2023-2024学年福建省福州重点中学高一上学期期中考试英语试卷(原卷版+ 解析版)

文档属性

名称 2023-2024学年福建省福州重点中学高一上学期期中考试英语试卷(原卷版+ 解析版)
格式 zip
文件大小 70.9KB
资源类型 教案
版本资源 通用版
科目 英语
更新时间 2023-12-07 21:56:29

文档简介

福州至一华伦高中2023—2024学年第一学段诊断
高一年级英语(Ⅱ)试卷
(卷面分值:150分) 考试时间:120分钟)
第一部分 听力理解(共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上答案转涂到答题卡上。
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话前,你都有5秒钟的时间阅读题目;听完后,每小题给出5秒钟的作答时间。每段对话仅读一遍。
例: How much is the shirt
A. 19.15. B. 9.15. C. 9.18.
答案是B。
1.What does the woman want
A.Fruit. B.Tea C.Juice.
2.What will the woman do next
A Wait to meet the man. B.Go back to her flat. C.Have a dinner
3.How will the woman go to her friend’s house
A.By car B.By bus. C.By. bike.
4.Where are the speakers
A.On a street. B.At a hotel. C.In a car park.
5.Where will the woman put her sports bag
A.In her car. B.On the desk. C.On the floor.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听下面一段材料,回答第6、7题。
6.How did the man feel about his score
A.Lucky. B.Satisfied. C.Puzzled.
7.What did the man fail to do
A.Make notes. B.Do research. C.Write the project.
听下面一段材料,回答第8、9题
8.What is wrong with the computer
A.It can’t connect to the Internet.
B.It keeps shutting down itself.
C.It is running slowly
9.Where does the conversation take place
A.At a computer store. B.At a repair shop. C.In, an office
听下面一段材料,回答第10至第12题。
10.Where is the woman’
A.In her room. B.In the kitchen. C.In the living room.
11.What is Kate doing now
A.Watching TV. B.Working on a report C.Talking on the phone.
12.What does the woman suggest the man do in the end
A.Telephone his classmates. B.Get help from his father. C.Ask his sister for help.
听下面一段材料,回答第13至第16题。
13.When is the club closed now
A.On Sunday. B.On Saturday. C.On Monday.
14 At what time does the film usually start
A.7.30. B.7:45. C.8:15.
15.What does the man suggest the woman do this week
A.Meet him. B.Telephone him. C.Pay for a month.
16.Where is the club
A.Next to a bank B.Opposite a bus station. C.Behind a library building
听下面一段材料,回答第17至第20题。
17.Where is the speaker giving the talk
A.In the mountains. B.At school. C.In a cafe.
18.How will the listeners go to North Lake tomorrow
A.By rain. B.By bus. C.By car.
19.When will the listeners leave the cafe tomorrow
A.At 12:00. B.At 12:30. C.At 1:15.
20.What sport should the listeners avoid doing
A.Fishing. B.Swimming. C.Walking.
第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)
第一节(共15 小题,每小题2分,满分30分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Canada is a very large country. It is the second largest country in the world. By contrast (相比较) it has a very small population. There are only about 29 million people there. Most Canadians are of British or French origin, and French is an official language of Canada as well as English. About 45% of the people are of British origin, that is, they or their parents or grandparents, etc, come from British. Nearly 30% are of French origin. Most of the French-Canadians live in the province of Quebec.
Over the years, people have come to live in Canada from many countries in the world. They are from most European countries and also from China, besides other Asian countries. However, Canada was not an empty country when the Europeans began to arrive. Canadian-Indians lived along the coast, by the rivers and lakes and in forests. Today, there are only about 350,000 Indians in the whole country, with their own languages. In the far north live the Inuits (因努伊特人). There are only 27,000 Canadian-Inuits. Their life is hard in such a difficult climate.
1. About ______ live in Quebec.
A. 30% of the French-Canadians B. 45% of the Canadians
C. 29,000,000 people D. 8,700,000 French-Canadians
2. The official languages of Canada are ______.
A. Chinese and Inuits B. French and English
C. Indian and French D. English and Chinese
3. The word “origin” in the passage means ______.
A. 血统 B. 后裔 C. 先驱 D. 起源
4. About 25% of people came from ______.
A. England B. China and some other Asian countries
C. France D. some other countries except France and Britain
5. Among the 29 million people in Canada, only about ______ of the people are Canadian-Indians.
A. 45% B. 30% C. 1.2% D. 0.09%
B
Close your eyes and think of a hero. He must be handsome, brave and ride a beautiful horse. You could be thinking of Alex Hua Tian.
The 18-year-old aims to represent China at 2008 Beijing Olympic Games. He is the first Chinese horse rider to be registered by the International Equestrian Federation(国际马术联合会). If he rides for China in 2008, he will not only be one of the youngest riders ever to compete in the Olympics but also the first Chinese rider to do so.
Hua Tian has been training since he was four. This young man comes from a family with a long tradition of horse riding. His mother Sarah Hua was born to an upper-class British family. She herself is a gifted horse rider. In 2006, Hua Tian gave up his British nationality. Now he has a Chinese passport and it will be possible for him to compete in the 2008 Beijing Olympics.
The high school boy studies at the famous Eton College in Britain. Though busy with his professional tour and his riding training, Hua Tian is quite a good student.
“School life at Eton is very strict. This means that when I train, I feel happy and free,” Hua Tian said.
He has decided to quit Eton in September this year in order to prepare for the 2008 Olympic Games.
Hua Tian’s horse is called “Monkey King.” “The horse was born in the Year of the Monkey and especially my favorite story is Monkey King.” he explained.
“I will be very, very proud if I can represent China in the Olympics,” he said. Hua has taken part in several-big events in Britain and Hong Kong. Perhaps the magic power of the Monkey King will help him achieve his Olympic dream.
6. Which of the following statements is TRUE
A. Hua Tian’s mother doesn’t do well in horse riding.
B. A hero must be handsome, brave and ride a beautiful horse.
C. Hua Tian might take part in the Olympic Games as a Chinese.
D. Hua Tian will be the only youngest player in the Olympic Games.
7. The underlined sentence means the school life in Eton College ______.
A. is too boring, so he went to do training
B. is too strict, so he feels happy and free
C. is only too boring, but he relaxes a lot when he is training
D. is only too strict, but he feels happy and relaxed when training
8. Hua Tian named his horse Monkey King mainly because ______.
A. the horse was born in the Year of the Monkey
B. Monkey King is the hero of his favorite story
C. Monkey King has the magic power to win the game
D. he won several games with the help of Monkey King
9. According to the passage, _______ might help him reach his goal.
A. the horse —Monkey King B. his mother —a gifted horse rider
C. being born to an upper class family D. being proud as a Chinese
10. What is the best title of this passage
A. The Olympic Games B. Horse Riding
C. A Good Choice D. Hero on a Horse
C
Toronto is a city of neighborhoods, thus wherever you are in Toronto, you’re bound to find yourself surrounded by shopping, dining and culture experiences unique to that specific area.
Toronto’s CN Tower
It’s one of the world’s tallest structures at 1,815 feet and the glassed-in elevators offer visitors a sense of just how high that is. In the tower’s 360 Restaurant diners sit on a floor that performs a full cycle every 72 minutes, guaranteeing (确保) different views of the city with each bite of meal. Plus, if you order dishes at the restaurant, your entry to the CN Tower is free.
The Fairmont Royal York Hotel
It is one of Toronto’s oldest and most storied hotels. Since opening in 1929, it’s stood as one of the largest hotels in the British Commonwealth with 1,600 rooms. It’s also home to more than 300,000 bees, who live on the hotel’s roof top and produce honey for the Fairmont Royal York’s dining facilities(设施).
The Toronto Islands
North America’s largest urban car-free community offers plenty of green space and beaches for visitors of all ages. Those looking for exercise can explore the islands by bike while checking out the breathtaking views of Toronto’s skyline; visit the rental facility near the Centre Island ferry dock.
St. Lawrence Market
Voted the world’s best food market in 2012, the St. Lawrence Market complex consists of two buildings. The north building plays host to weekly Saturday, fanner’s markets, while in the south building, open every day except Sunday and Monday, meat, baked goods, jewelry... are on offer. One of Toronto’s most iconic (标志性的) breakfasts —the pea-meal bacon sandwich is considered a signature dish.
11. Where can you have a bird’s eye-view of Toronto while dining
A. Toronto’s CN Tower. B. St. Lawrence Market.
C. The Fairmont Royal York Hotel. D. The Toronto Islands.
12. Which statementis TRUE about the Toronto Islands
A. People can only explore the island by bicycle. B. People of different ages can visit the ferry dock.
C. You can not see any cars or trucks on the island. D. You can take a taxi without paying any money.
13. What do the four attractions share in common
A. Great fame. B. Fantastic dishes.
C. Breathtaking scenery. D. Diverse cultures.
14. What does the underlined phrase in the last paragraph mean
A. is built on B. is made up of C. is unique to D. is compared with
15 From which is the text probably taken
A. A novel. B. A travel guide. C. A news report. D. An advertisement.
第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Our words have the ability to build our loved ones up and guide our communication in the right direction. ____16____ Here are several positive family communication rules you can follow in your home to avoid the negative results and build loving relationships.
____17____ Take the time to think about what you want to say before you say it. Make sure your words, tone(语气)and body language can show what you mean.
Tell the truth gently(和缓地). It might feel like the right thing to hide the truth to avoid hurting your loved ones, but being dishonest breaks trust. ____18____ Being extremely honest hurts feelings, but gentle truth builds intimacy(亲密).
Respect each other's views. Is it more important to be “right” or protect your relationship Remember there are a lot of “rights," depending on who you are talking to, so avoid getting caught up in right vs. wrong. ____19____ And let others speak. Allowing others to speak until they are finished is a great rule for everyone to follow.
Be a good listener. ____20____ Avoid thinking about what you are going to say next. Focus on what is being said, what your family member might be feeling, and how you can empathize(产生共鸣).
A. Think before you speak.
B. Ask directly for what you want.
C. Instead, learn to respect each other's differences.
D. But sometimes they can have the opposite results.
E. When someone is speaking to you, give them your attention.
F. We practice and pass on healthy communication rules in our family.
G. However, the truth should always be told in a gentle way and with love.
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题,每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
Americans used the word “friend” in a very general way. They may call many connections friends. Americans ___21___ school friends, work friends, sports friends and neighborhood friends. These friendships are based ___22___common interests. When the shared activity ___23___, the friendship may disappear. Now Steve and Yaser are no longer classmates. Their friendship has changed. In some ___24___ friendship means a strong lifelong bond between two people. In these cultures friendships develop ___25___, since they are built to last. American society is one of ___26___ changes. Studies show that one out of five American families ___27___ every year because they must change their jobs. The result is that American friendship develops ___28___.People from the United States may ___29___ seem friendly. Americans often chat ____30____ with strangers. They exchange information about their families, hobbies and work. They may ____31____ warmly and say “Have a nice day” or “See you later”. Schoolmates may say, “Let’s get ____32____ sometime.” But American friendliness is not ____33____ an offer of true friendship. After an experience like Yaser’s, outsiders may consider Americans to be ____34____ . Learning how Americans view friendship can help non-Americans avoid(避免) misunderstanding. It can also help them make friends in the American ____35____.
21. A. hold B. have C. own D. share
22. A. on B. with C. in D. for
23. A. begins B. develops C. ends D. continues
24. A. cultures B. cities C. schools D. places
25. A. fast B. soon C. slowly D. finally
26. A. thick B. high C. rapid D. large
27. A. moves B. comes C. does D. disappears
28 A. poorly B. hardly C. strongly D. quickly
29. A. at once B. at first C. at last D. at all
30. A. easily B. hard C. much D. fast
31. A. smile B. laugh C. nod D. greet
32. A. there B. over C. away D. together
33. A. always B. any C. just D. only
34. A. loveable B. suitable C. changeable D. reasonable
35. A. ones B. way C. people D. means
第二节(共10小题,每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Most Americans don’t like to get advice from members of their family. They often get advice from “___36___ (strange)”. When they need advice, they don’t usually go to people they know.
___37___, quite a few of them write letters to newspapers and magazines that ___38___ (give) advice on many different subjects, ___39___ (include) family problems, the use of language, health, cooking, child care, clothes, and even on how ___40___ (buy) a house or a car.
Most newspapers regularly print letters from readers ___41___ problems. Along with the letters ___42___ are answers written by people who ___43___ (believe) to know how to solve such problems. Some of these writers are doctors, ___44___ are teachers or educators. But two of the most famous writers are women without special ____45____ (train) for this kind of work.
第四部分 课本基础知识(共三节,满分25分)
第一节(共7小题,每小题1分,满分7分)
根据语境,选择下框中的单词替换句中划线部分的词或词块,使文意思一致。
solution to, style, prefers…to, were anxious, confused, left, recommended
46. My father likes coffee better than tea.
47. The doctor advised me to take a long rest.
48. This article is so difficult to understand that I don’t know what the main point is.
49. Here is the perfect way of solving your problem.
50. He gave me a good impression on me when working together.
51. You may not like him, but he certainly has a quality to make people admire him.
52. During the trip, the parents suggested sleeping in the hotel room but their kids wanted very much to camp out.
第二节(共8小题;每小题1分,满分8分)
根据语境,选择下框中的单词或短语,必要时用正确的形式填空。框中有两个多余的单词或短语。
focus on, now and then, responsible for, suitable, attract to, addict to, curious, clean up, frightened, design
53. He feels that the newspaper should ______ what they report.
54. I learned that this project is ______ to help homeless people.
55. I would ______ all the subjects learnt at school if I were you.
56. They ______ the classroom when the teacher came in.
57. My grandfather still plays tennis ______ even though he’s in his seventies.
58. I went through about four years of being ______ videogames.
59. I was ______ of being left by myself in the house.
60. My mother doesn’t like me wearing short skirts to school—she doesn’t think they ______
第三节 翻译(共5小题;每小题2分,满分10分)
英汉互译。81—83题按括号中的要求进行汉译英;84—85题英译汉。
61. 他所做的表明他没有丧失信心。(show)(汉译英)
62. 我姐姐正考虑报名参加瑜伽俱乐部。(yoga club)(汉译英)
63. 我意识到这将是我在日常生活中要面对的挑战。(用不定式完成句子)(汉译英)
64. Shenzhou IX spaceship plays an important part in exploring and making use of the deep space. (英译汉)
65. Some adults worry that you’re more interested in the screen in front of you than the world around you. (英译汉)
第五部分 书面表达(满分25分)
66. 假如你是English Weekly的记者,对高一新生的入学军训进行了调查,请你用英语写一篇调查报告,并发表自己的观点。
80%的同学赞同 强健体魄,磨练意志,增进友谊,学会守时等
20%的同学反对 枯燥无味,浪费时间等
你的观点 ……
注意:
1.词数80左右;
2.可适当进行拓展,以使行文连贯;
3.开头已写好,但不计入总词数。
参考词汇:军训 military training 守时 punctual
Senior high school students have different opinions about Senior One students’ military training at school.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________福州至一华伦高中2023—2024学年第一学段诊断
高一年级英语(Ⅱ)试卷
(卷面分值:150分) 考试时间:120分钟)
第一部分 听力理解(共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上答案转涂到答题卡上。
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话前,你都有5秒钟的时间阅读题目;听完后,每小题给出5秒钟的作答时间。每段对话仅读一遍。
例: How much is the shirt
A. 19.15. B. 9.15. C. 9.18.
答案是B。
1.What does the woman want
A.Fruit. B.Tea C.Juice.
2.What will the woman do next
A Wait to meet the man. B.Go back to her flat. C.Have a dinner
3.How will the woman go to her friend’s house
A.By car. B.By bus. C.By. bike.
4.Where are the speakers
A.On a street. B.At a hotel. C.In a car park.
5.Where will the woman put her sports bag
A.In her car. B.On the desk. C.On the floor.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听下面一段材料,回答第6、7题。
6.How did the man feel about his score
A.Lucky. B.Satisfied. C.Puzzled.
7.What did the man fail to do
A.Make notes. B.Do research. C.Write the project.
听下面一段材料,回答第8、9题
8.What is wrong with the computer
A.It can’t connect to the Internet.
B.It keeps shutting down itself.
C.It is running slowly.
9.Where does the conversation take place
A.At a computer store. B.At a repair shop. C.In, an office
听下面一段材料,回答第10至第12题。
10.Where is the woman’
A.In her room. B.In the kitchen. C.In the living room.
11.What is Kate doing now
A.Watching TV. B.Working on a report C.Talking on the phone.
12.What does the woman suggest the man do in the end
A.Telephone his classmates. B.Get help from his father. C.Ask his sister for help.
听下面一段材料,回答第13至第16题。
13.When is the club closed now
A.On Sunday. B.On Saturday. C.On Monday.
14 At what time does the film usually start
A.7.30. B.7:45. C.8:15.
15.What does the man suggest the woman do this week
A.Meet him. B.Telephone him. C.Pay for a month.
16.Where is the club
A.Next to a bank. B.Opposite a bus station. C.Behind a library building
听下面一段材料,回答第17至第20题。
17.Where is the speaker giving the talk
A.In the mountains. B.At school. C.In a cafe.
18.How will the listeners go to North Lake tomorrow
A.By rain. B.By bus. C.By car.
19.When will the listeners leave the cafe tomorrow
A.At 12:00. B.At 12:30. C.At 1:15.
20.What sport should the listeners avoid doing
A.Fishing. B.Swimming. C.Walking.
第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)
第一节(共15 小题,每小题2分,满分30分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Canada is a very large country. It is the second largest country in the world. By contrast (相比较) it has a very small population. There are only about 29 million people there. Most Canadians are of British or French origin, and French is an official language of Canada as well as English. About 45% of the people are of British origin, that is, they or their parents or grandparents, etc, come from British. Nearly 30% are of French origin. Most of the French-Canadians live in the province of Quebec.
Over the years, people have come to live in Canada from many countries in the world. They are from most European countries and also from China, besides other Asian countries. However, Canada was not an empty country when the Europeans began to arrive. Canadian-Indians lived along the coast, by the rivers and lakes and in forests. Today, there are only about 350,000 Indians in the whole country, with their own languages. In the far north live the Inuits (因努伊特人). There are only 27,000 Canadian-Inuits. Their life is hard in such a difficult climate.
1. About ______ live in Quebec.
A. 30% of the French-Canadians B. 45% of the Canadians
C. 29,000,000 people D. 8,700,000 French-Canadians
2. The official languages of Canada are ______.
A. Chinese and Inuits B. French and English
C. Indian and French D. English and Chinese
3. The word “origin” in the passage means ______.
A. 血统 B. 后裔 C. 先驱 D. 起源
4. About 25% of people came from ______.
A. England B. China and some other Asian countries
C. France D. some other countries except France and Britain
5. Among the 29 million people in Canada, only about ______ of the people are Canadian-Indians.
A. 45% B. 30% C. 1.2% D. 0.09%
【答案】1. D 2. B 3. A 4. D 5. C
【解析】
【导语】本文为一篇说明文。文章主要介绍了加拿大的人口情况和官方语言。
【1题详解】
细节理解题。根据第一段中的“There are only about 29 million people there. (这里只有29,000,000人)”以及“Nearly 30% are of French origin. Most of the French-Canadians live in the province of Quebec. (几乎30%都是法国血统。大多数的法裔加拿大人住在魁北克省)”可知,大约8,700,000(=29,000,000×30%)名法裔加拿大人住在魁北克省。故选D。
【2题详解】
细节理解题。根据第一段中的“French is an official language of Canada as well as English (法语和英语是加拿大的官方语言)”可知,加拿大的官方语言是法语和英语。故选B。
【3题详解】
词义猜测题。根据划线词的下文“that is, they or their parents or grandparents, etc, come from British (也就是说,他们或他们的父母或祖父母等来自英国)”可推知,此处在介绍这些人的血统,表示大约45%的人是英国血统,origin意为“血统”。故选A。
【4题详解】
细节理解题。根据第一段中的“About 45% of the people are of British origin (大约45%的人是英国血统)”“Nearly 30% are of French origin. (接近30%的人是法国血统)”及第二段中的“Over the years, people have come to live in Canada from many countries in the world. (多年来,很多人从世界上其他国家来到加拿大)”可知,加拿大的人口中约45%来自英国,近30%来自法国,因此剩下的约25%(=100%-45%-30%)来自除英国和法国的其他国家。故选D。
【5题详解】
细节理解题。根据第一段的“There are only about 29 million people there. (这里只有29,000,000人)”以及第二段的“Today, there are only about 350,000 Indians in the whole country (现在,全国只有350,000印第安人)”可知,在加拿大的总人口中,印第安人占了1.2%(=350,000÷29,000,000×100%)。故选C。
B
Close your eyes and think of a hero. He must be handsome, brave and ride a beautiful horse. You could be thinking of Alex Hua Tian.
The 18-year-old aims to represent China at 2008 Beijing Olympic Games. He is the first Chinese horse rider to be registered by the International Equestrian Federation(国际马术联合会). If he rides for China in 2008, he will not only be one of the youngest riders ever to compete in the Olympics but also the first Chinese rider to do so.
Hua Tian has been training since he was four. This young man comes from a family with a long tradition of horse riding. His mother Sarah Hua was born to an upper-class British family. She herself is a gifted horse rider. In 2006, Hua Tian gave up his British nationality. Now he has a Chinese passport and it will be possible for him to compete in the 2008 Beijing Olympics.
The high school boy studies at the famous Eton College in Britain. Though busy with his professional tour and his riding training, Hua Tian is quite a good student.
“School life at Eton is very strict. This means that when I train, I feel happy and free,” Hua Tian said.
He has decided to quit Eton in September this year in order to prepare for the 2008 Olympic Games.
Hua Tian’s horse is called “Monkey King.” “The horse was born in the Year of the Monkey and especially my favorite story is Monkey King.” he explained.
“I will be very, very proud if I can represent China in the Olympics,” he said. Hua has taken part in several-big events in Britain and Hong Kong. Perhaps the magic power of the Monkey King will help him achieve his Olympic dream.
6. Which of the following statements is TRUE
A. Hua Tian’s mother doesn’t do well in horse riding.
B. A hero must be handsome, brave and ride a beautiful horse.
C. Hua Tian might take part in the Olympic Games as a Chinese.
D. Hua Tian will be the only youngest player in the Olympic Games.
7. The underlined sentence means the school life in Eton College ______.
A. is too boring, so he went to do training
B. is too strict, so he feels happy and free
C. is only too boring, but he relaxes a lot when he is training
D. is only too strict, but he feels happy and relaxed when training
8. Hua Tian named his horse Monkey King mainly because ______.
A. the horse was born in the Year of the Monkey
B Monkey King is the hero of his favorite story
C. Monkey King has the magic power to win the game
D. he won several games with the help of Monkey King
9. According to the passage, _______ might help him reach his goal.
A. the horse —Monkey King B. his mother —a gifted horse rider
C. being born to an upper class family D. being proud as a Chinese
10 What is the best title of this passage
A. The Olympic Games B. Horse Riding
C. A Good Choice D. Hero on a Horse
【答案】6. C 7. D 8. B 9. A 10. D
【解析】
【导语】本文为一篇记叙文。文章主要介绍了放弃了英国国籍的18岁骑马选手代表中国队参加08年北京奥运会。
【6题详解】
细节理解题。根据文章第三段“In 2006, Hua Tian gave up his British nationality. Now he has a Chinese passport and it will be possible for him to compete in the 2008 Beijing Olympics.(在2006年,华天放弃了英国国籍。现在他有了中国护照,他很可能参加2008年北京奥运会。)”可知,华天可能作为中国人参加奥运会,故选C。
【7题详解】
推理判断题。根据文章第五段划线句“School life at Eton is very strict. This means that when I train, I feel happy and free(在Eton的学校生活很严格。这意味着当我训练的时候,我感觉到快乐和自由。)”的内容可知,此句意为他在Eton大学的学校生活很严格,但在训练时,他感到快乐和放松,故选D。
【8题详解】
细节理解题。根据文章倒数第二段“Hua Tian’s horse is called “Monkey King.” “The horse was born in the Year of the Monkey and especially my favorite story is Monkey King.” he explained.(华天的马叫做“美猴王”。他解释道:“这匹马出生在猴年,尤其是因为我最喜欢美猴王的故事”。)”可知,华天把自己的马成为“美猴王”主要是因为美猴王是他最喜欢的故事的英雄,故选B。
【9题详解】
细节理解题。根据文章最后一段“Perhaps the magic power of the Monkey King will help him achieve his Olympic dream.(也许,美猴王的魔力能帮助他实现他的奥运会梦想。)”可知,他的马——美猴王可能会帮助他实现自己的梦想,故选A。
【10题详解】
主旨大意题。根据文章第一段“Close your eyes and think of a hero. He must be handsome, brave and ride a beautiful horse. You could be thinking of Alex Hua Tian.(闭上眼睛想象一个英雄。他必须是帅气的、勇敢的,并且骑着一匹漂亮的马。你可能会想到Alex Hua Tian。)”可知,本文主要介绍了放弃了英国国籍的18岁骑马选手代表中国队参加08年北京奥运会,故D项“马背上的英雄”符合本段标题,故选D。
C
Toronto is a city of neighborhoods, thus wherever you are in Toronto, you’re bound to find yourself surrounded by shopping, dining and culture experiences unique to that specific area.
Toronto’s CN Tower
It’s one of the world’s tallest structures at 1,815 feet and the glassed-in elevators offer visitors a sense of just how high that is. In the tower’s 360 Restaurant diners sit on a floor that performs a full cycle every 72 minutes, guaranteeing (确保) different views of the city with each bite of meal. Plus, if you order dishes at the restaurant, your entry to the CN Tower is free.
The Fairmont Royal York Hotel
It is one of Toronto’s oldest and most storied hotels. Since opening in 1929, it’s stood as one of the largest hotels in the British Commonwealth with 1,600 rooms. It’s also home to more than 300,000 bees, who live on the hotel’s roof top and produce honey for the Fairmont Royal York’s dining facilities(设施).
The Toronto Islands
North America’s largest urban car-free community offers plenty of green space and beaches for visitors of all ages. Those looking for exercise can explore the islands by bike while checking out the breathtaking views of Toronto’s skyline; visit the rental facility near the Centre Island ferry dock.
St. Lawrence Market
Voted the world’s best food market in 2012, the St. Lawrence Market complex consists of two buildings. The north building plays host to weekly Saturday, fanner’s markets, while in the south building, open every day except Sunday and Monday, meat, baked goods, jewelry... are on offer. One of Toronto’s most iconic (标志性的) breakfasts —the pea-meal bacon sandwich is considered a signature dish.
11. Where can you have a bird’s eye-view of Toronto while dining
A. Toronto’s CN Tower. B. St. Lawrence Market.
C. The Fairmont Royal York Hotel. D. The Toronto Islands.
12. Which statementis TRUE about the Toronto Islands
A. People can only explore the island by bicycle. B. People of different ages can visit the ferry dock.
C. You can not see any cars or trucks on the island. D. You can take a taxi without paying any money.
13. What do the four attractions share in common
A. Great fame. B. Fantastic dishes.
C. Breathtaking scenery. D. Diverse cultures.
14. What does the underlined phrase in the last paragraph mean
A. is built on B. is made up of C. is unique to D. is compared with
15. From which is the text probably taken
A. A novel. B. A travel guide. C. A news report. D. An advertisement.
【答案】11. A 12. C 13. A 14. B 15. B
【解析】
【导语】这是一篇应用文。主要介绍了多伦多的四个有名的旅游景点。
【11题详解】
细节理解题。根据Toronto’s CN Tower部分“In the tower’s 360 Restaurant diners sit on a floor that performs a full cycle every 72 minutes, guaranteeing(确保) different views of the city with each bite of meal.(在摩天大楼的360餐厅里,食客们每72分钟进行一次完整的循环,保证每吃一口饭都能看到不同的城市景观)”可知,在Toronto’s CN Tower用餐可以鸟瞰多伦多。故选A。
【12题详解】
细节理解题。根据The Toronto Islands部分“North America’s largest urban car-free community offers plenty of green space and beaches for visitors of all ages.(北美最大的城市无车社区为各个年龄段的游客提供了充足的绿地和海滩)”可知,多伦多岛是无车社区,故岛上看不见任何的小车和卡车。故选C。
【13题详解】
细节理解题。根据Toronto’s CN Tower部分“It’s one of the world’s tallest structures(是世界上最高的建筑楼之一)”、The Fairmont Royal York Hotel部分“It is one of Toronto’s oldest and most storied hotels. (多伦多最古老,故事最多的宾馆)”、The Toronto Islands部分“North America’s largest urban car-free community(北美最大的城市无车社区)”和St. Lawrence Market部分“Voted the world’s best food market in 2012(被誉为2012年世界上最大的食物市场)”可知,这四个旅游景点的共同点在于它们都很出名。故选A。
【14题详解】
词义猜测题。根据最后一段画线短语consists of后的内容“The north building plays host to weekly Saturday, fanner’s markets, while in the south building, open every day except Sunday and Monday, meat, baked goods, jewelry... are on offer.(北楼每周举办周六农贸市场,而南楼除了周一和周日外,每天都开放,肉类、烘焙食物和珠宝都可以购买)”可知,划线短语consists of后分别介绍了北楼和南楼的营业时间以及所卖的商品,故此处的画线短语与B项“由……组成”意思相近,圣劳伦斯市场在2012年被评为世界最佳食品市场,由两栋楼组成。故选B。
【15题详解】
推理判断题。根据文章大意以及第一段“Toronto is a city of neighborhoods, thus wherever you are in Toronto, you’re bound to find yourself surrounded by shopping, dining and culture experiences unique to that specific area.(多伦多是一个充满社区的城市,所以无论你在多伦多的哪个地方,你一定会发现自己被那个特定区域特有的购物、餐饮和文化体验包围着)”和下文分别介绍的四个景点可知,这篇文章主要介绍了多伦多的四个有名的旅游景点,故可能取自一个旅游指南。故选B。
第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Our words have the ability to build our loved ones up and guide our communication in the right direction. ____16____ Here are several positive family communication rules you can follow in your home to avoid the negative results and build loving relationships.
____17____ Take the time to think about what you want to say before you say it. Make sure your words, tone(语气)and body language can show what you mean.
Tell the truth gently(和缓地). It might feel like the right thing to hide the truth to avoid hurting your loved ones, but being dishonest breaks trust. ____18____ Being extremely honest hurts feelings, but gentle truth builds intimacy(亲密).
Respect each other's views. Is it more important to be “right” or protect your relationship Remember there are a lot of “rights," depending on who you are talking to, so avoid getting caught up in right vs. wrong. ____19____ And let others speak. Allowing others to speak until they are finished is a great rule for everyone to follow.
Be a good listener. ____20____ Avoid thinking about what you are going to say next. Focus on what is being said, what your family member might be feeling, and how you can empathize(产生共鸣).
A. Think before you speak.
B. Ask directly for what you want.
C. Instead, learn to respect each other's differences.
D. But sometimes they can have the opposite results.
E. When someone is speaking to you, give them your attention.
F. We practice and pass on healthy communication rules in our family.
G. However, the truth should always be told in a gentle way and with love.
【答案】16. D 17. A 18. G 19. C 20. E
【解析】
【分析】这是一篇说明文。短文介绍了几则积极的家庭交流规则。
【16题详解】
根据上文“Our words have the ability to build our loved ones up and guide our communication in the right direction. (我们的语言有能力增强与我们所爱的人的关系,并引导我们朝着正确的方向交流)”及下文“Here are several positive family communication rules you can follow in your home to avoid the negative results and build loving relationships. (这里有几条积极的家庭沟通规则,你可以在家里遵守,以避免消极的结果,建立爱的关系)”可知,选项与上文为转折关系,且引起下文。the opposite results呼应the opposite results。故D选项“但有时它们会产生相反的结果”切题。故选D项。
【17题详解】
根据下文“Take the time to think about what you want to say before you say it.(在你说之前,花点时间想想你想说什么)”可知,本段在说明要三思而后行。故A选项“三思而后行”可以作为本段标题。故选A项。
【18题详解】
根据上文“It might feel like the right thing to hide the truth to avoid hurting your loved ones, but being dishonest breaks trust(隐藏真相以避免伤害你所爱的人可能是正确的,但不诚实会破坏信任).”及下文“Being extremely honest hurts feelings, but gentle truth builds intimacy (亲密) (非常诚实会伤害感情,但温和的真相能建立亲密关系)”可知,选项与上文为转折关系,说明尽管如此,真相的表达方式也要温柔。the truth should always be told in a gentle way and with love呼应gentle truth builds intimacy (亲密)。故G选项“但是,真相总是应该用温柔的方式,用爱来表达”切题。
【19题详解】
根据上文“so avoid getting caught up in right vs. wrong. (所以避免陷入对与错之中)”可知,选项承接上文,说明不要陷入对与错之中,那么应该怎么办。respect each other's differences呼应标题Respect each other's views。故C选项“相反,要学会尊重彼此的差异”切题。故选C项。
【20题详解】
根据标题“Be a good listener. (做一个好的倾听者)”及下文“Avoid thinking about what you are going to say next. (避免思考你接下来要说什么)”可知,选项承接上文,说明怎么做一个好的倾听者。故E选项“当有人跟你说话时,要集中精力听他们所说的”切题,且与下文为并列关系。故选E项。
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题,每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
Americans used the word “friend” in a very general way. They may call many connections friends. Americans ___21___ school friends, work friends, sports friends and neighborhood friends. These friendships are based ___22___common interests. When the shared activity ___23___, the friendship may disappear. Now Steve and Yaser are no longer classmates. Their friendship has changed. In some ___24___ friendship means a strong lifelong bond between two people. In these cultures friendships develop ___25___, since they are built to last. American society is one of ___26___ changes. Studies show that one out of five American families ___27___ every year because they must change their jobs. The result is that American friendship develops ___28___.People from the United States may ___29___ seem friendly. Americans often chat ____30____ with strangers. They exchange information about their families, hobbies and work. They may ____31____ warmly and say “Have a nice day” or “See you later”. Schoolmates may say, “Let’s get ____32____ sometime.” But American friendliness is not ____33____ an offer of true friendship. After an experience like Yaser’s, outsiders may consider Americans to be ____34____ . Learning how Americans view friendship can help non-Americans avoid(避免) misunderstanding. It can also help them make friends in the American ____35____.
21. A. hold B. have C. own D. share
22. A. on B. with C. in D. for
23. A. begins B. develops C. ends D. continues
24. A. cultures B. cities C. schools D. places
25. A. fast B. soon C. slowly D. finally
26. A. thick B. high C. rapid D. large
27. A. moves B. comes C. does D. disappears
28. A. poorly B. hardly C. strongly D. quickly
29. A. at once B. at first C. at last D. at all
30. A. easily B. hard C. much D. fast
31. A. smile B. laugh C. nod D. greet
32. A. there B. over C. away D. together
33. A. always B. any C. just D. only
34. A. loveable B. suitable C. changeable D. reasonable
35. A. ones B. way C. people D. means
【答案】21. B 22. A 23. C 24. A 25. C 26. C 27. A 28. D 29. B 30. A 31. A 32. D 33. A 34. C 35. B
【解析】
【导语】本文为一篇说明文。文章主要介绍了美国人对待友谊的方式。
【21题详解】
考查动词词义辨析。句意:美国人有学校的朋友,工作单位的朋友,一起运动的朋友,邻居朋友。A. hold抓住,持有;B. have有,据有;C. own拥有;D. share分享。根据前文“Americans used the word “friend” in a very general way. They may call many connections friends.”可知,美国人使用朋友一词很普遍,他们可能会把与之相关的人(都)称为“朋友”,故此处指美国有很多朋友,表示有某种关系应用have,故选B。
【22题详解】
考查介词词义辨析。句意:他们的友谊基于相同的兴趣。A. on…上;B. with有;C. in在…里面;D. for为了。根据空后“common interests”可知,拥有共同爱好的人会成为朋友,故此处意为“基于相同的兴趣”,表达为be based on,故选A。
【23题详解】
考查动词词义辨析。句意:当他们共同的活动结束了,他们的友谊也可能消失。A. begins开始;B. develops发展;C. ends结束;D. continues继续。根据空后“the friendship may disappear.”可知,友谊消失是因为他们共同的活动结束了,故选C。
【24题详解】
考查名词词义辨析。句意:在一些文化里,友谊即为两人之间一种强烈的,一世之久的情感。A. cultures文化;B. cities城市;C. schools学校;D. places地方。根据后文的提示“In these cultures friendships develop ___5___”可知,在这些文化中,友谊发展缓慢,故此处指在一些文化里,友谊即为两人之间一种强烈的,一世之久的情感,故选A。
【25题详解】
考查副词词义辨析。句意:在这些文化里,友谊发展缓慢。A. fast快速地;B. soon马上,不久;C. slowly缓慢地;D. finally终于。根据空后“since they are built to last.”可知,因为这些友谊要长期持续下去,故发展缓慢,故选C。
【26题详解】
考查形容词词义辨析。句意:美国是个急速变迁的社会。A. thick厚的;B. high高的;C. rapid快速的;D. large大的。根据后文“Studies show that one out of five American families ___7___ every year because they must change their jobs.”可知,五分之一的美国人每年都会换工作,然后搬家,故此处指美国是个急速变迁的社会,故选C。
【27题详解】
考查动词词义辨析。句意:研究表明,五分之一的美国人每年都会搬家,因为他们会换工作。A. moves搬家;B. comes来;C. does做;D. disappears消失。根据空后“because they must change their jobs.”可知,因为他们换了工作,因此要搬家,故选A。
【28题详解】
考查副词词义辨析。句意:结果就是,美国人的友谊发展迅速。A. poorly不好地;B. hardly几乎不;C. strongly强烈地;D. quickly快速地。根据前文“Studies show that one out of five American families ___7___ every year because they must change their jobs.”可知,五分之一的美国人每年都会换工作,然后搬家,因此他们的友谊发展迅速,故选D。
【29题详解】
考查短语词义辨析。句意:在起初,美国人似乎非常友好。A. at once立刻,马上;B. at first起初;C. at last最后;D. at all根本,全然。根据后文“They exchange information about their families, hobbies and work.”可知,他们会相互交换家庭、爱好和工作等相关信息,因此在起初看起来似乎很友好,故选B。
【30题详解】
考查副词词义辨析。句意:美国人很容易就和陌生人聊天。A. easily容易地;B. hard困难地;C. much多;D. fast快速地。根据后文“They exchange information about their families, hobbies and work.” 可知,他们会相互交换家庭、爱好和工作等相关信息,因此他们很容易就与陌生人聊天,故选A。
【31题详解】
考查动词词义辨析。句意:他们会热情地微笑,说道:“玩得愉快”或者“一会儿见”。A. smile微笑;B. laugh大笑;C. nod点头;D. greet打招呼。根据后文“warmly and say “Have a nice day” or “See you later”.”可知,热情地微笑着说道“玩得愉快”或者“一会儿见”,故选A。
【32题详解】
考查副词词义辨析。句意:同学之间会说“改天聚聚”。A. there这里;B. over结束;C. away离开;D. together一起。根据前文“They may ___11___ warmly and say “Have a nice day” or “See you later”.”可知,美国人会很热情地和对方聊天,在分别时,会说“下次再聚”,get together“聚一聚”,故选D。
【33题详解】
考查副词词义辨析。句意:但是美国的友谊并不总是真正的友谊。A. always总是;B. any任何;C. just只,仅;D. only只有。根据前文“Americans used the word “friend” in a very general way.”可知,美国人定义“朋友”很广,而且他们随着活动的结束,友谊也跟着结束,因此美国的友谊并不总是真正的友谊,故选A。
【34题详解】
考查形容词词义辨析。句意:在类似Yaser的经历后,外界可能认为美国人是善变的。A. loveable可爱的;B. suitable合适的;C. changeable善变的;D. reasonable合理的。根据前文“American society is one of ___6___ changes.”可知,美国是一个快速变迁的社会,因此美国人会被认为是善变的,故选C。
【35题详解】
考查名词词义辨析。句意:这也能帮助他们以美国人的方式交朋友。A. ones一,某一类;B. way方式;C. people人;D. means方式。根据前文“Learning how Americans view friendship can help non-Americans avoid(避免) misunderstanding.”可知,了解美国人如何看待友谊能帮助非美国人避免误会,也能帮助他们以美国人的方式交朋友,故选B。
第二节(共10小题,每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Most Americans don’t like to get advice from members of their family. They often get advice from “___36___ (strange)”. When they need advice, they don’t usually go to people they know.
___37___, quite a few of them write letters to newspapers and magazines that ___38___ (give) advice on many different subjects, ___39___ (include) family problems, the use of language, health, cooking, child care, clothes, and even on how ___40___ (buy) a house or a car.
Most newspapers regularly print letters from readers ___41___ problems. Along with the letters ___42___ are answers written by people who ___43___ (believe) to know how to solve such problems. Some of these writers are doctors, ___44___ are teachers or educators. But two of the most famous writers are women without special ____45____ (train) for this kind of work.
【答案】36. strangers
37. Instead
38. give 39. including
40. to buy 41. with
42. there 43. are believed
44. others 45. training
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了大多数美国人遇到困难时不喜欢从家人那里得到建议,他们从“陌生人”那里得到建议。因此很多报纸和杂志就会经常刊登读者的求助来信和一些“专家”的回信,给出建议。
【36题详解】
考查名词。句意:他们经常从“陌生人”那里得到建议。作介词的宾语,表示“陌生人”且数量大于一应用复数名词strangers。故填strangers。
【37题详解】
考查副词。句意:相反,他们中的相当一部分人写信给报纸和杂志,就许多不同的主题提供建议,包括家庭问题、语言使用、健康、烹饪、儿童保育、服装,甚至如何买房或买车。根据上文可知他们通常不会去找他们认识的人,反而是给报纸和杂志写信,instead作状语,首字母大写。故填Instead。
【38题详解】
考查主谓一致。句意:相反,他们中的相当一部分人写信给报纸和杂志,就许多不同的主题提供建议,包括家庭问题、语言使用、健康、烹饪、儿童保育、服装,甚至如何买房或买车。根据上文write可知为一般现在时,定语从句谓语与先行词newspapers and magazines保持一致,用原形。故填give。
【39题详解】
考查介词。句意:相反,他们中的相当一部分人写信给报纸和杂志,就许多不同的主题提供建议,包括家庭问题、语言使用、健康、烹饪、儿童保育、服装,甚至如何买房或买车。后跟名词作宾语,表示“包括”应用介词including。故填including。
【40题详解】
考查非谓语动词。句意:相反,他们中的相当一部分人写信给报纸和杂志,就许多不同的主题提供建议,包括家庭问题、语言使用、健康、烹饪、儿童保育、服装,甚至如何买房或买车。此处为“疑问词+不定式”作宾语。故填to buy。
【41题详解】
考查介词。句意:大多数报纸定期刊登有问题读者的来信。后跟名词作宾语,表示“有问题”应用介词with。故填with。
【42题详解】
考查固定句型。句意:随信而来的还有被认为知道如何解决这些问题的人所写的答案。此处为there be句型,表示“存在有……”。故填there。
【43题详解】
考查时态语态。句意:随信而来的还有被认为知道如何解决这些问题的人所写的答案。定语从句修饰先行词people,与从句谓语构成被动关系,且陈述事实用一般现在时的被动语态,谓语用复数。故填are believed。
【44题详解】
考查代词。句意:这些作家中有些是医生,有些是教师或教育工作者。此处为some…others…表示“一些……另一些……”。故填others。
【45题详解】
考查名词。句意:但最著名的作家中有两位是没有受过这类工作专门训练的女性。作介词的宾语,应用名词training,故填training。
第四部分 课本基础知识(共三节,满分25分)
第一节(共7小题,每小题1分,满分7分)
根据语境,选择下框中的单词替换句中划线部分的词或词块,使文意思一致。
solution to style, prefers…to, were anxious, confused, left, recommended
46. My father likes coffee better than tea.
47. The doctor advised me to take a long rest.
48. This article is so difficult to understand that I don’t know what the main point is.
49. Here is the perfect way of solving your problem.
50. He gave me a good impression on me when working together.
51. You may not like him, but he certainly has a quality to make people admire him.
52. During the trip the parents suggested sleeping in the hotel room but their kids wanted very much to camp out.
【答案】46. prefers …to
47. recommended
48. confused
49. solution to
50. left 51. style
52. were anxious
【解析】
【46题详解】
考查动词。句意:我父亲喜欢咖啡胜过喜欢茶。划线词likes…better than与prefers …to“更喜欢”意思一致,故填prefers …to。
【47题详解】
考查动词。句意:医生建议我长时间休息。划线词advised与recommended“建议”意思一致,故填recommended。
【48题详解】
考查固定短语。句意:这篇文章太难理解了,我不知道重点是什么。划线词difficult to understand与confused“使困惑”意思一致,故填confused。
【49题详解】
考查固定短语。句意:这是解决你问题的完美方法。划线词way of solving与solution to“解决方案”意思一致,故填solution to。
【50题详解】
考查动词。句意:在一起工作时,他给我留下了很好的印象。划线词gave与left“留下”意思一致,故填left。
【51题详解】
考查固定短语。句意:你可能不喜欢他,但他确实有一种让人钦佩的品质。划线词a quality to make people admire him与style“风格”意思一致,故填style。
【52题详解】
考查固定短语。句意:在旅行中,父母建议睡在酒店房间里,但他们的孩子非常想在外面露营。划线词wanted very much与were anxious“渴望”意思一致,故填were anxious。
第二节(共8小题;每小题1分,满分8分)
根据语境,选择下框中的单词或短语,必要时用正确的形式填空。框中有两个多余的单词或短语。
focus on, now and then, responsible for, suitable, attract to, addict to, curious, clean up, frightened, design
53. He feels that the newspaper should ______ what they report.
54. I learned that this project is ______ to help homeless people.
55. I would ______ all the subjects learnt at school if I were you.
56. They ______ the classroom when the teacher came in.
57. My grandfather still plays tennis ______ even though he’s in his seventies.
58. I went through about four years of being ______ videogames.
59. I was ______ of being left by myself in the house.
60. My mother doesn’t like me wearing short skirts to school—she doesn’t think they ______
【答案】53. be responsible for
54. designed
55. focus on
56. were cleaning up
57. now and then
58. addicted to
59. frightened
60. are suitable
【解析】
【53题详解】
考查固定短语和情态动词。句意:他觉得报纸应该对他们的报道负责。根据空后的“what they report”可知,此处应用responsible for表示“为……负责”,且空前为情态动词should,其后用动词原形be。故填be responsible for。
【54题详解】
考查固定短语。句意:我了解到这个项目是为了帮助无家可归的人。结合上下文可知,该空处意思为“目的是”。分析句子结构可知,that引导宾语从句,空处为从句谓语;design“设计”与从句主语this project为被动关系,故用过去分词designed。be designed to意思为“目的是”。故填designed。
【55题详解】
考查固定短语和情态动词。句意:如果我是你,我会专心学习学校里学的所有科目。结合上下文可知,该空处意思为“专注于”,且空前为情态动词would,故focus用原形。故填focus on。
【56题详解】
考查固定短语和时态。句意:老师进来时,他们正在打扫教室。结合上下文可知,该空处意思为“打扫”,故用clean up。结合空后的时间状语从句“when the teacher came in”可知,主句用过去进行时,且主语为They,故系动词用were。故填were cleaning up。
【57题详解】
考查固定短语。句意:虽然我爷爷已经七十多岁了,但他仍然时不时地打网球。结合上下文可知,该空处意思“时不时地”,故用now and then,作状语。故填now and then。
【58题详解】
考查固定短语。句意:我有四年的时间沉迷于电子游戏。结合上下文可知,该空处意思为“沉迷于”,be addicted to意为“沉迷于”,为固定短语。故填addicted to。
【59题详解】
考查固定短语。句意:我害怕一个人留在家里。结合上下文可知,该空处意思为“害怕”,故用形容词frightened,作表语。be frightened of“害怕”。故填frightened。
【60题详解】
考查形容词。句意:我妈妈不喜欢我穿短裙上学,她认为短裙不合适。结合上下文可知,该空处意思为“合适”,故用形容词suitable。空前的they为主语,结合doesn’t和句意可知,think后的宾语从句陈述一般事实,故用一般现在时,系动词用are。故填are suitable。
第三节 翻译(共5小题;每小题2分,满分10分)
英汉互译。81—83题按括号中的要求进行汉译英;84—85题英译汉。
61. 他所做的表明他没有丧失信心。(show)(汉译英)
【答案】What he did showed that he had not lost heart.
【解析】
【详解】考查从句,动词和时态。表示“他所做的”为主语从句,从句缺主语,指代事情,应用what引导,故为what he did;表示“表明”应为动词show,作主句谓语,叙述过去发生的事,应用一般过去时;表示“他没有丧失信心”为that引导的宾语从句,由于从句的动作发生在谓语动作之前,故宾语从句应用过去完成时,“失去信心”为lose heart。故翻译为What he did showed that he had not lost heart.
62. 我姐姐正考虑报名参加瑜伽俱乐部。(yoga club)(汉译英)
【答案】My sister is thinking of singing up for a yoga club.
【解析】
【详解】考查时态和动名词。“我姐姐”表达为my sister;“考虑做某事”表达为think of doing sth.;“报名参加”表达为sign up for,用动名词形式作宾语;“瑜伽俱乐部”表达为a yoga club。根据句意“正在考虑”可知,此处应用现在正在进行时,故翻译为:My sister is thinking of singing up for a yoga club.
63. 我意识到这将是我在日常生活中要面对的挑战。(用不定式完成句子)(汉译英)
【答案】I realize that it is necessary for me to face the challenge in daily life.
【解析】
【详解】考查固定句型。主句主语为I,表示“意识到”应用realize,后跟that引导的宾语从句;从句用句型it be adj. for sb. to do sth.;此处应用形容词necessary;表示“面对挑战”短语为face the challenge;表示“在日常生活中”短语为in daily life。故翻译为I realize that it is necessary for me to face the challenge in daily life.
64. Shenzhou IX spaceship plays an important part in exploring and making use of the deep space. (英译汉)
【答案】神舟九号飞船在探索和利用外太空方面起着重要作用。
【解析】
【详解】考查句子结构和固定短语、非谓语动词。分析句子结构可知,主语是Shenzhou IX spaceship“神舟九号飞船”。谓语是plays,为play的第三人称单数形式。play an important part in “在……中起重要作用”。宾语是exploring and making use of the deep space“探索和利用外太空”,其中exploring和making为动名词作宾语,make use of“利用”。故本句可译为:神舟九号飞船在探索和利用外太空方面起着重要作用。
65. Some adults worry that you’re more interested in the screen in front of you than the world around you. (英译汉)
【答案】一些成年人担心,相比周围的世界,你们对眼前的屏幕更感兴趣。
【解析】
【详解】考查从句,时态和短语。分析句子可知,句子是含有宾语从句的复合句,主句“Some adults worry that ”译为“一些成年人担心”,“you’re more interested in the screen”译为“你们对屏幕更感兴趣”,介词短语“in front of you”作定语,修饰前面的名词screen,译为“在你前面”,“ than the world around you”译为“相比周围的世界”,故译为:一些成年人担心,相比周围的世界,你们对眼前的屏幕更感兴趣。
第五部分 书面表达(满分25分)
66. 假如你是English Weekly的记者,对高一新生的入学军训进行了调查,请你用英语写一篇调查报告,并发表自己的观点。
80%的同学赞同 强健体魄,磨练意志,增进友谊,学会守时等
20%的同学反对 枯燥无味,浪费时间等
你的观点 ……
注意:
1.词数80左右;
2.可适当进行拓展,以使行文连贯;
3.开头已写好,但不计入总词数。
参考词汇:军训 military training 守时 punctual
Senior high school students have different opinions about Senior One students’ military training at school.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】
Senior high school students have different opinions about Senior One students’ military training at school.
Eighty percent of them are in favor of it. They think that the training makes their bodies stronger. At the same time, overcoming difficulties together can help them form better relationships. More importantly, they learn to be punctual, which will be of great help in the future. On the other hand, some students think that the military training, which is hard and boring, is a waste of time. In my opinion, we should take part in it because it will help us build strong will.
【解析】
【导语】本篇书面表达属于应用文。要求考生就高一新生的入学军训的态度调查写一篇调查报告,并发表自己的观点。
【详解】1.词汇积累
赞同:be in favor of→ approve of
认为:think→ consider
克服:overcome→ conquer
参加:take part in→ participate in
2.句式拓展
同义句转换
原句:On the other hand, some students think that the military training, which is hard and boring, is a waste of time.
拓展句:On the other hand, some students think that the hard and boring military training is a waste of time.
【点睛】【高分句型1】They think that the training makes their bodies stronger.(运用了that引导的宾语从句)
【高分句型2】At the same time, overcoming difficulties together can help them form better relationships. (运用了动名词overcoming作主语)
同课章节目录