期中阅读理解专项攻略-英语六年级上册译林版(三起)(含答案)

文档属性

名称 期中阅读理解专项攻略-英语六年级上册译林版(三起)(含答案)
格式 docx
文件大小 977.5KB
资源类型 试卷
版本资源 牛津译林版
科目 英语
更新时间 2023-11-01 14:34:29

图片预览

文档简介

中小学教育资源及组卷应用平台
期中阅读理解专项攻略-英语六年级上册译林版(三起)
一、阅读选择
It was Sunday. Jim did not have to go to school. So he helped his father in the garden (花园). After two hours in the garden, he was tired. He went in the room and took out an ice-cream from the fridge (冰箱). He asked his father if he felt thirsty (口渴). And if he said yes he would bring him a bottle of Cola. But his father said no. And he told Jim when he was young he often helped his parents with the work on the farm. Sometimes the weather was hot and sometimes it was cold and windy. But he never gave up even if he was hungry or thirsty. He thought a real man could stand everything that others couldn’t bear.
1.What did Jim do on Sunday ( )
A.Helped his parents with the farm work. B.Helped his father in the garden in his house.
C.Watched TV all day. D.Went to school.
2.Can you guess how the weather was then ( )
A.Cold and windy. B.Very hot.
C.Rainy. D.Snowy.
3.Did his father work on the farm when he was young ( )
A.Yes, he did. B.No, he didn’t.
C.We don’t know. D.No, he wasn’t.
4.Did his father drink Cola ( )
A.Yes, he did. B.No, he didn’t.
C.He drank a little. D.He ate an ice-cream.
5.Why did Jim help his father work in the garden ( )
A.Because he didn’t have to go to school. B.Because his family was poor.
C.Because he liked doing housework. D.Because his father made him do it.
阅读理解并选择正确的答案。
Long long ago, there was a bad king. All of his people hated him. One hot day, he was taking a walk along a river when he decided to have a swim in it. He was a good swimmer, but while he was in the river, he suddenly fell ill and was dying. At that time two farmers were working in the field nearby. They came over, jumped into the river, and he was saved. They didn't know who was until they pull him out of the water. The king was happy. He said to the two farmer, "Today you have saved my life. Ask for anything, and I'll give it to you. I'm the richest in the world." "Don't tell anybody that we have saved you," the two farmers said together.
6.All of people ____ the king. ( )
A.loved B.visited C.hated
7.One day, the king decided to ______. ( )
A.take a walk B.have a swim C.Walk by the river.
8.______ jumped into the river. ( )
A.The king B.Nobody C.Two farmers
9.The farmers were _____ to save the king. ( )
A.happy B.worried C.sad
10.The king was very _____. ( )
A.kind B.friendly C.bad
根据绘本When will it snow 选择。
11.In early fall, Isaac and his mom moved to the U.S. What does "fall" mean ( )
A.Summer B.Autumn C.Spring
12.One afternoon, a leaf fell and landed on Isaac’s ________. ( )
A.body B.hand C.head
13.Not until the bird fly ________ for the winter. ( )
A.West B.East C.South
14.The temperature needs to drop ________ 0℃. ( )
A.below B.Up C.behind
15.—When it snow ( )
—In a little ________.
A.white B.when C.while
阅读理解
Mr. Baker has two children. One is a boy called Peter and the other is a daughter called Rose. Peter is an eleven-year-old boy. He studies at school. Rose is four and stays at home.
One evening Mr. and Mrs. Baker managed(管理)their small shop and left their children at home. Peter had some homework to do. At five to nine he brought out his exercise-books. He began to do it in his father's study. About twenty minutes later his sister came in. she found a piece of paper and began to write something on it.
"What are you doing there, Rose " asked Peter.
"I'm writing a letter," answered the girl.
"Oh To whom "
"To my friend Jo."
"How can you " Peter said in surprise(惊讶地). "You can't write at all, you know."
"It doesn't matter," Rose said calmly(平静地). "Jo is as old as me. She doesn't read, either!"
16.Mr. Baker is a ________. ( )
A.shopkeeper B.bookseller C.conductor D.policeman
17.Rose stays at home because ________. ( )
A.she's a girl B.her parents are poor C.she's ill D.she's too young
18.The word "study" in the second paragraph means ________. ( )
A.学习 B.研究 C.书房 D.学科
19.Rose's friend Jo is ________ years old. ( )
A.four B.five C.six D.seven
20.Peter was surprised because ________. ( )
A.Rose can write a letter B.Jo can read a letter
C.Rose said she was writing a letter D.Rose said Jo couldn't read a letter
二、阅读判断
Last week, Mrs. Millie went to London. She does not know London very well, and she lost her way. Suddenly, she saw a man near a bus stop. "I can ask him the way," she said to herself, "Excuse me," she said. "Can you tell me the way to King Street, please " The man smiled pleasantly. He didn't understand English! He was a tourist. Then he put his hand into his pocket(口袋), and took out a phrasebook. He opened the book and found a phrase. He read the phrase slowly. "I am sorry," he said. "I do not speak English."
21.Mrs. Millie went to London last week. ( )
22.Mrs. Millie asked a man the way to a bus stop. ( )
23.The man was a tourist. ( )
24.The Man knew English well. ( )
25.The phrasebook was in the hand of the man. ( )
阅读并判断,用T或F表示。
It was Sunday. We didn’t go to school. We visited Nancy’s grandma’s farm. The farm was very beautiful. The sky was blue and the cloud was white. The trees were green and many birds were in the trees. We helped grandma do a lot. Nancy milked the cows. Jack picked many apples. They were big and nice. We all tasted some. Helen and Jim watered trees. Yang Yang cooked food for us. We were all happy!
26.They didn’t go to school on Sunday. ( )
27.Nancy tasted some apples. ( )
28.Helen and Jim watered trees in the park. ( )
29.Nancy’s grandma cooked nice food for them. ( )
30.They did not like the farm. ( )
阅读短文,判断正(T)误(F)。
Mr Smith was a good doctor. He was very busy. Sometimes he had to work at weekends. So he often forgot (忘记) things.
Last Saturday, he remembered it was his wife’s birthday. So he went to a flower shop and bought some beautiful flowers on his way home. When Mr Smith got home, he gave the flowers to Mrs Smith and said, “Happy birthday!I don’t forget this time. Your birthday is on September 12th.”
“But my birthday was yesterday. It is September 13th today. Anyway, thank you for your flowers,” said Mrs Smith.
31.Mr Smith often forgot things because he was old. ( )
32.Sometimes Mr Smith couldn’t have a rest at weekends. ( )
33.Last Saturday was Mrs Smith’s birthday. ( )
34.Mr Smith bought some beautiful flowers after he got home. ( )
35.Mr Smith thought that last Saturday was September 13th. ( )
It was Teachers’ Day last Sunday. Yang Ling and Liu Tao went t visit their teacher Mrs Zhang. She was their Chinese teacher three years ago. She is fifty-nine years old. She doesn’t work any more (不再). Mrs Zhang was happy to see Yang Ling and Liu Tao. She cooked nice food for them. They had lunch happily together. After Yang Ling and Liu Tao worked in Mrs Zhang’s garden. They helped Mrs Zhang water flowers. They were very happy.
36.Last Saturday was Teachers’ Day. ( )
37.Mrs Zhang taught English three years ago. ( )
38.Mrs Zhang is an old woman. ( )
39.Mrs Zhang has a garden. ( )
40.Yang Ling and Liu Tao helped Mrs Zhang clean the house. ( )
参考答案:
1.B 2.B 3.A 4.B 5.A
【导语】本文主要讲述了周日吉姆帮助父亲在花园里干活的事情。
1.句意:周日吉姆做了什么?A选项“帮助父母干农活。”B选项“帮助父亲在家里的花园里干活。”C选项“看一整天电视。”D选项“去学校。”根据文中“So he helped his father in the garden”可知周日吉姆帮助父亲在家里的花园里干活,故选B。
2.句意:你能猜到当时的天气吗?A选项“寒冷多风的天气。”B选项“非常炎热。”C选项“下雨的天气。”D选项“下雪的天气。”根据文中“He went in the room and took out an ice-cream from the fridge.”可猜测天气非常炎热,故选B。
3.句意:他父亲年轻时在农场工作吗?A选项“是的,他在。”B选项“不,他不在。”C选项“我们不知道。”D选项“不,他不是。”根据文中“And he told Jim when he was young he often helped his parents with the work on the farm.”可知他父亲年轻时在农场工作,故选A。
4.句意:他爸爸喝可乐了吗?A选项“是的,他喝了。”B选项“不,他没喝。”C选项“他喝了一点。”D选项“他吃了个冰激凌。”根据文中“And if he said yes he would bring him a bottle of Cola. But his father said no.”可知他爸爸没有喝可乐,故选B。
5.句意:吉姆为什么帮他父亲在花园里干活?A选项“因为他不用去上学。”B选项“因为他的家庭很穷。”C选项“因为他喜欢做家务。”D选项“因为他父亲逼他这么做的。”根据文中“Jim did not have to go to school. So he helped his father in the garden.”可知吉姆帮他父亲在花园里干活是因为他不用去上学,故选A。
6.C 7.B 8.C 9.C 10.C
【解析】6.略
7.略
8.略
9.略
10.略
11.A 12.C 13.C 14.A 15.C
【分析】11.句意:在初____,艾萨克和他妈妈搬到了美国。“秋天”是什么意思?A夏天,B秋天,C春天,根据句意及绘本内容可知是夏天,故选A。
12.句意:一天下午,一片叶子掉到了艾萨克的_____。A身体,B手,C头,根据绘本内容可知是落到了他的头上,故选C。
13.句意:直到鸟儿飞向____过冬。A西方,B东方,C南方,根据绘本内容可知是飞向南方,故选C。
14.句意:温度需要降到0℃____。A低于,B向上,C在……后面,根据绘本内容可知是低于0℃,故选A。
15.句意:—什么时候下雪?—一会之后。in a while一会之后,故选C。
【点睛】
16.A 17.D 18.C 19.A 20.C
【分析】此篇文章介绍了彼得和罗斯的一些情况。
16.句意:贝克先生是一名______。A店主,B卖书售货员,C 售票员,D警察,根据文章One evening Mr. and Mrs. Baker managed(管理)their small shop and left their children at home. 得知他是名店主,故选A。
17.句意:罗斯呆在家因为______。A她是个女孩,B她的父母很贫穷,C她生病了,D她太小了,根据文章. Rose is four and stays at home.得知罗斯太小了,就呆在家里。故选D。
18.句意:在第二自然段的study是什么意思?根据文章 He began to do it in his father's study.得知他开始在爸爸的书房里做作业。故选C。
19.句意:罗斯的朋友乔_____岁。根据文章Rose is four and stays at home.Jo is as old as me. 得知乔和罗斯一样大。罗斯四岁。A四,B五,C六,D七,故选A。
20.句意:彼得很惊讶因为______。A罗斯会写信,B乔会看信,C罗斯说她正在写一封信,D罗斯说乔不会看信,通读全文可知,四岁的罗斯说会写信,叫彼得很惊讶,故选C。
【点睛】
21.T 22.F 23.T 24.F 25.F
【详解】分析:这是讲述Millie太太问路的故事。
1. 题干句意:上周Millie太太去了伦敦。根据短文叙述 Last week, Mrs. Millie went to London. 上周Millie太太去了伦敦。可知题目叙述正确,故答案为T。
2. 题干句意:Millie太太向人问去公交站牌的路。根据短文叙述Can you tell me the way to King Street, please 你能告诉我去国王大街的路吗?可知是问去国王大街的路。题目叙述错误,故答案为F。
3. 题干句意:这个人是游客。根据短文叙述 He was a tourist. 他是一位游客。可知题目叙述正确,故答案为T。
4. 题干句意:这个人英语很好。根据短文叙述 He didn't understand English!他不懂英语。可知题目叙述错误,故答案为F。
5. 题干句意:短语书在这个人手里。根据短文叙述 Then he put his hand into his pocket(口袋), and took out a phrasebook.然后他将手放进口袋里,掏出一本短语书。可知题目叙述错误,故答案为F。
26.T 27.F 28.F 29.F 30.F
【解析】26.题干句意:他们星期天没去上学。由短文中的关键句It was Sunday. We didn’t go to school.可知周日不用去学校,与本题相符,故答案为T。
27.题干句意:南希尝了一些苹果。由短文中的关键句Nancy milked the cows.可知南茜去农场挤了牛奶,与本题不相符,故答案为F。
28.题干句意:海伦和吉姆在公园里给树浇水。由短文中的关键句Helen and Jim watered trees.可知海伦与吉姆去农场浇了树,但是不是在公园,故答案为F。
29.题干句意:南希的奶奶给他们做了好吃的。由短文中的关键句Yang Yang cooked food for us.可知洋洋在农场为我们烹饪食物,而不是祖母,故答案为F。
30.题干句意:他们不喜欢农场。由短文中的关键句We were all happy!可知他们在农场很开心,他们喜欢农场,故答案为F。
31.F 32.T 33.F 34.F 35.F
【解析】31.题干句意:史密斯先生经常因为年老而忘记一些事情。根据He was very busy. Sometimes he had to work at weekends. So he often forgot (忘记) things.可知是因为忙碌忘记不是因为年老,题干表述不正确,故答案为F。
32.题干句意:有时史密斯先生周末不能休息。根据Sometimes he had to work at weekends.可知题干表述正确,故答案为T。
33.题干句意:上周六是史密斯太太的生日。根据Last Saturday, he remembered it was his wife’s birthday. But my birthday was yesterday. 可知史密斯太太的生日是上周五,题干表述不正确,故答案为F。
34.题干句意:史密斯先生回家后买了一些漂亮的花。根据So he went to a flower shop and bought some beautiful flowers on his way home.可知是在回家的路上买的,题干表述不正确,故答案为F。
35.题干句意:史密斯先生以为上周六是9月13日。根据“Happy birthday!I don’t forget this time. Your birthday is on September 12th.”可知史密斯先生以为上周六是9月12日。题干表述不正确,故答案为F。
36.F 37.F 38.T 39.T 40.F
【导语】本文讲述了上周日教师节,杨玲和刘涛去看望张老师的事。
36.句意:上周六是教师节。根据“It was Teachers’ Day last Sunday. ”张老师上周日是教师节。题干与原文不相符,故答案为F。
37.句意:三年前,张老师教英语。根据“She was their Chinese teacher three years ago. ”可知三年前,张老师是他们的语文老师。题干与原文不相符,故答案为F。
38.句意:张老师是一位老妇人。根据“She is fifty-nine years old.” 可知张老师今年五十九岁。是一位老妇人。题干与原文相符,故答案为T。
39.句意:张老师有一个花园。根据“After Yang Ling and Liu Tao worked in Mrs Zhang’s garden. ”可知杨玲和刘涛在张太太家的花园里干活。”题干与原文相符,故答案为T。
40.句意:杨玲和刘涛帮张老师打扫房子。根据“They helped Mrs Zhang water flowers.”可知他们帮助张老师浇花。题干与原文不相符,故答案为F。
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
同课章节目录