Unit 5 Into the wild 综合测试(含答案)新外研版必修一

文档属性

名称 Unit 5 Into the wild 综合测试(含答案)新外研版必修一
格式 doc
文件大小 1.2MB
资源类型 试卷
版本资源 外研版(2019)
科目 英语
更新时间 2023-09-14 13:19:39

图片预览

文档简介

中小学教育资源及组卷应用平台
book 1 unit 5 综合测试
一、阅读理解
A
When ivory hunters target elephants, the hunters can affect more than just animal numbers. In Mozambique, past hunting pressure led to an increase of naturally tuskless (无长牙的) elephants in one park, a study finds.
During 1977 to 1992, people hunted elephants and other wildlife for food and ivory. This caused the number of these large animals to drop more than 90 percent in the country’s Gorongosa National Park. Records show that as elephant numbers plummeted, the proportion of tuskless female African savanna elephants rose from about 18 percent to 51 percent.
Decades of poaching appear to have made tusklessness more beneficial from an evolutionary perspective in Gorongosa, encouraging the rapid increase of tuskless females with mutations (变异) in two tooth genes, researchers report in Science.
“The rapid killing of tusked individuals changed the makeup of features in the elephant population in only two decades, leaving behind more tuskless individuals,” say evolutionary biologist Shane Campbell-Staton and his colleagues. “The tuskless feature is heritable (可继承的), and the evolutionary change in the population may stick around for several generations at least, even as poaching eases.”
The team also analyzed the genetic instruction books of 18 tusked and tuskless females, zeroing in on two genes with mutations in tuskless females. “In humans, the influence of one of those genes can cause tooth fragility and the absence of a pair of upper teeth at the front of their mouth,” Campbell-Staton says, “Abnormalities in the other gene’s protein product can cause incorrect formation of the tooth root and tooth loss.”
Hunting “changing the course of evolution” in Gorongosa’s elephants, Campbell-Staton says, can have profound effects through the ecosystem given elephants’ dramatic impact on their surroundings. “Tusks are not just decorative. They serve a purpose,” he says, detailing how elephants use tusks to dig for water and strip tree bark for food. “If an elephant doesn’t have the tool to do those things, then what happens ”
1.Which of the following is true according to the study
A.Ivory hunters killed elephants for their tusks.
B.Elephants lost their tusks due to natural evolution.
C.Hunting affects the number and appearance of elephants.
D.Human activities brought about great changes to the ecosystem.
2.What does the underlined word “plummeted” in paragraph 2 probably mean
A.Decreased. B.Increased.
C.Remained stable. D.Became Unpredictable.
3.What do we know about the tuskless elephants
A.They have the same genes as the tusked.
B.Their tuskless feature can be passed down.
C.Their tuskless feature doesn’t exist in males.
D.They have a biological advantage over the tusked.
4.Why does Campbell-Staton mention the example of human teeth
A.To explain the cause of gene mutations.
B.To show the impact of mutated tooth genes.
C.To raise humans’ awareness of protecting teeth.
D.To call for actions to protect tuskless elephants.
B
There is such a thing as a free lunch, it turns out, as long as you don’t mind too much what it is. Tamara Wilson found hers a few streets away from her west London home — and as well as picking up some unwanted bread and fruit that would otherwise be thrown away, she made a new friend.
Wilson is one of 3.4 million people around the world using an app designed to encourage people to give away rather than throw away surplus (剩余的) food. “It’s such a small thing, but it makes me feel good and my neighbour feel good. And a lot of small acts can end up making a big difference,” she said.
The last few years have seen an explosion in creative ways to tackle food waste by linking supermarkets, cafes, restaurants and individual households to local communities. Olio, the app used by Wilson, saw a fivefold increase in listings during 2022, and the signs are that this rapid growth is continuing into 2023, said Tessa Clarke, its CEO and co-founder.
About a third of all food produced globally is wasted, according to the UN’s Food and Agriculture Organisation (FAO). Almost 1.4 billion hectares of land — close to 30% of the world’s agricultural land — is dedicated to producing food that is never eaten, and the carbon footprint of food wastage makes it the third contributor of CO2. Reducing food waste is one of the most effective ways of tackling the global climate crisis.
Olio, Clarke said, was an attempt to change this on a small, local scale. “The app connects people with others who have surplus food but don’t have anyone to give it to because so many people are disconnected from their communities.” Users of Olio post images of surplus food that others in the neighbourhood might want. Olio also has a network of 24,000 volunteers who collect surplus food from local supermarkets and stores for app users to claim.
Despite the success of the app, it was hard to make a difference to the huge scale of food waste, Clarke added. “Even though we’re doing well, we’ve only scratched the surface (触及表面). But if everyone makes small changes in the world, we’d dramatically reduce the amount of food that ends up in bins (垃圾桶).”
5.What does the author want to show by telling Wilson’s story
A.People tend to use apps to order food. B.People prefer to make friends on apps.
C.People find a high-tech fix to food waste. D.People show more concern for each other.
6.What’s the consequence of food waste according to the text
A.Global warming. B.Loss of land. C.World hunger. D.Poverty and inequality.
7.What does Olio do to help tackle food waste
A.It sells surplus food to those in need. B.It allows volunteers to slay connected.
C.It provides a platform for people to promote food. D.It fills the information gap between green communities.
8.What does Clarke think of the work on reducing food waste globally
A.It is a great success. B.It requires joint efforts.
C.It is beyond human power. D.It has won public support.
二、七选五
When we think of bicycles, we think of fun and the outdoors. Bicycles give riders the freedom to explore and enjoy the environment and its surroundings. 9
Most people know that riding bicycles is environmentally friendly. 10 If you are riding a bike, you are helping to reduce air and noise pollution.
Bikes are becoming more and more popular across the world. In fact, they are becoming more than just a fun pastime (娱乐). 11 For many people around the world, access to markets and schools would not be accessible without a bike.
12 Some cities, such as Paris and Barcelona, have not only built bicycle lanes but also have introduced a system of renting bikes. You can rent, or use a bicycle in one area of the city and drop it off in another area of the city. Paris now has thousands of bikes for public use, with bicycle stations located throughout the city.
Some South American cities, such as Bogota in Colombia, have a weekly car-free day. 13 On these days, the traffic-related air pollution from old buses and trucks is greatly reduced.
It seems that the bike is a force for good, providing solutions for cleaner cities without leaving a serious environmental footprint.
A.Riding bicycles is a healthy, cheap activity and good exercise.
B.Cities are taking this love and demand for bicycles seriously.
C.People are encouraged to buy bicycles to go to and from work.
D.Daily use of a bicycle has very low effect on the environment.
E.It is cheap and convenient to travel around the world on bicycles.
F.They are also used as a daily transport to work, school or shopping.
G.More than 2 million people bicycle, skate, or jog along the closed roads.
三、完形填空
I suffered from Asperger’s at my childhood. One of the biggest 14 I faced was communicating with others. I was shy but I loved to read and recite facts. This sometimes made me a 15 for bullies(欺凌). I didn’t really understand as much about the disease or how it 16 my life.
When I was in my 20s,I 17 to Paris. I was deeply attracted by the city,and I 18 a job in a big hotel right then. As an Eiffel Tower ambassador, I 19 guests and visitors as they took the lift to the top of the hotel’s 46-story where I liked to 20 the local attractions and helped people find the best 21 for taking photos. At first, I had a problem with changes in everyday life, 22 when talking with people who were different from me. But I liked to memorize facts, and that really 23 in my job because people loved to learn all of the interesting things about the city. Every day when I clocked in, I felt it’s time for me to perform for and 24 the guests. I loved it when I learnt something new because I couldn’t 25 to share the information with others.
Everyone is 26 , and everyone has a gift. It takes me more than 50 years to 27 that I am different. Just be yourself, be kind, and try to make a 28 in your life.
14.A.decisions B.challenges C.conflicts D.changes
15.A.victory B.design C.memory D.target
16.A.reflected B.improved C.affected D.forgot
17.A.moved B.escaped C.rushed D.gathered
18.A.prepared for B.put away C.applied for D.turned down
19.A.drove B.directed C.sent D.accompanied
20.A.introduce B.identify C.consider D.connect
21.A.advertisements B.spots C.reasons D.habits
22.A.chiefly B.personally C.specially D.especially
23.A.favored B.treated C.helped D.relaxed
24.A.entertain B.trust C.hire D.educate
25.A.stop B.work C.wait D.follow
26.A.difficult B.terrible C.bright D.unique
27.A.recognize B.realize C.wonder D.admit
28.A.difference B.promise C.choice D.sacrifice
四、用单词的适当形式完成短文
People gathered at the US National Zoo to celebrate the 50th anniversary of the arrival of the first pandas from China. “Pandaversary” was the main event of a six-month series of 29 (event) arranged by the zoo.
Ling Ling and Hsing Hsing arrived 50 years ago, 30 was one of the most meaningful outcomes of President Richard Nixon’s 31 (significance) visit to China in 1972. Now Mei Xiang, Tian Tian and their youngest cub (幼崽), Xiao Qi Ji, 32 (be) in the zoo. Their other cubs, Tai Shan, Bao Bao and Bei Bei, 33 (return) to China several years ago.
Pandas are the symbol 34 friendships. Fifty years of cooperation between the United States and China on panda conservation has accomplished 35 (true) remarkable achievements. The panda is no longer an 36 (endanger) species. He thanked the zoo for making Washington a wonderful home for pandas. “And the successful story of panda conservation is 37 very good example of China and the United States, that we could cooperate to work together, not only in the area of panda conservation, but we can achieve more in other areas 38 (benefit) our two peoples,” said Chinese Ambassador to the United States, “So I wish pandas live a happy life forever in DC, and we are looking forward to further cooperation.”
五、建议信
39.假设你是李华,请根据以下内容给中国野生动物保护协会CWCA(China Wildlife Conservation Association)的会长写一封80词左右的建议信。
背景:藏羚羊(Tibetan antelopes)是国家一级保护动物。
建议:1. 加大对藏羚羊保护的宣传(publicize)力度;
2. 增加保护资金;
3. 派出一些志愿者协助保护藏羚羊。
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
六、读后续写
40.阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一个完整的短文。
It was a pleasant morning. Meena was leaning out of her window and feeding the birds. The roads were empty because of COVID-19 lockdown. Just then a strong blow of wind came and Meena saw something flying in the air from distance. “Is it a kite ” Meena thought. As it came closer, Meena saw that it was a mask.
Curious to know where the mask came from, she ran to catch the mask and finally ran to the beach nearby. The mask fell into the sea water. As Meena looked around, she saw many masks floating in the sea and lying on the beach. She wondered where they came from.
Suddenly Meena heard a low voice nearby so helpless as if crying out for someone for help. She went closer to the voice – it was a huge turtle from the sea, with something stuck into his mouth. Apparently the turtle was choking (噎住) and in great pain. Meena moved closer to him, without wasting any time pulling it out of his mouth – it was a mask! The turtle finally recovered from the pain and seemed to express relief from his eyes as if to say “thank you” for her kindness.
Meena was sad to see so many masks thrown around. Just then she saw a man dumping rubbish here, with many single-use masks poured out. “Stop!” she screamed. “Please don’t throw the waste here. The turtle might swallow the mask again and fall sick!” The man stopped at once. He was sorry for his actions and decided to help clean the beach. He called a few people from the village to help them clean it. In no time the beach was free of rubbish.
Meena was happy and couldn’t wait to go home and tell her mother about it. Her mother was very proud of her, and told her the importance of throwing single-use masks into a rubbish bin so that animals wouldn’t swallow them. Yet Meena was still worried. She didn’t want the turtles to fall sick again due to people’s ignorance.
注意:
1. 续写词数应为150左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
“Shouldn’t I stop wearing a mask ” asked Meena.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
The next day Meena and her mother gave out their homemade cloth masks around the village.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
参考答案:
1.C 2.A 3.B 4.B
【导语】本文是一篇说明文,介绍人类捕猎行为影响象群进化,无牙象群体越来越庞大。
1.细节理解题。根据第一段“When ivory hunters target elephants, the hunters can affect more than just animal numbers. In Mozambique, past hunting pressure led to an increase of naturally tuskless (无长牙的) elephants in one park, a study finds.”(象牙捕猎者捕猎象群,对象群带来的影响不仅仅是体现在数量上。研究发现,在莫桑比克,先前的捕猎行为导致一个公园里自然无牙大象的数量增加。)可知,捕猎不仅会影响象群数量,还导致自然无牙象越来越多,即捕猎会影响大象的数量和外观。故选C项。
2.词义猜测题。根据画线单词所在句子的前一句“This caused the number of these large animals to drop more than 90 percent in the country’s Gorongosa National Park.”(这导致莫桑比克的戈龙戈萨国家公园大象数量减少了90%。),捕猎导致大象数量下降。此处“as elephant numbers plummeted”承接前文提到大象数量下降,所以“plummeted”应指“(数量)下降,减少”。A. Decreased减少;B. Increased增加;C. Remained stable保持稳定;D. Became Unpredictable变得不可预测。则A项“Decreased”与“plummeted”意思一致。故选A项。
3.细节理解题。根据第四段Shane Campbell-Staton和及其同事说的“The tuskless feature is heritable (可继承的), and the evolutionary change in the population may stick around for several generations at least, even as poaching eases.”(无牙特征是可继承的,而且即使偷猎现象有所缓解,种群进化的这种改变可能至少也会持续几代。)可知,大象的无牙特征是可以遗传给下一代的。故选B项。
4.推理判断题。根据第五段的“In humans, the influence of one of those genes can cause tooth fragility and the absence of a pair of upper teeth at the front of their mouth,” Campbell-Staton says, “Abnormalities in the other gene’s protein product can cause incorrect formation of the tooth root and tooth loss.”(Campbell Staton表示:“人类其中一个牙齿基因的影响会导致牙齿变得脆弱,口腔前部缺少一对上牙。另一个基因蛋白质产物发生异常,会导致牙根形成不当和牙齿脱落。)可知,Campbell Staton提到人类牙齿的例子,指出了牙齿基因突变会产生不好的影响。故选B项。
5.C 6.A 7.D 8.B
【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了一款名为Olio的App,该应用程序主要是将有多余食物的人与需要食物的人在社区中联系起来,充分的利用过度生产未被使用的食物,减少浪费。
5.细节理解题。根据第二段中“Wilson is one of 3.4 million people around the world using an app designed to encourage people to give away rather than throw away surplus (剩余的) food. (威尔逊是全球340万使用该应用程序的人之一,该应用程序旨在鼓励人们放弃而不是扔掉多余的食物。)”可知,威尔逊使用应用程序来捡到一些面包和水果之外,还交了一个新朋友,即通过她的故事展示人们找到了解决食物浪费的高科技方法。故选C。
6.细节理解题。根据第四段中“Almost 1.4 billion hectares of land — close to 30% of the world’s agricultural land — is dedicated to producing food that is never eaten, and the carbon footprint of food wastage makes it the third contributor of CO2. Reducing food waste is one of the most effective ways of tackling the global climate crisis.( 近14亿公顷土地(接近世界农业用地的30%)用于生产从未食用的食物,而食物浪费的碳足迹使其成为二氧化碳的第三个来源。减少食物浪费是应对全球气候危机最有效的方法之一。)”可知,过度的未食用食物的生产会导致增加碳排放,由此造成全球气候危机即全球变暖。故选A。
7.细节理解题。根据倒数第二段中“The app connects people with others who have surplus food but don’t have anyone to give it to because so many people are disconnected from their communities.( 这款应用程序将人们与其他有多余食物但没有人可以施舍的人联系起来,因为很多人与他们的社区脱节。)”可知,Olio作为一款app其主要是将有多余食物的人与需要食物的人在社区中联系起来,充分的利用过度生产未被使用的食物,减少浪费。由此该应用程序填补了绿色社区之间的信息鸿沟。故选D。
8.推理判断题。根据最后一段中“But if everyone makes small changes in the world, we’d dramatically reduce the amount of food that ends up in bins (但如果每个人都能对这个世界做出小小的改变,我们就能大幅减少垃圾桶里的食物数量。)”可知,Clarke认为减少食物浪费需要每个人的努力付出,即需要共同努力。故选B。
9.A 10.D 11.F 12.B 13.G
【分析】这是一篇说明文。主要介绍了骑自行车的积极影响以及一些城市为方便市民出行做出的一系列举措。
9.上文“When we think of bicycles, we think of fun and the outdoors. Bicycles give riders the freedom to explore and enjoy the environment and its surroundings.”(当我们想到自行车时,我们想到的是乐趣和户外活动。自行车给骑手们探索和享受环境及其周围环境的自由。)说明骑自行车是一种健康的活动,设空处应是对骑自行车的评价,A项“骑自行车是一种健康、省钱的活动,也是很好的锻炼。”符合题意。故选A。
10.上文“Most people know that riding bicycles is environmentally friendly.”(大多数人都知道骑自行车是环保的。)说明骑自行车是环保的,下文“If you are riding a bike, you are helping to reduce air and noise pollution.”(如果你骑自行车,你就是在帮助减少空气和噪音污染。)说明骑自行车有助于减轻空气和噪音污染,D项“每天使用自行车对环境的影响很小。”符合题意。故选D。
11.下文“For many people around the world, access to markets and schools would not be accessible without a bike.”(对世界各地的许多人来说,没有自行车就无法进入市场和学校。)说明自行车是很多人去市场和上学的交通工具,F项“它们也被用作日常上班、上学或购物的交通工具。”符合题意。故选F。
12.下文“Some cities, such as Paris and Barcelona, have not only built bicycle lanes but also have introduced a system of renting bikes.”(一些城市,例如巴黎和巴塞罗那,不仅修建了自行车道,还引入了自行车租赁系统。)说明一些城市为方便市民骑行做出了一系列举措,B项“城市正在认真对待人们对自行车的热爱和需求。”符合题意。故选B。
13.上文“Some South American cities, such as Bogota in Colombia, have a weekly car-free day.”(一些南美城市,如哥伦比亚的波哥大,每周都有无车日。)说明设空处与无车日有关,G项“超过200万人在封闭的道路上骑自行车、滑冰或慢跑。”符合题意。故选G。
14.B 15.D 16.C 17.A 18.C 19.D 20.A 21.B 22.D 23.C 24.A 25.C 26.D 27.B 28.A
【分析】这是一篇记叙文。文章讲述了作者患有阿斯伯格综合症,使自己很难和他人交流。但随着年龄的增长,作者悟出在生活中每个人要活出自我的风采。
14.考查名词词义辨析。句意:我面临的最大挑战之一就是与他人交流。A. decisions决定;B. challenges 挑战;C. conflicts 冲突;D. changes改变。作者患有艾斯伯格综合症,因此在日常生活中会有很多挑战。故选B。
15.考查名词词义辨析。句意:有时这使我成为了欺凌者的目标。A. victory胜利;B. design 设计;C. memory记忆; D. target目标。作者在与人交流方面存在困难,但是拥有很好的阅读和背诵的技能,有些人会产生嫉妒因此而欺凌作者,即作者成为了他人攻击欺凌的目标。故选D。
16.考查动词词义辨析。句意:我对这种疾病或疾病如何影响我的生活并不太了解。A. reflected反射;B. improved改进;C. affected 影响;D. forgot忘记。作者不太了解这种病,即作者并不清楚这种病会怎样影响到自己的生活。故选C。
17.考查动词词义辨析。句意:我20多岁的时候,我搬家去了巴黎。A. moved 移动;B. escaped逃跑;C. rushed 奔跑; D. gathered聚集。由下文的内容可知,作者来到巴黎后喜欢上了这个城市,因此作者此前并未在巴黎生活。move to搬到某地。故选A。
18.考查动词短语辨析。句意:我被这座城市深深吸引,然后我申请了一家大酒店的工作。A. prepared for为……做准备;B. put away 收起来;C. applied for申请; D. turned down拒绝,调低。由下一句可知,作者成为了埃菲尔铁塔的大使,因此选择applied for表示“申请一份工作”合乎语境。故选C。
19.考查动词词义辨析。句意:作为埃菲尔铁塔的大使,我陪伴着客人和游客们乘电梯到酒店顶部的46层,在那里我喜欢介绍当地景点并帮助人们找到最佳的拍照地点。A. drove驾驶;B. directed指导;C. sent 发送;D. accompanied陪伴。由下文可知,作为埃菲尔铁塔的大使,相当于导游,因此要陪同游客照相并讲述与铁塔相关的故事。故选D。
20.考查动词词义辨析。句意:作为埃菲尔铁塔的大使,我陪伴着客人和游客们乘电梯到酒店顶部的46层,在那里我喜欢介绍当地景点并帮助人们找到最佳的拍照地点。A. introduce介绍; B. identify 确认;C. consider 考虑;D. connect连接。由上一题的分析可知,作者作为埃菲尔铁塔的大使,相当于导游,因此要陪同游客照相走到塔顶来介绍当地的景点。故选A。
21.考查名词词义辨析。句意:作为埃菲尔铁塔的大使,我陪伴着客人和游客们乘电梯到酒店顶部的46层,在那里我喜欢介绍当地景点并帮助人们找到最佳的拍照地点。A. advertisements广告;B. spots 地点;C. reasons 原因;D. habits习惯。游客照相,因此需要找到最佳拍摄地点。故选B。
22.考查副词词义辨析。句意:起初,我在日常生活中面对一些变化遇到了问题,特别是在与我不同的人交谈时。A. chiefly 主要地;B. personally私人地;C. specially专门地;D. especially尤其。空格处所在的句子是在着重举例子说明作者生活中面临的一些变化。故选D。
23.考查动词词义辨析。句意:但是我喜欢记住事实,这确实对我的工作有所帮助,因为人们喜欢了解有关这座城市的所有有趣的事情。A. favored支持;B. treated 对待;C. helped帮助;D. relaxed放松。人们喜欢听作者讲故事,因此作者喜欢记忆一些东西的本领在工作中帮助了自己。故选C。
24.考查动词词义辨析。句意:每天,当我打卡上班时,我觉得这是我为宾客表演和招待的时间了。A. entertain招待;B. trust 信任;C. hire 雇佣;D. educate教育。由perform for可知,作者为人们讲故事时是在为人们展示着自己,同时也是在招揽游客。故选A。
25.考查动词词义辨析。句意:我喜欢学习新东西,因为我迫不及待地想与他人分享信息。A. stop停止; B. work 工作;C. wait 等候;D. follow跟随。作者喜欢为人们讲故事,因此在知道新东西后,作者便迫不及待地要分享给游客。故选C。
26.考查形容词词义辨析。句意:每个人都是独特的,每个人都有属于自己的才能。A. difficult困难的;B. terrible 可怕的;C. bright 明亮的;D. unique独一无二的。由下文的“I am different”可知,每一个人包括作者都是独一无二的人。故选D。
27.考查动词词义辨析。句意:我花了五十多年的时间才意识到我与众不同。A. recognize 认出;B. realize 意识到;C. wonder 想知道;D. admit承认。空后及下文内容讲的是作者多年以后意识到的东西,是作者的人生感受。故选B。
28.考查名词词义辨析。句意:做好自己,善良,努力使自己的生活与众不同。A. difference不同;B. promise承诺;C. choice 决定;D. sacrifice牺牲。make a difference有影响,有关系。在文中可以理解为“与众不同”,即每一个人都是不同的,因此在生活中要活出自我的风采。故选A。
29.events 30.which 31.significant 32.are 33.were returned 34.of 35.truly 36.endangered 37.a 38.to benefit
【导语】本文为一篇说明文。文章讲述了美国国家动物园为了庆祝大熊猫抵美50周年,举办了长达六个月的活动。
29.考查名词的数。句意: “熊猫周年纪念日”是由动物园举办的长达六个月活动的主要活动。此处event“活动”,为可数名词,且空前有a series of修饰,故应用名词复数,故填events。
30.考查定语从句。句意:玲玲和兴兴50年前到达美国,他们是1972年尼克松访华最有意义的成果。此处为非限制性定语从句,先行词是空前提到的“玲玲和兴兴50年前到达美国”这件事,指物,定语从句缺少主语,应用which引导,故填which。
31.考查形容词。句意:玲玲和兴兴50年前到达美国,他们是1972年尼克松访华最有意义的成果。此空为名词visit,应用形容词修饰,作定语,故填significant。
32.考查主谓一致。句意:现在,美香,天天和他们的幼崽小奇迹在动物园里。此处主语为Mei Xiang, Tian Tian and their youngest cub,为复数,且时间状语为now,应用一般现在时,故填are。
33.考查动词语态。句意:他们其他的幼崽,泰山,宝宝和贝贝,几年前送回了中国。本句主语为their other cubs,为复数;此处为谓语动词,主语与return之间为被动关系,根据时间状语“several years ago”,应用一般过去时,故填were returned。
34.考查介词。句意:熊猫是友谊的象征。此处意为“……象征”,表达为a symbol of,故填of。
35.考查副词。句意:中美50年关于熊猫之间的合作研究取得了显著的成就。此处remarkable“显著的”,为形容词,应用副词修饰,故填truly。
36.考查形容词。句意:熊猫不再是濒危物种了。此处空前为冠词an,空后为名词species,本空应填形容词,修饰species,意为“濒危的”,故填endangered。
37.考查冠词。句意:熊猫对话成功的是中美的一个很好例子,我们可以一起合作,不管是熊猫这一领域,还可以在其他领域合作,以此造福两国人民。此处example“例子”为可数名词,且此处泛指“一个例子”,且very音素以辅音音素开头,故填a。
38.考查非谓语动词。句意:句意:熊猫对话成功的是中美的一个很好例子,我们可以一起合作,不管是熊猫这一领域,还可以在其他领域合作,以此造福两国人民。此处表示在其他领域合作的目的是为了造福两国人民,应用动词不定式,作目的状语,故填to benefit。
39.One possible version:
Dear President,
I'm writing to give some suggestions to further protect the Tibetan antelopes. As we all know, Tibetan antelopes are national first-class protected animals. So we must find varieties of solutions and take immediate measures to protect them.
Firstly, we should concentrate on publicizing the importance of protecting the Tibetan antelopes. Furthermore, charities should be founded to provide funds for their survival. Last but not least, I suggest that some volunteers including professors and scientists should be sent there so that they can help protect the Tibetan antelopes.
Looking forward to your reply.
Yours,
Li Hua
【导语】本篇书面表示属于应用文。假设你是李华,请根据以下内容给中国野生动物保护协会CWCA(China Wildlife Conservation Association)的会长写一封80词左右的建议信。
【详解】1.词汇积累
建议:suggestion→advice
集中:concentrate on→focus on
重要性:importance→significance
回复:reply→response
2.句式拓展
同义句转换
原句:As we all know, Tibetan antelopes are national first-class protected animals.
拓展句:What we all know is that Tibetan antelopes are national first-class protected animals.
【点睛】[高分句型1]As we all know, Tibetan antelopes are national first-class protected animals.(运用了as引导非限制性定语从句)
[高分句型2]Last but not least, I suggest that some volunteers including professors and scientists should be sent there so that they can help protect the Tibetan antelopes.(运用了that引导宾语从句,和虚拟语气,以及so that引导状语从句)
40.One Possible Version
“Shouldn’t I stop wearing a mask ” asked Meena. “This is not the solution, Meena.” said Mom. Then her mother explained in detail how wearing masks would help prevent the spread of virus. Meena was wondering what to do with this problem when her mother came up with an idea to make cloth masks so that they could be worn many times after being washed. Meena agreed with this environmentally-friendly idea, and together they collected old clothes and made the masks all day long, for themselves and for people nearby.
The next day Meena and her mother gave out their homemade cloth masks around the village. Many people in the neighbourhood accepted their masks and decided to reduce the number of single-use masks wasted. Some, inspired by this creative idea, even decided to make their own cloth masks and passed down Meena and her mother’s way of kindness to others. This went on and on until one day Meena was happy to see no masks on the beach or in the sea with everyone in the village wearing cloth masks and regularly washing them. Even more delighted, she saw turtles living freely on a cleaner beach, which struck her with a growing responsibility of environmental protection.
【分析】本文以人物为线索展开,讲述了主人公Meena在海滩上看到许多丢弃的一次性口罩,并救助了被口罩噎住的大海龟,Meena意识都一次性口罩造成了环境污染,给野生动物带来危险,决定采取措施改变这种现象的故事。
【详解】1.段落续写
① 由第一段首句内容““难道我不应该停止戴口罩吗?”Meena问道。”可知,第一段可描写Meena与妈妈想出解决办法,制作布口罩。
② 由第二段首句内容“第二天,Meena和她的母亲在村子里分发了他们自制的布口罩。”可知,第二段可描写村子里的人都佩戴布口罩,环境干净了,海龟可以自由的生活在干净的沙滩上。
2.续写线索:妈妈解释要佩戴口罩的原因——制作布口罩——分发给人们——大家都佩戴布口罩——环境干净了——增强了环境保护责任感
3.词汇激活
行为类
佩戴:wear/put on
想知道:wonder/want to know
制作:make/manufacture/do
接受:accept/receive
情绪类
受到鼓舞:inspired/look cheered
高兴:happy/glad/delighted
【点睛】[高分句型1] Meena was wondering what to do with this problem when her mother came up with an idea to make cloth masks so that they could be worn many times after being washed. (运用了疑问词+不定式作宾语;when引导时间状语从句,so that引导状语从句)
[高分句型2] Even more delighted, she saw turtles living freely on a cleaner beach, which struck her with a growing responsibility of environmental protection. (运用了形容词delighted作状语;which引导非限制性定语从句)
试卷第1页,共3页
试卷第1页,共8页