2023~2024学年度第一学期期中考试
(本试卷满分150分,考试时间120分钟)
注意事项:
1.答卷前,考生务必将自己的姓名、考生号等填写在答题纸上。
2.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题纸上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题纸上,写在本试卷上无效。
第一部分 听力(共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1.What does the woman’s daughter want to see today
A.Lions. B.Zebras. C.Monkeys.
2.What does the man advise the woman to do
A.Buy a new house. B.Rent a house. C.Buy a second-hand house.
3.What will Jane have to do this afternoon
A.Go to a concert. B.Take care of her parents. C.Have the washing machine repaired.
4.How does the man feel now
A.Cold. B.Comfortable. C.Hot.
5.How many people attended the meeting last Friday
A.60. B.50. C.30.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6.What does the woman do
A.A teacher. B.A student. C.A policewoman.
7.What does the man think of his job
A.Pleasant. B.Boring. C.Stressful.
听第7段材料,回答第8、9题。
8.Where does the conversation take place
A.In a bank. B.On the phone. C.In an agency.
9.What does the woman suggest the man do
A.Meet Brian Robinson. B.Leave a note. C.Speak to someone else.
听第8段材料,回答第10至12题。
10.What does the woman say about living in a shared house
A.It’s comfortable. B.It’s inconvenient. C.It’s cheap.
11.What is the probable relationship between the speakers
A.Friends. B.Roommates. C.Mother and son.
12.Why does the man want to move out of the dorm
A.He wants larger space. B.He can’t cook meals there. C.He prefers to live with friends.
听第9段材料,回答第13至16题。
13.What are the speakers talking about
A.Children’s education. B.Trouble in life. C.Life on the road.
14.Where does Mr. Zapp usually stay during his travels
A.In his car. B.In a hotel. C.In local people’s home.
15.What do we know about Mr. Zapp’s children
A.They are studying in school. B.Their parents give them lessons. C.They never surf the Internet.
16.Where has Mr. Zapp been to
A.Japan. B.South Korea. C.Vietnam.
听第10段材料,回答第17至20题。
17.What is the speaker doing
A.Advertising a new CD. B.Introducing a young singer. C.Talking about a TV program.
18.Why was Debra signed by the record company
A.She had won the talent show.
B.She showed a talent for popular music.
C.She had an unusually powerful voice.
19.What does Debra need to do when she’s at home
A.Go to school. B.Do more homework. C.Attend private classes.
20.What will Debra do next month
A.Record a new CD. B.Attend a match. C.Go to the USA.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Family vacations can supply lifelong memories U.S. News made this list of travel destinations that offer reasonable rates and activities the whole family can enjoy.
Orlando
Known for its timeless appeal, thrill rides and fun performances, Walt Disney World Resort is engineered specifically for families. But if you aren’t up for wearing mouse ears, Orlando hosts a handful of other theme parks that are sure to excite youths, including Universal Orlando Resort, where you’ll find The Wizarding World of Harry Potter, and Discovery Cove.
Yellowstone National Park
Visit Yellowstone for a classic family vacation in the great outdoors. Kids will love watching Old Faithful erupt and there’s nothing like a hike for family enjoyment. Hit up the Grand Prismatic Overlook Trail for a light walk to its namesake natural wonder. Keep an eye out for bison, or visit the Grizzly & Wolf Discovery Center to make sure to enjoy animal interactions.
Destin
Destin, Florida, is a hit with families thanks to its relaxing atmosphere and plethora of kid - pleasing things to do. Big Kahuna’s Water & Adventure Park features water slides and a lazy river, while the Gulfarium Marine Adventure Park is home to animals kids love, including dolphins and penguins. Families will also appreciate Destin’s scenic and calm shorelines.
Anaheim - Disneyland
Home to Disneyland Resort since 1955, Anaheim, California, has enough magical attractions to keep families entertained. After catching up with Mickey and friends, visit Anaheim’s Adventure City amusement park or Knott’s Berry Farm theme park.
1. If the family are fond of seeing animals, which destinations can they choose
A. Anaheim - Disneyland and Yellowstone National Park. B. Orlando and Anaheim - Disneyland.
C. Yellowstone National Park and Destin. D. Destin and Anaheim - Disneyland.
2. What do Orlando and Anaheim - Disneyland have in common
A. Containing activities related to theme parks. B. Enjoying water entertainments.
C. Offering horse riding. D. Allowing hunting.
3. In which column of a magazine can you find the text
A. Health. B. Education. C. Travel. D. Science.
B
One day, a sheep was enjoying himself at the mountainside, while a wolf came out of nowhere all of a sudden and intended to eat it. The sheep jumped away immediately and used his horns to fight against the wolf, crying out loudly to his friends for help.
The horse looked down and spotted the wolf, running away quickly. The donkey stopped his pace and spotted the wolf, slipping away quietly. The pig passed by and saw the wolf, rushing down the mountain right away. The rabbit heard the voice of the wolf and dashing away swiftly. The dog heard the cries of the sheep and hurried to the mountainside, jumping out of the bushes and biting the wolf’s neck. The wolf felt so painful that he cried miserably and escaped at once.
After the sheep came back home, all his friends visited him.
The horse said, “Why not tell me you were in danger My strong feet could stamp his head broken.”
The donkey said, “Why not tell me you were in danger I could shout him away with my horrible voice!”
The pig said, “Why not tell me you were in danger I could use my big mouth to crush him down the mountain.”
The rabbit said, “Why not tell me you were in danger I am good at running and could ask others to help.”
Among all of them, only the dog did not say anything, but the sheep came to realize what was nature of friendship.
4. How did the sheep react when attacked by the wolf
A. He intended to fight against the wolf and eat it. B. He used his horns to fight against the wolf with his friends.
C. He ran away immediately and cried out loudly. D. He struggled with the wolf and shouted for help.
5. What does the underlined word “stamp” mean
A. bite B. step C. pat D. drive
6. According to the story, the dog was ______.
A. helpful and brave. B. loyal and shy. C. smart and honest. D. friendly and polite.
7. What does the story tell us
A. All are not friends that speak us fair. B. A friend without fault will never be found.
C. A friend in need is a friend indeed. D. A friend to everybody is a friend to nobody.
C
Huawei Technologies is a front - runner again in the smartphone market with a new phone powered by an advanced chip (芯片) though banned by US, which may have a great influence on both Chinese and US semiconductor (半导体) industries, experts say. The new Mate 60 Pro, uses a 5G application processor (处理器). showing “a made - in - China design and producing milestone”, according to analysts.
The team believes the 7 - nanometer (纳米) processor was made by China’s leading chip factory, SMIC. “It shows China’s semiconductor industry has been able to make the advanced processor without EUV machines (极紫外线光刻机),” said Dan Hutcheson. “The difficulty of this achievement also shows the adaptability of the country’s chip technological ability.”
The most up - to - date EUV machines are used to produce advanced chips. SMIC has no chance to use EUV machines because of US export controls. Industry experts said it could use some older equipment to produce advanced chips.
Huawei has been on the US Commerce Department’s Entity List, which limits its chance to use US technologies. The new phone’s 5G chipset, the operating system HarmonyOS (鸿蒙) and other technical differences from its competitors show that “Huawei is back after three years in the wilderness”, said George Koo. He believes the achievement would not be possible without partners in China and a domestic supply chain, from design software and semiconductor production to necessary chemicals and materials.
Huawei’s technological advances have promoted some US lawmakers to ask for tougher restrictions, who suggested the US should end all its exports to both Huawei and SMIC. “America’s shortsighted plan to separate from China will lose the profits of leading US providers of advanced chips.” said Koo. “These providers will see their advantages disappear. In the short term, they are not allowed to sell to China. In the long term, China will not need to buy from them.”
The technological breakthrough was expected to help Huawei in China, especially in competition against Apple. “If Huawei can supply and increase the production of its own Kirin (麒麟) 9000S (chip), we see the Mate series phone as an opportunity for Huawei to increase its shipments and regain its market share, potentially causing risk to iPhone sales, especially in the Asia - Pacific,” analysts at BofA Securities said last week.
8 What does the 5G application processor of the new Mate 60 Pro stand for
A. The advance of chip technological ability in China.
B. The most advanced processor at present in the world.
C. The technological breakthrough of Apple.
D. The technical development of US semiconductor industries.
9. What influences does the new Mate 60 Pro have on US according to the fifth paragraph
① Asking for the stricter limits to Huawei.
② Leading to the increase in market share of iPhone.
③ Causing the profit loss of leading US providers.
④ Promoting the development of SMIC.
A. ①② B. ①③ C. ②④ D. ①④
10. Why can Huawei make the great achievement in producing advanced chips
A. Because Huawei has access to EUV machines.
B. Because Huawei depends on its efforts and some Chinese partners’ supports.
C. Because Huawei has the most advanced chip technology in the world.
D. Because Huawei has the operating system HarmonyOS, and other technical differences from its competitors.
11. What can we infer from the passage
A. Huawei can use the most up - to - date EUV machines.
B. Huawei will need to buy the most advanced chips from US in the long term.
C. China’s semiconductor industry has been able to make the 7 - nanometer processor without EUV machines.
D. Huawei’s technological advances will promote the development of semiconductor (半导体) industries in China.
D
Do you have a younger brother Does he always get in trouble Well, there might be some science behind that.
According to a report from the Massachusetts Institute of Technology, second-borns are more likely than first-borns to behave badly, which could be why you from time to time consider your younger brother or sister sprites.
Researchers, who explored data from tens of thousands of sibling(兄弟姐妹) pairs from Denmark and Florida, found second-borns are 20% to 40% more likely to have behavioral problems. If you’re the second-born child you may want to have a little chat with your parents. The reason why second-born siblings may be worse behaved than first-born is that parents tend to pay less attention to them.
“Second-born children tend to have less attention from the mother than their older siblings because first-born children experience their mother’s maternity leave (产假). First-borns enjoy the rewards of not only their own time with Mum following their birth, but the time Mum takes off with younger siblings, too.” the authors explain.
It’s not just about the parents, however. Speaking to NRP, co-author Joseph Doyle said, “The first-born has role models, who are adults. And the second, later-born children have role models who are slightly unreasonable 2-year-olds, you know, their older siblings. The difference of parental investments and the sibling influences probably contribute to these differences we see in the labor market and what we find in behaviors against regulations, even against laws. It’s just very difficult to separate those two things because they happen at the same time”
The results, the authors argue, have an important effect on social policy.
12. What does the underlined word “sprites” in Paragraph 2 probably mean
A. Losers
B. Troublemakers
C. Close companions
D. Parents’ pets
13. According to the report, what influences the second-born children’s behavior
A. Challenges of their elder siblings
B. The amount of attention they receive from parents
C. More family problems they are faced with
D. Fewer chances of talking with others
14. Joseph Doyle holds the opinion that the older siblings ______.
A. have the same role models as their younger ones
B. are not to blame for their younger siblings’ failure
C. are partly responsible for their younger siblings’ problems
D. affect the parental investment and the labor market participation
15. Which of the following can be the best title for the text
A. Parents Prefer First-Born Kids
B. How Parents Improve Family Relationships
C. Social Policy Guides Family Education
D. Why the Second-Born Tend to be Misbehaved
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后面的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
I thought business cards had gone out of fashion in the digital age but I was wrong. I attended a conference recently, and everywhere I looked I saw people exchanging contact details with small cards.
It makes you relieved to know that your new acquaintance (认识的人) has a lasting record of you - rather than having to rely on their memory. ____16____. And, if someone doesn’t take your card, there’s little hope of them knowing your name beyond this conversation - right
Well, partly. If you leave it to chance, they probably won’t keep your name in their head long. ____17____.
Be interested in them. It’s a great way to make people willing to be receptive. If they’ve got an unusual name, ask them about it. Without even realizing, they’ll be automatically more interested in who you are.
____18____. When they realize that you know them, they’ll feel it’s even more important to remember you.
Keep them focused. Distractions are the enemy of recall, so try not to do anything else while you introduce yourself. ____19____, otherwise that thought process will replace your name in their short -term memory.
Remind them to practise. Retrieving (检索) information is a powerful way to implant it in the brain. ____20____. And if you leave enough of a gap for them to try a little to recall who you are, you’ll have the greatest impact on their memory long term.
A. Write their names on your card.
B. Repeat their names in conversation.
C. How to find a way to remember your name is a big problem.
D. And don’t ask them something difficult immediately afterwards.
E. After all, remembering names is one of the hardest learning tasks of all.
F. However, there are some easy ways to impress your name on their brain.
G. So connect with the person again after your meeting with a follow-up email, for example.
第三部分 语言运用(共三节,满分45分)
第一节 完形填空(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
It was a sunny afternoon in June of 2022 when Perry stepped off the train at Chicago’s station. Perry, who worked in a grocery store, was on his way to look at a ____21____ he was thinking about buying.
On the platform, two men were fighting. Then an ____22____ scene happened: A man fell onto the rail, hit by the electricity wire that powers Chicago’s trains and the other man ____23____. As Perry and other horrified onlookers watched, the man ____24____ as the current shot through his body, his head moving up and down.
“Help him!” a woman cried. “Please, someone!”
Perry couldn’t just stand there and watch. The guy looked ____25____. The train he’d just gotten off was idling (低速运转). Would it start up again Putting his ____26____ in God, Perry reached down and grasped the victim’s wrist. ____27____, he felt a wave of electric shock shoot through his body, only to jump back. He reached down a second time and was shocked again. But the third time he ____28____ the man’s wrist, pulled quickly and ____29____ it.
The man was breathing weakly. _____30_____ a professional, he had to work on the man’s heart until the victim came to life. Then medical workers and firefighters arrived. Perry let them _____31_____. As planned, he went to look at the car he wanted to buy, but it had been sold.
The evening news reported the incident praising an _____32_____ hero for saving the victim’s life. After a friend outed him to the _____33_____, Perry became famous. Just days after the incident, a local philanthropist (慈善家) _____34_____ him with a car. Perry was then employed by the Chicago Fire Department.
Out of all the people on the platform that day, why was Perry the only one to help As he saw it, he alone was not thinking about what harm might happen to him. “The word I’ll use is _____35_____,” he said. “Belief over fear.”
21. A. bike B. car C. watch D. ticket
22. A. unthinkable B. unchallengeable C. uncomfortable D. unavoidable
23. A. came to life B. came up C. ran over D. ran away
24. A. cried B. danced C. shook D. shouted
25. A. dead B. excited C. surprised D. sad
26. A. hand B. trust C. reason D. idea
27. A. Naturally B. Finally C. Actually D. Suddenly
28. A. accepted B. seized C. loosed D. missed
29. A. made B. failed C. complained D. ignored
30. A. By B. With C. Without D. As
31. A. take off B. take up C. take away D. take over
32. A. unknown B. energetic C. active D. old
33. A. station B. victim C. media D. government
34. A. provided B. attracted C. exchanged D. rewarded
35. A. potential B. challenge C. faith D. love
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入括号内单词的正确形式。
It is common for family members to experience heated arguments and cold ____36____ (silent) under the same roof. The phenomenon results from ____37____ (balance) development of physical and mental aspects in adolescence. Your physical changes, ____38____ (include) height, voice, weight or spots problems, make you experience high levels of ____39____ (anxious). On the other hand, you may think it natural ____40____ (take) more responsibilities ____41____ (depend). Unfortunately your parents can’t always allow you to do whatever you want, which can give rise to ____42____ (tension) family relationships. There are some ways to solve the problems. Above all, faced with the parent - child tensions, you had better keep the peace. Of equal ____43____ (important) are putting yourself in your parents’ shoes and ____44____ (communicate) with them regularly and honestly. The good news is that this stormy period will not last. Everything will turn out all right in the end, and the changes and challenges of your teenage years are _____45_____ (prepare) you for adulthood.
第三节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
In today’s fast - paced world, anger can do a lot of damage. It can harm relationships and result ____46____ feelings of regret.
When we are angry, the basic part of the brain ____47____ (take) over. This is often referred to as an overreaction. It means the more reasonable cognitive (认知的) part of our brain is offline. It can cause us to say or do something ____48____ we would never say.
There’s nothing wrong with getting angry. It happens to everyone. But anger is a more ____49____ (challenge) emotion to process. It can arise because you feel let down. You feel ashamed. Or you feel ____50____ (judge), or blamed or hurt in some way.
A simple mindfulness (正念) exercise can help you release the tension. It will also help you avoid ____51____ (overreact) in the moment. Keeping reading for more guidance on rising ____52____ anger may be another way.
Feeling angry doesn’t feel good. The mindfulness exercise won’t solve the potential problem that ____53____ (cause) anger. But it will allow you to think more ____54____ (care) about how to address it in _____55_____ better way.
第四部分 写作(共两节;满分25分)
第一节 应用文写作(满分15分)
56. 假定你是李华,你校交换生David给你写信,询问他升入高中后,面对新的环境,如何充分发挥潜能,做一名全面发展的学生,请你给他回一封邮件,内容包括:
1.提出建议(2—3条);
2.表达美好祝愿。
注意:1.词数80左右;
2.可适当增加细节,使行文连贯。
Dear David,
I’m glad to receive your letter.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
第二节 回答问题(共5小题;每题2分,满分10分)
阅读下面短文并完整回答问题。注意:不能引用文中原句,每个回答不超过10个单词。
The Forgotten Pages
Once upon a time, there was a small village surrounded by mountains and trees. The villagers were used to their robotic daily tasks and none of them had the imagination or the will to try something new, except for one girl named Hannah.
Hannah was an adventurous spirit with an imagination far beyond her time. She loved to explore and would spend hours in the woods looking for new things.
One afternoon, she came upon an abandoned cottage which looked very old. She tip - toed slowly to the door and opened it. In front of Hannah was a room full of books! Hannah’s excitement was visible on her face as she jumped up and down with joy!
Hannah realized she had found a hidden treasure. She shared everything with her friends but heard roars of laughter! Confused and hurt by this reaction, she did not give up. She eagerly read these books full of adventurous tales and was inspired by the characters who struggled for good with their determination, learning the power of love and friendship, and that the true strength lies within one’s own heart!
With the good in heart, she decided to share the tales with the villagers. She knew it would be a difficult journey, but she wanted to share the gold with everyone. Hannah started telling tales every day at the cottage.
From the start, only her very good friend, Sanuki, and her family came to the readings. But the word of her famous tales spread rapidly causing more and more people to come to the readings.
Everyone would gather in the old cottage as she told her stories. They transformed it into a holy place full of adventures and imagination.
Hannah reminded everyone through her tales of the importance of human connection, empathy, and love. She helped the lost find their bright path.
She became a beacon (灯塔)of hope, a reminder for everyone that even in the dustiest corners, there can be a hidden treasure. And that treasure is not always gold, it can be a tale simply waiting to be shared. The forgotten treasure lying in the old cottage transformed Hannah, whose passion and dedication blew life into the tales, and her words breathed new life into villagers’ uninformed(蒙昧的)souls.
57. How did Hannah feel when finding the cottage full of books
_______________________________________________________________________________________________
58. What influenced Hannah
_______________________________________________________________________________________________
59. Why did the villagers laugh at her when Hannah shared her discovery
_______________________________________________________________________________________________
60. What’s Hannah’s character
_______________________________________________________________________________________________
61. Why did the author consider Hannah as a beacon of hope
_______________________________________________________________________________________________2023~2024学年度第一学期期中考试
(本试卷满分150分,考试时间120分钟)
注意事项:
1.答卷前,考生务必将自己的姓名、考生号等填写在答题纸上。
2.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题纸上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题纸上,写在本试卷上无效。
第一部分 听力(共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1.What does the woman’s daughter want to see today
A.Lions. B.Zebras. C.Monkeys.
2.What does the man advise the woman to do
A.Buy a new house. B.Rent a house. C.Buy a second-hand house.
3.What will Jane have to do this afternoon
A.Go to a concert. B.Take care of her parents. C.Have the washing machine repaired.
4.How does the man feel now
A.Cold. B.Comfortable. C.Hot.
5.How many people attended the meeting last Friday
A.60. B.50. C.30.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6.What does the woman do
A.A teacher. B.A student. C.A policewoman.
7.What does the man think of his job
A.Pleasant. B.Boring. C.Stressful.
听第7段材料,回答第8、9题。
8.Where does the conversation take place
A.In a bank. B.On the phone. C.In an agency.
9.What does the woman suggest the man do
A.Meet Brian Robinson. B.Leave a note. C.Speak to someone else.
听第8段材料,回答第10至12题。
10.What does the woman say about living in a shared house
A.It’s comfortable. B.It’s inconvenient. C.It’s cheap.
11.What is the probable relationship between the speakers
A.Friends. B.Roommates. C.Mother and son.
12.Why does the man want to move out of the dorm
A.He wants larger space. B.He can’t cook meals there. C.He prefers to live with friends.
听第9段材料,回答第13至16题。
13.What are the speakers talking about
A.Children’s education. B.Trouble in life. C.Life on the road.
14.Where does Mr. Zapp usually stay during his travels
A.In his car. B.In a hotel. C.In local people’s home.
15.What do we know about Mr. Zapp’s children
A.They are studying in school. B.Their parents give them lessons. C.They never surf the Internet.
16.Where has Mr. Zapp been to
A.Japan. B.South Korea. C.Vietnam.
听第10段材料,回答第17至20题。
17.What is the speaker doing
A.Advertising a new CD. B.Introducing a young singer. C.Talking about a TV program.
18.Why was Debra signed by the record company
A.She had won the talent show.
B.She showed a talent for popular music.
C.She had an unusually powerful voice.
19.What does Debra need to do when she’s at home
A.Go to school. B.Do more homework. C.Attend private classes.
20.What will Debra do next month
A.Record a new CD. B.Attend a match. C.Go to the USA.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Family vacations can supply lifelong memories. U.S. News made this list of travel destinations that offer reasonable rates and activities the whole family can enjoy.
Orlando
Known for its timeless appeal, thrill rides and fun performances, Walt Disney World Resort is engineered specifically for families. But if you aren’t up for wearing mouse ears, Orlando hosts a handful of other theme parks that are sure to excite youths, including Universal Orlando Resort, where you’ll find The Wizarding World of Harry Potter, and Discovery Cove.
Yellowstone National Park
Visit Yellowstone for a classic family vacation in the great outdoors. Kids will love watching Old Faithful erupt, and there’s nothing like a hike for family enjoyment. Hit up the Grand Prismatic Overlook Trail for a light walk to its namesake natural wonder. Keep an eye out for bison, or visit the Grizzly & Wolf Discovery Center to make sure to enjoy animal interactions.
Destin
Destin, Florida, is a hit with families thanks to its relaxing atmosphere and plethora of kid - pleasing things to do. Big Kahuna’s Water & Adventure Park features water slides and a lazy river, while the Gulfarium Marine Adventure Park is home to animals kids love, including dolphins and penguins. Families will also appreciate Destin’s scenic and calm shorelines.
Anaheim - Disneyland
Home to Disneyland Resort since 1955, Anaheim, California, has enough magical attractions to keep families entertained. After catching up with Mickey and friends, visit Anaheim’s Adventure City amusement park or Knott’s Berry Farm theme park.
1. If the family are fond of seeing animals, which destinations can they choose
A. Anaheim - Disneyland and Yellowstone National Park. B. Orlando and Anaheim - Disneyland.
C. Yellowstone National Park and Destin. D. Destin and Anaheim - Disneyland.
2. What do Orlando and Anaheim - Disneyland have in common
A. Containing activities related to theme parks. B. Enjoying water entertainments.
C. Offering horse riding. D. Allowing hunting.
3. In which column of a magazine can you find the text
A. Health. B. Education. C. Travel. D. Science.
【答案】1. C 2. A 3. C
【解析】
【导语】这是一篇应用文。主要介绍了《美国新闻》列出了适合家庭度假旅行的目的地,它们提供合理的价格和全家都能享受的活动。
【1题详解】
细节理解题。文章Yellowstone National Park讲到“Keep an eye out for bison, or visit the Grizzly & Wolf Discovery Center to make sure to enjoy animal interactions (留意野牛,或参观灰熊和狼探索中心,确保享受动物互动)”以及Destin讲到“while the Gulfarium Marine Adventure Park is home to animals kids love, including dolphins and penguins. (而Gulfarium海洋冒险公园是孩子们喜爱的动物的家园,包括海豚和企鹅。)”可知,如果一家人喜欢看动物,他们可以选择黄石国家公园和德斯坦。故选C。
【2题详解】
细节理解题。文章Orlando讲到“But if you aren’t up for wearing mouse ears, Orlando hosts a handful of other theme parks that are sure to excite youths (但是,如果你不喜欢戴老鼠耳朵,奥兰多还有其他一些主题公园,肯定会让年轻人兴奋不已)”以及Anaheim - Disneyland讲到“After catching up with Mickey and friends, visit Anaheim’s Adventure City amusement park or Knott’s Berry Farm theme park (在与米奇和朋友们见面后,参观阿纳海姆的冒险城游乐园或诺特的浆果农场主题公园)”可知,奥兰多和阿纳海姆迪士尼乐园的共同点是包含与主题公园相关的活动。故选A。
【3题详解】
推理判断题。本文介绍了《美国新闻》列出了适合家庭度假旅行的目的地,它们提供合理的价格和全家都能享受的活动。文章第一段讲到“U.S. News made this list of travel destinations that offer reasonable rates and activities the whole family can enjoy. (《美国新闻》列出了这些旅行目的地,它们提供合理的价格和全家都能享受的活动。)”可知,能在杂志的旅行栏找到这篇文章,故选C。
B
One day, a sheep was enjoying himself at the mountainside, while a wolf came out of nowhere all of a sudden and intended to eat it. The sheep jumped away immediately and used his horns to fight against the wolf, crying out loudly to his friends for help.
The horse looked down and spotted the wolf, running away quickly. The donkey stopped his pace and spotted the wolf, slipping away quietly. The pig passed by and saw the wolf, rushing down the mountain right away. The rabbit heard the voice of the wolf and dashing away swiftly. The dog heard the cries of the sheep and hurried to the mountainside, jumping out of the bushes and biting the wolf’s neck. The wolf felt so painful that he cried miserably and escaped at once.
After the sheep came back home, all his friends visited him.
The horse said, “Why not tell me you were in danger My strong feet could stamp his head broken.”
The donkey said, “Why not tell me you were in danger I could shout him away with my horrible voice!”
The pig said, “Why not tell me you were in danger I could use my big mouth to crush him down the mountain.”
The rabbit said, “Why not tell me you were in danger I am good at running and could ask others to help.”
Among all of them, only the dog did not say anything, but the sheep came to realize what was nature of friendship.
4. How did the sheep react when attacked by the wolf
A. He intended to fight against the wolf and eat it. B. He used his horns to fight against the wolf with his friends.
C. He ran away immediately and cried out loudly. D. He struggled with the wolf and shouted for help.
5. What does the underlined word “stamp” mean
A. bite B. step C. pat D. drive
6. According to the story, the dog was ______.
A. helpful and brave. B. loyal and shy. C. smart and honest. D. friendly and polite.
7. What does the story tell us
A. All are not friends that speak us fair. B. A friend without fault will never be found.
C. A friend in need is a friend indeed. D. A friend to everybody is a friend to nobody.
【答案】4. D 5. B 6. A 7. C
【解析】
【导语】本文是一篇寓言故事。本文通过羊遇到狼的袭击,向朋友求助,朋友们不同的反应阐述了何谓真正的友谊。
【4题详解】
细节理解题。根据文章第一段“One day, a sheep was enjoying himself at the mountainside, while a wolf came out of nowhere all of a sudden and intended to eat it. The sheep jumped away immediately and used his horns to fight against the wolf, crying out loudly to his friends for help.(一天,一只羊在山腰上玩得很开心,突然从哪儿窜出来一只狼,想要吃掉它。羊立刻跳开,用角与狼搏斗,大声向朋友们呼救。)”可知,当羊被狼袭击时,它一边与狼搏斗一边向朋友们大声呼救。故选D。
【5题详解】
词义猜测题。根据划线单词的主语“My strong feet(我强壮的双脚)”和其后宾语“his head broken.(他的头碎了)” 可知,马认为自己强壮的双脚可以把狼的头踩碎。选项A“bite (咬)”;选项B“step (踩踏)”;选项C“pat (拍打)”;选项D“drive (驾驶)”。故选B。
【6题详解】
推理判断题。根据文章第二段“The dog heard the cries of the sheep and hurried to the mountainside, jumping out of the bushes and biting the wolf’s neck. The wolf felt so painful that he cried miserably and escaped at once.(狗听到了羊的叫声,急忙跑到山坡上,从灌木丛中跳出来,咬住了狼的脖子。狼感到非常痛苦,他痛苦地哭了起来,马上逃跑了。)”可知,当狗听到了羊的叫声时,他赶紧赶来帮忙并勇敢地与狼搏斗。可知,狗是乐于助人且勇敢的。故选A。
【7题详解】
推理判断题。根据文章第二段“The dog heard the cries of the sheep and hurried to the mountainside, jumping out of the bushes and biting the wolf’s neck. The wolf felt so painful that he cried miserably and escaped at once.(狗听到了羊的叫声,急忙跑到山坡上,从灌木丛中跳出来,咬住了狼的脖子。狼感到非常痛苦,他痛苦地嚎叫了起来,马上逃跑了。)”以及文章最后一段“Among all of them, only the dog did not say anything, but the sheep came to realize what was nature of friendship(在所有的人当中,只有狗什么也没说,而羊却明白了什么是友谊的本质。)”可知,当狗看到朋友有危险时,他会奋不顾身地帮助朋友,阐述了什么叫真正的友谊。选项C“A friend in need is a friend indeed.(患难见真情。)”符合本文主要内容。故选C。
C
Huawei Technologies is a front - runner again in the smartphone market with a new phone powered by an advanced chip (芯片) though banned by US, which may have a great influence on both Chinese and US semiconductor (半导体) industries, experts say. The new Mate 60 Pro, uses a 5G application processor (处理器). showing “a made - in - China design and producing milestone”, according to analysts.
The team believes the 7 - nanometer (纳米) processor was made by China’s leading chip factory, SMIC. “It shows China’s semiconductor industry has been able to make the advanced processor without EUV machines (极紫外线光刻机),” said Dan Hutcheson. “The difficulty of this achievement also shows the adaptability of the country’s chip technological ability.”
The most up - to - date EUV machines are used to produce advanced chips. SMIC has no chance to use EUV machines because of US export controls. Industry experts said it could use some older equipment to produce advanced chips.
Huawei has been on the US Commerce Department’s Entity List, which limits its chance to use US technologies. The new phone’s 5G chipset, the operating system HarmonyOS (鸿蒙) and other technical differences from its competitors show that “Huawei is back after three years in the wilderness”, said George Koo. He believes the achievement would not be possible without partners in China and a domestic supply chain, from design software and semiconductor production to necessary chemicals and materials.
Huawei’s technological advances have promoted some US lawmakers to ask for tougher restrictions, who suggested the US should end all its exports to both Huawei and SMIC. “America’s shortsighted plan to separate from China will lose the profits of leading US providers of advanced chips.” said Koo. “These providers will see their advantages disappear. In the short term, they are not allowed to sell to China. In the long term, China will not need to buy from them.”
The technological breakthrough was expected to help Huawei in China, especially in competition against Apple. “If Huawei can supply and increase the production of its own Kirin (麒麟) 9000S (chip), we see the Mate series phone as an opportunity for Huawei to increase its shipments and regain its market share, potentially causing risk to iPhone sales, especially in the Asia - Pacific,” analysts at BofA Securities said last week.
8. What does the 5G application processor of the new Mate 60 Pro stand for
A. The advance of chip technological ability in China.
B. The most advanced processor at present in the world.
C The technological breakthrough of Apple.
D. The technical development of US semiconductor industries.
9. What influences does the new Mate 60 Pro have on US according to the fifth paragraph
① Asking for the stricter limits to Huawei.
② Leading to the increase in market share of iPhone.
③ Causing the profit loss of leading US providers.
④ Promoting the development of SMIC.
A. ①② B. ①③ C. ②④ D. ①④
10. Why can Huawei make the great achievement in producing advanced chips
A. Because Huawei has access to EUV machines.
B. Because Huawei depends on its efforts and some Chinese partners’ supports.
C. Because Huawei has the most advanced chip technology in the world.
D. Because Huawei has the operating system HarmonyOS, and other technical differences from its competitors.
11. What can we infer from the passage
A. Huawei can use the most up - to - date EUV machines.
B. Huawei will need to buy the most advanced chips from US in the long term.
C. China’s semiconductor industry has been able to make the 7 - nanometer processor without EUV machines.
D. Huawei’s technological advances will promote the development of semiconductor (半导体) industries in China.
【答案】8. A 9. B 10. B 11. D
【解析】
【导语】本文是一篇新闻报道。文章主要报道了华为技术公司再次成为智能手机市场的领跑者,推出了一款由美国禁止的先进芯片驱动的新手机,这可能对中国和美国的半导体行业产生重大影响。
【8题详解】
细节理解题。根据文章第一段“The new Mate 60 Pro, uses a 5G application processor (处理器). showing “a made - in - China design and producing milestone”, according to analysts. (新的Mate 60 Pro使用5G应用处理器。分析人士表示,这显示出“一个中国制造的设计和生产里程碑”。)”可知,新Mate 60 Pro的5G应用处理器展示了中国芯片技术能力的进步。故选A。
【9题详解】
细节理解题。根据文章第五段“Huawei’s technological advances have promoted some US lawmakers to ask for tougher restrictions, who suggested the US should end all its exports to both Huawei and SMIC. “America’s shortsighted plan to separate from China will lose the profits of leading US providers of advanced chips.” said Koo. “These providers will see their advantages disappear. In the short term, they are not allowed to sell to China. In the long term, China will not need to buy from them.” (华为的技术进步促使一些美国议员要求实施更严格的限制,他们建议美国应停止对华为和中芯国际的所有出口。“美国与中国分离的短视计划将使美国领先的先进芯片供应商失去利润。George Koo说。“这些供应商将看到自己的优势消失。在短期内,他们不被允许出售给中国。从长远来看,中国将不需要从他们那里购买。”)”可知,根据第五段内容,新的Mate 60 Pro将会使一些美国议员要求实施更严格的限制,并造成美国主要供应商的利润损失。故选B。
【10题详解】
细节理解题。根据文章第四段“The new phone’s 5G chipset, the operating system HarmonyOS(鸿蒙)and other technical differences from its competitors show that “Huawei is back after three years in the wilderness”, said George Koo. He believes the achievement would not be possible without partners in China and a domestic supply chain, from design software and semiconductor production to necessary chemicals and materials. ( George Koo表示,新手机的5G芯片组、操作系统鸿蒙以及与竞争对手的其他技术差异表明,“华为在沉寂了三年之后又回来了”。他认为,如果没有中国的合作伙伴和国内的供应链(从设计软件和半导体生产到必要的化学品和材料),这一成就是不可能实现的。)”可知,华为能在生产先进芯片方面取得巨大成就是因为华为依靠自己的努力和一些中国合作伙伴的支持。故选B。
【11题详解】
推理判断题。根据文章第一段“Huawei Technologies is a front - runner again in the smartphone market with a new phone powered by an advanced chip (芯片)though banned by US, which may have a great influence on both Chinese and US semiconductor(半导体)industries, experts say. The new Mate 60 Pro, uses a 5G application processor (处理器). showing “a made - in - China design and producing milestone”, according to analysts. (专家表示,华为技术公司再次成为智能手机市场的领跑者,推出了一款由美国禁止的先进芯片驱动的新手机,这可能对中国和美国的半导体行业产生重大影响。新的Mate 60 Pro使用5G应用处理器。分析人士表示,这显示出“一个中国制造的设计和生产里程碑”。)”以及第二段“The team believes the 7 - nanometer (纳米) processor was made by China’s leading chip factory, SMIC. “It shows China’s semiconductor industry has been able to make the advanced processor without EUV machines (极紫外线光刻机),” said Dan Hutcheson. “The difficulty of this achievement also shows the adaptability of the country’s chip technological ability.” (该团队认为,7纳米处理器是由中国领先的芯片工厂中芯国际制造的。“这表明中国半导体工业已经能够在没有EUV机器的情况下制造先进的处理器,”Dan Hutcheson说。“这一成就的难度也显示了国家芯片技术能力的适应性。”)”可知,华为的技术进步将促进中国半导体产业的发展。故选D。
D
Do you have a younger brother Does he always get in trouble Well, there might be some science behind that.
According to a report from the Massachusetts Institute of Technology, second-borns are more likely than first-borns to behave badly, which could be why you from time to time consider your younger brother or sister sprites.
Researchers, who explored data from tens of thousands of sibling(兄弟姐妹) pairs from Denmark and Florida, found second-borns are 20% to 40% more likely to have behavioral problems. If you’re the second-born child you may want to have a little chat with your parents. The reason why second-born siblings may be worse behaved than first-born is that parents tend to pay less attention to them.
“Second-born children tend to have less attention from the mother than their older siblings because first-born children experience their mother’s maternity leave (产假). First-borns enjoy the rewards of not only their own time with Mum following their birth, but the time Mum takes off with younger siblings, too.” the authors explain.
It’s not just about the parents, however. Speaking to NRP, co-author Joseph Doyle said, “The first-born has role models, who are adults. And the second, later-born children have role models who are slightly unreasonable 2-year-olds, you know, their older siblings. The difference of parental investments and the sibling influences probably contribute to these differences we see in the labor market and what we find in behaviors against regulations, even against laws. It’s just very difficult to separate those two things because they happen at the same time”
The results, the authors argue, have an important effect on social policy.
12. What does the underlined word “sprites” in Paragraph 2 probably mean
A. Losers
B. Troublemakers
C. Close companions
D. Parents’ pets
13. According to the report, what influences the second-born children’s behavior
A. Challenges of their elder siblings
B. The amount of attention they receive from parents
C. More family problems they are faced with
D. Fewer chances of talking with others
14. Joseph Doyle holds the opinion that the older siblings ______.
A. have the same role models as their younger ones
B. are not to blame for their younger siblings’ failure
C. are partly responsible for their younger siblings’ problems
D. affect the parental investment and the labor market participation
15. Which of the following can be the best title for the text
A. Parents Prefer First-Born Kids
B. How Parents Improve Family Relationships
C. Social Policy Guides Family Education
D. Why the Second-Born Tend to be Misbehaved
【答案】12. B 13. B 14. C 15. D
【解析】
【分析】这是一篇说明文。文章主要根据麻省理工学院的一份报告分析了为什么二胎孩子通常表现不佳。
【12题详解】
词义猜测题。根据第二段中second-borns are more likely than first-borns to behave badly老二比老大更有可能行为不端。可知,弟弟妹妹应该会带来麻烦事,因此猜测划线词sprites意为“麻烦制造者”。故选B项。
【13题详解】
细节理解题。根据第三段中The reason why second-born siblings may be worse behaved than first-born is that parents tend to pay less attention to them.第二胎的兄弟姐妹比第一胎的表现更差的原因是父母往往不太关注他们。可知,二胎孩子从父母那里得到的关注度影响了他们的行为。故选B项。
【14题详解】
推理判断题。根据倒数第二段中The first-born has role models, who are adults. And the second, later-born children have role models who are slightly unreasonable 2-year-olds, you know, their older siblings. 第一个孩子有自己的榜样,他们都是成年人。第二代,也就是晚出生的孩子,他们的榜样是有点不理性的比他们大的2岁的孩子,你知道,就是他们的哥哥姐姐。由此判断出,约瑟夫·道尔认为,年长的兄弟姐妹对他们弟弟妹妹的问题负有部分责任。故选C项。
【15题详解】
主旨大意题。根据第一段中Do you have a younger brother Does he always get in trouble Well, there might be some science behind that. 你有弟弟吗?他总是惹麻烦吗?嗯,这背后可能有一些科学道理。以及第二段中According to a report from the Massachusetts Institute of Technology, second-borns are more likely than first-borns to behave badly根据麻省理工学院的一份报告,老二比老大更有可能行为不端。可知,本文主要是根据报告分析了为什么二胎孩子表现不佳,因此本文的最佳标题是选项D“为什么第二胎的孩子会表现不佳”。故选D项。
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后面的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
I thought business cards had gone out of fashion in the digital age, but I was wrong. I attended a conference recently, and everywhere I looked I saw people exchanging contact details with small cards.
It makes you relieved to know that your new acquaintance (认识的人) has a lasting record of you - rather than having to rely on their memory. ____16____. And, if someone doesn’t take your card, there’s little hope of them knowing your name beyond this conversation - right
Well, partly. If you leave it to chance, they probably won’t keep your name in their head long. ____17____.
Be interested in them. It’s a great way to make people willing to be receptive. If they’ve got an unusual name, ask them about it. Without even realizing, they’ll be automatically more interested in who you are.
____18____. When they realize that you know them, they’ll feel it’s even more important to remember you.
Keep them focused. Distractions are the enemy of recall, so try not to do anything else while you introduce yourself. ____19____, otherwise that thought process will replace your name in their short -term memory.
Remind them to practise. Retrieving (检索) information is a powerful way to implant it in the brain. ____20____. And if you leave enough of a gap for them to try a little to recall who you are, you’ll have the greatest impact on their memory long term.
A. Write their names on your card.
B. Repeat their names in conversation.
C. How to find a way to remember your name is a big problem.
D. And don’t ask them something difficult immediately afterwards.
E. After all, remembering names is one of the hardest learning tasks of all.
F. However, there are some easy ways to impress your name on their brain.
G. So connect with the person again after your meeting with a follow-up email, for example.
【答案】16. E 17. F 18. B 19. D 20. G
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了在数字时代,名片并没有过时,以及为什么名片在建立人际关系和记忆方面仍然很重要,并提供了一些建议如何让别人记住自己的名字。
【16题详解】
根据空后内容“And, if someone doesn’t take your card, there’s little hope of them knowing your name beyond this conversation - right (而且,如果有人不拿你的名片,除了这次谈话之外,他们几乎没有希望知道你的名字,对吧?)”可知,记住人名并不容易。选项E“After all, remembering names is one of the hardest learning tasks of all.(毕竟,记住人名是最难的学习任务之一。)”与下文内容一致,指的都是记住人名并不容易。故选E。
【17题详解】
空前“If you leave it to chance, they probably won’t keep your name in their head long.(如果你听天由命,他们可能不会长久记住你的名字。)”可知,如果不采取方法,人们未必能记住你的名字。而下文则介绍了一些具体的方法。选项F“However, there are some easy ways to impress your name on their brain.(然而,有一些简单的方法可以让他们记住你的名字。)”承上启下,引出下文具体方法。故选F。
【18题详解】
空处为段首句。根据下文“When they realize that you know them, they’ll feel it’s even more important to remember you.(当他们意识到你了解他们时,他们会觉得记住你更重要。)”可知,想让别人记住你的名字,要让他觉得你很了解他们。选项B“Repeat their names in conversation.(在谈话中重复他们的名字。)”与下文内容一致,指的是让别人觉得你很了解他们。故选B。
【19题详解】
根据上文“Distractions are the enemy of recall, so try not to do anything else while you introduce yourself.(分心是回忆的敌人,所以在介绍自己的时候不要做其他事情。)”可知,在自我介绍时不要让别人分心。选项D“And don’t ask them something difficult immediately afterwards.(之后不要马上问他们困难的问题。)”与上文内容一致,指的是不要问别人问题,防止别人分心忘记你的名字。故选D。
【20题详解】
根据上文“Retrieving (检索) information is a powerful way to implant it in the brain.(检索信息是一种将信息植入大脑的强大方式。)”和后文“And if you leave enough of a gap for them to try a little to recall who you are, you’ll have the greatest impact on their memory long term.(如果你留下足够的空白,让他们试着回忆起你是谁,你将对他们的长期记忆产生最大的影响。)”可知,空格处表达的是我们可以选择一种方式让别人去检索信息,回忆我们是谁。选项G“So connect with the person again after your meeting with a follow-up email, for example.(因此,例如,在会议结束后,通过后续邮件再次与对方联系。)”与下文内容一致,指的是让对方回忆我们是谁并记住我们。故选G。
第三部分 语言运用(共三节,满分45分)
第一节 完形填空(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
It was a sunny afternoon in June of 2022 when Perry stepped off the train at Chicago’s station. Perry, who worked in a grocery store, was on his way to look at a ____21____ he was thinking about buying.
On the platform, two men were fighting. Then an ____22____ scene happened: A man fell onto the rail, hit by the electricity wire that powers Chicago’s trains and the other man ____23____. As Perry and other horrified onlookers watched, the man ____24____ as the current shot through his body, his head moving up and down.
“Help him!” a woman cried. “Please, someone!”
Perry couldn’t just stand there and watch. The guy looked ____25____. The train he’d just gotten off was idling (低速运转). Would it start up again Putting his ____26____ in God, Perry reached down and grasped the victim’s wrist. ____27____, he felt a wave of electric shock shoot through his body, only to jump back. He reached down a second time and was shocked again. But the third time he ____28____ the man’s wrist, pulled quickly and ____29____ it.
The man was breathing weakly. _____30_____ a professional, he had to work on the man’s heart until the victim came to life. Then medical workers and firefighters arrived. Perry let them _____31_____. As planned, he went to look at the car he wanted to buy, but it had been sold.
The evening news reported the incident, praising an _____32_____ hero for saving the victim’s life. After a friend outed him to the _____33_____, Perry became famous. Just days after the incident, a local philanthropist (慈善家) _____34_____ him with a car. Perry was then employed by the Chicago Fire Department.
Out of all the people on the platform that day, why was Perry the only one to help As he saw it, he alone was not thinking about what harm might happen to him. “The word I’ll use is _____35_____,” he said. “Belief over fear.”
21. A. bike B. car C. watch D. ticket
22. A. unthinkable B. unchallengeable C. uncomfortable D. unavoidable
23. A. came to life B. came up C. ran over D. ran away
24. A. cried B. danced C. shook D. shouted
25. A. dead B. excited C. surprised D. sad
26. A. hand B. trust C. reason D. idea
27. A. Naturally B. Finally C. Actually D. Suddenly
28. A. accepted B. seized C. loosed D. missed
29. A. made B. failed C. complained D. ignored
30. A. By B. With C. Without D. As
31. A. take off B. take up C. take away D. take over
32. A. unknown B. energetic C. active D. old
33. A. station B. victim C. media D. government
34. A. provided B. attracted C. exchanged D. rewarded
35. A. potential B. challenge C. faith D. love
【答案】21. B 22. A 23. D 24. C 25. A 26. B 27. D 28. B 29. A 30. C 31. D 32. A 33. C 34. D 35. C
【解析】
【导语】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了Perry在站台上目击了一场突发事件,不顾个人安危,勇敢地救助了一名男子的感人故事。
【21题详解】
考查名词词义辨析。句意:Perry在一家杂货店工作,他正要去看一辆他想买的车。A. bike自行车;B. car汽车;C. watch手表;D. ticket票。根据下文内容“As planned, he went to look at the car he wanted to buy, but it had been sold.”可知,Perry本打算去看一辆他想买的汽车。故选B。
【22题详解】
考查形容词词义辨析。句意:然后,一个不可思议的场景发生了:一个男人掉到铁轨上,被芝加哥火车的电线击中,另一个人逃跑了。A. unthinkable难以置信的、不可思议的;B. unchallengeable无可置疑的;C. Uncomfortable 不舒服的;D. unavoidable不可避免的。根据下文内容“A man fell onto the rail, hit by the electricity wire that powers Chicago’s trains and the other man ____3____.”可知,这是不可思议的一幕场景。故选A。
【23题详解】
考查动词短语词义辨析。句意:然后,一个不可思议的场景发生了:一个男人掉到铁轨上,被芝加哥火车的电线击中,另一个人逃跑了。A. came to life苏醒;B. came up被提出;C. ran over复查、碾过;D. ran away逃跑。根据下文内容可知,现场只有车站的其他乘客和掉到铁轨触电的人。由此可推测,另一个是逃跑了。故选D。
【24题详解】
考查动词词义辨析。句意:在Perry和其他惊恐的旁观者的注视下,这名男子浑身颤抖,电流穿过他的身体,他的头上下摆动。A. cried哭;B. danced跳舞;C. shook摇晃、颤抖;D. shouted大叫。根据上文“A man fell onto the rail, hit by the electricity wire that powers Chicago’s trains”可知,这个人触电了;再根据下文“his head moving up and down.”可知,这个男子是浑身在颤抖。故选C。
【25题详解】
考查形容词词义辨析。句意:那家伙看上去已经死了。A. dead死的;B. excited兴奋的;C. surprised惊奇的;D. sad悲伤的。根据下文“he had to work on the man’s heart until the victim came to life.”可知,这个人已经晕过去了,所以是看上去死了。故选A。
【26题详解】
考查名词词义辨析。句意:出于对上帝的信任,Perry俯身抓住了受害者的手腕。A. hand手;B. trust信任;C. reason理由;D. idea想法。根据下文“Belief over fear”可知,Perry之所以这样是出于对上帝的信任。故选B。
【27题详解】
考查副词词义辨析。句意:突然,他感到一阵电击穿过他的身体,只能跳了回去。A. Naturally自然而然地;B. Finally最后;C. Actually事实上;D. Suddenly突然。根据上文“Putting his ____6____ in God, Perry reached down and grasped the victim’s wrist.”可知,Perry伸手时并没有考虑其他,所以被电击的时候,他觉得有点突然。故选D。
【28题详解】
考查动词词义辨析。句意:但第三次,他抓住那个人的手腕,迅速地拉了一下,成功了。A. accepted接受;B. seized抓住;C. loosed释放;D. missed错过、思念。根据上文“Perry reached down and grasped the victim’s wrist”可知,Perry需要抓住那个人的手腕。故选B。
【29题详解】
考查动词词义辨析。句意:但第三次,他抓住那个人的手腕,迅速地拉了一下,成功了。A. made制作;B. failed失败;C. complained抱怨;D. ignored忽视。根据下文可知,这个人被拉了上来。由此可知,Perry是成功了。短语:make it,意为“成功做某事“。故选A。
【30题详解】
考查介词词义辨析。句意:在没有专业人员的情况下,他不得不为这个人做心脏复苏,直到受害者苏醒过来。A. By凭借;B. With用、有;C. Without没有;D. As 作为。根据下文“Then medical workers and firefighters arrived.”可知,这名男子被拉上来的时候,医务人员和消防员还没有到场,所以并没有专业人员。故选C。
【31题详解】
考查动词短语词义辨析。句意:Perry让他们接手。A. take off起飞、取得成功;B. take up占据;C. take away拿走;D. take over接管。根据下文“As planned, he went to look at the car he wanted to buy, but it had been sold.”可知,当医务人员和消防人员赶到后,Perry就走了,所以他是让他们接手了。故选D。
【32题详解】
考查形容词词义辨析。句意:晚间新闻报道了这一事件,赞扬了一位不知名的英雄挽救了受害者的生命。A. unknown不为人所知;B. energetic精力充沛的;C. active积极的;D. old老的、旧的。根据下文“After a friend outed him to the ____13____, Perry became famous.”可知,晚间新闻报道的时候,还不知道Perry的名字,所以是不知名的英雄。故选A。
【33题详解】
考查名词词义辨析。句意:在一个朋友向媒体揭露他之后,Perry出名了。A. station站点;B. victim受害者;C. media媒体;D. government政府。根据下文“Perry became famous”可推断,朋友是告知了媒体这件事,所以Perry才出名了。故选C。
【34题详解】
考查动词词义辨析。句意:事件发生几天后,当地一位慈善家奖励他一辆车。A. provided提供;B. attracted吸引;C. exchanged交换;D. rewarded奖励。根据主语“a local philanthropist”以及宾语“him with a car”;再联系下文“Perry was then employed by the Chicago Fire Department.”可知,这些都是Perry做了好事后得到的回报,由此可推断,慈善家是奖励了他一辆车。故选D。
【35题详解】
考查名词词义辨析。句意:我要用的词是信仰,”他说。“信念战胜恐惧。”A. potential潜能;B. challenge挑战;C. faith信念;D. love爱。根据下文“Belief over fear.”可知,空处是“belief”的相似词,指“信念”。故选C。
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入括号内单词的正确形式。
It is common for family members to experience heated arguments and cold ____36____ (silent) under the same roof. The phenomenon results from ____37____ (balance) development of physical and mental aspects in adolescence. Your physical changes, ____38____ (include) height, voice, weight or spots problems, make you experience high levels of ____39____ (anxious). On the other hand, you may think it natural ____40____ (take) more responsibilities ____41____ (depend). Unfortunately your parents can’t always allow you to do whatever you want, which can give rise to ____42____ (tension) family relationships. There are some ways to solve the problems. Above all, faced with the parent - child tensions, you had better keep the peace. Of equal ____43____ (important) are putting yourself in your parents’ shoes and ____44____ (communicate) with them regularly and honestly. The good news is that this stormy period will not last. Everything will turn out all right in the end, and the changes and challenges of your teenage years are _____45_____ (prepare) you for adulthood.
【答案】36. silence
37. imbalanced
38. including
39. anxiety
40. to take
41. independently
42. tensive
43. importance
municating
45 preparing
【解析】
【导语】本文为一篇说明文。文章主要针对青少年经常与家长之间发生争吵和沉默这一现象进行了分析,指出了导致这种现象的原因,并提出了解决这一问题的建议。
【36题详解】
考查名词。句意:家庭成员在同一屋檐下经历激烈的争论和冷漠的沉默是很常见的。分析句子成分可知,空处为名词形式,其前为形容词。故填silence。
【37题详解】
考查形容词。句意:这种现象是青少年身心发育不平衡的结果。分析句子成分可知,修饰名词development,用形容词形式;再根据句意可知,空处指的是“不平衡的”,故填imbalanced。
【38题详解】
考查介词。句意:你的身体变化,包括身高、声音、体重或青春痘问题,都会让你感到高度焦虑。根据句意可知,空前所指的变化“包括”空后提到的这些问题,用介词“including”。故填including。
【39题详解】
考查名词。句意:你身体变化,包括身高、声音、体重或青春痘问题,都会让你感到高度焦虑。根据空前的介词可知,空处为名词形式担当宾语。故填anxiety。
【40题详解】
考查非谓语动词。句意:另一方面,你可能认为独立承担更多的责任是很自然的。句中it作形式宾语,真正的宾语为不定式。故填to take。
【41题详解】
考查副词。句意:另一方面,你可能认为独立承担更多的责任是很自然的。修饰动词短语用副词形式。故填independently。
【42题详解】
考查形容词。句意:不幸的是,你的父母不能总是允许你做任何你想做的事,这可能会导致紧张的家庭关系。分析句子成分可知,修饰名词family relationships,用形容词形式。故填tensive。
【43题详解】
考查名词。句意:同样重要的是,设身处地地为父母着想,定期和他们坦诚地交流。分析句子成分可知,空前为形容词,空处为名词形式。故填importance。
【44题详解】
考查非谓语动词。句意:同样重要的是,设身处地地为父母着想,定期和他们坦诚地交流。非谓语动词担当并列主语,和“putting yourself in your parents’ shoes”保持一致,故填communicating。
【45题详解】
考查时态。句意:最后一切都会好起来的,青少年时期的变化和挑战正在为你的成年做准备。主语为“the changes and challenges of your teenage years”,和动词“prepare”之间为主动关系,所以时态为现在进行时。故填preparing。
第三节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
In today’s fast - paced world, anger can do a lot of damage. It can harm relationships and result ____46____ feelings of regret.
When we are angry, the basic part of the brain ____47____ (take) over. This is often referred to as an overreaction. It means the more reasonable cognitive (认知的) part of our brain is offline. It can cause us to say or do something ____48____ we would never say.
There’s nothing wrong with getting angry. It happens to everyone. But anger is a more ____49____ (challenge) emotion to process. It can arise because you feel let down. You feel ashamed. Or you feel ____50____ (judge), or blamed or hurt in some way.
A simple mindfulness (正念) exercise can help you release the tension. It will also help you avoid ____51____ (overreact) in the moment. Keeping reading for more guidance on rising ____52____ anger may be another way.
Feeling angry doesn’t feel good. The mindfulness exercise won’t solve the potential problem that ____53____ (cause) anger. But it will allow you to think more ____54____ (care) about how to address it in _____55_____ better way.
【答案】46. in 47. takes
48. that 49. challenging
50. judged 51. overreacting
52. above 53. caused
54. carefully
55. a
【解析】
【导语】本文为一篇说明文。文章主要介绍了正念如何帮助处理愤怒情绪。
【46题详解】
考查固定短语。句意:它会伤害人际关系,导致后悔的感觉。固定短语:result in,意为“导致”,符合句意。故填in。
【47题详解】
考查时态和主谓一致。句意:当我们生气时,大脑的基本部分就会起作用。考查本句谓语动词,根据从句谓语可知,本句时态为一般现在时;主语为“the basic part of the brain”,单数,谓语动词用第三人称单数形式。故填takes。
【48题详解】
考查定语从句。句意:它会让我们说或做一些我们永远不会说的话。考查定语从句的关系词,先行词为不定代词“something”,在定语从句中担当宾语,只用关系代词that引导。故填that。
【49题详解】
考查形容词。句意:但愤怒是一种更具挑战性情绪。分析句子成分可知,空处为形容词,修饰名词“emotion”,用challenging,表示“具有挑战性的”。故填challenging。
【50题详解】
考查非谓语动词。句意:或者你觉得被评判、被指责或受到某种程度的伤害。分析句子成分可知,空处为feel后的表语,表示“被评判”,用过去分词形式。故填judged。
【51题详解】
考查非谓语动词。句意:这也会帮助你避免反应过度。固定短语:avoid doing sth.,意为“避免做某事”。故填overreacting。
【52题详解】
考查固定短语。句意:另一种方法可能是继续阅读以获得更多克服愤怒的指导。固定短语:rise above,意为“克服”,符合句意。故填above。
【53题详解】
考查时态。句意:正念练习并不能解决引起愤怒的潜在问题。这里为从句谓语动词,从句表示这个问题已经存在了一段时间,并且可能是在过去某个时间点造成了愤怒,所以用一般过去时。故填caused。
【54题详解】
考查副词。句意:但它会让你更仔细地思考如何以更好的方式解决这个问题。考查修饰动词“think”用副词形式。故填carefully。
【55题详解】
考查冠词。句意:但它会让你更仔细地思考如何以更好的方式解决这个问题。考查修饰单数可数名词,表示泛指,用不定冠词;空后单词“better”为辅音音素开头,用a。故填a。
第四部分 写作(共两节;满分25分)
第一节 应用文写作(满分15分)
56. 假定你是李华,你校交换生David给你写信,询问他升入高中后,面对新的环境,如何充分发挥潜能,做一名全面发展的学生,请你给他回一封邮件,内容包括:
1.提出建议(2—3条);
2.表达美好祝愿。
注意:1.词数80左右;
2.可适当增加细节,使行文连贯。
Dear David,
I’m glad to receive your letter.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
【答案】Dear David,
I’m glad to receive your letter. You told me about your worries in your last e-mail. It's not uncommon for teenagers to have such trouble as you do. I'm writing to show my great concern and give some suggestions.
The first suggestion is to focus on your study. Obtaining excellent academic performance is the foundation of one's ability, and it will also give you more and more confidence. Secondly, be kind to everyone and do them a favor when they are in trouble, which can make you get familiar with others as soon as possible. Thirdly, it would be a good idea if you take an active part in all kinds of activities, which will help to make your life more interesting and get some friends who have the same interest with you.
Those are my suggestions for you. Following them, you will soon integrate into the new environment, fully unleash your potential, and become a well-rounded student.
Yours,
Li Hua
【解析】
【导语】本篇书面表达属于应用文。要求考生给交换生David写回信,给他一些有关于如何面对新的环境充分发挥潜能,做一名全面发展的学生的建议。
【详解】1.词汇积累
一些建议:some suggestions→some advice
聚焦于:focus on→ concentrate on
帮助他们:do them a favor→help them
融入:integrate into → be adjusted to
2.句式拓展
简单句变复合句
原句:Following them, you will soon integrate into the new environment, fully unleash your potential, and become a well-rounded student
拓展句:If you follow them, you will soon integrate into the new environment, fully unleash your potential, and become a well-rounded student
【点睛】【高分句型1】Obtaining excellent academic performance is the foundation of one's ability, and it will also give you more and more confidence.(运用了动名词充当主语)
【高分句型2】Following them, you will soon integrate into the new environment, fully unleash your potential, and become a well-rounded student(运用了现在分词充当条件状语)
第二节 回答问题(共5小题;每题2分,满分10分)
阅读下面短文并完整回答问题。注意:不能引用文中原句,每个回答不超过10个单词。
The Forgotten Pages
Once upon a time there was a small village surrounded by mountains and trees. The villagers were used to their robotic daily tasks and none of them had the imagination or the will to try something new, except for one girl named Hannah.
Hannah was an adventurous spirit with an imagination far beyond her time. She loved to explore and would spend hours in the woods looking for new things.
One afternoon, she came upon an abandoned cottage which looked very old. She tip - toed slowly to the door and opened it. In front of Hannah was a room full of books! Hannah’s excitement was visible on her face as she jumped up and down with joy!
Hannah realized she had found a hidden treasure. She shared everything with her friends but heard roars of laughter! Confused and hurt by this reaction, she did not give up. She eagerly read these books full of adventurous tales and was inspired by the characters who struggled for good with their determination, learning the power of love and friendship, and that the true strength lies within one’s own heart!
With the good in heart, she decided to share the tales with the villagers. She knew it would be a difficult journey, but she wanted to share the gold with everyone. Hannah started telling tales every day at the cottage.
From the start, only her very good friend, Sanuki, and her family came to the readings. But the word of her famous tales spread rapidly causing more and more people to come to the readings.
Everyone would gather in the old cottage as she told her stories. They transformed it into a holy place full of adventures and imagination.
Hannah reminded everyone through her tales of the importance of human connection, empathy, and love. She helped the lost find their bright path.
She became a beacon (灯塔)of hope, a reminder for everyone that even in the dustiest corners, there can be a hidden treasure. And that treasure is not always gold, it can be a tale simply waiting to be shared. The forgotten treasure lying in the old cottage transformed Hannah, whose passion and dedication blew life into the tales, and her words breathed new life into villagers’ uninformed(蒙昧的)souls.
57. How did Hannah feel when finding the cottage full of books
_______________________________________________________________________________________________
58. What influenced Hannah
_______________________________________________________________________________________________
59. Why did the villagers laugh at her when Hannah shared her discovery
_______________________________________________________________________________________________
60. What’s Hannah’s character
_______________________________________________________________________________________________
61. Why did the author consider Hannah as a beacon of hope
_______________________________________________________________________________________________
【答案】57. Excited and happy.
58. Hannah was influenced by the characters in these adventure books.
59. Because they won’t try something new.
60. Adventurous, imaginative and determined.
61. Reminded of importance of human connection, empathy, and love.
【解析】
【导语】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了小女孩Hannah通过自己的想象力和决心,将一个被遗忘的旧书屋变成了一个充满冒险和想象力的神圣地方。
【57题详解】
细节理解题。根据文章第三段“One afternoon, she came upon an abandoned cottage which looked very old. She tip - toed slowly to the door and opened it. In front of Hannah was a room full of books! Hannah’s excitement was visible on her face as she jumped up and down with joy!(一天下午,她来到一座废弃的小屋,看起来很旧。她踮着脚尖慢慢地走到门口,打开了门。Hannah面前是一间满是书的屋子!Hannah高兴得上蹿下跳,脸上的兴奋溢于言表!)”可知,当Hannah发现了一间满是书的屋子时,她非常兴奋和高兴。故答案为Excited and happy。
【58题详解】
细节理解题。根据文章第四段“She eagerly read these books full of adventurous tales and was inspired by the characters who struggled for good with their determination, learning the power of love and friendship, and that the true strength lies within one’s own heart!(她热切地读着这些充满冒险故事的书,被那些为善而奋斗的人物所鼓舞,他们下定决心,学会了爱和友谊的力量,真正的力量在于自己的内心!)”可知,Hannah 受到了这些冒险故事书中的人物的影响。故答案为Hannah was influenced by the characters in these adventure books。
【59题详解】
细节理解题。根据文章第一段“Once upon a time, there was a small village surrounded by mountains and trees. The villagers were used to their robotic daily tasks and none of them had the imagination or the will to try something new, except for one girl named Hannah.(从前,有一个群山环绕的小村庄。村民们已经习惯了机器人的日常工作,除了一个叫Hannah的女孩,没有人有想象力或意愿去尝试新的东西。)”可知,当Hannah向村民们分享自己的发现时,村民们之所以嘲笑她是因为村民们已经习惯了机器人的日常工作,没有人有想象力或意愿去尝试新的东西。故答案为Because they won’t try something new。
【60题详解】
推理判断题。根据文章第二段“Hannah was an adventurous spirit with an imagination far beyond her time. She loved to explore and would spend hours in the woods looking for new things.(Hannah具有冒险精神,她的想象力远远超出了她的时代。她喜欢探索,会花几个小时在树林里寻找新的东西。)”可知,Hannah是个有冒险精神,有想象力的人;再根据第五段“With the good in heart, she decided to share the tales with the villagers. She knew it would be a difficult journey, but she wanted to share the gold with everyone. Hannah started telling tales every day at the cottage.(怀着善良的心,她决定与村民们分享这些故事。她知道这将是一段艰难的旅程,但她想与大家分享黄金。Hannah开始每天在小屋里讲故事。)”可知,Hannah是个意志坚定的人。故答案为Adventurous, imaginative and determined。
【61题详解】
推理判断题。根据文章倒数第二段“Hannah reminded everyone through her tales of the importance of human connection, empathy, and love. She helped the lost find their bright path. ( Hannah通过她的故事提醒大家人际关系、同理心和爱的重要性。她帮助迷失的人找到光明的道路。)”可知,作者认为Hannah是希望的灯塔是因为她提醒着大家人际关系、同理心和爱的重要性。故答案为Reminded of importance of human connection, empathy, and love。