2023年临西翰林高级中学期中考试试题
英语
(满分 150分 时间 120分钟)
第一部分 听力(共两节,满分30分)
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1 .What is the woman doing now
A.Attending a meeting. B.Learning a language. C.Having an interview.
2 .What does the woman do when she gets a cold
A.She goes to the doctor's. B. She takes some medicine. C.She drinks tea with lemon.
3 .Why is the woman worried
A.She can't find the key. B.She forgot to return the key. C.She locked the key in the room.
4 .What is the date for the play
A.The 15th. B.The 16th. C.The 17th.
5. Where does the conversation probably take place
A. In the woman's house. B.In a department store. C.In a restaurant.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听下面一段长对话,回答小题。
6. When will the man's train leave for London
A.At 5: 00. B.At 9:30. C.At 11:30.
7. What are the speakers mainly talking about
A.The man's schedule. B.A new customer. C.Their manager.
听下面一段长对话,回答小题。
8.Where is Michael's new house
A.In Warston. B.In Oxford. C.In Kidlington.
9.How did Michael get the house
A.He rented it himself. B. His grandpa left it to him. C.He bought it.
10What is Michael dissatisfied about
A.He has little money. B.The house is too old. C.The house is far from a bus stop.
听下面一段长对话,回答小题。
11.How will the man get to the theater
A.By car. B. By underground. C.By bus.
12.What is the woman supposed to do
AMeet the man at the gate. B.Bring her student card. C. Buy the man a ticket.
13.What is the normal price of a ticket
A.5 pounds. B.10 pounds. C.15 pounds.
听下面一段长对话,回答小题。
14.Why does the woman come to the man's house
A.To send a gift. B.To decorate the house. C.To attend a meeting.
15.How does the man feel about the gift
A.It's beautiful. B.It's expensive. C.It's useful.
16. What does the man mention about his hometown
A.Its custom. B.Its weather. C.Its education.
17. What's the relationship between the speakers
A.Neighbors. B. Good friends. C.Father and daughter.
听下面一段独白,回答小题。
18 Which direction did Lekima move
A.Toward east. B.Toward northwest. C.Toward northeast.
19.How many provinces had Lekima affected by 5 p.m.
A.Five. B.Six. C.Seven.
20.What can we say about Lekima
A.It's surprising. B.It's weak. C.It's violent.
第二部分:阅读理解(共两节,满分50分)
第一节(共15题,每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
MOVIE GUIDE FRIDAY
Harry Potter Ⅲ 14:00 21:00 Science Fiction Now Harry Potter has been in the wizardry school for three years. He begins a new life. How is everything going Mr. Bean 9:00 18:00 Comedy Rowan Atkinson is a great actor. His movie Mr. Bean is coming. It’s very funny. Don’t miss it.
Hi Mum 11:00 16:00 Comedy Do you like Jia Ling She is both the actress and director of this movie. It’s so interesting and e and have fun! The Monkey King 17:00 22:00 Cartoon It is picked from Journey to the west. This movie describes a brave hero who is fearless to fight against all gods … Children, come and see it!
1. What kind of movie is Mr. Bean
A. Comedy. B. Science fiction.
C. Cartoon. D. Action movie.
2 ______ is picked from Journey to the West.
A. Harry Potter Ⅲ B. Mr. Bean
C. Hi Mum D. The Monkey King
3. You can see Harry Potter Ⅲ at ______.
A. 2:00 a. m B. 4:00 a. m C. 1:00 p. m D. 9:00 p. m
B
Sports can help us a lot. Taking exercise can make us strong. In collective (集体的) sports like basketball, volleyball, or football, we will learn the importance of cooperation. And sports can also help us relax after work or study.
However, as the saying goes, “There are two sides of everything.” Sometimes we may hurt other players or ourselves if we are not careful enough when participating (参加) in sports activities. What’s more, too much or hard practice can be bad for our health.
Sports can make us healthy both physically and psychologically (心理地). It is also a good way for people to know each other and can improve friendship between people. So long as we are careful enough, sports can do us nothing but good.
4. What can make us strong
A. Taking exercise B. Singing C. Sleep in D. Making friends
5. Too much exercise can be________for us.
A. good B. bad C. helpful D. enough
6. Sports can________.
A. help people to know each other
B. improve friendship between people
C. do us nothing but good if we’re careful
D. do all the above
7. What is the best title for this passage
A. Sports and health B. Everybody must do sports
C. Sports are nothing to people D. No one likes sports
C
One of the most important things in the world is friendship. In order to have friends, you have to be a friend. But how can you be a good friend at school
Listen — Listen when they are talking. Don’t say anything unless they ask you a question. Sometimes it’s not necessary for you to have anything to say; they just need someone to talk to about their feelings.
Help them — If your friend is ever in need of something, be there to help them. You should try to put them first, but make sure you don’t do everything they want you to do. Try to take an extra (额外的) pencil or pen with you to classes in case (以防) they forget one. Have a little extra money in your pocket in case they forget something they need.
Be there for them — Try to make something for your friend to help make them feel better in hard times. Making cards and encouraging them are among the nicest things you can do for a friend. Marilyn Monroe a famous U.S. actor, once said, “I often make mistakes. Sometimes I am out of control. But if you can’t stay with me at my worst, you are sure not to deserve (值得) to be with me at my best.” Always remember this! If you don’t want to stay with your friends when they’re in hard times, then you don’t deserve to be with them when they’re having a good time!
______ — Try to make plans with your friends. Go shopping, go for ice cream, have a party, go to a movie and so on. Take time to know each other even better by doing something you both enjoy. By planning things together, you both can have a good time. And you’ll remember these things when you’re all old!
8. While your friend is talking to you about his or her feelings, you should _____.
A. give him or her some advice B. just listen unless asked
C. calm him or her down D. share your feelings as well
9. When we provide help for our friends, we should _____.
A. try to do everything for them B. put them before ourselves
C. change their bad habits first D. ignore their faults
10. What can we learn from Marilyn Monroe’s words
A. Life without a friend is death. B. A friend is easier lost than found.
C. A friend in need is a friend indeed. D. A man is known by his friends.
11. What is the passage mainly about
A. How to find a good friend. B. How to help friends in trouble.
C. How to be a good friend. D. How to make more friends.
D
Volunteering means working for free to help someone else.Mrs.Obama says volunteering is very important. "It should be part of everyone's life,"she says.
Many teens agree.They say that helping others feels great and makes a difference.These days,more teens volunteer than work for pay.Teens clean up parks,walk dogs at animal shelters,visit the elderly,and more.
Some cities—including Seattle,Chicago,and Washington,D.C.—require high school students to volunteer. Students must volunteer in order to graduate.The student volunteers learn new skills and help their communities(社区).
Many parents subscribe to the idea—they say volunteering helps teens build job skills.But most teens don't want to be forced to volunteer.They say they are busy.And they say volunteering is only fun if it's a choice.
Read both sides of the debate and decide.
Yes
●Volunteering can help teens get into college or get a job.
●Many cities and towns need help.Volunteers can help keep important programs going.
●Not all teens will volunteer if it isn't required.Schools should require students to do all they can to get ready for adult life.
No
●Most teens are already very busy with classes,homework,jobs,and sports.Forcing them to do more isn't fair.
●It should be up to each person.Helping out doesn't feel as good if you have to do it.
●Finding a volunteer job isn't always easy.Students shouldn't be kept from graduating because of something they can't control.
12. It is known from the text that in Washington, D.C.______.
A. high school students won't graduate if they don't volunteer
B. every one would like to volunteer
C. finding a volunteer job is not difficult
D. volunteering is a must for college school students
13. What does the underlined phrase "subscribe to" in Paragraph 4 probably mean
A. Correct. B. Like.
C. Devote. D. Revise.
14. What does the No side think of volunteer jobs
A. They are not as important as students' homework.
B. They won't help teens prepare for their adult life.
C. Students shouldn't be stopped from graduation because of them.
D. They waste students' precious(宝贵的)time.
15. What does the text mainly talk about
A. Whether volunteering is good for students.
B. Who are best to do volunteer jobs.
C. What kind of volunteer jobs students should do.
D. Whether students should be required to volunteer.
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Everybody has some goals in life. If you are not acting in a way that will help you achieve those goals, your confidence may be less. ___16___
Take real action.
Lack of action. Watching TV isn’t an action. Eating isn’t an action, too. ___17___ It can be a side hustle, a hobby ... Something that you want! Of course, when you set goals for life, you should be able to put them together, and make practical goals.
___18___
If you aren’t proud of yourself, how can't you be in low spirits. The quickest way to overcome your situation is to win more often. Both are strong hormones (荷尔蒙) that push you to do more. ___19___ You'll get more confidence from winning. This is how you get started — win.
Face up to true selves.
We should know ourselves very well and judge ourselves fairly. Instead of thinking about your own physical imperfections, or always comparing yourself with others' advantages, you should believe that you have bright spots, and that everyone has their own strengths and weaknesses. ___20___ If we would just accept and trust ourselves, confidence might be much stronger.
A. A real action is something that you want.
B. Calm down and think positively.
C. Keep normal relationships and make more warmhearted friends.
D. If so, you need to read the following tips.
E. There is no such thing as a perfect person.
F. Once you start to win, you will always go for more winning.
G. High confidence comes with pride.
第三部分 完形填空(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面的短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
Dad was not only my best friend,but teach me what to do in my life and study. While he was alive, he guided me through what he does and suggestions. He taught me one important____21____“Believe in yourself.”
If there was one sentence my dad____22____ liked to hear, it was “I can’t. ”He did not have a chance to finish high school. In order to support his large family, he took two jobs,____23____he never complained (抱怨). Through self-education and years of hard work, my dad became a good reporter.
When I was in high school, I had a____24____time with math. He tried to help me, but I still struggled (挣扎). So my math teacher suggested I meet with him at 7:00 each morning before school for____25____help. I told Dad, “That’s ____26____I’m tired! I can’t do that!” He replied, “You’re doing it. I’ll send you to school.” Every morning at 6:45, we’d leave the house. Although Dad worked 12 hours every day, he never once____27____driving me to school.
After months of____28____ I was facing the final exam. I was so____29____. On the day of the final, my dad hugged me and said, “Luke,_____30_____yourself. You can do it.” His words made me realize I needed to trust in my math teacher and in the hours of work I had_____31_____. When I got my_____32_____proudly, the first person I called was my father. He cried, “Yes! You deserved (应得) it!”
Even now, whenever I_____33_____that a task is too much for me, I think back to that exam. No matter how_____34_____ something is, if you’re willing to work, you can succeed. I’m forever_____35_____to Dad for that lesson.
21.
A. history B. lesson C. skill D. language
22.
A. always B. almost C. ever D. never
23.
A. so B. or C. but D. and
24.
A. good B. terrible C. free D. short
25.
A. great B. amazing C. immediate D. extra
26.
A. wonderful B. impossible C. curious D. necessary
27.
A. suggested B. risked C. enjoyed D. missed
28.
A. meeting B. testing C. learning D. interviewing
29.
A. excited B. nervous C. happy D. shocked
30.
A. believe in B. hold back C. stand for D. look after
31.
A. wasted away B. given up C. picked up D. put in
32.
A. answer B. grade C. pay D. gift
33.
A. hope B. forget C. worry D. promise
34.
A. different B. important C. hard D. interesting
35.
A. thankful B. sorry C. polite D. useful
第一节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式。
There is a lovely panda. She lives with her parents and they live ___36___ happy life in the forest. One day,the panda ___37___ (pick) a huge pumpkin and wanted to take it home. But the pumpkin was too big for her ___38___(take) it home on her own. She could do nothing but sit beside the pumpkin. She thought ___39___ a minute and determined to wait for someone to help.
Suddenly,she saw a bear ___40___(ride) a bike towards her. She watched the bike and suddenly,she jumped and shouted ___41___ (happy), “I know!I have a good idea—I can roll the pumpkin. It’s just like a wheel!”Therefore, she rolled the pumpkin to ___42___(she) house. When her mother saw the big pumpkin,which was ___43___(big) than her little daughter, she was ___44___(surprise),“Oh,my God!How can you get it home ” The little panda answered proudly,“I can’t lift it, but I can roll it.” Her mother smiled and said, “ ___45___a clever girl you are!”
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
My time here in China is going well. I love my new school and classmates. Over the October holiday, my parents and I are planning to go to Xi’an to see the Terracotta Army. I’ve heard that it is an____46____(amaze) sight, and I can’t wait____47____(go). To me, the story of the Terracotta Army____48____(be) almost unbelievable. It’s amazing that there are more____49____8,000 statues, and no one in modern times knew about them until the 1970s.
We’re also planning to visit several other places in Xi’an. My dad and I are both looking forward to____50____ (go) to the Shaanxi History Museum, because my dad loves history____51____I have heard that this museum____52____(know) as a “Chinese treasure house”! We’re also going to the Xi’an City Wall and a few other famous____53____(sight).
We’re taking the train, ____54____ (leave)the day before the October holiday begins. We’re arriving at 9:30 a.m. and will start sightseeing right away, so I hope we sleep_____55_____(good) on the train!
I guess that’s all for now! I’ll write again soon and send photos! Do you have any plans for the coming holiday Hope to hear from you soon.
第三节;作文 (满分25分)
56. 假定你是李华,你的美国朋友汤姆(Tom)刚去了一所新学校就读,新的生活让他感到有些不适应。请你给他写一封信,内容包括:1.表示安慰;2.提出建议;3.表达祝愿。
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
听力1-5 CCABB 6-10BAABC11-15BACAC 16-20BABBC2023年临西翰林高级中学期中考试试题
英语
(满分 150分 时间 120分钟)
第一部分 听力(共两节,满分30分)
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1 .What is the woman doing now
A.Attending a meeting. B.Learning a language. C.Having an interview.
2 .What does the woman do when she gets a cold
A.She goes to the doctor's. B. She takes some medicine. C.She drinks tea with lemon.
3 .Why is the woman worried
A.She can't find the key. B.She forgot to return the key. C.She locked the key in the room.
4 .What is the date for the play
A.The 15th. B.The 16th. C.The 17th.
5. Where does the conversation probably take place
A. In the woman's house. B.In a department store. C.In a restaurant.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听下面一段长对话,回答小题。
6. When will the man's train leave for London
A.At 5: 00. B.At 9:30. C.At 11:30.
7. What are the speakers mainly talking about
A.The man's schedule. B.A new customer. C.Their manager.
听下面一段长对话,回答小题。
8.Where is Michael's new house
A.In Warston. B.In Oxford. C.In Kidlington.
9.How did Michael get the house
A.He rented it himself. B. His grandpa left it to him. C.He bought it.
10.What is Michael dissatisfied about
A.He has little money. B.The house is too old. C.The house is far from a bus stop.
听下面一段长对话,回答小题。
11.How will the man get to the theater
A.By car. B. By underground. C.By bus.
12.What is the woman supposed to do
A.Meet the man at the gate. B.Bring her student card. C. Buy the man a ticket.
13.What is the normal price of a ticket
A.5 pounds. B.10 pounds. C.15 pounds.
听下面一段长对话,回答小题。
14.Why does the woman come to the man's house
A.To send a gift. B.To decorate the house. C.To attend a meeting.
15.How does the man feel about the gift
A.It's beautiful. B.It's expensive. C.It's useful.
16. What does the man mention about his hometown
A.Its custom. B.Its weather. C.Its education.
17. What's the relationship between the speakers
A.Neighbors. B. Good friends. C.Father and daughter.
听下面一段独白,回答小题。
18. Which direction did Lekima move
A.Toward east. B.Toward northwest. C.Toward northeast.
19.How many provinces had Lekima affected by 5 p.m.
A.Five. B.Six. C.Seven.
20.What can we say about Lekima
A.It's surprising. B.It's weak. C.It's violent.
第二部分:阅读理解(共两节,满分50分)
第一节(共15题,每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
MOVIE GUIDE FRIDAY
Harry Potter Ⅲ 14:00 21:00 Science Fiction Now Harry Potter has been in the wizardry school for three years. He begins a new life. How is everything going Mr. Bean 9:00 18:00 Comedy Rowan Atkinson is a great actor. His movie Mr. Bean is coming. It’s very funny. Don’t miss it.
Hi Mum 11:00 16:00 Comedy Do you like Jia Ling She is both the actress and director of this movie. It’s so interesting and e and have fun! The Monkey King 17:00 22:00 Cartoon It is picked from Journey to the west. This movie describes a brave hero who is fearless to fight against all gods … Children, come and see it!
1. What kind of movie is Mr. Bean
A. Comedy. B. Science fiction.
C. Cartoon. D. Action movie.
2. ______ is picked from Journey to the West.
A. Harry Potter Ⅲ B. Mr. Bean
C. Hi Mum D. The Monkey King
3. You can see Harry Potter Ⅲ at ______.
A. 2:00 a. m B. 4:00 a. m C. 1:00 p. m D. 9:00 p. m
【答案】1. A 2. D 3. D
【解析】
【导语】本文是一篇应用文,主要介绍的是星期五上映的一些电影的相关信息。
【1题详解】
细节理解题。根据Mr. Bean部分的“It’s very funny.(这很有趣。)”可知,Mr. Bean是喜剧,故选A。
【2题详解】
细节理解题。根据The Monkey King部分的“It is picked from Journey to the west.(摘自《西游记》。)”可知,The Monkey King取自《西游记》。故选D。
【3题详解】
细节理解题。根据Harry Potter Ⅲ部分的“21:00”可知,9:00 p.m可以看Harry Potter Ⅲ,故选D。
B
Sports can help us a lot. Taking exercise can make us strong. In collective (集体的) sports like basketball, volleyball, or football, we will learn the importance of cooperation. And sports can also help us relax after work or study.
However, as the saying goes, “There are two sides of everything.” Sometimes we may hurt other players or ourselves if we are not careful enough when participating (参加) in sports activities. What’s more, too much or hard practice can be bad for our health.
Sports can make us healthy both physically and psychologically (心理地). It is also a good way for people to know each other and can improve friendship between people. So long as we are careful enough, sports can do us nothing but good.
4. What can make us strong
A. Taking exercise B. Singing C. Sleep in D. Making friends
5. Too much exercise can be________for us.
A. good B. bad C. helpful D. enough
6. Sports can________.
A. help people to know each other
B. improve friendship between people
C. do us nothing but good if we’re careful
D. do all the above
7. What is the best title for this passage
A. Sports and health B. Everybody must do sports
C. Sports are nothing to people D. No one likes sports
【答案】4. A 5. B 6. D 7. A
【解析】
【导语】本文是一篇说明文,主要讲的是运动对身心健康的好处。
【4题详解】
细节理解题。根据第一段的“Taking exercise can make us strong. (锻炼可以使我们强壮。)”可知,锻炼能让我们变得强壮,故选A。
【5题详解】
细节理解题。根据第二段的“What’s more, too much or hard practice can be bad for our health. (另外,过多或过度的练习对我们的健康有害。)”可知,过多的运动对我们来说是不好的,故选B。
【6题详解】
细节理解题。根据最后一段的“Sports can make us healthy both physically and psychologically (心理地). It is also a good way for people to know each other and can improve friendship between people. So long as we are careful enough, sports can do us nothing but good. (运动可以使我们身心健康。这也是人们相互了解的好方法,可以增进人们之间的友谊。只要我们足够小心,运动对我们是有益的。)”可知,运动可以帮助人们相互了解,增进人与人之间的友谊,如果我们小心,只会对我们有好处,故选D。
【7题详解】
主旨大意题。通读全文,尤其是第一段的“Taking exercise can make us strong. (锻炼可以使我们强壮。)”和最后一段的“Sports can make us healthy both physically and psychologically (心理地). (运动可以使我们身心健康。)”可知,本文主要讲的是运动对身心健康的好处,因此最好的题目是A选项“Sports and health (运动与健康)”,故选A。
C
One of the most important things in the world is friendship. In order to have friends, you have to be a friend. But how can you be a good friend at school
Listen — Listen when they are talking. Don’t say anything unless they ask you a question. Sometimes it’s not necessary for you to have anything to say; they just need someone to talk to about their feelings.
Help them — If your friend is ever in need of something, be there to help them. You should try to put them first, but make sure you don’t do everything they want you to do. Try to take an extra (额外的) pencil or pen with you to classes in case (以防) they forget one. Have a little extra money in your pocket in case they forget something they need.
Be there for them — Try to make something for your friend to help make them feel better in hard times. Making cards and encouraging them are among the nicest things you can do for a friend. Marilyn Monroe, a famous U.S. actor, once said, “I often make mistakes. Sometimes I am out of control. But if you can’t stay with me at my worst, you are sure not to deserve (值得) to be with me at my best.” Always remember this! If you don’t want to stay with your friends when they’re in hard times, then you don’t deserve to be with them when they’re having a good time!
______ — Try to make plans with your friends. Go shopping, go for ice cream, have a party, go to a movie and so on. Take time to know each other even better by doing something you both enjoy. By planning things together, you both can have a good time. And you’ll remember these things when you’re all old!
8. While your friend is talking to you about his or her feelings, you should _____.
A. give him or her some advice B. just listen unless asked
C. calm him or her down D. share your feelings as well
9. When we provide help for our friends, we should _____.
A. try to do everything for them B. put them before ourselves
C. change their bad habits first D. ignore their faults
10. What can we learn from Marilyn Monroe’s words
A. Life without a friend is death. B. A friend is easier lost than found.
C. A friend in need is a friend indeed. D. A man is known by his friends.
11. What is the passage mainly about
A. How to find a good friend. B. How to help friends in trouble.
C. How to be a good friend. D. How to make more friends.
【答案】8. B 9. B 10. C 11. C
【解析】
【分析】本文是一篇说明文。世上最重要的事情之一是友谊。想交朋友,你必须准备好当个朋友。但你怎样才能在学校当个好的朋友呢?本文给出了几条建议。
【8题详解】
细节理解题。根据文章第二段第一句Listen when they are talking. Don't say anything unless they ask you a question.可知,当他们谈论的时候,你只是听。不要说任何事情除非他们问你问题。故选B。
【9题详解】
细节理解题。根据第三段第一句、二句If your friend is ever in need of something, be there to help them. You should try to put them first...如果你的朋友有需要,帮助他们。你应该尽量以他们为先。故选B。
【10题详解】
推理判断题。根据第四段中的if you can't stay with me at my worst, you are sure not to deserve (值得) to be with me at my best.(如果在我最糟糕的时候,你不和我呆在一起,那在我最好的时候,你就不配在我身边。),故C项friend in need is a friend indeed.(患难朋友才是真正的朋友。)与玛丽莲·梦露的话意思相同,故选C。
【11题详解】
主旨大意题。根据第一段One of the most important things in the world is friendship. In order to have friends, you have to be a friend. But how can you be a good friend at school (世上最重要的事情之一是友谊。想交朋友,你必须准备好当个朋友。但你怎样才能在学校当个好的朋友呢?)以及下面的内容都围绕怎么当个好朋友,故C项是文章主题。
【点睛】事实询问题,这类试题通常以疑问词what/who/when/where/why/how引起的特殊问句,就文章中某一词语、某一句子、某一段落或某一具体细节和事实进行提问。解答此类试题首先要弄清题目和每一个选项的含义,然后按题目要求寻找与之相关的细节,正确估计答案来源。同时要注意题目和文章中的暗示作用,特别注意辨别各种信息,确认各种信息。26小题B细节理解题。根据第三段第一句、二句If your friend is ever in need of something, be there to help them.You should try to put them first...可知,如果你的朋友有需要,帮助他们。你应该尽量以他们为先。故选B。
D
Volunteering means working for free to help someone else.Mrs.Obama says volunteering is very important. "It should be part of everyone's life,"she says.
Many teens agree.They say that helping others feels great and makes a difference.These days,more teens volunteer than work for pay.Teens clean up parks,walk dogs at animal shelters,visit the elderly,and more.
Some cities—including Seattle,Chicago,and Washington,D.C.—require high school students to volunteer. Students must volunteer in order to graduate.The student volunteers learn new skills and help their communities(社区).
Many parents subscribe to the idea—they say volunteering helps teens build job skills.But most teens don't want to be forced to volunteer.They say they are busy.And they say volunteering is only fun if it's a choice.
Read both sides of the debate and decide.
Yes
●Volunteering can help teens get into college or get a job.
●Many cities and towns need help.Volunteers can help keep important programs going.
●Not all teens will volunteer if it isn't required.Schools should require students to do all they can to get ready for adult life.
No
●Most teens are already very busy with classes,homework,jobs,and sports.Forcing them to do more isn't fair.
●It should be up to each person.Helping out doesn't feel as good if you have to do it.
●Finding a volunteer job isn't always easy.Students shouldn't be kept from graduating because of something they can't control.
12. It is known from the text that in Washington, D.C.______.
A. high school students won't graduate if they don't volunteer
B. every one would like to volunteer
C. finding a volunteer job is not difficult
D. volunteering is a must for college school students
13. What does the underlined phrase "subscribe to" in Paragraph 4 probably mean
A. Correct. B. Like.
C. Devote. D. Revise.
14 What does the No side think of volunteer jobs
A. They are not as important as students' homework.
B. They won't help teens prepare for their adult life.
C. Students shouldn't be stopped from graduation because of them.
D. They waste students' precious(宝贵的)time.
15. What does the text mainly talk about
A. Whether volunteering is good for students.
B. Who are best to do volunteer jobs.
C. What kind of volunteer jobs students should do.
D. Whether students should be required to volunteer.
【答案】12. A 13. B 14. C 15. D
【解析】
【分析】本文是一篇说明文。文章通过米歇尔·奥巴马引出志愿者这个话题,进而介绍了志愿者工作的情况,并且讨论了学生是否要做志愿者。
【12题详解】
细节理解题。根据第三段Some cities—including Seattle, Chicago, and Washington, D.C.—require high school students to volunteer. Students must volunteer in order to graduate可知在这些城市,志愿者是高中生必须做的,否则不准毕业。故选A.
【13题详解】
词义猜测题。根据文章第四段they say volunteering helps teens build job skills.他们认为志愿者活动帮助青少年提高工作技能,可知,许多父母同意这个想法。subscribe to “赞成,同意”与选项中Like意思接近,故选B。
【14题详解】
细节理解题。根据文章最后Students shouldn't be kept from graduating because of something they can't control.可知,反对方认为学生们不应该因为志愿者活动而被阻止毕业,故选C。
【15题详解】
主旨大意题。根据Read both sides of the debate and decide.及全文内容可知,这篇文章讨论学生们是否要求做志愿者,故选D。
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Everybody has some goals in life. If you are not acting in a way that will help you achieve those goals, your confidence may be less. ___16___
Take real action.
Lack of action. Watching TV isn’t an action. Eating isn’t an action, too. ___17___ It can be a side hustle, a hobby ... Something that you want! Of course, when you set goals for life, you should be able to put them together, and make practical goals.
___18___
If you aren’t proud of yourself, how can't you be in low spirits. The quickest way to overcome your situation is to win more often. Both are strong hormones (荷尔蒙) that push you to do more. ___19___ You'll get more confidence from winning. This is how you get started — win.
Face up to true selves.
We should know ourselves very well and judge ourselves fairly. Instead of thinking about your own physical imperfections, or always comparing yourself with others' advantages, you should believe that you have bright spots, and that everyone has their own strengths and weaknesses. ___20___ If we would just accept and trust ourselves, confidence might be much stronger.
A. A real action is something that you want.
B. Calm down and think positively.
C. Keep normal relationships and make more warmhearted friends.
D. If so, you need to read the following tips.
E. There is no such thing as a perfect person.
F. Once you start to win, you will always go for more winning.
G. High confidence comes with pride.
【答案】16. D 17. A 18. G 19. F 20. E
【解析】
【分析】本文是一篇说明文。每个人在生活中都有一些目标。如果你的行动方式不能帮助你实现这些目标,你的信心就会降低。文章介绍了一些提高信心、实现目标的方法。
【16题详解】
根据上文“If you are not acting in a way that will help you achieve those goals, your confidence may be less.(如果你没有找到能帮助你实现那些目标的方法,你的自尊就会受挫)”可知,此处提出问题,下文的黑体标题给出了解决办法,空格处是过渡句,D项“如果是的话,你需要阅读以下建议”承上启下,so指代上文提到的问题,the following tips指代下文的建议。故选D。
【17题详解】
根据本段小标题Take real action.可知,本段建议采取真正的行动,空格上文“Watching TV isn’t an action. Eating isn’t an action, too.(看电视不是行动。吃饭也不是行为)”,因此空格处说真正的行动,A项中的“A real action”符合语境。故选A。
【18题详解】
空格处是段落小标题。根据下文“If you aren’t proud of yourself, how can’t you be in low spirits. The quickest way to overcome your situation is to win more often. Both are strong hormones (荷尔蒙) that push you to do more.(如果你不自豪,自尊心怎么可能不差?战胜你的处境的最快方法就是获得多次胜利。两者都是推动你采取更多行动的强效激素)”可推断,本段讲述要有高度的自信和自豪感。G项“高度的自信来自自豪”符合语境。故选G。
【19题详解】
根据下文“You’ll get more confidence from winning. This is how you get started — win.(你会从胜利中获得更多自信。这就是你开始的方式——赢)”可知,空格处与获胜有关,因此推断F项“你获胜一次,就会渴求更多次胜利”符合语境。故选F。
【20题详解】
根据上文“you should believe that you have bright spots, and that everyone has their own strengths and weaknesses.(你应该相信你有亮点,每个人都有自己的长处和弱点)”以及下文“If we would just accept and trust ourselves, confidence might be much stronger.(如果我们接受和信任自己,信心可能会更强)”再结合本段小标题可推断,此处讲述要勇敢面对真实的自己,接受自己的长处和弱点,因此推断E项“没有那么完美的人”符合语境。故选E。
第三部分 完形填空(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面的短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
Dad was not only my best friend,but teach me what to do in my life and study. While he was alive, he guided me through what he does and suggestions. He taught me one important____21____“Believe in yourself.”
If there was one sentence my dad____22____ liked to hear, it was “I can’t. ”He did not have a chance to finish high school. In order to support his large family, he took two jobs,____23____he never complained (抱怨). Through self-education and years of hard work, my dad became a good reporter.
When I was in high school, I had a____24____time with math. He tried to help me, but I still struggled (挣扎). So my math teacher suggested I meet with him at 7:00 each morning before school for____25____help. I told Dad, “That’s ____26____I’m tired! I can’t do that!” He replied, “You’re doing it. I’ll send you to school.” Every morning at 6:45, we’d leave the house. Although Dad worked 12 hours every day, he never once____27____driving me to school.
After months of____28____ I was facing the final exam. I was so____29____. On the day of the final, my dad hugged me and said, “Luke,_____30_____yourself. You can do it.” His words made me realize I needed to trust in my math teacher and in the hours of work I had_____31_____. When I got my_____32_____proudly, the first person I called was my father. He cried, “Yes! You deserved (应得) it!”
Even now, whenever I_____33_____that a task is too much for me, I think back to that exam. No matter how_____34_____ something is, if you’re willing to work, you can succeed. I’m forever_____35_____to Dad for that lesson.
21.
A. history B. lesson C. skill D. language
22.
A. always B. almost C. ever D. never
23.
A. so B. or C. but D. and
24.
A. good B. terrible C. free D. short
25.
A. great B. amazing C. immediate D. extra
26.
A wonderful B. impossible C. curious D. necessary
27.
A. suggested B. risked C. enjoyed D. missed
28.
A. meeting B. testing C. learning D. interviewing
29.
A. excited B. nervous C. happy D. shocked
30.
A. believe in B. hold back C. stand for D. look after
31.
A. wasted away B. given up C. picked up D. put in
32.
A. answer B. grade C. pay D. gift
33.
A. hope B. forget C. worry D. promise
34.
A. different B. important C. hard D. interesting
35.
A. thankful B. sorry C. polite D. useful
【答案】21. B 22. D 23. C 24. B 25. D 26. B 27. D 28. C 29. B 30. A 31. D 32. B 33. C 34. C 35. A
【解析】
【导语】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了父亲对作者的鼓励和帮助,父亲的一句“相信你自己,你能做到的”使作者受益匪浅。作者很感激父亲给作者上的人生中重要的一课。
【21题详解】
考查名词词义辨析。句意:他给我上了重要的一课:“相信自己”。A. history历史;B. lesson课程;C. skill技能;D. language语言。根据文末“for that lesson”可推知,此处指作者的父亲给他上了重要的一课。故选B。
【22题详解】
考查副词词义辨析。句意:如果有一句话是我爸爸从来不喜欢听到的,那就是“我不行”。A. always一直;B. almost几乎;C. ever曾经;D. never从不。根据下文“liked to hear”以及“I can’t.”可推知,此处指作者父亲从来不喜欢听到的一句话。故选D。
【23题详解】
考查连词词义辨析。句意:为了养家糊口,他做了两份工作,但他从不抱怨。A. so所以;B. or或者;C. but但是;D. and和。根据上文“In order to support his large family, he took two jobs”以及下文“he never complained”可知,上下文呈转折关系,空格处用but。故选C。
【24题详解】
考查形容词词义辨析。句意:当我上高中时,我的数学很糟糕。A. good好的;B. terrible很糟的;C. free自由的;D. short短的。根据下文“He tried to help me”可推知,此处指作者高中时数学成绩非常糟糕。故选B。
【25题详解】
考查形容词词义辨析。句意:所以我的数学老师建议我在每天早上7点前到校和他见面,给我额外的帮助。A. great伟大的;B. amazing令人惊奇的;C. immediate立即的;D. extra额外的。根据上文“my math teacher suggested I meet with him at 7:00 each morning before school”以及下文“help”可推知,此处指老师让作者7点前到校,额外给他补习。故选D。
【26题详解】
考查形容词词义辨析。句意:我告诉爸爸,“那不可能!”A. wonderful精彩的;B. impossible不可能的;C. curious好奇的;D. necessary必要的。根据下文“I’m tired! I can’t do that!”可推知,此处指作者觉得认为数学老师的提议不可行。故选B。
【27题详解】
考查动词词义辨析。句意:虽然每天工作12个小时,但他从未错过开车送我上学。A. suggested建议;B. risked冒险做;C. enjoyed享受;D. missed错过,想念。根据上文“Although Dad worked 12 hours every day, he never once”以及下文“driving me to school”可推知,此处指尽管父亲很累,但是从来没有一次错过开车送作者上学。故选D。
【28题详解】
考查动词词义辨析。句意:经过几个月的学习,我迎来了期末考试。A. meeting见面;B. testing测试;C. learning学习;D. interviewing面试。根据下文“I was facing the final exam”可知,此处指经过几个月的学习,作者迎来了期末考试。故选C。
【29题详解】
考查形容词词义辨析。句意:我很紧张。A. excited激动的;B. nervous紧张的;C. happy快乐的;D. shocked震惊的。根据上文“I was facing the final exam”以及下文“On the day of the final, my dad hugged me”可推知,此处指期末考试来临,作者很紧张,父亲拥抱了他。故选B。
【30题详解】
考查动词短语辨析。句意:在考试那天,爸爸拥抱我说:“Luke,相信你自己。你能做到的。”A. believe in相信;B. hold back阻止;C. stand for代表;D. look after照顾。根据上文“Believe in yourself.”可推知,此处指父亲拥抱作者,鼓励他相信自己。故选A。
31题详解】
考查动词短语辨析。句意:他的话让我意识到,我需要相信我的数学老师,相信我付出的努力。A. wasted away浪费;B. given up放弃;C. picked up拾起;D. put in投入。根据上文“Every morning at 6:45, we’d leave the house”和“in the hours of work”可推知,作者投入了很大的努力,此处指父亲的话让作者相信自己投入的学习时间不会白费。故选D。
【32题详解】
考查名词词义辨析。句意:当我自豪地拿到成绩时,我第一个打电话的人就是我的父亲。A. answer答案;B. grade成绩;C. pay薪水;D. gift礼物。根据上文“I was facing the final exam”以及下文“Yes! You deserved it!”可推知,此处指作者取得了好成绩,第一个打电话给父亲。故选B。
【33题详解】
考查动词词义辨析。句意:即使是现在,每当我担心一项任务对我来说太繁重时,我都会回想起那次考试。A. hope希望;B. forget忘记;C. worry担忧;D. promise承诺。根据下文“task is too much for me, I think back to that exam”可推知,此处指每当作者担心任务太繁重时,就会回想起那次考试与父亲的鼓励。故选C。
【34题详解】
考查形容词词义辨析。句意:不管事情有多困难,只要你肯努力,你就能成功。A. different不同的;B. important重要的;C. hard艰难的;D. interesting有趣的。根据上文“a task is too much for me, I think back to that exam”和“No matter how”以及下文“if you’re willing to work, you can succeed”可推知,此处指不管事情有多困难,只要肯努力,你就能成功。故选C。
【35题详解】
考查形容词词义辨析。句意:我永远感激爸爸给我上的这一课。A. thankful感激的;B. sorry抱歉的;C. polite礼貌的;D. useful有用的。通读全文,再根据上文“Even now, whenever I ___13_ that a task is too much for me, I think back to that exam.”可推知,此处指作者感激父亲给自己上的人生中重要的一课。故选A。
第一节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式。
There is a lovely panda. She lives with her parents and they live ___36___ happy life in the forest. One day,the panda ___37___ (pick) a huge pumpkin and wanted to take it home. But the pumpkin was too big for her ___38___(take) it home on her own. She could do nothing but sit beside the pumpkin. She thought ___39___ a minute and determined to wait for someone to help.
Suddenly,she saw a bear ___40___(ride) a bike towards her. She watched the bike and suddenly,she jumped and shouted ___41___ (happy), “I know!I have a good idea—I can roll the pumpkin. It’s just like a wheel!”Therefore, she rolled the pumpkin to ___42___(she) house. When her mother saw the big pumpkin,which was ___43___(big) than her little daughter, she was ___44___(surprise),“Oh,my God!How can you get it home ” The little panda answered proudly,“I can’t lift it, but I can roll it.” Her mother smiled and said, “ ___45___a clever girl you are!”
【答案】36. a 37. picked
38. to take
39. for 40. riding
41. happily
42. her 43. bigger
44. surprised
45. What
【解析】
【分析】本文为一篇记叙文,讲述了小熊猫摘了一个大南瓜,看到自行车,受到启发,想办法将南瓜运回家故事。
【36题详解】
考查冠词。句意:她和她的父母住在一起,他们过着幸福的生活。观察句子可知,life(生活)前面有happy修饰,此处表示“一个幸福的生活”,表示泛指,用不定冠词,happy以辅音音素开始发音,用a。故填:a。
【37题详解】
考查动词时态。句意:一天,这只熊猫摘了一个大南瓜,想要带回家。分析句子结构可知,and连接两个并列句,空处缺少第一个句子的谓语,根据One day可知,描述过去发生的事情,用一般过去时,动词用过去式picked。故填:picked。
【38题详解】
考查非谓语动词。句意:但是南瓜太大了,她一个人拿不回家。本句考查too…to…结构,表示“太……了以致于不能”,空处缺少不定式结构to take。故填:to take。
【39题详解】
考查介词。句意:她想了一会儿,决定等人来帮忙。think for a minute意思为:想了一会儿,固定短语。故填:for。
【40题详解】
考查非谓语动词。句意:突然,她看见一只熊骑着一辆自行车向她靠近。空处缺少saw的宾语a bear的补足语,此处表示看见熊正在骑车,a bear与ride构成逻辑上的主动关系,用现在分词作宾语补足语。故填:riding。
【41题详解】
考查副词。句意:她看着自行车,突然,她跳起来并高兴地叫道:“我知道了!我有一个好主意——我可以把南瓜滚起来。它就像一个轮子!”分析空处可知,修饰shouted用副词作状语,happy的副词形式为happily。故填:happily。
【42题详解】
考查代词。句意:因此,她把南瓜滚了回家。空处缺少she对应的形容词性物主代词her(她的)作定语修饰house。故填:her。
【43题详解】
考查形容词比较级。句意:当她妈妈看到这只比她女儿还大的南瓜时,非常惊讶:“天哪!你是怎么把它带回家的?”根据句意可知,这只南瓜比熊猫妈妈的女儿还大,用big的比较级bigger作表语。故填:bigger。
【44题详解】
考查形容词。句意同上。空处表示熊猫妈妈感到惊讶,形容感受,用surprised(感到惊讶的)。故填:surprised。
【45题详解】
考查感叹词。句意:她妈妈笑着说:“你真聪明啊!”观察句子可知,为感叹句,a clever girl(一个聪明的女孩)为名词性短语,you are分别为句子的主语和系动词,句首用what作为感叹词,单词首字母大写。故填:What。
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
My time here in China is going well. I love my new school and classmates. Over the October holiday, my parents and I are planning to go to Xi’an to see the Terracotta Army. I’ve heard that it is an____46____(amaze) sight, and I can’t wait____47____(go). To me, the story of the Terracotta Army____48____(be) almost unbelievable. It’s amazing that there are more____49____8,000 statues, and no one in modern times knew about them until the 1970s.
We’re also planning to visit several other places in Xi’an. My dad and I are both looking forward to____50____ (go) to the Shaanxi History Museum, because my dad loves history____51____I have heard that this museum____52____(know) as a “Chinese treasure house”! We’re also going to the Xi’an City Wall and a few other famous____53____(sight).
We’re taking the train, ____54____ (leave)the day before the October holiday begins. We’re arriving at 9:30 a.m. and will start sightseeing right away, so I hope we sleep_____55_____(good) on the train!
I guess that’s all for now! I’ll write again soon and send photos! Do you have any plans for the coming holiday Hope to hear from you soon.
【答案】46. amazing
47. to go 48. is
49. than 50. going
51. and 52. is known
53. sights 54. leaving
55. well
【解析】
【导语】本文是一篇应用文。作者在信中介绍了自己计划去西安游玩生活情况。
【46题详解】
考查形容词。句意:我听说这是一个惊人的景象,我迫不及待地想去。修饰名词sight应用形容词amazing,故填amazing。
【47题详解】
考查非谓语动词。句意:我听说这是一个惊人的景象,我迫不及待地想去。短语can’t wait to do sth.表示“迫不及待做某事”。故填to go。
48题详解】
考查时态。句意:对我来说,兵马俑的故事几乎令人难以置信。陈述事实用一般现在时,主语为story,谓语用单数。故填is。
【49题详解】
考查固定短语。句意:令人惊讶的是,这里有8000多尊雕像,直到20世纪70年代,现代才有人知道它们。短语more than表示“超过”。故填than。
【50题详解】
考查非谓语动词。句意:我爸爸和我都很期待去陕西历史博物馆,因为我爸爸热爱历史,我听说这个博物馆被称为“中国的宝库”!作介词to的宾语,应用动名词形式。故填going。
【51题详解】
考查连词。句意:我爸爸和我都很期待去陕西历史博物馆,因为我爸爸热爱历史,我听说这个博物馆被称为“中国的宝库”!结合前后文语境可知为并列关系,应用连词and。故填and。
【52题详解】
考查固定短语。句意:我爸爸和我都很期待去陕西历史博物馆,因为我爸爸热爱历史,我听说这个博物馆被称为“中国的宝库”!表示“被称为”短语为be known as,陈述事实用一般现在时,主语为this museum,谓语用单数。故填is known。
【53题详解】
考查名词的数。句意:我们还将去西安城墙和其他一些著名景点。根据上文a few other可知sight应用复数。故填sights。
【54题详解】
考查非谓语动词。句意:我们要乘火车,在十月假期开始的前一天出发。分析句子结构可知leave与逻辑主语we构成主动关系,故用现在分词作状语。故填leaving。
【55题详解】
考查副词。句意:我们早上9点半到达,马上就开始观光,所以我希望我们在火车上睡个好觉!修饰动词sleep应用副词well,故填well。
第三节;作文 (满分25分)
56. 假定你是李华,你的美国朋友汤姆(Tom)刚去了一所新学校就读,新的生活让他感到有些不适应。请你给他写一封信,内容包括:1.表示安慰;2.提出建议;3.表达祝愿。
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】Dear Tom,
I’m sorry to hear that you have trouble getting used to your new school life. It is normal for new students to feel lonely and anxious in a new school. My suggestions are as follows:
Firstly, you should try hard to know more about the new school, which can give you more chances to communicate with your teachers and classmates. Besides, why not make some friends, whom you can express your thoughts and feelings to Last but not least, it would be good if you take an active part in all kinds of activities, which will help to make your life more interesting.
I hope you will find these ideas useful.
Yours,
Li Hua
【解析】
【导语】本篇书面表达属于应用文,要求考生给美国朋友汤姆写封信,对他不适应新的学校表示安慰,提出建议并表达祝愿。
【详解】1.词汇积累
首先:firstly→first of all
另外:besides→moreover
有用的:useful→helpful
习惯于:get used to→get accustomed to
2.句式拓展
简单句变复合句
原句:It is normal for new students to feel lonely and anxious in a new school.
拓展句:It is normal that new students may feel lonely and anxious in a new school.
【点睛】[高分句型1] Firstly, you should try hard to know more about the new school, which can give you more chances to communicate with your teachers and classmates. (运用了which引导的非限制性定语从句)
[高分句型2] Besides, why not make some friends, whom you can express your thoughts and feelings to (运用了whom引导的非限制性定语从句)
听力1-5 CCABB 6-10BAABC11-15BACAC 16-20BABBC