2023-2024学年广东省深圳市重点学校高一上学期期中考试英语试卷 (原卷版+ 解析版)

文档属性

名称 2023-2024学年广东省深圳市重点学校高一上学期期中考试英语试卷 (原卷版+ 解析版)
格式 zip
文件大小 83.6KB
资源类型 教案
版本资源 通用版
科目 英语
更新时间 2023-12-10 10:31:12

文档简介

人大附中深圳学校2023-2024学年第一学期期中考试
高一年级英语试卷
说明:本试卷有五道大题76道小题,共10页,考试用时120分钟,满分150分,请用专用答卷纸答卷,选择题用2B铅笔填涂,要求把选项填黑填满,主观题要答写在对应题框内,不在框内答卷无效。
第一部分 基础知识(共20小题,每小题1. 5分,满分30分)
单项选择从每题所给的A, B, C, D四个选项中选出可以填入空白处的最佳答案。
1. The police searched the area for several days. ________, they found the piece of evidence they were looking for.
A. Generally B. Originally
C. Eventually D. Unfortunately
2. 【2018·天津】It took him a long time to___________ the skills he needed to become a good dancer.
A. display B. acquire
C. teach D. test
3. Students are encouraged to take control of their own learning, ________ just depending on the teacher.
A. rather than B. regardless of C. due to D. in terms of
4. Wolves are highly social animals __________ success depends on cooperation.
A. which B. whose C. that D. whom
5. The national park has a large collection of wildlife, ______ from butterflies to elephants.
A. to range B. ranged C. ranging D. being ranged
6. We have entered into an age _______ dreams have the best chance of coming true.
A. which B. what C. when D. that
7. The number of medical schools reached 18 in the early 1990s and ______ around that level ever since.
A. are remaining B. have remained
C. is remaining D. has remained
8. (2017·天津)Nowadays, cycling, along with jogging and swimming, ___________ as one of the best all-round forms of exercise.
A. regard B. is regarded
C. are regarded D. regards
9. My grandmother helped me believe that I could accomplish ____________ I put my mind to.
A. whenever B. whatever C. wherever D. whichever
10. We can observe that artificial intelligence has already made a(n) ________ on our lives in many ways.
A. statement B. impact
C. impression D. judgment
11. William Hastie once suggested that history informs us of past mistakes ________ we can learn without repeating them.
A. from which B. in which C. with whom D. for whom
12. While rock-climbing, you need to remain very ________ so that you won't make any dangerous errors.
A. satisfied B. focused C. amused D. delighted
13. __________ all the problems, several of the players produced excellent performances.
A. According to B. Instead of C. In addition to D. Despite
14. __________ was 87 years before Christopher Columbus crossed the Atlantic Ocean __________ Zheng He sailed to East Africa.
A. That; which B. It; that C. It; which D. This; who
15. Currently, about 35,000 works ________ in over 300 rooms in the Louvre, and it would take a lifetime to see everything.
A. were displaying B. are displaying
C. were being displayed D. are being displayed
16. The cooling wind swept through out bedroom windows, ____ air conditioning unnecessary.
A. making B. to make
C. made D. being made
17. He will __________ a lecture on endangered animals to __________ the tenth World Conservation Day. (野生动物保护日).
A. deliver, assume B. admire, contain C. deliver, observe D. settle, respect
18. __________ in 1935 in Ohio, the organization is now a world-wide one.
A. Found B. Founded C. Founding D. Having founded
19. Some teenagers __________ inside __________ hiking.
A. prefer to stay; to go B. prefer staying; to stay
C. prefer staying; to going D. prefer to stay; rather than to go
20. She gave me a _________ look—the kind that said she would not change her mind.
A. amazing B. determined C. shocked D. scared
第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)
第一节:(共15小题,每小题2. 5分,满分37. 5分)
阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。
A
Restless sleepers know that the bedtime struggle is real. They’ve tried everything from meditation apps to white noise machines in their efforts to fall asleep faster and stay asleep longer. But could the trick to better sleep lie with your blanket choice Those who swear by weighted blankets think so.
Bearaby Cotton Napper
Price range: $259 to $279
Available weights: 15 pounds to 25 pounds
A weighted blanket like nothing you’ve ever seen, Bearaby’s braided (编织) blanket is among the best weighted blankets we’ve ever tried. The braided effect is not only extraordinary but it also provides airflow so you can’t get too hot while wrapped up in it, making it a comfortable and popular option.
YnM Weighted Blanket
Price range: $49.90 to $89
Available weights: 5 pounds to 30 pounds
With a 4.6-star rating from over 21,000 reviews, this blanket has been tested by customers and comes out on top. It comes in a ton of fine colors and patterns, plus it has many uses, since the blanket can be used along with a duvet (羽绒被) cover or on its own.
Luna Weighted Blanket
Price range: $99.99 to $169.99
Available weights: 5 pounds to 30 pounds
This 400-thread-count lightweight blanket is made from a natural, sustainable cotton that’s free from any harmful chemicals. It comes with a 365-night money-back guarantee, so if you decide a weighted blanket isn’t for you, you can send it back for a full refund (退款). But you probably won’t want to — this blanket has more than 10,000 5-star reviews.
YnM Duvet Covers
Price range: $8990 to $179
Available weights: 5 pounds to 30 pounds
This lighter weighted blanket from YnM is perfect for kids and even comes with two inter-changeable, machine-washable duvet covers. One cover is soft and cozy to keep your kids warm on cold nights, and the other is made from cooling materials to ensure they don’t wake up sweaty when summer rolls around.
21. What can we learn about Bearaby Cotton Napper
A. It can breathe perfectly. B. It is the lightest blanket.
C. It has various functions. D. It is the most affordable.
22. What’s probably the major concern for those who choose Luna Weighted Blanket
A. A reasonable price. B. Personal security.
C. A harmless material. D. Chemical reaction.
23. Which blanket best suits children
A. Bearaby Cotton Napper. B. YnM Weighted Blanket.
C. Luna Weighted Blanket. D. YnM Duvet Covers.
B
With the help of a new mobile application called Farm Assistant, developed by Wu Zeyin, farmers in Botswana can make their work much easier.
Wu, an 11-year-old pupil from Hubei province, moved to Botswana with his family seven years ago. During the past years living in the country, he found that the quantity of fruit and vegetables sold at local supermarkets was very limited, and the quality was poor. Some vegetables weren’t ripe, such as small carrots and green tomatoes, and they were quite expensive.
Tropical savanna(草原)and desert climates are typical in most parts of the country, making it difficult to grow common crops. Drought-tolerant species of corn, sorghum and beans are also uncommon. For a long time, Botswana had to import many grains, fruits and vegetables from neighbouring countries, such as South Africa, to meet the needs of its people.
Botswana has made a series of cooperative arrangements with China to get rid of food shortages. In July last year, a pilot project to grow China’s water-saving and drought-tolerant rice was successfully undertaken in Gaborone, the capital of Botswana, which brought Wu some new ideas on local agriculture.
“At that time, I was preparing for the first Youth Artificial Intelligence and Future Media Global Innovation Challenge,” he said, “When I got the news, I gave up my first plan of developing a personal time management app, and decided to develop an app for agriculture.”
The app supports eight crops commonly grown locally, including tomatoes, potatoes, onions, corn, carrots, cabbage, eggplant and radishes. Farmers who use the application can click on the pare to see its watering needs, opening time, seed price, selling price and production. After planting the seeds, farmers click the timer to start, and the application reminds them what to do at each stage.
When asked why he wanted to help local farmers here, Wu quotes an old saying in China: “Give a man a fish and you feed him for a day; teach him how to fish and you feed him for a lifetime.”
24. Which can be the main reason for Botswana’s food shortage
A. Limited supplies in local markets.
B. Unfavourable climate conditions.
C. Lack of advanced farming techniques.
D. Frequent threats from natural disasters.
25. What does the underlined word “undertaken” mean in Paragraph 4
A. Launched. B. Removed. C. Adapted. D. Promoted.
26. How can Wu’s application make farmers’ work easier
A. It improves local planting environment.
B. It identifies the commonly grown crops.
C. It teaches farmers when to plant the seeds.
D. It provides basic information of the crops.
27. Which of the following can be the best title for the text
A. Botswana’s Food Problem Solved by a New App
B. Technology Is Making a Difference in Botswana
C. Gifted Chinese Teenager Helps Botswana Farmers
D. Chinese Old Wisdom Promises a Brighter Future
C
“Practice makes perfect” is a very popular expression. However, can we take this saying literally Many scientific studies have sought to either prove or disprove this idea.
One popular theory is that if a person practises for at least 10, 000 hours, they will reach “perfection”, or become an expert in their field. This theory was made famous by Malcolm Gladwell in his 2008 best-selling book, Outliers: The Story of Success. He mentioned the music group The Beatles and Microsoft co-creator Bill Gates. Although they all seemed to have lots of natural talent, they also clearly put in over 10, 000 hours of practice before they became successful.
Gladwell’s work was largely based on research done by Anders Ericsson, who argued that Gladwell misinterpreted his research. Firstly, Ericsson stated that 10, 000 hours was an average figure. Some people needed far fewer than 10, 000 hours, and others many more. More importantly, Ericsson said that just practising a lot was not enough; the type and quality of practice was also essential. He went on to explain the importance of “deliberate practice”, which is when a person practises a specific part of a skill in depth rather than practising a skill as a whole.
A more recent study from Princeton University stated that practice only accounted for up to 26% of reaching an expert level. Many people say that natural talent has a large influence on becoming an expert. Another natural factor is physical superiority, which is especially evident in sports. IQ, personality attitude, and starting age are decisive, too. But becoming an expert doesn’t equal instant success, which also relies on social and environmental factors.
In conclusion, practice may not make perfect, but deliberate practice has been shown to lead to significant improvement. Based on Ericsson’s research, here are some tips on how to practise effectively: be motivated; make specific and realistic goals; work outside your comfort zone; be consistent and persistent; and get plenty of rest! For those wanting to become an expert in something, remember that being motivated is key-enjoy what you do and follow your passions.
28. How did Gladwell support his idea
A. By listing numbers. B. By using examples.
C. By interviewing famous people. D. By mentioning other researchers.
29. Which of the following may Ericsson disagree with
A. Practice alone is far from enough.
B. About 10, 000 hours of practice leads to success.
C. Practice hours vary from person to person.
D. Deliberate practice is much more effective.
30. What does paragraph 4 mainly talk about
A. The role of practice. B. Factors in creating experts.
C. The importance of natural talent. D. Warnings for experts.
31. What is the author’s attitude to the idea “Practice makes perfect”
A. Favorable. B. Intolerant. C. Doubtful. D. Neutral.
D
Delivering medical supplies to hard-to-reach places has been an issue for years. Worldwide, more than two billion people lack access to essential life-saving supplies, such as blood and vaccines(疫苗). In the African nation of Rwanda, for example, several remote health clinics do not have sufficient quantities of blood and other healthcare products. A company called Zipline is trying to address this problem. It uses drones(无人机)to transport medical supplies around Rwanda. A drone can now deliver medicine in 30 minutes.
Drones are also assisting emergency organizations after natural disasters. In 2015, for example, a powerful hurricane destroyed thousands of buildings in the Pacific island nation of Vanuatu. Around 75,000 people lost their homes, and at least 15 died. After the storm, drones photographed the damage. These surveys helped emergency workers assess the situation quickly and answer important questions: Which areas were hardest hit Were crops damaged What roads were affected
Drones are also helping to protect wildlife populations in parts of Africa and Asia. Every year, poachers(偷猎者) kill thousands of elephants, rhinos, and other endangered animals. To stop them; the environmental organization World Wildlife Fund is using drones to find where poachers are hiding and if they are carrying weapons. Equipped with infrared video cameras, drones can easily identify people and animals at night. These drones are not only helpful, they are affordable.
As well as finding poachers, drones can be used to track animals. Scientists at Liverpool John Moores University (LJMU)plan to employ drones for an ambitious conservation project: documenting the world's wildlife. The long-term project will start with scientific surveys of animal populations. And animal species can then be identified using special software.
Ironically(讽刺地) a tool originally created for military use is increasingly being used to save lives instead of taking then. Drones have the potential to provide solutions that will benefit both humans and animals.
32. What does the text focus on
A. Importance of saving lives.
B. Development of drones.
C. Applications of drones.
D Ways to protect animals.
33. What can drones be used for according to Paragraph 2
A. Helping predict disasters.
B. Providing data for evaluation.
C. Organizing emergency workers.
D. Reporting local weather.
34. What do the scientists at LJMU intend to do
A. Track poachers.
B. Design new practical drones.
C. Record wild animals in detail.
D. Develop an assessing software.
35. What can be inferred about drones
A. They need to be fitted with video cameras.
B. They are unavailable to ordinary people.
C. They should be limited to military use.
D. They have a promising prospect.
第二节(共5小题;每小题2. 5分,满分12. 5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Gardening requires a lot of physical labor, extending from light exercise to heavy work. Bending, digging, lifting tools, carrying things and moving from time to time can burn calories and build muscles.
____36____ Their backs can start to hurt and so can their knees. Even the strongest and healthiest gardeners can hurt themselves. For people who are less physically fit or who have health conditions that limit movement or cause pain, gardening may seem impossible.
Jessica Damiano, an expert, says there are ways to grow plants that are gentle on the body. ____37____ She said she used heating pads (衬垫) on her neck and lowered her back for about 5 minutes before starting to garden. The practice helped to prepare her muscles for work. A few minutes of gentle stretching helped, too.
If you want to garden, it is also a good idea to try to collect all the tools you will need before settling into your labor. ____38____ It is the easiest and safest way to take and return it.
Taking simple care in the way you lift and carry the objects you need can prevent injury. ____39____ You can stand with your feet as far apart as your shoulders to keep your balance. If bending at all is too difficult, or if you garden while seated, grow plants in raised beds that are as tall as your chair or the middle part of your body.
Use pushcarts to transport heavy supplies. When you carry weight on your own, hold heavy objects to your chest, keeping your back as straight as possible. Plant containers can be very heavy. ____40____
Most importantly, limit gardening periods to between 60 and 90 minutes, and take it easy.
A. Gardeners have to keep healthy and strong.
B. She recently provided some relevant advice.
C. However, the labor can also injure gardeners’ bodies.
D. Store the heaviest equipment on waist-height shelves.
E. Remember to bend your knees when lifting a bag of covering.
F. At first, Damiano did gardening without making preparations.
G. It is best to set them where you want them before filling them.
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题,每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
Mark is leaving, and I’m feeling kind of sad.
You probably don’t know Mark, but you might be ___41___ enough to know someone just like him. He’s been the heart and soul of the office, combining professional skills with a sweet nature. He’s never been all that interested in getting praise for the ___42___ work he does.
And now he’s moving on to an exciting new opportunity which sounds like the chance of a lifetime, and we’re ___43___ pleased for him. But that doesn’t make it any easier to say goodbye to a dear friend and ___44___ colleague.
Life has a way of throwing these curve balls (曲线球) at us. Just when we start to get comfortable with a person, a place or a situation, something comes along to ___45___ it.
But how do we deal with change There’s Chris who once told me that the answer can be expressed in four words, “Go ___46___ the flow.”
“It is like surfing,” Chris explained. “You can’t organize the ocean. ___47___ just happen. You ride them ___48___ they take you, and then you go back out there and catch the next one. Sure, you’re always hoping for the perfect wave. But ___49___ you just take them the way they come.”
That doesn’t ____50____ that you don’t keep trying to make all your dreams come true. It just means that when things that aren’t exactly in your plan ____51____, you work around them and then you move on. Of course, some barriers (阻碍) along the ____52____ of life are easier to take than others. A rained-out picnic, for example, is ____53____ to deal with than the sudden death of a loved one. But the principle is the same.
We’re going to ____54____ Mark. But rather than on the sadness of our ____55____, we’ll focus on our hopes for a brighter future.
41.
A. difficult B. confident C. silly D. lucky
42.
A. terrible B. excellent C. special D. exact
43.
A. actually B. sincerely C. nearly D. hardly
44.
A. humorous B. silent C. reliable D. active
45.
A welcome B. attack C. destroy D. change
46.
A. with B. below C. against D. before
47.
A. Shakes B. Waves C. Accidents D. Disasters
48.
A. what B. why C. whether D. where
49.
A. formally B. extremely C. mostly D. lately
50.
A. promise B. seem C. explain D. mean
51.
A. make up B. break down C. come up D. slow down
52.
A. scene B. road C. strategy D. lecture
53.
A. harder B. better C. worse D. easier
54.
A. forget B. love C. miss D. remind
55.
A. parting B. meeting C. organizing D. suffering
第二节 语法填空(共10小题;每小题1. 5分,满分15分)
阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或括号内所给单词的正确形式。
A young girl who was diagnosed (诊断) with cerebral palsy (大脑性瘫痪) and once considered unable to ever stand was admitted to Yucui Experimental School in Chongqing this autumn. ___56___ (make) life easier for the girl, named Dou Dou, the school changed a ground-floor boys’ restroom into a girls’ restroom and added helpful equipment like handrails (扶手). All of these efforts have won Dou Dou’s parents’ ___57___ (recognize).
Diagnosed with cerebral palsy at age 2, Dou Dou faced challenges due to lack of oxygen, ___58___ damaged her brain. Doctors once said she would spend her life in a wheelchair. ___59___ (start) in October 2018, her parents enrolled her in rehabilitation training (康复训练) . By age 5, she learned to walk on her own ___60___ started attending preschool. When Dou Dou found out she could go to primary school this June, her family was joyful.
Both Dou Dou and her mom were concerned about difficulties due to ___61___ (she)condition. On September 12, Dou Dou’s mom shared a video showing how the school redesigned a ground-floor boys’ restroom, adding handrails at the entrance to help her. In ___62___ video, Dou Dou exclaimed, “Mom, why is there an extra handrail here Soon you won’t have to accompany me anymore!” “Dou Dou says she wants to be a teacher someday, like the good teachers at her school,” her mom said. “For children like ours, the greatest joy ___63___ (come) from being recognized, seen, and cared for. We ___64___ (genuine) thank the school and all the teachers ____65____ their love and support for Dou Dou.”
第四部分 完成句子(共10小题,每小题2分,满分20分)
根据各句括号内的中文提示,用恰当的短语或结构的正确形式完成句子,每空限填一个词。
66. To gain a deeper understanding of the phrase, he _________ _________ (查阅) the dictionary last night. (根据汉语提示完成句子)
67. I tried to travel light, but I ________ ________ (最终,以……告终) taking too many clothes. (根据汉语提示完成句子)
68. The bed _________ _________ (占据) too much room and I’ll change it for a smaller one. (根据汉语提示完成句子)
69. My mum wouldn’t have been happy if I had ________ my brother ________ (把...留下). (根据汉语提示完成句子)
70. When my classmates laughed at me, I looked at them________ (惊慌地). (根据汉语提示完成句子)
71. We figured that in twenty years each of us ought to have our destiny _________ _________ (想出,拟出<计划、安排>) and our fortunes made, whatever they were going to be. (根据汉语提示完成句子)
72. They were almost completely _________ _________(中断联系) from the outside world. (根据汉语提示完成句子)
73. It’s _______ ________(毕竟,终究) we who are the visitors to their world. (根据汉语提示完成句子)
74. It will take you a long time to ________ ________ (从……恢复) sunburn in such a hot summer. (根据汉语提示完成句子)
75. We should realize that the information posted on ________ ________ (社交媒体) may not be entirely true. (根据汉语提示完成句子)
第五部分 应用文写作(满分20分)
76. 为唤起学生节电意识,你校于上周举办了以“Saving electricity for a better home”为主题的系列活动。假定你是李华,请你为校英语报写一篇报道,内容包括:
1. 活动时间、地点及参加人员;
2. 活动内容;
3. 活动反响。
注意:
1. 词数100左右;
2. 可以适当增加细节,以使行文连贯。
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________人大附中深圳学校2023-2024学年第一学期期中考试
高一年级英语试卷
说明:本试卷有五道大题76道小题,共10页,考试用时120分钟,满分150分,请用专用答卷纸答卷,选择题用2B铅笔填涂,要求把选项填黑填满,主观题要答写在对应题框内,不在框内答卷无效。
第一部分 基础知识(共20小题,每小题1. 5分,满分30分)
单项选择从每题所给的A, B, C, D四个选项中选出可以填入空白处的最佳答案。
1. The police searched the area for several days. ________, they found the piece of evidence they were looking for.
A. Generally B. Originally
C. Eventually D. Unfortunately
【答案】C
【解析】
【分析】
【详解】考查副词词义辨析。句意:警察在这一地区搜查了好几天。最终,他们找到了他们一直在努力寻找的证据。A. Generally通常,普遍地;B. Originally起初,原来,独创地;C. Eventually最终;D. Unfortunately不幸地。分析句意,警察一直在努力找证据,努力有了结果,最终找到了,故选C。
2. 【2018·天津】It took him a long time to___________ the skills he needed to become a good dancer.
A. display B. acquire
C. teach D. test
【答案】B
【解析】
【详解】考查动词词义辨析及语境理解。句意:他花了很长时间才获得了成为一名优秀舞蹈家所需的技能。A display显示;B. acquire获得;C. teach教;D. test测试。故选B。
点睛:本题考查动词辨析。动词和动词短语的考查是高考重点考查的知识点,解题时要区分清选择项的含义与区别,再联系句意进行判断,从而选出正确答案。
3. Students are encouraged to take control of their own learning, ________ just depending on the teacher.
A. rather than B. regardless of C. due to D. in terms of
【答案】A
【解析】
【详解】考查固定搭配。句意:鼓励学生掌控自己的学习,而不是只依赖老师。A. rather than 而不是; B. regardless of 不管,不顾;C. due to 由于; D. in terms of 就……而言。根据前半句鼓励学生掌握自己的学习,可知,后半句应该是而不是依赖老师。故选A。
4. Wolves are highly social animals __________ success depends on cooperation.
A. which B. whose C. that D. whom
【答案】B
【解析】
【详解】考查定语从句。句意:狼是高度群体化的动物,它们的成功依赖于合作。分析句子结构可知,“__________ success depends on cooperation”是定语从句,从句缺定语修饰名词success,先行词是Wolves,故用关系代词whose引导定语从句。故选B项。
5. The national park has a large collection of wildlife, ______ from butterflies to elephants.
A. to range B. ranged C. ranging D. being ranged
【答案】C
【解析】
【详解】考查现在分词作状语。句意:国家公园里有许多的野生动物,包括从蝴蝶到大象等等。这句话中谓语动词为has,所以空格处的填非谓语动词。“range from…to…”意为“从……到……(的范围)”,与其逻辑主语a large collection of wildlife之间是主动关系,所以用现在分词作状语。故选C。
6. We have entered into an age _______ dreams have the best chance of coming true.
A. which B. what C. when D. that
【答案】C
【解析】
【详解】考查定语从句。句意:我们已经进入到了一个时代,在这个时代梦想实现的机会最大。句中先行词为an age(一个时代),且先行词在从句中作时间状语,所以关系词用when。故选C。
7. The number of medical schools reached 18 in the early 1990s and ______ around that level ever since.
A. are remaining B. have remained
C. is remaining D. has remained
【答案】D
【解析】
【详解】
考查时态和主谓一致。句意:20世纪90年代初,医学院的数量达到了18所,此后一直保持在这个水平。ever since“从那以后”作时间状语,句子用现在完成时态。主语为the number of medical schools,the number of表示“……的数目”,中心词是number,所以是单数,作主语时,谓语动词应用第三人称单数形式。综上,故选D。
8. (2017·天津)Nowadays, cycling, along with jogging and swimming, ___________ as one of the best all-round forms of exercise.
A. regard B. is regarded
C. are regarded D. regards
【答案】B
【解析】
【详解】考查被动语态和主谓一致。句意:现在骑自行车,慢跑和游泳被认为是最全面的锻炼方式之一。根据动词短语regard…as…“把……看作……”和句意确定应该用被动语态,排除A和D。再根据主语部分是由介词短语along with 连接的三个动名词做主语,应该谓语动词应该就前一致,即用单数,排除C,故选B。
【点睛】本题考查方向涉及到动词的语态和主谓一致,首先要把握句意,判断主谓之间是主动还是被动关系,再者就是考查学生的考虑是否全面,即加之判断谓语动词的单复数,考查了学生对主谓一致中就前一致的把握。
9. My grandmother helped me believe that I could accomplish ____________ I put my mind to.
A. whenever B. whatever C. wherever D. whichever
【答案】B
【解析】
【详解】考查宾语从句。句意:我的祖母让我相信,我可以完成任何我专心去做的事情。A. whenever无论何时;B. whatever 无论什么,任何;C. wherever无论何地;D. whichever无论哪一个。分析句子可知,此处是宾语从句连接词,从句缺少宾语,应用连接代词,再结合句意,此处用“任何”符合语境,故选B项。
10. We can observe that artificial intelligence has already made a(n) ________ on our lives in many ways.
A. statement B. impact
C. impression D. judgment
【答案】B
【解析】
【详解】考查名词词义辨析。句意:我们可以观察到人工智能已经在许多方面已经对我们的生活产生了影响。A. statement陈述说明;B. impact影响,效果;C. impression印象;D. judgment判断。故选B符合语境。
11. William Hastie once suggested that history informs us of past mistakes ________ we can learn without repeating them.
A. from which B. in which C. with whom D. for whom
【答案】A
【解析】
【详解】考查定语从句。句意:威廉·哈斯蒂曾经说过,历史会告诉我们过去的错误,我们可以从中学习避免重复犯错。分析句子可知,past mistakes为先行词,_____ we can learn without repeating them.为定语从句,从句中谓语动词can learn可知,要从过去的错误中学习,learn from“从……中学习”,可知应用from which引导定语从句。故选A。
12. While rock-climbing, you need to remain very ________ so that you won't make any dangerous errors.
A. satisfied B. focused C. amused D. delighted
【答案】B
【解析】
【分析】
【详解】考查形容词词义辨析。句意:在攀岩的时候,你需要保持非常专注,这样你就不会犯任何危险的错误。A. satisfied满意的;B. focused专注的;C. amused被逗乐的;D. delighted高兴的。根据后文“so that you won't make any dangerous errors”可知要想不犯任何危险的错误,攀岩的时候需要保持专注,focused符合语境。故选B。
13. __________ all the problems, several of the players produced excellent performances.
A. According to B. Instead of C. In addition to D. Despite
【答案】D
【解析】
【详解】考查介词(短语)。句意:尽管有这么多问题,还是有几名队员表现出色。A. According to 根据;B. Instead of 代替;C. In addition to 除……之外(还);D. Despite 尽管。根据句意的需要,选择介词despite符合句意,表示让步意义,故选D项。
14. __________ was 87 years before Christopher Columbus crossed the Atlantic Ocean __________ Zheng He sailed to East Africa.
A. That; which B. It; that C. It; which D. This; who
【答案】B
【解析】
【详解】考查强调句型。句意:在哥伦布横渡大西洋87年前,郑和就航行到东非。强调句型“It was+被强调部分that+句子其它成分”在本句中进行应用,被强调部分为“87 years before Christopher Columbus crossed the Atlantic Ocean”,为状语,故选B项。
15. Currently, about 35,000 works ________ in over 300 rooms in the Louvre, and it would take a lifetime to see everything.
A. were displaying B. are displaying
C. were being displayed D. are being displayed
【答案】D
【解析】
【详解】考查时态和语态。目前,大约有35000件作品陈列在卢浮宫300多个展室里,要看完所有的展品恐怕要花一辈子的时间。根据上文“Currently(目前)”可知,应该用现在进行时;display与主语works之间为被动关系,所以用现在进行时的被动。故选D。
16. The cooling wind swept through out bedroom windows, ____ air conditioning unnecessary.
A. making B. to make
C. made D. being made
【答案】A
【解析】
【详解】考查非谓语动词。句意:冷风从我们卧室的窗户吹进来,使得没有必要开空调了。前面的事情造成后面的结果,用现在分词作结果状语,表示顺理成章的结果。不定式也可以作结果状语,但是那是预料不到的结果。本句描述的是一种顺理成章的结果。故选A。
【名师点睛】判断非谓语动词的形式的第一步是分析句子成分,看是用谓语动词还是非谓语动词,确定了是非谓语动词,还要判断非谓语动词的成分,和这个动词和逻辑主语的关系。这道题还有一个考点就是同样是结果状语从句,现在分词和不定式用法也不同,还要结合语境判断符合哪一个,来加以判断。
17. He will __________ a lecture on endangered animals to __________ the tenth World Conservation Day. (野生动物保护日).
A. deliver, assume B. admire, contain C. deliver, observe D. settle, respect
【答案】C
【解析】
【详解】考查动词词义辨析。句意:他将发表关于濒危动物的演讲,以纪念第十届世界自然保护日。A. deliver发表,assume假设;B. admire钦佩,contain 包含;C. deliver发表,observe庆祝;D.settle定居,respect尊敬。固定短语deliver a speech:发表演讲;“observe+节日”表示庆祝节日,故选C项。
18. __________ in 1935 in Ohio, the organization is now a world-wide one.
A. Found B. Founded C. Founding D. Having founded
【答案】B
【解析】
【详解】考查过去分词。句意:该组织于1935年在俄亥俄州成立,现在是一个全球性的组织。句子谓语动词是is,所以空格处是非谓语动词,found与其逻辑主语organization是被动关系,因此使用found的过去分词作状语,故选B项。
19. Some teenagers __________ inside __________ hiking.
A. prefer to stay; to go B. prefer staying; to stay
C. prefer staying; to going D. prefer to stay; rather than to go
【答案】C
【解析】
【详解】考查固定短语。句意:一些青少年宁愿待在家里也不愿去远足。prefer to do...rather than do和prefer doing to doing是固定短语,意为“宁愿做……而不是做……”,句子描述客观事实,时态用一般现在时,主语teenagers是复数,因此空格处动词用原形。故选C。
20. She gave me a _________ look—the kind that said she would not change her mind.
A. amazing B. determined C. shocked D. scared
【答案】B
【解析】
【详解】考查形容词词义辨析。句意:她坚定地看了我一眼——那种表示她不会改变主意的眼神。A. amazing令人惊奇的;B. determined坚定的;C. shocked震惊的;D. scared害怕的。根据“the kind that said she would not change her mind”可知,她不会改变自己的想法,说明她的眼神是坚定的。故选B项。
第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)
第一节:(共15小题,每小题2. 5分,满分37. 5分)
阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。
A
Restless sleepers know that the bedtime struggle is real. They’ve tried everything from meditation apps to white noise machines in their efforts to fall asleep faster and stay asleep longer. But could the trick to better sleep lie with your blanket choice Those who swear by weighted blankets think so.
Bearaby Cotton Napper
Price range: $259 to $279
Available weights: 15 pounds to 25 pounds
A weighted blanket like nothing you’ve ever seen, Bearaby’s braided (编织) blanket is among the best weighted blankets we’ve ever tried. The braided effect is not only extraordinary but it also provides airflow so you can’t get too hot while wrapped up in it, making it a comfortable and popular option.
YnM Weighted Blanket
Price range: $49.90 to $89
Available weights: 5 pounds to 30 pounds
With a 4.6-star rating from over 21,000 reviews, this blanket has been tested by customers and comes out on top. It comes in a ton of fine colors and patterns, plus it has many uses, since the blanket can be used along with a duvet (羽绒被) cover or on its own.
Luna Weighted Blanket
Price range: $99.99 to $169.99
Available weights: 5 pounds to 30 pounds
This 400-thread-count lightweight blanket is made from a natural, sustainable cotton that’s free from any harmful chemicals. It comes with a 365-night money-back guarantee, so if you decide a weighted blanket isn’t for you, you can send it back for a full refund (退款). But you probably won’t want to — this blanket has more than 10,000 5-star reviews.
YnM Duvet Covers
Price range: $89.90 to $179
Available weights: 5 pounds to 30 pounds
This lighter weighted blanket from YnM is perfect for kids and even comes with two inter-changeable, machine-washable duvet covers. One cover is soft and cozy to keep your kids warm on cold nights, and the other is made from cooling materials to ensure they don’t wake up sweaty when summer rolls around.
21. What can we learn about Bearaby Cotton Napper
A. It can breathe perfectly. B. It is the lightest blanket.
C. It has various functions. D. It is the most affordable.
22. What’s probably the major concern for those who choose Luna Weighted Blanket
A. A reasonable price. B. Personal security.
C. A harmless material. D. Chemical reaction.
23. Which blanket best suits children
A. Bearaby Cotton Napper. B. YnM Weighted Blanket.
C. Luna Weighted Blanket. D. YnM Duvet Covers.
【答案】21. A 22. C 23. D
【解析】
【导语】本文是一篇应用文。文章主要介绍了四款重力毯的价格、重量、特点等信息。
【21题详解】
细节理解题。根据Bearaby Cotton Napper中“The braided effect is not only extraordinary but it also provides airflow so you can’t get too hot while wrapped up in it, making it a comfortable and popular option. (编织的效果不仅特别,而且还能提供气流,这样你裹在里面不会太热,这是一个舒适而受欢迎的选择)”可知,这款毯子非常透气。故选A项。
【22题详解】
细节理解题。根据Luna Weighted Blanket中“This 400-thread-count lightweight blanket is made from a natural, sustainable cotton that’s free from any harmful chemicals. (这条400针的轻质毯子是由一种不含任何有害化学物质的天然、可持续棉花制成的)”可知,这款毯子是由无害材料制成的,而其价格并非文中这些毯子中最合理的,其介绍中未涉及个人安全、化学反应方面的内容,因此无害材料可能是那些选择它的人主要关心的点。故选C项。
【23题详解】
细节理解题。根据YnM Duvet Covers中“This lighter weighted blanket from YnM is perfect for kids and even comes with two inter-changeable, machine-washable duvet covers. (这条来自YnM的重量较轻的毯子非常适合孩子们,甚至还有两个可互换的机洗羽绒被套)”可知,这款毯子非常适合孩子们。故选D项。
B
With the help of a new mobile application called Farm Assistant, developed by Wu Zeyin, farmers in Botswana can make their work much easier.
Wu, an 11-year-old pupil from Hubei province, moved to Botswana with his family seven years ago. During the past years living in the country, he found that the quantity of fruit and vegetables sold at local supermarkets was very limited, and the quality was poor. Some vegetables weren’t ripe, such as small carrots and green tomatoes, and they were quite expensive.
Tropical savanna(草原)and desert climates are typical in most parts of the country, making it difficult to grow common crops. Drought-tolerant species of corn, sorghum and beans are also uncommon. For a long time, Botswana had to import many grains, fruits and vegetables from neighbouring countries, such as South Africa, to meet the needs of its people.
Botswana has made a series of cooperative arrangements with China to get rid of food shortages. In July last year, a pilot project to grow China’s water-saving and drought-tolerant rice was successfully undertaken in Gaborone, the capital of Botswana, which brought Wu some new ideas on local agriculture.
“At that time, I was preparing for the first Youth Artificial Intelligence and Future Media Global Innovation Challenge,” he said, “When I got the news, I gave up my first plan of developing a personal time management app, and decided to develop an app for agriculture.”
The app supports eight crops commonly grown locally, including tomatoes, potatoes, onions, corn, carrots, cabbage, eggplant and radishes. Farmers who use the application can click on the pare to see its watering needs, opening time, seed price, selling price and production. After planting the seeds, farmers click the timer to start, and the application reminds them what to do at each stage.
When asked why he wanted to help local farmers here, Wu quotes an old saying in China: “Give a man a fish and you feed him for a day; teach him how to fish and you feed him for a lifetime.”
24. Which can be the main reason for Botswana’s food shortage
A. Limited supplies in local markets.
B. Unfavourable climate conditions.
C. Lack of advanced farming techniques.
D. Frequent threats from natural disasters.
25. What does the underlined word “undertaken” mean in Paragraph 4
A. Launched. B. Removed. C. Adapted. D. Promoted.
26 How can Wu’s application make farmers’ work easier
A. It improves local planting environment.
B. It identifies the commonly grown crops.
C. It teaches farmers when to plant the seeds.
D. It provides basic information of the crops.
27. Which of the following can be the best title for the text
A. Botswana’s Food Problem Solved by a New App
B. Technology Is Making a Difference in Botswana
C. Gifted Chinese Teenager Helps Botswana Farmers
D. Chinese Old Wisdom Promises a Brighter Future
【答案】24. B 25. A 26. D 27. C
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。主要介绍的是中国的天才少年开发了一种新的手机app帮助博茨瓦纳的农民种植农作物。
【24题详解】
细节理解题。根据第三段中的“Tropical savanna(草原)and desert climates are typical in most parts of the country, making it difficult to grow common crops.(热带稀树草原和沙漠气候在该国大部分地区是典型的,使其难以种植普通作物。)”可知,热带草原和沙漠气候使得博茨瓦纳国家难以种植常见农作物。故选B项。
【25题详解】
词义猜测题。根据第四段中的“Botswana has made a series of cooperative arrangements with China to get rid of food shortages.(博茨瓦纳与中国达成了一系列合作安排,以解决粮食短缺问题。)”可知,两国已经商定了一系列农业合作,划线单词所在句子“ In July last year, a pilot project to grow China’s water-saving and drought-tolerant rice was successfully undertaken in Gaborone, the capital of Botswana, which brought Wu some new ideas on local agriculture.( 去年7月,中国在博茨瓦纳首都哈博罗内成功undertaken了一个节水耐旱水稻种植试点项目,这给吴带来了当地农业方面的一些新想法。)”可知,中国和茨瓦纳合作,在其首都哈博罗内成功发起一个节水耐旱水稻种植试点项目,由此可推知划线单词“undertaken”与A项“Launched.(发起)”意思一样。故选A项。
【26题详解】
细节理解题。根据倒数第二段中的“Farmers who use the application can click on the crop picture to see its watering needs, opening time, seed price, selling price and production. After planting the seeds, farmers click the timer to start, and the application reminds them what to do at each stage.(使用该应用程序的农民可以点击种子查看其浇水需求、开放时间、种子价格、销售价格和产量。播种后,农民点击计时器开始,应用程序会提醒他们在每个阶段要做什么。)”可知,农民点击该程序上某农作物的图片,就能看到其灌溉需求、成熟时间、种子价格、成交价格及产量等信息。该程序还能提醒农民何时该做何事。故选D项。
【27题详解】
主旨大意题。根据首段中的“With the help of a new mobile application called Farm Assistant, developed by Wu Zeyin, farmers in Botswana can make their work much easier.(在吴泽胤开发的一款名为“农场助手”的新移动应用程序的帮助下,博茨瓦纳的农民可以让他们的工作变得更容易。)”以及下文中对这位11岁的中国小学生设计一个手机程序的由来和该app如何帮助到帮助当地农民更好地务农的介绍可知,本文主要讲述的是中国的天才少年帮助博茨瓦纳的农民。故选C项。
C
“Practice makes perfect” is a very popular expression. However, can we take this saying literally Many scientific studies have sought to either prove or disprove this idea.
One popular theory is that if a person practises for at least 10, 000 hours, they will reach “perfection”, or become an expert in their field. This theory was made famous by Malcolm Gladwell in his 2008 best-selling book, Outliers: The Story of Success. He mentioned the music group The Beatles and Microsoft co-creator Bill Gates. Although they all seemed to have lots of natural talent, they also clearly put in over 10, 000 hours of practice before they became successful.
Gladwell’s work was largely based on research done by Anders Ericsson, who argued that Gladwell misinterpreted his research. Firstly, Ericsson stated that 10, 000 hours was an average figure. Some people needed far fewer than 10, 000 hours, and others many more. More importantly, Ericsson said that just practising a lot was not enough; the type and quality of practice was also essential. He went on to explain the importance of “deliberate practice”, which is when a person practises a specific part of a skill in depth rather than practising a skill as a whole.
A more recent study from Princeton University stated that practice only accounted for up to 26% of reaching an expert level. Many people say that natural talent has a large influence on becoming an expert. Another natural factor is physical superiority, which is especially evident in sports. IQ, personality attitude, and starting age are decisive, too. But becoming an expert doesn’t equal instant success, which also relies on social and environmental factors.
In conclusion, practice may not make perfect, but deliberate practice has been shown to lead to significant improvement. Based on Ericsson’s research, here are some tips on how to practise effectively: be motivated; make specific and realistic goals; work outside your comfort zone; be consistent and persistent; and get plenty of rest! For those wanting to become an expert in something, remember that being motivated is key-enjoy what you do and follow your passions.
28. How did Gladwell support his idea
A. By listing numbers. B. By using examples.
C. By interviewing famous people. D. By mentioning other researchers.
29. Which of the following may Ericsson disagree with
A. Practice alone is far from enough.
B. About 10, 000 hours of practice leads to success.
C. Practice hours vary from person to person.
D. Deliberate practice is much more effective.
30. What does paragraph 4 mainly talk about
A. The role of practice. B. Factors in creating experts.
C. The importance of natural talent. D. Warnings for experts.
31. What is the author’s attitude to the idea “Practice makes perfect”
A. Favorable. B. Intolerant. C. Doubtful. D. Neutral.
【答案】28. B 29. B 30. B 31. D
【解析】
【导语】这是一篇议论文。文章论证了练习可能无法至完美,但刻意练习已经被证明能带来明显的提高。
【28题详解】
推理判断题。根据第二段中“He mentioned the music group The Beatles and Microsoft co-creator Bill Gates. Although they all seemed to have lots of natural talent, they also clearly put in over 10,000 hours of practice before they became successful.(他提到了披头士乐队和微软联合创始人比尔·盖茨。虽然他们似乎都很有天赋,但在成功之前,他们显然也投入了超过1万个小时的练习。)”可知,格拉德威尔是通过乐队和微软联合创始人为例子来支持他的1万小时理论。故选B项。
【29题详解】
细节理解题。根据第三段中“Firstly, Ericsson stated that 10,000 hours was an average figure. Some people needed far fewer than 10,000 hours, and others many more. More importantly, Ericsson said that just practising a lot was not enough; the type and quality of practice was also essential. He went on to explain the importance of ‘deliberate practice’, which is when a person practises a specific part of a skill in depth rather than practising a skill as a whole.(首先,爱立信表示,1万小时是一个平均数字。有些人需要的时间远远少于1万个小时,有些人则更多。更重要的是,爱立信说,只是大量练习是不够的;实践的类型和质量也很重要。他接着解释了“刻意练习”的重要性,刻意练习是指一个人深入练习一项技能的特定部分,而不是把一项技能作为一个整体来练习。)”可知,爱立信可能不同意一万个小时的练习通向成功这个观点。故选B项。
【30题详解】
主旨大意题。根据第四段“A more recent study from Princeton University stated that practice only accounted for up to 26% of reaching an expert level. Many people say that natural talent has a large influence on becoming an expert. Another natural factor is physical superiority, which is especially evident in sports. IQ, personality, attitude, and starting age are decisive, too. But becoming an expert doesn’t equal instant success, which also relies on social and environmental factors.(普林斯顿大学最近的一项研究表明,实践只占到专家水平的26%。很多人说,天赋对成为专家有很大的影响。另一个自然因素是身体优势,这在体育运动中尤其明显。智商、性格、态度和起步年龄也是决定性因素。但成为专家并不等于一蹴而就,成功还取决于社会和环境因素。)”可知,这段主要讲的是成为专家的一些因素。故选B项。
【31题详解】
推理判断题。根据最后一段“In conclusion, practice may not make perfect, but deliberate practice has been shown to lead to significant improvement. Based on Ericsson’s research, here are some tips on how to practise effectively: be motivated; make specific and realistic goals; work outside your comfort zone; be consistent and persistent; and get plenty of rest! For those wanting to become an expert in something, remember that being motivated is key-enjoy what you do and follow your passions.(总而言之,熟不能生巧,但刻意的练习已被证明能带来显著的进步。根据爱立信的研究,以下是一些有效练习的建议:积极主动;制定具体而现实的目标;在舒适区之外工作;始终如一,坚持不懈;好好休息!对于那些想成为某方面专家的人来说,要记住,动力是关键——享受你所做的事情,追随你的激情。)”可知,作者对“熟能生巧”这一观点持客观的态度。故选D项。
【点睛】
D
Delivering medical supplies to hard-to-reach places has been an issue for years. Worldwide, more than two billion people lack access to essential life-saving supplies, such as blood and vaccines(疫苗). In the African nation of Rwanda, for example, several remote health clinics do not have sufficient quantities of blood and other healthcare products. A company called Zipline is trying to address this problem. It uses drones(无人机)to transport medical supplies around Rwanda. A drone can now deliver medicine in 30 minutes.
Drones are also assisting emergency organizations after natural disasters. In 2015, for example, a powerful hurricane destroyed thousands of buildings in the Pacific island nation of Vanuatu. Around 75,000 people lost their homes, and at least 15 died. After the storm, drones photographed the damage. These surveys helped emergency workers assess the situation quickly and answer important questions: Which areas were hardest hit Were crops damaged What roads were affected
Drones are also helping to protect wildlife populations in parts of Africa and Asia. Every year, poachers(偷猎者) kill thousands of elephants, rhinos, and other endangered animals. To stop them; the environmental organization World Wildlife Fund is using drones to find where poachers are hiding and if they are carrying weapons. Equipped with infrared video cameras, drones can easily identify people and animals at night. These drones are not only helpful, they are affordable.
As well as finding poachers, drones can be used to track animals. Scientists at Liverpool John Moores University (LJMU)plan to employ drones for an ambitious conservation project: documenting the world's wildlife. The long-term project will start with scientific surveys of animal populations. And animal species can then be identified using special software.
Ironically(讽刺地), a tool originally created for military use is increasingly being used to save lives instead of taking then. Drones have the potential to provide solutions that will benefit both humans and animals.
32. What does the text focus on
A. Importance of saving lives.
B. Development of drones.
C. Applications of drones.
D. Ways to protect animals.
33. What can drones be used for according to Paragraph 2
A. Helping predict disasters.
B. Providing data for evaluation.
C. Organizing emergency workers.
D. Reporting local weather.
34. What do the scientists at LJMU intend to do
A. Track poachers.
B. Design new practical drones.
C. Record wild animals in detail.
D. Develop an assessing software.
35. What can be inferred about drones
A. They need to be fitted with video cameras.
B. They are unavailable to ordinary people.
C. They should be limited to military use.
D. They have a promising prospect.
【答案】32. C 33. B 34. C 35. D
【解析】
这是一篇说明文。文章主要讲了无人机在运送医疗用品、为评估提供数据、追踪记录野生动物、保护野生动物等方面的应用。作者认为无人机有很好的前景。
【32题详解】
主旨大意题。通读全文,特别是根据第一段“A company called Zipline is trying to address this problem. It uses drones(无人机)to transport medical supplies around Rwanda.”(一家名为Zipline的公司正试图解决难以向偏远地区运送医疗用品这个问题。它使用无人机在卢旺达各地运送医疗用品)可知,文章主要讲的是无人机的应用。故选C。
【33题详解】
细节理解题。根据第二段“After the storm, drones photographed the damage. These surveys helped emergency workers assess the situation quickly and answer important questions: Which areas were hardest hit Were crops damaged What roads were affected ”(风暴过后,无人机拍下了损坏的照片。这些调查帮助紧急救援人员迅速评估情况,并回答一些重要问题:哪些地区受灾最严重?作物受损?哪些道路受到影响?)可知,无人机可以用来为评估提供数据。故选B。
【34题详解】
细节理解题。根据倒数第二段“Scientists at Liverpool John Moores University (LJMU)plan to employ drones for an ambitious conservation project: documenting the world's wildlife. ”(利物浦约翰摩尔斯大学的科学家们计划将无人机用于一个雄心勃勃的保护项目:记录世界上的野生动物)可知,利物浦约翰摩尔斯大学的科学家们计划用无人机详细记录野生动物。故选C。
【35题详解】
推理判断题。根据最后一段最后一句“Drones have the potential to provide solutions that will benefit both humans and animals.”(无人机有可能提供造福人类和动物的解决方案)可知,无人机有很好的前景。故选D。
第二节(共5小题;每小题2. 5分,满分12. 5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Gardening requires a lot of physical labor, extending from light exercise to heavy work. Bending, digging, lifting tools, carrying things and moving from time to time can burn calories and build muscles.
____36____ Their backs can start to hurt and so can their knees. Even the strongest and healthiest gardeners can hurt themselves. For people who are less physically fit or who have health conditions that limit movement or cause pain, gardening may seem impossible.
Jessica Damiano, an expert, says there are ways to grow plants that are gentle on the body. ____37____ She said she used heating pads (衬垫) on her neck and lowered her back for about 5 minutes before starting to garden. The practice helped to prepare her muscles for work. A few minutes of gentle stretching helped, too.
If you want to garden, it is also a good idea to try to collect all the tools you will need before settling into your labor. ____38____ It is the easiest and safest way to take and return it.
Taking simple care in the way you lift and carry the objects you need can prevent injury. ____39____ You can stand with your feet as far apart as your shoulders to keep your balance. If bending at all is too difficult, or if you garden while seated, grow plants in raised beds that are as tall as your chair or the middle part of your body.
Use pushcarts to transport heavy supplies. When you carry weight on your own, hold heavy objects to your chest, keeping your back as straight as possible. Plant containers can be very heavy. ____40____
Most importantly, limit gardening periods to between 60 and 90 minutes, and take it easy.
A. Gardeners have to keep healthy and strong.
B. She recently provided some relevant advice.
C. However, the labor can also injure gardeners’ bodies.
D. Store the heaviest equipment on waist-height shelves.
E. Remember to bend your knees when lifting a bag of covering.
F. At first, Damiano did gardening without making preparations.
G. It is best to set them where you want them before filling them.
【答案】36. C 37. B 38. D 39. E 40. G
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。本文介绍了园艺对身体的锻炼效果以及可能引起的伤害,同时提供了一些建议,如在园艺前进行准备活动和伸展运动,收集好所有所需工具,正确举起和携带物品,使用推车运输重物,将植物种在高床上,并限制园艺时间。
36题详解】
根据后文“Their backs can start to hurt and so can their knees. Even the strongest and healthiest gardeners can hurt themselves. (他们的背部会开始疼痛,膝盖也会。即使是最强壮、最健康的园丁也会伤到自己。)”可知,此处指出愿意对身体的锻炼可能会让背部开始疼痛,甚至伤到自己。C选项“However, the labor can also injure gardeners’ bodies. (然而,这种劳动也会伤害园丁的身体。)”引起下文,指出园艺劳动会伤害到园丁的身体,符合语境。故选C。
【37题详解】
根据前文“Jessica Damiano, an expert, says there are ways to grow plants that are gentle on the body. (专家杰西卡·达米亚诺(Jessica Damiano)表示,有一些方法可以种植对身体无害的植物。)”可知,此处指出为了避免在园艺工作中引起伤害,杰西卡提出了一些建议。同时根据后文“She said she used heating pads (衬垫) on her neck and lowered her back for about 5 minutes before starting to garden. (她说她在开始园艺之前在颈部和下背部使用热敷垫大约5分钟。)”可知此处提出了自己的一些方法缓解园艺工作中的伤害。B选项“She recently provided some relevant advice. (她最近提供了一些相关的建议。)”中的some relevant advice与后文的内容及具体的建议“在开始园艺之前在颈部和下背部使用热敷垫大约5分钟”相呼应,符合语境,故选B。
【38题详解】
根据前文“If you want to garden, it is also a good idea to try to collect all the tools you will need before settling into your labor. (如果你想要园艺,在开始工作之前收集所有你需要的工具也是一个好主意。)”可知,此处指出在开始园艺之前,先开始收集工作时需要的工具,设空处应该指出如何处理这些工具。同时,根据后文“ It is the easiest and safest way to take and return it. (这是最容易和最安全的取出和放回它。)”可知,把工具放在齐腰高的架子上最方便取出和放回。D选项“Store the heaviest equipment on waist-height shelves. ( 将最重的工具放在齐腰高的架子上。)”承上启下,此处的heaviest equipment与后文的it形成呼应,符合语境。故选D。
【39题详解】
根据前文“Taking simple care in the way you lift and carry the objects you need can prevent injury. (在搬运你需要的物品时,简单的小心就可以防止受伤。)”可知,小心提起和搬运物品的简单方式可以预防受伤。后文应该具体解释taking simple care。E选项“Remember to bend your knees when lifting a bag of covering. (记得在提起一袋覆盖物时弯曲膝盖。)”承接前文,指出搬东西的时候弯曲膝盖是具体的小心的方式,符合语境。故选E。
【40题详解】
根据前文的“Plant containers can be very heavy. (植物容器可能很重。)”可知,后文应该解释如何处理较重的植物容器。G选项“It is best to set them where you want them before filling them. (最好在填土之前先将其放到想要的位置。)”针对比较重的植物容器给出了具体的解决方式即在填土之前先将其放到想要的位置,符合语境。故选G。
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题,每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
Mark is leaving, and I’m feeling kind of sad.
You probably don’t know Mark, but you might be ___41___ enough to know someone just like him. He’s been the heart and soul of the office, combining professional skills with a sweet nature. He’s never been all that interested in getting praise for the ___42___ work he does.
And now he’s moving on to an exciting new opportunity which sounds like the chance of a lifetime, and we’re ___43___ pleased for him. But that doesn’t make it any easier to say goodbye to a dear friend and ___44___ colleague.
Life has a way of throwing these curve balls (曲线球) at us. Just when we start to get comfortable with a person, a place or a situation, something comes along to ___45___ it.
But how do we deal with change There’s Chris, who once told me that the answer can be expressed in four words, “Go ___46___ the flow.”
“It is like surfing,” Chris explained. “You can’t organize the ocean. ___47___ just happen. You ride them ___48___ they take you, and then you go back out there and catch the next one. Sure, you’re always hoping for the perfect wave. But ___49___ you just take them the way they come.”
That doesn’t ____50____ that you don’t keep trying to make all your dreams come true. It just means that when things that aren’t exactly in your plan ____51____, you work around them and then you move on. Of course, some barriers (阻碍) along the ____52____ of life are easier to take than others. A rained-out picnic, for example, is ____53____ to deal with than the sudden death of a loved one. But the principle is the same.
We’re going to ____54____ Mark. But rather than on the sadness of our ____55____, we’ll focus on our hopes for a brighter future.
41.
A. difficult B. confident C. silly D. lucky
42.
A. terrible B. excellent C. special D. exact
43.
A. actually B. sincerely C. nearly D. hardly
44.
A. humorous B. silent C. reliable D. active
45.
A. welcome B. attack C. destroy D. change
46.
A. with B. below C. against D. before
47.
A. Shakes B. Waves C. Accidents D. Disasters
48.
A. what B. why C. whether D. where
49.
A. formally B. extremely C. mostly D. lately
50.
A. promise B. seem C. explain D. mean
51.
A. make up B. break down C. come up D. slow down
52.
A. scene B. road C. strategy D. lecture
53.
A. harder B. better C. worse D. easier
54.
A. forget B. love C. miss D. remind
55.
A. parting B. meeting C. organizing D. suffering
【答案】41. D 42. B 43. B 44. C 45. D 46. A 47. B 48. D 49. C 50. D 51. C 52. B 53. D 54. C 55. A
【解析】
【导语】本文是一篇夹叙夹议文。作者讲述了深受欢迎的同事Mark离职,引起作者对于人生的感悟。面对生活中的变化,我们要学会“顺其自然”,要学会把注意力集中在对更美好未来的希望上。
【41题详解】
考查形容词词义辨析。句意:你可能不认识马克,但你可能很幸运地认识像他这样的人。A. difficult困难的;B. confident自信的;C. silly愚蠢的;D. lucky幸运的。根据下文“He’s been the heart and soul of the office, combining professional skills with a sweet nature.”可知,马克是一位很优秀,很受欢迎的同事,你可能会庆幸也认识像马克一样的人。故选D项。
【42题详解】
考查形容词词义辨析。句意:他对自己出色的工作获得赞扬从来都不那么感兴趣。A. terrible可怕的;B. excellent出色的;C. special特别的;D. exact精确的。根据上文“professional skills”可推知,马克专业技术突出,所以工作出色。故选B项。
【43题详解】
考查副词词义辨析。句意:现在他要去找一个令人兴奋的新机会了,这听起来像是千载难逢的机会,我们为他感到由衷的高兴。A. actually实际上;B. sincerely由衷地;C. nearly几乎;D. hardly几乎不。结合常识和句中“moving on to an exciting new opportunity which sounds like the chance of a lifetime”可知,朋友遇到了绝好的机会,我们由衷地为他感到高兴。故选B项。
【44题详解】
考查形容词词义辨析。句意:但这并没有让我们告别一位亲爱的朋友和值得信赖的同事变得更容易。A. humorous幽默的;B. silent沉默的;C. reliable值得信赖的;D. active积极的。根据上文“He’s been the heart and soul of the office, combining professional skills with a sweet nature.”可知,马克是办公室的核心和灵魂,由此推知,他是一个值得信任的人。故选C项。
【45题详解】
考查动词词义辨析。句意:当我们开始适应一个人、一个地方或一种情况时,就会发生一些事情来改变它。A. welcome欢迎;B. attack攻击;C. destroy破坏;D. change改变。根据上文讲述马克的离开和下文“But how do we deal with change ”可知,生活中总是充满变数,总有一些事情会改变我们已经适应了的生活。故选D项。
【46题详解】
考查介词词义辨析。句意:还有克里斯,他曾经告诉我答案可以用四个字来表达:“顺其自然”。A. with和……一起;B. below在下面;C. against反对;D. before在……前面。根据下一段中““It is like surfing,” Chris explained. “You can’t organize the ocean. 7 just happen. You ride them 8 they take you, and then you go back out there and catch the next one. Sure, you’re always hoping for the perfect wave.”可推知,Chris把生活比作冲浪,建议作者逐浪而行,顺其自然;go with the flow“顺其自然”。故选A项。
【47题详解】
考查名词词义辨析。句意:波浪就这样产生了。A. Shakes摇动;B. Waves波动;C. Accidents事故;D. Disasters灾难。根据下文“You ride them”和“Sure, you’re always hoping for the perfect wave.”可知,波浪自己产生,无法掌控。故选B项。
【48题详解】
考查副词词义辨析。句意:你乘着它们去它们带你去的地方,然后你再回去抓住下一个。A. what什么;B. why为什么;C. whether是否;D. where在哪里。根据上文“You can’t organize the ocean.”可推知,我们无法掌控“海洋”,只能随“浪”逐流,到它带你去的地方;用where引导地点状语从句。故选D项。
【49题详解】
考查副词词义辨析。句意:但大多数情况下,你只是顺其自然。A. formally正式地;B. extremely极其地;C. mostly多半,主要地;D. lately最近。根据句中“But”可知,上下文之间有转换关系,上文说“总是期待完美的海浪”,下文讲“大多数”情况下事与愿违,只能顺其自然。故选C项。
【50题详解】
考查动词词义辨析。句意:这并不意味着你不需要继续努力让你所有的梦想成真。A. promise承诺;B. seem似乎;C. explain解释;D. mean意味着。下文“It just means...”与设空句是并列关系,动词mean是原词复现,两个句子解释了“顺其自然”的真正含义。故选D项。
【51题详解】
考查动词短语辨析。句意:这只是意味着当你的计划之外的事情出现时,你要解决它们,然后继续前进。A. make up组成,虚构;B. break down发生故障,垮掉;C. come up出现,被提出;D. slow down放慢速度,减速。根据句中“things that aren’t exactly in your plan”和“you work around them”可知,计划之外的事情“出现”时,我们要积极应对。故选C项。
【52题详解】
考查名词词义辨析。句意:当然,在人生的道路上,有些障碍比其他的容易克服。A. scene场面,场景,风景;B. road道路,路线;C. strategy策略,战略;D. lecture演讲,讲课。根据上文“you work around them and then you move on”和句中“barriers”可推知,作者所指的是人生“道路”上的障碍。故选B项。
【53题详解】
考查形容词词义辨析。句意:例如,一场因雨而取消的野餐比一个爱人的突然死亡更容易处理。A. harder更硬的,更难的;B. better更好的,过得更好的;C. worse更坏的,更难的;D. easier更容易的,更简单的。结合常识,“因雨而取消的野餐”和“爱人的突然死亡”相比,前者更容易处理。故选D项。
【54题详解】
考查动词词义辨析。句意:我们会想念马克的。A. forget忘记;B. love爱;C. miss思念,错过;D. remind提醒。根据上文可知,马克是一位很优秀,很受欢迎的同事,所以作者他们会想念他。故选C项。
【55题详解】
考查名词词义辨析。句意:但是,与其沉浸在离别的悲伤中,不如把注意力集中在对更美好未来的希望上。A. parting离别;B. meeting会面;C. organizing组织;D. suffering痛苦。深受欢迎的同事马克离职了,结合句意“sadness”可推知,作者会因离别感到悲伤。故选A项。
第二节 语法填空(共10小题;每小题1. 5分,满分15分)
阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或括号内所给单词的正确形式。
A young girl who was diagnosed (诊断) with cerebral palsy (大脑性瘫痪) and once considered unable to ever stand was admitted to Yucui Experimental School in Chongqing this autumn. ___56___ (make) life easier for the girl, named Dou Dou, the school changed a ground-floor boys’ restroom into a girls’ restroom and added helpful equipment like handrails (扶手). All of these efforts have won Dou Dou’s parents’ ___57___ (recognize).
Diagnosed with cerebral palsy at age 2, Dou Dou faced challenges due to lack of oxygen, ___58___ damaged her brain. Doctors once said she would spend her life in a wheelchair. ___59___ (start) in October 2018, her parents enrolled her in rehabilitation training (康复训练) . By age 5, she learned to walk on her own ___60___ started attending preschool. When Dou Dou found out she could go to primary school this June, her family was joyful.
Both Dou Dou and her mom were concerned about difficulties due to ___61___ (she)condition. On September 12, Dou Dou’s mom shared a video showing how the school redesigned a ground-floor boys’ restroom, adding handrails at the entrance to help her. In ___62___ video, Dou Dou exclaimed, “Mom, why is there an extra handrail here Soon you won’t have to accompany me anymore!” “Dou Dou says she wants to be a teacher someday, like the good teachers at her school,” her mom said. “For children like ours, the greatest joy ___63___ (come) from being recognized, seen, and cared for. We ___64___ (genuine) thank the school and all the teachers ____65____ their love and support for Dou Dou.”
【答案】56. To make
57. recognition
58 which 59. Starting
60. and 61. her
62. the es
64. genuinely
65. for
【解析】
【导语】这是一篇记叙文。主要讲述了重庆渝翠实验学校为身体残疾的入学女孩改建学校设施的故事。
【56题详解】
考查动词不定式。句意:为了让这个名叫豆豆的女孩生活得更轻松,学校把一楼的男厕所改成了女厕所,并增加了扶手等有用的设备。分析句子结构可知,句中已有谓语动词“changed and added”,故空处需填非谓语动词,根据句意可知,学校改建厕所,增加设备等是为了让女孩生活得更轻松,故用动词不定式作目的状语。故填To make。
【57题详解】
考查名词。句意:所有这些努力都赢得了豆豆父母的认可。空处需填名词作宾语,recognition是不可数名词,故填recognition。
【58题详解】
考查定语从句。句意:豆豆在2岁时被诊断出患有脑瘫,由于缺氧而面临许多困难,这也损伤了她的大脑。分析句子结构可知,“__3___ damaged her brain”是非限制性定语从句,从句缺主语,先行词是“lack of oxygen”故用which引导。故填which。
【59题详解】
考查非谓语动词。句意:从2018年10月开始,她的父母为她报名了康复训练。分析句子结构可知,句中已有谓语动词“enrolled”,故空处需填非谓语动词,“start”和“her parents”之间是主动关系,故用现在分词作状语。故填Starting。
【60题详解】
考查连词。句意:5岁时,她学会了自己走路,并开始上幼儿园。分析句子结构可知,“learned to walk on her own ”和“___5___started attending preschool”是并列关系,故用并列连词and连接。故填and。
【61题详解】
考查形容词性物主代词。句意:豆豆和妈妈都很担心豆豆自己的身体状况。根据“condition”可知,空处需填形容词性物主代词修饰名词。故填her。
【62题详解】
考查冠词。句意:在这个视频中,豆豆惊呼道:“妈妈,为什么这里多了一个扶手 很快你就不用再陪我了!”根据“video”可知,空处需填冠词修饰名词,根据上文“Dou Dou’s mom shared a video”可知,此处特指上文提到的视频,故用定冠词。故填the。
【63题详解】
考查时态。句意:对于像我们这样的孩子来说,最大的快乐来自于被认可、被关注和被关心。分析句子结构可知,空处缺谓语动词,描述客观情况,用一般现在时,主语是“the greatest joy”,故谓语动词用单数。故填comes。
【64题详解】
考查副词。句意:我们真诚地感谢学校和所有老师对豆豆的爱和支持。根据“thank”可知,空处需填副词作状语,修饰动词。故填genuinely。
【65题详解】
考查介词。句意:我们真诚地感谢学校和所有老师对豆豆的爱和支持。thank sb for sth表示“因某事感谢某人 ”。故填for。
第四部分 完成句子(共10小题,每小题2分,满分20分)
根据各句括号内的中文提示,用恰当的短语或结构的正确形式完成句子,每空限填一个词。
66. To gain a deeper understanding of the phrase, he _________ _________ (查阅) the dictionary last night. (根据汉语提示完成句子)
【答案】 ①. referred ②. to
【解析】
【详解】考查动词短语。句意:为了更深入地理解这个短语,他昨晚查了字典。根据汉语提示及“he”可知,空处需填动词作谓语,refer to表示“查阅”,根据时间状语“last night”可知,用一般过去时。故填①referred②to。
67. I tried to travel light, but I ________ ________ (最终,以……告终) taking too many clothes. (根据汉语提示完成句子)
【答案】 ①. ended ②. up
【解析】
【详解】考查固定短语和时态。句意:我想轻装旅行,但最后带了太多衣服。“最终,以……告终”是固定短语end up,由tried可知,句子描述过去的事情,时态用一般过去时,空格处动词用过去式,故填ended,up。
68. The bed _________ _________ (占据) too much room and I’ll change it for a smaller one. (根据汉语提示完成句子)
【答案】 ①. takes ②. up
【解析】
【详解】考查动词短语。句意:这张床太占地方了,我要换一张小一点的。“占据”是take up,句子描述客观事实,时态用一般现在时,主语bed是单数,因此空格处动词用第三人称单数,故填①takes,②up。
69. My mum wouldn’t have been happy if I had ________ my brother ________ (把...留下). (根据汉语提示完成句子)
【答案】 ①. left ②. behind
【解析】
【详解】考查固定短语和虚拟语气。句意:如果我把我弟弟抛下,我妈妈不会高兴的。表示“把……留下”用动词短语leave...behind;此处为if引导的虚拟条件状语从句,结合主句中wouldn’t have been可知,与过去事实相反,从句应用过去完成时。故填left;behind。
70. When my classmates laughed at me, I looked at them________ (惊慌地). (根据汉语提示完成句子)
【答案】in panic
【解析】
【详解】考查介词短语。句意:当我的同学嘲笑我时,我惊慌地看着他们。根据汉语提示可知,此处考查固定搭配in panic,意为“惊慌地”。故填in panic。
71. We figured that in twenty years each of us ought to have our destiny _________ _________ (想出,拟出<计划、安排>) and our fortunes made, whatever they were going to be. (根据汉语提示完成句子)
【答案】 ①. worked ②. out
【解析】
【详解】考查动词短语。句意:二十年后,不管各自做什么,有什么样的命运,发多大的财,一切都该成了定局。结合our destiny可知,“想出,拟出<计划、安排>”应用动词短语work out,表示“实现自己的命运”,且work out作宾语补足语,和destiny逻辑上是被动的关系,work应用过去分词形式,构成固定结构have sth. done,意为“让某事被做”。故填①worked;②out。
72. They were almost completely _________ _________(中断联系) from the outside world. (根据汉语提示完成句子)
【答案】 ①. cut ②. off
【解析】
【详解】考查动词短语。句意:他们几乎与外界完全隔绝了。“中断联系”用动词短语cut off,作谓语,与主语They之间是被动关系,结合空前助动词were可知,应填入过去分词cut构成一般过去式的被动语态。故填cut;off。
73. It’s _______ ________(毕竟,终究) we who are the visitors to their world. (根据汉语提示完成句子)
【答案】 ①. after ②. all
【解析】
【详解】考查固定短语。句意:毕竟我们是他们世界的访客。空处表示“毕竟,终究”,应用固定短语after all,故填①after②all。
74. It will take you a long time to ________ ________ (从……恢复) sunburn in such a hot summer. (根据汉语提示完成句子)
【答案】 ①. recover ②. from
【解析】
【详解】考查动词短语。句意:在这么炎热的夏天,你要花很长时间才能从晒伤中恢复过来。根据汉语提可知,recover from从……恢复。It takes/will take sb. some time to do sth.花费某人多长时间做某事,所以不定式to后接动词原形。故填recover from。
75. We should realize that the information posted on ________ ________ (社交媒体) may not be entirely true. (根据汉语提示完成句子)
【答案】 ①. social ②. media
【解析】
【详解】考查名词词组。句意:我们应该意识到社交媒体上发布的信息可能并不完全真实。根据括号内中文提示,“社交媒体”social media,为固定表达。故填social media。
第五部分 应用文写作(满分20分)
76. 为唤起学生节电意识,你校于上周举办了以“Saving electricity for a better home”为主题的系列活动。假定你是李华,请你为校英语报写一篇报道,内容包括:
1. 活动时间、地点及参加人员;
2. 活动内容;
3. 活动反响。
注意:
1. 词数100左右;
2. 可以适当增加细节,以使行文连贯。
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】One possible version:
Last week a series of activities on the theme of “saving electricity for a better home” were held in our school to arouse the awareness of saving electricity All the students participated with great passion.
Throughout the week, an exhibition of posters drawn by students themselves was arranged, publicizing practical suggestions on how to save electricity, such as turning off lights when leaving the classroom. On the last day, students attended a competition in the lecture hall, after which a short video about the current situation of electricity utilization was highly appreciated.
The activities turned out to be a success and received high praise. Students all realized the urgency and responsibility to save electricity.
【解析】
【导语】本书面表达属于应用文。要求针对学校举办的“节电”主题活动写篇文章,报道活动的具体情况。
【详解】1.词汇积累
唤醒:arouse→stir
意识:awareness→consciousness
激情,热情:passion→enthusiasm
宣传:publicize→propagandize
2.句式拓展
简单句变复合句
原句:Last week a series of activities on the theme of “saving electricity for a better home” were held in our school to arouse the awareness of saving electricity.
拓展句:Last week a series of activities on the theme of “saving electricity for a better home” were held in our school whose purpose was to arouse the awareness of saving electricity.
【点睛】【高分句型1】Throughout the week, an exhibition of posters drawn by students themselves was arranged, publicizing practical suggestions on how to save electricity, such as turning off lights when leaving the classroom. (运用了过去分词作后置定语和现在分词作状语)
【高分句型2】On the last day, students attended a competition in the lecture hall, after which a short video about the current situation of electricity utilization was highly appreciated. (运用了介词+which引导的非限制性定语从句)
同课章节目录