四川省成都市成华区某校2023-2024学年高一上学期期中英语试题(原卷板+解析版)

文档属性

名称 四川省成都市成华区某校2023-2024学年高一上学期期中英语试题(原卷板+解析版)
格式 zip
文件大小 1.3MB
资源类型 教案
版本资源 通用版
科目 英语
更新时间 2023-12-06 17:04:36

文档简介

2023-2024学年度(上)阶段性考试(二)暨半期考试
高2023级 英语
第一部分 听力(共两节,满分30分)
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1. Where does the conversation probably take place
A. In a library. B. In a restaurant. C. On a bus.
2. How does the woman feel about her work
A. She is disappointed with it. B. She is excited about it. C. She is satisfied with it.
3. What kind of music does the woman like
A. Jazz. B. Classical. C. Folk.
4. Why will the man go to Edinburgh
A. To drive the woman there.
B. To have a meeting in Glasgow.
C. To meet some important people.
5. What will the girl do tonight
A. Prepare for an exam. B. Watch TV. C. Go to a movie.
第二节(共1 5小题;每小题1. 5分,满分22. 5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独自后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6至7题.
6. What does the man suggest doing
A. Going for a walk. B. Having a cup of tea. C. Mailing a letter.
7. What is the woman doing
A. Writing a letter. B. Cooking dinner. C. Exercising
听第7段材料,回答第8至9题。
8. What is the date today
A. October 22nd. B. October 23rd. C. October 24th.
9. How old is the United Nations in 2010
A. 70 years. B. 65 years. C. 60 years.
听第8段材料,回答第10至12题。
10. Who is Thomson
A. Linda’s husband. B. The man’s cousin. C. A cook.
11. How many years have the speakers got married
A. 40. B. 50. C. 60.
12. What do we know about Linda
A. She won’t be invited to the party.
B She doesn’t eat chicken.
C. She is a good cook.
听第9段材料,回答第13至16题。
13. What are the speakers talking about
A. Friends. B. Pictures. C. Stories.
14. Why does the woman think it is stressful to go to the dentist
A. It is out of your control. B. It is too expensive. C. It hurts.
15. What does the man think is the most stressful
A. Being late. B. Having an exam. C. Moving to a new place.
16. What does the woman think of interviews
A. They are challenging. B. They are stressful. C. They are terrible.
听第10段材料,回答第17至20题。
17. Where is the finish line
A. Outside London. B. Near Buckingham Palace. C. At Greenwich.
18. What was last year’s record time
A. 2 hours 17 minutes 16 seconds.
B. 2 hours 22 minutes 16 seconds.
C. 2 hours 48 minutes.
19. Who was the youngest person to finish the race so far
A. Betty Omary. B. Shelly Mortimer. C. Ian Britton.
20. When will the full report about the event be
A. At 7:15. B. At 7:30. C. At 7:55.
第二部分 阅读理解 (共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。
A
Tailor your experience, and master the English language in our exciting and comprehensive language programmes. Choose your preferred city, and you’ll study with and befriend other international students.
Our English Learning Programmes
·Learn English in Universities
Courses have been developed in partnership with famous universities in Australia to improve your English language skills. You will get to experience campus life abroad.
·Small Group English Programme
These intensive English classes are hosted in different language schools along the east coast. Talk to our programme advisers to choose the best location.
·One-on-One Tutoring
Our programme organizes tailored learning experiences based on your English learning goals. You will live in local families and have chances to practise your oral English.
·High School Study Abroad
There are few things in life which can make you feel more grown-up like living and learning in another country. Pack this with many fun cultural activities. And you will also have opportunities to experience science subjects taught in English, such as lessons about rocks and minerals, plants and animals, and engineering practices.
Four steps to get into our English learning programmes
Step One: Review the programme information and complete our online application form to get the ball rolling.
Step Two: You will have a 15-min interview with your programme adviser to discuss your interests, needs, destination and duration. Within three days after the interview, the adviser will be in touch by email to let you know if your application has been successful. If so, we’ll send you a formal offer.
Step Three: To confirm your place in our programme, you’ll need to reply to our letter of offer and make payment online according to the instruction. Once this has been done, we’ll send you the documents containing all the information you’ll need regarding your study trip.
Step Four: Once your flights have been booked, let us know your arrival details so that we can organize airport pick-up. We’ll be excited to welcome you to our programme in person!
1. If Henry wants to try a biology class taught in English, he may join in ________.
A. Learn English in Universities B. Small Group English Programme
C. One-on-One Tutoring D. High School Study Abroad
2. What should applicants do after receiving a formal offer
A. Reply to the letter and pay the cost for the study trip.
B. Get in touch with the organizer to confirm the destination.
C. Review programme information to prepare for an interview.
D. Provide the programme adviser with personal needs and goals.
3. Who are the intended readers of this passage
A. People planning to improve their English .
B. People willing to apply for English teaching jobs.
C. People aiming to help learners go abroad.
D. People loving to share English learning experiences.
【答案】1. D 2. A 3. A
【解析】
【导语】本文是一篇应用文。文章介绍了四个英语学习项目及申请流程。
【1题详解】
细节理解题。根据“High School Study Abroad”项目中第三句“And you will also have opportunities to experience science subjects taught in English, such as lessons about rocks and minerals, plants and animals, and engineering practices.(你将有机会体验用英语教授的科学课程,比如有关岩石和矿石,动植物和工程实践的课程)”可知,如果亨利想尝试英语授课的生物课,他可能会参加High School Study Abroad。故选D项。
【2题详解】
细节理解题。根据“Step Three”的第一句“To confirm your place in our programme, you’ll need to reply to our letter of offer and make payment online according to the instruction.(为了确认你在项目中要去的地方,你需要回复收到的通知书并根据说明完成在线付款)”可知,在收到正式录取通知书后,申请人应回复函件并支付费用。故选A项。
【3题详解】
推理判断题。根据第一段第一句“Tailor your experience, and master the English language in our exciting and comprehensive language programmes.(定制你的体验,并且在令人兴奋的全面的语言课程中掌握英语)”可推知,这篇文章的目标读者是打算提高英语水平的人。故选A项。
B
I was 17 when I discovered shooting stars.
I loved them so much that I invited my high school friends to my family farm and spent an August night in our sleeping bags on the hillside to watch them together.
I can’t help but think of that as the final night of my childhood. I always managed to squeeze in a week or two of vacation before starting back at school, and I’d see shooting stars and remember that brilliant night on the hill. While still marveling at them, I’d work at convincing myself that the joy I’d experience from my accomplishments in college would soon replace my longing for some quiet time beneath a vast sky. But always, I returned to college life in August with deep sadness in my heart.
I’ve given lots of reasons over the past 13 years for my choice to live an independent life on a distant farm and homeschool my daughters. But deep down, I think the shooting stars had a lot to do with it. I couldn’t bear to gaze up at them and think that they were a finale(演出的终场)to be witnessed before returning to the demands of school and careers.
So I said “no” to all of it: no jobs, no school. And I decided to lead a life tied to the seasons, where shooting stars were just one of many gifts from nature.
I changed my life to make room for them and I’m starting to learn the difference between fulfillment and accomplishment.
Accomplishment is a child’s successful test scores. Fulfillment is loving and forgiving each other through times table (乘法表) and written words.
Accomplishment is the publication of 20 essays per year and six books. Fulfillment is the hours spent researching, then walking through the woods to think about each word and thought.
Accomplishment is making enough income to cover my taxes. Fulfillment is sitting outside at 3 am in August, watching the shooting stars, no longer sad at the passage of childhood, but thrilled for the joy of the stars.
It is learned that accomplishment is merely a mark in the book made as a result of following fulfillment above all else.
4. What does the author think marks the end of her childhood
A. Leaving home for college. B. Encountering shooting stars.
C. Watching shooting stars with friends. D. Sleeping in a sleeping bag on a farm.
5. What caused the author to live independently and homeschool her daughters
A. The need to live on a farm. B. The wish for a life connected to nature.
C. The desire for independence. D. The demands of school and careers.
6. Which of the following might the author see as fulfillment
A. Winning a gold medal in a sports competition.
B. Spending quality time with family members.
C. Holding a high position in a famous company.
D. Buying a big, lovely and comfortable house.
7. Which can be a suitable title for the text
A. School or Careers B. Watch Shooting Stars
C. Live a Life of Fulfillment D. Accomplishment or Fulfillment
【答案】4. C 5. B 6. B 7. C
【解析】
【导语】本文是一篇夹叙夹议文。作者回顾了她青少年时期观看流星的经历,以及这种经历如何影响她决定在农场过独立的生活并让孩子接受家庭教育。她对比了成就感和满足感的概念,强调了在简单的时刻和与大自然的联系中寻找意义和快乐的重要性。
【4题详解】
细节理解题。根据第二段“I loved them so much that I invited my high school friends to my family farm and spent an August night in our sleeping bags on the hillside to watch them together.(我太喜欢它们了,所以我邀请我的高中朋友到我家农场,在山坡上的睡袋里度过了八月的一个晚上,一起看它们)”和第三段“I can’t help but think of that as the final night of my childhood.(我不禁想到那是我童年的最后一晚)” 可知,作者认为和朋友一起看流星标志着她童年的结束。故选C。
【5题详解】
推理判断题。根据第四段 “I’ve given lots of reasons over the past 13 years for my choice to live an independent life on a distant farm and homeschool my daughters. But deep down, I think the shooting stars had a lot to do with it.(在过去的13年里,我为自己选择在遥远的农场过着独立的生活,让女儿在家上学给出了很多理由。但在内心深处,我认为这与流星有很大关系)”可知,作者的选择和流星关系密切。再根据第五段 “And I decided to lead a life tied to the seasons, where shooting stars were just one of many gifts from nature.(我决定过一种与季节联系在一起的生活,在那里,流星只是大自然赐予我的众多礼物之一)”可知,对与自然相连的生活的愿望使作者独立生活并在家教育她的女儿。故选B。
【6题详解】
推理判断题。根据倒数第四段“Accomplishment is a child’s successful test scores. Fulfillment is loving and forgiving each other through times table (乘法表) and written words.(成就是孩子成功考试成绩。满足是通过时间表和书面文字彼此相爱和原谅)”;倒数第三段“Accomplishment is the publication of 20 essays per year and six books. Fulfillment is the hours spent researching, then walking through the woods to think about each word and thought.(成就是每年发表20篇论文和6本书。满足是花几个小时去研究,然后穿过树林去思考每个单词和想法)”;倒数第二段“Accomplishment is making enough income to cover my taxes. Fulfillment is sitting outside at 3 am in August, watching the shooting stars, no longer sad at the passage of childhood, but thrilled for the joy of the stars.(成就是赚到足够的收入来支付我的税款。满足是在八月的凌晨三点,坐在户外看流星,不再为童年的逝去而悲伤,而是为星星的欢乐而激动)”可推知,作者会认为与家人共度美好时光是一种满足。故选B。
【7题详解】
主旨大意题。根据最后一段“It is learned that accomplishment is merely a mark in the book made as a result of following fulfillment above all else.(据了解,成就仅仅是在书本上留下的一个记号,而这个记号是由于追求成就而产生的)”结合文章中作者回顾了她青少年时期观看流星的经历,以及这种经历如何影响她决定在农场过独立的生活并让孩子接受家庭教育。她对比了成就感和满足感的概念,强调了在简单的时刻和与大自然的联系中寻找意义和快乐的重要性。所以选项C“活出充实的人生”符合文章标题。故选C。
C
When you see someone take that first sip of freshly made milk tea, their face looks like pure joy. Today, millions of people enjoy this experience. Across the world, customers flock to their favorite spots to meet with friends and savor sips of these tasty drinks.
In the early 2000s, though, milk tea was just coming on the scene. The few brands that had successfully established themselves in the industry were dearly concerned: Would milk tea just be another fashion food Sure, people are enjoying it today, but would they still be in a year, or five years And with so much new excitement for this product, would people be able to distinguish milk tea companies
These are the questions that Serenitea, a Manila-based milk-tea company, faced in 2014. While successfully opening 60 stores, they found themselves in a strategic fog, which led them to research into the deep, unexplored psychology of milk tea.
Like Airbnb, Serenitea partnered with an agency, CIA Bootleg Manila (CBM), that specializes in drilling down to the deep consumer “why”. The agency conducted a series of intensive, psychological-based techniques in its market research. Specifically, they probed the consumer’s deeper, emotional connections to milk tea, including their earliest childhood memories of milk and tea.
What they found was that milk tea was a complex topic. Their research revealed that milk tea produces three consistent psychological responses. People connected to milk through the concept of nurturing (滋养); they fondly remembered their childhood and being cared for by their mothers. Next, consumers connected tea to its healing properties. Respondents would recall receiving tea when they had stomachache or seeing their parents drinking herbal tea for health reasons. Lastly, they associated milk tea itself with teenage fun: a guilty pleasure of their youth.
They had uncovered the three psychological cornerstones (基石) of the milk tea experience: nurturing, healing, and teenage fun. This set of insights was crucial. By integrating them into the core of their brand strategy, they struck out an entirely new path.
8. Which is closest in meaning to “probed ” in paragraph 4
A. Applied. B. Related. C. Demonstrated. D. Investigated.
9. What can we learn from the passage
A. Serenata planned to distinguish itself from competitors.
B. Serenitea outperformed its opponents in research field.
C. Serenitea suffered a temporary strategic failure in 2014.
D. Serenitea partnered with a leading psychological agency.
10. What can Serenitea do with the findings from their research
A. Offer as many new flavors as possible.
B. Create a youthful and playful brand image.
C. Redesign stores by adding romantic elements.
D. Conduct intensive market research with CBM.
11. Which can be a suitable title for the text
A. A New Path to Business Success B. Three Cornerstones of Milk Tea
C. Sharing the Pure Joy of Milk Tea D. Revealing Milk Tea Psychology
【答案】8. D 9. A 10. B 11. D
【解析】
【导语】这是一篇说明文。文章主要说明了奶茶背后心理学原理的发现和揭示过程。
【8题详解】
词句猜测题。根据第三段“While successfully opening 60 stores, they found themselves in a strategic fog, which led them to research into the deep, unexplored psychology of milk tea.(在成功开设60家门店的同时,他们发现自己陷入了战略迷雾,这促使他们开始研究奶茶的深层次、未被探索的心理)”可知,他们要调查research into。结合第五段“What they found was that milk tea was a complex topic.(他们发现,奶茶是一个复杂的话题)”可知,他们调查出了结果。故划线词后文“the consumer’s deeper, emotional connections to milk tea, including their earliest childhood memories of milk and tea”指出了他们研究调查的细分领域。故划线词意思是“调查”。故选D。
【9题详解】
细节理解题。根据第二段“And with so much new excitement for this product, would people be able to distinguish milk tea companies (有了这么多新的兴奋点,人们能区分出奶茶公司吗?)”以及第三段“These are the questions that Serenitea, a Manila-based milk-tea company, faced in 2014.(这些都是马尼拉奶茶公司Serenitea在2014年面临的问题)”可知,Serenata计划将自己与竞争对手区分开来。故选A。
【10题详解】
推理判断题。根据倒数第二段“Next, consumers connected tea to its healing properties. Respondents would recall receiving tea when they had stomachache or seeing their parents drinking herbal tea for health reasons. Lastly, they associated milk tea itself with teenage fun: a guilty pleasure of their youth.(其次,消费者将茶与它的治疗特性联系起来。受访者会回忆起当他们胃痛或看到他们的父母为了健康原因喝凉茶时收到的茶。最后,他们将奶茶本身与青少年的乐趣联系在一起:他们年轻时的一种罪恶的快乐)”以及最后一段“They had uncovered the three psychological cornerstones (基石) of the milk tea experience: nurturing, healing, and teenage fun.(他们发现了奶茶体验的三个心理基石:养育、治疗和青少年乐趣)”可知,Serenitea可以用他们的研究结果打造年轻俏皮的品牌形象。故选B。
【11题详解】
主旨大意题。根据第三段“These are the questions that Serenitea, a Manila-based milk-tea company, faced in 2014. While successfully opening 60 stores, they found themselves in a strategic fog, which led them to research into the deep, unexplored psychology of milk tea.(这些都是马尼拉奶茶公司Serenitea在2014年面临的问题。在成功开设60家门店的同时,他们发现自己陷入了战略迷雾,这促使他们开始研究奶茶的深层次、未被探索的心理)”以及文章主要说明了奶茶背后心理学原理的发现和揭示过程,按照时间顺序展开,从出现问题到寻求解决,最终找到答案。故D选项“揭示奶茶心理”最符合文章标题。故选D。
D
① Deep under a mountain at China Jinping Underground Laboratory in Sichuan, Chinese scientists tirelessly research dark matter. Located 2,400 meters below Jinping Mountain, their research site is the world’s deepest underground laboratory.
② After reaching the foot of the mountain, it is a 10-minute drive in the tunnels before arriving at the lab. According to Sichuan Daily, there are six layers of material outside the lab, including natural rock, 50-centimeter-thick concrete and other materials to keep nearly everything out.
③ However, there is still something that cannot be kept out – the dark matter. According to NASA Science, only five percent of the universe is currently known. Dark energy fills 68 percent of the universe, and dark matter makes up about 27 percent. Human eyes can’t see either of the elements; and no one has detected them yet.
④ Scientists are confident that dark matter exists. According to National Geographic, standard physics would assume that stars orbiting at the edge of a galaxy (星系) travel slower than those near the center. However, what we see is that stars turn at nearly the same speed – no matter where they are. Scientists thus believe that stars are driven by the gravitational effect (引力效应) caused by dark matter.
⑤ With the first dark matter search results from the lab published in 2021, Chinese researchers have successfully narrowed down the range when detecting these “ghosts”. A question remains – why do scientists need such a “pure” environment
⑥ Professor Elisabetta Barberio, a physicist at the University of Melbourne, Australia, told the Science X Network website that dark matter research has to happen deep underground to “cut out the cosmic ‘noise’ and radiation ”, for instance, cosmic rays which can be absorbed by rocks. If a lab is buried deep enough underground, the impact of cosmic rays may be reduced to zero.
⑦ Yue Qian, a researcher at Tsinghua University, told Sichuan Daily that dark matter can only be observed in space, underground and when made artificially . “Simply, we just put the detector underground and wait for the dark matter to bump into it,” Yue said.
12. What do we know about the underground laboratory
A. It is under a mountain in Wuhan.
B. It has five layers of material outside.
C. It is used to keep dark matter out.
D. It is the world’s deepest underground lab.
13. Which of the following words best describe dark matter
A. Tiny and beneficial.
B. Plentiful and dangerous.
C. Invisible and mysterious.
D. Unstable and undetectable.
14. What is paragraph 4 mainly about
A. How scientists study dark matter.
B. Why scientists believe dark matter exists.
C. Where scientists can find dark matter.
D. What role dark matter plays in the universe.
15. Why did scientists build the lab underground
A To explore cosmic radiation.
B. To reduce the impact of cosmic rays.
C. To better make artificial dark matter.
D. To study the gravitational effect caused by dark matter.
【答案】12. D 13. C 14. B 15. B
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了科学家在地下2400米中国四川锦屏地下实验室探寻暗物质。
【12题详解】
细节理解题。根据第一段“Located 2,400 meters below Jinping Mountain, their research site is the world’s deepest underground laboratory.(他们的研究地点位于锦屏山下2400米,是世界上最深的地下实验室)”可知,该地下实验室是世界上最深的地下实验室。故选D。
【13题详解】
推理判断题。根据第三段“Human eyes can’t see either of the elements; and no one has detected them yet. (人类的眼睛看不到任何一种元素;还没有人发现它们)”和第四段“Scientists are confident that dark matter exists.(科学家相信暗物质存在)”可推断,暗物质无形而神秘。故选C。
【14题详解】
主旨大意题。根据第四段“Scientists are confident that dark matter exists. According to National Geographic, standard physics would assume that stars orbiting at the edge of a galaxy (星系) travel slower than those near the center. However, what we see is that stars turn at nearly the same speed – no matter where they are. Scientists thus believe that stars are driven by the gravitational effect (引力效应) caused by dark matter. (科学家相信暗物质是存在的。据《国家地理》杂志报道,标准物理学假设,在星系边缘运行的恒星比中心附近的恒星运行得慢。然而,我们所看到的是,恒星旋转的速度几乎是相同的——无论它们在哪里。因此,科学家们相信恒星是由暗物质引起的引力效应驱动的)”可知,本段主要介绍为什么科学家相信暗物质存在。故选B。
【15题详解】
细节理解题。根据第六段“Professor Elisabetta Barberio, a physicist at the University of Melbourne, Australia, told the Science X Network website that dark matter research has to happen deep underground to “cut out the cosmic ‘noise’ and radiation ”, for instance, cosmic rays which can be absorbed by rocks. If a lab is buried deep enough underground, the impact of cosmic rays may be reduced to zero. (澳大利亚墨尔本大学的物理学家Elisabetta Barberio教授在接受《科学X网络》网站采访时表示,暗物质研究必须在地下深处进行,以“去除宇宙‘噪音’和辐射”,例如可以被岩石吸收的宇宙射线。如果实验室被埋在足够深的地下,宇宙射线的影响可能会减少到零)”可知,科学家把实验室建在地下,是为了减少宇宙射线的影响。故选B。
第二节 (共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Learning to Love Locally-Grown Foods
Cooking shows on TV are usually all about foreign foods. Thanks to globalization, people everywhere are introducing their taste buds to dishes from every corner of the world. ___16___ In the past few years, the number of people purchasing local foods has been rising because it offers a lot of benefits.
For starters, local food is often tastier because it is fresher. Imported goods must be flown or shipped in from far away, so they naturally lose some of their freshness during the journey. ___17___ These materials may cause the nutritional value of these goods to decline during the shipping process.
Food safety is another reason why people are choosing local produce. Today’s laws regarding foods vary from country to country. ___18___ But when you know the local farmer who grows your food, the chances of it being polluted are greatly reduced.
Buying local foods can also have a beneficial impact on the environment. Buying local, consumers can maintain green space and farmland in their communities. Besides, if farmers can sell directly to consumers, they will earn more money for their families. Additional profits also enable farmers to better care for their soil and keep quality standards high. ___19___
___20___ This is an open area where farmers sell fruits, vegetables, and meat directly to the public. Once you experience the freshness of local foods for yourself, it might be tough to go back to the supermarket.
A. In the end, it’s a win-win situation for both parties.
B. Foreign foods have already dominated home markets.
C. To conclude, the farmers can make money and improve their life.
D. At the same time, other people are discovering that food from their area is the best.
E. If you’re interested in having more local foods, you can even attend a farmers’ market.
F. This causes confusion and makes it difficult to check if any harmful chemicals were used.
G. Imported goods must also be packaged in plastic or other containers to survive the journey.
【答案】16. D 17. G 18. F 19. A 20. E
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了当地种植的食物近年来受到欢迎的现象和背后的原因,并给出了一点如何购买的建议。
【16题详解】
前文“Thanks to globalization, people everywhere are introducing their taste buds to dishes from every corner of the world. (由于全球化,世界各地的人们都在让自己的味蕾尝试来自世界各地的菜肴)”描述人们尝试全球食物的趋势,后文“In the past few years, the number of people purchasing local foods has been rising because it offers a lot of benefits. (在过去的几年里,购买当地食物的人数一直在上升,因为它提供了很多好处)”说明当地食物也很受欢迎,因此D项“At the same time, other people are discovering that food from their area is the best. (与此同时,其他人发现他们本地的食物是最好的)”符合语境,描述另一种喜欢本地食物的趋势,承接前后文,其中的other people与前文的people呼应,food from their area与后文的local foods呼应。故选D。
【17题详解】
前文“Imported goods must be flown or shipped in from far away, so they naturally lose some of their freshness during the journey. (进口的货物必须从很远的地方空运或海运过来,所以它们在旅途中自然会失去一些新鲜感)”说明进口货物因为运输问题导致新鲜感流失,后文“These materials may cause the nutritional value of these goods to decline during the shipping process. (这些材料在运输过程中可能会导致这些货物的营养价值下降)”进一步说明进口货物可能有营养价值下降的问题,因此G项“Imported goods must also be packaged in plastic or other containers to survive the journey. (进口货物也必须用塑料或其他容器包装,以便在旅途中幸存下来)”符合语境,说明进口货物有包装,起到过渡的作用,后文的These materials指的是其中的plastic or other containers。故选G。
【18题详解】
前文“Today’s laws regarding foods vary from country to country. (今天各国关于食品的法律各不相同)”说明各国食品法不同的情况,后文“But when you know the local farmer who grows your food, the chances of it being polluted are greatly reduced. (但是当你认识为你种植食物的当地的农民时,食物被污染的可能性就大大降低了)”说明本地食物被污染的可能性较低,因此F项“This causes confusion and makes it difficult to check if any harmful chemicals were used. (这就造成了混乱,使检查是否使用了有害化学物质变得困难)”符合语境,说明食品法不同导致的后果,承接前文,引出后文本地食物的优势,其中的This指代前一句的内容,harmful chemicals与后文的polluted呼应。故选F。
【19题详解】
前文“Besides, if farmers can sell directly to consumers, they will earn more money for their families. Additional profits also enable farmers to better care for their soil and keep quality standards high. (此外,如果农民可以直接卖给消费者,他们将为他们的家庭赚更多的钱。额外的利润也使农民能够更好地照顾他们的土壤,并保持高质量标准)”说明购买本地食物可以形成良性循环,使农民赚更多钱,同时保证食物的高质量,因此A项“In the end, it’s a win-win situation for both parties. (最终,这对双方来说都是一个双赢的局面)”符合语境,说明这是双赢的局面,承接前文。故选A。
【20题详解】
空处位于段首,应引出后文内容。后文“This is an open area where farmers sell fruits, vegetables, and meat directly to the public. (这是一个开放的区域,农民直接向公众出售水果、蔬菜和肉类)”描述了农民直接售卖食物的一个区域,因此E项“If you’re interested in having more local foods, you can even attend a farmers’ market. (如果你对更多的当地食物感兴趣,你甚至可以去农贸市场)”符合语境,建议可以去农场市场,引出后文的描述,其中的a farmers’ market是后文This所指的对象。故选E。
第三部分 语言知识运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题:每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
I once stopped behind several cars, waiting at the red light. The wind blew fiercely. Ahead of me stood a young woman alongside the street rubbing her bare hands together and dancing to keep ___21___. Beside her rested a sign that read, “I have a baby and no food.”
Homeless and unemployed people are a ___22___ sight in many of our large cities, and most people drive by without ___23___ assistance. No doubt they have been taught that giving them money develops a dependent ___24___, or that the cash may be used to buy alcohol ___25___ the food it was intended for. Like me, they may have been taught that one should give money to a local charity, as these organizations can ___26___ those in need far more effectively
As I waited for the light to turn green, I felt ___27___ about that woman. She was obviously in need. And whether or not she actually had a baby really didn’t ___28___. What should I do
Should I give her money As I ___29___, the window of the car in front of me was ___30___ down and a hand reached out holding a pair of warm gloves. The driver ___31___ her own gloves and gave them to the woman. I saw the young woman ___32___ the words “Thank you” and a broad smile lit up her face.
As I was wondering, somebody else ___33___. As I tried to decide the best way to help, somebody else just did what she could. I made myself a(n) ___34___ that day to always do something. Whether it is big or small, just do something.
Something is almost always better than nothing!Too often we underestimate(低估)the power of a touch, a smile, a kind word, a listening ear, or the smallest act of caring, all of which have the ___35___ to turn a life around.
21. A. calm B. energetic C. warm D. polite
22. A. perfect B. terrible C. strange D. common
23. A. receiving B. offering C. seeking D. expecting
24. A. method B. experiment C. tradition D. lifestyle
25. A. other than B. rather than C. more than D. better than
26. A. assist B. recognize C. control D. classify
27. A. crazy B. cautious C. conflicted D. satisfied
28. A. change B. matter C. bother D. differ
29. A. hesitated B. insisted C. compared D. observed
30. A. kept B. rolled C. fell D. broke
31. A. took off B. put on C. took down D. put away
32. A. eye B. nose C. mouth D. face
33. A. continued B. left C. acted D. appeared
34. A. appointment B. chance C. agreement D. promise
35. A. benefit B. potential C. convenience D. skill
【答案】21. C 22. D 23. B 24. D 25. B 26. A 27. C 28. B 29. A 30. B 31. A 32. C 33. C 34. D 35. B
【解析】
【导语】本文是一篇夹叙夹议文,作者目睹了一个司机送给一位在寒风中求助的女士一副暖和的手套,作者由此认识到我们常常会低估一些微小的关爱举动的力量,而这些力量也许会改变别人的生活。
【21题详解】
考查形容词词义辨析。句意:在我前面,一个年轻女子站在路边,搓着双手跺着脚跳舞来保持暖和。A.calm冷静的;B.energetic精力充沛的;C.warm温暖的;D.polite礼貌的。根据上文中的“The wind blew fiercely”(风猛烈地刮着。)可知,那天的风很大,天气很冷,一位年轻的女士搓着手跺着脚是为了暖和。故选C。
【22题详解】
考查形容词词义辨析。句意:在我们的许多大城市里,无家可归和失业的人是很常见的,大多数人开车经过而不提供帮助。A.perfect完美的;B.terrible可怕的;C.strange奇怪的;D.common常见的。根据本空后的“sight in many of our large cities, and most people drive by without___3___assistance.”(无家可归和失业的人在很多大城市里很常见,大多数人遇到他们会径直开车经过,而不是提供帮助)可知,人们开车直接经过,而不是提供帮助,说明这样的情况很常见。故选D。
【23题详解】
考查动词词义辨析。句意:在我们的许多大城市里,无家可归和失业的人是很常见的,大多数人开车经过而不提供帮助。A.receiving接收;B.offering提供;C.seeking寻找;D.expecting期望。根据上文语境可知,大多数人遇到他们会径直开车经过,而不是提供帮助。故选B。
【24题详解】
考查名词词义辨析。句意:毫无疑问,他们被教导说,给他们钱会养成依赖他人的生活方式,或者现金可能被用来买酒,而不是用来买食物。A.method方法;B.experiment经历;C.tradition传统;D.lifestyle生活方式。后文提到“the cash may be used to buy alcohol”(现金可能被用来买酒),根据语境可知,他们认为给钱会使这些无家可归的人反而会购买酒来逃避现实,养成依赖他人的生活方式。故选D。
【25题详解】
考查介词短语辨析。句意:毫无疑问,他们被教导说,给他们钱会养成依赖他人的生活方式,或者现金可能被用来买酒,而不是用来买食物。A. other than除了;B.rather than而不是;C.more than多于;D.better than好于。根据语境可知,他们施舍给无家可归和失业的人的钱也许并没有被用来买食物,而是被用来买酒。故选B。
【26题详解】
考查动词词义辨析。句意:像我一样,他们可能被教导应该把钱捐给当地的慈善机构,因为这些组织可以更有效地帮助那些需要帮助的人。A.assist帮助;B.recognize承认;C.control控制;D.classify分类。前文提到“one should give money to a local charity”(应该把钱捐给当地的慈善机构),慈善机构是专门帮助这些人的地方。根据语境可知,此处指慈善机构等组织可以更有效地帮助那些需要帮助的人。故选A。
【27题详解】
考查形容词词义辨析。句意:在我等绿灯的时候,我对是否帮助那位女士感到非常矛盾。A.crazy疯狂的;B.cautious谨慎的;C.conflicted矛盾的;D.satisfied满意的。后文提到“She was obviously in need.”(她看着确实需要帮助)以及“What should I do ”(我该怎么办呢?)可知,对于是否要帮助那位女士,作者心里感到矛盾。故选C。
【28题详解】
考查动词词义辨析。句意:她是否真的有了孩子也真的不重要。A. change改变;B. matter重要、要紧;C. bother打扰;D. differ不同。前文提到“She was obviously in need.”(她看着确实需要帮助),上文说她显然需要帮助,而她是否真有一个婴儿需要养活真的无关紧要。故选B。
【29题详解】
考查动词词义辨析。句意:正当我犹豫的时候,我前面那辆车的车窗摇了下来,一只手伸出来,手里拿着一副暖和的手套。A.hesitated犹豫;B. insisted坚持认为;C. compared比较;D. observed观察。前文提到“What should I do Should I give her money ”(我要做点什么呢?我要给钱她吗?),根据上文问句可以看出,在要不要帮助那位女士的问题上作者犹豫不决,下文中的“As I hesitated”(正当我犹豫的时候)也是提示。故选A。
【30题详解】
考查动词词义辨析。句意:正当我犹豫的时候,我前面那辆车的车窗摇了下来,一只手伸出来,手里拿着一副暖和的手套。A. kept保留;B. rolled摇下;C. fell跌落;D. broke弄坏。根据本空后的“down and a hand reached out holding a pair of warm gloves.”(车窗被摇了下来,一只拿着一副手套的手伸了出来)可知,车窗应该是被摇下来的。故选B。
【31题详解】
考查动词短语辨析。句意:司机脱下自己的手套,把它们给了那个女人。A. took off摘掉、脱下;B. put on穿上;C. took down记下;D. put away放好。前文提到“a hand reached out holding a pair of warm gloves”(一双拿着手套的手伸了出来),根据上文内容可知,这位司机把自己的手套摘下来给了那位女士。故选A。
32题详解】
考查动词词义辨析。句意:我看到那个年轻女人用嘴喃喃地说着“谢谢”,脸上露出灿烂的笑容。A. eye端详,审视;B. nose(用鼻子)嗅;C. mouth喃喃地说;D. face面对。根据本空后的““Thank you””(谢谢)可知,作者应该是看到那位女士喃喃地说“谢谢”。故选C。
【33题详解】
考查动词词义辨析。句意:正当我疑惑的时候,另一个人行动了。A.continued继续;B.left离开;C.acted行动(起来);D.appeared出现。前文提到“the window of the car in front of me was 10 down and a hand reached out holding a pair of warm gloves.”(我前面那辆车的车窗摇了下来,一只手伸出来,手里拿着一副暖和的手套。),作者在犹豫的时候,有人已经把手套送给这个需要帮助的女人。根据上下文语境可知,与空前的“hesitated”形成对比,在作者犹豫不决时,有人已经行动起来了。故选C。
【34题详解】
考查名词词义辨析。句意:那天,我对自己许下了一个承诺:永远要有所作为。A. appointment约会;B. chance机会;C. agreement同意;D. promise诺言。根据本空后的“Whether it is big or small, just do something.”(不管是大事还是小事,都要做点什么。)可知,这是作者对自己许下的承诺:以后一定要做一些事情来帮助别人。故选D。
【35题详解】
考查名词词义辨析。句意:我们常常低估了一个触摸、一个微笑、一句友善的话语、一个倾听的耳朵或一个最小的关怀行为的力量,所有这些都有可能改变一个人的生活。A.benefit益处;B.potential潜能、可能性;C.convenience便利;D.skill技巧。根据语境可知,所有这些小的举动都可能改变一个人的生活。故选B。
第二节 (共10小题;每小题1. 5分,满分15分)
阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式。
Company device allows those ___36___ lost an arm to retake control of their lives, reports He Qi in Shanghai.
After losing his left forearm during a workplace accident a few years ago, Wu Zheng’an fell into a depression and was ___37___(constant) worried that he would never be able to work again. “ I couldn’t accept the new reality,” recalls Wu, who ___38___(operate) a crusher at a construction site in Guangdong province when the accident occurred. For a long while, Wu had to survive on the support ___39___(provide) by his family as he couldn’t find a proper job.
___40___, he finally caught ___41___ glimpse of the light in March 2020 when he happened to watch a video clip of a smart bionic(电动仿生的)hand called OHand. Wu did not hesitate to give the product a go, and he now ___42___(describe) that decision as life-changing.
___43___ traditional artificial arms, OHand has signal sensors that can track changes in skin and transmit intention signals through muscles. Created by Shanghai-based OYMotion Technologies, OHand weighs just 495 grams and allows users to perform dozens of ___44___(task) like holding chopsticks.
____45____(look) ahead, the company is aimed to reduce the cost of the bionic hand to benefit more people.
【答案】36. who
37. constantly
38. was operating
39. provided
40. However
41. a 42. describes
43. Unlike 44. tasks
45. Looking
【解析】
【导语】这是一篇新闻报道。上海何琦报道,公司发明了一种设备,可以让失去一只手臂的人重新掌控自己的生活。文章主要以吴正安为例,说明了这种设备对吴的影响。
【36题详解】
考查定语从句。句意:上海何琦报道,公司发明了一种设备,可以让失去一只手臂的人重新掌控自己的生活。定语从句修饰先行词those,在从句中作主语,指人。故填who。
【37题详解】
考查副词。句意:几年前,吴正安在一次工伤事故中失去了左前臂,此后他陷入了抑郁,经常担心自己再也不能工作了。修饰后文形容词worried用副词constantly。故填constantly。
【38题详解】
考查动词时态。句意:“我无法接受新的现实,”吴回忆说,事故发生时,他正在广东省的一个建筑工地操作破碎机。根据后文when the accident occurred可知,表示过去某个时刻动作正在发生,所以用过去进行时,且非限制性定语从句谓语与先行词Wu保持一致,用单数。故填was operating。
【39题详解】
考查非谓语动词。句意:很长一段时间,由于找不到合适的工作,吴不得不依靠家人的支持生活。分析句子结构可知逻辑主语为support与provide之间构成被动关系,故用过去分词作定语。故填provided。
【40题详解】
考查连接副词。句意:然而,在2020年3月,当他碰巧看到一段名为OHand的智能仿生手的视频片段时,他终于瞥见了光。前文讲述了Wu失去手臂后生活的艰难,而下文提到“he finally caught a glimpse of the light in March 2020…(他终于看到了一丝希望……)”可知前后呈转折关系,且有逗号应用however。首字母大写。故填However。
【41题详解】
考查固定搭配。句意:然而,在2020年3月,当他碰巧看到一段名为OHand的智能仿生手的视频片段时,他终于瞥见了光。短语catch a glimpse of表示“瞥见”,为固定搭配。故填a。
【42题详解】
考查动词时态。句意:吴毫不犹豫地尝试了这款产品,他现在称这个决定改变了他的一生。前文出现了now,且描述他目前对仿生手臂的看法,故用一般现在时,主语为he,谓语用三单形式。故填describes。
【43题详解】
考查介词。句意:与传统的人工手臂不同,OHand的信号传感器可以追踪皮肤的变化,并通过肌肉传递意图信号。后跟名词作宾语,表示“与……不同”应用unlike,首字母大写。故填Unlike。
【44题详解】
考查名词。句意:OHand由上海的OYMotion科技公司开发,重量仅为495克,用户可以执行许多任务,比如拿筷子。task为可数名词,且被dozens of修饰,故用复数形式。故填tasks。
【45题详解】
考查非谓语动词。句意:展望未来,该公司的目标是降低仿生手的成本,使更多的人受益。分析句子结构可知逻辑主语为company与look ahead构成主动关系,故用现在分词作状语。首字母大写。故填Looking。
第四部分 完成句子(20分)
根据句意完成句子,每空一词。(共9题,每空0.5分,满分20分)
46. 作为一名环保主义者,我会做我能做的任何事情来保护环境。
As a environmentalist, I will ______ _____ _____ _____ _____ ______ the environment.
【答案】 ①. do ②. whatever ③. I ④. can ⑤. to ⑥. protect
【解析】
【详解】考查句子结构。表示“做我能做的任何事情”可用固定句型do whatever I can,动词do接whatever引导的宾语从句;表示“来保护(环境)”为to protect,动词不定式作目的状语。故空1填do;空2填whatever;空3填I;空4填can;空5填to;空6填protect。
47. 如果我考试不及格怎么办?我急得眼泪都夺眶而出了。
_____ _____ I _____ _____ in the coming examination I am so anxious that tears well up in my eyes.
【答案】 ①. What ②. if ③. should ④. fail
【解析】
【详解】考查固定句型。“如果……怎么办?”用固定句型What if... 表示,一般用虚拟语气,谓语动词可用should do;“不及格”用动词fail。故填What;if;should;fail。
48. 让您久等了,我很抱歉,因为我有一个重要的会议要参加。
I sincerely apologise for ______ _____ _____for so long, because I have an important meeting_______ ______
【答案】 ①. having ②. you ③. waiting ④. to ⑤. attend
【解析】
【详解】考查非谓语动词和固定短语。表示“让某人久等”短语为have sb. waiting,此处作for的宾语,应用动名词形式;表示“参加”应用动词attend,此处为不定式表示将来的动作。故填①having;②you;③waiting;④to;⑤attend。
49. 你越努力,你就越进步。
The more hard working you are, ______ _____ _____you will _____.
【答案】 ①. the ②. more ③. progress ④. make
【解析】
【详解】考查固定句型。表示“取得进步”短语为make progress,此处为句型the+比较级,the+比较级。故填①the;②more;③progress;④make。
50. 和从不倾听别人想法的人争论是没有用的。
It is _____ _____ _____ _____ someone who never listens out for others’ opinions.
【答案】 ①. no ②. use ③. arguing ④. with
【解析】
【详解】考查固定句型和动词短语。对比中英文可知,空处表示“和……争论是没有用的”,结合所给空数可知,“做某事没有用”可用固定句型It is no use doing sth.,“和……争论”可用动词短语argue with,argue需变为动名词形式。故填①no;②use;③arguing;④with。
51. 窗户边坐着一位年轻人正在欣赏窗外风景。
By the window _____ _____ _____ _____ _____the breathtaking view outside.
【答案】 ①. sat ②. a ③. young ④. man ⑤. enjoying/appreciating
【解析】
【详解】考查句子结构、全部倒装。根据句子结构,介词短语位于句首,本句用全部倒装,表示主语“一位年轻人”为名词短语a young man,表示“正在欣赏”用动词enjoy或appreciate的现在分词作后置定语修饰名词man,和man之间是主动关系;根据句意可知,本句描述过去发生的事情,用一般过去时,表示谓语“坐着”用动词sit的过去式,置于主语之前。故空1填sat;空2填a;空3填young;空4填man;空5填enjoying/appreciating。
52. 这是今年出版的最佳书作。
This is the best book _____ _____ ____ _____ this year.
【答案】 ①. that ②. has ③. been ④. published
【解析】
【详解】考查定语从句。表示“出版”用动词publish,和主语之间是被动关系,根据句意可知,此处表示过去发生的动作对现在的影响,用现在完成时的被动语态,限制性定语从句,修饰先行词单数名词book,先行词由形容词最高级修饰,应用关系代词that引导,作主语。主谓一致,表示“(今年)出版的”为that has been published。故空1填that;空2填has;空3填been;空4填published。
53. 北京的人口比上海多得多。
The population of Beijing is ______ _____ ____ ______ ______Shanghai.
【答案】 ①. much ②. larger ③. than ④. that ⑤. of
【解析】
【详解】考查比较级句子结构。表示“(人口)多得多”用much修饰形容词比较级larger,表示“人口多”用形容词large;用比较介词than连接比较事物;表示“上海(的人口)”为that of Shanghai,代词that替代前文单数名词population。故空1填much;空2填larger;空3填than;空4填that;空5填of。
54. 如果没有你的帮助,我不可能赢得比赛。
Without your help, I _______ ______ ______ the competition.
【答案】 ①. couldn’t ②. have ③. won
【解析】
【详解】考查虚拟语气。介词 without 可用于表示条件,引出虚拟语气,此处表示与过去事实相反,用could等+have done,表示“不可能赢”为couldn’t have won。故空1填couldn’t;空2填have;空3填won。
第五部分 写作(20分)
55. 假如你是高三学生李华,你的笔友Smith刚上高中,因不知在新学校里如何结交新朋友而感到苦恼,写信向你求助。请你根据下面的提示写一封建议信。
1.表示理解与同情;
2.提出建议;
3.表达祝愿。
注意:1.开头和结尾已给出,不计入总词数;
2.可适当增加细节,以使行文连贯。
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】Dear Smith,
I’m sorry to hear that you have difficulty in making new friends in senior school. However the situation is easy to change if you follow my advice. Here are some tips to help you:
Above all, why not ask people their likes and dislikes If you do this, you’ll find classmates with the same interests. Next, I advise you should join in discussions and show interest in other people's ideas. That way, it’s easy to get to know different people and let them see you are friendly. Last but not least, it would be a good idea if you could smile as often as you can. As we all know, smile can help break the ice. By doing this, you will make new friends gradually. I hope you will find these ideas useful.
Hope to hear of your good news.
Yours,
Li Hua
【解析】
【导语】本篇书面表达属于应用文。假如你是高三学生李华,你的笔友Smith刚上高中,因不知在新学校里如何结交新朋友而感到苦恼,写信向你求助。请你根据下面的提示写一封建议信。
【详解】1.词汇积累
有困难做某事:have difficulty in doing sth.→have trouble in doing sth
建议:advice→suggestion
参加:join in→take part in
有用的:useful→be of use
2.句式拓展
句式升级
原句:That way, it’s easy to get to know different people and let them see you are friendly.
拓展句:In that way can you get to know different people and let them see you are friendly easily.
【点睛】【高分句型1】However the situation is easy to change if you follow my advice. (if引导条件状语从句)
【高分句型2】Next, I advise you should join in discussions and show interest in other people's ideas. (宾语从句用虚拟语气)
1-5 BAACB 6-10 AABBC 11-15 BBBAB 16-20 ABABA2023-2024学年度(上)阶段性考试(二)暨半期考试
高2023级 英语
第一部分 听力(共两节,满分30分)
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1. Where does the conversation probably take place
A. In a library. B. In a restaurant. C. On a bus.
2. How does the woman feel about her work
A. She is disappointed with it. B. She is excited about it. C. She is satisfied with it.
3. What kind of music does the woman like
A. Jazz. B. Classical. C. Folk.
4. Why will the man go to Edinburgh
A. To drive the woman there.
B. To have a meeting in Glasgow.
C. To meet some important people.
5. What will the girl do tonight
A. Prepare for an exam. B. Watch TV. C. Go to a movie.
第二节(共1 5小题;每小题1. 5分,满分22. 5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独自后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6至7题.
6. What does the man suggest doing
A. Going for a walk. B. Having a cup of tea. C. Mailing a letter.
7. What is the woman doing
A. Writing a letter. B. Cooking dinner. C. Exercising
听第7段材料,回答第8至9题。
8. What is the date today
A. October 22nd. B. October 23rd. C. October 24th.
9. How old is the United Nations in 2010
A. 70 years. B. 65 years. C. 60 years.
听第8段材料,回答第10至12题。
10. Who is Thomson
A. Linda’s husband. B. The man’s cousin. C. A cook.
11. How many years have the speakers got married
A. 40. B. 50. C. 60.
12. What do we know about Linda
A. She won’t be invited to the party.
B. She doesn’t eat chicken.
C. She is a good cook.
听第9段材料,回答第13至16题。
13. What are the speakers talking about
A. Friends. B. Pictures. C. Stories.
14. Why does the woman think it is stressful to go to the dentist
A. It is out of your control. B. It is too expensive. C. It hurts.
15. What does the man think is the most stressful
A. Being late. B. Having an exam. C. Moving to a new place.
16. What does the woman think of interviews
A. They are challenging. B. They are stressful. C. They are terrible.
听第10段材料,回答第17至20题。
17. Where is the finish line
A. Outside London. B. Near Buckingham Palace. C. At Greenwich.
18. What was last year’s record time
A. 2 hours 17 minutes 16 seconds.
B. 2 hours 22 minutes 16 seconds.
C. 2 hours 48 minutes.
19. Who was the youngest person to finish the race so far
A. Betty Omary. B. Shelly Mortimer. C. Ian Britton.
20. When will the full report about the event be
A. At 7:15. B. At 7:30. C. At 7:55.
第二部分 阅读理解 (共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。
A
Tailor your experience, and master the English language in our exciting and comprehensive language programmes. Choose your preferred city, and you’ll study with and befriend other international students.
Our English Learning Programmes
·Learn English in Universities
Courses have been developed in partnership with famous universities in Australia to improve your English language skills. You will get to experience campus life abroad.
·Small Group English Programme
These intensive English classes are hosted in different language schools along the east coast. Talk to our programme advisers to choose the best location.
·One-on-One Tutoring
Our programme organizes tailored learning experiences based on your English learning goals. You will live in local families and have chances to practise your oral English.
·High School Study Abroad
There are few things in life which can make you feel more grown-up like living and learning in another country. Pack this with many fun cultural activities. And you will also have opportunities to experience science subjects taught in English, such as lessons about rocks and minerals, plants and animals, and engineering practices.
Four steps to get into our English learning programmes
Step One: Review the programme information and complete our online application form to get the ball rolling.
Step Two: You will have a 15-min interview with your programme adviser to discuss your interests, needs, destination and duration. Within three days after the interview, the adviser will be in touch by email to let you know if your application has been successful. If so, we’ll send you a formal offer.
Step Three: To confirm your place in our programme, you’ll need to reply to our letter of offer and make payment online according to the instruction. Once this has been done, we’ll send you the documents containing all the information you’ll need regarding your study trip.
Step Four: Once your flights have been booked, let us know your arrival details so that we can organize airport pick-up. We’ll be excited to welcome you to our programme in person!
1. If Henry wants to try a biology class taught in English, he may join in ________.
A. Learn English in Universities B. Small Group English Programme
C. One-on-One Tutoring D. High School Study Abroad
2. What should applicants do after receiving a formal offer
A. Reply to the letter and pay the cost for the study trip.
B. Get in touch with the organizer to confirm the destination.
C. Review programme information to prepare for an interview.
D. Provide the programme adviser with personal needs and goals.
3. Who are the intended readers of this passage
A. People planning to improve their English .
B. People willing to apply for English teaching jobs.
C. People aiming to help learners go abroad.
D. People loving to share English learning experiences.
B
I was 17 when I discovered shooting stars.
I loved them so much that I invited my high school friends to my family farm and spent an August night in our sleeping bags on the hillside to watch them together.
I can’t help but think of that as the final night of my childhood. I always managed to squeeze in a week or two of vacation before starting back at school, and I’d see shooting stars and remember that brilliant night on the hill. While still marveling at them, I’d work at convincing myself that the joy I’d experience from my accomplishments in college would soon replace my longing for some quiet time beneath a vast sky. But always, I returned to college life in August with deep sadness in my heart.
I’ve given lots of reasons over the past 13 years for my choice to live an independent life on a distant farm and homeschool my daughters. But deep down, I think the shooting stars had a lot to do with it. I couldn’t bear to gaze up at them and think that they were a finale(演出的终场)to be witnessed before returning to the demands of school and careers.
So I said “no” to all of it: no jobs, no school. And I decided to lead a life tied to the seasons, where shooting stars were just one of many gifts from nature.
I changed my life to make room for them and I’m starting to learn the difference between fulfillment and accomplishment.
Accomplishment is a child’s successful test scores Fulfillment is loving and forgiving each other through times table (乘法表) and written words.
Accomplishment is the publication of 20 essays per year and six books. Fulfillment is the hours spent researching, then walking through the woods to think about each word and thought.
Accomplishment is making enough income to cover my taxes. Fulfillment is sitting outside at 3 am in August, watching the shooting stars, no longer sad at the passage of childhood, but thrilled for the joy of the stars.
It is learned that accomplishment is merely a mark in the book made as a result of following fulfillment above all else.
4. What does the author think marks the end of her childhood
A. Leaving home for college. B. Encountering shooting stars.
C. Watching shooting stars with friends. D. Sleeping in a sleeping bag on a farm.
5. What caused the author to live independently and homeschool her daughters
A. The need to live on a farm. B. The wish for a life connected to nature.
C. The desire for independence. D. The demands of school and careers.
6. Which of the following might the author see as fulfillment
A. Winning a gold medal in a sports competition.
B. Spending quality time with family members.
C. Holding a high position in a famous company.
D. Buying a big, lovely and comfortable house.
7. Which can be a suitable title for the text
A. School or Careers B. Watch Shooting Stars
C. Live a Life of Fulfillment D. Accomplishment or Fulfillment
C
When you see someone take that first sip of freshly made milk tea, their face looks like pure joy. Today, millions of people enjoy this experience. Across the world, customers flock to their favorite spots to meet with friends and savor sips of these tasty drinks.
In the early 2000s, though, milk tea was just coming on the scene. The few brands that had successfully established themselves in the industry were dearly concerned: Would milk tea just be another fashion food Sure, people are enjoying it today, but would they still be in a year, or five years And with so much new excitement for this product, would people be able to distinguish milk tea companies
These are the questions that Serenitea, a Manila-based milk-tea company, faced in 2014. While successfully opening 60 stores, they found themselves in a strategic fog, which led them to research into the deep, unexplored psychology of milk tea.
Like Airbnb, Serenitea partnered with an agency, CIA Bootleg Manila (CBM), that specializes in drilling down to the deep consumer “why”. The agency conducted a series of intensive, psychological-based techniques in its market research. Specifically, they probed the consumer’s deeper, emotional connections to milk tea, including their earliest childhood memories of milk and tea.
What they found was that milk tea was a complex topic. Their research revealed that milk tea produces three consistent psychological responses. People connected to milk through the concept of nurturing (滋养); they fondly remembered their childhood and being cared for by their mothers. Next, consumers connected tea to its healing properties. Respondents would recall receiving tea when they had stomachache or seeing their parents drinking herbal tea for health reasons. Lastly, they associated milk tea itself with teenage fun: a guilty pleasure of their youth.
They had uncovered the three psychological cornerstones (基石) of the milk tea experience: nurturing, healing, and teenage fun. This set of insights was crucial. By integrating them into the core of their brand strategy, they struck out an entirely new path.
8. Which is closest in meaning to “probed ” in paragraph 4
A. Applied. B. Related. C. Demonstrated. D. Investigated.
9. What can we learn from the passage
A. Serenata planned to distinguish itself from competitors.
B. Serenitea outperformed its opponents in research field.
C. Serenitea suffered a temporary strategic failure in 2014.
D. Serenitea partnered with a leading psychological agency.
10. What can Serenitea do with the findings from their research
A. Offer as many new flavors as possible.
B. Create a youthful and playful brand image.
C. Redesign stores by adding romantic elements.
D. Conduct intensive market research with CBM.
11. Which can be a suitable title for the text
A. A New Path to Business Success B. Three Cornerstones of Milk Tea
C. Sharing the Pure Joy of Milk Tea D. Revealing Milk Tea Psychology
D
① Deep under a mountain at China Jinping Underground Laboratory in Sichuan, Chinese scientists tirelessly research dark matter. Located 2,400 meters below Jinping Mountain, their research site is the world’s deepest underground laboratory.
② After reaching the foot of the mountain, it is a 10-minute drive in the tunnels before arriving at the lab. According to Sichuan Daily, there are six layers of material outside the lab, including natural rock, 50-centimeter-thick concrete and other materials to keep nearly everything out.
③ However, there is still something that cannot be kept out – the dark matter. According to NASA Science, only five percent of the universe is currently known. Dark energy fills 68 percent of the universe, and dark matter makes up about 27 percent. Human eyes can’t see either of the elements; and no one has detected them yet.
④ Scientists are confident that dark matter exists. According to National Geographic, standard physics would assume that stars orbiting at the edge of a galaxy (星系) travel slower than those near the center. However, what we see is that stars turn at nearly the same speed – no matter where they are. Scientists thus believe that stars are driven by the gravitational effect (引力效应) caused by dark matter.
⑤ With the first dark matter search results from the lab published in 2021 Chinese researchers have successfully narrowed down the range when detecting these “ghosts”. A question remains – why do scientists need such a “pure” environment
⑥ Professor Elisabetta Barberio, a physicist at the University of Melbourne, Australia, told the Science X Network website that dark matter research has to happen deep underground to “cut out the cosmic ‘noise’ and radiation ”, for instance, cosmic rays which can be absorbed by rocks. If a lab is buried deep enough underground, the impact of cosmic rays may be reduced to zero.
⑦ Yue Qian, a researcher at Tsinghua University, told Sichuan Daily that dark matter can only be observed in space, underground and when made artificially . “Simply, we just put the detector underground and wait for the dark matter to bump into it,” Yue said.
12. What do we know about the underground laboratory
A. It is under a mountain in Wuhan.
B. It has five layers of material outside.
C It is used to keep dark matter out.
D. It is the world’s deepest underground lab.
13. Which of the following words best describe dark matter
A. Tiny and beneficial.
B. Plentiful and dangerous.
C. Invisible and mysterious.
D. Unstable and undetectable.
14. What is paragraph 4 mainly about
A. How scientists study dark matter.
B. Why scientists believe dark matter exists.
C. Where scientists can find dark matter.
D. What role dark matter plays in the universe.
15. Why did scientists build the lab underground
A. To explore cosmic radiation.
B. To reduce the impact of cosmic rays.
C. To better make artificial dark matter.
D. To study the gravitational effect caused by dark matter.
第二节 (共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Learning to Love Locally-Grown Foods
Cooking shows on TV are usually all about foreign foods. Thanks to globalization, people everywhere are introducing their taste buds to dishes from every corner of the world. ___16___ In the past few years, the number of people purchasing local foods has been rising because it offers a lot of benefits.
For starters, local food is often tastier because it is fresher. Imported goods must be flown or shipped in from far away, so they naturally lose some of their freshness during the journey. ___17___ These materials may cause the nutritional value of these goods to decline during the shipping process.
Food safety is another reason why people are choosing local produce. Today’s laws regarding foods vary from country to country. ___18___ But when you know the local farmer who grows your food, the chances of it being polluted are greatly reduced.
Buying local foods can also have a beneficial impact on the environment. Buying local, consumers can maintain green space and farmland in their communities. Besides, if farmers can sell directly to consumers, they will earn more money for their families. Additional profits also enable farmers to better care for their soil and keep quality standards high. ___19___
___20___ This is an open area where farmers sell fruits, vegetables, and meat directly to the public. Once you experience the freshness of local foods for yourself, it might be tough to go back to the supermarket.
A. In the end, it’s a win-win situation for both parties.
B. Foreign foods have already dominated home markets.
C. To conclude, the farmers can make money and improve their life.
D. At the same time, other people are discovering that food from their area is the best.
E. If you’re interested in having more local foods, you can even attend a farmers’ market.
F. This causes confusion and makes it difficult to check if any harmful chemicals were used.
G. Imported goods must also be packaged in plastic or other containers to survive the journey.
第三部分 语言知识运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题:每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
I once stopped behind several cars waiting at the red light. The wind blew fiercely. Ahead of me stood a young woman alongside the street rubbing her bare hands together and dancing to keep ___21___. Beside her rested a sign that read, “I have a baby and no food.”
Homeless and unemployed people are a ___22___ sight in many of our large cities, and most people drive by without ___23___ assistance. No doubt they have been taught that giving them money develops a dependent ___24___, or that the cash may be used to buy alcohol ___25___ the food it was intended for. Like me, they may have been taught that one should give money to a local charity, as these organizations can ___26___ those in need far more effectively
As I waited for the light to turn green, I felt ___27___ about that woman. She was obviously in need. And whether or not she actually had a baby really didn’t ___28___. What should I do
Should I give her money As I ___29___, the window of the car in front of me was ___30___ down and a hand reached out holding a pair of warm gloves. The driver ___31___ her own gloves and gave them to the woman. I saw the young woman ___32___ the words “Thank you” and a broad smile lit up her face.
As I was wondering, somebody else ___33___. As I tried to decide the best way to help, somebody else just did what she could. I made myself a(n) ___34___ that day to always do something. Whether it is big or small, just do something.
Something is almost always better than nothing!Too often we underestimate(低估)the power of a touch, a smile, a kind word, a listening ear, or the smallest act of caring, all of which have the ___35___ to turn a life around.
21 A. calm B. energetic C. warm D. polite
22. A. perfect B. terrible C. strange D. common
23. A. receiving B. offering C. seeking D. expecting
24. A. method B. experiment C. tradition D. lifestyle
25. A. other than B. rather than C. more than D. better than
26. A. assist B. recognize C. control D. classify
27. A. crazy B. cautious C. conflicted D. satisfied
28. A. change B. matter C. bother D. differ
29. A. hesitated B. insisted C. compared D. observed
30. A. kept B. rolled C. fell D. broke
31. A. took off B. put on C. took down D. put away
32. A. eye B. nose C. mouth D. face
33. A. continued B. left C. acted D. appeared
34. A. appointment B. chance C. agreement D. promise
35. A. benefit B. potential C. convenience D. skill
第二节 (共10小题;每小题1. 5分,满分15分)
阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式。
Company device allows those ___36___ lost an arm to retake control of their lives, reports He Qi in Shanghai.
After losing his left forearm during a workplace accident a few years ago, Wu Zheng’an fell into a depression and was ___37___(constant) worried that he would never be able to work again. “ I couldn’t accept the new reality,” recalls Wu, who ___38___(operate) a crusher at a construction site in Guangdong province when the accident occurred. For a long while, Wu had to survive on the support ___39___(provide) by his family as he couldn’t find a proper job.
___40___, he finally caught ___41___ glimpse of the light in March 2020 when he happened to watch a video clip of a smart bionic(电动仿生的)hand called OHand. Wu did not hesitate to give the product a go, and he now ___42___(describe) that decision as life-changing.
___43___ traditional artificial arms, OHand has signal sensors that can track changes in skin and transmit intention signals through muscles. Created by Shanghai-based OYMotion Technologies, OHand weighs just 495 grams and allows users to perform dozens of ___44___(task) like holding chopsticks.
____45____(look) ahead, the company is aimed to reduce the cost of the bionic hand to benefit more people.
第四部分 完成句子(20分)
根据句意完成句子,每空一词。(共9题,每空0.5分,满分20分)
46. 作为一名环保主义者,我会做我能做的任何事情来保护环境。
As a environmentalist, I will ______ _____ _____ _____ _____ ______ the environment.
47. 如果我考试不及格怎么办?我急得眼泪都夺眶而出了。
_____ _____ I _____ _____ in the coming examination I am so anxious that tears well up in my eyes.
48. 让您久等了,我很抱歉,因为我有一个重要的会议要参加。
I sincerely apologise for ______ _____ _____for so long, because I have an important meeting_______ ______
49. 你越努力,你就越进步。
The more hard working you are, ______ _____ _____you will _____.
50. 和从不倾听别人想法的人争论是没有用的。
It is _____ _____ _____ _____ someone who never listens out for others’ opinions.
51. 窗户边坐着一位年轻人正在欣赏窗外风景。
By the window _____ _____ _____ _____ _____the breathtaking view outside.
52. 这是今年出版的最佳书作。
This is the best book _____ _____ ____ _____ this year.
53. 北京的人口比上海多得多。
The population of Beijing is ______ _____ ____ ______ ______Shanghai.
54. 如果没有你的帮助,我不可能赢得比赛。
Without your help, I _______ ______ ______ the competition.
第五部分 写作(20分)
55. 假如你是高三学生李华,你的笔友Smith刚上高中,因不知在新学校里如何结交新朋友而感到苦恼,写信向你求助。请你根据下面的提示写一封建议信。
1.表示理解与同情;
2.提出建议;
3.表达祝愿。
注意:1.开头和结尾已给出,不计入总词数;
2.可适当增加细节,以使行文连贯。
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
1-5 BAACB 6-10 AABBC 11-15 BBBAB 16-20 ABABA
同课章节目录