滨海新区田家炳中学2023-2024-1高一年级期中考试
英语试卷
第Ⅰ卷(满分115分)
第一部分:听力(20分)
第一节:(共5小题;每小题1分,满分5分)
听对话,选择正确选项:
1. What does the man want to do
A. He wants to repair the telephone.
B. He wants to ring somebody.
C. He wants to answer a call.
2. How does the man contact his family now
A. Through the Internet. B. By writing letters.
C. By phoning.
3. What does the woman want the man to do
A. To buy her a dress. B. To deliver her dress.
C. To give her his address.
4. What does the man mean
A. A lot of people went to the wonderful concert.
B. Only one seat in the theatre was occupied.
C. Only one seat in the theatre was empty.
5. What can we learn from the conversation
A. The two speakers are colleagues.
B. The woman works in the bank.
C. The man worked in the bank,
第二节(共10小题,每小题1.5分,满分15分)
听第6段材料,回答第6至8题:
6. When will the man leave
A. On Saturday. B. On Sunday. C. On Monday.
7. Who told the man the news
A. His father. B. His mother. C. His wife.
8 How long will the man probably be away
A. Two days. B. Three days. C. Four days.
听第7段材料,回答第9至11题:
9. What is the probable relationship between the two speakers
A. New neighbors. B. New workmates. C. Good friends.
10. Where were the man and his wife two years ago
A. In America. B. In Vietnam. C. In Australia.
11. What does the man’s wife do
A. An assistant. B. A nurse. C. A doctor.
听第8段材料,回答第12 至 15题:
12. Why were the four people in the woods
A. They passed it through.
B. They attended court there.
C. They took shelter from the rain.
13. Where was the mother bird
A. On the road. B. In the grass. C. In a tree.
14. Which lawyer suggested moving on without helping the birds
A. The first one. B. The second one. C. The third one.
15. What do you think of Abraham Lincoln
A. He was full of love. B. He was famous. C. He was selfish.
第二节:单项选择(每小题1分,共15分)
1. You needn’t______ me to keep things neat and tidy, because he is well organised.
A. sculpt B. remind C. reflect D. recognise
2. Is there anything else ______that you’d like to share with us
A. in particular B. in time C. in order D. in panic
3. —How about having a party this weekend
—That _______ me fine. I’m coming.
A. suits B. fits C. matches D. agrees
4. The artist is so ________ that he can make different pictures with sand.
A. common B. careless C. creative D. helpful
5. I _______ days ________ and writing my first English paper yesterday.
A. spend; prepared B. spent; prepared
C. spend; preparing D. spent; preparing
6. _______ is there pine _______ apple in pineapple.
A. Either; or B. Neither; nor C. Either; nor D. Neither; or
7. ______like this might sometimes put you under pressure.
A. Challenges B. Characters C. Petrol D. Volunteers
8. —Mike, could you tell me if Lucy to my party tomorrow
—I think she will if she time.
A. come; will have B. comes; have
C. will come; has D. will come; will have
9. We should show our _______ to those who educate and protect us.
A. argument B. respect C. judgment D. requirement
10. After-school activities can take up a lot of time, so students have to learn to organise their busy ______.
A. schedules B. impressions C. facilities D. pressures
11. People rushed over to help the man ________ car had broken down.
A. which B. what C. whose D. whom
12. —How long did David work here
—For half of a year, but he didn’t leave much __________ on us.
A. expression B. instruction C. conclusion D. impression
13. 【2018·江苏】Self-driving is an area _______ China and the rest of the world are on the same starting line.
A. that B. where
C. which D. when
14. Your brother seems to be a good driver; ________, I don’t worry about the safety of my trip.
A. even so B. even though C. therefore D. however
15. — What about bringing my classmate to your birthday party
— ________ The more, the happier.
A. No way! B. So what C. Why not D. Enjoy yourself!
第三节:完形填空(共20小题,每小题1.5分,共30分)
At the age of 60, my father was hit by a car when he walked to a nearby supermarket to buy vegetables. After ___16___ for two months in hospital, he finally woke up. His waking up ___17___ all our family. ___18___, he didn’t know any of us. Doctors said his brain was hurt so ___19___ that he had lost all his memory. And his mental age(心理年龄) was only five. We were sorry to hear about the bad news.
Since I was his only child, it was my ___20___ to look after him. He forgot___21___ everything, but he did remember he liked sweets. I used the sweets as a way of ___22___ bad behaviors. I would gave him one sweet ___23___ he didn’t sit on the ground, a second for stopping painting on the wall, and another for not trying to put clothes on the dog.
Dad became the ___24___ child in town. He climbed up the tree to catch a bird and couldn’t get down after it ___25___ away. He broke my window with a ball and ___26___ our telephone in water like washing clothes. When I told him he was doing ___27___ things, he would answer smilingly, “I like that!” My son, then aged five, and two eight-year-old daughters, welcomed their ___28___ playmate. He would happily make them real cigarettes, ___29___ his sweets with them, and carry them high in the apple tree to ___30___ apples.
It is eight years since the ___31___. Dad has accepted the fact that he is the ___32___ of his three playmates but not a brother. He has also accepted that they grow taller but his ___33___ stays the same. Though it is still ___34___ to take care of him, he brings us a lot of fun. In some way I think it is a(n) ___35___ thing to look after dad like looking after a child. How many people can have the chance to care for a child-like parent
16. A. lying B. waiting C. staying D. sleeping
17. A. excited B. calmed C. hurt D. protected
18. A. Luckily B. Amazingly C. Unfortunately D. Regularly
19. A. slowly B. strangely C. lightly D. seriously
20. A. turn B. duty C. favor D. habit
21. A. almost B. half C. truly D. simply
22. A. stopping B. performing C. accepting D. planning
23. A. so B. though C. if D. before
24. A. cleverest B. oldest C. bravest D. kindest
25. A. flew B. jumped C. drove D. walked
26. A. repaired B. designed C. answered D. cleaned
27. A. useless B. wrong C. dangerous D. impolite
28. A. foolish B. big C. shy D. foreign
29. A. show B. lend C. share D. sell
30. A. pick B. hide C. buy D. plant
31. A. graduation B. invention C. mistake D. accident
32. A. teacher B. grandfather C. doctor D. uncle
33. A. weight B. age C. height D. look
34. A. tiring B. relaxing C. amusing D. interesting
35. A. perfect B. important C. easy D. happy
第四节:阅读理解(每小题2.5分,共50分)
A
I bumped into(撞上)a stranger as he walked by me. "Oh, excuse me," I said. He replied with a smile and said, "Please excuse me too. I wasn't watching out for you. "We apologised and went our own ways.
Later that day, when I was cooking, my daughter was standing too close to me. When I turned to reach for some milk, I nearly knocked(撞倒)her over.
"Move out of the way!" I shouted.
She walked away sadly. But I didn't feel like I had to apologize to her.
While I was in bed that evening, my husband said to me, "While dealing with a stranger, you were polite, but with a daughter you love, you were unkind. Your daughter brought you some flowers that she picked herself this afternoon. You'll find them in the kitchen by the door. Have you seen the tears in her eyes "
I quietly went and knelt down by my daughter's bed.
"Honey, I am so sorry, "I said. "Are these the flowers you picked for me "
She said, "I found them by the tree. I picked them because they're pretty like you. I knew you'd like them, especially the blue ones."
I tearfully replied, "Sweetie, I'm really sorry for the way I acted today. I shouldn't have shouted at you",
"It's okay. I love you anyway, "she said as she kissed me on my cheek.
If we can be polite to strangers, why can't we do the same for the ones we love
36. According to the passage, “excuse me” means________ here
A. sorry B. moved C. happy D. disappointed
37. The writer was ___________ to the stranger who she bumped into.
A. mad B. angry C. polite D. unkind
38. The writer’s daughter brought _________ for her
A. food B. flowers C. milk D. nothing
39. In Paragraph 5, the husband thought _____________.
A. the writer shouldn't shout at the daughter
B. the writer shouldn't apologize to the stranger
C. he shouldn't act rudely toward his daughter
D. both he and the writer should apologize to their daughter
40. What is the main message of the story
A. We should always apologize first.
B. We should be polite to people around us.
C. Shouting is not polite behavior.
D. We should watch out for strangers.
B
For the British, the home is a private place in which he or she goes to hide away from the troubles of life. It is very seldom that one would be invited to a British person's home. It is rude to knock on a person's door if you are not invited. If you are invited, don't ask to see more than the downstairs that your British host invites you into. Never ask how much the house or any of the items in it cost.
To the American,most of them want their home to be a place where they can entertain (款待) and share their lives with their friends. They may be delighted to give you a full tour of their houses. They may also be pleased when you show your interest and pleasure in their houses.
Both British and American people will engage in quite a bit of chat and a drink or two before the meal is served. After the first mouthful, you should say how delicious the food is and ask something about it. Remember, never eat with your mouth open and make very little noise while eating. It would be nice of you to help your host in any way. Maybe offer to pour some drinks or clear up after the meal.
41. British people _____ invite friends to their home.
A. often B. always C. seldom D. never
42. If your British friend invites you to his home, you can_____.
A. see anything you like
B. ask how much his house is
C. ask the cost of any of the items in it
D. only see the downstairs that you’re invited into
43. When you show your interest and pleasure in American people's houses, they may be_____.
A. angry B. happy C. sad D. worried
44. What does the underlined phrase “engage in” mean in Chinese
A. 陷入 B. 参与 C. 回避 D. 限制
45. What's the main idea of this passage
A. Some manners on visiting British and American people's home.
B. Different table manners between British and American people.
C. Different ideas about the home between British and American people.
D. Different ideas about how to get along well with neighbors between British and American people.
C
In July, my friend and I took a camping trip. We travelled for four weeks and visited the United States and part of Canada. We decided to camp because it took less money than living in hotels.
We planned very carefully. First, the car we were going to drive was very small, so we decided to take only one small bag each and as few camping things as possible. We took some medicine with us, to prevent (预防) insects and also food for picnics. Second, there was a lot to see in the United States and Canada, so we had to decide on the direction we wanted to drive on a big map.
All of this planning took a long time. The date we started was July 2.We saw and did many things on our camping tour. We climbed in the mountains, visited famous caves, and swam in cool mountain rivers. We visited many cities and talked to many people. We went to a hotel room when it rained at night. We had an exciting trip.
46. The two friends went camping ______ .
A. for four days B. with all their friends
C. so they can save money D. because it was warm in July
47. Which of the following statements was possibly true
A. They were now on the trip. B. They were going to make a tour all over the U.S. and Canada.
C. They were quite rich. D. They went by car.
48. We learn from the second paragraph that ______ .
A. they must have been ill B. they must have brought a lot in the car
C. they must have studied the map carefully D. they must have been hurt by insects
49. It is quite clear that ______ .
A the two friends didn’t take any food with them
B. they are sure to take some medicine with them on the trip
C. the two friends will take turns to drive
D. there will be no insects at all
50. What will happen if it’s rainy ______
A. They will talk to people while it rains. B. They will go swimming.
C. They will have to stop climbing. D. They will have to stay in a hotel for the night.
D
If you want to become a fluent English speaker you should take some advice. There are four skills in learning English. They are reading, listening, speaking, and writing. The most important thing you must remember is that if you want to improve your speaking and writing skills, you should first master the skills of reading and listening.
Read as much as you can. But your reading must be active. It means that you must think about the meaning of the sentence, the meaning of the unfamiliar(不熟悉) words, etc. There is no need for you to pay much attention to grammars or try to understand all the unfamiliar words you come across, but the fact that you see them for the first time and recognize them whenever you see them, for example, in other passages or books, is enough. It would be better to prepare yourself a notebook so you can write down the important words or sentences in it.
As for listening, there are two choices: besides reading, you can listen every day for about 30 minutes. You can only pay attention to your reading and become skillful at your reading, then you can catch up on your listening. Since you have lots of inputs in your mind, you can easily guess what the speaker is going to say. This never means that you should not practice listening.
For listening you can listen to cartoons or some movies that are specially made for children. Their languages are easy. Or if you are good at listening you can listen to VOA or BBC programs every day. Again the thing to remember is being active in listening and preferably taking some notes.
If you follow these pieces of advice, your speaking and writing will improve quickly, and you can be a fluent English speaker one day.
51. According to the writer, which should you improve first among the four skills
A. Reading and listening. B. Reading and writing
C. Writing and speaking. D. Speaking and listening.
52. To improve your reading, when you read you should ______.
A. look up all the new words in the dictionary
B. think about what you are reading actively
C. spend more time studying grammars
D. copy as many words and sentences as possible
53. The underlined phrase “come across” in Paragraph 2 can probably be replaced by “______”.
A. hear B. discover C. meet by accident D. look for
54. The passage is mainly about how to ______.
A choose suitable listening materials
B. deal with new words in reading
C. become fluent in speaking and writing English
D. improve your reading ability as quickly as possible
55. The author seems to agree with the view that____.
A. everyone should listen to VOA or BBC programs every day
B. you needn’t practice listening if you keep on reading every day.
C you should take notes of whatever you are hearing.
D. being good at reading is helpful in improving your listening.
第Ⅱ卷(满分35分)
阅读表达(共5 小题,每小题2 分,满分10分)
阅读短文回答问题。
Now and then we all get ill. Then we usually go to see a doctor. Doctors know a lot about what makes us ill. They may give us something to take. The medicine(药) often makes us well again. But sometimes the doctor's medicine doesn't work. A sick person does not get well. The pain(疼痛)will not go away. This happened to one man. He was in hospital, but he was not getting well. Then he found a new “doctor” inside himself. This new “doctor” was his own sense of humor. He saw funny films. He read funny books. And something wonderful happened. Laughing took away his pain. Then he was able to sleep and rest. His own happy feeling helped him to feel well again. He said laughing was his best “medicine”. His doctor thought so, too.
Another man was also ill, and he had a terrible pain in his back. The doctors could not stop it from hurting. So the man began to “Picture” his pain. In his head he “drew” a picture of a dog. He imagined(想象)it as a real dog. And he made friends with the dog. And his pain went away!
These stories may surprise you. But more and more people are getting well in this way. So visit the “doctor” inside your own head and you can stay happy and well.
56. If we get ill what will we do (no more than three words)
57. Why can't some sick men get well after they see a doctor (no more than five words)
58. What made the first sick man get well (no more than five words)
59. What made the second sick man get well again (no more than five words)
60. Why does the writer ask us to visit the “doctor” inside our head (no more than seven words)
书面表达:(25分)
61. 假如你叫李华,你的英国朋友 Tom来信询问你们学校学生社团活动的开设及参与情况,请你根据提示,用英语给他写一封信。
Club Activities
Time: 3:30-5:00, every Tuesday afternoon
Clubs: Science Club; Drama Club; Sport Club; Music Club; English Club
Benefits (益处): Make life interesting and colorful
1. 词数100左右;
2. 可以适当增加细节,以便行文连贯;
3. 开头和结尾已给出,不计入总词数。
Dear Tom,
I am glad to receive your letter. Here is something about our club activities.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
听力 1—5 BABAC 6—10 BCCAB 11—15 AACBA滨海新区田家炳中学2023-2024-1高一年级期中考试
英语试卷
第Ⅰ卷(满分115分)
第一部分:听力(20分)
第一节:(共5小题;每小题1分,满分5分)
听对话,选择正确选项:
1. What does the man want to do
A. He wants to repair the telephone.
B. He wants to ring somebody.
C. He wants to answer a call.
2. How does the man contact his family now
A. Through the Internet. B. By writing letters.
C By phoning.
3. What does the woman want the man to do
A. To buy her a dress. B. To deliver her dress.
C. To give her his address.
4. What does the man mean
A. A lot of people went to the wonderful concert.
B. Only one seat in the theatre was occupied.
C. Only one seat in the theatre was empty.
5. What can we learn from the conversation
A. The two speakers are colleagues.
B. The woman works in the bank.
C. The man worked in the bank,
第二节(共10小题,每小题1.5分,满分15分)
听第6段材料,回答第6至8题:
6. When will the man leave
A. On Saturday. B. On Sunday. C. On Monday.
7. Who told the man the news
A. His father. B. His mother. C. His wife.
8. How long will the man probably be away
A. Two days. B. Three days. C. Four days.
听第7段材料,回答第9至11题:
9. What is the probable relationship between the two speakers
A. New neighbors. B. New workmates. C. Good friends.
10. Where were the man and his wife two years ago
A. In America. B. In Vietnam. C. In Australia.
11. What does the man’s wife do
A. An assistant. B. A nurse. C. A doctor.
听第8段材料,回答第12 至 15题:
12. Why were the four people in the woods
A They passed it through.
B. They attended court there.
C. They took shelter from the rain.
13. Where was the mother bird
A. On the road. B. In the grass. C. In a tree.
14. Which lawyer suggested moving on without helping the birds
A. The first one. B. The second one. C. The third one.
15. What do you think of Abraham Lincoln
A. He was full of love. B. He was famous. C. He was selfish.
第二节:单项选择(每小题1分,共15分)
1. You needn’t______ me to keep things neat and tidy, because he is well organised.
A. sculpt B. remind C. reflect D. recognise
【答案】B
【解析】
【详解】考查动词词义辨析。句意:你不必提醒我要保持整洁,因为他组织得很好。A. sculpt雕塑;B. remind提醒;C. reflect反映;D. recognise辨认出。根据后文me to keep things neat and tidy可知,此处表示“提醒某人做某事”,remind sb to do sth是固定句型。故选B项。
2. Is there anything else ______that you’d like to share with us
A. in particular B. in time C. in order D. in panic
【答案】A
【解析】
【详解】考查介词短语辨析。句意:你还有什么特别想和我们分享的吗?A. in particular特别,尤其;B. in time及时;C. in order按顺序;D. in panic惊慌地。根据前后文句意可知,此处问还有什么特别的。故选A项。
3. —How about having a party this weekend
—That _______ me fine. I’m coming.
A. suits B. fits C. matches D. agrees
【答案】A
【解析】
【详解】考查动词义词辨析。句意:——这个周末开个派对怎么样?——对我很合适。我会来的。fit 指大小、形状的合适,引申为吻合、协调;suit 指合乎时间安排,需要、口味、条件、地位,以及花色、款式等与某人的皮肤、气质、身材或身份相称;match 多指大小、色调、形状、性质等的搭配;agree是“同意,赞同”之意。本句指时间适合,要用suit 。故选A。
4. The artist is so ________ that he can make different pictures with sand.
A. common B. careless C. creative D. helpful
【答案】C
【解析】
【详解】考查形容词词义辨析。句意:这位艺术家很有创造力,他能用沙子画出不同的画。A. common普通的,常见的;B. careless粗心的;C. creative有创造力的;D. helpful有益的。分析句子,设空处使用形容作表语,此处表示“有创造力的”用creative符合句意。故选C。
5. I _______ days ________ and writing my first English paper yesterday.
A. spend; prepared B. spent; prepared
C. spend; preparing D. spent; preparing
【答案】D
【解析】
【详解】考查时态和固定句型。句意:我花了几天时间准备,并且在昨天写了我的第一篇英语论文。根据时间状语yesterday可知,事情发生在过去,用一般过去时,所以应用spent,spend time (in) doing sth意为“花(时间)做某事”,为固定句型,所以第二处应为preparing。故填D。
6. _______ is there pine _______ apple in pineapple.
A. Either; or B. Neither; nor C. Either; nor D. Neither; or
【答案】B
【解析】
【分析】
【详解】考查固定短语。句意:菠萝里既没有松树也没有苹果。either...or...或者……或者;neither...nor...既不……也不……;是固定短语,故C、D项错误;句中使用了部分倒装,故句首应为否定词neither;根据句意,菠萝里既没有松树也没有苹果,故选B。
【点睛】
7. ______like this might sometimes put you under pressure.
A. Challenges B. Characters C. Petrol D. Volunteers
【答案】A
【解析】
【详解】考查名词词义辨析。句意:这样的挑战有时会给你带来压力。A. Challenges挑战;B. Characters 特性,人物角色;C. Petrol 汽油;D. Volunteers志愿者。根据句意以及下文中的“put you under pressure”可知,此处表示“挑战”符合语境。故选A项。
8. —Mike, could you tell me if Lucy to my party tomorrow
—I think she will if she time.
A. come; will have B. comes; have
C. will come; has D. will come; will have
【答案】C
【解析】
【详解】考查时态。句意:——迈克,你能告诉我露西明天是否会来参加我的聚会吗?——我想她会的,如果她有时间的话。第一空是if引导的宾语从句的谓语,根据时间状语tomorrow可知,时态应用一般将来时,因此应用will come;第二空是if引导的条件状语从句的谓语,主句时态为一般将来时,从句时态应用一般现在时,因此应用has。故选C。
9. We should show our _______ to those who educate and protect us.
A. argument B. respect C. judgment D. requirement
【答案】B
【解析】
【分析】
【详解】考查名词词义辨析。句意:我们应该对那些教育并保护我们的人表示尊重。A.argument论据;争论;B.respect尊重;C.judgment判断;D.requirement要求。根据上下文可知,对于教育并保护我们的人我们应该尊重。故选B。
【点睛】
10. After-school activities can take up a lot of time, so students have to learn to organise their busy ______.
A. schedules B. impressions C. facilities D. pressures
【答案】A
【解析】
【详解】考查名词词义辨析。句意:放学后的活动可能会占用很多时间,所以学生们必须学会安排繁忙的日程。A. schedules日程安排;B. impressions印象;C. facilities设施;D. pressures压力。根据上文“After-school activities can take up a lot of time”可知,此处表示“学会安排繁忙的日程”。故选A项。
11. People rushed over to help the man ________ car had broken down.
A which B. what C. whose D. whom
【答案】C
【解析】
【详解】考查定语从句。句意:那人车坏了,人们都跑过去帮助他。分析句子结构可知,空格处引导定语从句,先行词man和car之间是所属关系,因此空格处用关系代词whose,在从句中作定语,故选C。
12. —How long did David work here
—For half of a year, but he didn’t leave much __________ on us.
A. expression B. instruction C. conclusion D. impression
【答案】D
【解析】
【详解】考查名词词义辨析。句意:——大卫在这里工作了多久?——四年半,但他没有给我们留下太深的印象。A. expression表情、表达;B. instruction指示、说明;C. conclusion结论;D. impression印象。leave an impression on sb.意为“给某人留下印象”,结合前文leave和后文介词on可知,符合题意。故选D项。
13. 2018·江苏】Self-driving is an area _______ China and the rest of the world are on the same starting line.
A. that B. where
C. which D. when
【答案】B
【解析】
【详解】考查定语从句。句意:无人驾驶是一个中国和世界其它国家都在同一起跑线的领域。句中先行词为area,在从句中作地点状语,故用关系副词where,相当于in which。故选B。
点睛:本题考查定语从句。定语从句是高考重点考查知识之一,分析定语从句需抓住两点:1.找准先行词。2.看先行词在从句中所作的成分。抓住这两点,再根据句意,从而能够判断出正确的关系词。
14. Your brother seems to be a good driver; ________, I don’t worry about the safety of my trip.
A. even so B. even though C. therefore D. however
【答案】C
【解析】
【分析】
【详解】考查副词词义辨析。句意:你哥哥似乎是个好司机;因此,我不担心我的旅行安全。A.even so 即便如此;B.even though尽管;C.therefore因此;D.however然而。根据句意可知,前后是因果关系,应用therefore表示“因此”。故选C项。
15. — What about bringing my classmate to your birthday party
— ________ The more, the happier.
A. No way! B. So what C. Why not D. Enjoy yourself!
【答案】C
【解析】
【详解】考查情景交际和习惯表达。句意:——带我的同学来参加你的生日聚会怎么样?——为什么不呢?越多,越快乐。A. No way! 不可能!;B. So what 那又怎样?;C. Why not 为什么不呢?;D. Enjoy yourself! 玩得开心!根据“The more, the happier.”可知,对上文征询的意见表示同意,所以用Why not?“为什么不呢?”。故选C。
第三节:完形填空(共20小题,每小题1.5分,共30分)
At the age of 60, my father was hit by a car when he walked to a nearby supermarket to buy vegetables. After ___16___ for two months in hospital, he finally woke up. His waking up ___17___ all our family. ___18___, he didn’t know any of us. Doctors said his brain was hurt so ___19___ that he had lost all his memory. And his mental age(心理年龄) was only five. We were sorry to hear about the bad news.
Since I was his only child, it was my ___20___ to look after him. He forgot___21___ everything, but he did remember he liked sweets. I used the sweets as a way of ___22___ bad behaviors. I would gave him one sweet ___23___ he didn’t sit on the ground, a second for stopping painting on the wall, and another for not trying to put clothes on the dog.
Dad became the ___24___ child in town. He climbed up the tree to catch a bird and couldn’t get down after it ___25___ away. He broke my window with a ball and ___26___ our telephone in water like washing clothes. When I told him he was doing ___27___ things, he would answer smilingly, “I like that!” My son, then aged five, and two eight-year-old daughters, welcomed their ___28___ playmate. He would happily make them real cigarettes, ___29___ his sweets with them, and carry them high in the apple tree to ___30___ apples.
It is eight years since the ___31___. Dad has accepted the fact that he is the ___32___ of his three playmates but not a brother. He has also accepted that they grow taller but his ___33___ stays the same. Though it is still ___34___ to take care of him, he brings us a lot of fun. In some way I think it is a(n) ___35___ thing to look after dad like looking after a child. How many people can have the chance to care for a child-like parent
16. A. lying B. waiting C. staying D. sleeping
17. A. excited B. calmed C. hurt D. protected
18. A. Luckily B. Amazingly C. Unfortunately D. Regularly
19. A. slowly B. strangely C. lightly D. seriously
20. A. turn B. duty C. favor D. habit
21. A. almost B. half C. truly D. simply
22. A. stopping B. performing C. accepting D. planning
23. A. so B. though C. if D. before
24. A. cleverest B. oldest C. bravest D. kindest
25. A. flew B. jumped C. drove D. walked
26. A. repaired B. designed C. answered D. cleaned
27. A. useless B. wrong C. dangerous D. impolite
28. A. foolish B. big C. shy D. foreign
29. A. show B. lend C. share D. sell
30. A. pick B. hide C. buy D. plant
31. A. graduation B. invention C. mistake D. accident
32. A. teacher B. grandfather C. doctor D. uncle
33. A. weight B. age C. height D. look
34. A. tiring B. relaxing C. amusing D. interesting
35. A. perfect B. important C. easy D. happy
【答案】16. D 17. A 18. C 19. D 20. B 21. A 22. A 23. C 24. B 25. A 26. D 27. B 28. B 29. C 30. A 31. D 32. B 33. C 34. A 35. D
【解析】
【分析】本文是一篇记叙文。作者的父亲在60岁的时候去附近的超市买菜的时候被车撞了,作者讲述了在医院照顾父亲的经历。有多少人有机会照顾像孩子一样的父母呢
【16题详解】
考查动词。A. lying躺卧,撒谎;B. waiting等待;C. staying停留;D. sleeping睡觉。根据After ___1___ for two months in hospital, he finally woke up.可知,在医院睡了两个月后,他终于醒了。故选D。
【17题详解】
考查动词。A. excited兴奋;B. calmed冷静;C. hurt伤害;D. protected保护。根据His waking up ___2___ all our family.可知,他醒来使我们全家都很兴奋。故选A。
【18题详解】
考查副词。A. Luckily幸运地;B. Amazingly令人惊讶地;C. Unfortunately遗憾地;D. Regularly有规律地。根据___3___, he didn’t know any of us.可知,不幸的是,他一个人也不认识。故选C。
【19题详解】
考查副词。A. slowly慢慢地;B. strangely惊奇地;C. lightly轻轻地;D. seriously严重地。根据Doctors said his brain was hurt so ___4___ that he had lost all his memory.可知,医生说他的大脑严重受伤,以致于丧失了所有的记忆。故选D。
【20题详解】
考查名词。A. turn转弯;B. duty职责;C. favor赞同;D. habit习惯。根据Since I was his only child, it was my ___5___ to look after him.可知,因为我是他唯一的孩子,所以我有责任照顾他。故选B。
【21题详解】
考查副词。A. almost几乎;B. half一半地;C. truly真实地;D. simply简单地。根据He forgot___6___ everything, but he did remember he liked sweets.可知,他几乎忘记了一切,但他记得他喜欢糖果。故选A。
【22题详解】
考查动词。A. stopping停止;B. performing 表演;C. accepting接受;D. planning计划。根据I used the sweets as a way of ___7___ bad behaviors.可知,我用糖果来制止不良行为。故选A。
【23题详解】
考查状语从句。A. so所以;B. though 尽管;C. if 如果;D. before在---以前。根据I would gave him one sweet ___8___ he didn’t sit on the ground, a second for stopping painting on the wall, and another for not trying to put clothes on the dog.可知,如果它不坐在地上,我就给它一颗糖;如果它停止在墙上画画,我就给它一颗糖;如果它不给狗穿上衣服,我就给它一颗糖。故选C。
【24题详解】
考查形容词。A. cleverest最聪明的;B. oldest最古老的;C. bravest最勇敢的;D. kindest最善良的。根据Dad became the ___9___ child in town.可知,爸爸成了镇上最大的孩子。故选B。
【25题详解】
考查动词。A. flew飞;B. jumped跳跃;C. drove驾驶;D. walked散步。根据He climbed up the tree to catch a bird and couldn’t get down after it ___10___ away.可知,他爬上树去抓一只鸟,但鸟飞走了,他下不了树。故选A。
26题详解】
考查动词。A. repaired修理;B. designed设计;C. answered回答;D. cleaned打扫。根据He broke my window with a ball and ___11___ our telephone in water like washing clothes.可知,他用一个球打碎了我的窗户,用水洗了我们的电话,就像洗衣服一样。故选D。
【27题详解】
考查形容词。A. useless无用的;B. wrong错误的;C. dangerous危险的; D. impolite不礼貌的。根据When I told him he was doing ___12___ things, he would answer smilingly, “I like that!”可知,当我告诉他,他做错了事情,他会微笑着回答,“我喜欢!”故选B。
【28题详解】
考查形容词。A. foolish愚蠢的;B. big大的;C. shy害羞的;D. foreign外国的。根据My son, then aged five, and two eight-year-old daughters, welcomed their ___13___ playmate.可知,我五岁的儿子和两个八岁的女儿迎来了他们的大玩伴。故选B。
【29题详解】
考查动词。A. show显示;B. lend借出;C. share分享;D. sell卖。根据He would happily make them real cigarettes, ___14___ his sweets with them, and carry them high in the apple tree to ___15___ apples.可知,他会高高兴兴地为他们做真正的香烟,和他们分享糖果,还会把它们高高挂在苹果树上摘苹果。故选C。
【30题详解】
考查动词。A. pick捡,摘;B. hide躲藏;C. buy买;D. plant种植。根据He would happily make them real cigarettes, ___14___ his sweets with them, and carry them high in the apple tree to ___15___ apples.可知,他会高高兴兴地为他们做真正的香烟,和他们分享糖果,还会把它们高高挂在苹果树上摘苹果。故选A。
【31题详解】
考查名词。A. graduation毕业; B. invention发明;C. mistake错误;D. accident事故。根据It is eight years since the ___16___.可知,事故已经过去八年了。故选D。
【32题详解】
考查名词。A. teacher老师;B. grandfather祖父;C. doctor医生;D. uncle叔叔。根据Dad has accepted the fact that he is the ___17___ of his three playmates but not a brother.可知,爸爸已经接受了他是三个玩伴的爷爷而不是哥哥的事实。故选B。
【33题详解】
考查名词。A. weight重量;B. age年龄;C. height高度;D. look看,面容。根据He has also accepted that they grow taller but his ___18___ stays the same.可知,他也承认他们长得更高,但他的身高保持不变。故选C。
【34题详解】
考查形容词。A. tiring累人的;B. relaxing令人放松的;C. amusing引人发笑的;D. interesting有趣的。根据Though it is still ___19___ to take care of him, he brings us a lot of fun.可知,虽然照顾他仍然很累,但他给我们带来了很多乐趣。故选A。
【35题详解】
考查形容词。A. perfect完美的;B. important重要的;C. easy容易的; D. happy高兴的。根据In some way I think it is a(n) ___20___ thing to look after dad like looking after a child.可知,在某种程度上,我认为这是一件快乐的事情,照顾爸爸就像照顾一个孩子。故选D。
第四节:阅读理解(每小题2.5分,共50分)
A
I bumped into(撞上)a stranger as he walked by me. "Oh, excuse me," I said. He replied with a smile and said, "Please excuse me too. I wasn't watching out for you. "We apologised and went our own ways.
Later that day, when I was cooking, my daughter was standing too close to me. When I turned to reach for some milk, I nearly knocked(撞倒)her over.
"Move out of the way!" I shouted.
She walked away sadly. But I didn't feel like I had to apologize to her.
While I was in bed that evening, my husband said to me, "While dealing with a stranger, you were polite, but with a daughter you love, you were unkind. Your daughter brought you some flowers that she picked herself this afternoon. You'll find them in the kitchen by the door. Have you seen the tears in her eyes "
I quietly went and knelt down by my daughter's bed.
"Honey, I am so sorry, "I said. "Are these the flowers you picked for me "
She said, "I found them by the tree. I picked them because they're pretty like you. I knew you'd like them, especially the blue ones."
I tearfully replied, "Sweetie, I'm really sorry for the way I acted today. I shouldn't have shouted at you",
"It's okay. I love you anyway, "she said as she kissed me on my cheek.
If we can be polite to strangers, why can't we do the same for the ones we love
36. According to the passage, “excuse me” means________ here
A. sorry B. moved C. happy D. disappointed
37. The writer was ___________ to the stranger who she bumped into.
A. mad B. angry C. polite D. unkind
38. The writer’s daughter brought _________ for her
A. food B. flowers C. milk D. nothing
39. In Paragraph 5, the husband thought _____________.
A. the writer shouldn't shout at the daughter
B. the writer shouldn't apologize to the stranger
C. he shouldn't act rudely toward his daughter
D. both he and the writer should apologize to their daughter
40. What is the main message of the story
A. We should always apologize first.
B. We should be polite to people around us.
C. Shouting is not polite behavior.
D. We should watch out for strangers.
【答案】36. A 37. C 38. B 39. A 40. B
【解析】
【分析】这是一篇夹叙夹议文。文章通过描述对比了作者对待陌生人有礼貌对待自己女儿却不友善的现象,告诉我们要善待我们所爱的人。
【36题详解】
词句猜测题。根据第一段“I bumped into(撞上)a stranger as he walked by me. "Oh, excuse me," I said. He replied with a smile and said, "Please excuse me too. I wasn't watching out for you. "We apologised and went our own ways.(当一个陌生人从我身边走过时,我撞到了他。“哦,对不起,”我说。他笑着回答说:“也请原谅我。我没有注意到你。”我们道歉了,并继续走自己的路。)”可以推断,此处应为因撞到陌生人而对其道歉,故“excuse me”意为“对不起”。故选A项。
【37题详解】
推理判断题。根据第一段“We apologised and went our own ways.(我们道歉了,并继续走自己的路。)”可以推断,作者对她撞到的陌生人是有礼貌的。故选C项。
【38题详解】
细节理解题。根据第五段“Your daughter brought you some flowers that she picked herself this afternoon.(你女儿给你带来了一些今天下午她自己摘的花。)”可知,作者的女儿给作者带来了花。故选B项。
【39题详解】
推理判断题。根据第五段“While dealing with a stranger, you were polite, but with a daughter you love, you were unkind.(和陌生人打交道时,你很有礼貌,但是对你深爱的女儿,你就没那么仁慈了)”和“Have you seen the tears in her eyes (你看到她眼中的泪水了吗 )”可以推断,作者丈夫认为作者不应该对女儿大喊大叫。故选A项。
【40题详解】
主旨大意题。根据文章内容尤其是最后一段“If we can be polite to strangers, why can't we do the same for the ones we love (如果我们可以对陌生人礼貌,为什么我们不能对我们所爱的人礼貌呢 )”可知这个故事告诉我们要对我们周围的人有礼貌。故选B项。
B
For the British, the home is a private place in which he or she goes to hide away from the troubles of life. It is very seldom that one would be invited to a British person's home. It is rude to knock on a person's door if you are not invited. If you are invited, don't ask to see more than the downstairs that your British host invites you into. Never ask how much the house or any of the items in it cost.
To the American,most of them want their home to be a place where they can entertain (款待) and share their lives with their friends. They may be delighted to give you a full tour of their houses. They may also be pleased when you show your interest and pleasure in their houses.
Both British and American people will engage in quite a bit of chat and a drink or two before the meal is served. After the first mouthful, you should say how delicious the food is and ask something about it. Remember, never eat with your mouth open and make very little noise while eating. It would be nice of you to help your host in any way. Maybe offer to pour some drinks or clear up after the meal.
41. British people _____ invite friends to their home.
A. often B. always C. seldom D. never
42. If your British friend invites you to his home, you can_____.
A. see anything you like
B. ask how much his house is
C. ask the cost of any of the items in it
D. only see the downstairs that you’re invited into
43. When you show your interest and pleasure in American people's houses, they may be_____.
A. angry B. happy C. sad D. worried
44. What does the underlined phrase “engage in” mean in Chinese
A. 陷入 B. 参与 C. 回避 D. 限制
45. What's the main idea of this passage
A. Some manners on visiting British and American people's home.
B. Different table manners between British and American people.
C. Different ideas about the home between British and American people.
D. Different ideas about how to get along well with neighbors between British and American people.
【答案】41. C 42. D 43. B 44. B 45. A
【解析】
【分析】这是一篇说明文。本文阐述了英国人和美国人对待客人的不同的文化和习俗,以及被邀请的人需要注意的一些拜访礼仪。
【41题详解】
细节理解题。根据第一段“It is very seldom that one would be invited to a British person’s home.(很少有人会被邀请到英国人的家里去)”可知,对英国人来说,家是一个私人的地方,英国人邀请朋友到家里做客。因此,英国人很少邀请朋友到家里。故选C项。
【42题详解】
细节理解题。根据第一段“If you are invited, don’t ask to see more than the downstairs that your British host invites you into. (如果你被邀请,不要超出英国主人邀请可进入的楼下的范围)”可知,如果你被英国主人邀请,不要超出了他们邀请可进入的楼下的范围。因此,如果你的英国朋友邀请你去他家,你只参观你被邀请可进入的楼下。故选D项。
【43题详解】
细节理解题。根据第二段“They may be delighted to give you a full tour of their houses. They may also be pleased when you show your interest and pleasure in their houses. (当你对他们的房子表现出兴趣和乐趣时,他们也会很高兴)”可知,当被美国人邀请去他们家,如果你对他们的房子表现出兴趣,他们会非常高兴。故选B项。
【44题详解】
词义猜测题。根据划线词后的“quite a bit of chat and a drink or two before the meal is served.”可知,英国人和美国人都会在饭前聊上几句,喝上一两杯。因此,划线词“engage in”可理解为“参加,参与”。故选B项。
【45题详解】
主旨大意题。通读全文,尤其是第一段“For the British, the home is a private place in which he or she goes to hide away from the troubles of life(对英国人来说,家是一个私人的地方,他或她去那里躲避生活的烦恼。很少有人会被邀请到英国人的家里去)”以及第二段“To the American,most of them want their home to be a place where they can entertain (款待) and share their lives with their friends.(对美国人来说,他们中的大多数人希望自己的家成为一个可以娱乐和与朋友分享生活的地方)”可知,本文主要阐述了英美人对待客人的不同态度,相对来说,美国人热情好客,英国人认为家应该保持私密性,因此,被邀请去的客人要根据他们的不同,注意相关的拜访礼仪。因此,本文主旨拜访英美人家的一些礼仪)。故选A项。
C
In July, my friend and I took a camping trip. We travelled for four weeks and visited the United States and part of Canada. We decided to camp because it took less money than living in hotels.
We planned very carefully. First, the car we were going to drive was very small, so we decided to take only one small bag each and as few camping things as possible. We took some medicine with us, to prevent (预防) insects and also food for picnics. Second, there was a lot to see in the United States and Canada, so we had to decide on the direction we wanted to drive on a big map.
All of this planning took a long time. The date we started was July 2.We saw and did many things on our camping tour. We climbed in the mountains, visited famous caves, and swam in cool mountain rivers. We visited many cities and talked to many people. We went to a hotel room when it rained at night. We had an exciting trip.
46. The two friends went camping ______ .
A. for four days B. with all their friends
C. so they can save money D. because it was warm in July
47. Which of the following statements was possibly true
A. They were now on the trip. B. They were going to make a tour all over the U.S. and Canada.
C. They were quite rich. D. They went by car.
48. We learn from the second paragraph that ______ .
A. they must have been ill B. they must have brought a lot in the car
C. they must have studied the map carefully D. they must have been hurt by insects
49. It is quite clear that ______ .
A. the two friends didn’t take any food with them
B. they are sure to take some medicine with them on the trip
C. the two friends will take turns to drive
D. there will be no insects at all
50. What will happen if it’s rainy ______
A. They will talk to people while it rains. B. They will go swimming.
C. They will have to stop climbing. D. They will have to stay in a hotel for the night.
【答案】46. C 47. D 48. C 49. B 50. D
【解析】
【导语】这是一篇记叙文。文章主要讲述了作者和朋友去露营的经历。
【46题详解】
细节理解题。根据第一段“We decided to camp because it took less money than living in hotels.(我们决定露营,因为这比住旅馆省钱)”可知,为了省钱,这两个朋友去露营了。故选C。
【47题详解】
细节理解题。根据第二段“First, the car we were going to drive was very small, so we decided to take only one small bag each and as few camping things as possible.(首先,我们要开的车很小,所以我们决定每人只带一个小包和尽可能少的露营用品)”可知,D选项“他们是开车去的”正确。故选D。
【48题详解】
细节理解题。根据第二段“Second, there was a lot to see in the United States and Canada, so we had to decide on the direction we wanted to drive on a big map.(其次,美国和加拿大有很多值得看的地方,所以我们必须在大地图上决定我们想要行驶的方向)”可知,他们仔细研究过地图。故选C。
【49题详解】
细节理解题。根据第二段“We took some medicine with us, to prevent (预防) insects and also food for picnics.(我们带了一些药来预防昆虫,也带了一些野餐的食物)”可知,他们在旅行中带了一些药。故选B。
【50题详解】
细节理解题。根据最后一段“We went to a hotel room when it rained at night.(晚上下雨时,我们去了一家旅馆住宿)”可知,如果下雨,他们将不得不在旅馆过夜。故选D。
D
If you want to become a fluent English speaker you should take some advice. There are four skills in learning English. They are reading, listening, speaking, and writing. The most important thing you must remember is that if you want to improve your speaking and writing skills, you should first master the skills of reading and listening.
Read as much as you can. But your reading must be active. It means that you must think about the meaning of the sentence, the meaning of the unfamiliar(不熟悉) words, etc. There is no need for you to pay much attention to grammars or try to understand all the unfamiliar words you come across, but the fact that you see them for the first time and recognize them whenever you see them, for example, in other passages or books, is enough. It would be better to prepare yourself a notebook so you can write down the important words or sentences in it.
As for listening, there are two choices: besides reading, you can listen every day for about 30 minutes. You can only pay attention to your reading and become skillful at your reading, then you can catch up on your listening. Since you have lots of inputs in your mind, you can easily guess what the speaker is going to say. This never means that you should not practice listening.
For listening you can listen to cartoons or some movies that are specially made for children. Their languages are easy. Or if you are good at listening you can listen to VOA or BBC programs every day. Again the thing to remember is being active in listening and preferably taking some notes.
If you follow these pieces of advice, your speaking and writing will improve quickly, and you can be a fluent English speaker one day.
51. According to the writer, which should you improve first among the four skills
A. Reading and listening. B. Reading and writing
C. Writing and speaking. D. Speaking and listening.
52. To improve your reading, when you read you should ______.
A. look up all the new words in the dictionary
B. think about what you are reading actively
C. spend more time studying grammars
D. copy as many words and sentences as possible
53. The underlined phrase “come across” in Paragraph 2 can probably be replaced by “______”.
A. hear B. discover C. meet by accident D. look for
54. The passage is mainly about how to ______.
A. choose suitable listening materials
B. deal with new words in reading
C. become fluent in speaking and writing English
D. improve your reading ability as quickly as possible
55. The author seems to agree with the view that____.
A. everyone should listen to VOA or BBC programs every day
B. you needn’t practice listening if you keep on reading every day.
C. you should take notes of whatever you are hearing.
D. being good at reading is helpful in improving your listening.
【答案】51. A 52. B 53. C 54. C 55. D
【解析】
【分析】本文是一篇说明文,介绍了如何提高英语听说读写能力的几点建议。
【51题详解】
细节理解题。根据第一段中的“The most important thing you must remember is that if you want to improve your speaking and writing skills, you should first master the skills of reading and listening.”可知,四项技巧中,应该首先改进阅读和听力,故A项正确。
【52题详解】
细节理解题。根据第二段中的“But your reading must be active. It means that you must think about the meaning of the sentence, the meaning of the unfamiliar words, etc.”可知,阅读时要积极思考所读的内容,故B项正确。
【53题详解】
词义猜测题。根据画线词所在的句子及画线词后的“but the fact that you see them for the first time and recognize them whenever you see them”可知,不要费力去理解你遇到的不熟悉的单词,只要你以后再遇到它们的时候认出它们就好了,由此可知画线词词义为“偶然遇到”,故C项正确。
【54题详解】
主旨大意题。根据文章第一段中的“If you want to become a fluent English speaker you should take some advice. There are four skills in learning English. They are reading, listening, speaking, and writing.”可知,本文主要介绍了如何提高英语听说读写能力的几点建议,故C项正确。
【55题详解】
推理判断题。根据第三段中的“You can only pay attention to your reading and become skillful at your reading, then you can catch up on your listening.”可知,擅长阅读有利于提高听力技巧,故D项正确。
【点睛】方法策略类阅读理解的文体特点决定了其主题句往往在文章的第一句,考生们应充分利用这一特点,抓住文章主题句,例如本篇第4题,文章第一段中的“If you want to become a fluent English speaker you should take some advice. There are four skills in learning English. They are reading, listening, speaking, and writing.”可知,本文主要介绍了如何提高英语听说读写能力的几点建议。
第Ⅱ卷(满分35分)
阅读表达(共5 小题,每小题2 分,满分10分)
阅读短文回答问题。
Now and then we all get ill. Then we usually go to see a doctor. Doctors know a lot about what makes us ill. They may give us something to take. The medicine(药) often makes us well again. But sometimes the doctor's medicine doesn't work. A sick person does not get well. The pain(疼痛)will not go away. This happened to one man. He was in hospital, but he was not getting well. Then he found a new “doctor” inside himself. This new “doctor” was his own sense of humor. He saw funny films. He read funny books. And something wonderful happened. Laughing took away his pain. Then he was able to sleep and rest. His own happy feeling helped him to feel well again. He said laughing was his best “medicine”. His doctor thought so, too.
Another man was also ill, and he had a terrible pain in his back. The doctors could not stop it from hurting. So the man began to “Picture” his pain. In his head he “drew” a picture of a dog. He imagined(想象)it as a real dog. And he made friends with the dog. And his pain went away!
These stories may surprise you. But more and more people are getting well in this way. So visit the “doctor” inside your own head and you can stay happy and well.
56. If we get ill, what will we do (no more than three words)
57. Why can't some sick men get well after they see a doctor (no more than five words)
58. What made the first sick man get well (no more than five words)
59. What made the second sick man get well again (no more than five words)
60. Why does the writer ask us to visit the “doctor” inside our head (no more than seven words)
【答案】56. See a doctor.
57. Because the medicine doesn't work.
58. His own sense of humor.
59. The dog in his head.
60. Because we can stay happy and well.
【解析】
【分析】这是说明文。文章主要介绍了两个药物对他们来说不起作用的病人,他们通过自己的方法来解除痛苦,以此说明拜访你自己心目中的“医生”,你就能够开心并且健康的道理。
【56题详解】
细节理解题。根据第一段的“Now and then we all get ill. Then we usually go to see a doctor. (有时我们都会生病。然后我们通常去看医生。)”可知,如果我们生病了,我们通常去看医生。根据词数限制,故答案为See a doctor.
【57题详解】
细节理解题。根据第一段的“But sometimes the doctor’s medicine doesn’t work.(但是有时候医生的药是不起作用的。)”可知,因为药物没有起作用,故这个病人没有好起来。故答案为Because the medicine doesn't work.
【58题详解】
细节理解题。根据第一段的“Then he found a new “doctor” inside himself. This “doctor” was his own sense of humor(幽默感)。(然后他发现自己就是个医生,那就是他自己的幽默感。)”可知,他自己的幽默感让第一病人好起来了。故答案为His own sense of humor.
【59题详解】
细节理解题。根据第二段最后一句“And he made friends with the dog. And his pain went away!(他和他心目中的那条狗交朋友,然后他的疼痛消失了!)”可知,他心目中的那条狗让他好起来了。故答案为The dog in his head.
【60题详解】
细节理解题。根据最后一段“These stories may surprise you. But more and more people are getting well in this way. So visit the “doctor” inside your own head and you can stay happy and well.(这些故事可能会让你惊讶。 但越来越多的人正以这种方式康复。 所以去看看你自己脑子里的“医生”,你就能保持快乐和健康。)”及前文描述,我们可以懂得:拜访你自己心目中的“医生”,你就能够开心并且健康。故答案为Because we can stay happy and well.
书面表达:(25分)
61. 假如你叫李华,你的英国朋友 Tom来信询问你们学校学生社团活动的开设及参与情况,请你根据提示,用英语给他写一封信。
Club Activities
Time: 3:30-5:00, every Tuesday afternoon
Clubs: Science Club; Drama Club; Sport Club; Music Club; English Club
Benefits (益处): Make life interesting and colorful
1. 词数100左右;
2. 可以适当增加细节,以便行文连贯;
3. 开头和结尾已给出,不计入总词数。
Dear Tom,
I am glad to receive your letter. Here is something about our club activities.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
【答案】One possible version:
I am glad to receive your letter. Here is something about our club activities, which are arranged from 3:30pm to 5:00pm every Tuesday afternoon.
With the aim of making our life interesting and colourful, our school has set up a variety of clubs, including Science Club, Drama Club, Sports Club, Music Group and English Corner and so on. Nearly everybody can find what he is interested in. By joining different clubs, not only can we do what we like to do but also we can find more friends who share the same hobby with us. I have joined the English Corner, where we talk in English only and my spoken English has improved greatly.
Does your school have the same clubs Looking forward to your letter.
Yours,
Li Hua
【解析】
【导语】本篇书面表达属于应用文。要求考生给英国朋友Tom写一封信,告知他学校学生社团活动的开设及参与情况。
【详解】1.词汇积累
目的:aim →purpose
各种各样的:a variety of →all kinds of
对……感兴趣:be interested in →show interest in
英语口语:spoken English →oral English
2.句式拓展
同义句转换
原句:With the aim of making our life interesting and colourful, our school has set up a variety of clubs, including Science Club, Drama Club, Sports Club, Music Group and English Corner and so on.
拓展句:To make our life interesting and colourful, our school has set up a variety of clubs, including Science Club, Drama Club, Sports Club, Music Group and English Corner and so on.
【点睛】【高分句型1】By joining different clubs, not only can we do what we like to do but also we can find more friends who share the same hobby with us.(运用了“not only…but also…”连接并列句,且not only位于句首引出的部分倒装以及what引导的宾语从句和who引导的定语从句)
【高分句型2】I have joined the English Corner, where we talk in English only and my spoken English has improved greatly(运用了where引导的非限制性定语从句)
听力 1—5 BABAC 6—10 BCCAB 11—15 AACBA