2023~2024学年秋季学期
平高教育集团湖南六校期中联考
高一英语试卷
注意事项:
1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上,并将条形码粘贴在现定位置。
2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,用签字笔或钢笔将答案写在答题卡上,请勿在答题卡上使用涂改液或修正带,写在本试卷上的答案无效。
3. 考试结束后,将答题卡交回。
第一部分 听力(共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1. How long will the concert last
A. One hour. B. One and a half hours. C. Two hours.
2. Who will carry out the plan
A. Mary. B. David. C. Sophie.
3. What does the woman think of the course
A. Very easy. B. Too hard. C. Worth taking.
4. Where will the speakers meet .
A. At the cafe.
B. At the bus stop.
C. At the entrance to the stadium.
5. What does the woman want the man to do
A. Turn off the radio. B. Apologize to her. C. Speak louder.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白,每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟,听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听下面一段对话,回答第6和第7两个小题。
6. How much money should the man pay
A. 315. B. 350. C. 375.
7. How will the man pay
A. By check. B. By credit card. C. In cash.
听下面一段对话,回答第8至10题。
8. Why does the man feel exhausted
A. He has trouble in learning law.
B. He has difficulty with Chinese.
C. He has been working hard to catch up with others.
9. What does the woman advise the man to do
A. Attend talks in Law Department.
B. Practice listening and speaking more.
C. Talk to native speakers as much as possible.
10. What does the woman offer to do
A. Practice Chinese with the man.
B. Go to the Law Department with the man.
C. Help the man prepare for the coming test.
听下面一段对话,回答第1至13题。
11. What does the woman do right after she gets up
A. Take a shower. B. Have breakfast. C. Go running.
12. When does the woman read the newspaper
A. At about 7:00. B. At about 7:15. C. At about 7:30.
13. What can we learn from the conversation
A. Office hours start from 9:30.
B. The man hardly gets up before 9:00.
C. The woman leaves home for work at 8:00.
听下面一段对话,回答第14至16题。
14. What are the speakers mainly talking about
A. Attacks on children. B. A violent movie. C. A computer game.
15. What does the woman think of the age limit
A. It’s unfair. B. It’s useless. C. It’s reasonable.
16. What is the worst influence of violent scenes on children
A. Getting injured. B. Having bad dreams. C. Fighting with their friends.
听下面一段对话,回答第17至20题。
17. When did the speaker start to collect hats the second time
A. In 2005. B. In 2006. C. In 2010.
18. Why did the speaker sell her second hat collection
A. She needed money.
B. She wanted to go to another city.
C. She had no time to look after the hats.
19. How can people admire the speaker’s hat collection
A. By going to a museum. B. By going to her office. C. By visiting a website.
20. What do we know about the speaker
A. She studied in Copenhagen.
B. She got most of the hats from her friends.
C. She is working for an advertising agency.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。
A
Book Chat Club
Calling all book lovers aged 11 to 17 years old! The Margaret River Bookshop and the Margaret River Library work together to start a Book Chat Club.
What is a Book Chat Club It’s a club for people aged 11—17 who love reading books. Each month we will discuss what we have read and give recommendations to other members. There will not be a “set” of books that every member needs to read. Each time we will choose a different theme and you pick a book that you think fits. The book can be one from your own collection or something you have read at the school library. Actually we don’t mind where you found the book. What we want to know is your thoughts on it. There will be prizes for the best review of every month and free snacks! If you want to join us, please complete our sign-up sheet (报名表) at either the Library or the Bookshop. Free Event! Time, location and dates * 9:30 a.m.—10:30 a.m. * Margaret River Library * Last Sunday of the month 28 May 25 June 30 July 27 August 29 October 26 November 31 December
Call the library at 555-3721 for more information or visit .
1. When can the club members take part in the activities
A. At 9:50 p.m. on May 28. B. At 9:30 a.m. on July 30.
C. At 10:20 a.m. on November 28. D. At 10:30 p.m. on October 29.
2. How many themes will the club offer in total
A. Five. B. Six. C. Seven. D. Eight.
3. What can we know about the Book Chat Club
A. Each member has a required book list every month.
B. The best reviewer can only get free snacks as the prize.
C. The book lovers aged 11—17 don’t have to pay to join the Book Chat Club.
D. The book lovers aged 11—17 can visit to complete sign-up sheets.
【答案】1. B 2. C 3. C
【解析】
【导语】本文是一篇应用文。文章介绍了Margaret River书店和图书馆要为图书爱好者举办一个读书聊天俱乐部,列出了活动的时间、地点、联系方式等信息。
【1题详解】
细节理解题。根据表格中Time, location and dates下的“9:30 a.m.—10:30 a.m. (上午9:30至10:30)”以及“30 July(7月30日)”可知,7月30日上午9:30至10:30俱乐部成员可以参加活动。故选B。
【2题详解】
逻辑推理题。根据表格中What is a Book Chat Club 下的“Each month we will discuss what we have read and give recommendations to other members. There will not be a “set” of books that every member needs to read. Each time we will choose a different theme and you pick a book that you think fits. (每个月我们都会讨论我们读过的内容,并向其他成员推荐。不会有一套每个成员都需要读的书。每次我们都会选择一个不同的主题,你可以选择一本你认为合适的书。)”可知,每次活动会选择一个不同的主题。再根据表格中Time, location and dates下的7个活动日期可知,一共有7个活动日。因此,俱乐部活动一共有7个主题。故选C。
【3题详解】
细节理解题。根据表格中What is a Book Chat Club 下的“It’s a club for people aged 11—17 who love reading books. (这是一个11至17岁喜欢读书的人的俱乐部。)”以及表格中的“Free Event! (活动免费!)”可知,11至17岁的图书爱好者无需付费即可加入这个俱乐部。故选C。
B
Do you do team projects at school I do a lot. I enjoy team projects because I like sharing ideas with other people. Of course, team activities aren’t always easy. You need to know how to work well together. Here are some suggestions to make team work easier.
·Know the goals Make sure everyone understands the goal of the project. If you’re doing a class project, you need to check the teacher’s instructions carefully and ask questions whenever something isn’t clear. There’s a popular saying: If you don’t know where you’re going, you probably won’t get there.
·Assign (指派) roles Everyone should have a role in the team. For example, there should be a leader who helps everyone make decisions. There might be a note-taker who writes down the team’s ideas during meetings, and a time-keeper to control the time. There might also be a fact-checker or a group speaker.
·Divide the work For large projects, the work can be divided into smaller tasks. Then you can choose tasks that you do well or enjoy. Of course, you shouldn’t always do the same task. It’s good to try new things, even if they’re difficult!
·Make a plan After you divide the work, write down a plan on paper. You can use a calendar to help you. List all the tasks and think about when each one must be finished. It’s important for everyone to follow the plan. And if you can’t finish your part on time, tell the others as soon as possible.
Try to be positive. Everything is easier when you’re enjoying yourself in the team.
4. How does the writer begin the text
A. By telling a story. B. By asking a question.
C. By showing a saying. D. By sending a message.
5. What is the leader’s main job in the team
A. Controlling the activity time. B. Writing down the team’s ideas.
C. Making speeches for the team. D. Helping the others make decisions.
6. What should you do after dividing the work
A. Follow the plan. B. Write down a plan.
C. Decide everyone’s role. D. Check the teacher’s examples.
7 What is the writer trying to do in the text
A. Introduce the teacher’s instructions.
B. Give information about smaller tasks.
C. Explain the method to do team projects.
D. Describe the importance of creative ideas.
【答案】4. B 5. D 6. B 7. C
【解析】
【导语】本文是一篇应用文。文章主要介绍了一些让团队工作更容易的建议。
【4题详解】
细节理解题。根据第一段中的“Do you do team projects at school (你们在学校有团队项目吗?)”可知,作者以一个问题开始本文。故选B。
【5题详解】
细节理解题。根据Assign (指派) roles中的“For example, there should be a leader who helps everyone make decisions. (例如,应该有一个领导者帮助每个人做决定)”可知,领导者帮助每个人做决定。故选D。
【6题详解】
细节理解题。根据Make a plan中的“After you divide the work, write down a plan on paper. (在你划分工作之后,在纸上写下一个计划)”可知,分工后,在纸上写一个计划。故选B。
【7题详解】
主旨大意题。根据第一段中的“Of course, team activities aren’t always easy. You need to know how to work well together. Here are some suggestions to make team work easier. (当然,团队活动并不总是那么容易。你需要知道如何很好地合作。这里有一些让团队工作更容易的建议)”及表格内容可知,本文主要介绍了一些让团队工作更容易的建议。故选C。
C
Recently, a design student has developed an auto-mini robot — “A” seedbot that can search through vast deserts, sowing seeds when it finds a suitable area to plant a tree.
The “A” seedbot, created by Mazyar Etehadi from the Dubai Institute of Design and Innovation, could be a new and creative way to transform deserts into greenery. “Planting trees in the desert area can keep the sand and protect the environment,” said Etehadi. It was launched at the Global Grad Show (GGS), an event that has designers come together to showcase innovations that could solve today’s environmental issues.
In an area where high temperatures are limiting to life, the importance of growing plants is crucial. Just eight inches long, the tiny robot is equipped with its own solar panels (太阳能板), allowing it to charge during the day and continue working through the night. It can operate all on its own, using its 3D-printed legs to search for viable spots to plant a seed. In doing so, designers seek to understand how roots work and also to design sensors that might monitor soil pollution, prospect for minerals and look for water.
The robot has a distance sensor that it uses to send reports back to its controller. The only time human needs to step in is to refill the robot with more seeds. “I think it was an easy solution to come up with, but no one had made it, and here comes my idea! It means a lot to the people who have been fighting against the deserts for generations,” said Etehadi. Going forward, he hopes his idea can be adopted by the government, the farming industry, and private individuals as a more efficient way to grow plants.
8. Why did Etehadi develop the “A” seedbot
A. To lower the temperature. B. To protect the trees.
C. To turn the desert into greenery. D. To win the prize in the GGS.
9. What can we know about the “A” seedbot
A. It can work around the clock. B. It is powered by electricity.
C. It monitors minerals and water. D. It can refill itself with seeds.
10. Which of the following can replace the underlined word “viable” in paragraph 3
A. Distant. B. Empty. C. Dry. D. Suitable.
11. What is the passage mainly about
A. A project for creation. B. A robot for sowing seeds.
C. A student gifted in design. D. A proposal for environmental protection.
【答案】8. C 9. A 10. D 11. B
【解析】
【导语】这是一篇说明文。文章介绍了一种自动迷你机器人——“A”种子机器人,它可以在广阔的沙漠中搜索,找到合适的地方种树时播种,保护环境。
【8题详解】
细节理解题。由第二段中的“The “A” seedbot, created by Mazyar Etehadi from the Dubai Institute of Design and Innovation, could be a new and creative way to transform deserts into greenery. (“A”种子机器人由迪拜设计与创新研究所的Mazyar Etehadi创建,可能是一种将沙漠转化为拥有绿色植物的新的创造性方式)”可知,Mazyar Etehadi开发“A”种子机器人是为了让沙漠拥有绿色植物(沙漠变绿洲)。故选C项。
【9题详解】
细节理解题。由第三段中的“Just eight inches long, the tiny robot is equipped with its own solar panels (太阳能板), allowing it to charge during the day and continue working through the night. (这个小机器人只有8英寸长,配备了自己的太阳能电池板,白天可以充电,晚上可以继续工作)”可知,“A”种子机器人可以24小时工作。故选A项。
【10题详解】
词句猜测题。由第一段“Recently, a design student has developed an auto-mini robot —“A” seedbot that can search through vast deserts, sowing seeds when it finds a suitable area to plant a tree. (最近,一名设计专业的学生开发了一种自动迷你机器人——“种子机器人”,它可以在广阔的沙漠中搜索,找到合适的地方种树时播种)”和第三段中的“It can operate all on its own, using its 3D-printed legs to search for viable spots to plant a seed. (它可以自己操作,使用3D打印的腿搜索viable地点来种植种子)”可知,“A”种子机器人可以自己操作,在沙漠中找到合适的地方播种,viable在此处意为“合适的(Suitable)”。故选D项。
【11题详解】
主旨大意题。由第一段“Recently, a design student has developed an auto-mini robot —“A” seedbot that can search through vast deserts, sowing seeds when it finds a suitable area to plant a tree. (最近,一名设计专业的学生开发了一种自动迷你机器人——“种子机器人”,它可以在广阔的沙漠中搜索,找到合适的地方种树时播种)”和下文关于“A”种子机器人运作原理可知,文章主要讲“A”种子机器人可以在沙漠中找到合适的地方播种,保护环境,B项“播种机器人”符合文意。故选B项。
D
They say that "travel is the best teacher" and there is no better example of this idea than the Ming dynasty travel writer and geographer Xu Xiake (1587-1641). His book The Travel Notes of Xu Xiake, not only encouraged a love of travelling among Chinese people but provided important scientific information about the country's land and geography.
Born into a wealthy Jiangyin family, Xu became interested in books about different places at an early age and wanted to travel. When he was 18, however. Xu's father died and so, it seemed, did his travelling dreams. He now was responsible for the family farm and taking care of his 60-year-old mother as tradition required.
But his mother had different ideas. Understanding her son’s love of travel and valuing the knowledge he could get from such experiences, this modern-thinking woman refused to keep her son at home. She agreed that Xu could travel for three months every year, when there was less farm work.
So at the age of twenty and with his mother's support, Xu set off for the first time, leaving behind not only his mother but his new wife as well. He would repeat this goodbye each year for most of the next 30 years. During this time, he travelled throughout the Ming kingdom, carefully studying the lands he passed through and recording his experiences and many discoveries in a diary. This diary, which once had over 500,000 words, would eventually become The Travel Notes of Xu Xiake.
Although rich, Xu avoided comfortable travel, preferring to go almost everywhere on foot. This way he could research the environment in detail and get a true picture of the natural world. Many of his trips were to hard-to-reach mountain areas, and through wild forests where few people lived. His willingness to face hardships came at a cost however. Progress was slow and tiring and he was frequently sick, robbed and beaten during his journeys
Sadly Xu became seriously ill during his last and longest journey, a 4-year trip through the Southwest of China. He died in 1641, soon after returning to his hometown for the last time. When his diary was finally printed years after his death, much of it had been destroyed or lost. Although incomplete, it still made Xu a travelling legend around the world.
12. What is the passage mainly about
A. The influence of Xu's book The Travel Notes of Xu Xiake.
B. The difficulties Xu Xiake faced in his travels.
C. The important discoveries made by Xu Xiake.
D. The general details of Xu Xiake's life story.
13. Which of the following best describes Xu's mother
A. Supportive and open-minded. B. Kind but uneducated.
C. Helpful and hardworking. D. Strict but interesting.
14. Why did Xu prefer walking during his travels
A. It gave him the chance to meet different kinds of people.
B. It allowed him to see and study the environment in detail.
C. It helped him to save money and travel for a longer time.
D. It was the only way to reach the places he was interested in.
15. What is true about Xu's book The Travel Notes of Xu xiake?
A. It was mainly about the different people of China.
B. It made Xu very famous during his lifetime.
C. It was the first travel book ever written in China.
D. It was only made public after Xu died.
【答案】12. D 13. A 14. B 15. D
【解析】
【分析】本文为一篇记叙文,简述了著名的作家兼地理学家徐霞客的生平重要事迹,并简单介绍了《徐霞客游记》这本书的由来。
【12题详解】
主旨大意题。根据文章第一段关键句“They say that "travel is the best teacher" and there is no better example of this idea than the Ming dynasty travel writer and geographer Xu Xiake (1587-1641). ”(人们常说“旅行是最好的老师”,明代游记作家兼地理学家徐霞客(1587-1641)就是最好的例子。)及文章最后一段关键句“Although incomplete, it still made Xu a travelling legend around the world.”(虽然不完整,但它仍然使徐霞客成为一个周游世界的传奇。)并结合全文内容可知,本文介绍了徐霞客的一生,即,本文为徐霞客生平故事的梗概。故选D项。
【13题详解】
推理判断题。根据文章第三段关键句“Understanding her son’s love of travel and valuing the knowledge he could get from such experiences, this modern-thinking woman refused to keep her son at home. She agreed that Xu could travel for three months every year, when there was less farm work.”(这位具有现代思想的女性理解儿子对旅行的热爱,并重视他从旅行中获得的知识,她拒绝让儿子待在家里。 她同意儿子每年可以出去旅行三个月,这样农活就少了。)可知,徐霞客的母亲是支持儿子并且思想开明的。故选A项。
【14题详解】
细节理解题。根据文章倒数第二段关键句“Although rich, Xu avoided comfortable travel, preferring to go almost everywhere on foot. This way he could research the environment in detail and get a true picture of the natural world. ”(虽然很富有,但徐霞客避免舒适的旅行,宁愿步行去几乎所有地方。 这样他就可以详细研究环境,得到自然世界的真实画面。)可知,徐霞客更喜欢步行旅行是因为步行可以让他仔细观察和研究环境。故选B项。
【15题详解】
细节理解题。根据文章最后一段关键句“When his diary was finally printed years after his death, much of it had been destroyed or lost. ”(当他的日记在他去世多年后最终被印刷出来时,其中很多已经被销毁或丢失了。)可知,《徐霞客游记》在徐霞客去世后才被公开。故选D项。
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
A recent survey shows that roughly 85 percent of people feel physical symptoms of stress. ___16___ , and they will help you feel more energetic tomorrow:
Double your chews
Chewing is a super-important part of the digestion process. Chewing makes it easier for your body to break down food and turn it into energy. The most proper number of chews per bite is unclear. ___17___. It will be easy for your body to break down the food and store energy.
Drink one less cup of coffee
Although caffeine in coffee blocks your brain from receiving adenosine, which causes tiredness, it doesn’t stop your body from producing it. So once the caffeine disappears, it’s the buildup of adenosine that causes you to crash and reach for more caffeine, creating a bad circle. ___18___, but drinking less coffee can help you feel more energetic over the long term.
Take a few deep breaths
By not breathing deeply enough, you end up sending a signal to your nervous system that increases your anxiety even further. Changing your breathing habits by taking a few long, slow breaths throughout the day reduces the stress response while energizing your cells. ___19___: Simply breathe in through your nose for a count of three and out through your mouth for a count of three. Repeat as necessary.
___20___
Take some time to reflect on the positive by writing down three things that went smoothly during your day or just items you feel grateful for. This exercise can prepare your mind for what’s going right in your life, hitting the brakes on stress increases while helping to protect your energy reserves.
A. Set down what went well today
B. Try an exercise to achieve this
C. Reflect on your day sometimes
D. Reducing your reliance on it sounds scary
E. Take a look at the small changes you can make today
F. Shallow breathing is one of the annoying side effects of stress
G. However, it’s been suggested that 25 to 40 times will be beneficial
【答案】16. E 17. G 18. D 19. B 20. A
【解析】
【分析】本文是一篇说明文,介绍了几种减压的方法。
【16题详解】
上文说人们感到有压力的身体症状,下文又介绍几种减压方法,此处需要一个承上启下的过渡句,故E项(看看你今天能做的小改变)符合语境。
【17题详解】
根据本空前的“The most proper number of chews per bite is unclear.”可知,目前还不清楚每一口正确的咀嚼次数,此处承接上文,讲的还是关于咀嚼次数的内容,并与上文形成转折关系,故G项(然而,局建议25到40次是有益的)符合语境。
【18题详解】
根据本空后的“but drinking less coffee can help you feel more energetic over the long term”可知,少喝点咖啡,有助于你感到更有活力,根据连词but可知前后两句描述的语义重点是减少对咖啡的依赖,故D项(减少对它的依赖听起来很可怕)符合语境。
【19题详解】
冒号后的内容是具体描述如何进行呼吸练习,故B项(试着做个练习来达到这个目的)符合语境。
【20题详解】
根据本段“Take some time to reflect on the positive by writing down three things that went smoothly during your day or just items you feel grateful for.”可知,花点时间记下进展顺利的三件事或者只是让你心存感激的事情,故A项(把今天进展顺利的事情写下来)符合语境。
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
The sun was shining brightly over our heads and sweat (汗水) was pouring off our backs and faces. We stood still without ___21___ any noise, all hot and tired. But everyone kept standing as straight as trees.
It was ___22___ most high schools give to new Senior One students-military training. We ___23___ four days in a closed environment. Although we couldn’t go home at night and the training was ___24___ and difficult, our humorous young drill sergeant (教官) with a funny accent was a real ___25___ of our days. We laughed at his jokes, sat in rows singing different songs and ___26___ him telling true stories about his life. He gave us the feeling that ___27___ and sweat were not the only things that military training ___28___ .
After this journey we were more ___29___ than we had imagined and we were much braver than we had ___30___ . Girls who looked pale rested for a little while, then right away came back to the team. Boys who were being punished ___31___ to the playground at once and began to run. Sweat flowed down our faces when we thought about how to shout ___32___ than other classes.
Military training taught us perseverance (不懈) and determination. On the last day of our training, the confidence could be ___33___ on our faces. We shouted so loud that our ___34___ could be heard across the heavens. With eyes like burning torches (火炬) , we walked into the future. Now the sun is ___35___ at all of us.
21.
A. crying B. making C. sending D. telling
22.
A. nothing B. anything C. something D. everything
23.
A. wasted B. spent C. kept D. took
24.
A. strict B. curious C. interesting D. normal
25.
A. success B. pleasure C. worry D. wonder
26.
A. referred to B. devoted to C. turned to D. listened to
27.
A. sunlight B. wealth C. desire D. health
28.
A. received B. helped C. offered D. happened
29.
A. concerned B. determined C. interested D. surprised
30.
A. expected B. expressed C. disliked D. rescued
31.
A. escaped B. moved C. rode D. rushed
32.
A. larger B. stronger C. louder D. lower
33.
A. seen B. heard C. smelt D. touched
34
A. thoughts B. feelings C. opinions D. voices
35.
A. travelling B. falling C. setting D. smiling
【答案】21. B 22. C 23. B 24. A 25. B 26. D 27. A 28. C 29. B 30. A 31. D 32. C 33. A 34. D 35. D
【解析】
【导语】这是一篇记叙文。本文主要讲述了作者军训的经历,通过军训,作者变得更加自信,更有毅力和决心。
【21题详解】
考查动词词义辨析。句意:我们一动不动地站着,没有发出任何噪音,又热又累。A. crying哭泣;B. making制造;C. sending发送;D. telling告诉。根据下文提到的“military training”可知,我们正在进行军训,由此可知,军训时不能发出任何噪音,“make noise”意为“发出噪音”。故选B项。
【22题详解】
考查代词词义辨析。句意:这是大多数高中给高一新生做的事——军训。A. nothing没有什么;B. anything任何事物;C. something某事,某物;D. everything每件事。根据句中“military training”可知,军训是大多数高中让高一新生做的某件事,“something”意为“某事,某物”,符合语境。故选C项。
23题详解】
考查动词词义辨析。句意:我们在一个封闭的环境中度过了四天。A. wasted浪费;B. spent度过;C. kept保持;D. took取走。根据句中“four days”可知,军训是在封闭的环境中度过了四天,“spent”意为“度过”,符合语境。故选B项。
【24题详解】
考查形容词词义辨析。句意:虽然我们晚上不能回家,训练又严格又困难,但我们带着有趣口音的幽默的年轻教官是我们生活中真正的快乐。A. strict严格的;B. curious好奇的;C. interesting有趣的;D. normal正常的。根据句中“difficult”和生活常识可知,军训是严格的和困难的。故选A项。
【25题详解】
考查名词词义辨析。句意:虽然我们晚上不能回家,训练又严格又困难,但我们带着有趣口音的幽默的年轻教官是我们生活中真正的快乐。A. success成功;B. pleasure快乐;C. worry担心;D. wonder奇迹。根据下文“We laughed at his jokes”可知,我们听了教官的笑话后笑了,由此可知,他为我们带来了快乐。故选B项。
【26题详解】
考查动词短语辨析。句意:我们因他的笑话发笑,坐成一排唱着不同的歌,听他讲述自己生活的真实故事。A. referred to提到;B. devoted to致力于;C. turned to求助于;D. listened to听。根据句中“telling true stories about his life”可知,我们应该是听教官讲述故事。故选D项。
【27题详解】
考查名词词义辨析。句意:他给我们的感觉是,日晒和汗水不是军训提供的唯一东西。A. sunlight阳光;B. wealth财富;C. desire渴望;D. health健康。根据文章第一句话“The sun was shining brightly over our heads and sweat (汗水) was pouring off our backs and faces.”中的“The sun was shining brightly over our heads”和“sweat”可知,军训中有阳光和汗水,由此可知,句中指军训给我们提供的不止是阳光和汗水。故选A项。
【28题详解】
考查动词词义辨析。句意:他给我们的感觉是,日晒和汗水不是军训提供的唯一东西。A. received收到;B. helped帮助;C. offered提供;D. happened发生。根据文章第一句话“The sun was shining brightly over our heads and sweat (汗水) was pouring off our backs and faces.”可知,军训中我们会接受阳光和汗水的洗礼,由此可知,句中指日晒和汗水不是军训提供的唯一东西。故选C项。
【29题详解】
考查形容词词义辨析。句意:经过这段旅程,我们比想象中更加坚定,比我们预想的要勇敢得多。A. concerned担心的;B. determined坚定的;C. interested感兴趣的;D. surprised惊讶的。根据下文“Military training taught us perseverance (坚持不懈) and determination.”可知,军训教会了我们毅力和决心,由此可知,我们比想象中更加坚定。故选B项。
【30题详解】
考查动词词义辨析。句意:经过这段旅程,我们比想象中更加坚定,比我们预想的要勇敢得多。A. expected预想;B. expressed表达;C. disliked不喜欢;D. rescued营救。根据句中“we had imagined”可知,句中把实际的自己和我们想象中的自己进行比较,由此可知,我们比自己预计的要勇敢得多,“expected”意为“预想”,与“imagined”呼应。故选A项。
【31题详解】
考查动词词义辨析。句意:受到惩罚的男孩们立刻冲向操场,开始跑步。A. escaped逃跑;B. moved移动;C. rode骑;D. rushed冲。根据句中“at once”和“began to run”可知,男孩们执行命令的速度很快,受到惩罚后立刻冲向操场,开始跑步,“rushed”意为“冲”,符合语境。故选D项。
【32题详解】
考查形容词/副词词义辨析。句意:当我们考虑如何比其他班级喊得更大声时,汗水顺着我们的脸流下来。A. larger更大的;B. stronger更强壮的;C. louder更大声地;D. lower更低声地。根据下文“We shouted so loud”可知,军训中我们喊得很大声,由此可知,句中指我们考虑如何比其他班级喊得更大声。故选C项。
【33题详解】
考查动词词义辨析。句意:在训练的最后一天,我们的脸上可以看到自信。A. seen看见;B. heard听见;C. smelt闻到;D. touched触摸。根据句中“confidence”和“on our faces”可知,句中指经过军训,我们得脸上可以看到自信。故选A项。
【34题详解】
考查名词词义辨析。句意:我们大声喊口号,以至于我们的声音可以响彻云霄。A. thoughts想法;B. feelings感觉;C. opinions意见;D. voices嗓音。根据句中“We shouted so loud”可知,我们大声喊叫,所以我们的声音可以响彻云霄。故选D项。
【35题详解】
考查动词词义辨析。句意:现在太阳正对着我们所有人微笑。A. travelling旅行;B. falling落下;C. setting设置;D. smiling微笑。根据上文“Military training taught us perseverance (不懈) and determination.”可知,军训让我们更加自信,更有决心,由此可知,我们收获了很多,太阳也对着我们微笑,表达了积极美好的含义,“smiling”意为“微笑”,符合语境。故选D项。
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内的单词的正确形式。
Anna had a car accident when she was a teenager. She ____36____ (lose) her arms because of that. What’s ____37____ (bad), when she was 20 years old, she lost her parents. Her sister, who is ten years older than her, told Anna she’d take care of her. However, Anna refused ____38____ (live) with her. Instead, Anna said she’d take care of ____39____ (she). She managed to enter college and studied very hard. Four years later, Anna graduated and was offered work. Once she ____40____ (write) in her diary, “I am quite lucky. ____41____ I lost my arms, I still have my legs.”
Anna lost her arms ____42____ she chose to face it in a positive (积极的) way. Instead of feeling sad every day, she decided not to let it hold her back. She has taught us a good lesson.
When something bad happens to us, we have two ____43____ (choice). One is to complain, and ____44____ other is to face it bravely. Just choose _____45_____ (wise). If you decide to be brave and strong, new hopes will come.
【答案】36. lost
37. worse 38. to live
39. herself
40. wrote 41. Although##Though##While
42. but 43. choices
44. the 45. wisely
【解析】
【导语】这是一篇夹叙夹议文。当我们遭遇不幸,我们会选择如何面对它呢?Anna用实际行动为我们树立了榜样。
【36题详解】
考查动词时态。句意:她因此失去了双臂。分析句子可知,空格处为句子谓语部分,根据前文“Anna had a car accident when she was a teenager.”可知,此处应使用一般过去时,故填lost。
【37题详解】
考查形容词的比较级。句意:更糟糕的是,当她20岁的时候,她失去了父母。分析句意再根据上文的What’s可知,此处用提示词的比较级形式构成固定用法What’s worse表示“更糟糕的是”,故填worse。
【38题详解】
考查动词不定式。句意:然而,安娜拒绝和她住在一起。分析句意以及refuse可知,此处用动词不定式形式构成固定搭配refuse to do sth.表示“拒绝做某事”,故填to live。
【39题详解】
考查反身代词。句意:安娜说她会照顾好自己的。分析句意可知,此处用提示词的反身代词形式作宾语表示照顾好“她自己”,故填herself。
【40题详解】
考查动词的时态。句意:有一次,她在日记中写道:“我很幸运。虽然我失去了双臂,但我的腿还在。”分析句意再根据上文的graduated和was offered可知,本句的时态为一般过去时,所以空格处用动词的过去式形式,故填wrote。
【41题详解】
考查连词。句意同上题。分析句意可知,此处表示让步关系,所以用从属连词although/though/while来表示“尽管”,引导让步状语从句,且位于句首的单词首字母要大写,故填Although/Though/While。
【42题详解】
考查连词。句意:安娜失去了双臂,但她选择以一种积极的方式面对。根据上文的lost和下文的positive可知,此处上下文之间是转折关系,所以用表转折的并列连词but表示“但是”,故填but。
【43题详解】
考查可数名词复数形式。句意:当坏事发生在我们身上时,我们有两种选择。分析句意以及空格前的two可知,此处用所给词的名词复数形式,故填choices。
【44题详解】
考查冠词。句意:一是抱怨,二是勇敢面对。分析句意再根据上文的one可知,此处用定冠词the构成固定搭配the other表示两者中的“另一个”,故填the。
【45题详解】
考查副词。句意:只要明智地选择。分析句式结构可知,此处用提示词的副词形式wisely作状语修饰动词choose表示“明智地”,故填wisely。
第四部分 书面表达(共两节,满分40分)
第一节 应用文写作(满分15分)
46. 假如你是李华,最近收到了你朋友Jane的来信。她在信中说,她刚进入高中,不能适应新的环境,不知如何去结交新的朋友,因而情绪低落。请你给他写一封回信,回信内容应包括如下要点:
1.向Jane表示问候和安慰
2.针对她的问题提出以下建议:
(1)同学们遇到麻烦时,要去帮助他们
(2)放学后邀请同学们一起参加课外活动
(3)其他建议
注意:词数80左右,可以适当增加细节,使行文连贯。
Dear Jane,
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours truly,
Li Hua
【答案】Dear Jane,
I am really sorry to hear that you feel bad after entering high school. I’d like to give you some suggestions about it.
In fact your classmates are also new students and facing the same problem, so you don’t have to worry too much about it. There is also something that you can do to change this situation. Firstly, help your classmates when they are in trouble. Then, try to invite some of your classmates to take part in some after class activities together, which will help you understand each other better. Finally, in my opinion, often communicate with your classmates about your life and study.
I believe you will make many new friends and have a happy school life there.
Yours truly,
Li Hua
【解析】
【分析】本篇书面表达属于建议信,要求考生给朋友Jane回信,就她的遇到的困难表示安慰并提供一些建议。
【详解】1.词汇积累
建议:suggestion → advice
参与:take part in → participate in
互相:each other → one another
在我看来:in my opinion → in my view
2.句式拓展
简单句变复合句
原句:In fact your classmates are also new students and facing the same problem, so you don’t have to worry too much about it.
拓展句:In fact your classmates are also new students who are facing the same problem, so you don’t have to worry too much about it.
【点睛】[高分句型1] There is also something that you can do to change this situation. (运用了that引导的定语从句)
[高分句型2] Then, try to invite some of your classmates to take part in some after class activities together, which will help you understand each other better.(运用了which引导的非限制性定语从句)
第二节 读后续写(满分25分)
47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Monday started out great. I woke up on time, ate breakfast and did some last minute studying for my first hour math test. I was confident of getting good grades. Then I left my house. Ten minutes later, I was settled with my friends on the school bus. We were busy chatting about how we spent our weekend. At one stop, Fat Ryan got on hurriedly. He tripped over someone’s foot accidentally and THUMP! He fell flat onto the floor.
Every one of us on the bus looked on and laughed crazily. Ryan struggled to his feet, dusted the jacket and made his way to an empty seat. He tried to laugh with us, but his face was burning with embarrassment. The rest of the morning flew by. I did well in my math test. I read two more chapters of To Kill a Mockingbird in English class. It wasn’t long before there went the lunch bell. I met my friends from the cheerleading team in the dining hall. Then I couldn’t help but notice Ryan a few tables away, sitting all alone. He caught me looking. I smiled at him quickly and looked away.
When we finished eating, we headed out to the courtyard to practice a cheer we would do at that night’s football game. After a little practice, we nailed the cheer, so we decided we only needed to go through it one last time. Again, just like the rest of my day so far, the cheer was going great. I raised my leg for one last toe touch. RIIPPP! I felt my jeans split down the middle of my backside.
I froze. I had no idea what to do but stand still. Then I heard people burst out laughing, and I saw them pointing at my torn jeans. Trying to cover myself with my hands, I tried to laugh too, but I felt tears began to well up in my eyes.
注意:
1. 续写词数应150左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Paragraph 1:
Then I saw Ryan running towards me.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Paragraph 2:
That night, after the cheer at the football game, I found Ryan.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】 Then I saw Ryan running towards me. Suddenly the scene struck me where he fell flat and I laughed at him crazily, I thought he would join in with those laughing at me. I lowered my head, my face burning with embarrassment. However, Ryan didn’t laugh. Instead, he approached me from behind, quickly took off his jacket and offered it to me, signaling to me to cover my torn jeans. Struggling against my tears, I did want to express my gratitude to him but courage failed me. I felt the courtyard in total silence.
That night, after the cheer at the football game, I found Ryan. I thanked him for giving me his jacket and returned it to him. Gathering my courage, I sincerely apologized to him for my misconduct on the bus, and thanked him for helping me out of an equally embarrassing situation. Ryan, with a broad smile, patted me on the shoulder and told me to forget about it, joking he fell like that a lot. I admired his honesty and sense of humor, and realized that he was someone I could be great friends with. Honestly, Monday was a great day indeed!
【解析】
【导语】本文以人物为线索展开,讲述了作者在公交车上见到同学Ryan被绊倒,引起大家,包括作者,一起哄笑。这使得Ryan很尴尬,下午作者在准备足球比赛进行训练时,不幸牛仔裤撕开了,这也引起大家的哄笑,正在作者尴尬得无地自容的时候,Ryan跑过来帮助作者解脱尴尬的故事。
【详解】1.段落续写:
①由第一段首句内容“然后我看见 Ryan 朝我跑过来。”可知,第一段可描写Ryan 跑过来帮助作者缓解尴尬。
②由第二段首句内容“那天晚上,在橄榄球比赛的欢呼声之后,我找到了Ryan。”可知,第二段可描写作者感找到Ryan,为自己之前的不礼貌行为而道歉,并为Ryan的帮助表示感谢。
2.续写线索:尴尬——走近——帮助缓解尴尬——找到Ryan——道歉并感谢——感悟
3.词汇激活
行为类
①走近:approach/step close to
②表达:express/convey
③道歉:apologize/make an apology
情绪类
①尴尬地:with embarrassment/awkwardly
②感谢:express onr’s gratitude to/show one’s gratitude to/be grateful to
【点睛】[高分句型1] Suddenly the scene struck me where he fell flat and I laughed at him crazily, I thought he would join in with those laughing at me. (由where引导的限制性定语从句和省略that引导的宾语从句)
[高分句型2] I admired his honesty and sense of humor, and realized that he was someone I could be great friends with. (由that引导的宾语从句)2023~2024学年秋季学期
平高教育集团湖南六校期中联考
高一英语试卷
注意事项:
1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上,并将条形码粘贴在现定位置。
2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,用签字笔或钢笔将答案写在答题卡上,请勿在答题卡上使用涂改液或修正带,写在本试卷上的答案无效。
3. 考试结束后,将答题卡交回。
第一部分 听力(共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1. How long will the concert last
A. One hour. B. One and a half hours. C. Two hours.
2. Who will carry out the plan
A. Mary. B. David. C. Sophie.
3. What does the woman think of the course
A. Very easy. B. Too hard. C. Worth taking.
4. Where will the speakers meet .
A. At the cafe.
B At the bus stop.
C. At the entrance to the stadium.
5. What does the woman want the man to do
A. Turn off the radio. B. Apologize to her. C. Speak louder.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白,每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟,听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听下面一段对话,回答第6和第7两个小题。
6. How much money should the man pay
A. 315. B. 350. C. 375.
7. How will the man pay
A By check. B. By credit card. C. In cash.
听下面一段对话,回答第8至10题。
8. Why does the man feel exhausted
A. He has trouble in learning law.
B. He has difficulty with Chinese.
C. He has been working hard to catch up with others.
9. What does the woman advise the man to do
A. Attend talks in Law Department.
B. Practice listening and speaking more.
C. Talk to native speakers as much as possible.
10. What does the woman offer to do
A. Practice Chinese with the man.
B. Go to the Law Department with the man.
C. Help the man prepare for the coming test.
听下面一段对话,回答第1至13题。
11. What does the woman do right after she gets up
A. Take a shower. B. Have breakfast. C. Go running.
12. When does the woman read the newspaper
A. At about 7:00. B. At about 7:15. C. At about 7:30.
13. What can we learn from the conversation
A. Office hours start from 9:30.
B. The man hardly gets up before 9:00.
C. The woman leaves home for work at 8:00.
听下面一段对话,回答第14至16题。
14. What are the speakers mainly talking about
A. Attacks on children. B. A violent movie. C. A computer game.
15. What does the woman think of the age limit
A. It’s unfair. B. It’s useless. C. It’s reasonable.
16. What is the worst influence of violent scenes on children
A. Getting injured. B. Having bad dreams. C. Fighting with their friends.
听下面一段对话,回答第17至20题。
17. When did the speaker start to collect hats the second time
A. In 2005. B. In 2006. C. In 2010.
18. Why did the speaker sell her second hat collection
A. She needed money.
B. She wanted to go to another city.
C. She had no time to look after the hats.
19. How can people admire the speaker’s hat collection
A. By going to a museum. B. By going to her office. C. By visiting a website.
20. What do we know about the speaker
A. She studied in Copenhagen.
B. She got most of the hats from her friends.
C. She is working for an advertising agency.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。
A
Book Chat Club
Calling all book lovers aged 11 to 17 years old! The Margaret River Bookshop and the Margaret River Library work together to start a Book Chat Club.
What is a Book Chat Club It’s a club for people aged 11—17 who love reading books. Each month we will discuss what we have read and give recommendations to other members. There will not be a “set” of books that every member needs to read. Each time we will choose a different theme and you pick a book that you think fits. The book can be one from your own collection or something you have read at the school library. Actually we don’t mind where you found the book. What we want to know is your thoughts on it. There will be prizes for the best review of every month and free snacks! If you want to join us, please complete our sign-up sheet (报名表) at either the Library or the Bookshop. Free Event! Time, location and dates * 9:30 a.m.—10:30 a.m. * Margaret River Library * Last Sunday of the month 28 May 25 June 30 July 27 August 29 October 26 November 31 December
Call the library at 555-3721 for more information or visit .
1. When can the club members take part in the activities
A. At 9:50 p.m. on May 28. B. At 9:30 a.m. on July 30.
C. At 10:20 a.m. on November 28. D. At 10:30 p.m. on October 29.
2. How many themes will the club offer in total
A. Five. B. Six. C. Seven. D. Eight.
3. What can we know about the Book Chat Club
A. Each member has a required book list every month.
B. The best reviewer can only get free snacks as the prize.
C. The book lovers aged 11—17 don’t have to pay to join the Book Chat Club.
D. The book lovers aged 11—17 can visit to complete sign-up sheets.
B
Do you do team projects at school I do a lot. I enjoy team projects because I like sharing ideas with other people. Of course, team activities aren’t always easy. You need to know how to work well together. Here are some suggestions to make team work easier.
·Know the goals Make sure everyone understands the goal of the project. If you’re doing a class project, you need to check the teacher’s instructions carefully and ask questions whenever something isn’t clear. There’s a popular saying: If you don’t know where you’re going, you probably won’t get there.
·Assign (指派) roles Everyone should have a role in the team. For example, there should be a leader who helps everyone make decisions. There might be a note-taker who writes down the team’s ideas during meetings, and a time-keeper to control the time. There might also be a fact-checker or a group speaker.
·Divide the work For large projects, the work can be divided into smaller tasks. Then you can choose tasks that you do well or enjoy. Of course, you shouldn’t always do the same task. It’s good to try new things, even if they’re difficult!
·Make a plan After you divide the work, write down a plan on paper. You can use a calendar to help you. List all the tasks and think about when each one must be finished. It’s important for everyone to follow the plan. And if you can’t finish your part on time, tell the others as soon as possible.
Try to be positive. Everything is easier when you’re enjoying yourself in the team.
4. How does the writer begin the text
A. By telling a story. B. By asking a question.
C. By showing a saying. D. By sending a message.
5. What is the leader’s main job in the team
A. Controlling the activity time. B. Writing down the team’s ideas.
C. Making speeches for the team. D. Helping the others make decisions.
6. What should you do after dividing the work
A. Follow the plan. B. Write down a plan.
C. Decide everyone’s role. D. Check the teacher’s examples.
7. What is the writer trying to do in the text
A. Introduce the teacher’s instructions.
B. Give information about smaller tasks.
C. Explain the method to do team projects.
D. Describe the importance of creative ideas.
C
Recently, a design student has developed an auto-mini robot — “A” seedbot that can search through vast deserts, sowing seeds when it finds a suitable area to plant a tree.
The “A” seedbot, created by Mazyar Etehadi from the Dubai Institute of Design and Innovation, could be a new and creative way to transform deserts into greenery. “Planting trees in the desert area can keep the sand and protect the environment,” said Etehadi. It was launched at the Global Grad Show (GGS), an event that has designers come together to showcase innovations that could solve today’s environmental issues.
In an area where high temperatures are limiting to life, the importance of growing plants is crucial. Just eight inches long, the tiny robot is equipped with its own solar panels (太阳能板), allowing it to charge during the day and continue working through the night. It can operate all on its own, using its 3D-printed legs to search for viable spots to plant a seed. In doing so, designers seek to understand how roots work and also to design sensors that might monitor soil pollution, prospect for minerals and look for water.
The robot has a distance sensor that it uses to send reports back to its controller. The only time human needs to step in is to refill the robot with more seeds. “I think it was an easy solution to come up with, but no one had made it, and here comes my idea! It means a lot to the people who have been fighting against the deserts for generations,” said Etehadi. Going forward, he hopes his idea can be adopted by the government, the farming industry, and private individuals as a more efficient way to grow plants.
8. Why did Etehadi develop the “A” seedbot
A. To lower the temperature. B. To protect the trees.
C. To turn the desert into greenery. D. To win the prize in the GGS.
9. What can we know about the “A” seedbot
A. It can work around the clock. B. It is powered by electricity.
C. It monitors minerals and water. D. It can refill itself with seeds.
10. Which of the following can replace the underlined word “viable” in paragraph 3
A. Distant. B. Empty. C. Dry. D. Suitable.
11. What is the passage mainly about
A. A project for creation. B. A robot for sowing seeds.
C A student gifted in design. D. A proposal for environmental protection.
D
They say that "travel is the best teacher" and there is no better example of this idea than the Ming dynasty travel writer and geographer Xu Xiake (1587-1641). His book The Travel Notes of Xu Xiake, not only encouraged a love of travelling among Chinese people but provided important scientific information about the country's land and geography.
Born into a wealthy Jiangyin family, Xu became interested in books about different places at an early age and wanted to travel. When he was 18, however. Xu's father died and so, it seemed, did his travelling dreams. He now was responsible for the family farm and taking care of his 60-year-old mother as tradition required.
But his mother had different ideas. Understanding her son’s love of travel and valuing the knowledge he could get from such experiences, this modern-thinking woman refused to keep her son at home. She agreed that Xu could travel for three months every year, when there was less farm work.
So at the age of twenty and with his mother's support, Xu set off for the first time, leaving behind not only his mother but his new wife as well. He would repeat this goodbye each year for most of the next 30 years. During this time, he travelled throughout the Ming kingdom, carefully studying the lands he passed through and recording his experiences and many discoveries in a diary. This diary, which once had over 500,000 words, would eventually become The Travel Notes of Xu Xiake.
Although rich, Xu avoided comfortable travel, preferring to go almost everywhere on foot. This way he could research the environment in detail and get a true picture of the natural world. Many of his trips were to hard-to-reach mountain areas, and through wild forests where few people lived. His willingness to face hardships came at a cost however. Progress was slow and tiring and he was frequently sick, robbed and beaten during his journeys
Sadly Xu became seriously ill during his last and longest journey, a 4-year trip through the Southwest of China. He died in 1641, soon after returning to his hometown for the last time. When his diary was finally printed years after his death, much of it had been destroyed or lost. Although incomplete, it still made Xu a travelling legend around the world.
12. What is the passage mainly about
A. The influence of Xu's book The Travel Notes of Xu Xiake.
B. The difficulties Xu Xiake faced in his travels.
C. The important discoveries made by Xu Xiake.
D. The general details of Xu Xiake's life story.
13. Which of the following best describes Xu's mother
A. Supportive and open-minded. B. Kind but uneducated.
C. Helpful and hardworking. D. Strict but interesting.
14. Why did Xu prefer walking during his travels
A. It gave him the chance to meet different kinds of people.
B. It allowed him to see and study the environment in detail.
C. It helped him to save money and travel for a longer time.
D. It was the only way to reach the places he was interested in.
15. What is true about Xu's book The Travel Notes of Xu xiake?
A. It was mainly about the different people of China.
B. It made Xu very famous during his lifetime.
C. It was the first travel book ever written in China.
D. It was only made public after Xu died.
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
A recent survey shows that roughly 85 percent of people feel physical symptoms of stress. ___16___ , and they will help you feel more energetic tomorrow:
Double your chews
Chewing is a super-important part of the digestion process. Chewing makes it easier for your body to break down food and turn it into energy. The most proper number of chews per bite is unclear. ___17___. It will be easy for your body to break down the food and store energy.
Drink one less cup of coffee
Although caffeine in coffee blocks your brain from receiving adenosine, which causes tiredness, it doesn’t stop your body from producing it. So once the caffeine disappears, it’s the buildup of adenosine that causes you to crash and reach for more caffeine, creating a bad circle. ___18___, but drinking less coffee can help you feel more energetic over the long term.
Take a few deep breaths
By not breathing deeply enough, you end up sending a signal to your nervous system that increases your anxiety even further. Changing your breathing habits by taking a few long, slow breaths throughout the day reduces the stress response while energizing your cells. ___19___: Simply breathe in through your nose for a count of three and out through your mouth for a count of three. Repeat as necessary.
___20___
Take some time to reflect on the positive by writing down three things that went smoothly during your day or just items you feel grateful for. This exercise can prepare your mind for what’s going right in your life, hitting the brakes on stress increases while helping to protect your energy reserves.
A. Set down what went well today
B. Try an exercise to achieve this
C. Reflect on your day sometimes
D. Reducing your reliance on it sounds scary
E. Take a look at the small changes you can make today
F. Shallow breathing is one of the annoying side effects of stress
G. However, it’s been suggested that 25 to 40 times will be beneficial
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
The sun was shining brightly over our heads and sweat (汗水) was pouring off our backs and faces. We stood still without ___21___ any noise, all hot and tired. But everyone kept standing as straight as trees.
It was ___22___ most high schools give to new Senior One students-military training. We ___23___ four days in a closed environment. Although we couldn’t go home at night and the training was ___24___ and difficult, our humorous young drill sergeant (教官) with a funny accent was a real ___25___ of our days. We laughed at his jokes, sat in rows singing different songs and ___26___ him telling true stories about his life. He gave us the feeling that ___27___ and sweat were not the only things that military training ___28___ .
After this journey, we were more ___29___ than we had imagined and we were much braver than we had ___30___ . Girls who looked pale rested for a little while, then right away came back to the team. Boys who were being punished ___31___ to the playground at once and began to run. Sweat flowed down our faces when we thought about how to shout ___32___ than other classes.
Military training taught us perseverance (不懈) and determination. On the last day of our training, the confidence could be ___33___ on our faces. We shouted so loud that our ___34___ could be heard across the heavens. With eyes like burning torches (火炬) , we walked into the future. Now the sun is ___35___ at all of us.
21.
A. crying B. making C. sending D. telling
22.
A. nothing B. anything C. something D. everything
23.
A. wasted B. spent C. kept D. took
24
A. strict B. curious C. interesting D. normal
25.
A. success B. pleasure C. worry D. wonder
26.
A. referred to B. devoted to C. turned to D. listened to
27.
A. sunlight B. wealth C. desire D. health
28.
A. received B. helped C. offered D. happened
29.
A. concerned B. determined C. interested D. surprised
30.
A. expected B. expressed C. disliked D. rescued
31.
A. escaped B. moved C. rode D. rushed
32.
A. larger B. stronger C. louder D. lower
33.
A. seen B. heard C. smelt D. touched
34.
A. thoughts B. feelings C. opinions D. voices
35.
A. travelling B. falling C. setting D. smiling
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内的单词的正确形式。
Anna had a car accident when she was a teenager. She ____36____ (lose) her arms because of that. What’s ____37____ (bad), when she was 20 years old, she lost her parents. Her sister, who is ten years older than her, told Anna she’d take care of her. However, Anna refused ____38____ (live) with her. Instead, Anna said she’d take care of ____39____ (she). She managed to enter college and studied very hard. Four years later, Anna graduated and was offered work. Once she ____40____ (write) in her diary, “I am quite lucky. ____41____ I lost my arms, I still have my legs.”
Anna lost her arms ____42____ she chose to face it in a positive (积极的) way. Instead of feeling sad every day, she decided not to let it hold her back. She has taught us a good lesson.
When something bad happens to us, we have two ____43____ (choice). One is to complain, and ____44____ other is to face it bravely. Just choose _____45_____ (wise). If you decide to be brave and strong, new hopes will come.
第四部分 书面表达(共两节,满分40分)
第一节 应用文写作(满分15分)
46. 假如你是李华,最近收到了你的朋友Jane的来信。她在信中说,她刚进入高中,不能适应新的环境,不知如何去结交新的朋友,因而情绪低落。请你给他写一封回信,回信内容应包括如下要点:
1.向Jane表示问候和安慰
2.针对她的问题提出以下建议:
(1)同学们遇到麻烦时,要去帮助他们
(2)放学后邀请同学们一起参加课外活动
(3)其他建议
注意:词数80左右,可以适当增加细节,使行文连贯。
Dear Jane,
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours truly,
Li Hua
第二节 读后续写(满分25分)
47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Monday started out great. I woke up on time, ate breakfast and did some last minute studying for my first hour math test. I was confident of getting good grades. Then I left my house. Ten minutes later, I was settled with my friends on the school bus. We were busy chatting about how we spent our weekend. At one stop, Fat Ryan got on hurriedly. He tripped over someone’s foot accidentally and THUMP! He fell flat onto the floor.
Every one of us on the bus looked on and laughed crazily. Ryan struggled to his feet, dusted the jacket and made his way to an empty seat. He tried to laugh with us, but his face was burning with embarrassment. The rest of the morning flew by. I did well in my math test. I read two more chapters of To Kill a Mockingbird in English class. It wasn’t long before there went the lunch bell. I met my friends from the cheerleading team in the dining hall. Then I couldn’t help but notice Ryan a few tables away, sitting all alone. He caught me looking. I smiled at him quickly and looked away.
When we finished eating, we headed out to the courtyard to practice a cheer we would do at that night’s football game. After a little practice, we nailed the cheer, so we decided we only needed to go through it one last time. Again, just like the rest of my day so far, the cheer was going great. I raised my leg for one last toe touch. RIIPPP! I felt my jeans split down the middle of my backside.
I froze. I had no idea what to do but stand still. Then I heard people burst out laughing, and I saw them pointing at my torn jeans. Trying to cover myself with my hands, I tried to laugh too, but I felt tears began to well up in my eyes.
注意:
1 续写词数应150左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Paragraph 1:
Then I saw Ryan running towards me.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Paragraph 2:
That night, after the cheer at the football game, I found Ryan.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________