山东省济南市2023年中考英语真题

文档属性

名称 山东省济南市2023年中考英语真题
格式 zip
文件大小 1.3MB
资源类型 试卷
版本资源
科目 英语
更新时间 2023-09-04 11:30:37

文档简介

登录二一教育在线组卷平台 助您教考全无忧
山东省济南市2023年中考英语真题
一、完形填空
完形填空
The Smiths enjoy having dinner out on the weekends. They always go to a local 1. . Their favorite waiter is Victor. When they walk in, their 8-year-old son, Bert, always gets a high-five 2. Victor and they joke a lot. The boy is so happy when Victor 3. his order, which is the same every 4. . Victor treats 5. with kindness, and he always knows exactly what they want. " I love working here as I have a chance to make people feel good every day, " he often says.
A few months ago, Bert learned more about Victor. He 6. a very poor life and the whole family lived in a small room. Every day he had to walk several miles to work. He wanted to buy a 7. car. He' d been having a(an) 8. time saving money for one.
Bert told his mother about Victor' s 9. . He kept saying " We have to ask others to help Victor get a car. " Finally, Mrs. Smith 10. to help Bert set up a fundraising (募捐) website. The goal was to 11. $5, 000. When a local news station found out, it spread the 12. online. Many of Victor' s other customers jumped in to help. The fund rose 13. to more than $30, 000 in two months. That was enough for a car and to pay for an apartment for Victor' s family.
The 29-year-old Victor was deeply moved 14. he learned what his young customer had done. " I' d kept fighting quietly and didn' t want to ask anybody for anything, " he said. People were also touched by Bert' s kindness. Bert said he was 15. that so many people wanted to help. " This is the definition (定义) of community, " one of the customers wrote online.
1.A. post office B. bank
C. library D. restaurant
2.A. from B. to C. beside D. on
3.A. explai B. remember C. borrow D. misses
4.A. weekend B. day C. weekday D. hour
5.A. nobody B. someone C. everyone D. none
6.A. led B. changed C. lost D. avoided
7.A. famou B. chea C. good D. cool
8.A. free B. happy C. easy D. hard
9.A. succe B. hobby C. situatio D. advice
10.A. agreed B. asked C. refused D. regretted
11.A. lend B. raise C. spend D. save
12.A. accident B. lie C. word D. culture
13.A. slowly B. quickly C. widely D. heavily
14.A. where B. though C. whe D. unless
15.A. embarrassed B. sorry C. tired D. excited
二、补全对话
补全对话
A: Hi, Linda. I called you yesterday afternoon, and you didn't pick up.
B: Oh, I'm sorry. I was having an art lesson. 16.
A: I need your help. Our school talent show is next week but I don't know what to perform.
B: 17. You are so good at it.
A: Sure enough. But how can I make it more creative
B: I can play the erhu very well. Maybe we can perform together.
A: Wow! 18.
B: Which piece of music do you like
A: 19. What about you
B: Metoo. It' s very famous traditional Chinese music.
A: 20. And I believe it will be the most creative in the show.
B: Yeah. Hope we can make it!
16.A. Where are you B. What' s up
C. When will it begin D. Who is that
17.A. What are you doing B. What would you like
C. Why not play the dizi D. Can you play soccer
18.A. That' s a good idea. B. I disagree.
C. I' m afraid not. D. Never mind.
19.A. She likes singing. B. I' ve returned the book.
C. He rides to work. D. I like Erquan Yingyue.
20.A. Have a good trip. B. That' s right.
C. You' re welcome. D. Thanks for inviting.
三、阅读理解
阅读理解
◎◎◎ Blog
Diana Garcia @dgarcia It' s a mini-project for my course at college. Thanks to all my friends (174 in total) who answered my questions about selfies (自拍). Here' s the result.
Selfies in Numbers
Who' s Taking Selfies Top Situations for Selfies
30%at a party / on a night out 34%on vacation 20% at school 16%in front of the mirror 30%with a friend /a group of friends 52%alone
Changing Selfies Top Reasons for Selfies
I have used an app(应用程序)to. . . . . . change my hair 37% . . . add glasses or a silly mustache 32% . . . add a filter(滤镜)25% . . . change my eye color 6% 1 to remember a happy moment2 because you feel good3 because you look good4 to share information about your life
FUN FACT!! People take TWO selfies a day on average.
21.What is Diana
A.A college student. B.An actress.
C.A news reporter. D.A director.
22.How many people answered Diana' s questions
A.36. B.52. C.64. D.174.
23.Who' s taking the most selfies
A.18-year-olds. B.19-year-olds. C.20-year-olds. D.21-year-olds.
24.Which app is the least popular for changing selfies
A.An app for adding a filter.
B.An app for adding glasses.
C.An app for changing eye color.
D.An app for changing hair.
25.What are included in the result
①problems of selfies
②why people take selfies
③famous people' s selfies
④where people take selfies
⑤how often people take selfies
A.①③⑤ B.②③④ C.①②④ D.②④⑤
阅读理解
Like most parents, mine spent much time advising me to take part in activities outside school. However, they never forced me, and I never found anything I was interested in. Then one day a friend at school told me about a local dance group and asked if I wanted to go with her. So after school we went to talk to the dance teacher. She explained everything to us and we both decided to join.
My parents were really pleased to hear I' d finally chosen dancing. They think if you develop an interest in doing something yourself, it will be easier to succeed.
I' ve now been attending the dancing classes for 3 years and I really enjoy it. We are organized into age groups, and at 16 I' m now in the oldest class. There are classes of swing dance, ballet (芭蕾舞), street dance and folk dance. I practice street dance and I' m quite good at it. I also help out leading some of the younger children.
We also take part in events like local and even national dance shows, and relatives turn up to see their children perform. My parents are proud of me as they tell me all the time.
Now I' ll be too old to continue dancing with the group. However, I have already made plans to continue with them. The dance school has become very successful and is opening new classes. The director has asked if I' d like to be one of the group leaders and of course I said " yes" !
—By Julie, 16
26.Who made Julie decide to join the local dance group
A.Her parents. B.Her teacher. C.Her friend. D.Herself.
27.According to Julie' s parents, what is more important to be successful
A.Interest. B.Hard work. C.Courage. D.Pride.
28.When did Julie attend the dancing classes
A.1 year ago. B.2 years ago.
C.3 years ago. D.4 years ago.
29.What kind of dance is Julie good at
A.Swing dance. B.Ballet.
C.Street dance. D.Folk dance.
30.How does Julie feel about her future development
A.Unhappy. B.Clear. C.Scared. D.Worried.
阅读理解
Warming temperatures and shorter winters might sound like the end of snow days. However, rising temperatures may actually cause snowstorms to dump more snow, says David Robinson. He is a professor at a university in New Jersey. He studies climate (气候) change.
Temperature change is one of the greatest in Earth' s climate change over a long period of time. It can happen naturally or because of human activities, such as burning gas and coal. Burning these fuels produces carbon dioxide (二氧化碳) and other pollutants into the atmosphere, which hold heat in the atmosphere, leading to warmer global temperatures over time.
But how could warmer temperatures lead to more snow To get snow, you need moisture (水汽) and freezing temperatures (0℃ or less), says Robinson. Without moisture in the air, there is no precipitation (rain or snow). Robinson says there are signs that snowstorms are becoming stronger. This is because of this connection between moisture and precipitation.
" The warmer the air becomes, the more moisture it holds. So, if it' s warming and still cold enough to snow, you can get more snow, " Robinson says.
Of the 10 biggest snowfalls in D. C. region, five happened in the past 25 years, according to the NWS. During that same time period, average winter temperatures in D. C. increased. In 1996, the average winter temperature was 1. 8℃. In 2020, it was 6℃.
Weather experts suggest that rising temperatures may make winter shorter and less cold. But for now, the snow is still falling. One day, winter might not have any days below the freezing temperature. Once temperatures stay above freezing, snowstorms become rain. Until then, we might continue to see strong storms.
According to Robinson, that time could come sooner than we think. He says, " When we look back, years from now, we may see that this was the breaking point. "
31.What is paragraph 2 mainly about
A.How Earth' s climate changes.
B.What causes rising temperatures.
C.What produces carbon dioxide.
D.How pollution influences climate.
32.What will the warming temperatures cause according to the text
A.Less coal. B.Drier weather.
C.Longer winters. D.Stronger snowstorms.
33.What is the purpose of paragraph 5
A.To introduceD. C.
B.To report the biggest 10 snowstorms.
C.To support Robinson' s ideas.
D.To show the increase of temperatures.
34.What does Robinson think of the future warming temperatures
A.Impossible. B.Serious. C.Meaningless. D.Amazing.
35.Where is the text probably taken from
A.A science magazine. B.A story book.
C.A science fiction. D.A travel guide.
阅读理解
A garden is much more than just creating a beautiful environment. It can be a way to save or even make money and, more than that, it can be a place where you can express yourself. For me, it' s a bit of all these things. I know it may sound strange for a 13-year-old girl to be interested in gardening, but I have always been and I would love to make a career (职业) out of it.
I have learned many things these past few years. I have been reading about and doing some gardening. So, here is my top advice about gardening. First, you do not need to spend a lot of money to have a beautiful garden. Some of the gardens that I think are the prettiest are just lines of plants. There aren' t many garden decorations (装饰) and pathways. It' s just beautiful plants with fruits and vegetables. We can also find many useful things for free, from pieces of old wood to old pots and pans. Or, we can build things for free from materials that other people have thrown away.
If you just remember that planting what is more than you need will take the stress away of losing some plants, you will save yourself a lot of worry, too. Besides, you need to ask yourself which plants produce enough food to make them worth growing. I actually sat down and did the maths on that one this spring. It amazed me what some plants were worth. A tomato, for example, can produce 50- 150 worth of fruit. It takes up a lot of space but that' s a lot of money coming out of a 50-pence seed (种子)! So if I had known earlier what each plant could save us, I would have told my parents to fill our garden with different plants.
And finally, gardening doesn' t have to be all or nothing. But then I guess that' s more of a personality weakness than anything. I struggle with doing things a little at a time. Once I decide to do something, I usually devoteevery waking hour to it for a little while and then get tired. So it' s okay to just have one tomato plant, and it' s okay to have an off year. It will save you a lot of stress.
36.What does the writer want to tell us about gardening in paragraph 1
A.The gardeners can make much money.
B.It' s just about creating a beautiful place.
C.The most important is to express yourself.
D.It means different things to different people.
37.How would the writer describe her favorite garden
A.Simple. B.Expensive. C.Magic. D.Creative.
38.What advice does the writer give us about gardening
A.Use what we can find around us.
B.Try to make a career out of it.
C.Ask other gardeners to give help.
D.Spend as much time as we can.
39.What can we learn about the writer' s gardening experience
A.She wants to grow everything.
B.She did everything right.
C.She has a lot of fun in doing it.
D.She needs to work harder.
40.What does the underlined word " devote" mean in the last paragraph
A.Waste. B.Spend. C.Change. D.Count.
四、语法填空
语法填空
Last March I lost my camera while I was on a school trip. I left it on the bus on the way back to  41.  (we) school. I called the bus company the next day  42.  (check) if they could find it, but it wasn' t there. My parents got really angry and told me they couldn' t buy me a new one.
I  43.  (know) they were right, so I decided I would get one by myself. I started thinking of ways to make and save money. My parents  44.  (usual) give me 8 every week, so the first thing I did was to keep the money  45.  the small box on the bookcase.
I also offered to help my uncle Alan. He' s often away for work, but he can' t  46.  (take) his dog with him. I started to look after his dog when he wasn' t at home. After some time, my uncle' s neighbors saw me. They asked me if I could help with their cats, dogs and rabbits, too. So, I started working for three  47.  (family) living across the street.
In less than three months I had enough money to buy a new camera. It was the same as the one I had lost, but to me it was much  48.  (nice). I paid for it with  49.  money I made and it felt very different. This experience teaches me what it means to work hard and I  50.  (learn) that you must be careful with the things you have, because they take a lot of hard work.
五、任务型阅读
任务型阅读
We all love spending time by the sea. Some lucky ones might live on the coast and enjoy the benefits (益处) all around the year.  51.  Most of us would say we feel healthier by the ocean. In the past, doctors would actually suggest spending time by the sea to their patients. And research has shown that people who live on the coast are more likely to believe their health is good compared to those living in a city. So how do we benefit, exactly
Well, to start with, it' s great for our mental (心理) health. Scientists have discovered that we have something called a blue mind. They have shown that watching, listening to the waves (海浪) or being in the ocean helps our brains slow down.  52.  This is why people who have trouble sleeping are often told to listen to recordings of the sound of waves hitting the beach to help them relax at bedtime.
 53.  We go out a lot more when we' re on holiday by the sea. We often become more active on holidays and people who live on the coast are usually more active too.  54.  Walking on sand requires more effort than on the pavement. And the sea air is good for people with breathing problems too. There is less pollution in the air near the ocean and in autumn and winter the air is fresher. This is healthier than the dry air in homes with central heating. It has even been found that the chemicals in sea water may help us have healthy skin.
 55.  We look forward so much to having our next one!
A. Breathing the air in the city makes you more active.
B. Others usually have to wait for the next vacation.
C. Being by the sea is also good for our physical health.
D. Kids especially like to have fun by the sea in summer.
E. Naturally we often feel so great at the end of a seaside holiday.
F. The sound of them can help us relax and feel free from stress.
G. And if you take your walks on the beach, this is a lot better.
六、语境运用,根据所提供的图片,用一个完整的句子提问或应答。
56.
A: What' s your brother' s job
B:    .
57.
A: What is Cindy doing
B:    .
58.
A:    
B: It' s about two kilometers.
59.
A:    
B: Yes, I have. It' s very delicious.
60.
A:    
B: In France.
七、书面表达
61. 新时代英语课堂的语言实践活动丰富多彩。学校英语社团开展了以Students' Favorite English Class Activities为主题的调查,请使用图表中的调查结果写一篇英语短文向学校英文报投稿。
内容包括:
1. 描述并评价调查结果;
2. 陈述你的选择并说明理由。
注意:
1. 词数100左右,开头已给出,不计入总词数;
2. 可以适当增加细节,以使行文连贯;
3. 不得出现真实的人名、校名等相关信息。
There are many practical learning activities in English class.
答案解析部分
【答案】1.D;2.A;3.B;4.A;5.C;6.A;7.B;8.D;9.C;10.A;11.B;12.C;13.B;14.C;15.D
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文主要介绍了年仅八岁的伯特提议帮助一个餐厅服务员的事。
【点评】考查完形填空,首先通读一遍文章,跳过缺失的单词,再根据上下文来判断所缺单词的含义,最后对选项进行区别,选出正确的那一项。
1.句意:他们总是去当地的餐馆。post office邮局;bank银行;library图书馆;restaurant餐馆。根据The Smiths enjoy having dinner out on the weekends.可知,此处应该是"去餐馆"。故选D。
2.句意:当他们走进来的时候,他们8岁的儿子伯特总是和维克多击掌,他们经常开玩笑。from来自;to朝;beside在……旁边;on在……上面。根据Bert, always gets a high-five...Victor可知,此处表示"和维克多击掌",from符合题意。故选A。
3.句意:当维克多想起他的点餐时,男孩很高兴,每个周末都是一样的。explains解释;remembers记得;borrows借;misses想念。根据The boy is so happy when Victor ... his order可知,男孩会因为维克多记得他的点餐而开心。故选B。
4.句意:当维克多想起他的点餐时,男孩很高兴,每个周末都是一样的。weekend周末;day一天;weekday工作日;hour小时。根据The Smiths enjoy having dinner out on the weekends.可知,此处指"周末"。故选A。
5.句意:维克多对每个人都很好,他总是确切地知道他们想要什么。nobody没有人;someone某人;everyone每个人;none没有一个。根据he always knows exactly what theywant.可知,维克多对每个人都很好。故选C。
6.句意:他过着非常贫穷的生活,全家人住在一个小房间里。led导致,过……的生活;changed改变;lost失去;avoided避免。lead a ... life过着……的生活。故选A。
7.句意:他想买一辆便宜的汽车。famous著名的;cheap便宜的;good好的;cool凉爽的。根据a very poor life可推知,维克多想买一辆便宜的汽车。故选B。
8.句意:他为了攒钱买一辆车一直很辛苦。free自由的;happy高兴的;easy容易的;hard困难的。根据He'd been having a(an) ______ time saving money for one.可知,维克多为了买车,日子很不好过。故选D。
9.句意:伯特把维克多的情况告诉了他妈妈。success成功;hobby爱好;situation情况;advice建议。根据He...a very poor life and the whole family lived in a small room. Everyday he had to walk several miles to work. He wanted to buy a ... car.可知,伯特把这些情况告诉了妈妈。故选C。
10.句意:最后,史密斯太太同意帮助伯特建立一个筹款网站。agreed同意;asked问;refused拒绝;regretted后悔。根据Mrs. Smith...to help Bert可知,史密斯太太同意帮助维克多。故选A。
11.句意:目标是筹集5000美元。lend借给;raise筹集;spend花费;save救助。根据help Bert set up a fundraising(募捐) website可知,此处指"筹钱"。故选B。
12.句意:当地一家新闻台发现后,就在网上传播了这一消息。accident事故;lie谎言;word消息;culture文化。根据When a local news station found out可知,新闻台在网上传播了这一消息。故选C。
13.句意:该基金在两个月内迅速增长到3万多美元。slowly慢地;quickly快地;widely广泛地;heavily沉重地。根据more than $30,000 in two months可知,在两个月内迅速增长。故选B。
14.句意:当29岁的维克多得知他的年轻顾客所做的事情时,他深受感动。where哪里;though尽管;when当……的时候;unless除非。根据he learned what his young customer had done.可知,此处应该用when引导时间状语从句。故选C。
15.句意:伯特说,有这么多人愿意帮忙,他感到很激动。embarrassed尴尬的;sorry抱歉;tired累的;excited兴奋的,激动的。根据so many people wanted to help可知,因得到了许多人的帮助,因此波特是激动的。故选D。
【答案】16.B;17.C;18.A;19.D;20.B
【知识点】补全对话;日常生活类
【解析】【分析】本文是A与Linda讨论在学校才艺表演上出演什么节目的一则对话。
【点评】考查补全对话,做题时理解选项句意,根据提出的语境回答问题,注意前后呼应,抓住关键词。
16.根据I called you yesterday afternoon, and you didn't pick up及I need your help可知,询问对方找自己有什么事,B选项"怎么了"符合,故选B。
17.根据Our school talent show is next week but I don't know what to perform.及You are so good at it.可知,向对方提出建议,C选项"为什么不吹笛子呢"符合,故选C。
18.根据Maybe we can perform together及Wow可知,此处是同意对方的建议,A选项"那是个好主意"符合,故选A。
19.根据Which piece of music do you like可知,介绍自己喜欢的音乐,D选项"我喜欢《二泉映月》"符合,故选D。
20.根据It's very famous traditional Chinese music可知,认同对方的看法,B选项"没错"符合,故选B。
【答案】21.A
22.D
23.B
24.C
25.D
【知识点】日常生活类;应用文
【解析】【分析】本文是一篇应用文,是戴安娜关于自拍问题的调研结果。
【点评】考查阅读理解,首先通读全文,了解全文大意,其次分析问题,抓住问题关键词,在文中寻找相关信息,确定答案,最后再检查一遍,确保答案正确。
21.推理判断题。根据It's a mini-project for my course at college.可知,戴安娜是一名大学生,故选A。
22.细节理解题。根据Thanks to all my friends (174 in total) who answered my questions about selfies(自拍).可知,一共有174人回答了戴安娜关于自拍的问题,故选D。
23.细节理解题。根据Age下面的图片显示可知,19岁的人最爱自拍,故选B。
24.细节理解题。根据I have used an app(应用程序) to下面的change my eye color 6%可知,change my eye color最不受欢迎,故选C。
25.细节理解题。根据Top Reasons for Selfies,Top Situations for Selfies和People take TWO selfies a day on average.可知,文章提到了自拍的原因、地点和频率,故选D。
【答案】26.D
27.A
28.C
29.C
30.B
【知识点】日常生活类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,作者介绍自己遵从内心兴趣选择学习舞蹈,并且明确自己未来的发展。
【点评】考查阅读理解,首先通读全文,了解全文大意,其次分析问题,抓住问题关键词,在文中寻找相关信息,确定答案,最后再检查一遍,确保答案正确。
26.细节理解题。根据Then one day a friend at school told me about a local dance group and asked if I wanted to go with her. So after school we went to talk to the dance teacher. She explained everything to us and we both decided to join.可知,学校里的一个朋友告诉我当地有一个舞蹈团,问我是否想和她一起去。所以放学后我们去找舞蹈老师。她向我们解释了一切,我们俩都决定加入。由此可知,是作者自己想加入的,故选D。
27.细节理解题。根据They think if you develop an interest in doing something yourself, it will be easier to succeed.可知,他们认为,如果你培养了自己做某事的兴趣,就会更容易成功。故选A。
28.细节理解题。根据I've now been attending the dancing classes for 3 years可知,我已经上了3年的舞蹈课了,所以是三年前加入的,故选C。
29.细节理解题。根据I practice street dance and I'm quite good at it.可知,我练习街舞,而且跳得很好。故选C。
30.推理判断题。根据The dance school has become very successful and is opening new classes. The director has asked if I'd like to be one of the group leaders and of course I said 'yes'!可知,这所舞蹈学校非常成功,正在开设新的课程。主任问我是否愿意当组长,我当然说"愿意"。由此可知,作者对于自己未来的规划非常明确,故选B。
【答案】31.B
32.D
33.C
34.B
35.A
【知识点】自然地理类;说明文
【解析】【分析】本文主要讲了温度上升与更多的暴风雪是否有关系的问题。
【点评】考查阅读理解,首先通读全文,了解全文大意,其次分析问题,抓住问题关键词,在文中寻找相关信息,确定答案,最后再检查一遍,确保答案正确。
31.主旨大意题。根据Burning these fuels produces carbon dioxide(二氧化碳) and other pollutants into the atmosphere, which hold heat in the atmosphere, leading to warmer global temperatures over time.可知,第二段主要介绍了导致气温上升的原因。故选B。
32.推理判断题。根据Robinson says there are signs that snowstorms are becoming stronger. This is because of this connection between moisture and precipitation.可知,变暖的温度会导致更强的暴风雪。故选D。
33.推理判断题。根据Of the 10 biggest snowfalls in D. C. region, five happened in the past 25 years, ..average winter temperatures in D. C. increased. In 1996, the average winter temperature was 1.8C. In 2020, it was 6℃.可推知,作者在第五段通过陈 述华盛顿地区的事实,进一步印证了Robinson的观点。故选C。
34.推理判断题。根据One day, winter might not have any days below the freezing temperature.以及According to Robinson, that time could come sooner than we think.可推知,Robinson认为未来全球变暖,气温升高会很严重。故选B。
35.推理判断题。通读全文可知,本文主要讲了温度上升与更多的暴风雪是否有关系的问题。故可推知,文章可能来源于一本科学杂志。故选A。
【答案】36.D
37.A
38.A
39.C
40.B
【知识点】人文地理类;议论文
【解析】【分析】本文介绍了作者对园艺的看法,作者也对园艺提供了一些建议。
【点评】考查阅读理解,首先通读全文,了解全文大意,其次分析问题,抓住问题关键词,在文中寻找相关信息,确定答案,最后再检查一遍,确保答案正确。
36.推理判断题。根据For me, it's a bit of all these things. I know it may sound strange for a 13-year-old girl to be interested in gardening, but I have always been and I would love to make a career (职业) out of it.可知,园艺对作者来说,有着重要的意义。故 可推知,作者在第一段告诉我们园艺对不同的人意味着不同的东西。故选D。
37.推理判断题。根据Some of the gardens that I think are the prettiest are just lines of plants. There aren't many garden decorations(装饰) and pathways. It's just beautiful plants with fruits and vegetables.可推知,作者描述的最喜欢的花园是简单的。故选A。
38.推理判断题。根据We can also find many useful things for free, from pieces of old wood to old pots and pans. Or, we can build things for free from materials that other people have thrown away.可推知,作者建议利用周围能找到的东西。故选A。
39.推理判断题。根据I know it may sound strange for a 13-year-old girl to be interested in gardening, but I have always been and I would love to make a career (职业) out of it.以及It will save you a lot of stress.可推知,她做这件事很开心。故选C。
40.词句猜测题。根据Once I decide to do something, I usually devote every waking hour to it for a little while and then get tired.可知,一旦作者决定做某件事,通常会很投入,然后就会感到疲倦。因此devote与Spend语义相近。故选B。
【答案】41.our;42.to check;43.knew;44.usually;45.in;46.take;47.families;48.nicer;49.the;50.learn
【知识点】日常生活类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,作者讲述自己赚钱购买新相机的经历。
【点评】考查语法填空。答题时要跳过空格通读全文,了解大意,然后根据语境及所给单词的提示对所缺部分逐一解答,注意要考虑句型、语法、搭配、语境等因素,最后通读一遍,并逐一验证。
41.句意:我把它落在回学校的公交车上了。we,人称代词,我们;此处作定语修饰school,所以用形容词性物主代词,故填our。
42.句意:第二天,我打电话给公共汽车公司,问他们是否能找到它,但它不在那里。check,动词,检查;此处在句中表示目的,用动词不定式形式,故填to check。
43.句意:我知道他们是对的,所以我决定自己买一个。know,动词,知道;本句时态是一般过去时,所以动词用过去式。故填knew。
44.句意:我的父母通常每周给我8英镑,所以我做的第一件事就是把钱放在书架上的小盒子里。usual,形容词,通常的;此处在句中修饰动词,要用副词形式。故填usually。
45.句意:我的父母通常每周给我8英镑,所以我做的第一件事就是把钱放在书架上的小盒子里。in the box"在盒子里"。故填in。
46.句意:他经常出差,但他不能带着他的狗。take,动词,带着;情态动词can't后用动词原形。故填take。
47.句意:于是,我开始为住在街对面的三户人家打工。family,可数名词,家庭;three修饰可数名词复数。故填families。
48.句意:它和我失去的那个一模一样,但对我来说要好得多。nice,形容词,好的;much修饰比较级,强调比较含义。故填nicer。
49.句意:我用自己赚的钱买了它,感觉很不一样。此处特指自己赚的钱。故填the。
50.句意:这段经历教会了我努力工作的意义,我学会了你必须小心对待你拥有的东西,因为它们需要付出很多努力。learn,动词,学会;根据句意可知,本句用一般现在时强调现在,主语是I,动词用原形。故填learn。
【答案】51.B;52.F;53.C;54.G;55.E
【知识点】科普类;说明文
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍如何从海边受益。
A. Breathing the air in the city makes you more active. 在城市里呼吸空气会让你更活跃。
B. Others usually have to wait for the next vacation. 其他人通常要等到下一个假期。
C. Being by the sea is also good for our physical health. 在海边对我们的身体健康也有好处。
D. Kids especially like to have fun by the sea in summer. 夏天孩子们特别喜欢在海边玩。
E. Naturally we often feel so great at the end of a seaside holiday. 在海边度假结束时,我们自然会感到非常愉快。
F. The sound of them can help us relax and feel free from stress. 它们的声音可以帮助我们放松,让我们从压力中解脱出来。
G. And if you take your walks on the beach, this is a lot better. 如果你在沙滩上散步,这就好多了。
【点评】七选五的答案选项较少,并且给出的都是句子,因此,我们可以通过句子的完整性或者句子后面的标点符号来判断该句在文章中的位置。另外,通过阅读选项,有可能找出跟其他选项表达完全不同意思的句子,这样的话我们就可以直接将该选项排除。
51.根据Some lucky ones might live on the coast and enjoy the benefits (益处) all around the year.可知,一些幸运的人可能住在海边,一年四季都能享受到好处。结合选项,此处是some...others...结构,选项B"其他人通常要等到下一个假期。"符合语境,故选B。
52.根据They have shown that watching, listening to the waves (海浪) or being in the ocean helps our brains slow down.可知,他们已经证明,观察、倾听海浪或在海洋中可以帮助我们的大脑慢下来。此处提到帮助我们慢下来的大海的声音,选项F"它们的声音可以帮助我们放松,摆脱压力。"符合语境,故选F。
53.根据We go out a lot more when we're on holiday by the sea. We often become more active on holidays and people who live on the coast are usually more active too.可知,当我们在海边度假时,我们外出的次数要多得多。我们经常在假期变得更活跃,住在海边的人通常也更活跃。此处提到在海边对人们的好处,选项C"在海边对我们的身体健康也有好处。"符合语境,故选C。
54.根据Walking on sand requires more effort than on the pavement.可知,在沙滩上行走比在人行道上行走更费力气。此处提到在沙滩上行走,选项G"如果你在沙滩上散步,这就好多了。"符合语境,故选G。
55.根据We look forward so much to having our next one!可知,我们非常期待我们的下一次,因为度假的经历很棒,所以期待下一次在海边度假。选项E"在海边度假结束时,我们自然会感觉很棒。"符合语境,故选E。
56.【答案】He's a worker/carpenter/construction worker
【知识点】看图写话;肯定陈述句
【解析】【分析】根据图片以及问句可知,此处表达为"我哥哥是工人/木匠/建筑工人"。主语是he,be动词用is;工人:worker;木匠:carpenter;建筑工人:construction worker。故填He's a worker/carpenter/construction worker。
【点评】考查看图写话,注意根据图片判断职业。
57.【答案】Cindy is climbing the mountain
【知识点】看图写话;肯定陈述句;现在进行时
【解析】【分析】根据图片以及问句可知,此处表达为"Cindy在爬山"。主语是Cindy,句子用现在进行时be doing,be动词用is;爬山:climb the mountain。故填Cindy is climbing the mountain。
【点评】考查看图写话,注意根据图片判断动作。
58.【答案】How far is it from the/your school to the bookstore/bookshop
【知识点】看图写话;特殊疑问句
【解析】【分析】根据图片以及答句可知,此处表达为"从你学校到书店多远",此处用结构how far is it from...to...从……到……多远;你的学校:the/your school;书店:the bookstore/bookshop。故填How far is it from the/your school to the bookstore/bookshop。
【点评】考查看图写话,注意掌握结构how far is it from...to...从……到……多远。
59.【答案】Have you (ever)eaten/ had / tasted zongzi
【知识点】看图写话;过去已经完成的动作对现在造成的影响;一般疑问句
【解析】【分析】根据图片以及答句可知,此处表达为"你吃过粽子吗"。句子用现在完成时,主语是you,助动词用have,变疑问句时把助动词放主语之前;吃:eat/have/taste。故填 Have you (ever) eaten/had/tasted zongzi。
【点评】考查看图写话,注意根据答语判断问句时态。
60.【答案】Where will the 2024 Olympics be held
【知识点】看图写话;特殊疑问句
【解析】【分析】根据图片以及答句可知,此处表达为"2024年奥运会将在哪里举行"。疑问词用where;主语是the 2024 Olympics,和谓语动词hold之间是被动关系,由语境可知此处用一般将来时的被动语态:will bed one,变疑问句时把will放主语之前。故填 Where will the 2024 Olympics be held。
【点评】考查看图写话,注意掌握句子时态及语态。
61.【答案】There are many practical learning activities in English class. Recently,our school club has made a survey on students' favorite English class activities. Here are the results.
Of the four activities mentioned,about a third of students say they enjoyed the presentation the most. The number of students who choose discussion and creative writing is almost the same, taking up 25% and 27% each. Only 17% of the students consider debate their favorite as they think it is challenging.
As far as I am concerned, presentation is the most useful. On the one hand,I am able to learn a lot while preparing for it. On the other hand, it helps to improve my English speaking ability as well as communication skills. English class activities are important,so we had better make full use of them to make English learning more interesting and colorful.
【知识点】看图写话
【解析】【分析】本文是一篇看图写话作文,要求使用图表中的调查结果写一篇英语短文向学校英文报投稿。根据题目要求可知应包含两方面内容: 描述并评价调查结果;陈述你的选择并说明理由。写作中注意上下文的过渡,要符合逻辑关系,符合英语的表达习惯。
【点评】这篇短文根据所给内容的提示将四个方面的内容逐一进行了陈述。内容切题,意思连贯,表达清楚、完整,时态运用灵活准确。一些固定短语,如the number of;as far as;had better do sth.;make full use of等及句型结构,如Here are the results.(倒装句);The number of students who choose discussion and creative writing is almost the same, taking up 25% and 27% each.(定语从句)运用较为得体,表达比较准确,使文章更加流畅,自然。
二一教育在线组卷平台(zujuan.21cnjy.com)自动生成 1 / 1登录二一教育在线组卷平台 助您教考全无忧
山东省济南市2023年中考英语真题
一、完形填空
完形填空
The Smiths enjoy having dinner out on the weekends. They always go to a local 1. . Their favorite waiter is Victor. When they walk in, their 8-year-old son, Bert, always gets a high-five 2. Victor and they joke a lot. The boy is so happy when Victor 3. his order, which is the same every 4. . Victor treats 5. with kindness, and he always knows exactly what they want. " I love working here as I have a chance to make people feel good every day, " he often says.
A few months ago, Bert learned more about Victor. He 6. a very poor life and the whole family lived in a small room. Every day he had to walk several miles to work. He wanted to buy a 7. car. He' d been having a(an) 8. time saving money for one.
Bert told his mother about Victor' s 9. . He kept saying " We have to ask others to help Victor get a car. " Finally, Mrs. Smith 10. to help Bert set up a fundraising (募捐) website. The goal was to 11. $5, 000. When a local news station found out, it spread the 12. online. Many of Victor' s other customers jumped in to help. The fund rose 13. to more than $30, 000 in two months. That was enough for a car and to pay for an apartment for Victor' s family.
The 29-year-old Victor was deeply moved 14. he learned what his young customer had done. " I' d kept fighting quietly and didn' t want to ask anybody for anything, " he said. People were also touched by Bert' s kindness. Bert said he was 15. that so many people wanted to help. " This is the definition (定义) of community, " one of the customers wrote online.
1.A. post office B. bank
C. library D. restaurant
2.A. from B. to C. beside D. on
3.A. explai B. remember C. borrow D. misses
4.A. weekend B. day C. weekday D. hour
5.A. nobody B. someone C. everyone D. none
6.A. led B. changed C. lost D. avoided
7.A. famou B. chea C. good D. cool
8.A. free B. happy C. easy D. hard
9.A. succe B. hobby C. situatio D. advice
10.A. agreed B. asked C. refused D. regretted
11.A. lend B. raise C. spend D. save
12.A. accident B. lie C. word D. culture
13.A. slowly B. quickly C. widely D. heavily
14.A. where B. though C. whe D. unless
15.A. embarrassed B. sorry C. tired D. excited
【答案】1.D;2.A;3.B;4.A;5.C;6.A;7.B;8.D;9.C;10.A;11.B;12.C;13.B;14.C;15.D
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文主要介绍了年仅八岁的伯特提议帮助一个餐厅服务员的事。
【点评】考查完形填空,首先通读一遍文章,跳过缺失的单词,再根据上下文来判断所缺单词的含义,最后对选项进行区别,选出正确的那一项。
1.句意:他们总是去当地的餐馆。post office邮局;bank银行;library图书馆;restaurant餐馆。根据The Smiths enjoy having dinner out on the weekends.可知,此处应该是"去餐馆"。故选D。
2.句意:当他们走进来的时候,他们8岁的儿子伯特总是和维克多击掌,他们经常开玩笑。from来自;to朝;beside在……旁边;on在……上面。根据Bert, always gets a high-five...Victor可知,此处表示"和维克多击掌",from符合题意。故选A。
3.句意:当维克多想起他的点餐时,男孩很高兴,每个周末都是一样的。explains解释;remembers记得;borrows借;misses想念。根据The boy is so happy when Victor ... his order可知,男孩会因为维克多记得他的点餐而开心。故选B。
4.句意:当维克多想起他的点餐时,男孩很高兴,每个周末都是一样的。weekend周末;day一天;weekday工作日;hour小时。根据The Smiths enjoy having dinner out on the weekends.可知,此处指"周末"。故选A。
5.句意:维克多对每个人都很好,他总是确切地知道他们想要什么。nobody没有人;someone某人;everyone每个人;none没有一个。根据he always knows exactly what theywant.可知,维克多对每个人都很好。故选C。
6.句意:他过着非常贫穷的生活,全家人住在一个小房间里。led导致,过……的生活;changed改变;lost失去;avoided避免。lead a ... life过着……的生活。故选A。
7.句意:他想买一辆便宜的汽车。famous著名的;cheap便宜的;good好的;cool凉爽的。根据a very poor life可推知,维克多想买一辆便宜的汽车。故选B。
8.句意:他为了攒钱买一辆车一直很辛苦。free自由的;happy高兴的;easy容易的;hard困难的。根据He'd been having a(an) ______ time saving money for one.可知,维克多为了买车,日子很不好过。故选D。
9.句意:伯特把维克多的情况告诉了他妈妈。success成功;hobby爱好;situation情况;advice建议。根据He...a very poor life and the whole family lived in a small room. Everyday he had to walk several miles to work. He wanted to buy a ... car.可知,伯特把这些情况告诉了妈妈。故选C。
10.句意:最后,史密斯太太同意帮助伯特建立一个筹款网站。agreed同意;asked问;refused拒绝;regretted后悔。根据Mrs. Smith...to help Bert可知,史密斯太太同意帮助维克多。故选A。
11.句意:目标是筹集5000美元。lend借给;raise筹集;spend花费;save救助。根据help Bert set up a fundraising(募捐) website可知,此处指"筹钱"。故选B。
12.句意:当地一家新闻台发现后,就在网上传播了这一消息。accident事故;lie谎言;word消息;culture文化。根据When a local news station found out可知,新闻台在网上传播了这一消息。故选C。
13.句意:该基金在两个月内迅速增长到3万多美元。slowly慢地;quickly快地;widely广泛地;heavily沉重地。根据more than $30,000 in two months可知,在两个月内迅速增长。故选B。
14.句意:当29岁的维克多得知他的年轻顾客所做的事情时,他深受感动。where哪里;though尽管;when当……的时候;unless除非。根据he learned what his young customer had done.可知,此处应该用when引导时间状语从句。故选C。
15.句意:伯特说,有这么多人愿意帮忙,他感到很激动。embarrassed尴尬的;sorry抱歉;tired累的;excited兴奋的,激动的。根据so many people wanted to help可知,因得到了许多人的帮助,因此波特是激动的。故选D。
二、补全对话
补全对话
A: Hi, Linda. I called you yesterday afternoon, and you didn't pick up.
B: Oh, I'm sorry. I was having an art lesson. 16.
A: I need your help. Our school talent show is next week but I don't know what to perform.
B: 17. You are so good at it.
A: Sure enough. But how can I make it more creative
B: I can play the erhu very well. Maybe we can perform together.
A: Wow! 18.
B: Which piece of music do you like
A: 19. What about you
B: Metoo. It' s very famous traditional Chinese music.
A: 20. And I believe it will be the most creative in the show.
B: Yeah. Hope we can make it!
16.A. Where are you B. What' s up
C. When will it begin D. Who is that
17.A. What are you doing B. What would you like
C. Why not play the dizi D. Can you play soccer
18.A. That' s a good idea. B. I disagree.
C. I' m afraid not. D. Never mind.
19.A. She likes singing. B. I' ve returned the book.
C. He rides to work. D. I like Erquan Yingyue.
20.A. Have a good trip. B. That' s right.
C. You' re welcome. D. Thanks for inviting.
【答案】16.B;17.C;18.A;19.D;20.B
【知识点】补全对话;日常生活类
【解析】【分析】本文是A与Linda讨论在学校才艺表演上出演什么节目的一则对话。
【点评】考查补全对话,做题时理解选项句意,根据提出的语境回答问题,注意前后呼应,抓住关键词。
16.根据I called you yesterday afternoon, and you didn't pick up及I need your help可知,询问对方找自己有什么事,B选项"怎么了"符合,故选B。
17.根据Our school talent show is next week but I don't know what to perform.及You are so good at it.可知,向对方提出建议,C选项"为什么不吹笛子呢"符合,故选C。
18.根据Maybe we can perform together及Wow可知,此处是同意对方的建议,A选项"那是个好主意"符合,故选A。
19.根据Which piece of music do you like可知,介绍自己喜欢的音乐,D选项"我喜欢《二泉映月》"符合,故选D。
20.根据It's very famous traditional Chinese music可知,认同对方的看法,B选项"没错"符合,故选B。
三、阅读理解
阅读理解
◎◎◎ Blog
Diana Garcia @dgarcia It' s a mini-project for my course at college. Thanks to all my friends (174 in total) who answered my questions about selfies (自拍). Here' s the result.
Selfies in Numbers
Who' s Taking Selfies Top Situations for Selfies
30%at a party / on a night out 34%on vacation 20% at school 16%in front of the mirror 30%with a friend /a group of friends 52%alone
Changing Selfies Top Reasons for Selfies
I have used an app(应用程序)to. . . . . . change my hair 37% . . . add glasses or a silly mustache 32% . . . add a filter(滤镜)25% . . . change my eye color 6% 1 to remember a happy moment2 because you feel good3 because you look good4 to share information about your life
FUN FACT!! People take TWO selfies a day on average.
21.What is Diana
A.A college student. B.An actress.
C.A news reporter. D.A director.
22.How many people answered Diana' s questions
A.36. B.52. C.64. D.174.
23.Who' s taking the most selfies
A.18-year-olds. B.19-year-olds. C.20-year-olds. D.21-year-olds.
24.Which app is the least popular for changing selfies
A.An app for adding a filter.
B.An app for adding glasses.
C.An app for changing eye color.
D.An app for changing hair.
25.What are included in the result
①problems of selfies
②why people take selfies
③famous people' s selfies
④where people take selfies
⑤how often people take selfies
A.①③⑤ B.②③④ C.①②④ D.②④⑤
【答案】21.A
22.D
23.B
24.C
25.D
【知识点】日常生活类;应用文
【解析】【分析】本文是一篇应用文,是戴安娜关于自拍问题的调研结果。
【点评】考查阅读理解,首先通读全文,了解全文大意,其次分析问题,抓住问题关键词,在文中寻找相关信息,确定答案,最后再检查一遍,确保答案正确。
21.推理判断题。根据It's a mini-project for my course at college.可知,戴安娜是一名大学生,故选A。
22.细节理解题。根据Thanks to all my friends (174 in total) who answered my questions about selfies(自拍).可知,一共有174人回答了戴安娜关于自拍的问题,故选D。
23.细节理解题。根据Age下面的图片显示可知,19岁的人最爱自拍,故选B。
24.细节理解题。根据I have used an app(应用程序) to下面的change my eye color 6%可知,change my eye color最不受欢迎,故选C。
25.细节理解题。根据Top Reasons for Selfies,Top Situations for Selfies和People take TWO selfies a day on average.可知,文章提到了自拍的原因、地点和频率,故选D。
阅读理解
Like most parents, mine spent much time advising me to take part in activities outside school. However, they never forced me, and I never found anything I was interested in. Then one day a friend at school told me about a local dance group and asked if I wanted to go with her. So after school we went to talk to the dance teacher. She explained everything to us and we both decided to join.
My parents were really pleased to hear I' d finally chosen dancing. They think if you develop an interest in doing something yourself, it will be easier to succeed.
I' ve now been attending the dancing classes for 3 years and I really enjoy it. We are organized into age groups, and at 16 I' m now in the oldest class. There are classes of swing dance, ballet (芭蕾舞), street dance and folk dance. I practice street dance and I' m quite good at it. I also help out leading some of the younger children.
We also take part in events like local and even national dance shows, and relatives turn up to see their children perform. My parents are proud of me as they tell me all the time.
Now I' ll be too old to continue dancing with the group. However, I have already made plans to continue with them. The dance school has become very successful and is opening new classes. The director has asked if I' d like to be one of the group leaders and of course I said " yes" !
—By Julie, 16
26.Who made Julie decide to join the local dance group
A.Her parents. B.Her teacher. C.Her friend. D.Herself.
27.According to Julie' s parents, what is more important to be successful
A.Interest. B.Hard work. C.Courage. D.Pride.
28.When did Julie attend the dancing classes
A.1 year ago. B.2 years ago.
C.3 years ago. D.4 years ago.
29.What kind of dance is Julie good at
A.Swing dance. B.Ballet.
C.Street dance. D.Folk dance.
30.How does Julie feel about her future development
A.Unhappy. B.Clear. C.Scared. D.Worried.
【答案】26.D
27.A
28.C
29.C
30.B
【知识点】日常生活类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,作者介绍自己遵从内心兴趣选择学习舞蹈,并且明确自己未来的发展。
【点评】考查阅读理解,首先通读全文,了解全文大意,其次分析问题,抓住问题关键词,在文中寻找相关信息,确定答案,最后再检查一遍,确保答案正确。
26.细节理解题。根据Then one day a friend at school told me about a local dance group and asked if I wanted to go with her. So after school we went to talk to the dance teacher. She explained everything to us and we both decided to join.可知,学校里的一个朋友告诉我当地有一个舞蹈团,问我是否想和她一起去。所以放学后我们去找舞蹈老师。她向我们解释了一切,我们俩都决定加入。由此可知,是作者自己想加入的,故选D。
27.细节理解题。根据They think if you develop an interest in doing something yourself, it will be easier to succeed.可知,他们认为,如果你培养了自己做某事的兴趣,就会更容易成功。故选A。
28.细节理解题。根据I've now been attending the dancing classes for 3 years可知,我已经上了3年的舞蹈课了,所以是三年前加入的,故选C。
29.细节理解题。根据I practice street dance and I'm quite good at it.可知,我练习街舞,而且跳得很好。故选C。
30.推理判断题。根据The dance school has become very successful and is opening new classes. The director has asked if I'd like to be one of the group leaders and of course I said 'yes'!可知,这所舞蹈学校非常成功,正在开设新的课程。主任问我是否愿意当组长,我当然说"愿意"。由此可知,作者对于自己未来的规划非常明确,故选B。
阅读理解
Warming temperatures and shorter winters might sound like the end of snow days. However, rising temperatures may actually cause snowstorms to dump more snow, says David Robinson. He is a professor at a university in New Jersey. He studies climate (气候) change.
Temperature change is one of the greatest in Earth' s climate change over a long period of time. It can happen naturally or because of human activities, such as burning gas and coal. Burning these fuels produces carbon dioxide (二氧化碳) and other pollutants into the atmosphere, which hold heat in the atmosphere, leading to warmer global temperatures over time.
But how could warmer temperatures lead to more snow To get snow, you need moisture (水汽) and freezing temperatures (0℃ or less), says Robinson. Without moisture in the air, there is no precipitation (rain or snow). Robinson says there are signs that snowstorms are becoming stronger. This is because of this connection between moisture and precipitation.
" The warmer the air becomes, the more moisture it holds. So, if it' s warming and still cold enough to snow, you can get more snow, " Robinson says.
Of the 10 biggest snowfalls in D. C. region, five happened in the past 25 years, according to the NWS. During that same time period, average winter temperatures in D. C. increased. In 1996, the average winter temperature was 1. 8℃. In 2020, it was 6℃.
Weather experts suggest that rising temperatures may make winter shorter and less cold. But for now, the snow is still falling. One day, winter might not have any days below the freezing temperature. Once temperatures stay above freezing, snowstorms become rain. Until then, we might continue to see strong storms.
According to Robinson, that time could come sooner than we think. He says, " When we look back, years from now, we may see that this was the breaking point. "
31.What is paragraph 2 mainly about
A.How Earth' s climate changes.
B.What causes rising temperatures.
C.What produces carbon dioxide.
D.How pollution influences climate.
32.What will the warming temperatures cause according to the text
A.Less coal. B.Drier weather.
C.Longer winters. D.Stronger snowstorms.
33.What is the purpose of paragraph 5
A.To introduceD. C.
B.To report the biggest 10 snowstorms.
C.To support Robinson' s ideas.
D.To show the increase of temperatures.
34.What does Robinson think of the future warming temperatures
A.Impossible. B.Serious. C.Meaningless. D.Amazing.
35.Where is the text probably taken from
A.A science magazine. B.A story book.
C.A science fiction. D.A travel guide.
【答案】31.B
32.D
33.C
34.B
35.A
【知识点】自然地理类;说明文
【解析】【分析】本文主要讲了温度上升与更多的暴风雪是否有关系的问题。
【点评】考查阅读理解,首先通读全文,了解全文大意,其次分析问题,抓住问题关键词,在文中寻找相关信息,确定答案,最后再检查一遍,确保答案正确。
31.主旨大意题。根据Burning these fuels produces carbon dioxide(二氧化碳) and other pollutants into the atmosphere, which hold heat in the atmosphere, leading to warmer global temperatures over time.可知,第二段主要介绍了导致气温上升的原因。故选B。
32.推理判断题。根据Robinson says there are signs that snowstorms are becoming stronger. This is because of this connection between moisture and precipitation.可知,变暖的温度会导致更强的暴风雪。故选D。
33.推理判断题。根据Of the 10 biggest snowfalls in D. C. region, five happened in the past 25 years, ..average winter temperatures in D. C. increased. In 1996, the average winter temperature was 1.8C. In 2020, it was 6℃.可推知,作者在第五段通过陈 述华盛顿地区的事实,进一步印证了Robinson的观点。故选C。
34.推理判断题。根据One day, winter might not have any days below the freezing temperature.以及According to Robinson, that time could come sooner than we think.可推知,Robinson认为未来全球变暖,气温升高会很严重。故选B。
35.推理判断题。通读全文可知,本文主要讲了温度上升与更多的暴风雪是否有关系的问题。故可推知,文章可能来源于一本科学杂志。故选A。
阅读理解
A garden is much more than just creating a beautiful environment. It can be a way to save or even make money and, more than that, it can be a place where you can express yourself. For me, it' s a bit of all these things. I know it may sound strange for a 13-year-old girl to be interested in gardening, but I have always been and I would love to make a career (职业) out of it.
I have learned many things these past few years. I have been reading about and doing some gardening. So, here is my top advice about gardening. First, you do not need to spend a lot of money to have a beautiful garden. Some of the gardens that I think are the prettiest are just lines of plants. There aren' t many garden decorations (装饰) and pathways. It' s just beautiful plants with fruits and vegetables. We can also find many useful things for free, from pieces of old wood to old pots and pans. Or, we can build things for free from materials that other people have thrown away.
If you just remember that planting what is more than you need will take the stress away of losing some plants, you will save yourself a lot of worry, too. Besides, you need to ask yourself which plants produce enough food to make them worth growing. I actually sat down and did the maths on that one this spring. It amazed me what some plants were worth. A tomato, for example, can produce 50- 150 worth of fruit. It takes up a lot of space but that' s a lot of money coming out of a 50-pence seed (种子)! So if I had known earlier what each plant could save us, I would have told my parents to fill our garden with different plants.
And finally, gardening doesn' t have to be all or nothing. But then I guess that' s more of a personality weakness than anything. I struggle with doing things a little at a time. Once I decide to do something, I usually devoteevery waking hour to it for a little while and then get tired. So it' s okay to just have one tomato plant, and it' s okay to have an off year. It will save you a lot of stress.
36.What does the writer want to tell us about gardening in paragraph 1
A.The gardeners can make much money.
B.It' s just about creating a beautiful place.
C.The most important is to express yourself.
D.It means different things to different people.
37.How would the writer describe her favorite garden
A.Simple. B.Expensive. C.Magic. D.Creative.
38.What advice does the writer give us about gardening
A.Use what we can find around us.
B.Try to make a career out of it.
C.Ask other gardeners to give help.
D.Spend as much time as we can.
39.What can we learn about the writer' s gardening experience
A.She wants to grow everything.
B.She did everything right.
C.She has a lot of fun in doing it.
D.She needs to work harder.
40.What does the underlined word " devote" mean in the last paragraph
A.Waste. B.Spend. C.Change. D.Count.
【答案】36.D
37.A
38.A
39.C
40.B
【知识点】人文地理类;议论文
【解析】【分析】本文介绍了作者对园艺的看法,作者也对园艺提供了一些建议。
【点评】考查阅读理解,首先通读全文,了解全文大意,其次分析问题,抓住问题关键词,在文中寻找相关信息,确定答案,最后再检查一遍,确保答案正确。
36.推理判断题。根据For me, it's a bit of all these things. I know it may sound strange for a 13-year-old girl to be interested in gardening, but I have always been and I would love to make a career (职业) out of it.可知,园艺对作者来说,有着重要的意义。故 可推知,作者在第一段告诉我们园艺对不同的人意味着不同的东西。故选D。
37.推理判断题。根据Some of the gardens that I think are the prettiest are just lines of plants. There aren't many garden decorations(装饰) and pathways. It's just beautiful plants with fruits and vegetables.可推知,作者描述的最喜欢的花园是简单的。故选A。
38.推理判断题。根据We can also find many useful things for free, from pieces of old wood to old pots and pans. Or, we can build things for free from materials that other people have thrown away.可推知,作者建议利用周围能找到的东西。故选A。
39.推理判断题。根据I know it may sound strange for a 13-year-old girl to be interested in gardening, but I have always been and I would love to make a career (职业) out of it.以及It will save you a lot of stress.可推知,她做这件事很开心。故选C。
40.词句猜测题。根据Once I decide to do something, I usually devote every waking hour to it for a little while and then get tired.可知,一旦作者决定做某件事,通常会很投入,然后就会感到疲倦。因此devote与Spend语义相近。故选B。
四、语法填空
语法填空
Last March I lost my camera while I was on a school trip. I left it on the bus on the way back to  41.  (we) school. I called the bus company the next day  42.  (check) if they could find it, but it wasn' t there. My parents got really angry and told me they couldn' t buy me a new one.
I  43.  (know) they were right, so I decided I would get one by myself. I started thinking of ways to make and save money. My parents  44.  (usual) give me 8 every week, so the first thing I did was to keep the money  45.  the small box on the bookcase.
I also offered to help my uncle Alan. He' s often away for work, but he can' t  46.  (take) his dog with him. I started to look after his dog when he wasn' t at home. After some time, my uncle' s neighbors saw me. They asked me if I could help with their cats, dogs and rabbits, too. So, I started working for three  47.  (family) living across the street.
In less than three months I had enough money to buy a new camera. It was the same as the one I had lost, but to me it was much  48.  (nice). I paid for it with  49.  money I made and it felt very different. This experience teaches me what it means to work hard and I  50.  (learn) that you must be careful with the things you have, because they take a lot of hard work.
【答案】41.our;42.to check;43.knew;44.usually;45.in;46.take;47.families;48.nicer;49.the;50.learn
【知识点】日常生活类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,作者讲述自己赚钱购买新相机的经历。
【点评】考查语法填空。答题时要跳过空格通读全文,了解大意,然后根据语境及所给单词的提示对所缺部分逐一解答,注意要考虑句型、语法、搭配、语境等因素,最后通读一遍,并逐一验证。
41.句意:我把它落在回学校的公交车上了。we,人称代词,我们;此处作定语修饰school,所以用形容词性物主代词,故填our。
42.句意:第二天,我打电话给公共汽车公司,问他们是否能找到它,但它不在那里。check,动词,检查;此处在句中表示目的,用动词不定式形式,故填to check。
43.句意:我知道他们是对的,所以我决定自己买一个。know,动词,知道;本句时态是一般过去时,所以动词用过去式。故填knew。
44.句意:我的父母通常每周给我8英镑,所以我做的第一件事就是把钱放在书架上的小盒子里。usual,形容词,通常的;此处在句中修饰动词,要用副词形式。故填usually。
45.句意:我的父母通常每周给我8英镑,所以我做的第一件事就是把钱放在书架上的小盒子里。in the box"在盒子里"。故填in。
46.句意:他经常出差,但他不能带着他的狗。take,动词,带着;情态动词can't后用动词原形。故填take。
47.句意:于是,我开始为住在街对面的三户人家打工。family,可数名词,家庭;three修饰可数名词复数。故填families。
48.句意:它和我失去的那个一模一样,但对我来说要好得多。nice,形容词,好的;much修饰比较级,强调比较含义。故填nicer。
49.句意:我用自己赚的钱买了它,感觉很不一样。此处特指自己赚的钱。故填the。
50.句意:这段经历教会了我努力工作的意义,我学会了你必须小心对待你拥有的东西,因为它们需要付出很多努力。learn,动词,学会;根据句意可知,本句用一般现在时强调现在,主语是I,动词用原形。故填learn。
五、任务型阅读
任务型阅读
We all love spending time by the sea. Some lucky ones might live on the coast and enjoy the benefits (益处) all around the year.  51.  Most of us would say we feel healthier by the ocean. In the past, doctors would actually suggest spending time by the sea to their patients. And research has shown that people who live on the coast are more likely to believe their health is good compared to those living in a city. So how do we benefit, exactly
Well, to start with, it' s great for our mental (心理) health. Scientists have discovered that we have something called a blue mind. They have shown that watching, listening to the waves (海浪) or being in the ocean helps our brains slow down.  52.  This is why people who have trouble sleeping are often told to listen to recordings of the sound of waves hitting the beach to help them relax at bedtime.
 53.  We go out a lot more when we' re on holiday by the sea. We often become more active on holidays and people who live on the coast are usually more active too.  54.  Walking on sand requires more effort than on the pavement. And the sea air is good for people with breathing problems too. There is less pollution in the air near the ocean and in autumn and winter the air is fresher. This is healthier than the dry air in homes with central heating. It has even been found that the chemicals in sea water may help us have healthy skin.
 55.  We look forward so much to having our next one!
A. Breathing the air in the city makes you more active.
B. Others usually have to wait for the next vacation.
C. Being by the sea is also good for our physical health.
D. Kids especially like to have fun by the sea in summer.
E. Naturally we often feel so great at the end of a seaside holiday.
F. The sound of them can help us relax and feel free from stress.
G. And if you take your walks on the beach, this is a lot better.
【答案】51.B;52.F;53.C;54.G;55.E
【知识点】科普类;说明文
【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍如何从海边受益。
A. Breathing the air in the city makes you more active. 在城市里呼吸空气会让你更活跃。
B. Others usually have to wait for the next vacation. 其他人通常要等到下一个假期。
C. Being by the sea is also good for our physical health. 在海边对我们的身体健康也有好处。
D. Kids especially like to have fun by the sea in summer. 夏天孩子们特别喜欢在海边玩。
E. Naturally we often feel so great at the end of a seaside holiday. 在海边度假结束时,我们自然会感到非常愉快。
F. The sound of them can help us relax and feel free from stress. 它们的声音可以帮助我们放松,让我们从压力中解脱出来。
G. And if you take your walks on the beach, this is a lot better. 如果你在沙滩上散步,这就好多了。
【点评】七选五的答案选项较少,并且给出的都是句子,因此,我们可以通过句子的完整性或者句子后面的标点符号来判断该句在文章中的位置。另外,通过阅读选项,有可能找出跟其他选项表达完全不同意思的句子,这样的话我们就可以直接将该选项排除。
51.根据Some lucky ones might live on the coast and enjoy the benefits (益处) all around the year.可知,一些幸运的人可能住在海边,一年四季都能享受到好处。结合选项,此处是some...others...结构,选项B"其他人通常要等到下一个假期。"符合语境,故选B。
52.根据They have shown that watching, listening to the waves (海浪) or being in the ocean helps our brains slow down.可知,他们已经证明,观察、倾听海浪或在海洋中可以帮助我们的大脑慢下来。此处提到帮助我们慢下来的大海的声音,选项F"它们的声音可以帮助我们放松,摆脱压力。"符合语境,故选F。
53.根据We go out a lot more when we're on holiday by the sea. We often become more active on holidays and people who live on the coast are usually more active too.可知,当我们在海边度假时,我们外出的次数要多得多。我们经常在假期变得更活跃,住在海边的人通常也更活跃。此处提到在海边对人们的好处,选项C"在海边对我们的身体健康也有好处。"符合语境,故选C。
54.根据Walking on sand requires more effort than on the pavement.可知,在沙滩上行走比在人行道上行走更费力气。此处提到在沙滩上行走,选项G"如果你在沙滩上散步,这就好多了。"符合语境,故选G。
55.根据We look forward so much to having our next one!可知,我们非常期待我们的下一次,因为度假的经历很棒,所以期待下一次在海边度假。选项E"在海边度假结束时,我们自然会感觉很棒。"符合语境,故选E。
六、语境运用,根据所提供的图片,用一个完整的句子提问或应答。
56.
A: What' s your brother' s job
B:    .
【答案】He's a worker/carpenter/construction worker
【知识点】看图写话;肯定陈述句
【解析】【分析】根据图片以及问句可知,此处表达为"我哥哥是工人/木匠/建筑工人"。主语是he,be动词用is;工人:worker;木匠:carpenter;建筑工人:construction worker。故填He's a worker/carpenter/construction worker。
【点评】考查看图写话,注意根据图片判断职业。
57.
A: What is Cindy doing
B:    .
【答案】Cindy is climbing the mountain
【知识点】看图写话;肯定陈述句;现在进行时
【解析】【分析】根据图片以及问句可知,此处表达为"Cindy在爬山"。主语是Cindy,句子用现在进行时be doing,be动词用is;爬山:climb the mountain。故填Cindy is climbing the mountain。
【点评】考查看图写话,注意根据图片判断动作。
58.
A:    
B: It' s about two kilometers.
【答案】How far is it from the/your school to the bookstore/bookshop
【知识点】看图写话;特殊疑问句
【解析】【分析】根据图片以及答句可知,此处表达为"从你学校到书店多远",此处用结构how far is it from...to...从……到……多远;你的学校:the/your school;书店:the bookstore/bookshop。故填How far is it from the/your school to the bookstore/bookshop。
【点评】考查看图写话,注意掌握结构how far is it from...to...从……到……多远。
59.
A:    
B: Yes, I have. It' s very delicious.
【答案】Have you (ever)eaten/ had / tasted zongzi
【知识点】看图写话;过去已经完成的动作对现在造成的影响;一般疑问句
【解析】【分析】根据图片以及答句可知,此处表达为"你吃过粽子吗"。句子用现在完成时,主语是you,助动词用have,变疑问句时把助动词放主语之前;吃:eat/have/taste。故填 Have you (ever) eaten/had/tasted zongzi。
【点评】考查看图写话,注意根据答语判断问句时态。
60.
A:    
B: In France.
【答案】Where will the 2024 Olympics be held
【知识点】看图写话;特殊疑问句
【解析】【分析】根据图片以及答句可知,此处表达为"2024年奥运会将在哪里举行"。疑问词用where;主语是the 2024 Olympics,和谓语动词hold之间是被动关系,由语境可知此处用一般将来时的被动语态:will bed one,变疑问句时把will放主语之前。故填 Where will the 2024 Olympics be held。
【点评】考查看图写话,注意掌握句子时态及语态。
七、书面表达
61. 新时代英语课堂的语言实践活动丰富多彩。学校英语社团开展了以Students' Favorite English Class Activities为主题的调查,请使用图表中的调查结果写一篇英语短文向学校英文报投稿。
内容包括:
1. 描述并评价调查结果;
2. 陈述你的选择并说明理由。
注意:
1. 词数100左右,开头已给出,不计入总词数;
2. 可以适当增加细节,以使行文连贯;
3. 不得出现真实的人名、校名等相关信息。
There are many practical learning activities in English class.
【答案】There are many practical learning activities in English class. Recently,our school club has made a survey on students' favorite English class activities. Here are the results.
Of the four activities mentioned,about a third of students say they enjoyed the presentation the most. The number of students who choose discussion and creative writing is almost the same, taking up 25% and 27% each. Only 17% of the students consider debate their favorite as they think it is challenging.
As far as I am concerned, presentation is the most useful. On the one hand,I am able to learn a lot while preparing for it. On the other hand, it helps to improve my English speaking ability as well as communication skills. English class activities are important,so we had better make full use of them to make English learning more interesting and colorful.
【知识点】看图写话
【解析】【分析】本文是一篇看图写话作文,要求使用图表中的调查结果写一篇英语短文向学校英文报投稿。根据题目要求可知应包含两方面内容: 描述并评价调查结果;陈述你的选择并说明理由。写作中注意上下文的过渡,要符合逻辑关系,符合英语的表达习惯。
【点评】这篇短文根据所给内容的提示将四个方面的内容逐一进行了陈述。内容切题,意思连贯,表达清楚、完整,时态运用灵活准确。一些固定短语,如the number of;as far as;had better do sth.;make full use of等及句型结构,如Here are the results.(倒装句);The number of students who choose discussion and creative writing is almost the same, taking up 25% and 27% each.(定语从句)运用较为得体,表达比较准确,使文章更加流畅,自然。
二一教育在线组卷平台(zujuan.21cnjy.com)自动生成 1 / 1
同课章节目录