清江中学23-24上学期半期测
高一英语
第一部分 听力(共两节,满分30分)
第一节(共5小题:每小题1. 5分,满分7. 5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1.What are the speakers talking about
A.A noisy night. B.Their life in town. C.A place of living.
2.Where is the man’s watch
A.In the kitchen. B.In the bathroom. C.In the bedroom.
3.What does the man ask the woman to do
A.Give him a ride. B.Buy him some food. C.Give him some cash.
4.What is the probable relationship between the speakers
A.Mother and son. B.Boss and secretary. C.Business partners.
5.What does the man dislike about his new apartment
A.The rent. B.The neighbors. C.The distance from work.
第二节(共15小题;每小题1. 5分,满分22. 5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6.What is the woman going to be
A.A teacher. B.A cook. C.A doctor.
7.How long will the woman work every day
A.8 hours. B.4 hours. C.5 hours.
听第7段材料,回答第8至10题。
8.What do we know about Steve
A.He’s seeing a doctor.
B.He’s on a business trip.
C.He’s absent from work.
9.How does Steve feel now
A.Tired. B.Weak. C.Bored.
10.What is Sue going to do next week
A.See her manager. B.Travel on business. C.Visit Steve.
听第8段材料,回答第11至14题。
11.What is the woman worried about
A.How to live the university life.
B.How to get to the students’ union.
C.How to find a map of the university.
12.How long are the computer rooms open on weekdays
A.8 hours. B.9 hours. C.11 hours.
13.Where is the students’ union
A.On the right of the Science Block.
B.Opposite the chemistry labs.
C.Beside Lab B.
14.What does the man ask the woman to do
A.Get familiar with the university.
B.Have an appointment with him on Thursday.
C.Write her telephone number down on the form.
听第9段材料,回答第15至17题。
15.How did Helen contact the company
A.By email. B.By phone. C.By letter.
16.What is the duty of the job in the ad
A.To look after children.
B.To work for a newspaper.
C.To serve in a phone company.
17.On what conditions would Helen accept the job
A.The place is fun. B.The pay is good. C.The work is easy.
听第10段材料,回答第18至20题。
18.What made the monkey find the stone unusual
A.Its shape. B.Its size. C.Its color.
19.Why does the monkey ask the crocodile to open the mouth
A.To let the crocodile eat him.
B.To hit the crocodile’s head.
C.To cross the river.
20.What can we say about the crocodile
A.Stupid. B.Lazy. C.Stubborn.
第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2. 5分,满分37. 5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中选出最佳选项。并在答题卡上将该选项涂黑
A
Win an Interview with NYT Bestselling Author J. Elle
In addition to your private online Zoom interview, you will also win a print copy of her book, Wings of Ebony, a PDF copy of the book, and the chance to have your interview published in Teen Ink.
How to Enter:
1. Follow Teen Ink on Instagram(teen. ink)
2. Comment two of your potential questions for J. Elle on our contest post, or email them to contests@
3. We will be choosing the winner based on these questions so do your best!
About the Book:
Wings of Ebony is part of YA fantasy books about a black teen goddess named Rue who must rise up against racist gods, who poisoned her block with drugs, violence, and crime. It extends a unique perspective on racism, privilege, cultural appropriation, and community.
About J. Elle:
J. Elle is a former teacher to inner-city students, and the founder of "Your Story is Your Power," a creative writing workshop that empowers teen voices. From growing up poor to being a first-generation college student, Elle's perseverance and passion for empowering others dates back to her first career in education, teaching tweens and teens from traditionally underserved areas to fight for their dreams. She drew inspiration for the novel from her own experience growing up poor, which is clearly reflected in her book.
1. What will the winner get
A. A face-to-face interview with Elle.
B. A book with J. Elle's signature.
C. A PDF copy of Wings of Ebony.
D. A published copy of Teen Ink.
2. The winner will be picked out by participants'____________.
A. entries. B. comments. C. emails. D. questions.
3. What inspired Elle to write the book
A. Her love for teaching.
B. Her experience in poverty.
C. Her dream of writing.
D. Her education in college.
B
Inner Mongolia Autonomous Region is an important ecological screen for the north of China and even the whole country Building a green great wall to ensure China’s ecological security is one of the most important things of autonomous region.
The largest ecological function zone in the north of China, Inner Mongolia has a variety of landscapes, including forests, grasslands, wetlands, rivers and lakes. In recent years, the region’s environment has improved, with its forest and grassland area having increased and desert reduced.
However, it still faces a number of challenges in ecological preservation. For instance, the region faces severe water shortages with the number of lakes dropping from 427 in 1987 to 145 in 2010. In addition to a lack of rainfall, huge water consumption in agricultural and industrial production has worsened the water shortage. Too much use of fertilizers has damaged the soil and affected the growth of grass, accelerating the expansion of the desert, which results from a lack of water.
The local government encourages planting trees on grassland as they can get more pay for trees than by growing grass. However, the trees they plant often have a low survival rate as they have a high water consumption rate. Also, to treat wetlands, some areas have planted a large number of a single tree species. This practice may damage biodiversity (生物多样性) and endanger the survival of certain animals.
Experts suggest taking the region’s water resources and weather conditions into consideration in future ecological projects.
4. What do we know about the green great wall in Inner Mongolia Autonomous Region
A. It adds the beautiful scenery to this area.
B It acts as a guard to protect the north of China.
C. It works well in saving the endangered animals.
D. It contributes to the decrease of the grassland.
5. What does the third paragraph mainly talk about
A. The causes of water shortages. B. The protection of ecological environment.
C. The solutions to water shortages. D. The importance of ecological environment.
6. What does the underlined word “accelerating” in Paragraph 4 probably mean
A. weakening B. shortening
C. lessening D. quickening
7. What’s the author’s purpose of writing the text
A. To tell the function of the green great wall.
B. To introduce the green great wall to the readers.
C. To provide guidance on traveling around Inner Mongolia.
D. To offer some advice on building the green great wall.
C
A young man named John met a senior citizen who had taught him many years before. But the teacher couldn’t recognize him by appearance. John told his teacher a story about how he inspired him to become a teacher.
“One day, a friend of mine entered the classroom with a new nice watch which I admired so much. So, I decided to steal it. Shortly after, my friend found that his watch was gone and immediately complained to his teacher, who was you. Then you went to the classroom and told the class about the lost watch. I wouldn’t give it back to him. Then you closed the door, told all the students to get up and began to search students’ pockets for it one by one. But you asked us to close our eyes. When you went through my pockets, you found the watch and took it. You went on searching everyone’s pockets till you finished finally. You never said anything about the incident, nor even took me aside to give me a moral lesson. But I received your message clearly. It was the most shameful day of my life, but it was also the day my dignity (尊严) was saved and I decided never to become a thief. And thanks to you, I understood what a real educator needs to do.”
John asked the professor if he still remembered the incident. He replied to him honestly, “I do remember the situation, the stolen watch and that I was looking for it in everyone’s pockets, but I didn’t remember you, because I also closed my eyes while searching.”
If to correct, you must make students feel ashamed or stupid and lose the respect of other people, you don’t know how to teach yet.
8. How did John meet his old teacher
A. John visited him specially. B. The passage didn’t tell us.
C. A friend told John about him. D. His teacher asked to see him.
9. How did John most possibly feel when the search for the watch began
A. Nervous. B. Curious.
C. Patient. D. Unfortunate
10. What message does the story communicate to us A good teacher should
A. devote himself to his teaching B. learn some educational science
C. respect the students’ dignity D. help the students keep their secrets
11. Why did the teacher remember the situation but forget John
A Because John was only one of all his students.
B. Because the teacher hated to mention the past.
C. Because he closed his eyes while searching them.
D. Because he pretended not to have recognized him.
D
Throwing a rock into a calm body of water creates a ripple (波纹;波浪般起伏) effect across the calm water, until those ripples reach the edge of the water. It also explains how our actions affect other people. When we show love and kindness to others, the powerful effect of our actions spreads out further. The same goes for dislike or anger. It is important that we should begin being more thoughtful about our actions and words.
Love can reach so many different people, making it a powerful force in the world. Anger has the same effect. The world would be a better place if we learn to love and show kindness to others. We can’t always control what others do, but we have power over our actions and contribute our own ripples into the world.
We don’t always know the effect that our actions have on others. There will be times when you are angry. Some people may feel a sense of short-lived relief when they throw a rock of anger into the world, but that feeling usually changes into shame and anger towards oneself eventually. Anger hurts yourself and the world in the meanwhile. I suggest walking away for a while when you feel angry. Spreading love and kindness not only has positive effects on others but also on ourselves. You get to enjoy it, and the people around you can enjoy it too. Personally, I feel my best when I help others and I feel my worst when I’ve made someone upset. When we put kindness into the world, we’ll feel thankfulness, sympathy, and understanding. Let my kindness guide my decisions and this allows love and connection to ripple out into the world.
It’s important that we take care of ourselves when we show love and kindness for others. When we love ourselves, we’re then able to love others. And when we let this love and kindness guide our decisions, the world will become more beautiful.
12. For what reason does the author mention the experience of throwing a rock into a pond
A. To introduce the topic of this text.
B. To see how ripples spread in water.
C. To teach us how to make big ripples.
D. To share the very interesting experience.
13. Why does the author advise you to walk away for a while when you are angry
A. To find a place to think over what has happened.
B. To talk about your problems with someone else.
C. To stop those ripples of anger from spreading.
D. To avoid seeing the person making you angry.
14. How is the third paragraph mainly developed
A. By referring to a theory. B. By making comparisons.
C. By giving some examples. D. By analyzing cause and effect.
15. What is the passage mainly about
A. Dislike usually leads to shame and anger in the end.
B. Anger has a similar effect on our actions to kindness.
C. Kindness or anger ripples out to other people nearby.
D. Love and kindness make the world much more beautiful.
第二节(共5小题;每小题2. 5分,满分12. 5分)
根据下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
On February 1, 2003, the Space Shuttle Columbia disintegrated (解体) as it re-entered Earth’s atmosphere. Accident investigators found fault with a Powerpoint slide presented by NASA engineers. ___16___ The NASA engineers failed to make their message stand out. In fact, it is a challenge many presenters face, but there are ways to overcome it.
You need to tell your audience why they should listen as quickly as possible. A hook can help you do this. ___17___ Jamie Oliver, for example, started his TED Talk in 2010 with this fact: “Sadly, in the next 18 minutes, while we chat, four Americans will be dead from the food they eat.”
___18___ Most people structure presentations by building up to their strongest point instead of leading with it. But an audience’s attention is limited and with this approach, you will have lost them before you get to your key point.
In order to keep your audience attentive, use the power of one simple word —“you”— throughout your presentation. ___19___ Instead, try “ We have 45 offices worldwide, which you can access for your business needs. We intend to give you a key contact in each country if you choose to do business with us.”
Make your data feel real by telling stories that back it up, rather than just presenting figures and concepts. People relate easily and emotionally to stories, and stories make facts more digestible. ___20___ The best speakers reach into their bag of stories and bring their presentations to life.
A. As a speaker, you should appear more audience-friendly.
B. The hook can be a question, a shocking statement, or a video.
C. Once you have your audience hooked, you must keep them engaged.
D. Stop saying, “We have 45 offices worldwide with 10,000 staff members.”
E. The key information was buried so deep in the presentation that it was considered useless.
F. The success of the presentation is determined by your ability to put information in a logical way.
G. Because of this, the audience can understand and also remember the points contained in them more easily.
第三部分 语言知识运用(共两节,满分30分)
第一节 完形填空(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
Within two years of first showing signs of memory loss, Peter Marshall had to give up work as early onset Alzheimer’s began to take hold.
His wife Lisa started a blog called “Oh Hello Alzheimer’s” to help her cope with the progressive ____21____ of her husband's fading memory. “ I get ____22____ every day from people saying, ‘Thank you —now I don’t feel so alone’,” she said.
As the disease ____23____ , Peter’s memory ____24____ faded and he began to refer to Lisa as his "favourite person”. Then, one day last year, they were watching a wedding ____25____ on television when Peter suddenly looked at his wife and said, “Let’s do it!” “Well, OK, we should get married then,” she told him.
The next day, ____26____ , Peter appeared to have forgotten all about it. Still, with the 20th____27____ of their wedding approaching this year, the idea seemed to make sense to Lisa in the face of her husband’s rapid ____28____ . Sarah, Lisa’s daughter from a marriage before she met Peter, helped organize the event. “I knew that my stepdad, who I am very close with, was there through some of the ____29____ times of my life.”
When Lisa joined her husband to ____30____ vows for the second time, his delight was clear for all to see. “It was just magical — straight out of a ____31____ .” she said.
The music ____32____ the theme of the day: a saxophonist played Unforgettable as Lisa walked down the aisle.
“There wasn’t a dry eye, and I was ____33____ .” Lisa said. “I hadn’t seen Peter that happy in a long time.” As they danced while guests ____34____ . Lisa said her husband ____35____ a few words in her ear. “Thank you for staying,” he said.
21.
A. dilemma B. problem C. challenge D. trouble
22.
A. messages B. letters C. mails D. comments
23.
A. appeared B. worsened C. emerged D. strengthened
24.
A. formally B. eventually C. desperately D. instantly
25.
A. scene B. event C. situation D. spot
26.
A. but B. instead C. however D. therefore
27.
A. year B. ceremony C. celebration D. anniversary
28.
A. decline B. reduction C. drop D. disappearance
29.
A. happiest B. saddest C. toughest D. brightest
30.
A. speak B. exchange C. swear D. express
31.
A. fairytale B. story C. drama D. show
32.
A. played B. reflected C. equaled D. matched
33.
A. in the sky B. over the moon C. over the sky D. in the air
34.
A. looked at B. moved around C. looked on D. cheered up
35.
A told B. uttered C. conveyed D. whispered
第二节:(共10个小题;每小题1. 5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Most Americans don't like to get advice from members of their family. They get advice from “strangers”. When they need advice, they ____36____(rare) go to people they know. Instead, many of them write letters ____37____ newspapers and magazines which give advice on many different subjects ____38____(include) family problems, the use of language, health, cooking, child care, clothes, and even on how ____39____ (buy) a house or a car.
Most newspapers regularly print letters from readers with problems. Along with the letters there are answers written by people ____40____ are supposed to know how to solve such problems. Some of these writers are doctors, and others are lawyers or ____41____ (educate). Among the writers, two women are famous. Although they have no special training for this kind of work, they can give the readers suitable advice ____42____ they are rich in life experience and good at ____43____(communicate) with others. A survey was done last year about why people ____44____(turn) to strangers for help and why the two women were well received. Most people ____45____(interview) in the survey said this way could help protect their privacy(隐私) and the advice from the women was practical and effective.
第四部分写作(共两节,满分40分)
第一节 应用文写作(满分15分)
46. 假如你是新闻系的学生李华,近期,你在路透社的官方网站上看到一则关于新媒体实习项目的招募信息。试写一封邮件给其人事部门主管Tracy咨询实习岗位的相关信息。
要点:1. 自我介绍;
2. 表达对实习项目的兴趣;
3. 咨询岗位相关信息(如实习资格、工作内容等)。
注意:1. 词数80左右;
2. 开头和结尾已给出,不计入总词数。
参考词汇:路透社Reuters 实习 internship
Dear Tracy,
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
第二节 读后续写(满分 25分)
47. 阅读下面材料, 根据其内容和所给段落开头语续写两段, 使之构成一篇完整的短文。
There was a pretty strict system of segregation (种族隔离)in Atlanta. For a long, long time I could not go swimming. until there was a Negro YMCA(黑人基督教青年会). A Negro child in Atlanta could not go to any public park. I could not go to the so-called white schools. In many of the stores downtown, I couldn’t go to a lunch counter to buy a hamburger or a cup of coffee. I could not attend any of the theaters. There were one or two Negro theaters, but they didn’t get any of the main pictures. If they did get them, they got them two or three years later.
I had grown up hating not only segregation but also the cruel acts that grew out of it. I had seen police violence with my own eyes, and watched Negroes receive the most tragic injustice in the courts. I can remember the organization known as the Ku Kux Klan. It stands out white supremacy(至高无上), and it was an organization that in those days even used violent methods to preserve segregation and to keep the Negro in his place. I remember seeing the Klan actually beat Negro. I had passed spots where Negroes had been savagely lynched (用私刑). All of these things did something to my growing personality.
In my late childhood and early adolescence, two incidents happened that had a tremendous effect on my development. The first was the first empty seats at the front of the store. A young white clerk came up and murmured politely:
”I’ll be happy to wait on you if you’ll just move to those seats in the back. “
Dad immediately replied, ”There’s nothing wrong with these seats. We’re quite comfortable here. “
”Sorry, “said the clerk, ”but you’ll have to move. “
”We’ll either buy shoes sitting here, “my father said quickly, ”or we won’t buy shoes at all. "
1. 续写词数应为150左右:
2. 请按如下格式在答题卡相应位置作答。
Therefore he took me by the hand and walked out of the store.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
I remember riding with him another day when he accidentally drove past a stop sign.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
1-5CBABC 6-10ABCBB 11-15ACCAA 16-20ABBCA清江中学23-24上学期半期测
高一英语
第一部分 听力(共两节,满分30分)
第一节(共5小题:每小题1. 5分,满分7. 5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1.What are the speakers talking about
A.A noisy night. B.Their life in town. C.A place of living.
2.Where is the man’s watch
A.In the kitchen. B.In the bathroom. C.In the bedroom.
3.What does the man ask the woman to do
A.Give him a ride. B.Buy him some food. C.Give him some cash.
4.What is the probable relationship between the speakers
A.Mother and son. B.Boss and secretary. C.Business partners.
5.What does the man dislike about his new apartment
A.The rent. B.The neighbors. C.The distance from work.
第二节(共15小题;每小题1. 5分,满分22. 5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6.What is the woman going to be
A.A teacher. B.A cook. C.A doctor.
7.How long will the woman work every day
A.8 hours. B.4 hours. C.5 hours.
听第7段材料,回答第8至10题。
8.What do we know about Steve
A.He’s seeing a doctor.
B.He’s on a business trip.
C.He’s absent from work.
9.How does Steve feel now
A.Tired. B.Weak. C.Bored.
10.What is Sue going to do next week
A.See her manager B.Travel on business. C.Visit Steve.
听第8段材料,回答第11至14题。
11.What is the woman worried about
A.How to live the university life.
B.How to get to the students’ union.
C.How to find a map of the university.
12.How long are the computer rooms open on weekdays
A.8 hours. B.9 hours. C.11 hours.
13.Where is the students’ union
A.On the right of the Science Block.
B.Opposite the chemistry labs.
C.Beside Lab B.
14.What does the man ask the woman to do
A.Get familiar with the university.
B.Have an appointment with him on Thursday.
C.Write her telephone number down on the form.
听第9段材料,回答第15至17题。
15.How did Helen contact the company
A.By email. B.By phone. C.By letter.
16.What is the duty of the job in the ad
A.To look after children.
B.To work for a newspaper.
C.To serve in a phone company.
17.On what conditions would Helen accept the job
A.The place is fun. B.The pay is good. C.The work is easy.
听第10段材料,回答第18至20题。
18.What made the monkey find the stone unusual
A.Its shape. B.Its size. C.Its color.
19.Why does the monkey ask the crocodile to open the mouth
A.To let the crocodile eat him.
B.To hit the crocodile’s head.
C.To cross the river
20.What can we say about the crocodile
A.Stupid. B.Lazy. C.Stubborn.
第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2. 5分,满分37. 5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中选出最佳选项。并在答题卡上将该选项涂黑
A
Win an Interview with NYT Bestselling Author J. Elle
In addition to your private online Zoom interview, you will also win a print copy of her book, Wings of Ebony, a PDF copy of the book, and the chance to have your interview published in Teen Ink.
How to Enter:
1. Follow Teen Ink on Instagram(teen. ink)
2. Comment two of your potential questions for J. Elle on our contest post, or email them to contests@
3. We will be choosing the winner based on these questions so do your best!
About the Book:
Wings of Ebony is part of YA fantasy books about a black teen goddess named Rue who must rise up against racist gods, who poisoned her block with drugs, violence, and crime. It extends a unique perspective on racism, privilege, cultural appropriation, and community.
About J. Elle:
J. Elle is a former teacher to inner-city students, and the founder of "Your Story is Your Power," a creative writing workshop that empowers teen voices. From growing up poor to being a first-generation college student, Elle's perseverance and passion for empowering others dates back to her first career in education, teaching tweens and teens from traditionally underserved areas to fight for their dreams. She drew inspiration for the novel from her own experience growing up poor, which is clearly reflected in her book.
1. What will the winner get
A. A face-to-face interview with Elle.
B. A book with J. Elle's signature.
C. A PDF copy of Wings of Ebony.
D. A published copy of Teen Ink.
2. The winner will be picked out by participants'____________.
A. entries. B. comments. C. emails. D. questions.
3. What inspired Elle to write the book
A. Her love for teaching.
B. Her experience in poverty.
C. Her dream of writing.
D. Her education in college.
【答案】1. C 2. D 3. B
【解析】
【分析】这是一篇应用文。文章讲述了如何获得采访《纽约时报》畅销书作家 J. Elle 的方法,同时提到 J. Elle 的作品并对 J. Elle 做了简要的介绍。
【1题详解】
细节理解题。根据第二段“In addition to your private online Zoom interview, you will also win a print copy of her book, Wings of Ebony, a PDF copy of the book, and the chance to have your interview published in Teen Ink.”(除了你的在线私人采访,你还会赢得她的书《乌木之翼》的 pdf 版,还有机会让你的采访出版在杂志Teen Ink。)可知,获胜者会得到《乌木之翼》的PDF版。选项C与文意相符,故选C项。
【2题详解】
细节理解题。根据“How to Enter”部分中“We will be choosing the winner based on these questions so do your best!”(我们将根据这些问题来选出获胜者,所以尽你们所能吧!)可知,获胜者的选择是根据问题来选出来的。选项D与文意相符,故选D项。
【3题详解】
细节理解题。根据最后一段最后一句“She drew inspiration for the novel from her own experience growing up poor, which is clearly reflected in her book.”(她从自己贫穷的成长经历中得到了灵感,这在她的书中得到了清楚的反映。)可知,她从贫穷的经历中得到了灵感,这点在她的书中得到了体现。选项B与文意相符,故选B项。
B
Inner Mongolia Autonomous Region is an important ecological screen for the north of China and even the whole country. Building a green great wall to ensure China’s ecological security is one of the most important things of autonomous region.
The largest ecological function zone in the north of China, Inner Mongolia has a variety of landscapes, including forests, grasslands, wetlands, rivers and lakes. In recent years, the region’s environment has improved, with its forest and grassland area having increased and desert reduced.
However, it still faces a number of challenges in ecological preservation. For instance, the region faces severe water shortages with the number of lakes dropping from 427 in 1987 to 145 in 2010. In addition to a lack of rainfall, huge water consumption in agricultural and industrial production has worsened the water shortage. Too much use of fertilizers has damaged the soil and affected the growth of grass, accelerating the expansion of the desert, which results from a lack of water.
The local government encourages planting trees on grassland as they can get more pay for trees than by growing grass. However, the trees they plant often have a low survival rate as they have a high water consumption rate. Also, to treat wetlands, some areas have planted a large number of a single tree species. This practice may damage biodiversity (生物多样性) and endanger the survival of certain animals.
Experts suggest taking the region’s water resources and weather conditions into consideration in future ecological projects.
4. What do we know about the green great wall in Inner Mongolia Autonomous Region
A. It adds the beautiful scenery to this area.
B. It acts as a guard to protect the north of China.
C. It works well in saving the endangered animals.
D. It contributes to the decrease of the grassland.
5. What does the third paragraph mainly talk about
A. The causes of water shortages. B. The protection of ecological environment.
C. The solutions to water shortages. D. The importance of ecological environment.
6. What does the underlined word “accelerating” in Paragraph 4 probably mean
A. weakening B. shortening
C. lessening D. quickening
7. What’s the author’s purpose of writing the text
A. To tell the function of the green great wall.
B. To introduce the green great wall to the readers.
C. To provide guidance on traveling around Inner Mongolia.
D. To offer some advice on building the green great wall.
【答案】4. B 5. A 6. D 7. B
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。内蒙古自治区是中国北方乃至全国重要的生态屏障。然而,内蒙古自治区的生态保护却面临着很多挑战。
【4题详解】
细节理解题。根据第一段的句子“Inner Mongolia Autonomous Region is an important ecological screen for the north of China and even the whole country. Building a green great wall to ensure China’s ecological security is one of the most important things of autonomous region.(内蒙古自治区是中国北方乃至全国重要的生态屏障。建设绿色长城,确保中国生态安全,是自治区最重要的事情之一。)”可知,内蒙古自治区的绿色长城是保护中国北方的卫士。故选B。
【5题详解】
主旨大意题。根据第三段中的句子“However, it still faces a number of challenges in ecological preservation. For instance, the region faces severe water shortages with the number of lakes dropping from 427 in 1987 to 145 in 2010. In addition to a lack of rainfall, huge water consumption in agricultural and industrial production has worsened the water shortage.(然而,它在生态保护方面仍然面临着许多挑战。例如,该地区面临严重的水资源短缺,湖泊数量从1987年的427个减少到2010年的145个。除了降雨不足外,农业和工业生产的巨大用水量也加剧了水资源短缺。)”可知,第三段讲述的是水资源短缺的原因。故选A。
【6题详解】
词义猜测题。根据划线单词前的部分“Too much use of fertilizers has damaged the soil and affected the growth of grass(过度使用肥料破坏了土壤,影响了草的生长)”和划线单词后的部分“the expansion of the desert(沙漠的扩张)可知,过多使用化肥破坏了土壤,影响了草的生长,这种现象肯定是“加速了”沙漠的扩张。由此推知划线词的意思是“加快,加速”,与D项quickening意义一致。故选D。
【7题详解】
推理判断题。纵观全文,文章在向读者介绍内蒙古自治区绿色长城的作用以及保护其生态所面临的挑战。故选B。
C
A young man named John met a senior citizen who had taught him many years before. But the teacher couldn’t recognize him by appearance. John told his teacher a story about how he inspired him to become a teacher.
“One day, a friend of mine entered the classroom with a new nice watch which I admired so much. So, I decided to steal it. Shortly after, my friend found that his watch was gone and immediately complained to his teacher, who was you. Then you went to the classroom and told the class about the lost watch. I wouldn’t give it back to him. Then you closed the door, told all the students to get up and began to search students’ pockets for it one by one. But you asked us to close our eyes. When you went through my pockets, you found the watch and took it. You went on searching everyone’s pockets till you finished finally. You never said anything about the incident, nor even took me aside to give me a moral lesson. But I received your message clearly. It was the most shameful day of my life, but it was also the day my dignity (尊严) was saved and I decided never to become a thief. And thanks to you, I understood what a real educator needs to do.”
John asked the professor if he still remembered the incident. He replied to him honestly, “I do remember the situation, the stolen watch and that I was looking for it in everyone’s pockets, but I didn’t remember you, because I also closed my eyes while searching.”
If to correct, you must make students feel ashamed or stupid and lose the respect of other people, you don’t know how to teach yet.
8. How did John meet his old teacher
A. John visited him specially. B. The passage didn’t tell us.
C. A friend told John about him. D. His teacher asked to see him.
9. How did John most possibly feel when the search for the watch began
A. Nervous. B. Curious.
C. Patient. D. Unfortunate
10. What message does the story communicate to us A good teacher should
A. devote himself to his teaching B. learn some educational science
C. respect the students’ dignity D. help the students keep their secrets
11. Why did the teacher remember the situation but forget John
A. Because John was only one of all his students.
B. Because the teacher hated to mention the past.
C. Because he closed his eyes while searching them.
D. Because he pretended not to have recognized him.
【答案】8. B 9. A 10. C 11. C
【解析】
【导语】这是一篇记叙文,作者回忆了自己的恩师当年是如何保护了自己的尊严的。
【8题详解】
判断推理题。根据第一段“A young man named John met a senior citizen who had taught him many years before.(一个名叫John的年轻人见到了许多年以前教他的老师)”可知,John见到恩师,但在文中没有提及如何见到的。故选B。
【9题详解】
判断推理题。根据第二段“One day, a friend of mine entered the classroom with a new nice watch which I admired so much. So, I decided to steal it.(有一天,我的一个朋友带着一款新的漂亮手表走进教室,我羡慕极了。因此,我决定偷这个手表)”可知, 因为John偷了同学的手表,老师开始搜身寻找手表时John肯定很紧张。故选A。
【10题详解】
判断推理题。根据第二段“When you went through my pockets, you found the watch and took it. You went on searching everyone’s pockets till you finished finally. You never said anything about the incident, nor even took me aside to give me a moral lesson.(当你搜查我的口袋时,你发现了手表,然后拿走了。你继续搜查其他人的口袋直到最后。你从未提及,甚至没有教训我)”可知,恩师闭着眼睛搜表,事后从未声张,保护了John的尊严,使得John真正懂得了一个名副其实的教育者应该做的——保护学生的尊严。故选C。
【11题详解】
细节理解题。根据第三段最后一句“I didn’t remember you, because I also closed my eyes while searching. (我记不起你,因为当我搜查时,我也闭着眼睛)”可知,这位老师没有记得John,是因为搜身找表时,恩师也闭着眼睛。故选C。
D
Throwing a rock into a calm body of water creates a ripple (波纹;波浪般起伏) effect across the calm water, until those ripples reach the edge of the water. It also explains how our actions affect other people. When we show love and kindness to others, the powerful effect of our actions spreads out further. The same goes for dislike or anger. It is important that we should begin being more thoughtful about our actions and words.
Love can reach so many different people, making it a powerful force in the world. Anger has the same effect. The world would be a better place if we learn to love and show kindness to others. We can’t always control what others do, but we have power over our actions and contribute our own ripples into the world.
We don’t always know the effect that our actions have on others. There will be times when you are angry. Some people may feel a sense of short-lived relief when they throw a rock of anger into the world, but that feeling usually changes into shame and anger towards oneself eventually. Anger hurts yourself and the world in the meanwhile. I suggest walking away for a while when you feel angry. Spreading love and kindness not only has positive effects on others but also on ourselves. You get to enjoy it, and the people around you can enjoy it too. Personally, I feel my best when I help others and I feel my worst when I’ve made someone upset. When we put kindness into the world, we’ll feel thankfulness, sympathy, and understanding. Let my kindness guide my decisions and this allows love and connection to ripple out into the world.
It’s important that we take care of ourselves when we show love and kindness for others. When we love ourselves, we’re then able to love others. And when we let this love and kindness guide our decisions, the world will become more beautiful.
12. For what reason does the author mention the experience of throwing a rock into a pond
A. To introduce the topic of this text.
B To see how ripples spread in water.
C To teach us how to make big ripples.
D. To share the very interesting experience.
13. Why does the author advise you to walk away for a while when you are angry
A. To find a place to think over what has happened.
B. To talk about your problems with someone else.
C. To stop those ripples of anger from spreading.
D. To avoid seeing the person making you angry.
14. How is the third paragraph mainly developed
A. By referring to a theory. B. By making comparisons.
C. By giving some examples. D. By analyzing cause and effect.
15. What is the passage mainly about
A. Dislike usually leads to shame and anger in the end.
B. Anger has a similar effect on our actions to kindness.
C. Kindness or anger ripples out to other people nearby.
D. Love and kindness make the world much more beautiful.
【答案】12. A 13. C 14. B 15. D
【解析】
【导语】这是一篇议论文。文章主要陈述了只有爱和善良会让这个世界更加美好。
【12题详解】
推理判断题。根据第一段的“It also explains how our actions affect other people. When we show love and kindness to others, the powerful effect of our actions spreads out further. The same goes for dislike or anger. (它还解释了我们的行为如何影响他人。当我们对他人表现出爱和善良时,我们行为的强大影响会进一步扩散。厌恶或愤怒也是如此)”可知,通过向池塘里扔石子激起涟漪的事例是为了说明类似的生活中的行为也可以影响他人。由此推知,此处所举事例是为了引出本文的话题。故选A。
【13题详解】
推理判断题。根据第一段的“When we show love and kindness to others, the powerful effect of our actions spreads out further. The same goes for dislike or anger. (当我们对他人表现出爱和善良时,我们行为的强大影响会进一步扩散。厌恶或愤怒也是如此)”和第三段的“Anger hurts yourself and the world in the meanwhile. I suggest walking away for a while when you feel angry.(愤怒同时伤害你自己和整个世界。我建议你生气的时候走开一会儿)”可知,作者建议你在生气的时候走开是为了阻止愤怒扩散。故选C。
【14题详解】
推理判断题。根据第三段的“Some people may feel a sense of short-lived relief when they throw a rock of anger into the world, but that feeling usually changes into shame and anger towards oneself eventually. Anger hurts yourself and the world in the meanwhile. (当一些人把愤怒的石头扔到世界上时,他们可能会感到短暂的解脱,但这种感觉最终通常会变成对自己的羞耻和愤怒。愤怒同时伤害你自己和整个世界)”和“When we put kindness into the world, we’ll feel thankfulness, sympathy, and understanding. Let my kindness guide my decisions and this allows love and connection to ripple out into the world.(当我们把善良带到这个世界上时,我们会感到感激、同情和理解。让我的善良指引我的决定,这会让爱和联系在世界上荡漾)”推知,本段是通过对比的方式进行陈述的。故选B。
【15题详解】
主旨大意题。根据文章的主要内容,尤其第二段的“The world would be a better place if we learn to love and show kindness to others. (如果我们学会爱别人、善待他人,世界会变得更美好)”,第三段的“When we put kindness into the world, we’ll feel thankfulness, sympathy, and understanding. Let my kindness guide my decisions and this allows love and connection to ripple out into the world.(当我们把善良带到这个世界上时,我们会感到感激、同情和理解。让我的善良指引我的决定,这会让爱和联系在世界上荡漾)”和最后一段“It’s important that we take care of ourselves when we show love and kindness for others. When we love ourselves, we’re then able to love others. And when we let this love and kindness guide our decisions, the world will become more beautiful.(当我们对他人表示爱和仁慈时,照顾好自己是很重要的。当我们爱自己时,我们就能爱别人。当我们让这种爱和善良指导我们的决定时,世界将变得更加美丽)”可知,文章主要陈述了只有爱和善良会让这个世界更加美好。故选D。
第二节(共5小题;每小题2. 5分,满分12. 5分)
根据下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
On February 1, 2003, the Space Shuttle Columbia disintegrated (解体) as it re-entered Earth’s atmosphere. Accident investigators found fault with a Powerpoint slide presented by NASA engineers. ___16___ The NASA engineers failed to make their message stand out. In fact, it is a challenge many presenters face, but there are ways to overcome it.
You need to tell your audience why they should listen as quickly as possible. A hook can help you do this. ___17___ Jamie Oliver, for example, started his TED Talk in 2010 with this fact: “Sadly, in the next 18 minutes, while we chat, four Americans will be dead from the food they eat.”
___18___ Most people structure presentations by building up to their strongest point instead of leading with it. But an audience’s attention is limited and with this approach, you will have lost them before you get to your key point.
In order to keep your audience attentive, use the power of one simple word —“you”— throughout your presentation. ___19___ Instead, try “ We have 45 offices worldwide, which you can access for your business needs. We intend to give you a key contact in each country if you choose to do business with us.”
Make your data feel real by telling stories that back it up, rather than just presenting figures and concepts. People relate easily and emotionally to stories, and stories make facts more digestible. ___20___ The best speakers reach into their bag of stories and bring their presentations to life.
A. As a speaker, you should appear more audience-friendly.
B. The hook can be a question, a shocking statement, or a video.
C. Once you have your audience hooked, you must keep them engaged.
D. Stop saying, “We have 45 offices worldwide with 10,000 staff members.”
E. The key information was buried so deep in the presentation that it was considered useless.
F. The success of the presentation is determined by your ability to put information in a logical way.
G. Because of this, the audience can understand and also remember the points contained in them more easily.
【答案】16. E 17. B 18. C 19. D 20. G
【解析】
【导语】这是一篇说明文。文章介绍了如何使你的演讲更感兴趣。
【16题详解】
根据下文“The NASA engineers failed to make their message stand out.”(美国宇航局的工程师未能让他们的信息引人注目。)可知,此处讲述信息不突出。选项E意为“关键信息隐藏得太深,以至于被认为是无用的。”,引起下文,故选E。
【17题详解】
根据上文“A hook can help you do this.”(一个吸引人的东西可以帮助你做到这一点。)可知,此处讲述吸引人的东西是什么。选项B意为“吸引人的东西可以是一个问题,一个令人震惊的陈述,或者一个视频。”,The hook呼应上文中a hook,符合文意,故选B。
【18题详解】
根据下文“But an audience’s attention is limited and with this approach, you will have lost them before you get to your key point.”(但是观众的注意力是有限的,使用这种方法,你就会在你讲到重点之前失去他们的注意力。)可知,此处讲述要吸引观众。选项C意为“一旦你吸引了你的观众,你就必须让他们沉浸其中。”,引起下文,故选C。
【19题详解】
根据下文“Instead, try " We have 45 offices worldwide, which you can access for your business needs.”(相反,试着说:“我们在全球有45个办事处,您可以访问这些办事处以满足您的业务需求。)可知,此处讲述说话的方法——使用第二人称。选项D意为“不要再说:“我们在全球有45个办事处和1万名员工。”符合文意,故选D。
【20题详解】
根据上文“People relate easily and emotionally to stories, and stories make facts more digestible.”(人们很容易在情感上与故事产生共鸣,而故事使事实更易于理解。)可知,选项G意为“正因为如此,听众更容易理解和记住其中的要点。”,说的是上文的好处,承接上文文意,故选G。
第三部分 语言知识运用(共两节,满分30分)
第一节 完形填空(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
Within two years of first showing signs of memory loss, Peter Marshall had to give up work as early onset Alzheimer’s began to take hold.
His wife Lisa started a blog called “Oh Hello Alzheimer’s” to help her cope with the progressive ____21____ of her husband's fading memory. “ I get ____22____ every day from people saying, ‘Thank you —now I don’t feel so alone’,” she said.
As the disease ____23____ , Peter’s memory ____24____ faded and he began to refer to Lisa as his "favourite person”. Then, one day last year, they were watching a wedding ____25____ on television when Peter suddenly looked at his wife and said, “Let’s do it!” “Well, OK, we should get married then,” she told him.
The next day, ____26____ , Peter appeared to have forgotten all about it. Still, with the 20th____27____ of their wedding approaching this year, the idea seemed to make sense to Lisa in the face of her husband’s rapid ____28____ . Sarah, Lisa’s daughter from a marriage before she met Peter, helped organize the event. “I knew that my stepdad, who I am very close with, was there through some of the ____29____ times of my life.”
When Lisa joined her husband to ____30____ vows for the second time, his delight was clear for all to see. “It was just magical — straight out of a ____31____ .” she said.
The music ____32____ the theme of the day: a saxophonist played Unforgettable as Lisa walked down the aisle.
“There wasn’t a dry eye, and I was ____33____ .” Lisa said. “I hadn’t seen Peter that happy in a long time.” As they danced while guests ____34____ . Lisa said her husband ____35____ a few words in her ear. “Thank you for staying,” he said.
21.
A. dilemma B. problem C. challenge D. trouble
22.
A. messages B. letters C. mails D. comments
23.
A. appeared B. worsened C. emerged D. strengthened
24.
A. formally B. eventually C. desperately D. instantly
25.
A. scene B. event C. situation D. spot
26.
A. but B. instead C. however D. therefore
27.
A. year B. ceremony C. celebration D. anniversary
28.
A. decline B. reduction C. drop D. disappearance
29.
A. happiest B. saddest C. toughest D. brightest
30.
A. speak B. exchange C. swear D. express
31.
A. fairytale B. story C. drama D. show
32.
A. played B. reflected C. equaled D. matched
33.
A. in the sky B. over the moon C. over the sky D. in the air
34.
A. looked at B. moved around C. looked on D. cheered up
35.
A. told B. uttered C. conveyed D. whispered
【答案】21. C 22. A 23. B 24. C 25. A 26. C 27. D 28. A 29. C 30. B 31. A 32. D 33. B 34. C 35. D
【解析】
【导语】本文是一篇记叙文。丈夫Peter因阿尔茨海默症逐渐失去记忆,妻子在博客上记录他们的生活。在重现他们的婚礼场景中,妻子Lisa感到,虽然丈夫逐渐失去记忆,但是他们之间的爱一直存在。
【详解】1. 考查名词词义辨析。句意:他的妻子丽莎开设了一个名为“哦,你好,阿尔茨海默氏症”的博客,以帮助她应对丈夫逐渐衰退的记忆带来的挑战。A. dilemma 两难;B.problem问题; C.challenge挑战; D.trouble麻烦。 根据“husbands fading memory.” 可知,Lisa开了博客,帮助自己应对丈夫记忆消退所产生的挑战。故选C。
2. 考查名词词义辨析。句意:她说:“我每天都收到人们的留言说,‘谢谢你,现在我不觉得那么孤单了’。”。A. messages信息;B. letters 信件;C.mails 邮件;D.comments 评论。 根据“saying, ‘Thank you —now I don’t feel so alone’,”可知,丽莎每天都会收到很多的消息。故选A。
3. 考查动词词义辨析。句意:随着病情的恶化,彼得的记忆力严重衰退,他开始称丽莎是他“最喜欢的人”。A. appeared出现; B.worsened 恶化;C.emerged 浮现;D.strengthened加强。 根据“he began to refer to Lisa as his ‘favourite person’. ” 可知, 彼得病情恶化。故选B。
4. 考查副词词义辨析。句意:随着病情的恶化,彼得的记忆力严重衰退,他开始称丽莎是他“最喜欢的人”A. formally正式地; B.eventually 最后;C.desperately 绝望地、严重地;D.instantly 马上。 根据“he began to refer to Lisa as his ‘favourite person’. ” 可知,彼得的记忆力严重衰退。故选C。
5. 考查名词词义辨析。句意:然后,去年的一天,他们正在看电视上的婚礼场景,A. scene场景; B.event事件; C.situation 情况;D.spot 地点。根据“‘Well, OK, we should get married then,’ she told him.” 可知,他们在电视上看到一个婚礼场景。故选A。
6. 考查连词/副词词义辨析。句意:然而,第二天,彼得似乎把这事全忘了。A.but但是; B. instead代替;C.however然而;D.therefore因此。根据“Peter appeared to have forgotten all about it. ” 可知,前后表示转折,空后有逗号,用连接副词however。故选C。
7. 考查名词词义辨析。句意:尽管如此,今年是他们结婚20周年纪念,面对丈夫记忆的迅速衰退,丽莎似乎觉得这个想法是合理的。A. year年; B.ceremony仪式; C.celebration 庆祝;D.anniversary周年纪念。 根据“ of their wedding ” 可知,他们20周年结婚纪念来临。故选D。
8. 考查名词词义辨析。句意:尽管如此,今年是他们结婚20周年纪念,面对丈夫记忆的迅速衰退,丽莎似乎觉得这个想法是合理的。A. decline下降; B.reduction减少;C.drop 掉下;D.disappearance消失。 根据“Peter’s memory 4 faded and he began to refer to Lisa as his ‘favourite person’.” 可知,她丈夫的记忆快速下降。故选A。
9. 考查形容词词义辨析。句意:“我知道我的继父,我和他很亲近,在我生命中最艰难的时刻陪伴着我。”。A. happiest 最快乐的;B.saddest 最伤心的;C.toughest 最艰难的;D.brightest 最明亮的。 根据“who I am very close with, was there through” 可知,继父在丽莎女儿生命的最困难时期陪伴着她。故选C。
10. 考查动词词义辨析。句意:当丽莎第二次和丈夫交换誓言时,他的喜悦显而易见。A.speak说话; B.exchange 交换;C.swear 发誓;D.express 表达。根据“‘Well, OK, we should get married then,' she told him.” 可知,丽莎和丈夫在婚礼上交换誓言。故选B。
11. 考查名词词义辨析。句意:她说:“这简直太神奇了,就像童话故事一样。”A. fairytale童话; B.story故事; C.drama 戏剧;D.show 展览。 根据“It was just magical” 可知,这一幕好像来自从童话故事,让人觉得不可思议。故选A。
12. 考查动词词义辨析。句意:音乐与这一天的主题相吻合:当丽莎走过红毯时,一位萨克斯手演奏了一首难忘的乐曲。A. played 演奏;B.reflected反映;C.equaled等于; D.matched 匹配。 根据“ a saxophonist played Unforgettable ” 可知,婚礼上所放的音乐和当天的主题相配。故选D。
13. 考查介词短语词义辨析。句意:丽莎说:“我的眼泪都干了,我欣喜若狂。”A. in the sky 在空中;B.over the moon 欣喜若狂;C.over the sky 天上;D.in the air悬而未决。 根据“ Lisa said. ‘I hadn’t seen Peter that happy in a long time.’” 可知,丽莎欣喜若狂。故选B。
14. 考查动词短语词义辨析。句意:他们在客人的注视下跳舞。A. looked at看着; B.moved around四处走动; C.looked on 旁观;D.cheered up加油。 根据“As they danced ” 可知,婚礼上他们跳舞而来宾在一旁观看。故选C。
15. 考查动词词义辨析。句意:丽莎说她丈夫在她耳边悄悄说了几句话。“谢谢你留下来,”他说。A.told 告诉;B.uttered 说出;C.conveyed 表达;D.whispered低语。根据“ in her ear.” 可知,丈夫在她耳边温柔低语。故选D。
第二节:(共10个小题;每小题1. 5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Most Americans don't like to get advice from members of their family. They get advice from “strangers”. When they need advice, they ____36____(rare) go to people they know. Instead, many of them write letters ____37____ newspapers and magazines which give advice on many different subjects ____38____(include) family problems, the use of language, health, cooking, child care, clothes, and even on how ____39____ (buy) a house or a car.
Most newspapers regularly print letters from readers with problems. Along with the letters there are answers written by people ____40____ are supposed to know how to solve such problems. Some of these writers are doctors, and others are lawyers or ____41____ (educate). Among the writers, two women are famous. Although they have no special training for this kind of work, they can give the readers suitable advice ____42____ they are rich in life experience and good at ____43____(communicate) with others. A survey was done last year about why people ____44____(turn) to strangers for help and why the two women were well received. Most people ____45____(interview) in the survey said this way could help protect their privacy(隐私) and the advice from the women was practical and effective.
【答案】36. rarely
37. to 38. including
39. to buy 40. who##that
41. educators
42. because
municating
44. turned 45. interviewed
【解析】
【分析】本文是一篇说明文,讲述了美国人采取建议的方法。美国人为了保护隐私以及得到更有效更实际有用的解决办法,他们倾向于向报纸或杂志写信求助;报刊也会定期刊登有问题读者的来信并附上有解决办法的人提供的答案。
【36题详解】
考查副词。句意:美国人很少去找他们认识的人(听取他们的意见)。根据上文“Most Americans don’t like to get advice from members of their family.They get advice from “strangers”. ”可知,美国人很少听取自己亲近的人的意见。设空处应填副词,修饰谓语动词go。rare为形容词,其副词为rarely,意为“很少地”,符合题意。故填rarely。
【37题详解】
考查介词。句意:相反,他们中的许多人给报纸和杂志写信,这些报纸杂志就许多不同的问题提供建议,包括家庭问题,语言的使用,健康,烹饪,孩子护理,衣服,甚至如何买房子或汽车。句中短语“write letters to sb”意为“给某人写信”,设空处应填介词to。故填to。
【38题详解】
考查介词。句意:他们中的许多人给报纸和杂志写信,这些报纸杂志就许多不同的问题提供建议,包括家庭问题,语言的使用,健康,烹饪,孩子护理,衣服,甚至如何买房子或汽车。根据语境和句意, 名词subjects后接介词短语作其后置定语。include为动词,其介词为including,意为“包括”。故填including。
【39题详解】
考查非谓语动词。句意:他们中的许多人给报纸和杂志写信,这些报纸杂志就许多不同的问题提供建议,包括家庭问题,语言的使用,健康,烹饪,孩子护理,衣服,甚至如何买房子或汽车。根据语境和句意,介词on后为“疑问词+动词不定式”用法。故填to buy。
【40题详解】
考查定语从句。句意:和这些信件一起还有答案,答案是那些应该知道如何解决这样的问题的人们写的。根据语境和句意,people为先行词,后跟限制性定语从句,先行词在从句中为主语,为人,设空处可用关系代词that或者whom。故填that或who。
41题详解】
考查名词。句意:这些写答案的人中有些是医生,有些是律师或教育工作者。根据语境和句意,根据连词or,设空处与lawyers并列,应用名词,表示身份。educate为动词,其名词“educator”,意为“教育工作者,教师”。前面lawyers为复数形式,故设空处也用复数。故填educators。
【42题详解】
考查连词。句意:虽然他们没有受过这种工作的特殊训练,他们可以给读者适当的建议,因为他们有丰富的生活经验,善于与人沟通。根据语境和句意,设空处应填连词,引导原因状语从句,故填because。
【43题详解】
考查非谓语动词。句意:虽然他们没有受过这种工作的特殊训练,他们可以给读者适当的建议,因为他们有丰富的生活经验,善于与人沟通。根据语境和句意,短语be good at意为“擅长做某事”,为固定搭配,后接动名词,作介词at的宾语。故填communicating。
【44题详解】
考查时态。句意:去年,做了一项关于为什么人们向陌生人求助以及为什么这两位女士受到欢迎的调查。根据时间词last year,句子为一般过去时;短语“turn to sb for help”意为“向某人求助”,为固定搭配,设空处在介词about后的宾语从句中为谓语动词,也用一般过去时态。故填turned。
【45题详解】
考查非谓语动词。句意:大多数人在调查中接受采访时表示,这种方式可以帮助保护他们的隐私和来自于女性的建议实用有效。分析句子结构可知,句子谓语为said,故设空处为非谓语动词,逻辑主语Most people与动词interview之间为动宾关系,故用过去分词形式,作后置定语。故填interviewed。
【点睛】
第四部分写作(共两节,满分40分)
第一节 应用文写作(满分15分)
46. 假如你是新闻系的学生李华,近期,你在路透社的官方网站上看到一则关于新媒体实习项目的招募信息。试写一封邮件给其人事部门主管Tracy咨询实习岗位的相关信息。
要点:1. 自我介绍;
2. 表达对实习项目的兴趣;
3. 咨询岗位相关信息(如实习资格、工作内容等)。
注意:1. 词数80左右;
2. 开头和结尾已给出,不计入总词数。
参考词汇:路透社Reuters 实习 internship
Dear Tracy,
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
【答案】Dear Tracy,
I’m Li Hua, a college student majoring in journalism. Having read the recruitment information of interns on your website, I am writing to inquire about job openings in Reuters at present.
As a journalism major, I am greatly intrigued to explore more about the publishing industry, especially the new-media-related realm. Thus, I wish to be informed of the details concerning the post on your recruitment. Initially, would you please provide a further explanation about the relevant qualifications required for the position For example, shall I include my Certificate of Schooling for application Besides, I wonder what the job mainly involves. Do I need to contribute articles to your website on a regular basis
Attached is my resume for your reference. I will be eagerly anticipating your reply!
Yours,
Li Hua
【解析】
【导语】本篇书面表达为一篇应用文。要求学生写一封邮件给其人事部门主管Tracy 咨询新媒体招聘实习岗位的相关信息。
【详解】1.词汇积累:
询问:inquire→ask
感兴趣的:intrigued→interested/fascinated/enthusiastic
关于:concerning→in regard to/about/with respect to
相关的:relevant→related
2.句式拓展:
原句:As a journalism major, I am greatly intrigued to explore more about the publishing industry, especially the new-media-related realm. Thus, I wish to be informed of the details concerning the post on your recruitment.
拓展句:As a journalism major, I am greatly intrigued to explore more about the publishing industry, especially the new-media-related realm, as a result of which I wish to be informed of the details concerning the post on your recruitment.
【点睛】【高分句型1】Besides, I wonder what the job mainly involves.(运用了what引导宾语从句)
【高分句型2】Attached is my resume for your reference.(运用了完全倒装)
第二节 读后续写(满分 25分)
47. 阅读下面材料, 根据其内容和所给段落开头语续写两段, 使之构成一篇完整的短文。
There was a pretty strict system of segregation (种族隔离)in Atlanta. For a long, long time I could not go swimming. until there was a Negro YMCA(黑人基督教青年会). A Negro child in Atlanta could not go to any public park. I could not go to the so-called white schools. In many of the stores downtown, I couldn’t go to a lunch counter to buy a hamburger or a cup of coffee. I could not attend any of the theaters. There were one or two Negro theaters, but they didn’t get any of the main pictures. If they did get them, they got them two or three years later.
I had grown up hating not only segregation but also the cruel acts that grew out of it. I had seen police violence with my own eyes, and watched Negroes receive the most tragic injustice in the courts. I can remember the organization known as the Ku Kux Klan. It stands out white supremacy(至高无上), and it was an organization that in those days even used violent methods to preserve segregation and to keep the Negro in his place. I remember seeing the Klan actually beat Negro. I had passed spots where Negroes had been savagely lynched (用私刑). All of these things did something to my growing personality.
In my late childhood and early adolescence, two incidents happened that had a tremendous effect on my development. The first was the first empty seats at the front of the store. A young white clerk came up and murmured politely:
”I’ll be happy to wait on you if you’ll just move to those seats in the back. “
Dad immediately replied, ”There’s nothing wrong with these seats. We’re quite comfortable here. “
”Sorry, “said the clerk, ”but you’ll have to move. “
”We’ll either buy shoes sitting here, “my father said quickly, ”or we won’t buy shoes at all. "
1. 续写词数应为150左右:
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Therefore he took me by the hand and walked out of the store.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
I remember riding with him another day when he accidentally drove past a stop sign.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】Therefore he took me by the hand and walked out of the store. This was the first time I had seen Dad so furious. The experience revealed to me at a very early age that my father had not adjusted to the system, and he played a great part in shaping my conscience. I still remember walking down the street beside him as he muttered, "I don't care how long I have to live with this system. I will never accept it." And he never has.
I remember riding with him another day when he accidentally drove past a stop sign. A policeman pulled up to the car and said:" All right, boy, pull over and let me see your license." My father instantly retorted:" Let me make it clear to you that you aren't talking to a boy. If you persist in referring to me as boy, I will be forced to act as if I don't hear a word you are saying." The policeman was so shocked in hearing a Negro talk to him so forthrightly that he didn't quite know how to respond. He nervously wrote the ticket and left the scene as quickly as possible.
【解析】
【导语】本文以人物为线索展开,讲述了发生在作者和父亲中一些种族歧视的经历,以及作者父亲在面对种族歧视时,父亲的反应让作者有所感悟的故事。
【详解】1.段落续写:
①由第一段首句内容“因此,他拉着我的手走出了商店”可知,第一段可描写爸爸拉着我的手离开商店之后,爸爸的情绪反应,以及爸爸说话的过程。。
②由第二段首句内容“我记得有一天和他一起开车,他不小心开过了一个停车标志。”可知,第二段可描写爸爸和警察对话的过程和我的感受。。
2.续写线索:拉着我的手走出了商店——爸爸的情绪表现——我的感受以及爸爸说的话——开车开过了一个停车标志——警察和爸爸的对话——感悟
3.词汇激活
行为类
①透露:revealed / disclose / impart
②.发挥作用:play a part in / play a role in
③.反驳:retorted / refute / disprove
情绪类
①.生气的:furious / angry / annoyed
②.震惊的:shocked / startled/surprised
【点睛】
[高分句型1]. If you persist in referring to me as boy, I will be forced to act as if I don't hear a word you are saying.(运用了if引导的条件状语从句。)
[高分句型2]. The policeman was so shocked in hearing a Negro talk to him so forthrightly that he didn't quite know how to respond.(运用了so...that…引导的结果状语从句。)
1-5CBABC 6-10ABCBB 11-15ACCAA 16-20ABBCA