淮安市2023—2024学年度第一学期高一年级调研测试
英语试题
本试卷共10页,满分150分。考试用时120分钟。
注意事项:
1.答卷前,考生务必将自己的姓名、考生号、考场号、座位号填写在答题卡上。
2.作答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目选项的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。
3.考试结束后,将试卷和答题卡一并交回。
第一部分 听力(共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上,录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1. What does the woman mean
A. Mary likes dancing very much.
B. Mary should have dancing classes.
C. Mary doesn’t dance that much.
2. Why does the man feel out of breath
A. He is shocked. B. He is too fat. C. He is too weak.
3. How is the man’s mother
A. She is getting better. B. She is badly ill. C. She is too worried.
4. Where will the woman go
A. To the city center. B. To the Hilton Restaurant. C. To her office.
5. What time is it now
A. 3:05. B. 3:00. C. 2:55.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6. What’s wrong with the man
A. He has a sore throat. B. He has a stomachache. C. He has a case of the flu.
7. How often should the man take the medicine
A. Twice a day. B. Three times a day. C. Four times a day.
听第7段材料,回答第8、9题。
8. What is the woman probably
A. A pianist. B. A teacher. C. A doctor.
9. Why does the woman have to work so hard
A. To earn enough money for her children.
B. To start a music school for disabled children.
C. To save enough money to donate to her country.
听第8段材料,回答第10至12题。
10. When is the woman’s train ticket for
A. This afternoon. B. Tomorrow morning. C. Tomorrow afternoon.
11. What do we know about the man
A. He hasn’t decided whether he will go home.
B. He lives a hundred and fifteen miles away.
C. He is the only child in his family.
12. How many children are there in the woman’s family besides her
A. Four. B. Five. C. Six.
听第9段材料,回答第13至16题。
13. When did the woman and her friends go to the History Museum
A. On Wednesday. B. On Thursday. C. On Friday.
14. What did they plan to see in the museum
A. Some modern Chinese paintings.
B. Some ancient Chinese paintings.
C. Some ancient Chinese furniture.
15. Which bus did they take first
A. No. 50. B. No. 15. C. No. 30.
16. What happened when they took-the No. 20 bus
A. The bus went in the opposite direction.
B. The bus broke down on the road.
C The bus took them to Huaihai Road.
听第10段材料,回答第17至20题。
17. Where was Camp Alison first founded
A. In the UK. B. In Australia. C. In America.
18. How long did it take Camp Alison to acquire ten sites in London
A. About 5 years. B. About 6 years. C. About 16 years.
19 Why is it easy for Camp Alison to find sites
A. It has excellent sports equipment.
B. There are many schools in London.
C. Schools aren’t usually open in the summer.
20. What do we know about Camp Alison
A. It has been operating for 30 years.
B. It is the oldest day camp in the world.
C. It has experienced camp directors.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Part-Time Jobs That Actually Pay Well
A job that requires 40 hours per week doesn’t work for everyone. Today, more people are choosing part-time work for different reasons. Some feel, burned out with a traditional work schedule. Others are taking care of children or other loved ones. Some simply can’t find the right full-time job.
Ahead, get to know some part-time jobs that pay well and are ready for you now.
1. Exercise Trainer
Hourly rate: $19.57
Exercise Trainers work with individuals or groups to develop their strength, fitness, and related skills. They can work with different ages and teach classes of all levels at gyms (健身房), camps, community centers, and other places.
2. Speech Doctor
Hourly rate: $38.01
Speech doctors help both children and adults with communication problems. Some speech doctors work in schools. Others work in hospitals, assisted living centers, etc. On the bright side, the number of speech doctor roles is expected to grow 21% until 2031.
3. Software Developer
Hourly rate: $52.41
Unlike programmers, software developers focus more on creative ideas and problem-solving skills. And BLS projects developer jobs will grow 25% through 2031. A developer can work from far away and part time.
4. Mental Health Adviser
Hourly rate: $23.33
Mental health advisers help treat people with behavioral disorders, or mental health conditions, such as anxiety. They can work in many different settings. The number of mental health advisers is expected to grow 22% through 2031, according to BLS.
1. Why are more people choosing part-time jobs
A. They dislike full-time jobs. B. They make enough money.
C. They hate traditional work. D. They care for their loved ones.
2. Which of the following is the lowest-paid job per hour
A. Exercise Trainer. B. Speech Doctor.
C. Software Developer. D. Mental Health Adviser.
3. What is special about Software Developer
A. They can develop programs. B. They can choose to telework.
C. They can solve many problems. D. They can improve mental health.
【答案】1. D 2. A 3. B
【解析】
【导语】本文是一篇应用文。文章主要介绍了四种兼职工作以及相关的信息。
【1题详解】
细节理解题。根据文章第一段“Today, more people are choosing part-time work for different reasons. Some feel, burned out with a traditional work schedule. Others are taking care of children or other loved ones. Some simply can’t find the right full-time job.(如今,越来越多的人出于不同的原因选择兼职工作。有些人觉得传统的工作安排让他们筋疲力尽。其他人则在照顾孩子或其他亲人。有些人就是找不到合适的全职工作。)”可知,选项D“They care for their loved ones.(他们要照顾他们所爱的人。)”是人们选择兼职工作的原因。故选D。
【2题详解】
细节理解题。根据文章内容可知:选项A“Exercise Trainer.”的薪酬是“Hourly rate: $19.57(时薪:19.57美元)”、选项B“Speech Doctor.”的薪酬是“Hourly rate: $38.01(时薪:38.01美元)”、选项C“Software Developer.”的薪酬是“Hourly rate: $52.41(时薪:52.41美元)”、选项D“Mental Health Adviser.”的薪酬是“Hourly rate: $23.33(时薪:23.33美元)”可知,时薪最低的是选项A“Exercise Trainer.”。故选A。
【3题详解】
细节理解题。根据文章“Software Developer.”部分中的“A developer can work from far away and part time.(开发者可以远程兼职工作。)”可知,软件开发人员可以选择远程办公。故选B。
B
Macie Semrau, a 6-year-old girl from Eliot, Maine, seldom missed school. So, when she refused to even get dressed one day, her mother decided to allow her to stay home with her father Kyle and her 4-year-old brother Caleb. The family would later be extremely thankful that the little girl refused to leave after she found her father passed out in the basement.
After returning from his night work, Kyle was feeling light-headed. He told his wife Kate that he would be laying low for the day with their children. He finally made his way to the basement. Macie paid attention to her father’s condition when she heard him shouting, and she and Caleb went to have a look. Macie found her 37-year-old father was about to lose awareness (意识). She asked him for his phone’s passcode (密码) so she could unlock it. After successfully opening his phone, she found the local police department’s number and called the police.
Smith was floored by Macie’s decision-making and her ability to stay calm. The little girl listed the family’s Goodwin Road address while explaining that her father was in trouble. In the meantime, Caleb comforted his father. Thanks to Macie and Caleb, he was sent to Wentworth-Douglass Hospital, where he required four liters of oxygen(氧气) and spent three days recovering.
“I’m very lucky, obviously because of my daughter and son and the police’s response” said Kate. “It was quick,” he added, mentioning that the police arrived just in two minutes thanks to Macie’s call. “It was unbelievable. I was in tears myself,” he said.
The Eliot Police Department also praised the young girl for her quick thinking and strong awareness. Eliot Police Chief Elliot Moya praised the Semraus for teaching their children about awareness of their surroundings (环境) as well as communication skills. Can your child open your phone and call the police If not, now’s the time for them to learn.
4. What do we know about Macie from paragraph 1
A. She was late for class regularly. B. She went off to school almost every day.
C. She enjoyed staying home with her father. D. She liked to play with her brother at home.
5. What did Macie think of first to help her father
A. How to call for help with her father’s phone.
B. How to give emergency treatment to her father.
C. How to send her father to hospital with her brother.
D. How to get her father’s phone to connect to the Internet.
6. Why did Kyle say he was lucky
A. His daughter was wise to skip school that day.
B. His kids and the police’s response was immediate.
C. A policeman happened to be there to come to his help.
D. The police department’s phone was not busy that day.
7. We can infer that parents had better teach their kids to ________.
A. fit into their new surroundings B. show off their communication skills
C. remember the police’s phone number D. learn some practical life skills earlier
【答案】4. B 5. A 6. B 7. D
【解析】
【导语】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了一个六岁的小女孩,在父亲Kyle生病后,通过使用父亲的手机报警,帮助警方及时将父亲送到医院治疗的故事。
【4题详解】
细节理解题。根据文章第一段“Macie Semrau, a 6-year-old girl from Eliot, Maine, seldom missed school.(来自缅因州艾略特的6岁女孩Macie Semrau很少缺课。)”可知,Macie Semrau很少缺课,也就是说她几乎每天都去上学。故选B。
【5题详解】
推理判断题。根据文章第二段“Macie paid attention to her father’s condition when she heard him shouting, and she and Caleb went to have a look. Macie found her 37-year-old father was about to lose awareness (意识). She asked him for his phone’s passcode (密码) so she could unlock it. After successfully opening his phone, she found the local police department’s number and called the police.( Macie听到父亲的喊声后,注意到了他的情况,她和Caleb去看了看。Macie发现她37岁的父亲快要失去知觉了。她向他要了手机的密码,这样她就可以解锁了。在成功打开他的手机后,她找到了当地警察局的电话号码并报了警。)”可知,当Macie自己的父亲快要失去知觉的时候,她首先想到的是解锁父亲的手机让后向警察求助。故选A。
【6题详解】
细节理解题。根据文章第四段““I’m very lucky, obviously because of my daughter and son and the police’s response” said Kate. “It was quick,” he added, mentioning that the police arrived just in two minutes thanks to Macie’s call. “It was unbelievable. I was in tears myself,” he said.( 凯特说:“我很幸运,显然是因为我的女儿和儿子以及警方的反应。”“行动很快,”他补充说。他提到,多亏了Macie的电话,警察在两分钟内就赶到了。“真是难以置信。我自己也哭了,”他说。)”可知,Kyle认为自己很幸运是因为自己的孩子很冷静地向警察求助,而警察也立即作出了反应。故选B。
【7题详解】
推理判断题。根据文章最后一段“Eliot Police Chief Elliot Moya praised the Semraus for teaching their children about awareness of their surroundings (环境) as well as communication skills. Can your child open your phone and call the police If not, now’s the time for them to learn.(艾略特警察局局长Elliot Moya称赞Semraus夫妇教会了孩子们对周围环境的认识以及沟通技巧。你的孩子能打开你的手机报警吗?如果没有,现在是他们学习的时候了。)”可知,文章作者认为父母应该早点教孩子一些实用的生活技能。故选D。
C
Scientists at Rice University in Houston, Texas have developed a fabric-based (基于织物的) wearable tool that “hits” users’ wrists (腕关节) with pressurized air, silently guiding them to their finishing point. The study, put out on August 29 in the magazine Device, showed that users could correctly read which direction the tool was telling them to go since the wearable uses air instead of electronics, it can be built lighter than present designs.
The wearables may benefit people with hearing loss, and experts such as doctors, pilots, and soldiers who are crowded with signs and sounds.
But while tools that produce signs or sounds are prevalent in everyday life, tools that use touch-based signs are still uncommon.
To get over this difficulty, the Rice University researchers developed a light, comfortable wearable tool from fabric materials that can be worn on a user’s arm. The team tested the tool by measuring forces applied to the user as a function of pressure and the shape of the wearable.
“Every person has a differently shaped arm, a different feeling of what ‘feels good’ in terms of the forces applied and the timing of the forces, and different abilities in responding to the type of touch-based signs we sent,” said Barclay Jumet the lead author of the study. “Fortunately, our fabric-based wearable tool is easily tailorable (可定制的) and adjustable (可调节的) to a series of body types and sizes.”
After testing the performance of the touch-based wearable tool in a lab-based study, the researchers set out to see how well these tools could guide users in a real-world situation. “We were amazed that the user was able to find his way around the streets of Houston and later follow 50 meters long on an open field with 100% exactness in receiving and reading touch-based signs,” said Daniel Preston, the co-author of the study,
“Further development will seek to improve the ability to pass on even more difficult signs that are easily and naturally noticed by the user,” said Preston.
8. Why are the wearable tools lighter
A. The wrist requires lighter tools. B. The fabric of the tool is light.
C. They use air to “hit” users’ wrists. D. It is in response to the call from scientists.
9. What does the underlined word “prevalent” in paragraph 3 mean
A. Alarming. B. Pleasing. C. Clear. D. Common.
10. How can the problem of different body types and sizes be solved
A. By carrying out more studies. B. By developing high-quality fabric.
C. By tailoring and adjusting the tool. D. By sending exact touch-based signs.
11. What is paragraph 6 mainly about
A. The cause of testing the tool in real life.
B. The test of the tool’s real-life performance.
C. The perfection of the touch-based wearable tool.
D. The necessity of stepping from the lab to the real world.
【答案】8. C 9. D 10. C 11. B
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了美国得克萨斯州休斯敦莱斯大学的科学家们开发出了一种基于织物的可穿戴工具,可以通过喷出的压力空气无声地引导人们到达目的地,可以帮助聋人和医生、飞行员、士兵等在嘈杂环境下减少视觉和听觉信号的干扰。这种工具轻便舒适,可根据不同身体类型和尺寸进行定制和调整,具有广阔的发展前景。
【8题详解】
细节理解题。根据第一段中“The study, put out on August 29 in the magazine Device, showed that users could correctly read which direction the tool was telling them to go since the wearable uses air instead of electronics, it can be built lighter than present designs.(这项研究于8月29日在《设备》杂志上发表,表明使用者可以正确地读取这种工具所指示的方向,由于这种可穿戴工具使用了空气而非电子元件,因此可以比现有设计更轻便。)”可知,由于这种可穿戴工具使用了空气而非电子元件,因此可以比现有设计更轻便。C选项“They use air to “hit” users’ wrists.(它们利用空气“击打”用户的手腕。)”与文章信息相符。故选C。
【9题详解】
词义猜测题。根据第三段中划线词前面的内容“while tools that produce signs or sounds are…(虽然产生符号或声音的工具……)”以及划线词后面的内容“tools that use touch-based signs are still uncommon.(使用基于触摸的标志的工具仍然不常见。)”可知,前后两个句子构成转折关系,即虽然产生符号或声音的工具是普遍的(常见的),可是使用基于触摸的标志的工具仍然不常见,划线词prevalent与uncommon 意思相反,故划线词与D选项“Common.(常见的,普遍的)”为同义词。故选D。
【10题详解】
细节理解题。根据倒数第三段中““Fortunately, our fabric-based wearable tool is easily tailorable (可定制的) and adjustable (可调节的) to a series of body types and sizes.”(‘幸运的是,我们基于织物的可穿戴工具很容易根据一系列体型和尺寸进行定制和调整。’)”可知,针对不同体型和尺寸的问题,基于织物的可穿戴工具很容易根据一系列体型和尺寸进行定制和调整。故选C。
【11题详解】
主旨大意题。根据第六段中“After testing the performance of the touch-based wearable tool in a lab-based study, the researchers set out to see how well these tools could guide users in a real-world situation.(在实验室研究中测试了基于触摸的可穿戴工具的性能后,研究人员开始研究这些工具在现实世界中如何指导用户。)”可知,本段主要讲述的是测试该穿戴工具在实际中即现实世界中的表现。故选B。
D
Melanie Guttmann co-founder of LG, a German climate (气候) group, once spent six days in prison after being arrested during a public gathering against “new normal”. She tells me that she just wanted to have a peaceful life, spend some time with the people she loved and start a family. But finally, she says, she’d be willing to be in prison even longer if it might make a difference. “I started to realize that no matter whether I’m in prison or not, I will never have those things.”
I have been turning over her words for what happened later. Vermont experienced storms last week, causing floods and resulting in deaths. An extreme heat brought the number of people in one Phoenix emergency room to levels never seen since the COVID-19 pandemic. The ocean water around the Florida Keys reached a temperature of over 90°F, seriously endangering coral reefs.
Many well-meant statesmen mention what’s happening as “new normal”. It’s meant, of course, to point out the long-term effects of putting large amounts of greenhouse gases into air. But the phrase of “new normal”, to me, also has the suggestion that now, at least, is “normal,” as if we’ve been riding a lift of global (全球的) temperature rise, and just arrived at the top floor. “It surely is hot up here at the new normal, but good thing is that it won’t get any worse.”
Unfortunately, though, it will. The changes we are experiencing are only quickening. Each new season is a baseline from which things will get stranger still. There’ll be yet more heat domes, storms, and flooding, coming at a faster and faster speed. By 2050, the world could be dealing with 1.2 billion climate refugees (难民) escaping for their lives.
One thing from Guttmann’s words is clear: However bad things are now, they’re set to get a whole lot worse. We need to have the awareness that there is no “new normal” where we can stop to catch our breath. And, if we don’t do something, things will get worse.
12. Why is Guttmann’s story mentioned
A. To explore what is behind the story.
B. To describe what life holds in the future.
C. To explain the cause of her being in prison.
D. To experience her feeling of disappointment.
13. What does paragraph 2 mainly tell us
A. The climate disasters. B. The storm.
C. The extreme heat. D. The high water temperature.
14. Which view concerning “new normal” will cause an argument
A. The statesmen propose “new normal” with a good purpose.
B. “New normal” alarms the long-term impact of climate change
C. Things about global temperature at “new normal” won’t be worse.
D. What Guttmann wants will probably come to nothing at such a “new normal”.
15. What is the author’s attitude toward Guttmann’s concern
A. Unclear. B. Supportive. C. Doubtful. D. Negative.
【答案】12. A 13. A 14. C 15. B
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了气候变化的影响以及人类面临的挑战,作者认为没有所谓的“新常态”,人类必须意识到情况的严重性并采取行动。
【12题详解】
推理判断题。根据文章第二段“I have been turning over her words for what happened later. Vermont experienced storms last week, causing floods and resulting in deaths. An extreme heat brought the number of people in one Phoenix emergency room to levels never seen since the COVID-19 pandemic. The ocean water around the Florida Keys reached a temperature of over 90°F, seriously endangering coral reefs.(由于后来发生的事,我一直在反复考虑她的话。佛蒙特州上周经历了暴风雨,造成洪水和人员死亡。极端高温使凤凰城急诊室的人数达到了自COVID-19大流行以来从未见过的水平。佛罗里达群岛周围的海水温度达到90华氏度以上,严重危及珊瑚礁。)”以及第三段“Many well-meant statesmen mention what’s happening as “new normal”.(许多善意的政治家把正在发生的事情称为“新常态”。)”可推断,作者提到Guttmann的故事是为了探索Guttmann的故事背后的故事。故选A。
【13题详解】
主旨大意题。根据文章第二段“I have been turning over her words for what happened later. Vermont experienced storms last week, causing floods and resulting in deaths. An extreme heat brought the number of people in one Phoenix emergency room to levels never seen since the COVID-19 pandemic. The ocean water around the Florida Keys reached a temperature of over 90°F, seriously endangering coral reefs.(由于后来发生的事,我一直在反复考虑她的话。佛蒙特州上周经历了暴风雨,造成洪水和人员死亡。极端高温使凤凰城急诊室的人数达到了自COVID-19大流行以来从未见过的水平。佛罗里达群岛周围的海水温度达到90华氏度以上,严重危及珊瑚礁。)”可知,文章第二段主要讲述了一些自然灾害。故选A。
【14题详解】
推理判断题。根据文章第三段“But the phrase of “new normal”, to me, also has the suggestion that now, at least, is “normal,” as if we’ve been riding a lift of global (全球的) temperature rise, and just arrived at the top floor. “It surely is hot up here at the new normal, but good thing is that it won’t get any worse.”(但对我来说,“新常态”这个词也暗示着,至少现在是“正常的”,就好像我们乘坐了全球气温上升的电梯,刚刚到达顶层。“在新常态下,这里肯定很热,但好在情况不会变得更糟。”)”以及第四段“Unfortunately, though, it will. The changes we are experiencing are only quickening.(但不幸的是,它会。我们正在经历的变化只是在加速。)”可知,“新常态”下的全球气温不会更糟这个观点是不对的,会引起争论。故选C。
【15题详解】
推理判断题。根据文章最后一段“One thing from Guttmann’s words is clear: However bad things are now, they’re set to get a whole lot worse. We need to have the awareness that there is no “new normal” where we can stop to catch our breath. And, if we don’t do something, things will get worse.( Guttmann的话中有一点是明确的:无论现在的情况多么糟糕,它们都将变得更糟。我们需要意识到,没有什么“新常态”可以让我们停下来喘口气。如果我们不做点什么,事情会变得更糟。)”可知,作者赞同Guttmann的观点,也就是无论现在的情况多么糟糕,它们都将变得更糟。故选B。
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Do you have some habits like emotional (情绪的) eating or spending money to reduce stress ____16____ Here we are coming to discuss some habit-breaking strategies (策略).
We first take an example. When you are in a movie theater with hot dogs, the movie theater is the invitation, and hot dog’s buying and eating are the behaviors.
The habit-breaking choices are: One, tell yourself “no hot dog” each time; two, avoid going to the movies at all; or three, exchange the hot dog with a new movie snack that you can afford or achieve your nutritional goals. The key to this strategy is to make sure that the new habit is similarly attractive. ____17____
Not every habit-breaking strategy works for every habit. For example, maybe you want to eat a piece of oil cake in the break room when you arrive at school. ____18____ Maybe, you might as well try to develop a new habit of eating healthier breakfast food at the same time, instead.
____19____ The only way habit-breaking works is to use the strategy repeatedly. A 2009 study of 96 people in the European Journal of Social Psychology showed that individuals took between 18 and 254 days to form a habit.
Finally, success isn’t perfection with habit breaking. Habit should be thought of as a continuum (连续体). Things become more or less habitual. ____20____ And you’ll know you’re making progress when you feel less influenced by the habit, not when it is gone.
A. Instead of erasing a habit, you need to reduce its impact.
B. Whichever strategy you choose, the key is to do it over and over.
C. A low-fat cookie or an after-work walk are more believable changes.
D. The way to break a habit depends on the behavior you want to prevent.
E. The behaviors are performed automatically in response to an invitation.
F. They can have negative effects in the long term and often need to be broken.
G. It won’t work to refuse the invitation, because you can’t stop going to class.
【答案】16. F 17. C 18. G 19. B 20. A
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了一些改掉坏习惯的策略。
【16题详解】
根据空前内容“Do you have some habits like emotional (情绪的) eating or spending money to reduce stress (你是否有一些习惯,比如情绪化地吃东西或花钱来减压?)”可知,上文提到了坏习惯。选项F“They can have negative effects in the long term and often need to be broken.(从长远来看,它们可能会产生负面影响,通常需要改掉。)”延续上文内容,指的是这些习惯会有负面影响,同时引出下文内容“Here we are coming to discuss some habit-breaking strategies (策略).(下面我们来讨论一些改掉习惯的策略。)”。故选F。
【17题详解】
根据上文内容“The habit-breaking choices are: One, tell yourself “no hot dog” each time; two, avoid going to the movies at all; or three, exchange the hot dog with a new movie snack that you can afford or achieve your nutritional goals. The key to this strategy is to make sure that the new habit is similarly attractive.(改掉习惯选择有:第一,每次都告诉自己“不要吃热狗”;第二,根本不要去看电影;第三,把热狗换成你能负担得起的新的电影零食,或者达到你的营养目标。这个策略的关键是确保新习惯同样有吸引力。)”可知,上文介绍了几种改掉在电影院吃热狗这一坏习惯的方法。选项C“A low-fat cookie or an after-work walk are more believable changes.(低脂饼干或下班后散步是更可信的改变。)”是上文内容的延续,指的是可以用低脂饼干替代热狗,或者就不去电影院,选择下班后散步。故选C。
【18题详解】
根据上文“Not every habit-breaking strategy works for every habit. For example, maybe you want to eat a piece of oil cake in the break room when you arrive at school.(不是每个改掉习惯的策略适用于所有的习惯。例如,当你到达学校时,也许你想在休息室吃一块油饼。)”可知,改掉习惯的策略应该是不适合所举例子。选项G“It won’t work to refuse the invitation, because you can’t stop going to class.(拒绝诱因是行不通的,因为你不能不去上课。)”是对例子进一步分析,解释为什么改掉习惯的策略不适合这种情况,因为你必须得上课(诱因一直存在)。从而引出另一种方法,即下文“Maybe, you might as well try to develop a new habit of eating healthier breakfast food at the same time, instead.(也许,你不妨试着养成一种新的习惯,同时吃更健康的早餐。)”,可以养成一种新的更好的习惯。故选G。
【19题详解】
空处为段首句,为本段主要内容。根据下文“The only way habit-breaking works is to use the strategy repeatedly. A 2009 study of 96 people in the European Journal of Social Psychology showed that individuals took between 18 and 254 days to form a habit.(改掉习惯的唯一方法就是反复使用这个策略。2009年发表在《欧洲社会心理学杂志》(European Journal of Social Psychology)上的一项对96人的研究表明,人们需要18到254天的时间来养成一个习惯。)”可知,不管使用什么策略,重在坚持,反复使用这个策略。选项B“Whichever strategy you choose, the key is to do it over and over.(无论你选择哪种策略,关键是要反复地做。)”与下文内容相一致。故选B。
【20题详解】
根据空后内容“And you’ll know you’re making progress when you feel less influenced by the habit, not when it is gone.(当你感觉不那么受这个习惯的影响时,而不是当它消失时,你就会知道你在进步。)”可知,当我们感到自己不那么受习惯影响的时候,我们就在进步。选项A“Instead of erasing a habit, you need to reduce its impact.(你需要减少习惯的影响,而不是消除习惯。)”与下文内容一致,指的都是我们需要减少习惯的影响。故选A。
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
Paul Calderbank was homeless and was in need of help. It could have been so easy for him to take all the money from a ____21____ he had found. He, however, decided to do the right thing because his honesty of doing the right thing was far more important than ____22____. But Paul didn’t just go out of his way to ____23____ the wallet to the police. He made sure it ended up in the right ____24____—its owner, Daisy Owen.
After a fun night out with friends, Daisy couldn’t find her wallet. She did everything she could think of and finally ____25____, thinking someone had likely found it and stolen its ____26____. Actually she would be blessed (赐福) by Paul’s ____27____!
Paul spent two days searching for Daisy when he ran into one of Daisy’s friends. The friend ____28____ message Daisy. “I am so happy and ____29____ him. He is now living: in a hostel (临时收容所), yet took no money out of it,” said Daisy. But then she read the ____30____ Paul put in the wallet about wanting to do the right thing. All of a sudden Daisy knew what she ____31____ to do in return. She started a Go-Fund-Me page explaining that Paul found her lost wallet and his current ____32____ situation. She was determined to put a roof over his head. She was hoping to ____33____ $1,500. To her great surprise, she received over $5,000 to help Paul get a(n) ____34____.
It’s easy to imagine the worst of people. But each one of us can make a difference, just like Paul did, by displaying ____35____ in us.
21.
A. bin B. wallet C. bowl D. car
22.
A. hiding B. sharing C. tricking D. stealing
23.
A. hand in B. pull out C. pick up D. leave behind
24.
A. forms B. arms C. hands D. conditions
25.
A. cheered up B. gave up C. slowed down D. backed down
26.
A. photos B. tickets C. materials D. contents
27.
A. plans B. efforts C. feelings D. characters
28.
A. immediately B. suddenly C. unhurriedly D. continuously
29.
A. believe B. remember C. thank D. understand
30.
A. bill B. note C. invitation D. proposal
31.
A. agreed B. promised C. happened D. needed
32.
A. homeless B. awkward C. unusual D. surprising
33.
A. borrow B. donate C. make D. raise
34.
A. page B. account C. flat D. job
35.
A. kindness B. courage C. pride D. strength
【答案】21. B 22. D 23. A 24. C 25. B 26. D 27. B 28. A 29. C 30. B 31. D 32. A 33. D 34. C 35. A
【解析】
【导语】这是一篇记叙文。文章主要讲述了无家可归的保罗捡到了一个钱包,努力把钱包还给了失主,而失主也为他筹款找到了一所公寓。
【21题详解】
考查名词词义辨析。句意:他可以很容易地从他找到的钱包里拿走所有的钱。A. bin垃圾桶;B. wallet钱包;C. bowl碗;D. car汽车。根据后文“the wallet to the police”可知,他捡到了一个钱包。故选B。
【22题详解】
考查动词词义辨析。句意:句意:然而,他决定做正确的事,因为他诚实地做正确的事比偷窃重要得多。A. hiding隐藏;B. sharing分享;C. tricking戏弄;D. stealing偷窃。根据后文“thinking someone had likely found it and stolen it”可知,捡到钱包拿走里面的东西是偷窃的行为。故选D。
【23题详解】
考查动词短语辨析。句意:但是保罗并没有特意把钱包交给警察。A. hand in上交;B. pull out退出;C. pick up捡起;D. leave behind留下。根据后文“the wallet to the police”指把钱包上交警察。故选A。
【24题详解】
考查名词词义辨析。句意:他确保它最终落入了正确的人手中——它的主人黛西·欧文。A. forms形式;B. arms胳膊;C. hands手;D. conditions条件。根据后文“its owner, Daisy Owen”可知,他确保它最终落入了正确的人手中——它的主人黛西·欧文。故选C。
【25题详解】
考查动词短语辨析。句意:她想尽了一切办法,最后还是放弃了,她觉得很可能有人发现了它,偷走了里面的东西。A. cheered up欢呼;B. gave up放弃;C. slowed down减速;D. backed down撤回。根据后文“thinking someone had likely found it and stolen its”可知,钱包的主人放弃了找到钱包的可能,故选B。
【26题详解】
考查名词词义辨析。句意:她想尽了一切办法,最后还是放弃了,她觉得很可能有人发现了它,偷走了里面的东西。A. photos照片;B. tickets车票;C. materials材料;D. contents所含物。根据上文“thinking someone had likely found it and stolen its”此处指发现钱包,偷走里面的东西,故选D。
【27题详解】
考查名词词义辨析。句意:事实上,她会被保罗的努力所祝福!A. plans计划;B. efforts努力;C. feelings感觉;D. characters性格。根据后文“Paul spent two days searching for Daisy when he ran into one of Daisy’s friends.(保罗花了两天时间寻找黛西,这时他遇到了黛西的一个朋友)”可知,此处指保罗找到失主的努力。故选B。
【28题详解】
考查副词词义辨析。句意:这位朋友立即给黛西发了信息。A. immediately立即;B. suddenly突然;C. unhurriedly不慌不忙地;D. continuously持续地。根据常识,钱包找到了,朋友立刻发信息给物主。故选A。
【29题详解】
考查动词词义辨析。句意:我很高兴,谢谢他。A. believe相信;B. remember记得;C. thank感谢;D. understand理解。根据常识,别人归还了丢失的钱包,应感谢对方。故选C。
【30题详解】
考查名词词义辨析。句意:但后来她读到了保罗放在钱包里的纸条,上面写着要做正确的事。A. bill账单;B. note纸条;C. invitation邀请;D. proposal提议。根据后文“Paul put in the wallet about wanting to do the right thing”以及选项,可推测保罗留下的是纸条。故选B。
【31题详解】
考查动词词义辨析。句意:黛西突然知道她需要做什么作为回报。A. agreed同意;B. promised承诺;C. happened发生;D. needed需要。根据后文“to do in return”指需要做什么来回报对方。故选D。
【32题详解】
考查形容词词义辨析。句意:她创建了一个Go-Fund-Me页面,解释说保罗找到了她丢失钱包,以及他现在无家可归的处境。A. homeless无家可归的;B. awkward尴尬的;C. unusual不寻常的;D. surprising惊人的。呼应上文“Paul Calderbank was homeless and was in need of help.”指保罗无家可归的处境。故选A。
【33题详解】
考查动词词义辨析。句意:她希望能筹到1500美元。A. borrow借来;B. donate捐赠;C. make制作;D. raise筹集。根据上文“She started a Go-Fund-Me page”指为保罗筹款,故选D。
【34题详解】
考查名词词义辨析。句意:令她非常惊讶的是,她收到了5000多美元来帮助保罗得到一套公寓。A. page页面;B. account账户;C. flat公寓;D. job工作。根据上文“She was determined to put a roof over his head.(她决心给他一个栖身之所)”以及选项,可知flat最符合语境。故选C。
【35题详解】
考查名词词义辨析。句意:但是我们每个人都可以做出改变,就像保罗所做的那样,通过展示我们内心的善良。A. kindness善良;B. courage勇气;C. pride骄傲;D. strength力量。根据上文“just like Paul did, by displaying”可知,要像保罗那样,展示内心的善良。故选A。
第二节(共10小题;每小题1.5分。满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Shadow play (皮影戏), ____36____ folk drama active in China for over 2,000 years, is also known ____37____ “shadow puppet” or “lamp shadow play”, in which people perform stories by using puppet shadows on lighted hide or paperboard.
The production procedures (程序) of shadow puppets usually go through the following ____38____ (step): leather selection, leather making, painting, engraving, color application, sweating and ironing, binding and synthesis. Each step must be ____39____ (care).
Born in the times when there was neither movie nor TV, shadow play has always been on the way of development, ____40____ (reach) its best days in the Qing Dynasty with it seen all around China. In 2006, shadow play was listed in China’s first national intangible cultural heritage list (非遗目录) Since then, it ____41____ (win) many awards at home and abroad, which is of positive ____42____ (important) to the inheritance of shadow play.
Shadow play is among the first Chinese drama arts ____43____ (spread) abroad. Quite a few foreign friends spoke ____44____ (high) of it—“I love the modeling of shadow puppets because they have a special styling.”, “I fail to understand what people are singing, but I still find it quite interesting.”, and such like that.
As for shadow play in our traditional culture, we can’t let the drama left to us be lost _____45_____ let it be handed down.
【答案】36. a 37. as
38. steps 39. careful
40. reaching
41. has won
42. importance
43. to spread
44. highly 45. and
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了一种在中国活跃了2000多年的民间戏剧——皮影戏,包括其制作工序以及存在价值等。
【36题详解】
考查冠词。句意:皮影戏是一种在中国活跃了2000多年的民间戏剧,也被称为“影子戏”或“灯影戏”,人们在发光的皮革或纸板上用木偶的影子表演故事。修饰单数可数名词“drama”,表示泛指,用不定冠词修饰。故填a。
【37题详解】
考查固定短语。句意:皮影戏是一种在中国活跃了2000多年的民间戏剧,也被称为“影子戏”或“灯影戏”,人们在发光的皮革或纸板上用木偶的影子表演故事。固定短语:be known as,意为“被称作……”,符合句意。故填as。
【38题详解】
考查名词的数。句意:皮影戏的制作程序通常要经过以下几个步骤:选皮、制皮、画稿、镂刻、着色、熨平、装订、缀结。根据下文“leather selection, leather making, painting, engraving, color application, sweating and ironing, binding and synthesis.”可知,不止一个步骤,用名词的复数形式。故填steps。
【39题详解】
考查形容词。句意:每一步都要小心。分析句子成分可知,空处为形容词担当本句的表语。故填careful。
【40题详解】
考查非谓语动词。句意:皮影戏诞生于既没有电影也没有电视的时代,一直在发展,在清代达到了鼎盛时期,在中国各地都能看到它。非谓语动词担当状语,主句主语“shadow play”和动词“reach”之间存在主动关系,用现在分词形式。故填reaching。
【41题详解】
考查时态。句意:2006年,皮影戏被列入中国第一批国家级非物质文化遗产名录。这里为本句谓语动词,根据时间状语“Since then”可知,本句时态为现在完成时;主语为“it”,单数,谓语动词用第三人称单数形式。故填has won。
【42题详解】
考查名词。句意:此后在国内外多次获奖,对皮影戏的传承具有积极的意义。分析句子成分可知,空处为名词形式,构成“be of+名词”结构。故填importance。
【43题详解】
考查非谓语动词。句意:皮影戏是最早传播到国外的中国戏剧艺术之一。这里为非谓语动词担当后置定语,由于被修饰词“Chinese drama arts”前有“the first”修饰,用动词不定式形式。故填to spread。
【44题详解】
考查固定搭配。句意:不少外国朋友对它评价很高——“我喜欢皮影的造型,因为它们有一种特殊的风格。”固定搭配:speak highly of,意为“对……评价很高”,符合句意。故填highly。
【45题详解】
考查连词。句意:对于我们传统文化中的皮影戏,我们不能让留给我们的戏剧永远消失,让它流传下去。空前“let the drama left to us be lost”和空后“let it be handed down”之间为并列关系,用and连接。故填and。
第四部分 课本基础知识运用(共两节,满分25分)
第一节(共10小题;每小题1分,满分10分)
A
根据课文内容填空。
“What is potential ” you may ask. Put simply, potential is your natural ability that can be developed when you try hard enough. Who knows what beautiful works of art you will ____46____, what medical advances you will make or what ____47____ technologies you will develop! The possibilities are endless, and I have ____48____ in your ability to make a difference to your family, to your community and to our country. Over the next three years, you will ____49____ your potential while you develop as a student and as a person.
【答案】46. create
47. amazing
48. confidence
49. discover
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了什么是一个人的潜力。
【46题详解】
考查动词。句意:谁知道你们将创造出多么美丽的艺术作品,你们将取得什么样的医学进步,或者你们将开发出多么惊人的技术!will后接动词原形,表示“创造”用动词create,。故填create。
【47题详解】
考查形容词。句意:谁知道你们将创造出多么美丽的艺术作品,你们将取得什么样的医学进步,或者你们将开发出多么惊人的技术!名词technologies前用形容词修饰。表示“惊人的”用形容词amazing。故填amazing。
【48题详解】
考查名词。句意:可能性是无限的,我相信你有能力为你的家庭、你的社区和我们的国家带来改变。have confidence in对……有信心。故填confidence。
【49题详解】
考查动词。句意:在接下来的三年里,你会发现你作为一个学生和一个人的潜力。will后接动词原形,表示“发现”用动词discover。故填discover。
B
根据课文内容填空。
The first fruit of friendship is the ____50____ that comes from sharing with friends our joy, sadness, success and ____51____. Here, friendship has a ____52____ advantage—happiness takes on a greater meaning and a trouble shared becomes a trouble halved! Naturally, this kind of openness results from a close friendship. With true friends, we feel free to share our joy and sadness in full ____53____. We know that our friends will both respect our feelings and ____54____ these moments of closeness. ____55____, the human heart depends on such opportunities for comfort and protection.
【答案】50. peace
51. failure
52. double 53. measure
54. treasure
55. Indeed
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了友谊的好处。
【50题详解】
考查名词。句意:友谊的第一个果实是和平,这种和平来自于与朋友分享我们的喜悦、悲伤、成功和失败。定冠词the后接名词作表语。表示“和平”用名词peace,为不可数名词。故填peace。
【51题详解】
考查名词。句意:友谊的第一个果实是和平,这种和平来自于与朋友分享我们的喜悦、悲伤、成功和失败。根据并列连词and前名词joy, sadness, success可知,空处应填名词。表示“失败”用名词failure,此处为抽象概念,为不可数名词。故填failure。
【52题详解】
考查形容词。句意:在这里,友谊有双重好处——快乐有了更大的意义,分担的麻烦减半!名词advantage前用形容词修饰。表示“双重的”用形容词double。故填double。
【53题详解】
考查名词。句意:有了真正的朋友,我们可以尽情地分享我们的喜怒哀乐。in full measure“最大程度地,最大限度地”是固定短语。故填measure。
【54题详解】
考查动词。句意:我们知道我们的朋友会尊重我们的感受,珍惜这些亲密的时刻。根据并列连词and前动词respect可知,用动词原形。表示“珍惜”用动词treasure。故填treasure。
【55题详解】
考查副词。句意:的确,人类的心依赖于这样的机会来获得安慰和保护。句中用副词作状语,修饰整个句子。表示“的确”用副词indeed。故填Indeed。
第二节(共5小题;每小题1分,满分5分)
阅读下面句子,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
56. Finally, ________ (set) goals makes you more confident.(所给词的适当形式填空)
【答案】setting
【解析】
【详解】考查非谓语动词。句意:最后,设定目标会让你更自信。句中makes为谓语动词,设空处使用非谓语动词。此处使用动名词作主语。故填setting。
57. I am sure he is one of the smartest people ________ I have ever met. (用适当的词填空)
【答案】that
【解析】
【详解】考查定语从句。句意:我确信他是我所见过的最聪明的人之一。分析句子,设空处引导的是定语从句,引导词在从句中作宾语,修饰先行词one。当先行词被形容词最高级或序数词修饰时,定语从句的引导词用that。故填that。
58. I’m afraid our school life will be ________ (challenge) in the coming three years. (所给词的适当形式填空)
【答案】challenging
【解析】
【详解】考查形容词。句意:我担心我们的学校生活将在未来三年充满挑战。be动词后接形容词作表语。表示“有挑战的”用challenging。故填challenging,
59. When it all gets too much, your parents are often the first targets of your _____________(angry). (所给词的适当形式填空)
【答案】anger
【解析】
【详解】考查名词。句意:当这一切让你不堪重负时,父母常常会成为你发泄愤怒的首选目标。分析句子可知,设空处应填名词作宾语,angry“生气的”是形容词,表示“愤怒”用名词anger。故填anger。
60. A classmate told me she had seen my friend ________ (chat) with another girl in a café on Saturday afternoon. (所给词的适当形式填空)
【答案】chatting
【解析】
【详解】考查非谓语动词。句意:一个同学告诉我,她在星期六下午看到我的朋友和另一个女孩在咖啡馆聊天。see sb. doing sth.看到某人正在做某事。根据句意,故填chatting。
第三节(共5小题;每小题2分,满分10分)
阅读下面句子,在空白处选择方框内短语并用其适当形式填空。
rise to lie in shoot up smooth out guard against
61. Regular exercise can help ________ heart disease.
62. Their kids ________ in height since I last saw them.
63. It was a tough race, but Jean ________ the challenge and won our respect.
64. Opportunity ________ each challenge for those who have a positive mind.
65. Close friendships can get us ________ the rocky road that all of us are meant to travel.
【答案】61. guard against
62. have shot up
63. rose to
64. lies in
65. to smooth out
【解析】
【61题详解】
考查短语。句意:经常运动有助于预防心脏病。短语guard against为“防止; 防范”之意。help do sth.帮助做某事。结合句意,故填guard against。
【62题详解】
考查短语。句意:自从我上次见到他们以来,他们的孩子长高了。短语shoot up为“长高;猛增”之意。根据since I last saw them可知,用现在完成时。结合句意,故填have shot up。
【63题详解】
考查短语。句意:这是一场艰苦的比赛,但琼勇敢地接受了挑战,赢得了我们的尊重。短语rise to为“起而应付, 证明能够应付”之意。根据句中时态可知,用一般过去时。结合句意,故填rose to。
【64题详解】
考查短语。句意:对于那些心态积极的人来说,机遇就在每一个挑战中。短语lie in为“存在于……”之意。陈述客观事实,用一般现在时,主语为opportunity,谓语动词用第三人称单数形式。结合句意,故填lies in。
65题详解】
考查短语。句意:亲密的友谊可以让我们扫清所有人注定要走的崎岖之路。短语smooth out为“消除”之意。get sb. to do sth.让某人做某事。结合句意,故填to smooth out。
第五部分 写作(满分15分)
66. 假定你是李华,你的英国笔友Cynthia为使身材苗条而节食减肥,请你给她写一封邮件,内容包括:
1.你的观点;
2.你的建议。
注意:
1.写作词数应为80个左右;
2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Dear Cynthia,
How is everything going
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
【答案】Dear Cynthia,
How is everything going I hear that you are trying to lose weight by dieting. I think dieting excessively is not a healthy way to lose weight. It may cause harm to your body and even lead to eating disorders.
In my opinion, you could try taking up new forms of exercise that are fun and refreshing, such as swimming or dancing. And instead of drastically reducing your food intake, you could opt for healthy food choices such as fruits, vegetables, and lean protein.
I hope these suggestions can help you achieve a healthier and happier lifestyle.
Yours,
Li Hua
【解析】
【导语】本篇书面表达属于应用文。英国笔友Cynthia为使身材苗条而节食减肥,要求考生给她写一封邮件表达自己观点以及提出建议。
【详解】1.词汇积累
我认为:I think→as far as I am concerned
导致:cause → result in
选择:opt for→choose
建议:suggestion→ advice
2.句式拓展
同义句转换
原句:I hear that you are trying to lose weight by dieting. I think dieting excessively is not a healthy way to lose weight.
拓展句:I hear that you are trying to lose weight by dieting excessively, which I think is not a healthy way to lose weight.
【点睛】【高分句型1】In my opinion, you could try taking up new forms of exercise that are fun and refreshing, such as swimming or dancing.(运用了that引导的限制性定语从句)
【高分句型2】I hope these suggestions can help you achieve a healthier and happier lifestyle.(运用了省略that引导的宾语从句)淮安市2023—2024学年度第一学期高一年级调研测试
英语试题
本试卷共10页,满分150分。考试用时120分钟。
注意事项:
1.答卷前,考生务必将自己的姓名、考生号、考场号、座位号填写在答题卡上。
2.作答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目选项的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。
3.考试结束后,将试卷和答题卡一并交回。
第一部分 听力(共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上,录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1. What does the woman mean
A. Mary likes dancing very much.
B. Mary should have dancing classes.
C. Mary doesn’t dance that much.
2. Why does the man feel out of breath
A. He is shocked. B. He is too fat. C. He is too weak.
3. How is the man’s mother
A. She is getting better. B. She is badly ill. C. She is too worried.
4. Where will the woman go
A. To the city center. B. To the Hilton Restaurant. C. To her office.
5. What time is it now
A. 3:05. B. 3:00. C. 2:55.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6. What’s wrong with the man
A. He has a sore throat. B. He has a stomachache. C. He has a case of the flu.
7. How often should the man take the medicine
A. Twice a day. B. Three times a day. C. Four times a day.
听第7段材料,回答第8、9题。
8. What is the woman probably
A. A pianist. B. A teacher. C. A doctor.
9. Why does the woman have to work so hard
A. To earn enough money for her children.
B. To start a music school for disabled children.
C. To save enough money to donate to her country.
听第8段材料,回答第10至12题。
10. When is the woman’s train ticket for
A. This afternoon. B. Tomorrow morning. C. Tomorrow afternoon.
11. What do we know about the man
A. He hasn’t decided whether he will go home.
B. He lives a hundred and fifteen miles away.
C. He is the only child in his family.
12. How many children are there in the woman’s family besides her
A. Four. B. Five. C. Six.
听第9段材料,回答第13至16题。
13. When did the woman and her friends go to the History Museum
A. On Wednesday. B. On Thursday. C. On Friday.
14. What did they plan to see in the museum
A. Some modern Chinese paintings.
B. Some ancient Chinese paintings.
C. Some ancient Chinese furniture.
15. Which bus did they take first
A. No. 50. B. No. 15. C. No. 30.
16. What happened when they took-the No. 20 bus
A The bus went in the opposite direction.
B. The bus broke down on the road.
C. The bus took them to Huaihai Road.
听第10段材料,回答第17至20题。
17. Where was Camp Alison first founded
A. In the UK. B. In Australia. C. In America.
18. How long did it take Camp Alison to acquire ten sites in London
A. About 5 years. B. About 6 years. C. About 16 years.
19 Why is it easy for Camp Alison to find sites
A. It has excellent sports equipment.
B. There are many schools in London.
C. Schools aren’t usually open in the summer.
20. What do we know about Camp Alison
A. It has been operating for 30 years.
B. It is the oldest day camp in the world.
C. It has experienced camp directors.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Part-Time Jobs That Actually Pay Well
A job that requires 40 hours per week doesn’t work for everyone. Today, more people are choosing part-time work for different reasons. Some feel, burned out with a traditional work schedule. Others are taking care of children or other loved ones. Some simply can’t find the right full-time job.
Ahead, get to know some part-time jobs that pay well and are ready for you now.
1. Exercise Trainer
Hourly rate: $19.57
Exercise Trainers work with individuals or groups to develop their strength, fitness, and related skills. They can work with different ages and teach classes of all levels at gyms (健身房), camps, community centers, and other places.
2. Speech Doctor
Hourly rate: $38.01
Speech doctors help both children and adults with communication problems. Some speech doctors work in schools. Others work in hospitals, assisted living centers, etc. On the bright side, the number of speech doctor roles is expected to grow 21% until 2031.
3. Software Developer
Hourly rate: $52.41
Unlike programmers, software developers focus more on creative ideas and problem-solving skills. And BLS projects developer jobs will grow 25% through 2031. A developer can work from far away and part time.
4. Mental Health Adviser
Hourly rate: $23.33
Mental health advisers help treat people with behavioral disorders, or mental health conditions, such as anxiety. They can work in many different settings. The number of mental health advisers is expected to grow 22% through 2031, according to BLS.
1. Why are more people choosing part-time jobs
A. They dislike full-time jobs. B. They make enough money.
C. They hate traditional work. D. They care for their loved ones.
2. Which of the following is the lowest-paid job per hour
A. Exercise Trainer. B. Speech Doctor.
C. Software Developer. D. Mental Health Adviser.
3. What is special about Software Developer
A. They can develop programs. B. They can choose to telework.
C. They can solve many problems. D. They can improve mental health.
B
Macie Semrau, a 6-year-old girl from Eliot, Maine, seldom missed school. So, when she refused to even get dressed one day, her mother decided to allow her to stay home with her father Kyle and her 4-year-old brother Caleb. The family would later be extremely thankful that the little girl refused to leave after she found her father passed out in the basement.
After returning from his night work, Kyle was feeling light-headed. He told his wife Kate that he would be laying low for the day with their children. He finally made his way to the basement. Macie paid attention to her father’s condition when she heard him shouting, and she and Caleb went to have a look. Macie found her 37-year-old father was about to lose awareness (意识). She asked him for his phone’s passcode (密码) so she could unlock it. After successfully opening his phone, she found the local police department’s number and called the police.
Smith was floored by Macie’s decision-making and her ability to stay calm. The little girl listed the family’s Goodwin Road address while explaining that her father was in trouble. In the meantime, Caleb comforted his father. Thanks to Macie and Caleb, he was sent to Wentworth-Douglass Hospital, where he required four liters of oxygen(氧气) and spent three days recovering.
“I’m very lucky, obviously because of my daughter and son and the police’s response” said Kate. “It was quick,” he added, mentioning that the police arrived just in two minutes thanks to Macie’s call. “It was unbelievable. I was in tears myself,” he said.
The Eliot Police Department also praised the young girl for her quick thinking and strong awareness. Eliot Police Chief Elliot Moya praised the Semraus for teaching their children about awareness of their surroundings (环境) as well as communication skills. Can your child open your phone and call the police If not, now’s the time for them to learn.
4. What do we know about Macie from paragraph 1
A. She was late for class regularly. B. She went off to school almost every day.
C. She enjoyed staying home with her father. D. She liked to play with her brother at home.
5. What did Macie think of first to help her father
A. How to call for help with her father’s phone.
B How to give emergency treatment to her father.
C. How to send her father to hospital with her brother.
D. How to get her father’s phone to connect to the Internet.
6. Why did Kyle say he was lucky
A. His daughter was wise to skip school that day.
B. His kids and the police’s response was immediate.
C. A policeman happened to be there to come to his help.
D. The police department’s phone was not busy that day.
7. We can infer that parents had better teach their kids to ________.
A. fit into their new surroundings B. show off their communication skills
C. remember the police’s phone number D. learn some practical life skills earlier
C
Scientists at Rice University in Houston, Texas have developed a fabric-based (基于织物的) wearable tool that “hits” users’ wrists (腕关节) with pressurized air, silently guiding them to their finishing point. The study, put out on August 29 in the magazine Device, showed that users could correctly read which direction the tool was telling them to go since the wearable uses air instead of electronics, it can be built lighter than present designs.
The wearables may benefit people with hearing loss, and experts such as doctors, pilots, and soldiers who are crowded with signs and sounds.
But while tools that produce signs or sounds are prevalent in everyday life, tools that use touch-based signs are still uncommon.
To get over this difficulty, the Rice University researchers developed a light, comfortable wearable tool from fabric materials that can be worn on a user’s arm. The team tested the tool by measuring forces applied to the user as a function of pressure and the shape of the wearable.
“Every person has a differently shaped arm, a different feeling of what ‘feels good’ in terms of the forces applied and the timing of the forces, and different abilities in responding to the type of touch-based signs we sent,” said Barclay Jumet the lead author of the study. “Fortunately, our fabric-based wearable tool is easily tailorable (可定制的) and adjustable (可调节的) to a series of body types and sizes.”
After testing the performance of the touch-based wearable tool in a lab-based study, the researchers set out to see how well these tools could guide users in a real-world situation. “We were amazed that the user was able to find his way around the streets of Houston and later follow 50 meters long on an open field with 100% exactness in receiving and reading touch-based signs,” said Daniel Preston, the co-author of the study,
“Further development will seek to improve the ability to pass on even more difficult signs that are easily and naturally noticed by the user,” said Preston.
8. Why are the wearable tools lighter
A. The wrist requires lighter tools. B. The fabric of the tool is light.
C. They use air to “hit” users’ wrists. D. It is in response to the call from scientists.
9. What does the underlined word “prevalent” in paragraph 3 mean
A. Alarming. B. Pleasing. C. Clear. D. Common.
10. How can the problem of different body types and sizes be solved
A. By carrying out more studies. B. By developing high-quality fabric.
C. By tailoring and adjusting the tool. D. By sending exact touch-based signs.
11. What is paragraph 6 mainly about
A. The cause of testing the tool in real life.
B. The test of the tool’s real-life performance.
C. The perfection of the touch-based wearable tool.
D. The necessity of stepping from the lab to the real world.
D
Melanie Guttmann, co-founder of LG, a German climate (气候) group, once spent six days in prison after being arrested during a public gathering against “new normal”. She tells me that she just wanted to have a peaceful life, spend some time with the people she loved and start a family. But finally, she says, she’d be willing to be in prison even longer if it might make a difference. “I started to realize that no matter whether I’m in prison or not, I will never have those things.”
I have been turning over her words for what happened later. Vermont experienced storms last week, causing floods and resulting in deaths. An extreme heat brought the number of people in one Phoenix emergency room to levels never seen since the COVID-19 pandemic. The ocean water around the Florida Keys reached a temperature of over 90°F, seriously endangering coral reefs.
Many well-meant statesmen mention what’s happening as “new normal”. It’s meant, of course, to point out the long-term effects of putting large amounts of greenhouse gases into air. But the phrase of “new normal”, to me, also has the suggestion that now, at least, is “normal,” as if we’ve been riding a lift of global (全球的) temperature rise, and just arrived at the top floor. “It surely is hot up here at the new normal, but good thing is that it won’t get any worse.”
Unfortunately, though, it will. The changes we are experiencing are only quickening. Each new season is a baseline from which things will get stranger still. There’ll be yet more heat domes, storms, and flooding, coming at a faster and faster speed. By 2050, the world could be dealing with 1.2 billion climate refugees (难民) escaping for their lives.
One thing from Guttmann’s words is clear: However bad things are now, they’re set to get a whole lot worse. We need to have the awareness that there is no “new normal” where we can stop to catch our breath. And, if we don’t do something, things will get worse.
12. Why is Guttmann’s story mentioned
A. To explore what is behind the story.
B. To describe what life holds in the future.
C. To explain the cause of her being in prison.
D. To experience her feeling of disappointment.
13. What does paragraph 2 mainly tell us
A. The climate disasters. B. The storm.
C. The extreme heat. D. The high water temperature.
14. Which view concerning “new normal” will cause an argument
A. The statesmen propose “new normal” with a good purpose.
B. “New normal” alarms the long-term impact of climate change
C. Things about global temperature at “new normal” won’t be worse.
D. What Guttmann wants will probably come to nothing at such a “new normal”.
15. What is the author’s attitude toward Guttmann’s concern
A. Unclear. B. Supportive. C. Doubtful. D. Negative.
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Do you have some habits like emotional (情绪的) eating or spending money to reduce stress ____16____ Here we are coming to discuss some habit-breaking strategies (策略).
We first take an example. When you are in a movie theater with hot dogs, the movie theater is the invitation, and hot dog’s buying and eating are the behaviors.
The habit-breaking choices are: One, tell yourself “no hot dog” each time; two, avoid going to the movies at all; or three, exchange the hot dog with a new movie snack that you can afford or achieve your nutritional goals. The key to this strategy is to make sure that the new habit is similarly attractive. ____17____
Not every habit-breaking strategy works for every habit. For example, maybe you want to eat a piece of oil cake in the break room when you arrive at school. ____18____ Maybe, you might as well try to develop a new habit of eating healthier breakfast food at the same time, instead.
____19____ The only way habit-breaking works is to use the strategy repeatedly A 2009 study of 96 people in the European Journal of Social Psychology showed that individuals took between 18 and 254 days to form a habit.
Finally, success isn’t perfection with habit breaking. Habit should be thought of as a continuum (连续体). Things become more or less habitual. ____20____ And you’ll know you’re making progress when you feel less influenced by the habit, not when it is gone.
A. Instead of erasing a habit, you need to reduce its impact.
B. Whichever strategy you choose, the key is to do it over and over.
C. A low-fat cookie or an after-work walk are more believable changes.
D. The way to break a habit depends on the behavior you want to prevent.
E. The behaviors are performed automatically in response to an invitation.
F. They can have negative effects in the long term and often need to be broken.
G. It won’t work to refuse the invitation, because you can’t stop going to class.
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
Paul Calderbank was homeless and was in need of help. It could have been so easy for him to take all the money from a ____21____ he had found. He, however, decided to do the right thing because his honesty of doing the right thing was far more important than ____22____. But Paul didn’t just go out of his way to ____23____ the wallet to the police. He made sure it ended up in the right ____24____—its owner, Daisy Owen.
After a fun night out with friends, Daisy couldn’t find her wallet. She did everything she could think of and finally ____25____, thinking someone had likely found it and stolen its ____26____. Actually she would be blessed (赐福) by Paul’s ____27____!
Paul spent two days searching for Daisy when he ran into one of Daisy’s friends. The friend ____28____ message Daisy. “I am so happy and ____29____ him. He is now living: in a hostel (临时收容所), yet took no money out of it,” said Daisy. But then she read the ____30____ Paul put in the wallet about wanting to do the right thing. All of a sudden Daisy knew what she ____31____ to do in return. She started a Go-Fund-Me page explaining that Paul found her lost wallet and his current ____32____ situation. She was determined to put a roof over his head. She was hoping to ____33____ $1,500. To her great surprise, she received over $5,000 to help Paul get a(n) ____34____.
It’s easy to imagine the worst of people. But each one of us can make a difference, just like Paul did, by displaying ____35____ in us.
21.
A. bin B. wallet C. bowl D. car
22
A. hiding B. sharing C. tricking D. stealing
23.
A. hand in B. pull out C. pick up D. leave behind
24.
A. forms B. arms C. hands D. conditions
25.
A. cheered up B. gave up C. slowed down D. backed down
26.
A. photos B. tickets C. materials D. contents
27.
A. plans B. efforts C. feelings D. characters
28.
A. immediately B. suddenly C. unhurriedly D. continuously
29.
A. believe B. remember C. thank D. understand
30
A. bill B. note C. invitation D. proposal
31.
A. agreed B. promised C. happened D. needed
32.
A. homeless B. awkward C. unusual D. surprising
33.
A. borrow B. donate C. make D. raise
34.
A. page B. account C. flat D. job
35.
A. kindness B. courage C. pride D. strength
第二节(共10小题;每小题1.5分。满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Shadow play (皮影戏), ____36____ folk drama active in China for over 2,000 years, is also known ____37____ “shadow puppet” or “lamp shadow play”, in which people perform stories by using puppet shadows on lighted hide or paperboard.
The production procedures (程序) of shadow puppets usually go through the following ____38____ (step): leather selection, leather making, painting, engraving, color application, sweating and ironing, binding and synthesis. Each step must be ____39____ (care).
Born in the times when there was neither movie nor TV, shadow play has always been on the way of development, ____40____ (reach) its best days in the Qing Dynasty with it seen all around China. In 2006, shadow play was listed in China’s first national intangible cultural heritage list (非遗目录) Since then, it ____41____ (win) many awards at home and abroad, which is of positive ____42____ (important) to the inheritance of shadow play.
Shadow play is among the first Chinese drama arts ____43____ (spread) abroad. Quite a few foreign friends spoke ____44____ (high) of it—“I love the modeling of shadow puppets because they have a special styling.”, “I fail to understand what people are singing, but I still find it quite interesting.”, and such like that.
As for shadow play in our traditional culture, we can’t let the drama left to us be lost _____45_____ let it be handed down.
第四部分 课本基础知识运用(共两节,满分25分)
第一节(共10小题;每小题1分,满分10分)
A
根据课文内容填空。
“What is potential ” you may ask. Put simply, potential is your natural ability that can be developed when you try hard enough. Who knows what beautiful works of art you will ____46____, what medical advances you will make or what ____47____ technologies you will develop! The possibilities are endless, and I have ____48____ in your ability to make a difference to your family, to your community and to our country. Over the next three years, you will ____49____ your potential while you develop as a student and as a person.
B
根据课文内容填空。
The first fruit of friendship is the ____50____ that comes from sharing with friends our joy, sadness, success and ____51____. Here, friendship has a ____52____ advantage—happiness takes on a greater meaning and a trouble shared becomes a trouble halved! Naturally, this kind of openness results from a close friendship. With true friends, we feel free to share our joy and sadness in full ____53____. We know that our friends will both respect our feelings and ____54____ these moments of closeness. ____55____, the human heart depends on such opportunities for comfort and protection.
第二节(共5小题;每小题1分,满分5分)
阅读下面句子,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
56. Finally, ________ (set) goals makes you more confident.(所给词的适当形式填空)
57. I am sure he is one of the smartest people ________ I have ever met. (用适当的词填空)
58. I’m afraid our school life will be ________ (challenge) in the coming three years. (所给词的适当形式填空)
59. When it all gets too much, your parents are often the first targets of your _____________(angry). (所给词的适当形式填空)
60. A classmate told me she had seen my friend ________ (chat) with another girl in a café on Saturday afternoon. (所给词的适当形式填空)
第三节(共5小题;每小题2分,满分10分)
阅读下面句子,在空白处选择方框内短语并用其适当形式填空。
rise to lie in shoot up smooth out guard against
61. Regular exercise can help ________ heart disease.
62. Their kids ________ in height since I last saw them.
63. It was a tough race, but Jean ________ the challenge and won our respect.
64. Opportunity ________ each challenge for those who have a positive mind.
65. Close friendships can get us ________ the rocky road that all of us are meant to travel.
第五部分 写作(满分15分)
66. 假定你是李华,你的英国笔友Cynthia为使身材苗条而节食减肥,请你给她写一封邮件,内容包括:
1.你的观点;
2.你的建议。
注意:
1.写作词数应为80个左右;
2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Dear Cynthia,
How is everything going
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua