期中阅读理解精选题-英语六年级上册译林版(三起)(含答案)

文档属性

名称 期中阅读理解精选题-英语六年级上册译林版(三起)(含答案)
格式 docx
文件大小 977.2KB
资源类型 试卷
版本资源 牛津译林版
科目 英语
更新时间 2023-10-07 20:26:03

图片预览

文档简介

中小学教育资源及组卷应用平台
期中阅读理解精选题-英语六年级上册译林版(三起)
一、阅读选择
On Christmas morning, children like to get up early to find the presents in the stockings or under the Christmas trees. On Christmas Day, Mike got up at six twenty. He quickly put on the clothes and looked for his present in the stocking. "Wow, what a lovely toy dog! I like it very much." He said happily. Then he ran down to the ground floor to see what's in the box. He shook the box and listened. His sister, Nancy came to him, "Oh, Mike, you are taking my present. What Open it and have a look!" Then they opened the box, a pretty dress in it. Mike looked around, and he saw another box for him under the tree.
1.Mike got up at ______. ( )
A.twenty to six B.twenty past six C.six
2.The lovely dog was for ______. ( )
A.Nancy B.Nancy's sister C.Nancy's brother
3.The pretty dress was for ______. ( )
A.Mike B.Mike's sister C.Mike's brother
4.Mike got ______ presents from his family. ( )
A.only one B.two C.three
5.What's in the box for Mike ( )
A.A toy dog. B.A skateboard. C.Sorry, I don't know.
阅读理解
Before you go to another country it is a great help if you know the language and some of customs of the country.
When people meet each other for the first time in Britain, they say“How do you do ”and shake hands. Usually they do not shake hands when they just meet or say goodbye. But they shake hands after they haven’t met for a long time or when they will be away from each other for a long time.
Last year a group of German students went to England for a holiday. Their teacher told them that the English people hardly shake hands. So when they met their English friends at the station, they kept their hands behind their backs. The English students had learned that the Germans shake hands as often as possible, so they put their hands in front and got ready to shake hands with them. It made both of them laugh.
6.It is________if you know the language and some of the customs of the country. ( )
A.not useful B.not helpful C.very helpful D.very bad
7.English people usually shake hands when they________.( )
A.meet every time B.meet for the first time
C.say goodbye to each other D.say hello to each other
8.Usually English people don’t shake hands________.( )
A.when they will be away for a long time
B.when they say“How do you do ”
C.when they just meet or say goodbye
D.after they haven’t met for a long time
9.Which of the statements is RIGHT ( )
A.German people shake hands as often as possible.
B.English people like shaking hands very much.
C.German people hardly shake hands.
D.Neither English people nor Germans like shaking hands.
10.This story is about________.( )
A.shaking hands B.customs
C.languages D.languages and customs
Long long ago, there was a cat and a mouse. They were good friends. They lived together.
One day, a cow came and said, “Hello, my friends. There is a football game in the forest tomorrow. Do you want to join us If you win, you’ll get much food.”
“Really ” The cat and the mouse were very excited. They wanted to take part in this match. So the cat said to the mouse, “My dear, I often sleep, sleep, sleep. You get up early every day. Please call me tomorrow.”
The mouse said, “Sure.”
The next day, the mouse got up. He went to the football match. But he didn’t call the cat.
At last, the cat was very angry with the mouse.
11.________ were good friends. ( )
A.The cat and the cow B.The mouse and the cow C.The cat and the mouse
12.There was a ________ game. ( )
A.basketball B.football C.volleyball
13.________ often got up early. ( )
A.The cat B.The mouse C.The cow
14.________ went to the football match. ( )
A.The mouse B.The cat C.The mouse and cat
15.Did the mouse call the cat ( )
A.Yes. B.No. C.Sorry, I don’t know.
16.At last, the cat was ________ with the mouse. ( )
A.angry B.happy C.sad
阅读短文,选择正确的答案。
TIME for Kids chose the best inventions of the year of 2021. Some will help us work and learn. Others are just for fun. Read about the inventions. Which do you like best
Keeping kids calm(镇静的)
This toy is called Purrble. It has heartbeat(心跳). If you touch it, its heartbeat slows down. Purrble becomes calm. That will also make you calm.
Read to me
Some people have difficulty seeing or reading. OrCam Read can help. Aim(瞄准) it at a book or a page. Press a button(按下按钮). It will read out loud.
Hospital robot
Robin the Robot is to help sick kids. It can talk and play games with them. This can make kids happier.
17.How many inventions are there in the passage ( )
A.Two. B.Three. C.Four.
18.If your little brother is sick, which invention can you show him ( )
A.Purrble. B.OrCam Read. C.Robin the Robot.
19.What can we know from the passage ( )
A.Sam is blind and OrCam Read may be helpful.
B.The three inventions are all for children.
C.Purrble can’t be touched.
20.Where can you read the passage ( )
A.In Today China. B.In Love Art. C.In Amazing Science.
二、阅读判断
阅读对话,判断句子正误。
A: I was busy last Sunday. What about you, Mary
B: I was on the farm with my uncle.
A: What did you do
B: I did exercise in the morning. no
A: Were you free in the afternoon
B: No, I wasn't. I cleaned the farm.
A: Did you watch TV
B: No. I must finish my homework.
A: I'm sure you were tired.
B: You're right. But I think it was interesting.
21.Mary was on the farm with her grandfather last Saturday. ( )
22.Mary did exercise in the morning. ( )
23.There were some chicks on the farm. ( )
24.Mary didn't watch TV. ( )
25.Mary wasn't tired last Sunday. ( )
My favourite picture
I am a student. I go jogging every morning, and go swimming twice a week. I spend a lot of time playing all kinds of ball games. I like football, and table tennis. I am very good at football, so I play in the school team. After school, I like playing table tennis with my friend, Liu Ming. Liu Ming is not only good at sports but also good at his study.
26.I often go jogging in the morning. ( )
27.I go swimming once a week. ( )
28.I spend very little time playing ball games. ( )
29.I like to go swimming in my free time. ( )
30.Liu Ming is interested (对...感兴趣) his study but not good at sports. ( )
A small boy and his father are having a walk in the country. Suddenly, it begins to rain very hard. They don’t have umbrellas with them and there is no place to hide from (躲避) the rain. Their clothes are all wet and the small boy is not feeling very happy.
They are walking in the rain. The boy is thinking. “Why does it rain, Dad It isn’t very nice, is it ” the boy asks. “Grain (谷物), fruit and vegetables can’t grow without the sunshine. They can’t grow without the rain either,” his father answers.
“Grain, fruit and vegetables are not on the road, are they So why does it rain on the road ”
31.The man and his son have umbrellas with them on a rainy day. ( )
32.The small boy is very happy on the rainy day. ( )
33.Grain, fruit and vegetables can’t grow without the rain. ( )
34.Their clothes are not all wet. ( )
35.The boy thinks it shouldn’t rain on the road. ( )
阅读理解,判断正误,正确的写T错误的写F。
My name is Mike. I am 12. I like singing. I am from Nanhai. My friend and I had a long holiday last month. We went on a trip. I went to Hangzhou with my parents by plane. We saw the West Lake(西湖). John is my cousin. He is one year older than me. He went to Beijing by train. He visited the Great Wall(长城). Alice is my pen pal(笔友). She is from Canada. She is in Guangzhou now. She went to Hong Kong by bus. She ate good food and bought some clothes. Tim is Alice’s classmate. He is English. He went to Huangshan by plane. He climbed the mountains. Tim and Alice are one year younger than me. We are all in Grade 6 now. We are going to a new middle school in September. We will be in Grade 7(七年级).
36.Mike went to Tang Shan(唐山) last month. ( )
37.John is one year younger than Mike. ( )
38.Tim is Alice’s classmates(同学). ( )
39.We are in Grade 7. ( )
40.Tim is 13 years old. ( )
参考答案:
1.B 2.C 3.B 4.B 5.C
【分析】本文讲述了圣诞节早上迈克早起找礼物的事。
1.句意:迈克在______起床。A五点四十,B六点二十,C六点,根据原文On Christmas Day, Mike got up at six twenty. 可知他在六点二十起床,故选B。
2.句意:这只可爱的狗是给______。A南希,B南希的妹妹,C南希的弟弟,根据原文"Wow, what a lovely toy dog! I like it very much." He said happily. 可知狗是给迈克的,故选C。
3.句意:漂亮的连衣裙是给______。A迈克,B迈克的姐姐,C麦克的弟弟,根据原文 "Oh, Mike, you are taking my present. What Open it and have a look!" Then they opened the box, a pretty dress in it. 可知连衣裙是给南希的,故选B。
4.句意:迈克收到家人的______礼物,A仅仅一件,B两件,C三件,根据原文 "Wow, what a lovely toy dog! I like it very much." He said happily. Mike looked around, and he saw another box for him under the tree.可知他收到小狗和另一个盒子共两件礼物,故选B。
5.句意:迈克的盒子里是什么?A一只玩具狗,B一个滑板,C不好意思,我不知道。根据原文Mike looked around, and he saw another box for him under the tree.可知盒子没有打开,所以不知道里面是什么,故选C。
【点睛】
6.C 7.B 8.C 9.A 10.B
【解析】略
11.C 12.B 13.B 14.A 15.B 16.A
【分析】短文大意:短文介绍了很久以前猫和老鼠是好朋友,森林里有一场足球比赛,老鼠没有叫猫自己去看足球比赛,猫很生气。
11.句意:____是好朋友。A猫和牛,B老鼠和牛,C猫和老鼠,根据短文中的Long long ago, there was a cat and a mouse. They were good friends. 可知猫和老鼠是好朋友,故选C。
12.句意:有一场_____比赛。A篮球,B足球,C排球,根据短文中的 There is a football game in the forest tomorrow. 可知有一场足球比赛,故选B。
13.句意:____经常起得早。A猫,B老鼠,C牛,根据短文中的So the cat said to the mouse, “My dear, I often sleep, sleep, sleep. You get up early every day. Please call me tomorrow.”可知老鼠经常起得早,故选B。
14.句意:___去看足球比赛了。A老鼠,B猫,C老鼠和猫,根据短文中的The next day, the mouse got up. He went to the football match.可知老鼠去看足球赛了,故选A。
15.句意:老鼠叫猫了吗?A是的。B不。C对不起,我不知道。根据短文中的But he didn’t call the cat.可知老鼠没有叫猫,答语是否定回答,故选B。
16.句意:最后,猫对老鼠____。A生气的,B高兴的,C悲伤的,根据短文中的At last, the cat was very angry with the mouse.可知最后,猫对老鼠很生气,故选A。
【点睛】
17.B 18.C 19.A 20.C
【导语】本文介绍了三大最佳发明及其功能。
17.问句句意:这篇文章中有几个发明?A 2个,B 3个,C 4个,根据文章内容可知有三大发明,分别是Purrble、OrCam阅读器和罗宾机器人,故选B。
18.问句句意:如果你的弟弟病了,你可以给他看哪个发明?A Purrble,B OrCam阅读器,C罗宾机器人,根据文章中“Robin the Robot is to help sick kids. It can talk and play games with them. This can make kids happier.”,可知罗宾机器人可以帮助病中孩子们,可以和他们聊天玩游戏,这样能让孩子们更开心, 故选C。
19.问句句意:从这篇文章中问你们能知道什么?A山姆看不见,OrCam阅读器可能是有帮助的。B三项发明都是为孩子们发明的。C Purrble不能被触摸。根据“Some people have difficulty seeing or reading. OrCam Read can help.”,可知OrCam阅读器能帮助看不见或者有阅读困难的人,选项A是正确的,故选A。
20.问句句意:从哪里你可以读到这篇文章?A今日中国,B爱情艺术,C神奇科学,文章主要介绍三大发明,属于科技类产品,与科学相关,故选C。
21.F 22.T 23.T 24.T 25.F
【解析】21.句意:Mary上周六和她的爷爷在农场。根据原文I was busy last Sunday.和 I was on the farm with my uncle.可知,Mary上周星期日和叔叔在农场。故答案为:F。
22.句意:Mary早上做锻炼。根据原文I did exercise in the morning.可知,Mary早上确实会做锻炼。故答案为:T。
23.句意:农场里有小鸡。根据原文At a quarter to eight I gave some food to the chicks.可知,农场有小鸡。故答案为:T。
24.句意:Mary不看电视。根据原文No. I must finish my homework.可知,Mary不看电视,她必须做作业。故答案为:T。
25.句意:上周星期日,Mary不累。根据原文对话I'm sure you were tired.和You're right.可知,Mary上周星期日很累。故答案为:F。
26.T 27.F 28.F 29.F 30.F
【分析】短文主要介绍了我的兴趣爱好。
26.句意:我经常在早上慢跑。根据 I go jogging every morning.可知我每天早上慢跑。故答案为T。
27.句意:我每周去游泳一次。根据I go jogging every morning, and go swimming twice a week.可知我每周游泳两次。所以题干表述错误,故答案为F。
28.句意:我很少花时间玩球类运动。根据I spend a lot of time playing all kinds of ball games.可知我花了很多时间玩各种球类游戏。所以题干表述错误,故答案为F。
29.句意:我喜欢在空闲时间去游泳。根据After school, I like playing table tennis with my friend, Liu Ming. 放学后,我喜欢和我的朋友刘明打乒乓球。可知我喜欢在空闲时间打乒乓球。所以题干表述错误,故答案为F。
30.句意:刘明他学习很好,但不擅长运动。根据Liu Ming is not only good at sports but also good at his study.可知刘明不仅擅长运动,而且擅长学习。所以题干表述错误,故答案为F。
【点睛】
31.F 32.F 33.T 34.F 35.T
【分析】本文主要讲了男孩和爸爸去散步,突然下起雨的故事。
31.句意:这个男人和他的儿子在雨天带了雨伞。根据They don’t have umbrellas with them and there is no place to hide from (躲避) the rain.,可知他们没带雨伞,句子描述错误,故答案为F。
32.句意:这个小男孩在雨天很高兴。根据Their clothes are all wet and the small boy is not feeling very happy.,可知男孩不高兴,句子描述错误,故答案为F。
33.句意:没有雨水,谷物、水果和蔬菜就不能生长。根据“Grain (谷物), fruit and vegetables can’t grow without the sunshine. They can’t grow without the rain either,” his father answers.,可知没有雨水,谷物、水果和蔬菜就不能生长,句子描述正确,故答案为T。
34.句意:他们的衣服没有全湿。根据Their clothes are all wet and the small boy is not feeling very happy.,可知他们的衣服全湿了,句子描述错误,故答案为F。
35.句意:男孩认为路上不应该下雨。根据“Grain, fruit and vegetables are not on the road, are they So why does it rain on the road ”,可知男孩认为路上不应该下雨,句子描述正确,故答案为T。
【点睛】
36.F 37.F 38.T 39.F 40.F
【解析】36.略
37.略
38.略
39.略
40.略
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
同课章节目录