词的含义,最后对选项进行区别,选出正确的那一项。
16.句意:这些水经过了很长一段距离。pulled拉;walked步行;rushed冲;travelled旅行。根据This water comes from rain in the sky.The...that water arrives to the tap in your house is called the 'water supply. 这些水来自天上的雨。到达你家水龙头的......被称为"供水"。可知此处是指水是走了很长距离才到了水龙头里,故选D。
17.句意:水到达你家水龙头的方式被称为"供水"。way方式;path小径,method方法;condition状况。根据water arrives to the tap in your house is called the water supply. 到达你家水龙头的水被称为供水。可知此处是指水到达家里水龙头是一种供水方式,故选A。
18.句意:地球上的大部分水都在海洋里。stream小溪,ocean海洋;river河流;lake湖。根据This water has a lot of salt in it. 这水里有很多盐。可知此处是指大部分水都在海洋里,海洋里的水是有盐的,故选B。
19.句意:但当太阳照耀时,它会加热一部分海洋。takes in吸收;gives off散发;heats up加热;cools down冷却。根据But when the sun shine. 但当太阳照耀时。以及This water rises up to make clouds in the sky. 这些水上升形成了天空中的云。可知此处是指温度升高,会加热一部分海水,升在天空形成云,故选C。
20.句意:云将变得如此沉重和巨大,它们将改变颜色从白色到灰色。purple紫色;grey灰色;blue蓝色;pink粉色。根据The water will fall down into rivers and lakes. 水将像雨一样落下到河流和湖泊。可知此处是指云变成灰色之后,就要下雨,然后流入河流和湖泊,故选B。
21.句意:水将像雨一样落下到河流和湖泊,并返回大海。through通过;with带有;as像;by通过。根据The water will fall down into rivers and lakes...rain. 水将.......雨一样落下到河流和湖泊。可知此处是指像雨水一样落下来,故选C。
22.句意:我们用掉了地球上一半的雨水。it它;that那个;this这个;what什么。分析句子结构可知,此处是定语从句,先行词rain water,雨水,指物,在从句中作主语,用that引导定语从句,故选B。
23.句意:世界上有些地方几乎没有淡水。few几个,修饰可数名词;much许多,修饰不可数名词;enough足够的;little一点儿,修饰不可数名词。根据but in some areas this is the only way to get clean drinking water. 但在一些地区,这是获得清洁饮用水的唯一途径。可知此处是指这些地方几乎没有淡水,修饰不可数名词water,应用little,故选D。
24.句意:盐被留下,然后干净的水被带走。behind在后面;alone独自;off离开;out出去。根据This is done by freezing or boiling it.The salt is left...and the clean water is then taken off. 这是通过冷冻或煮沸来完成的。剩下的盐…...然后把干净的水拿掉。可知此处是指把盐留下,带走干净的水,故选A。
25.句意:这种方法非常昂贵,但在一些地区,这是获得清洁饮用水的唯一方法。rapid迅速的;cheap便宜的;simple简单的;expensive昂贵的。根据前文介绍的制作饮用水的方法,可知,这个过程很复杂,所以可推断这种方法提炼出来的饮用水一定很贵,故选D。
四、语法填空
(2023·潍坊)语法填空
"I suddenly understood,"Valeria said, "why Mario wanted to buy the farm. He and Pagani were busy 26. (work) together during this period, I'm sure. They must have burned the farm down, Roberto. They could have killed you!"
"I can't believe it,"Roberto said. "My own uncle wouldn't do that. It's 27. (possible)."
"But it must be true, Roberto,"Valeria said. "It's the only explanation."
In the evening, Inspector (警官) Pavone telephoned and asked to speak to Roberto. "So far your uncle 28. (tell) us everything. He burned your farm downto make you 29. (sell) it. Pagani knew that land prices would go up when a big company moved to the town. Then he and your uncle made a project 30. (build) shops and houses on your land so that they could sell them for a profit. They would have become terribly wealthy!"
Roberto could not speak. His own uncle had lied to him and almost killed him.
"Your uncle and Pagani are both criminals (罪犯),"the inspector said. "Your uncle is a foolish and greedy man. He got himself into some 31. (danger) business. They must pay for their 32. (act)."
Roberto held the telephone 33. (quiet) with eyes full of tears.
The inspector was right. Mario and Pagani 34. (put) into prison soon. Roberto did not feel happy, sad or angry about them. He was too 35. (disappoint) to feel anything.
Some months passed. Roberto began to think about the future.
【答案】26.working;27.impossible;28.has told;29.sell;30.to build;31.dangerous;32.action (s);33.quietly;34.were put;35.disappointed
【知识点】语法填空;故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文主要讲述了Roberto无法相信自己的叔叔为了赚钱而把Roberto的农场烧了,他的叔叔和朋友因此被关进了监狱,Roberto感到非常失望。
【点评】考查语法填空,答题时要跳过空格,了解大意,然后根据语境及所给单词的提示对所缺部分逐一作答,逐一要考虑句型,语法,搭配以及语境等因素,最后通读一遍并验证。
26.句意:我敢肯定,这段时间他和帕加尼在一起很忙。work,工作,动词。固定搭配,be busy doing sth,忙于做某事,动名词作宾语,故答案为working。
27.句意:那是不可能的。possible,可能的,形容词。is后接形容词作表语,根据I can't believe it. 我不能相信。以及My own uncle wouldn't do that. 我的叔叔不会这么做的。可知此处是指认为这是不可能的,故答案为impossible。
28.句意:到目前为止,你叔叔什么都告诉我们了。tell,告诉,动词。根据空格前So far,到目前为止,可知,此处用现在完成时,结构为have/has done,主语是单数形式,助动词用has,故答案为has told。
29.句意:他烧了你的农场,要你把它卖掉。sell,卖,动词。固定搭配,make sb do sth,使某人做某事,可知此处应用动词原形sell,故答案为sell。
30.句意:然后他和你叔叔做了一个计划,在你的士地上建造商店和房子,这样他们就可以卖掉它们来赚钱。build,建造,动词。根据made a project... shops and houses on your land. 做了一个计划,在你的士地上......商店和房子。可知,此空应填动词不定式作定语修饰名词project,故答案为to build。
31.句意:他做了一件危险的事。danger,危险,名词。此空修饰名词business,应用形容词修饰名词作定语,danger的形容词形式为dangerous,危险的,故答案为dangerous。
32.句意:他们必须为自己的行为付出代价。act,表演,动词。根据空格前their,他们的,后加名词形式,act的名词形式为action,行为,此空可以填单数形式,也可以填复数形式,故答案为action(s)。
33.句意:罗伯托默默地拿着电话,眼里噙满了泪水。quiet,安静的,形容词。此空修饰动词held,应填副词,quietly,静静地,副词,故答案为quietly。
34.句意:马里奥和帕加尼很快就被关进了监狱。put,放,动词。主语与动词put之间是被动关系,and连接并列主语看作复数形式,描述过去发生的事情,助动词用were,故答案为were put。
35.句意:他太失望了,什么也感觉不到。disappoint,使失望,动词。was后接形容词作表语,修饰人用以ed为结尾的形容词,故答案为disappointed。
五、翻译
36.(2023·潍坊)中国制造的电动汽车已经进入了欧洲市场。 (electric, enter)
【答案】Electric cars made in China have already entered the European market.
【知识点】汉译英;过去式和过去分词;过去开始发生的动作一直持续到现在
【解析】【分析】分析句子可知时态为现在完成时,结构为have/has done。电动汽车,Electric cars;主语cars与动词make之间为被动关系,应用过去分词作定语,made in China,中国制造的;已经进入,主语为复数形式,时态为时态完成时,应用have already entered;欧洲市场,the European market,故答案为Electric cars made in China have already entered the European market.
【点评】考查汉译英,根据汉语意思确定短语或固定搭配,注意识记现在完成时have/has done的用法。
37.(2023·潍坊)尽管电子产品被广泛使用, 人们仍然需要纸质书。 (even though)
【答案】Even though electronics are widely used, people still need printed books.
【知识点】汉译英;一般现在时的被动语态
【解析】【分析】分析句子可知时态为一般现在时。尽管,Even though;电子产品,electronics;被广泛使用,应用一般现在时的被动语态,结构为be done,主语为复数形式,应用are widely used;人们,people;仍然,still;需要,need;纸质书,printed books。故答案为Even though electronics are widely used, people still need printed books.
【点评】考查汉译英,根据汉语意思确定短语或固定搭配,注意识记一般现在时的被动语态的用法。
38.(2023·潍坊)对中国人而言,茶不仅是饮料,还是一门艺术和一种文化。 (not only ... but also ... )
【答案】For Chinese/to the Chinese, tea is not only a drink, but also an art and a culture.
【知识点】汉译英;简单介词;固定搭配
【解析】【分析】分析句子可知时态为一般现在时。对于中国人而言,For Chinese/to the Chinese;茶,tea ;not only...but also...不但......而且......;主语为单数形式,be动词应用is;饮料,a drink;一门艺术, an art;and为并列连词;一种文化,a culture,故答案为For Chinese/to the Chinese, tea is not only a drink, but also an art and a culture.
【点评】考查汉译英,根据汉语意思确定短语或固定搭配,注意识记not only...but also...的用法。
六、任务型阅读
(2023·潍坊)任务型阅读
The Earth's going on a trip once again! Whether you have watched The Wandering Earth (流浪地球) in 2019 or not, the name must be well-known to you. Since it was China's first science fiction (科幻) film, the cinemas were soon so crowded when it was on. The Wandering Earth II came out on the first day of the Lunar New Year in 2023. It has become the newest hit.
As a prequel (前篇) to The Wandering Earth in 2019, the new movie describes the fact that humans are in danger of dying out for some reasons. To survive, they make different plans. Finally, they decide to build tens of thousands of huge engines on the surface of the Earth. They plan to drive the Earth to the nearest solar system. The movie shows how humans fight against disasters (灾难). In order to save the Earth, a group of young people have to step forward to start a race against time for life and death.
"The creators of The Wandering Earth II are very similar to the characters in the movie. Their great courage and creative spirit are the engine to push the ‘planet' of science fiction into the future," said Liu Cixin, writer of the story The Wandering Earth and the novel The Three-body Problem. "We all know that China's science fiction still has a long way to go. Luckily, there are a group of people who are working very hard for it."
From The Wandering Earth four years ago-to this year's prequel, director Guo Fan always hope people can remember the idea expressed in them. Because of the love for our homeland, we won't escape from the Earth in a spaceship, but choose lo wander with the planet at last.
39.Why was The Wandering Earth in 2019 so popular
40.What does The Wandering Earth I show us
41.What are the creators and the characters of the movie like in Paragraph 3
42.Please translate the underlined sentence into Chinese, (请将文中划线句子翻译成汉语)
43.In The Wandering Earth I, humans are in danger of dying out for some reasons.
Please imagine and write out two reasons. (请展开想象并写出两条合理的原因)
【答案】39.Because it was China's first science fiction film.
40.It shows us how humans fight against disasters.
41.Brave/Courageous and creative.
42.因为对自己祖国的热爱, 我们不会乘坐宇宙飞船逃离地球, 而是最终选择与地球一起流浪。
43.It is too hot for plants to grow./Humans have fewer and fewer land to live due to the extreme weather changes.;Nature resources are almost used up. /Global warming is getting more and more serious. /All kinds of pollution destroys people's health.
【知识点】任务型阅读;科普类;说明文
【解析】【分析】本文主要介绍了《流浪地球》这部电影,进一步表达对中国科幻电影未来的希望。
【点评】考查任务型阅读,关键在看懂文章,然后根据题目要求作答,注意尽量用文章的语言填写答案。在文章中找不到答案时,要完全理解句子,根据同义词,句型转换的方式找到可以替换文章中的单词,短语或者句子的词。
39.根据句子Since it was China's first science fiction (科幻) film, the cinemas were soon so crowded when it was on. 由于这是中国第一部科幻电影,上映后电影院很快就挤满了人。可知2019年的《流浪地球》如此受欢迎,是因为这是中国第一部科幻电影,故答案为Because it was China's first science fiction film.
40.根据句子The movie shows how humans fight against disasters (灾难). 这部电影展示了人类如何与灾难作斗争。可知这部电影展示了人类如何与灾难作斗争,故答案为It shows us how humans fight against disasters.
41.根据句子Their great courage and creative spirit are the engine to push the ‘planet' of science fiction into the future," said Liu Cixin, writer of the story The Wandering Earth and the novel The Three-body Problem. " 《流浪地球》和小说《三体》的作者刘慈欣说:"他们的勇气和创造精神是推动科幻小说‘星球'走向未来的引擎。"可知第三段中电影的创作者和角色是勇敢的和具有创造力的,故答案为Brave/Courageous and creative.
42.Because of由于;the love for......的热爱;our homeland我们的祖国;we我们;won't不会;escape from从......逃离;the Earth地球;in a spaceship在宇宙飞船中,but但是;choose to wander选择去流浪;with the planet和地球;at last最后。故答案为因为对自己祖国的热爱, 我们不会乘坐宇宙飞船逃离地球, 而是最终选择与地球一起流浪。
43.在《流浪地球》中,人类由于某些原因面临灭绝的危险。可能是因为天气太热,植物不能生长。或者是由于极端天气的变化,人类居住的土地越来越少。也可能是因为自然资源几乎用光了。或者全球变暖变得越来越严重。或者各种污染破坏人们的健康。故答案为It is too hot for plants to grow. /Humans have fewer and fewer land to live due to the extreme weather changes.;Nature resources are almost used up. /Global warming is getting more and more serious. /All kinds of pollution destroys people's health.
七、写作
44.(2023·潍坊)Teens Around the World是一个国际青少年交流网站,近日有人发了一个d关于电影的帖子。假设你是李华,请阅读原帖后,结合自己的观影经历、用英语跟帖。
注意:
1. 电影名字可用汉语拼音;
2. 禁止抄袭本试卷中所有语篇内容;
3. 不要出现考生本人信息;
4. 80词左右。
Teens Around the World
Subject: movies
Hey, guys! We have seen many movies. Good movies can teach us something and make us laugh or cry. Which movie do you like What is it about And why do you like it Looking forward to your replies. Eric, Canada
Li Hua,
China
【答案】The Lion King is my favorite movie. It tells the story of Simba, a young lion prince who overcomes countless challenges to reclaim his rightful place as king of the Pride Lands. The movie shows the circle of life, friendship and courage. I am fond of The Lion King because it teaches important life less like being true to oneself and the importance of family. The beautiful animation, memorable songs, and lovable characters make it a great movie for viewers of all ages.
Li Hua,
China
【知识点】材料作文
【解析】【分析】这是一篇材料作文,本文要求按照所给提示结合观影经历,用英语跟帖,写作中要包含你喜欢的电影,电影内容以及你喜欢这部电影的原因,根据材料内容可知时态为一般现在时,人称主要为第一人称,注意并列连词的使用及主谓一致问题,写作中注意上下文的过渡要符合逻辑关系。
【点评】这篇短文根据所给内容的提示将观影经历逐一进行了陈述,内容切题,意思连贯,表达清楚,连贯,时态运用灵活准确,一些固定短语如be fond of喜欢,like doing sth喜欢做某事,the importance of......的重要性等以及句型结构,如I am fond of The Lion King because it teaches important life less like being true to oneself and the importance of family.等运用较为得体,表达比较准确,使文章更加自然流畅。
1 / 1山东省潍坊市2023年中考英语真题
一、阅读理解
(2023·潍坊)阅读理解
Joel: You're not going to believe this. My dad is running in this!
Debbie: Your dad The marathon I didn't know he liked doing sport.
Joel: Well, he doesn't, really. He does a bit of running now andthen, and he goes to the gym and that sort of thing. But there's no way he could finish a marathon.
Three days later
Pete: So Joel, how did your dad do
Joel: Hahahaha... it took him 7 hours and 12 minutes.
Jess: So he finished it That's fantastic!
Joel: Yeah, but guess what He was slower than any other runner in the race!
Pete: Still we're talking about 26 miles here. That's an awful lot of running. There's no way I could do that!
Debbie: It would take me more than a month. And honestly, Joel, do you think you could do it
Joel: That's not. the point. It took him more than 7 hours. So embarrassing!
Jess: So what He set himself a goal (目标), and he did it. At the end of the day, that's what matters.
Joel: Well, perhaps you're right. I've never thought about it like that, I suppose.
1.In Picture 2, Joel is laughing because his father ____.
A.won the match
B.couldn't finish a marathon
C.did a bit of running
D.was the last one in the race
2.What do Pete and Debbie think of the marathon
A.Boring. B.Tiring. C.Exciting. D.Relaxing.
3.What's Jess's opinion
A.Whatever you do, set a goal first.
B.Give up if you can't win a competition.
C.Make great efforts to achieve your goal.
D.Never take part in difficult competitions.
(2023·潍坊)阅读理解
On a cold January morning, a man sat at a subway station in Washington DC and started to play the violin. He played for about 45 minutes.
Three minutes went by, and a middle-aged man stopped for a few seconds, and then hurried up to take care of his own things.
A minute later, the violinist received his first tip: a woman threw some money without stopping, and walked away.
Only a 3-year-old boy took the music seriously, going over, sitting down and soon losing himself in the wonderful performance. His mother wished to hurry along, but the kid kept looking at the violinist.
When he finished playing, no one noticed it. No one applauded (鼓掌).
No one knew this, but the violinist was Joshua Bell, one of the most talented musicians in the world. He had just played one of the most beautiful pieces ever written, on a violin worth 3.5 million dollars. Joshua Bell played the same music with the same violin and the seats each cost 100 dollars at a theatre two days before.
Joshua Bell's playing in the subway station was a social experiment. It asks questions: in a common environment at a wrong hour, do we enjoy beauty Do we stop to make a response (反应) If we do not have a moment to stop and listen to one of the best musicians in the world playing the best music. how many other things are we ignoring (忽视)
4.What's the man's purpose of playing the violin at the subway station
A.To make some money. B.To see people's response.
C.To practice his skills. D.To teach a music lesson.
5.How many people stopped to listen to the music carefully
A.One. B.Two. C.Three. D.Four.
6.What does the writer suggest in the last paragraph
A.Don't be always in a hurry.
B.Stop to enjoy street performance.
C.Enjoy beautiful music at a theatre.
D.Don't miss the wonderful moment in life.
7.What is the text mainly about
A.A subway story. B.A music survey.
C.A social experiment. D.A talented musician.
(2023·潍坊)阅读理解
Developed by US company OpenAI, ChatGPT has taken the internet by storm, winning 100 million users since it came out in November 2022. People can ask the robot to write stories and emails, create instructions for cooking a certain food, translate languages, and answer all kinds of questions. In its own words, it is "a language model trained in a large amount of internet text to help users get human-like text."
Compared with Siri or other chatbots, ChatGPT uses a much bigger information center for training. It also uses stronger software (软件) and hardware to learn things by itself. For example, if it provides a wrong answer to your question, you can tell it the right one and it will correct itself. "It's a totally different chatbot," computer scientist Liu Xiaoguang from Nankai University told Tianjin Daily. "The knowledge level ChatGPT shows is the same as a university student. That's why it shocked the world."
But one big problem with ChatGPT is that it makes mistakes or even gives false information. When Rezza, a 28-year-old from Indonesia, used the robot to write an essay (论文), it "gave out many examples which other writers actually hadn't mentioned at all", he told The Guardian. Since the robot is trained using words from the internet, it can also pick up biases (偏见) about certain groups. These are all things that need to be dealt with.
8.Which can replace the underlined part in Paragraph 1
A.Succeeded greatly online.
B.Done harm to the internet.
C.Brought strong wind and heavy rain.
D.Caused serious changes of the weather.
9.Why did ChatGPT shock the world
A.It can find mistakes by itself.
B.It works differently from other chatbots.
C.Its information center is easier to control than Siri's.
D.Its knowledge level is as high as a university student.
10.What can we learn from the last paragraph
A.Anybody can make mistakes.
B.Anybody may give false information.
C.ChatGPT needs improvement.
D.ChatGPT can't get on well with humans.
11.What might be the best title of the text
A.ChatGPT is Coming!
B.ChatGPT is Catching the World's Eyes!
C.Can ChatGPT Take the Place of Humans
D.Can ChatGPT Avoid Biases Properly
二、任务型阅读
(2023·潍坊)任务型阅读
Saying no is not easy, but it is necessary sometimes.
It's not easy to say no bravely. 12. However, sticking to your principles (原则) may not always make people like you, but will surely get you more respect. Have you ever bravely said no to someone
Wang Shanshan, Beijing
When I was in primary school, two of my classmates always asked me to do many things for them, like buying breakfast or copying the materials, which put me under great anxiety. So I decided to refuse all their unreasonable requests. 13. From this experience, I learned to say no to unfair things bravely, because only in this way can I get respect.
Emily, London
My classmates used to laugh at me because of my weight. I cared too much about their opinions so I ate less and paid more attention to my appearance (外貌). 14. After realizing that everyone was unique, I refused to change myself. Now I have got back my confidence and don't care about what others say. I think it is necessary to say no and stand up for myself.
Lucas, Rome
15. To help me, my classmates showed me their answers directly. However, I still couldn't work out the problems during the next test. Then I realized that if I want to improve myself, I have to say no to their help. Since then, I refused my classmates"help and improved math on my own.
A. Sometimes, we do things that we don't want to do.
B. I used to have difficulty working out math problems.
C. As a result, they didn't order me to do anything any more.
D. There is a big difference between pleasing people and helping people.
E. The more I cared about their comments (评论), the more worried I became.
三、完形填空
(2023·潍坊)完形填空
When you turn on the tap in your house, water comes out. This water has 16. a long way. This water comes from rain in the sky. The 17. that water arrives to the tap in your house is called the"water supply".
Most of the water on the earth is in the 18. . This water has a lot of salt in it. We cannot drink this water. Salt water makes us ill. But when the sun shines, it 19. a part of the ocean. This water rises up to make clouds in the sky. The more water rises up, the heavier and larger the clouds become. The clouds will get so heavy and large that they will change colour from white to 20. . The water will fall down into rivers and lakes 21. rain and travel back to the sea. This is called the"water cycle". We use half of the rain water 22. falls over the earth.
There are parts of the world where there is 23. fresh water. In the Arab countries, salt water can be made safe to drink. This is done by freezing or boiling it. The salt is left 24. and the clean water is then taken off. This process is very 25. , but in some areas this is the only way to get clean drinking water.
16.A. pulled B. walked C. rushed D. travelled
17.A. way B. path C. method D. condition
18.A. stream B. ocean C. river D. lake
19.A. takes in B. gives off C. heats up D. cools down
20.A. purple B. grey C. blue D. pink
21.A. through B. with C. as D. by
22.A. it B. that C. this D. what
23.A. few B. much C. enough D. little
24.A. behind B. alone C. off D. out
25.A. rapid B. cheap C. simple D. expensive
四、语法填空
(2023·潍坊)语法填空
"I suddenly understood,"Valeria said, "why Mario wanted to buy the farm. He and Pagani were busy 26. (work) together during this period, I'm sure. They must have burned the farm down, Roberto. They could have killed you!"
"I can't believe it,"Roberto said. "My own uncle wouldn't do that. It's 27. (possible)."
"But it must be true, Roberto,"Valeria said. "It's the only explanation."
In the evening, Inspector (警官) Pavone telephoned and asked to speak to Roberto. "So far your uncle 28. (tell) us everything. He burned your farm downto make you 29. (sell) it. Pagani knew that land prices would go up when a big company moved to the town. Then he and your uncle made a project 30. (build) shops and houses on your land so that they could sell them for a profit. They would have become terribly wealthy!"
Roberto could not speak. His own uncle had lied to him and almost killed him.
"Your uncle and Pagani are both criminals (罪犯),"the inspector said. "Your uncle is a foolish and greedy man. He got himself into some 31. (danger) business. They must pay for their 32. (act)."
Roberto held the telephone 33. (quiet) with eyes full of tears.
The inspector was right. Mario and Pagani 34. (put) into prison soon. Roberto did not feel happy, sad or angry about them. He was too 35. (disappoint) to feel anything.
Some months passed. Roberto began to think about the future.
五、翻译
36.(2023·潍坊)中国制造的电动汽车已经进入了欧洲市场。 (electric, enter)
37.(2023·潍坊)尽管电子产品被广泛使用, 人们仍然需要纸质书。 (even though)
38.(2023·潍坊)对中国人而言,茶不仅是饮料,还是一门艺术和一种文化。 (not only ... but also ... )
六、任务型阅读
(2023·潍坊)任务型阅读
The Earth's going on a trip once again! Whether you have watched The Wandering Earth (流浪地球) in 2019 or not, the name must be well-known to you. Since it was China's first science fiction (科幻) film, the cinemas were soon so crowded when it was on. The Wandering Earth II came out on the first day of the Lunar New Year in 2023. It has become the newest hit.
As a prequel (前篇) to The Wandering Earth in 2019, the new movie describes the fact that humans are in danger of dying out for some reasons. To survive, they make different plans. Finally, they decide to build tens of thousands of huge engines on the surface of the Earth. They plan to drive the Earth to the nearest solar system. The movie shows how humans fight against disasters (灾难). In order to save the Earth, a group of young people have to step forward to start a race against time for life and death.
"The creators of The Wandering Earth II are very similar to the characters in the movie. Their great courage and creative spirit are the engine to push the ‘planet' of science fiction into the future," said Liu Cixin, writer of the story The Wandering Earth and the novel The Three-body Problem. "We all know that China's science fiction still has a long way to go. Luckily, there are a group of people who are working very hard for it."
From The Wandering Earth four years ago-to this year's prequel, director Guo Fan always hope people can remember the idea expressed in them. Because of the love for our homeland, we won't escape from the Earth in a spaceship, but choose lo wander with the planet at last.
39.Why was The Wandering Earth in 2019 so popular
40.What does The Wandering Earth I show us
41.What are the creators and the characters of the movie like in Paragraph 3
42.Please translate the underlined sentence into Chinese, (请将文中划线句子翻译成汉语)
43.In The Wandering Earth I, humans are in danger of dying out for some reasons.
Please imagine and write out two reasons. (请展开想象并写出两条合理的原因)
七、写作
44.(2023·潍坊)Teens Around the World是一个国际青少年交流网站,近日有人发了一个d关于电影的帖子。假设你是李华,请阅读原帖后,结合自己的观影经历、用英语跟帖。
注意:
1. 电影名字可用汉语拼音;
2. 禁止抄袭本试卷中所有语篇内容;
3. 不要出现考生本人信息;
4. 80词左右。
Teens Around the World
Subject: movies
Hey, guys! We have seen many movies. Good movies can teach us something and make us laugh or cry. Which movie do you like What is it about And why do you like it Looking forward to your replies. Eric, Canada
Li Hua,
China
答案解析部分
【答案】1.D
2.B
3.C
【知识点】日常生活类;记叙文;推理判断
【解析】【分析】本文主要介绍了乔尔向别人介绍自己的爸爸在马拉松赛跑中很糟糕,但是杰斯认为乔尔的爸爸完成了自己设定的目标,这才是最重要的。
【点评】考查阅读理解,细节理解题时首先要通读全文,了解文中所叙述的重要事实和细节,就可以解答出来,有的甚至可以从文章的原句中直接找到答案,选出正确答案。推断题需要联系上下文,推断出需要的信息。
1.细节理解题,根据句子He was slower than any other runner in the race! 他比比赛中的任何其他选手都慢!可知在图2中,乔尔在笑,因为他的父亲是比赛的最后一名,故选D。
2.推理判断题,根据句子Still we're talking about 26 miles here. That's an awful lot of running. There's no way I could do that! 但我们说的还是26英里。那是一段可怕的长跑。我不可能那么做!以及句子 It would take me more than a month. 这要花我一个多月的时间。可推知皮特和黛比认为马拉松是令人疲惫的,故选B。
3.推理判断题,根据句子So what He set himself a goal (目标), and he did it. At the end of the day, that's what matters. 那又怎样?他给自己定了一个目标,他做到了。在一天结束时,这才是最重要的。可推知杰斯的观点是努力实现目标,故选C。
【答案】4.B
5.A
6.D
7.C
【知识点】人生百味类;记叙文;细节理解;推理判断
【解析】【分析】本文主要介绍了世界上最好的音乐家在路边演奏,并不是每个人都停下来听,通过这个实验告诉我们,可能在生活中因为没有停下来而错过了很多东西。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。
4.细节理解题,根据句子Joshua Bell's playing in the subway station was a social experiment. It asks questions: in a common environment at a wrong hour, do we enjoy beauty Do we stop to make a response (反应) 约书亚·贝尔在地铁站的表演是一个社会实验。它提出的问题是:在一个共同的环境中,在一个错误的时间,我们能享受美吗?我们会停下来做出回应吗?可知这个人在地铁站拉小提琴的目的是看看人们的反应,故选B。
5.细节理解题,根据句子Only a 3-year-old boy took the music seriously, going over, sitting down and soon losing himself in the wonderful performance. 只有一个3岁的男孩认真对待音乐,走过去,坐下来,很快就沉浸在美妙的演奏中。可知只有一个人认真听音乐,故选A。
6.推理判断题,根据句子If we do not have a moment to stop and listen to one of the best musicians in the world playing the best music. how many other things are we ignoring (忽视) 如果我们没有时间停下来听听世界上最好的音乐家演奏最好的音乐。我们还忽略了多少其他的事情?可推作者在最后一段建议我们不要错过生命中的美好时刻,故选D。
7.主旨大意题,根据句子Joshua Bell's playing in the subway station was a social experiment. It asks questions: in a common environment at a wrong hour, do we enjoy beauty Do we stop to make a response (反应) 约书亚·贝尔在地铁站的表演是一个社会实验。它提出的问题是:在一个共同的环境中,在一个错误的时间,我们能享受美吗?我们会停下来做出回应吗?结合上文,可知本文主要介绍了一个社会实验,故选C。
【答案】8.A
9.D
10.B
11.C
【知识点】科普类;说明文
【解析】【分析】本文主要介绍了ChatGPT的发展以及人类的担心。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节理解题首先通读全文,了解全文大意,其次分析问题,抓住问题关键词,在文中寻找信息,确定答案,最后再检查一遍,确保答案正确;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。
8.推理判断题,根据句子Developed by US company OpenAI, ChatGPT has taken the internet by storm, winning 100 million users since it came out in November 2022. ChatGPT由美国公司OpenAI开发,自2022年11月推出以来,已经席卷了互联网,赢得了1亿用户。可推知此处是指在互联网上取得了巨大的成功,故选A。
9.细节理解题,根据句子The knowledge level ChatGPT shows is the same as a university student. That's why it shocked the world. ChatGPT显示的知识水平与大学生相同。这就是它震惊世界的原因。可知ChatGPT显示的知识水平与大学生相同。这就是它震惊世界的原因,故选D。
10.细节理解题,根据句子But one big problem with ChatGPT is that it makes mistakes or even gives false information. 但ChatGPT的一个大问题是它会出错,甚至给出错误的信息。可知任何人都可能提供虚假信息,故选B。
11.主旨大意题,根据句子Developed by US company OpenAI, ChatGPT has taken the internet by storm, winning 100 million users since it came out in November 2022. ChatGPT由美国公司OpenAI开发,自2022年11月推出以来,已经席卷了互联网,赢得了1亿用户。以及最后一段Since the robot is trained using words from the internet, it can also pick up biases (偏见) about certain groups. These are all things that need to be dealt with. 由于机器人是使用来自互联网的词汇进行训练的,因此它也会对某些群体产生偏见。这些都是需要处理的事情。结合文章,可知本文主要介绍了ChatGPT的发展会不会取代人类的地位,故选C。
【答案】12.A;13.C;14.E;15.B
【知识点】任务型阅读;教育类;说明文
【解析】【分析】本文主要介绍了有时候说"不"的重要性。
A. Sometimes, we do things that we don't want to do. 有时候,我们会做一些我们不想做的事情。
B. I used to have difficulty working out math problems. 我过去做数学题有困难。
C. As a result, they didn't order me to do anything any more. 因此,他们不再命令我做任何事了。
D. There is a big difference between pleasing people and helping people. 取悦别人和帮助别人之间有很大的区别。
E. The more I cared about their comments (评论), the more worried I became. 我越在意他们的评论,我就越担心。
【点评】考查任务型阅读,七选五的答案选项较少,并且给出的都是句子,因此我们可以通过句子的完整性或者句子后面的标点符号来判断该句在文章中的位置,另外,通过阅读选项,有可能找出跟其他选项表达完全不同意思的句子,这样我们就可以直接将该选项排除。
12.根据下文However, sticking to your principles (原则) may not always make people like you, but will surely get you more respect. 然而,坚持你的原则不一定会让人们喜欢你,但肯定会让你得到更多的尊重。可知说的是坚持原则的重要性,结合选项,应说有时候,我们会做一些我们不想做的事情,故选A。
13.根据上文When I was in primary school, two of my classmates always asked me to do many things for them, like buying breakfast or copying the materials, which put me under great anxiety. So I decided to refuse all their unreasonable requests. 当我在小学的时候,我的两个同学总是让我为他们做很多事情,比如买早餐或复印材料,这让我非常焦虑。所以我决定拒绝他们所有不合理的要求。可知说的是拒绝所有的不合理要求,可知此处应说明结果,结合选项,应说因此,他们不再命令我做任何事了,故选C。
14.根据上文My classmates used to laugh at me because of my weight. I cared too much about their opinions so I ate less and paid more attention to my appearance (外貌). My classmates used to laugh at me because of my weight. I cared too much about their opinions so I ate less and paid more attention to my appearance (外貌). 我的同学过去常常因为我的体重而嘲笑我。我太在意他们的意见,所以我吃得少,更注意自己的外表。可知说的是在意别人的评论,结合选项,应说我越在意他们的评论,我就越担心,故选E。
15.根据下文To help me, my classmates showed me their answers directly. However, I still couldn't work out the problems during the next test. 为了帮助我,我的同学直接给我看了他们的答案。然而,在下次考试中我仍然不能解决问题。可知说的是学习上有问题,结合选项,应说我过去做数学题有困难,故选B。
【答案】16.D;17.A;18.B;19.C;20.B;21.C;22.B;23.D;24.A;25.D
【知识点】环保类;说明文
【解析】【分析】本文主要介绍了供水的过程,水循环的过程以及在一些地区饮用水短缺的情况。
【点评】考查完形填空,首先通读一遍文章,跳过缺失的单词,再根据上下文来判断所缺单词的含义,最后对选项进行区别,选出正确的那一项。
16.句意:这些水经过了很长一段距离。pulled拉;walked步行;rushed冲;travelled旅行。根据This water comes from rain in the sky.The...that water arrives to the tap in your house is called the 'water supply. 这些水来自天上的雨。到达你家水龙头的......被称为"供水"。可知此处是指水是走了很长距离才到了水龙头里,故选D。
17.句意:水到达你家水龙头的方式被称为"供水"。way方式;path小径,method方法;condition状况。根据water arrives to the tap in your house is called the water supply. 到达你家水龙头的水被称为供水。可知此处是指水到达家里水龙头是一种供水方式,故选A。
18.句意:地球上的大部分水都在海洋里。stream小溪,ocean海洋;river河流;lake湖。根据This water has a lot of salt in it. 这水里有很多盐。可知此处是指大部分水都在海洋里,海洋里的水是有盐的,故选B。
19.句意:但当太阳照耀时,它会加热一部分海洋。takes in吸收;gives off散发;heats up加热;cools down冷却。根据But when the sun shine. 但当太阳照耀时。以及This water rises up to make clouds in the sky. 这些水上升形成了天空中的云。可知此处是指温度升高,会加热一部分海水,升在天空形成云,故选C。
20.句意:云将变得如此沉重和巨大,它们将改变颜色从白色到灰色。purple紫色;grey灰色;blue蓝色;pink粉色。根据The water will fall down into rivers and lakes. 水将像雨一样落下到河流和湖泊。可知此处是指云变成灰色之后,就要下雨,然后流入河流和湖泊,故选B。
21.句意:水将像雨一样落下到河流和湖泊,并返回大海。through通过;with带有;as像;by通过。根据The water will fall down into rivers and lakes...rain. 水将.......雨一样落下到河流和湖泊。可知此处是指像雨水一样落下来,故选C。
22.句意:我们用掉了地球上一半的雨水。it它;that那个;this这个;what什么。分析句子结构可知,此处是定语从句,先行词rain water,雨水,指物,在从句中作主语,用that引导定语从句,故选B。
23.句意:世界上有些地方几乎没有淡水。few几个,修饰可数名词;much许多,修饰不可数名词;enough足够的;little一点儿,修饰不可数名词。根据but in some areas this is the only way to get clean drinking water. 但在一些地区,这是获得清洁饮用水的唯一途径。可知此处是指这些地方几乎没有淡水,修饰不可数名词water,应用little,故选D。
24.句意:盐被留下,然后干净的水被带走。behind在后面;alone独自;off离开;out出去。根据This is done by freezing or boiling it.The salt is left...and the clean water is then taken off. 这是通过冷冻或煮沸来完成的。剩下的盐…...然后把干净的水拿掉。可知此处是指把盐留下,带走干净的水,故选A。
25.句意:这种方法非常昂贵,但在一些地区,这是获得清洁饮用水的唯一方法。rapid迅速的;cheap便宜的;simple简单的;expensive昂贵的。根据前文介绍的制作饮用水的方法,可知,这个过程很复杂,所以可推断这种方法提炼出来的饮用水一定很贵,故选D。
【答案】26.working;27.impossible;28.has told;29.sell;30.to build;31.dangerous;32.action (s);33.quietly;34.were put;35.disappointed
【知识点】语法填空;故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文主要讲述了Roberto无法相信自己的叔叔为了赚钱而把Roberto的农场烧了,他的叔叔和朋友因此被关进了监狱,Roberto感到非常失望。
【点评】考查语法填空,答题时要跳过空格,了解大意,然后根据语境及所给单词的提示对所缺部分逐一作答,逐一要考虑句型,语法,搭配以及语境等因素,最后通读一遍并验证。
26.句意:我敢肯定,这段时间他和帕加尼在一起很忙。work,工作,动词。固定搭配,be busy doing sth,忙于做某事,动名词作宾语,故答案为working。
27.句意:那是不可能的。possible,可能的,形容词。is后接形容词作表语,根据I can't believe it. 我不能相信。以及My own uncle wouldn't do that. 我的叔叔不会这么做的。可知此处是指认为这是不可能的,故答案为impossible。
28.句意:到目前为止,你叔叔什么都告诉我们了。tell,告诉,动词。根据空格前So far,到目前为止,可知,此处用现在完成时,结构为have/has done,主语是单数形式,助动词用has,故答案为has told。
29.句意:他烧了你的农场,要你把它卖掉。sell,卖,动词。固定搭配,make sb do sth,使某人做某事,可知此处应用动词原形sell,故答案为sell。
30.句意:然后他和你叔叔做了一个计划,在你的士地上建造商店和房子,这样他们就可以卖掉它们来赚钱。build,建造,动词。根据made a project... shops and houses on your land. 做了一个计划,在你的士地上......商店和房子。可知,此空应填动词不定式作定语修饰名词project,故答案为to build。
31.句意:他做了一件危险的事。danger,危险,名词。此空修饰名词business,应用形容词修饰名词作定语,danger的形容词形式为dangerous,危险的,故答案为dangerous。
32.句意:他们必须为自己的行为付出代价。act,表演,动词。根据空格前their,他们的,后加名词形式,act的名词形式为action,行为,此空可以填单数形式,也可以填复数形式,故答案为action(s)。
33.句意:罗伯托默默地拿着电话,眼里噙满了泪水。quiet,安静的,形容词。此空修饰动词held,应填副词,quietly,静静地,副词,故答案为quietly。
34.句意:马里奥和帕加尼很快就被关进了监狱。put,放,动词。主语与动词put之间是被动关系,and连接并列主语看作复数形式,描述过去发生的事情,助动词用were,故答案为were put。
35.句意:他太失望了,什么也感觉不到。disappoint,使失望,动词。was后接形容词作表语,修饰人用以ed为结尾的形容词,故答案为disappointed。
36.【答案】Electric cars made in China have already entered the European market.
【知识点】汉译英;过去式和过去分词;过去开始发生的动作一直持续到现在
【解析】【分析】分析句子可知时态为现在完成时,结构为have/has done。电动汽车,Electric cars;主语cars与动词make之间为被动关系,应用过去分词作定语,made in China,中国制造的;已经进入,主语为复数形式,时态为时态完成时,应用have already entered;欧洲市场,the European market,故答案为Electric cars made in China have already entered the European market.
【点评】考查汉译英,根据汉语意思确定短语或固定搭配,注意识记现在完成时have/has done的用法。
37.【答案】Even though electronics are widely used, people still need printed books.
【知识点】汉译英;一般现在时的被动语态
【解析】【分析】分析句子可知时态为一般现在时。尽管,Even though;电子产品,electronics;被广泛使用,应用一般现在时的被动语态,结构为be done,主语为复数形式,应用are widely used;人们,people;仍然,still;需要,need;纸质书,printed books。故答案为Even though electronics are widely used, people still need printed books.
【点评】考查汉译英,根据汉语意思确定短语或固定搭配,注意识记一般现在时的被动语态的用法。
38.【答案】For Chinese/to the Chinese, tea is not only a drink, but also an art and a culture.
【知识点】汉译英;简单介词;固定搭配
【解析】【分析】分析句子可知时态为一般现在时。对于中国人而言,For Chinese/to the Chinese;茶,tea ;not only...but also...不但......而且......;主语为单数形式,be动词应用is;饮料,a drink;一门艺术, an art;and为并列连词;一种文化,a culture,故答案为For Chinese/to the Chinese, tea is not only a drink, but also an art and a culture.
【点评】考查汉译英,根据汉语意思确定短语或固定搭配,注意识记not only...but also...的用法。
【答案】39.Because it was China's first science fiction film.
40.It shows us how humans fight against disasters.
41.Brave/Courageous and creative.
42.因为对自己祖国的热爱, 我们不会乘坐宇宙飞船逃离地球, 而是最终选择与地球一起流浪。
43.It is too hot for plants to grow./Humans have fewer and fewer land to live due to the extreme weather changes.;Nature resources are almost used up. /Global warming is getting more and more serious. /All kinds of pollution destroys people's health.
【知识点】任务型阅读;科普类;说明文
【解析】【分析】本文主要介绍了《流浪地球》这部电影,进一步表达对中国科幻电影未来的希望。
【点评】考查任务型阅读,关键在看懂文章,然后根据题目要求作答,注意尽量用文章的语言填写答案。在文章中找不到答案时,要完全理解句子,根据同义词,句型转换的方式找到可以替换文章中的单词,短语或者句子的词。
39.根据句子Since it was China's first science fiction (科幻) film, the cinemas were soon so crowded when it was on. 由于这是中国第一部科幻电影,上映后电影院很快就挤满了人。可知2019年的《流浪地球》如此受欢迎,是因为这是中国第一部科幻电影,故答案为Because it was China's first science fiction film.
40.根据句子The movie shows how humans fight against disasters (灾难). 这部电影展示了人类如何与灾难作斗争。可知这部电影展示了人类如何与灾难作斗争,故答案为It shows us how humans fight against disasters.
41.根据句子Their great courage and creative spirit are the engine to push the ‘planet' of science fiction into the future," said Liu Cixin, writer of the story The Wandering Earth and the novel The Three-body Problem. " 《流浪地球》和小说《三体》的作者刘慈欣说:"他们的勇气和创造精神是推动科幻小说‘星球'走向未来的引擎。"可知第三段中电影的创作者和角色是勇敢的和具有创造力的,故答案为Brave/Courageous and creative.
42.Because of由于;the love for......的热爱;our homeland我们的祖国;we我们;won't不会;escape from从......逃离;the Earth地球;in a spaceship在宇宙飞船中,but但是;choose to wander选择去流浪;with the planet和地球;at last最后。故答案为因为对自己祖国的热爱, 我们不会乘坐宇宙飞船逃离地球, 而是最终选择与地球一起流浪。
43.在《流浪地球》中,人类由于某些原因面临灭绝的危险。可能是因为天气太热,植物不能生长。或者是由于极端天气的变化,人类居住的土地越来越少。也可能是因为自然资源几乎用光了。或者全球变暖变得越来越严重。或者各种污染破坏人们的健康。故答案为It is too hot for plants to grow. /Humans have fewer and fewer land to live due to the extreme weather changes.;Nature resources are almost used up. /Global warming is getting more and more serious. /All kinds of pollution destroys people's health.
44.【答案】The Lion King is my favorite movie. It tells the story of Simba, a young lion prince who overcomes countless challenges to reclaim his rightful place as king of the Pride Lands. The movie shows the circle of life, friendship and courage. I am fond of The Lion King because it teaches important life less like being true to oneself and the importance of family. The beautiful animation, memorable songs, and lovable characters make it a great movie for viewers of all ages.
Li Hua,
China
【知识点】材料作文
【解析】【分析】这是一篇材料作文,本文要求按照所给提示结合观影经历,用英语跟帖,写作中要包含你喜欢的电影,电影内容以及你喜欢这部电影的原因,根据材料内容可知时态为一般现在时,人称主要为第一人称,注意并列连词的使用及主谓一致问题,写作中注意上下文的过渡要符合逻辑关系。
【点评】这篇短文根据所给内容的提示将观影经历逐一进行了陈述,内容切题,意思连贯,表达清楚,连贯,时态运用灵活准确,一些固定短语如be fond of喜欢,like doing sth喜欢做某事,the importance of......的重要性等以及句型结构,如I am fond of The Lion King because it teaches important life less like being true to oneself and the importance of family.等运用较为得体,表达比较准确,使文章更加自然流畅。
1 / 1