2022-2023学年河北省石家庄市重点中学高一上学期期中考试英语试卷(原卷版+ 解析版)

文档属性

名称 2022-2023学年河北省石家庄市重点中学高一上学期期中考试英语试卷(原卷版+ 解析版)
格式 zip
文件大小 85.9KB
资源类型 教案
版本资源 通用版
科目 英语
更新时间 2023-12-06 20:51:19

文档简介

2022-2023学年河北省石家庄二中高一(上)期中考试
英语试卷
(本试卷满分150分,考试时间120分钟)
注意事项:
1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。
2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。
第一部分 听力(共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节(共5小题;每小题1. 5分,满分7. 5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1. Where will the speakers meet
A. In Room 340. B. In Room 314. C. In Room 223
2. What does the man suggest drinking
A. Tea. B. Cold water. C. Coffee.
3. How will the man send his application
A. By fax. B. By post. C. By e-mail.
4. What are the speakers mainly talking about
A. Environmental protection. B. Gardening skills. C. Greenhouse effect.
5. What’s the top speed of the boat
A. About 20 miles per hour.
B. About 25 miles per hour.
C. About 30 miles per hour.
第二节(共15小题;每小题1. 5分,满分22. 5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白后,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6. Where are the speakers
A. At a factory. B. At school. C. At a store.
7. What does the man want the students to learn in the class trip
A. How music is played.
B. How concerts are organized.
C. How musical instruments are made.
听下面一段对话,回答第8至10题。
8. What time does the flight leave
A. At 2: 00 pm. B. At 12: 00 noon. C. At 10: 00 am.
9. What is the woman going to do today
A. Visit a customer. B. Write a report. C. Talk with Mr. Smith.
10. What will the man fail to do together with the woman
A. Have lunch.
B. Take the same flight.
C. Share a taxi to the airport.
听下面一段对话,回答第11至13题
11. What will the man do first tonight
A. Do his homework. B. Watch a movie. C. Eat dinner.
12. Which movie does the man want to see
A. Star Wars. B. FrozenⅡ. C. Ne Zha.
13. Why is the man against downloading movies online
A. He likes to see movies in theaters.
B. He wants to support the filmmakers.
C. He thinks it’s not allowed by the law.
听下面一段对话,回答第14至16题。
14. Why does Mr. Cook make the call
A. To cancel an appointment.
B. To change an appointment.
C. To make an appointment.
15. What does Mr. Cook forget
A. The name of the dentist.
B. The problems with his teeth.
C. The time of his last check-up.
16. when will Mr. Cook visit Beautiful Smile Dentistry
A. Next Tuesday. B. Next Thursday. C. Next Friday.
听下面一段独白,回答第17至20题。
17. Where is the London Tea Trade Centre
A. On the north bank of the River Thames.
B. On the west bank of the River Thames.
C. On the south bank of the River Thames.
18. What percentage of the world’s tea exports go to Britain
A. Almost 15%. B. About 30%. C. Over 40%.
19. Why do tea tasters taste tea with milk
A. Most British people drink tea that way.
B. Tea tastes much better with milk.
C. Tea with milk is healthy.
20. Who suggest a price for each tea
A. Tea exporters. B. Tea tasters. C. Tea companies.
第二部分 阅读(共两节,满分60分)
第一节(共19小题;每小题2. 5分,满分47. 5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
If you’re a photographer, we’d love to have you join this nonprofit photography workshop in Africa! Our photography volunteer program is a unique opportunity to sharpen your skills and learn about the work of nonprofit organizations. You just need a good camera, basic photography skills, and an interest in giving back through photography.
●Program schedule
Your program will begin with a workshop taught by photographer Anna Lusty. The first week will be focused on how to prepare for shoots and how to best capture (捕捉) the projects in a way that will help raise awareness of their cause, etc. Half days will be spent on theory, and during the other half, we’ll visit a nonprofit organization to put skills into practice.
From the second week, you’ll start your tasks. Each week, you’ll be sent to an organization of your choice. This can include different areas, such as education, animal welfare, sports, and more. You’ll spend your time understanding the projects, and record their work with your camera. At the end of the week, there will be time for post-production, and you can donate a selection of your images to the organization.
●Support
Accommodation, transport and meals are all provided during this photography volunteer project.
●Start dates and fees
Cape Town: February 19 / May 14 / July 17 / Oct 16
Livingstone: July 31
2 weeks 3 weeks 4 weeks
CAPE TOWN $2, 150 $2, 700 $3, 250
LIVINGSTONE $2, 750 $3, 200 $3, 650
1. What is required to apply for the program
A. Related volunteer experience. B. Interest in African culture.
C. Professional photography skills. D. Proper photography equipment.
2. What do we know about the schedule of the program
A. It combines theory and practice.
B. Volunteers can team up freely to finish a project together.
C. A professional photographer is assigned to every volunteer.
D. Participants raise money for the organization via images they take.
3. How much should you pay if you start the program on July 31and stay for 3 weeks
A. $2, 150. B. $2, 700. C. $3, 200. D. $3, 650.
【答案】1. D 2. A 3. C
【解析】
【导语】这是一篇应用文。文章主要介绍了一个摄影志愿者项目地的相关信息。
【1题详解】
细节理解题。根据文章第一段“You just need a good camera, basic photography skills, and an interest in giving back through photography.(你只需要一个好的相机,基本的摄影技巧,以及通过摄影回馈社会的兴趣。)”可知,申请这个项目需要适当的摄影装备。故选D。
【2题详解】
细节理解题。根据Program schedule部分的“Half days will be spent on theory, and during the other half, we’ll visit a nonprofit organization to put skills into practice.(半天时间学习理论知识,另一半时间,我们将参观一家非营利组织,将所学技能付诸实践。)”可知,课程安排是将理论与实践相结合。故选A。
【3题详解】
细节理解题。根据文章最后“Livingstone: July 31”和表格内容可知,如果你在7月31日开始学习,并停留3周需要支付3200美元。故选C。
B
On March 14, Bai Xuesong, a guide at the Beilin Museum in Xi’an, northwest China’s Shaanxi province, hosted a live broadcast showcasing the collections at the museum, which attracted over 300, 000 viewers.
Bai has become a hit on the Internet ever since he started giving tours of the museum collections through live streaming videos on February 23. After viewing his broadcasts, many netizens expressed a desire to visit the museum when it reopens after the COVID-19 outbreak.
It is estimated that more than 30 museums in China, including the National Museum of China and the Dunhuang Academy China, have hosted live broadcasts on online platforms during the epidemic (流行病), each gaining over 10 million viewers in one day. The Gansu Provincial Museum, one of the museums that have been exploring online platforms and using them, attracted as many as 900, 000 viewers at one point in its live broadcasts, more than half of its total viewers last year, according to the deputy curator (副馆长) of the museum. As a result, the number of fans of the official online store of the museum on the e-commerce platform Taobao has grown to 25, 000, with sales of related products seeing a huge increase.
“Cooperation between museums and Internet platforms is beneficial to both sides, ” said Huang Yang, vice professor with the cultural heritage and museology (博物馆学) department of the Nanjing Normal University. He said that while museums need to use live broadcasts to spread culture, Internet giants need the resources that museums possess to provide high-quality content for users.
4. What could best replace the underlined word “showcasing” in paragraph 1
A. grouping. B. displaying. C. selling. D. advertising
5. What made Bai Xuesong popular on the Internet
A. His live broadcasts. B. His collection of art.
C. His ability to make videos. D. His knowledge of the Internet.
6. What can the numbers in paragraph 3 show us
A. The popularity of online stores.
B. The development of Chinese museums.
C. The success of live broadcasts of museums.
D. The importance of online platforms in China.
7. What can we infer from the last paragraph
A. There are two sides to every story.
B. Experience is the mother of wisdom.
C. Never rise early without proper benefit.
D. Working together can create a win-win situation.
【答案】4. B 5. A 6. C 7. D
【解析】
【导语】这是一篇新闻报道。文章讲述了3月14日,中国西北陕西省西安市碑林博物馆的导游白雪松主持了一场现场直播,展示了博物馆的藏品,吸引了超过30万的观众。
【4题详解】
词义猜测题。根据下文“the collections at the museum(博物馆内的藏品)”和“which attracted over 300,000 viewers(吸引了超过30万观众)”可推断,showcasing意为“陈列,展出”,和displaying同义。故选B。
【5题详解】
细节理解题。根据第二段“Bai has become a hit on the Internet ever since he started giving tours of the museum collections through live streaming videos on February 23.(自2月23日开始通过视频直播参观博物馆藏品以来,白已经成为了网络红人)”可知,白雪松因为直播而成为网络红人。故选A。
【6题详解】
推理判断题。根据第三段“It is estimated that more than 30 museums in China, …As a result, the number of fans of the official online store of the museum on the e-commerce platform Taobao has grown to 25,000, with sales of related products seeing a huge increase.(据统计,疫情期间,中国国家博物馆、中国敦煌研究院等30多家博物馆通过网络平台直播,单日观众量均超过1000万人次。甘肃省博物馆是探索并使用网络平台的博物馆之一,据博物馆副馆长说,其直播一度吸引了多达90万观众,占去年总观众的一半以上。因此,在电商平台淘宝上,故宫官方网店的粉丝数量已增至2.5万,相关产品的销量也大幅增长)”可推知,这些数字说明了博物馆网络直播的成功。故选C。
【7题详解】
推理判断题。根据最后一段“‘Cooperation between museums and Internet platforms is beneficial to both sides,’ said Huang Yang, …He said that while museums need to use live broadcasts to spread culture, Internet giants need the resources that museums possess to provide high-quality content for users.(“博物馆和互联网平台之间的合作对双方都有好处,”南京师范大学文化遗产与博物馆学副教授黄洋说。……他说,虽然博物馆需要通过直播来传播文化,但互联网巨头需要博物馆拥有的资源来为用户提供高质量的内容。)”可推知,互联网和博物馆是双赢的。故选D。
C
Traveling is meant to be an enjoyable activity where you can relax and find pleasure. But one small town in Vermont, US, has closed its roads to the public due to the overwhelming (压倒性的) number of tourists, reported the news site Local 10.
Famous for its beautiful autumn leaves, Pomfret, a small town with over 900 people, has been crowded with tourists attracted by beautiful pictures of the town shared on social media sites like TikTok and Instagram. This has led to “significant safety, environmental and quality of life issues, ” the Select Board of Pomfret wrote in a message to the community.
Admittedly, the popularity of social media has opened up more of the world for visitors to explore. By using functions such as geotagging (地理标记) through which you can share your location, people are looking for and sharing these destinations, especially in rural areas like the small town of Pomfret. A rise in social media presence also brings the potential for greater tourism income and jobs for people in these travel sites.
Social media is also often blamed for causing over-tourism. These places aren’t properly equipped to receive tourists. They can easily become overcrowded. Overcrowding leads to the worst problems of tourism: more traffic and rubbish, without more money coming in.
Social media has changed not only the destinations people travel to, but the way they behave once they get there. Getting the perfect photo is a top priority (优先事项) for many. “People are dressing for the photo rather than the destination or the customs, and there can be a big disconnect there, ” Lauren Siegel of the University of Greenwich said.
8. Why did Pomfret decide to close its roads to the public
A. Some important people will visit it. B. Local people don’t like outsiders.
C. Overcrowding has caused problems. D. The town needs some reconstruction.
9. What is paragraph 3 mainly about
A. The trend of traveling to unknown places.
B. The positive effect of social media on tourism.
C. The importance of having a social media presence.
D. The popularity of sharing locations on social media.
10. Why can places like Pomfret be easily overcrowded
A. They offer tourists high-quality service.
B. They lack good tourist control measures.
C. They advertise too much on social media.
D. They don’t have the proper tourist facilities (设施).
11. According to the text, how has social media changed travelers’ behavior
A. They dress appropriately for their destinations.
B. They pay more attention to the local customs.
C. They disconnect from social media.
D. They are more focused on taking photos.
【答案】8. C 9. B 10. D 11. D
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。主要介绍了社交媒体的流行为游客打开了更多的探索空间,但社交媒体也经常会成为过度旅游的原因。
【8题详解】
细节理解题。根据第一段“But one small town in Vermont, US, has closed its roads to the public due to the overwhelming number of tourists, reported the news site Local 10. (但据新闻网站Local 10报道,由于游客人数过多,美国佛蒙特州的一个小镇已经对公众关闭了道路)”以及第二段“Famous for its beautiful autumn leaves, Pomfret, a small town with over 900 people, has been crowded with tourists attracted by beautiful pictures of the town shared on social media sites like TikTok and Instagram. This has led to “significant safety, environmental and quality of life issues, ” the Select Board of Pomfret wrote in a message to the community. (庞弗雷特是一个拥有900多人的小镇,以其美丽的秋叶而闻名,这里挤满了被TikTok和Instagram等社交媒体网站上分享的小镇美丽照片所吸引的游客。庞弗雷特特别委员会在给社区的信息中写道,这导致了“重大的安全、环境和生活质量问题”)”可知,庞弗雷特决定对公众关闭道路,是由于游客人数过多,过度拥挤造成了问题。故选C。
【9题详解】
主旨大意题。根据第三段“Admittedly, the popularity of social media has opened up more of the world for visitors to explore. (诚然,社交媒体的流行为游客打开了更多的探索空间)”以及“A rise in social media presence also brings the potential for greater tourism income and jobs for people in these travel sites. (社交媒体的兴起也为这些旅游网站的人们带来了更大的旅游收入和就业机会)”可知,本段主要介绍了社交媒体对于旅游业的积极影响。故选B。
【10题详解】
细节理解题。根据第四段“These places aren’t properly equipped to receive tourists. They can easily become overcrowded. (这些地方没有适当的设备来接待游客。它们很容易变得过于拥挤)”可知,像庞弗雷特这样的地方很容易人满为患,是由于它们没有合适的旅游设施。故选D。
【11题详解】
细节理解题。根据第五段“Social media has changed not only the destinations people travel to, but the way they behave once they get there. Getting the perfect photo is a top priority for many. (社交媒体不仅改变了人们旅行的目的地,也改变了他们到达目的地后的行为方式。获得完美的照片是许多人的首要任务)”可知,社交媒体改变了旅行者的行为,是由于旅游者将获得完美的照片当作首要任务,即旅游者更专注于拍照。故选D。
D
“The failure to play is now a serious issue and it calls for action for change, ” says Sir Ken Robinson, a leading expert in education, creativity and human development. This is the driving force behind Outdoor Classroom Day - a global teacher-led campaign, supported by Dirt is Good, a company producing daily chemical products.
Outdoor Classroom Day, taking place on 17th May and 1st November this year, will see schools around the world swap the inside for the playground and beyond to make playtime a key part of the school day. This might involve using natural objects like stones to do sums, or going on an insect hunt to encourage curiosity. By now, Outdoor Classroom Day has grown from a grassroots movement to a global campaign that is expected to benefit five million children and over 40, 000 schools from all around the world.
This is helping to change the trend that sees many schools selling up or building up on their playgrounds and cutting back on playtime to make more room for academic studies, while at home children’s lives are increasingly filled with organized activities intended to help them learn. Today globally 61% of parents surveyed in the Dirt is Good Qualitative Study said that children don’t know how to play without using technology.
Outdoor Classroom Day is making playing time happen, with 22% of participating schools having increased their playtime since joining the campaign. 93% of teachers surveyed saw improvements in children’s creativity after playing outside and 97% believe that time outdoors is necessary for children to reach their full potential.
Scientific studies show that real play - the active, physical, self-directed play - is essential for children to develop key life skills that are not taught elsewhere. Few would question the value of developing creativity, leadership, resourcefulness, and curiosity.
12. What do children do on Outdoor Classroom Day
A. Have PE. classes on the playgrounds.
B. Have a day off and go playing anywhere.
C. Learn and play by using natural things outside.
D. Play on their own without the teachers’ guidance.
13. Why do children spend less time outdoors
A. Schools stop providing playgrounds.
B. Adults ignore the importance of playtime.
C. Parents prefer to homeschool their children.
D. Technology helps children learn better at home.
14. What’s the school teachers’ attitude towards the campaign
A. Positive. B. Uncertain. C. Unconcerned. D. Negative.
15. What’s the purpose of the passage
A. To introduce an activity. B. To advertise a product.
C. To entertain the public. D. To persuade students to play.
【答案】12. C 13. B 14. A 15. A
【解析】
【导语】这是一篇说明文,文章主要介绍了一项名为“Outdoor Classroom Day”的活动,这项活动旨在通过增加孩子的玩耍时间,来提高孩子的创造力,充分发挥他们的潜力。
【12题详解】
细节理解题。根据第二段“Outdoor Classroom Day, taking place on 17th May and 1st November this year, will see schools around the world swap the inside for the outside and take learning into the playground and beyond to make playtime a key part of the school day. This might involve using natural objects like stones to do sums, or going on an insect hunt to encourage curiosity.(今年5月17日和11月1日举行的“户外课堂日”,将看到世界各地的学校从教室里面换到教室外面,把学习带到操场和其他地方,使玩耍时间成为学校一天的重要组成部分。这可能包括使用石头等自然物体来做算术,或者进行昆虫狩猎来激发好奇心。)”可知,在“户外课堂日”,孩子们把学习转移到教室外面,他们可以在这一天可以利用户外的自然事物学习和玩耍。故选C项。
【13题详解】
推理判断题。根据第三段“This is helping to change the trend that sees many schools selling up or building on their playgrounds and cutting back on playtime to make more room for academic studies , while at home children’s lives are increasingly filled with organized activities intended to help them learn. (这有助于改变这样-种趋势,即许多学校出售或修建操场,减少玩耍时间,为学业腾出更多空间,而在家里,孩子们的生活越来越多地被旨在帮助他们学习的有组织的活动所占据。)”可知,学校会减少孩子们的玩耍时间,为学业腾出更多空间,家长认为学习比玩耍重要,会给孩子安排更多的旨在帮助他们学习的活动,由此可知,孩子们在户外的时间更少了,是因为成年人忽视了游戏时间的重要性。故选B项。
【14题详解】
推理判断题。根据文章倒数第二段“93% of teachers surveyed saw improvements in children's creativity after playing outside, and 97% believe that time outdoors is necessary for children to reach their full potential.(93%的受访教师认为孩子们在户外玩耍后创造力有所提高,97%的教师认为户外活动对孩子们充分发挥潜能是必要的。)”可知,多数教师认为在户外玩耍可以提高孩子的创造力,有助于充分发挥他们的潜能,由此可推断出,学校老师对这项活动的态度是积极的。故选A项。
【15题详解】
推理判断题。通读文章,结合第二段“Outdoor Classroom Day, taking place on 17th May and 1st November this year, will see schools around the world swap the inside for the outside and take learning into the playground and beyond to make playtime a key part of the school day. This might involve using natural objects like stones to do sums, or going on an insect hunt to encourage curiosity. (今年5月17日和11月1日举行的“户外课堂日”,将看到世界各地的学校从教室里面换到教室外面,把学习带到操场和其他地方,使玩耍时间成为学校一天的重要组成部分。这可能包括使用石头等自然物体来做算术,或者进行昆虫狩猎来激发好奇心。)”可知,本文主要介绍了一项名为“Outdoor Classroom Day ”的活动,这项活动旨在通过增加孩子的玩耍时间,来提高孩子的创造力,充分发挥他们的潜力,所以文章的目的是为了介绍一项活动。故选A项。
E
Dog owners walked about 23 minutes longer each day than non-dog owners. In a new study, dog owners took 2, 760 additional steps-compared to people who didn’t have a dog at home. But here’s the real good news: That extra exercise could help adults meet their recommended weekly totals for physical activity.
The research, published in BMC Public Health, focused on adults 65 and older, who tend to be less active than younger people. The study included 43 dog owners and 43 non-dog owners, all of whom were monitored (监控) continuously for three week-long periods. When they compared the two groups, the researchers found that dog ownership was connected with a large, potentially health-improving effect.
Dog owners walked about 23 minutes longer each day than non-dog owners, 119 minutes against 96 minutes on average. They also took an additional 2, 760 steps, and had eight fewer continuous periods of sitting down. Most of that extra walking was done at proper pace, 100 or more steps a minute. Dog owners walked at this pace for 32 minutes a day, against just 11 minutes a day for non-dog owners.
The World Health Organization (WHO) suggests that adults get at least 150 minutes of physical activity a week. This increased walking time alone could satisfy that requirement, say the researchers - so it makes sense that 87 percent of dog owners in the study met these guidelines, versus just 47 percent of non-dog owners.
Co-author Nancy Gee says that pet ownership may help older adults get more activity or keep their current activity level for a longer period of time. “This could improve their chances of a better quality of life, improved cognition (认知), and perhaps, even a long life, ” she said. Here at Health, we’ll add that caring for pets has been shown to have plenty of other physical and mental health benefits as well.
16. What can we learn about the research
A. It was targeted at old people.
B. It had an undesirable effect on dog owners.
C. It was sponsored (资助) by the BMC Public Heal.
D. It mainly considered the mental health of dog owners.
17. What does the author intend to do in paragraph 3
A. To show the guidelines of the research.
B. To present the results of the research.
C. To describe the process of doing the research.
D. To explain the reasons for conducting the research.
18. What does Nancy Gee think of owning a dog
A. It will take a lot of time.
B. It will surely help people live a long life.
C. It enables older adults to live a healthy life.
D It helps young adults to improve their quality of life.
19. What is the best title for the text
A. Young people walk less today B. Animal lovers are healthier
C. Non-pet owners enjoy more pleasure D. Dog owners walk way more
【答案】16. A 17. B 18. C 19. D
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。研究表明,养狗的人每天走路时长比不养狗的人多出23分钟,并且饲养宠物还会给人带来其他有益身心健康的因素,成年人可以适当饲养宠物增加运动量。
【16题详解】
细节理解题。根据第二段第一句“The research, published in BMC Public Health, focused on adults 65 and older, who tend to be less active than younger people.(这项研究发表在《BMC公共卫生》杂志上,研究对象是65岁及以上的成年人,他们往往比年轻人更不活跃。)”可知,该研究的主要研究对象是老年人。故选A。
【17题详解】
推理判断题。根据第三段“Dog owners walked about 23 minutes longer each day than non-dog owners, 119 minutes against 96 minutes on average. They also took an additional 2, 760 steps, and had eight fewer continuous periods of sitting down. …Dog owners walked at this pace for 32 minutes a day, against just 11 minutes a day for non-dog owners.(养狗的人每天比不养狗的人多走23分钟,分别是119分钟和96分钟。他们还多走了2760步,连续坐下的时间减少了8次。……养狗的人每天以这个速度走32分钟,而不养狗的人每天只走11分钟。)”可知,第三段中作者主要在呈现研究结果。故选B项。
【18题详解】
推理判断题。根据最后一段“Co-author Nancy Gee says that pet ownership may help older adults get more activity or keep their current activity level for a longer period of time. “This could improve their chances of a better quality of life, improved cognition (认知), and perhaps, even a long life, ” she said.(合著者南希·吉认为养宠物可以帮助老年人获得更多的活动,或者在更长的一段时间内保持目前的活动水平。她说:“这可以提高他们的生活质量,提高认知能力,甚至可能延长寿命。”)”可知,南希·吉认为养狗可以让老年人保持健康的生活。故选C项。
【19题详解】
主旨大意题。根据第一段“Dog owners walked about 23 minutes longer each day than non-dog owners. In a new study, dog owners took 2, 760 additional steps-compared to people who didn’t have a dog at home.(养狗的人每天比不养狗的人多走23分钟。在一项新的研究中,与没有养狗的人相比,养狗的人多走了2760步。)”以及通读全文可知,文章主要讲述一项研究结果表明养狗的人走路更多。D项“狗主人走路更多”概括文章主旨,适合作为文章标题。故选D项。
第二节(共5小题;每小题2. 5分,满分12. 5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
At school, were you ever told to stop daydreaming and concentrate It was easy for your mind to wander if you weren’t interested in the subject. ___20___ But understanding how to do it, and knowing what is distracting you, can help.
Scientists have looked at what makes us procrastinate (拖延) and found a number of ways to help us stay focused. ___21___ Research by Science Focus magazine found that silence is best for concentration, but gentle coffee shop noise - for example - is also useful! It also found that turning off reminders on your phone, or switching the phone off altogether removes a major distraction and helps you focus on the task at hand.
___22___ Psychologists and neuroscientists are interested in our ability to focus and have looked at what we can change inside our heads to help us concentrate. An article by Caroline Williams says, “Attention Researcher Nilli Lavic of University College London has found that making a task more visually demanding takes up more processing power and leaves the brain nothing left to process distractions. ” ___23___
There are more practical tips toward keeping your mind focused. These include making a list of your tasks, finding a quiet workspace or even chewing some gum! It’s possible that the movement in your mouth occupies parts of the brain that might otherwise get distracted. But, according to Science Focus magazine, distraction isn’t all bad. “If we were always so focused that we never got distracted, we’d miss potential changes, such as threats, in our environment. ___24___”
A. Distraction is vital for survival.
B. Staying focused can still be a challenge in adult life.
C. Therefore, keeping yourself busy might be one answer.
D. Your ability to concentrate well affects how effective you are.
E. Another possible cure for a short attention span is brain training.
F. One obvious solution is to get rid of distracting noises or use “white noise”.
G. Some people procrastinate because they worry they won’t be able to complete tasks perfectly.
【答案】20. B 21. F 22. E 23. C 24. A
【解析】
【导语】本文是一篇说明文,文章主要介绍了保持注意力的方法,与此同时,指出分散注意力也有优点,即有利于注意周遭环境变化,这对生存而言很重要。
【20题详解】
根据空前“It was easy for your mind to wander if you weren’t interested in what you were learning or if you had better things to think about.(如果你对所学的东西不感兴趣,或者你有更好的东西要想,你的大脑很容易走神。)”可知此处说的是如果你对所学的东西不感兴趣,那么大脑就容易走神,根据空后“But understanding how to do it, and knowing what is distracting you, can help.(但是了解如何去做,知道是什么让你分心,会有所帮助。)”可知接下来文章会介绍一些保持专注的方法,由转折连词but知空处要讲的内容与空后在语意上是一种转折关系,空处承上启下,所以空处应该讲的是保持专注依旧很困难,B项Staying focused can still be a challenge in adult life. (在成人生活中,保持专注仍然是一项挑战。)指出在成人生活中,保持专注仍然是一项挑战,承接上文,引出下文,而且该选项中副词still与上文承接紧密,符合上下文语境。故选B项。
【21题详解】
根据空前“Scientists have looked at what makes us procrastinate (拖延) and found a number of ways to help us stay focused.(科学家们研究了导致我们拖延的原因,并发现了一些帮助我们保持专注的方法。)”可知此处讲的是科学家们已经发现了一些保持专注的方法,根据空后“Research by Science Focus magazine found silence is best for concentration, or a gentle background hum and coffee shop noise is great! (《科学聚焦》杂志的研究发现,安静最有利于注意力的集中,或者柔和的背景嗡嗡声和咖啡馆的噪音也很好!)”可知此处说的是安静对大脑的好处,空处承上启下,所以空处应该讲保持注意力的方法之一就是去除噪音,F项 One obvious solution is to get rid of distracting noises or use “white noise”. (一个显而易见的解决方案是消除干扰的噪音或使用“白噪音”。)指出去除噪音或使用“白噪音”有利于保持专注,承接上文,引出下文,符合上下文语境。故选F项。
【22题详解】
根据空后“Psychologists and neuroscientists are increasingly interested in our ability to study and have looked at what we can change inside our head to make us concentrate. (心理学家和神经科学家对我们的学习能力越来越感兴趣,并研究了我们可以通过改变大脑内部的什么来使我们集中注意力。)”指出科学家们发现可以通过改变大脑内部来帮助我们集中注意力,空处为主旨句,应对本段内容进行概括,所以空处应该介绍另外一种有助于保持注意力的方法,E项Another possible cure for a short attention span is brain training.(另一种治疗注意力持续时间短的方法是大脑训练。)”指出另外一种方法是进行大脑训练,概括本段内容,符合上下文语境。故选E项。
【23题详解】
根据空前“Attention Researcher Nilli Lavic of University College London has found that making a task more visually demanding takes up more processing power and leaves the brain nothing left to process distractions.(伦敦大学学院的注意力研究员Nilli Lavic发现,让一项任务对视觉的要求更高,会消耗更多的处理能力,让大脑无法处理分心的事情。)”可知消耗更多处理能力的任务能帮助我们保持专注,空处位于段末,应对前文内容进行总结,所以空处应该讲既然如此我们该怎么做,C项Therefore, keeping yourself busy might be one answer. (所以,让你自己忙碌起来也许是答案。)指出应该让我们自己忙碌起来,对上文进行了总结,而且选项中的副词therefore表明上下文的因果关系,符合上下文语境。故选C项。
【24题详解】
根据空前“But, according to Science Focus magazine, distraction isn’t all bad. “If we were always so focused that we never got distracted, we’d miss potential changes, such as threats, in our environment.(但是,根据《科学焦点》杂志的说法,分心并不全是坏事。“如果我们总是如此专注,从不分心,我们就会错过环境中的潜在变化,比如威胁。)”可知此处讲的是分心也并不一定全是坏事,因为如果我们过于专心就无法注意到环境中的潜在变化;空处位于段末,应对前文进行总结,所以空处应该讲如此看来分心对于生存来讲是重要的。A项Distraction is vital for survival.(分散注意力对生存至关重要。)指出分散注意力对于生存的重要性,总结上文,符合上下文语境。故选A项。
第三部分 语言运用(共两节,满分45分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
I was tasked with looking after my 13-year-old cousin Megan while my parents were away. Megan had been living a ___25___ life, having lost her parents at a young age and currently living with my parents.
At first, I ___26___ that I could be a good role model for Megan and teach her the ___27___ way to do things, just like I had been taught to do the right A-levels and the right university. ___28___, things didn’t go as planned.
I ___29___ to get her to go to school and do her homework, but she just wanted to watch TV. I wanted to show her an educational movie, but she wasn’t ___30___.
One day, while driving Megan home from school, I stalled (使熄火) the car several times trying to do a hill-start. Megan found it ___31___ and started laughing uncontrollably. I couldn’t help but ___32___ . We both laughed and something ___33___ between us.
I realized that I didn’t have to be the boss of Megan and that we could just ____34____ together.
From that moment on, we started to enjoy each other’s ____35____, and Megan would share the day’s gossip with me. We have different personalities and interests, but we ____36____ spending time together. Despite my initial (最初的) ____37____, I learned that being a good ____38____ isn’t about being the perfect adult figure in her life but about building a strong ____39____ with the people you care about.
25. A. simple B. difficult C. busy D. cheerful
26. A. believed B. knew C. admitted D. pretended
27. A. common B. creative C. right D. unique
28. A. Therefore B. Finally C. Otherwise D. However
29. A. tried B. refused C. managed D. forgot
30. A. bored B. impressed C. interested D. concerned
31. A. frustrating B. amusing C. confusing D. annoying
32. A. join in B. turn around C. cry out D. calm down
33. A. remained B. broke C. worsened D. changed
34. A. take risks B. have fun C. make rules D. follow orders
35. A. hobbies B. opinions C. challenges D. company
36. A. avoid B. regret C. enjoy D. practice
37. A. struggles B. fears C. successes D. pains
38. A. friend B. parent C. teacher D. role model
39. A. similarity B. connection C. relation D. competition
【答案】25. B 26. A 27. C 28. D 29. A 30. C 31. B 32. A 33. D 34. B 35. D 36. C 37. A 38. D 39. B
【解析】
【导语】本文是记叙文。文章讲述了作者要在父母不在的时候,照顾13岁的表妹梅根。梅根一直过着艰难的生活,很小的时候就失去了父母。起初,作者相信自己可以成为梅根的好榜样,教她正确的做事方式考试中取得好成绩,上好大学一样。然而,事情并没有按计划进行。后来作者明白了做一个好的榜样并不是要在她的生活中成为一个完美的成年人,而是要与你关心的人建立牢固的联系。
【25题详解】
考查形容词词义辨析。句意:梅根一直过着艰难的生活,很小的时候就失去了父母,现在和我父母住在一起。A. simple简单的;B. difficult困难的;C. busy忙碌的;D. cheerful快乐的。根据“having lost her parents at a young age”可知,梅根生活一直很艰难。故选B。
【26题详解】
考查动词词义辨析。句意:起初,我相信我可以成为梅根的好榜样,教她正确的做事方式,就像我被教导如何在A-level考试中取得好成绩,上好大学一样。A. believed相信;B. knew知道;C. admitted承认;D. pretended假装。根据“I could be a good role model for Megan”可知,一开始作者相信能成为梅根的榜样。故选A。
【27题详解】
考查形容词词义辨析。句意同上。A. common普通的;B. creative有创造力的;C. right正确的;D. unique独特的。根据“just like I had been taught to do the right A-levels and the right university.”可知,作者想要教导梅根做正确的事情。故选C。
【28题详解】
考查副词词义辨析。句意:然而,事情并没有按计划进行。A. Therefore因此;B. Finally最后;C. Otherwise否则;D. However然而。上文提到“我相信我可以成为梅根的好榜样,教她正确的做事方式,就像我被教导如何在A-level考试中取得好成绩,上好大学一样”,下文提到“事情并没有按计划进行”,上下文之间为转折关系,需用副词however。故选D。
【29题详解】
考查动词词义辨析。句意:我试图让她去上学,做作业,但她只想看电视。A. tried尝试;B. refused拒绝;C. managed管理,设法;D. forgot忘记。根据“to get her to go to school and do her homework”可知,作者试图让梅根去上学,写作业。故选A。
【30题详解】
考查形容词词义辨析。句意:我想给她看一部教育电影,但她不感兴趣。A. bored无聊;B. impressed印象深刻的;C. interested感兴趣的;D. concerned担心的。根据“I wanted to show her an educational movie, but”可知,梅根对教育电影不感兴趣。故选C。
【31题详解】
考查形容词词义辨析。句意:梅金觉得很好笑,不由自主地笑了起来。A. frustrating令人沮丧的;B. amusing好笑的;C. confusing令人困惑的;D. annoying使恼怒的。根据“started laughing uncontrollably”可知,梅根觉得车熄火好几次很好笑。故选B。
【32题详解】
考查动词短语辨析。句意:我忍不住加入进来。A. join in参加;B. turn around转身;C. cry out喊叫;D. calm down冷静。根据“we both laughed”可知,作者也加入梅根,笑起来。故选A。
【33题详解】
考查动词词义辨析。句意:我们都笑了,我们之间发生了一些变化。A. remained逗留,剩余;B. broke打破;C. worsened恶化;D. changed改变。根据“I realized that I didn’t have to be the boss of Megan”可知,作者和梅根之间有了变化。故选D。
【34题详解】
考查动词短语辨析。句意:我意识到我不必成为梅根的老板,我们可以一起玩得开心。A. take risks冒风险;B. have fun玩得开心;C. make rules制定规则;D. follow orders服从命令。根据上文“I couldn’t help but ___8___ . We both laughed”可知,作者可以和梅根一起开心。故选B。
【35题详解】
考查名词词义辨析。句意:从那一刻起,我们开始享受彼此陪伴,梅根会和我分享当天的八卦。A. hobbies爱好;B. opinions观点;C. challenges挑战;D. company陪伴。根据“and Megan would share the day’s gossip with me.”可知,作者和梅根享受彼此的陪伴。故选D。
【36题详解】
考查动词词义辨析。句意:从那一刻起,我们开始享受彼此的陪伴,梅根会和我分享当天的八卦。A. avoid避免;B. regret后悔;C. enjoy享受,喜欢;D. practice练习。根据“we started to enjoy each other’s”可知,作者喜欢和梅根在一起。故选C。
【37题详解】
考查名词词义辨析。句意:尽管一开始我很挣扎,但我明白了做一个好榜样并不是要在她的生活中成为一个完美的成年人,而是要与你关心的人建立牢固的联系。A. struggles挣扎;B. fears害怕;C. successes成功;D. pains痛苦。根据“things didn’t go as planned”可知,一开始教导梅根很不顺利,很挣扎。故选A。
【38题详解】
考查名词词义辨析。句意同上。A. friend朋友;B. parent父母;C. teacher老师;D. role model榜样。根据上文“I could be a good role model for Megan”可知,此处是信息词role model的词汇复现。故选D。
【39题详解】
考查名词词义辨析。句意同上。A. similarity相似;B. connection联系;C. relation关系;D. competition竞赛。根据“From that moment on, we started to enjoy each other’s ___11___, and Megan would share the day’s gossip with me.”可知,作者意识到要和关心的人建立联系。故选B。
第二节(共10小题;每小题1. 5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
I began my journey studying in China in March 2020, when I came to Beijing Language and Culture University (BLCU) to get my bachelor’s degree in Chinese language. As a youth from the USA, I feel that ___40___ (study) in China is one of the best ways to truly understand this amazing country. I have the chance not only ___41___ (communicate) with international students from all over the world but to make friends with local Chinese students.
Through various ___42___ (activity), I was able to develop many friendships with Chinese students. It was through these friendships that I ___43___ (have) the opportunity to better understand what the university life of ___44___ average Chinese student was like. Because many Chinese friends came from different areas around the country, I was able to gain a ___45___ (good) understanding of China than before.
Apart from these, my absolute favorites were the times ___46___ my close friends from school would gather in my dorm room to cook and eat. It may sound like nothing special, ___47___ these were some of my cherished (珍爱的) memories at BLCU.
I sincerely hope that more foreigners in China can take advantage ___48___ their time to experience the food, the culture, and ____49____ (especial) the people.
【答案】40. studying
41. to communicate
42. activities
43. had 44. an
45. better 46. when
47. but 48. of
49. especially
【解析】
【导语】这是一篇记叙文,文章主要讲述了作者在中国学习的经历和感受。
【40题详解】
考查动名词。句意:作为一名来自美国的年轻人,我觉得在中国学习是真正了解这个神奇国家的最好方式之一。空处为宾语从句的主语,陈述一般情况,用动名词作主语。故填studying。
【41题详解】
考查动词不定式。句意:我不仅有机会与来自世界各地的国际学生交流,也有机会与当地的中国学生交朋友。名词chance后通常用不定式作后置定语。故填tocommunicate。
【42题详解】
考查名词。句意:通过各种活动,我与许多中国学生建立了友谊。由句意及空前的Through various可知应填名词复数形式activities,作宾语。故填activities。
【43题详解】
考查名词。句意:正是通过这些友谊,我有机会更好地了解一个普通中国学生的大学生活是什么样的。空处为谓语动词,根据was可知,应用一般过去时。故填had。
【44题详解】
考查冠词。句意:正是通过这些友谊,我有机会更好地了解一个普通中国学生大学生活是什么样的。此表示“一名普通的中国学生”,表示泛指,且形容词average首字母发音为元音音素,应用不定冠词an。故填an。
【45题详解】
考查形容词比较级。句意:因为很多中国朋友来自全国各地,所以我对中国有了更好的了解。根据than可知,此处应用形容词比较级作定语修饰名词understanding。故填better。
【46题详解】
考查定语从句。句意:除了这些,我最喜欢的是我学校里的好朋友们聚在我的宿舍里做饭吃饭的时候。此处为限制性定语从句,先行词为times,关系词在从句中作时间状语,应用关系副词when。故填when。
【47题详解】
考查连词。句意:这听起来可能没什么特别的,但这是我在北京文化大学的一些珍贵回忆。空前的It may sound like nothing special与空后的 these were some of my cherished (珍爱的) memories at BLCU在语意上是转折关系,应用转折连词but。故填but。
【48题详解】
考查介词。句意:我真诚地希望更多的外国人在中国可以利用他们的时间来体验食物,文化,尤其是人。take advantage of 意为“利用”,固定搭配。故填of。
【49题详解】
考查副词。句意:我真诚地希望更多的外国人在中国可以利用他们的时间来体验食物,文化,尤其是人。由句意可知此处应填副词especially,作评注性状语。故填especially。
第二节 单句填空(共15小题;每小题1分,满分15分)
50. For Western____________(design), China and its rich culture have long been an inspiration for Western creative. (所给词的适当形式填空)
【答案】designers
【解析】
【详解】考查名词。句意:对于西方设计师来说,中国及其丰富的文化一直是西方创意的灵感来源。分析句子结构可知,空前是形容词,所以空处应填名词作介词宾语,根据句意,应是designer意为“设计者”符合语境,此处应用复数形式。故填designers。
51. Nowadays, many teenagers are addicted ______ computer games.(用适当的词填空)
【答案】to
【解析】
【详解】考查固定搭配。句意:如今,许多青少年沉迷于电脑游戏。be addicted to固定搭配,意为“沉迷于”,故填to。
52. I was ______ (frighten) of walking alone in the forest. (所给词的适当形式填空)
【答案】frightened
【解析】
【详解】考查形容词。句意:我害怕独自在森林里行走。由句意及空前的I was可知应填形容词形式frightened“感到害怕的”,作表语。be frightened of“害怕……”。故填frightened。
53. Parents need to encourage a sense of ______ (responsible) in their children. (所给词的适当形式填空)
【答案】responsibility
【解析】
【详解】考查名词。句意:父母需要鼓励孩子有责任感。空处用于介词of之后,应用不可数名词responsibility,作介词of的宾语。故填responsibility。
54. Math is an ______ (extreme) challenging subject for some students. (所给词的适当形式填空)
【答案】extremely
【解析】
【详解】考查副词。句意:对一些学生来说,数学是一门极具挑战性的学科。空处修饰形容词challenging,应用副词形式extremely作状语。故填extremely。
55. I’m looking forward to ______ (hear) more details from you soon. (所给词的适当形式填空)
【答案】hearing
【解析】
【详解】考查动名词。句意:我期待尽快听到你的更多细节。look forward to“期待”中to是介词,其后应用提示词的动名词形式,作宾语。故填hearing。
56. Don’t play with the knife or you may do yourself an ______ (injure). (所给词的适当形式填空)
【答案】injury
【解析】
【详解】考查名词。句意:不要玩刀子,否则你可能会伤到自己。设空处作动词do宾语,空前有不定冠词an修饰,设空处填名词单数形式,所给词injure的名词injury“(对躯体的)伤害,损伤”符合句意。故填injury。
57. She often swims to build up the ______ (strong) of her muscles. (所给词的适当形式填空)
【答案】strength
【解析】
【详解】考查名词。句意:她经常游泳以增强肌肉的力量。由句意及空前的build up the可知应填名词形式strength,意为“力量”,不可数,作宾语。故填strength。
58. I did not have ______ (confident) when I came to the new school. (所给词的适当形式填空)
【答案】confidence
【解析】
【详解】考查名词。句意:当我刚来到这个新学校的时候,我并没有多少自信。分析句子结构,空白处在句子中作宾语使用名词,confident为形容词,其名词为:confidence,故填confidence。
59. I will not lose courage even ______ I should fail ten times. (用适当的词填空)
【答案】if##though
【解析】
【详解】考查连词。句意:即使失败十次,我也不会失去勇气。even though/if为复合连词,意为“即使”,引导让步状语从句,根据句意,故填though/if。
60. Those who truly understand the ______ (economy) impact and can work to change the patterns can create a wide range of career possibilities. (所给词的适当形式填空)
【答案】economic
【解析】
【详解】考查形容词。句意:那些真正了解经济影响并能够努力改变模式人可以创造广泛的职业机会。设空处应用形容词的形式修饰名词。故填econonic。
61. I made up my mind to apply ______ a scholarship. (用适当的词填空)
【答案】for
【解析】
【详解】考查固定搭配。句意:我下定决心申请奖学金。apply for固定搭配,意为“申请”,故填for。
62. It’s not all that hard to build an______(advance) and large vocabulary. (所给词的适当形式填空)
【答案】advanced
【解析】
【分析】
【详解】考查形容词。句意:构建一个高级的、庞大的词汇表并不难。根据空格后and large vocabulary可知,此处用advance过去分词转化的形容词advanced和large并列一起作定语修饰名词。故填advanced。
63. If you pretend ______ (know) what you don’t know, you’ll make a fool of yourself. (所给词的适当形式填空)
【答案】to know
【解析】
【详解】考查不定式。句意:如果你不懂装懂,你会出丑的。pretend to do sth.“假装做某事”是固定短语,因此空处填不定式,作宾语。故填to know。
64. He recommended that she ______ (go) to see a dentist. (所给词的适当形式填空)
【答案】should go##go
【解析】
【详解】考查虚拟语气。句意:他建议她去看牙医。表示建议、要求、命令的动词(recommend/suggest/advise/command,etc.)之后接宾语从句时,从句谓语动词应用虚拟语气,即should +动词原形,should可以省略。故填should go/go。
第四部分 书面表达(满分15分)
65. 假设你是校英文报“Just Ask”栏目的负责人Dale,你收到了来自Troubled Boy的来信。请阅读下面信件,然后回信给他并提一些建议,内容要点包括:
1. 表示安慰;
2. 给予建议。
注意:
1. 字数80词左右;
2. 可适当增加细节,以使行文连贯。
Dear Dale,
I’ve been expecting to study abroad for such a long time. The problem is that my parents want me to sponsor (资助) myself, and I’m not sure whether I can get a scholarship or not. Life seems a little too hard if I am to choose this path. Can you help me Thanks.
Troubled Boy
Troubled Boy
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Dale
【答案】One possible version:
Troubled boy,
I’m sorry to hear that you may not be able to follow your dream, but I suggest you ask yourself why you want to study abroad first.
Studying overseas can be beneficial, but it might not make a big difference. China has plenty of great universities. You can travel abroad to experience different ways of life after graduation. But if you really want to study overseas, make a list of the universities you want to go to and see if they offer scholarships. Then, just focus on making yourself stand out.
All the best!
Dale
【解析】
【导语】本篇书面表达属于应用文。题目要求考生作为校英文报“Just Ask”栏目的负责人,给Troubled Boy回信,并给他并提一些建议。
【详解】1.词汇积累
建议:suggest→advise
学习:study→learn
有益处:be beneficial→be of benefit
集中精力于:focus on→concentrate on
2.句式拓展
简单句变复合句
原句:Studying overseas can be beneficial, but it might not make a big difference.
拓展句:Though studying overseas can be beneficial, it might not make a big difference.
【点睛】【高分句型1】I’m sorry to hear that you may not be able to follow your dream, but I suggest you ask yourself why you want to study abroad first. (运用了that引导的宾语从句、省略that引导的宾语从句、why引导的宾语从句)
【高分句型2】But if you really want to study overseas, make a list of the universities you want to go to and see if they offer scholarships. (运用了if引导的条件状语从句、省略that或which引导的定语从句、if引导的宾语从句)
听力答案:1-5 ABCBC 6-10 BCAAC 11-15 ACBCA 16-20 CABAB2022-2023学年河北省石家庄二中高一(上)期中考试
英语试卷
(本试卷满分150分,考试时间120分钟)
注意事项:
1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。
2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。
第一部分 听力(共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节(共5小题;每小题1. 5分,满分7. 5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1. Where will the speakers meet
A. In Room 340. B. In Room 314. C. In Room 223
2. What does the man suggest drinking
A. Tea. B. Cold water. C. Coffee.
3. How will the man send his application
A. By fax. B. By post. C. By e-mail.
4. What are the speakers mainly talking about
A. Environmental protection. B. Gardening skills. C. Greenhouse effect.
5. What’s the top speed of the boat
A. About 20 miles per hour.
B. About 25 miles per hour.
C. About 30 miles per hour.
第二节(共15小题;每小题1. 5分,满分22. 5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白后,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6. Where are the speakers
A. At a factory. B. At school. C. At a store.
7. What does the man want the students to learn in the class trip
A. How music is played.
B. How concerts are organized.
C. How musical instruments are made.
听下面一段对话,回答第8至10题。
8. What time does the flight leave
A. At 2: 00 pm. B. At 12: 00 noon. C. At 10: 00 am.
9. What is the woman going to do today
A. Visit a customer. B. Write a report. C. Talk with Mr. Smith.
10. What will the man fail to do together with the woman
A. Have lunch.
B. Take the same flight.
C. Share a taxi to the airport.
听下面一段对话,回答第11至13题
11. What will the man do first tonight
A. Do his homework. B. Watch a movie. C. Eat dinner.
12. Which movie does the man want to see
A. Star Wars. B. FrozenⅡ. C. Ne Zha.
13. Why is the man against downloading movies online
A. He likes to see movies in theaters.
B. He wants to support the filmmakers.
C. He thinks it’s not allowed by the law.
听下面一段对话,回答第14至16题。
14. Why does Mr. Cook make the call
A. To cancel an appointment.
B. To change an appointment.
C. To make an appointment.
15. What does Mr. Cook forget
A. The name of the dentist.
B. The problems with his teeth.
C. The time of his last check-up.
16. when will Mr. Cook visit Beautiful Smile Dentistry
A. Next Tuesday. B. Next Thursday. C. Next Friday.
听下面一段独白,回答第17至20题。
17. Where is the London Tea Trade Centre
A. On the north bank of the River Thames.
B. On the west bank of the River Thames.
C. On the south bank of the River Thames.
18. What percentage of the world’s tea exports go to Britain
A. Almost 15%. B. About 30%. C. Over 40%.
19. Why do tea tasters taste tea with milk
A. Most British people drink tea that way.
B. Tea tastes much better with milk.
C. Tea with milk is healthy.
20. Who suggest a price for each tea
A. Tea exporters. B. Tea tasters. C. Tea companies.
第二部分 阅读(共两节,满分60分)
第一节(共19小题;每小题2. 5分,满分47. 5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
If you’re a photographer, we’d love to have you join this nonprofit photography workshop in Africa! Our photography volunteer program is a unique opportunity to sharpen your skills and learn about the work of nonprofit organizations. You just need a good camera, basic photography skills, and an interest in giving back through photography.
●Program schedule
Your program will begin with a workshop taught by photographer Anna Lusty. The first week will be focused on how to prepare for shoots and how to best capture (捕捉) the projects in a way that will help raise awareness of their cause, etc. Half days will be spent on theory, and during the other half, we’ll visit a nonprofit organization to put skills into practice.
From the second week, you’ll start your tasks. Each week, you’ll be sent to an organization of your choice. This can include different areas, such as education, animal welfare, sports, and more. You’ll spend your time understanding the projects, and record their work with your camera. At the end of the week, there will be time for post-production, and you can donate a selection of your images to the organization.
●Support
Accommodation, transport and meals are all provided during this photography volunteer project.
●Start dates and fees
Cape Town: February 19 / May 14 / July 17 / Oct 16
Livingstone: July 31
2 weeks 3 weeks 4 weeks
CAPE TOWN $2, 150 $2, 700 $3, 250
LIVINGSTONE $2, 750 $3, 200 $3, 650
1. What is required to apply for the program
A. Related volunteer experience. B. Interest in African culture.
C. Professional photography skills. D. Proper photography equipment.
2. What do we know about the schedule of the program
A. It combines theory and practice.
B. Volunteers can team up freely to finish a project together.
C. A professional photographer is assigned to every volunteer.
D. Participants raise money for the organization via images they take.
3 How much should you pay if you start the program on July 31and stay for 3 weeks
A. $2, 150. B. $2, 700. C. $3, 200. D. $3, 650.
B
On March 14, Bai Xuesong, a guide at the Beilin Museum in Xi’an, northwest China’s Shaanxi province, hosted a live broadcast showcasing the collections at the museum, which attracted over 300, 000 viewers.
Bai has become a hit on the Internet ever since he started giving tours of the museum collections through live streaming videos on February 23. After viewing his broadcasts, many netizens expressed a desire to visit the museum when it reopens after the COVID-19 outbreak.
It is estimated that more than 30 museums in China, including the National Museum of China and the Dunhuang Academy China, have hosted live broadcasts on online platforms during the epidemic (流行病), each gaining over 10 million viewers in one day. The Gansu Provincial Museum, one of the museums that have been exploring online platforms and using them, attracted as many as 900, 000 viewers at one point in its live broadcasts, more than half of its total viewers last year, according to the deputy curator (副馆长) of the museum. As a result, the number of fans of the official online store of the museum on the e-commerce platform Taobao has grown to 25, 000, with sales of related products seeing a huge increase.
“Cooperation between museums and Internet platforms is beneficial to both sides, ” said Huang Yang, vice professor with the cultural heritage and museology (博物馆学) department of the Nanjing Normal University. He said that while museums need to use live broadcasts to spread culture, Internet giants need the resources that museums possess to provide high-quality content for users.
4 What could best replace the underlined word “showcasing” in paragraph 1
A. grouping. B. displaying. C. selling. D. advertising
5. What made Bai Xuesong popular on the Internet
A. His live broadcasts. B. His collection of art.
C. His ability to make videos. D. His knowledge of the Internet.
6. What can the numbers in paragraph 3 show us
A. The popularity of online stores.
B. The development of Chinese museums.
C. The success of live broadcasts of museums.
D. The importance of online platforms in China.
7. What can we infer from the last paragraph
A. There are two sides to every story.
B. Experience is the mother of wisdom.
C. Never rise early without proper benefit.
D. Working together can create a win-win situation.
C
Traveling is meant to be an enjoyable activity where you can relax and find pleasure. But one small town in Vermont, US, has closed its roads to the public due to the overwhelming (压倒性的) number of tourists, reported the news site Local 10.
Famous for its beautiful autumn leaves, Pomfret, a small town with over 900 people, has been crowded with tourists attracted by beautiful pictures of the town shared on social media sites like TikTok and Instagram. This has led to “significant safety, environmental and quality of life issues, ” the Select Board of Pomfret wrote in a message to the community.
Admittedly, the popularity of social media has opened up more of the world for visitors to explore. By using functions such as geotagging (地理标记) through which you can share your location, people are looking for and sharing these destinations, especially in rural areas like the small town of Pomfret. A rise in social media presence also brings the potential for greater tourism income and jobs for people in these travel sites.
Social media is also often blamed for causing over-tourism. These places aren’t properly equipped to receive tourists. They can easily become overcrowded. Overcrowding leads to the worst problems of tourism: more traffic and rubbish, without more money coming in.
Social media has changed not only the destinations people travel to, but the way they behave once they get there. Getting the perfect photo is a top priority (优先事项) for many. “People are dressing for the photo rather than the destination or the customs, and there can be a big disconnect there, ” Lauren Siegel of the University of Greenwich said.
8. Why did Pomfret decide to close its roads to the public
A. Some important people will visit it. B. Local people don’t like outsiders.
C Overcrowding has caused problems. D. The town needs some reconstruction.
9. What is paragraph 3 mainly about
A. The trend of traveling to unknown places.
B. The positive effect of social media on tourism.
C. The importance of having a social media presence.
D. The popularity of sharing locations on social media.
10 Why can places like Pomfret be easily overcrowded
A. They offer tourists high-quality service.
B. They lack good tourist control measures.
C. They advertise too much on social media.
D. They don’t have the proper tourist facilities (设施).
11. According to the text, how has social media changed travelers’ behavior
A. They dress appropriately for their destinations.
B. They pay more attention to the local customs.
C. They disconnect from social media.
D. They are more focused on taking photos.
D
“The failure to play is now a serious issue and it calls for action for change, ” says Sir Ken Robinson, a leading expert in education, creativity and human development. This is the driving force behind Outdoor Classroom Day - a global teacher-led campaign, supported by Dirt is Good, a company producing daily chemical products.
Outdoor Classroom Day, taking place on 17th May and 1st November this year, will see schools around the world swap the inside for the playground and beyond to make playtime a key part of the school day. This might involve using natural objects like stones to do sums, or going on an insect hunt to encourage curiosity. By now, Outdoor Classroom Day has grown from a grassroots movement to a global campaign that is expected to benefit five million children and over 40, 000 schools from all around the world.
This is helping to change the trend that sees many schools selling up or building up on their playgrounds and cutting back on playtime to make more room for academic studies, while at home children’s lives are increasingly filled with organized activities intended to help them learn. Today globally 61% of parents surveyed in the Dirt is Good Qualitative Study said that children don’t know how to play without using technology.
Outdoor Classroom Day is making playing time happen, with 22% of participating schools having increased their playtime since joining the campaign. 93% of teachers surveyed saw improvements in children’s creativity after playing outside and 97% believe that time outdoors is necessary for children to reach their full potential.
Scientific studies show that real play - the active, physical, self-directed play - is essential for children to develop key life skills that are not taught elsewhere. Few would question the value of developing creativity, leadership, resourcefulness, and curiosity.
12. What do children do on Outdoor Classroom Day
A. Have PE. classes on the playgrounds.
B. Have a day off and go playing anywhere.
C. Learn and play by using natural things outside.
D. Play on their own without the teachers’ guidance.
13. Why do children spend less time outdoors
A. Schools stop providing playgrounds.
B. Adults ignore the importance of playtime.
C. Parents prefer to homeschool their children.
D. Technology helps children learn better at home.
14. What’s the school teachers’ attitude towards the campaign
A. Positive. B. Uncertain. C. Unconcerned. D. Negative.
15. What’s the purpose of the passage
A. To introduce an activity. B. To advertise a product.
C. To entertain the public. D. To persuade students to play.
E
Dog owners walked about 23 minutes longer each day than non-dog owners. In a new study, dog owners took 2, 760 additional steps-compared to people who didn’t have a dog at home. But here’s the real good news: That extra exercise could help adults meet their recommended weekly totals for physical activity.
The research, published in BMC Public Health, focused on adults 65 and older, who tend to be less active than younger people. The study included 43 dog owners and 43 non-dog owners, all of whom were monitored (监控) continuously for three week-long periods. When they compared the two groups, the researchers found that dog ownership was connected with a large, potentially health-improving effect.
Dog owners walked about 23 minutes longer each day than non-dog owners, 119 minutes against 96 minutes on average. They also took an additional 2, 760 steps, and had eight fewer continuous periods of sitting down. Most of that extra walking was done at proper pace, 100 or more steps a minute. Dog owners walked at this pace for 32 minutes a day, against just 11 minutes a day for non-dog owners.
The World Health Organization (WHO) suggests that adults get at least 150 minutes of physical activity a week. This increased walking time alone could satisfy that requirement, say the researchers - so it makes sense that 87 percent of dog owners in the study met these guidelines, versus just 47 percent of non-dog owners.
Co-author Nancy Gee says that pet ownership may help older adults get more activity or keep their current activity level for a longer period of time. “This could improve their chances of a better quality of life, improved cognition (认知), and perhaps, even a long life, ” she said. Here at Health, we’ll add that caring for pets has been shown to have plenty of other physical and mental health benefits as well.
16. What can we learn about the research
A. It was targeted at old people.
B. It had an undesirable effect on dog owners.
C. It was sponsored (资助) by the BMC Public Heal.
D. It mainly considered the mental health of dog owners.
17. What does the author intend to do in paragraph 3
A. To show the guidelines of the research.
B. To present the results of the research.
C. To describe the process of doing the research.
D. To explain the reasons for conducting the research.
18. What does Nancy Gee think of owning a dog
A. It will take a lot of time.
B. It will surely help people live a long life.
C. It enables older adults to live a healthy life.
D. It helps young adults to improve their quality of life.
19. What is the best title for the text
A. Young people walk less today B. Animal lovers are healthier
C. Non-pet owners enjoy more pleasure D. Dog owners walk way more
第二节(共5小题;每小题2. 5分,满分12. 5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
At school, were you ever told to stop daydreaming and concentrate It was easy for your mind to wander if you weren’t interested in the subject. ___20___ But understanding how to do it, and knowing what is distracting you, can help.
Scientists have looked at what makes us procrastinate (拖延) and found a number of ways to help us stay focused. ___21___ Research by Science Focus magazine found that silence is best for concentration, but gentle coffee shop noise - for example - is also useful! It also found that turning off reminders on your phone, or switching the phone off altogether removes a major distraction and helps you focus on the task at hand.
___22___ Psychologists and neuroscientists are interested in our ability to focus and have looked at what we can change inside our heads to help us concentrate. An article by Caroline Williams says, “Attention Researcher Nilli Lavic of University College London has found that making a task more visually demanding takes up more processing power and leaves the brain nothing left to process distractions. ” ___23___
There are more practical tips toward keeping your mind focused. These include making a list of your tasks, finding a quiet workspace or even chewing some gum! It’s possible that the movement in your mouth occupies parts of the brain that might otherwise get distracted. But, according to Science Focus magazine, distraction isn’t all bad. “If we were always so focused that we never got distracted, we’d miss potential changes, such as threats, in our environment. ___24___”
A. Distraction is vital for survival.
B. Staying focused can still be a challenge in adult life.
C. Therefore, keeping yourself busy might be one answer.
D. Your ability to concentrate well affects how effective you are.
E. Another possible cure for a short attention span is brain training.
F. One obvious solution is to get rid of distracting noises or use “white noise”.
G. Some people procrastinate because they worry they won’t be able to complete tasks perfectly.
第三部分 语言运用(共两节,满分45分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
I was tasked with looking after my 13-year-old cousin Megan while my parents were away. Megan had been living a ___25___ life, having lost her parents at a young age and currently living with my parents.
At first, I ___26___ that I could be a good role model for Megan and teach her the ___27___ way to do things, just like I had been taught to do the right A-levels and the right university. ___28___, things didn’t go as planned.
I ___29___ to get her to go to school and do her homework, but she just wanted to watch TV. I wanted to show her an educational movie, but she wasn’t ___30___.
One day, while driving Megan home from school, I stalled (使熄火) the car several times trying to do a hill-start. Megan found it ___31___ and started laughing uncontrollably. I couldn’t help but ___32___ . We both laughed and something ___33___ between us.
I realized that I didn’t have to be the boss of Megan and that we could just ____34____ together.
From that moment on, we started to enjoy each other’s ____35____, and Megan would share the day’s gossip with me. We have different personalities and interests, but we ____36____ spending time together. Despite my initial (最初的) ____37____, I learned that being a good ____38____ isn’t about being the perfect adult figure in her life but about building a strong ____39____ with the people you care about.
25. A. simple B. difficult C. busy D. cheerful
26. A. believed B. knew C. admitted D. pretended
27. A. common B. creative C. right D. unique
28. A. Therefore B. Finally C. Otherwise D. However
29. A. tried B. refused C. managed D. forgot
30. A. bored B. impressed C. interested D. concerned
31. A. frustrating B. amusing C. confusing D. annoying
32. A. join in B. turn around C. cry out D. calm down
33. A. remained B. broke C. worsened D. changed
34. A. take risks B. have fun C. make rules D. follow orders
35. A. hobbies B. opinions C. challenges D. company
36. A. avoid B. regret C. enjoy D. practice
37. A. struggles B. fears C. successes D. pains
38. A. friend B. parent C. teacher D. role model
39. A. similarity B. connection C. relation D. competition
第二节(共10小题;每小题1. 5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
I began my journey studying in China in March 2020, when I came to Beijing Language and Culture University (BLCU) to get my bachelor’s degree in Chinese language. As a youth from the USA, I feel that ___40___ (study) in China is one of the best ways to truly understand this amazing country. I have the chance not only ___41___ (communicate) with international students from all over the world but to make friends with local Chinese students.
Through various ___42___ (activity), I was able to develop many friendships with Chinese students. It was through these friendships that I ___43___ (have) the opportunity to better understand what the university life of ___44___ average Chinese student was like. Because many Chinese friends came from different areas around the country, I was able to gain a ___45___ (good) understanding of China than before.
Apart from these, my absolute favorites were the times ___46___ my close friends from school would gather in my dorm room to cook and eat. It may sound like nothing special, ___47___ these were some of my cherished (珍爱的) memories at BLCU.
I sincerely hope that more foreigners in China can take advantage ___48___ their time to experience the food, the culture, and ____49____ (especial) the people.
第二节 单句填空(共15小题;每小题1分,满分15分)
50. For Western____________(design), China and its rich culture have long been an inspiration for Western creative. (所给词的适当形式填空)
51. Nowadays, many teenagers are addicted ______ computer games.(用适当的词填空)
52. I was ______ (frighten) of walking alone in the forest. (所给词的适当形式填空)
53. Parents need to encourage a sense of ______ (responsible) in their children. (所给词的适当形式填空)
54. Math is an ______ (extreme) challenging subject for some students. (所给词的适当形式填空)
55. I’m looking forward to ______ (hear) more details from you soon. (所给词的适当形式填空)
56. Don’t play with the knife or you may do yourself an ______ (injure). (所给词的适当形式填空)
57. She often swims to build up the ______ (strong) of her muscles. (所给词的适当形式填空)
58. I did not have ______ (confident) when I came to the new school. (所给词的适当形式填空)
59. I will not lose courage even ______ I should fail ten times. (用适当的词填空)
60. Those who truly understand the ______ (economy) impact and can work to change the patterns can create a wide range of career possibilities. (所给词的适当形式填空)
61. I made up my mind to apply ______ a scholarship. (用适当的词填空)
62. It’s not all that hard to build an______(advance) and large vocabulary. (所给词的适当形式填空)
63. If you pretend ______ (know) what you don’t know, you’ll make a fool of yourself. (所给词的适当形式填空)
64. He recommended that she ______ (go) to see a dentist. (所给词的适当形式填空)
第四部分 书面表达(满分15分)
65. 假设你是校英文报“Just Ask”栏目的负责人Dale,你收到了来自Troubled Boy的来信。请阅读下面信件,然后回信给他并提一些建议,内容要点包括:
1. 表示安慰;
2. 给予建议。
注意:
1. 字数80词左右;
2. 可适当增加细节,以使行文连贯
Dear Dale,
I’ve been expecting to study abroad for such a long time. The problem is that my parents want me to sponsor (资助) myself, and I’m not sure whether I can get a scholarship or not. Life seems a little too hard if I am to choose this path. Can you help me Thanks.
Troubled Boy
Troubled Boy
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Dale
听力答案:1-5 ABCBC 6-10 BCAAC 11-15 ACBCA 16-20 CABAB
同课章节目录